Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014"

Transkript

1 Stockholm i december 2013 Nr. 19/2013 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade fackliga utbildning. Vi ber läkarföreningarna att sprida informationen om kurserna till alla förtroendevalda, så att så många fackligt verksamma som möjligt får tillfälle att delta. De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets förbundskansli, Villagatan 5, om inget annat anges. Gemensamma middagar kommer att hållas i festvåningen på samma adress. Vänligen notera att särskilt baskursen lämpar sig både för anställda inom kommunal, statlig och privat sektor. Nyhet för året är att den sammanhållna bas- och fortsättningskursen i Turkiet ersätts av två fördjupningskurser med tema Förhandling, lönebildning och kollektivavtal samt Arbetsmiljö, samverkan och inflytande. Det är en fortsättning för de förtroendevalda som gått både bas- och fortsättningskurs. Kurserna kommer att hållas i internatform på Djurönäsets konferenshotell i skärgårdsmiljö utanför Stockholm under tre respektive två dagar. Vi hoppas på många engagerade deltagare, givande diskussioner och goda förutsättningar till att bygga nätverk inom organisationen. Under året kommer förbundet även att vid behov anordna kurser särskilt riktade till medlemmar och fackligt förtroendevalda inom privat sektor. Information om när, hur och var kommer under året att publiceras på webben och skickas ut via e-post till läkarföreningarna. Genom förbundets medlemskap i PTK kommer det också att finnas möjlighet till att ta del av delar av deras kursutbud till anställda på privat sektor. Mer information om kurstillfällen, innehåll, tid och plats kommer fortlöpande att publiceras på webben, Deltagare ska vara anmälda som fackligt förtroendevalda. Kursdeltagare som eventuellt får problem att få ledighet med lön för att delta uppmanas att före kursstart kontakta sin lokalförening för att få hjälp. Om frågan ändå inte går att lösa skall lokalföreningen i sin tur kontakta förbundet innan kursen börjar. För att de centralt arrangerade kurserna ska hållas krävs minst 15 anmälda deltagare. Anmälan till centrala kurser sker via webben: Kontaktperson är Helena Törnkvist, tel , e-post: helena.tornkvist@slf.se. Varmt välkomna!

2 1. CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER Central baskurs hålls under två dagar på våren V11 och på hösten V46. Central fortsättningskurs hålls under tre dagar på våren V14 och på hösten V50. Kurs Central baskurs Central fortsättningskurs Fortsättningskurs statliga avtal Datum mars och november 1-3 april och 9-11 december Datum anges senare 2. TEMADAG Pensionsavtalen AKAP-KL, KAP-KL, ITP och Allmän pension 29 januari. Syftet med temadagar är att behandla aktuella frågor och att ge utveckling i det fackliga arbetet samt fördjupad kunskap inom vissa områden. Temadagarna riktar sig till lokala fackligt förtroendevalda, i första hand ledamöter i lokalföreningens styrelse som har intresse för och kommer i kontakt med ämnet för temadagen. 3. FÖRDJUPNINGSKURSER För att möta behovet av fördjupning för de fackligt förtroendevalda som deltagit i de centrala bas- och fortsättningskurserna ges under 2014 två fördjupningskurser. Kurserna ges sammanhållet under tre respektive två dagar i internatform på Djurönäsets konferens utanför Stockholm. Kurserna kommer att innehålla processinriktade övningar såsom förhandlingsspel och grupparbeten. Ett viktigt syfte är också att ge tillfället till kontakt mellan lokalföreningarnas företrädare och till att bygga nätverk. Tema - Förhandling, lönebildning och kollektivavtal 9-11 september Tema - Samverka för god arbetsmiljö och ökat inflytande den oktober 4. LOKALA BASKURSER Lokala baskurser med eller utan central medverkan. För information om innehåll, bidrag och kursmaterial, se särskild bilaga. 5. UTBILDNING I FACKLIGT LEDARSKAP Kurs för de lokala föreningarnas ordförande, presumtiva ordförande eller annan styrelseledamot med tydlig ledarroll. Denna kurs påbörjades under 2013 och två kurstillfällen återstår under januari och 8-9 maj. Information om förbundet arrangerar ny kurs med liknande format kommer under våren. 6. PRIVAT SEKTOR För att stödja den fackliga aktiviteten på privat sektor kommer förbundet att anordna utbildning privatanställda förtroendevalda i särskild ordning. Det finns också möjlighet att ta del av PTK:s kursutbud till anställda på privat sektor. Mer information om kurstillfällen, innehåll etc. kommer att publiceras på 7. ÖVRIGT Ordförandekonferens för de lokala föreningarnas ordförande (enligt särskild inbjudan) september.

3 Lokal baskurs, 0,5 2 dagar Syftet med lokal baskurs är att erbjuda lokalt förtroendevalda verktyg som underlättar det vardagliga fackliga arbetet på kliniken/vårdcentralen. Nyvalda styrelseledamöter, klinik- och skyddsombud, samverkansrepresentanter eller andra lokalt förtroendevalda ska genom kursen få en relevant introduktion för att kunna fullgöra sina uppdrag. På en lokal baskurs kan även lokala avtal m.m. tas upp. Baskursen kan hållas självständigt av den lokala läkarföreningen eller i samarbete mellan flera föreningar. Kursen kan hållas så ofta lokalföreningen bedömer att det behövs, beroende på tillströmningen av nya förtroendevalda. Kursens längd kan variera mellan 0,5 2 dagar. Övergripande mål för lokal baskurs med utgångspunkt i rollen som fackligt förtroendevald: Kännedom om vad uppdraget innebär och vad som krävs i rollen som fackligt förtroendevald. Kännedom om parts-, förhandlings- och samverkanssystemet, förhandlingsarbete, kollektivavtal, arbetsmiljöarbete samt för uppdraget relevant lagstiftning (innehåller bl.a. förbundets organisation, arbetsmarknadens parter, FML, samverkan, MBL, AML, FAS 05, rekrytering.) Läkarföreningen kan välja att särskilt betona något av följande avsnitt: Samverkan (MBL/FAS 05/AML och arbetsliv) Kollektivavtalen Föreläsare från avdelningen för arbetsliv & juridik kan i mån av möjlighet delta under följande förutsättningar: att minst en styrelsemedlem från lokalföreningen deltar under hela kursen att upplägg, tid och plats för kursen bestäms i samråd med avdelningen för arbetsliv och juridik att antalet kursdeltagare är minst 15 personer att kallelser till deltagare, bokningar av kursgårdar och övriga arrangemang ordnas av lokalföreningen Kursmaterial Kursmaterial kan beställas senast 6 veckor före kursstart från avdelningen för arbetsliv & juridik: Helena Tornkvist, tel , e-post: helena.tornkvist@slf.se. Ekonomiskt bidrag Ett schabloniserat ekonomiskt bidrag relaterat till utbildningens längd, utgår för varje kursdeltagare som genomgått utbildningen. Bidraget framgår av blanketten i bilagan. För att bidraget skall betalas ut krävs att kursen är föranmäld, att ett preliminärt program skickats in i förväg till avdelningen för arbetsliv & juridik. Program och deltagarförteckning skall bifogas till blanketten. OBS! Ekonomiskt bidrag utgår enbart för avsnitt som är att betrakta som utbildning enligt baskursutbudet. Information från styrelsen eller liknande är inte grund för bidrag och skall inte inräknas vid beräkning av kursens längd. Se separat blankett. Avdelningen för arbetsliv och juridik LEAR/HETO

4 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade bas- och fortsättningskurserna 2014 kommer att genomföras på förbundskansliet, Villagatan 5 i Stockholm. Generellt gäller att deltagande i facklig utbildning sker på betald arbetstid. Deltagare ska vara anmälda som fackligt förtroendevalda. Ansökan om ledighet lämnas till arbetsgivaren. Kursdeltagare som får problem att få ledighet med lön ska så snart som möjligt före kursstart kontakta sin lokalförening för hjälp. Kost, logi och resa betalas av förbundet och inget traktamente utgår. Kost/logi Inkvartering sker i enkelrum inom ramen för förbundets hotellverksamhet på Kommendörsgatan 9. Vänligen uppge önskemål om övernattning i kursanmälan. Gemensamma middagar kommer att hållas i festvåningen på förbundskansliet, Villagatan 5. Vänligen uppge eventuella kostallergier i kursanmälan. Resor Resor bokas hos vår resebyrå Blomgren Travel, tel Ange som referens 315. Resor med egen bil som överstiger 150 km ska föranmälas. Eventuella utlägg för resor ersätts via reseräkning. Blankett kommer att finnas i kursmaterialet. Central baskurs mars och november 2014 Anmälan senast den 11 februari och 10 oktober Syftet med baskursen är att ge verksamhetsnära fackligt förtroendevalda en god introduktion och vägledning i fackliga frågor och i det fackliga uppdraget. Kursmål: Rollen som fackligt förtroendevald: Kännedom om vad uppdraget innebär och vad som krävs i rollen som fackligt förtroendevald. Kännedom om parts-, förhandlings- och samverkanssystemet, förhandlingsarbete, kollektivavtal, arbetsmiljöarbete samt för uppdraget central arbetsrättslig lagstiftning. Klinikombud, samverkansrepresentanter, tillika skyddsombud samt lokalt verksamma styrelseledamöter. Vänligen notera att baskursen lämpar sig för fackligt förtroendevalda inom såväl kommunal, statlig som privat sektor. Anmäl dig på eller till helena.tornkvist@slf.se Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post.

5 Central fortsättningskurs 1-3 april och 9-11 december Anmälan senast den 14 februari och 8 november Syftet med fortsättningskursen är att ge förtroendevalda en fördjupad kunskap om sådana fackliga frågor som ibland även hanteras på en mer central nivå hos arbetsgivaren. Kursmål: Rollen som fackligt förtroendevald: Kännedom om vad uppdraget innebär och vad som krävs i rollen som fackligt förtroendevald. Kännedom om förhandlingsarbete för kollektiv och individ, kollektivavtalsvillkor, systematiskt arbetsmiljöarbete, lönebildning, aktivt planarbete, anställningstrygghet samt för uppdraget central arbetsrättslig lagstiftning. Fackligt förtroendevalda som på grund av sin funktion behöver bredare kunskap t.ex. samverkansrepresentanter, skyddsombud, styrelseledamöter i lokalföreningen eller förtroendevalda som bedöms vara på väg in i styrelsen. Anmäl dig på eller till helena.tornkvist@slf.se Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post. Kurs om de statliga avtalen Information och diskussion kring de statliga kollektivavtalen. Program kommer i inbjudan. Vänligen notera att Läkarförbundets lokalt förtroendevalda inom den statliga sektorn också kan anmälas till central baskurs, se ovan. Fackligt förtroendevalda på statliga myndigheter. Anmälan sker i samband med inbjudan. Särskild inbjudan Glöm inte att anmäla dig som fackligt förtroendevald till din arbetsgivare!

6 TEMADAG Syftet med temadagar är att behandla aktuella frågor, att ge utveckling i det fackliga arbetet och fördjupad kunskap inom vissa områden. Temadagarna riktar sig (om inget annat särskilt anges) till lokala fackligt förtroendevalda, i första hand ledamöter i lokalföreningens styrelse som har intresse för och kommer i kontakt med ämnet för temadagen. Plats: Förbundskansliet, Villagatan 5, Stockholm Tid: till 17.00, registrering kaffe och smörgås från kl Resor Resor bokas hos vår resebyrå Blomgren Travel, tel Ange som referens 326. Resor med egen bil som överstiger 150 km ska föranmälas. Eventuella utlägg för resor ersätts via reseräkning. Blankett kommer att finnas i kursmaterialet. Temadag om pensionsavtal kommunal sektor - 29 januari 2014 Anmälan senast 13 januari Fr. o m den 1 januari 2014 tillämpas ett nytt avgiftsbestämt tjänstepensionsavtal - AKAP-KL - för läkare inom landstingskommunal sektor födda 1986 och senare. Under temadagen kommer vi att gå igenom både det nya tjänstepensionsavtalet AKAP-KL och KAP-KL som enligt huvudregeln fortsatt gäller för läkare födda före Många frågor från medlemmar handlar också om vad som händer med pensionen om man går från en landstingsanställning till en anställning inom privat sektor. Vi kommer därför att gå igenom tjänstepensionsavtalet ITP och i korthet även hur övriga lösningar kan se ut på privat sektor. För att få en överblick över pensionssystemet berör vi även kortfattat den allmänna pensionen. Tonvikten under dagen kommer att vara lokalföreningens roll och hur föreningen kan guida och vägleda medlemmar i pensionsfrågor. Kursmål: Grundläggande kunskaper och kännedom om pensionsavtalen på kommunal och privat sektor, lokalföreningens roll samt hur föreningen kan guida och vägleda medlemmar i pensionsfrågor. Lokalt fackligt förtroendevalda, i första hand ledamöter i lokalföreningens styrelse som har intresse för och kommer i kontakt med ämnet för temadagen. Anmäl dig via mail till helena.tornkvist@slf.se. Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post.

7 FÖRDJUPNINGSKURS För att möta behovet av fördjupning och utveckling för de fackligt förtroendevalda som deltagit i de centrala bas- och fortsättningskurserna arrangeras under 2014 två fördjupningskurser. Kurserna ges sammanhållet i internatform. Kurserna bygger på och är en utveckling av bas- och fortsättningskursen och kommer att ha processinriktat upplägg med förhandlingsspel och grupparbeten. Ett viktigt syfte är också att ge tillfället till kontakt mellan lokalföreningarnas företrädare och till att bygga nätverk. Plats: Djurönäset konferens och hotell, Djurhamn. Tid: Vi börjar kl första dagen och avslutar kl sista dagen. Resor Resor bokas hos vår resebyrå Blomgren Travel, tel Ange som referens 315. Resor med egen bil som överstiger 150 km ska föranmälas. Eventuella utlägg för resor ersätts via reseräkning. Blankett kommer att finnas i kursmaterialet. TEMA - Förhandling, lönebildning och kollektivavtal september Anmälan senast den 11 augusti. Syftet med fördjupningskursen är att utveckla och fördjupa deltagarnas kunskaper om kollektivavtal, lönebildning och förhandling utgående från innehållet i de centrala bas- och fortsättningskurserna. Kollektivavtalen som berörs gäller kommunal sektor. Förbundet och lokalföreningarna möter många utmaningar inom förhandlingsområdet, både på kort och lång sikt. En sådan utmaning är att hantera löneavtal utan centralt angiven siffra Kursen innehåller både teori och praktik varvat - förhandlingsspel, gruppövningar, utrymme för att diskutera centrala frågor utifrån ett lokalt perspektiv, för att lära av varandra, dela erfarenheter och skapa nätverk. Ur kursinnehållet: Förhandlingsformer Samverkan med andra fackliga organisationer Att vara part i ett avtal Lönebildning - löneavtalets innehåll och utmaningar Lönestatistik/AID/lönekartläggning, analys Kollektivavtalen - tolkningsprinciper Regelverk (KHA, MBL, LAS, praxis) Gruppövningar Kursens kunskapsmål: Kunskap om central lagstiftning och centrala kollektivavtal. Kunskap om tillämpning och praxis av lag och kollektivavtal kring förhandling, lönebildning och kollektivavtal. Lokalt fackligt förtroendevalda inom kommunal sektor, i första hand ledamöter i lokalföreningens styrelse som har deltagit i förbundets bas- och fortsättningskurs. Anmäl dig via mail till helena.tornkvist@slf.se. Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post.

8 TEMA - Samverka för god arbetsmiljö och ökat inflytande oktober Anmälan senast den 15 september. Syftet med fördjupningskursen är att utveckla och fördjupa kunskaperna om samverkan, arbetsmiljö och påverkansfrågor från bas- och fortsättningskursen. Kursen berör kollektivavtal inom kommunal sektor. Centrala utgångspunkter är att fördjupa frågor om vår roll, relationer och mål inom ramen för samverkanssystemet lokalt. Fokus kommer riktas på hur vi kan arbeta för att arbetsmiljöarbetet ska bli en utvecklingsfråga. Kursen innehåller både teori och praktik varvat samverkansspel, övningar och utrymme för att behandla frågor utifrån ett lokal föreningsperspektiv då kursdeltagarna intar en aktiv roll i att dela erfarenheter och att skapa nätverk. Ur kursinnehållet: Rollen som förtroendevald och skyddsombud inom Läkarförbundet Regelverk (AML, MBL, praxis) Att vara part i ett avtal Kollektivavtalen FAS 05, innehåll, tolkningsfrågor, partsavsikt och historik Grundläggande krav och rutiner inom arbetsmiljöarbetet Systematiskt arbetsmiljöarbete - åtgärdsplan Psykosocial arbetsmiljörond, IT-skyddsrond Styrelsearbete att arbeta för inflytande Kursens kunskapsmål: Roller och relationer för förtroendevalda inom Läkarförbundet. Lagstiftning och centrala kollektivavtal. Mål, strategier och verktyg i arbetsmiljöarbetet lokalt och centralt Lokalt fackligt förtroendevalda, i första hand ledamöter i lokalföreningens styrelse som har deltagit i förbundets bas- och fortsättningskurs. Kursens styrka ökar om fler förtroendevalda från samma lokalförening anmäls. Anmäl dig via mail till helena.tornkvist@slf.se. Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post.

9 Redovisningsblankett Ersättning för lokala baskurser Lokalföreningens namn: Kontaktperson: Telefon dagtid: E-post: Postgiro/Bankgiro Datum för kursen fr o m: t o m: Redovisa antal kursdeltagare (som genomgått kursen) i nedanstående tabell. Kursens längd Ange antal Ersättning Summa deltagare 0,5 dag dag 450 1,5 dagar utan övernattning dagar utan övernattning 650 1,5 dagar med övernattning dagar med övernattning Ev. utlägg för föreläsare från Avd. Arbetsliv & Juridik Totalt: Bifoga deltagarförteckning. Redovisningen skickas till: Sveriges läkarförbund Arbetsliv & Juridik - HT Box STOCKHOLM

Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013

Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013 Stockholm i december 2012 Nr. 13/2012 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2015

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2015 Stockholm i december 2014 Nr. 11/2014 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2015 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2011

Facklig utbildning. Kursprogram 2011 Facklig utbildning Kursprogram 2011 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2013

Facklig utbildning. Kursprogram 2013 Facklig utbildning Kursprogram 2013 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2016

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2016 Stockholm i december 2015 Nr. 14/2015 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2016 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2019

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2019 Stockholm i oktober 2018 Nr. 11/2018 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2019 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2012

Facklig utbildning. Kursprogram 2012 Facklig utbildning Kursprogram 2012 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2017

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2017 Stockholm i december 2016 Nr. 15/2016 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2017 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2018

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2018 Stockholm i december 2017 Nr. 14/2017 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2018 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2010

Facklig utbildning. Kursprogram 2010 Facklig utbildning Kursprogram 2010 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening Kursprogram 2016 Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

Uppdaterat mars 2014

Uppdaterat mars 2014 Kursprogram 2014 Uppdaterat mars 2014 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver

Läs mer

UTVÄRDERING AV LOKAL BASKURS LUND,

UTVÄRDERING AV LOKAL BASKURS LUND, UTVÄRDERING AV LOKAL BASKURS LUND, 2017-05-18 Av Mare Johansson För Mellersta Skånes läkareförening 2017-05-19 BAKGRUND Den lokala baskursen anordnades av Mellersta Skånes läkareförening i samarbete med

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2014

Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2015

Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag

Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag Kurser 2011 för dig med fackligt uppdrag Bättre arbetsmiljö (BAM), grundkurs i arbetsmiljö 3 dagar (2 + 1), internatutbildning (F) Bättre arbetsmiljö (BAM) vänder sig i första hand till dig som är ny som

Läs mer

Praktiska upplysningar

Praktiska upplysningar Praktiska upplysningar Förtroendemannautbildning Kurserna är kostnadsfria för dig om inte annat anges i inbjudan. Du som är förtroendevald deltar på betald arbetstid från arbetsgivaren enligt Förtroendemannalagen.

Läs mer

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans Kursprogram 2017 FTF facket för försäkring och finans Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING.

GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ. 3 DROGER I ARBETSLIVET. 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ. 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING. Innehåll GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 1 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ... 3 DROGER I ARBETSLIVET... 5 VIDAREUTBILDNING ARBETSMILJÖ... 6 STEG 1 - DISTANSUTBILDNING... 8 STEG 3 - KONSTEN ATT PÅVERKA...

Läs mer

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN

BYGGNADSÄMNESINDUSTRIN Nr 12 Juni 2007 Kurser hösten 2007 Vi översänder inbjudan till kurs i arbetsrätt samt kurs i arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön som genomförs i samarbete med Livsmedelsföretagen. Anmälan görs på bifogad

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2015 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG

Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG INTRODUKTIONSUTBILDNING > GRUNDUTBILDNING > FUNKTIONSUTBILDNING > PÅBYGGNADSUTBILDNING > FÖRDJUPNINGSUTBILDNING > HÖGRE FACKLIG UTBILDNING 2017 Polisförbundets UTBILDNINGSTRAPPA

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2016 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda

Region Syd hösten 2007. Kurser och aktiviteter. för STs förtroendevalda Region Syd hösten 2007 Kurser och aktiviteter för STs förtroendevalda Innehåll LEDARSKAPSDAGEN PÅ TURNING TORSO... 1 IDEKONFERENS FÖR ORDFÖRANDEN, SO, REGIONALA RÅDET... 3 GRUNDUTBILDNING I ARBETSMILJÖ...

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

UTBILDNINGAR KRISTIANSTAD 2016

UTBILDNINGAR KRISTIANSTAD 2016 UTBILDNINGAR KRISTIANSTAD 2016 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 3 Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 7 Sid 8 Sid 9 Sid 10 Sid 11 Sid 12 Sid 13 Sid 14-15 Sid 16 UTBILDNINGAR 2016 ÅRSPLAN INTRODUKTION ARBETSMILJÖ FÖR PERSONLIGA

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2015

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2015 UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 3 Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 7 Sid 8 Sid 9 Sid 10 Sid 11 Sid 12-13 Sid 14 Sid 15 Sid 16 Sid 17 Sid 18-19 UTBILDNINGAR 2015 ÅRSPLAN INTRODUKTION LSS

Läs mer

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Innehållsförteckning Välkommen! Mitt jobb & min karriär Utbildning för Vision-ombud Skyddsombudsutbildning Att anmäla sig till en utbildning Visions center i Stockholms

Läs mer

UTBILDNINGAR UPPSALA 2016

UTBILDNINGAR UPPSALA 2016 UTBILDNINGAR UPPSALA 2016 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 3 Sid 4-5 Sid 6 Sid 7 Sid 8-9 Sid 10 Sid 11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Sid 15 Sid 16-17 Sid 18 Sid 19 Sid 20-21 UTBILDNINGAR 2016 ÅRSPLAN INTRODUKTION ARBETSMILJÖ

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kurser höst 2014 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kunskap skapar trygghet och ger kraft Unionens kurser är en viktig del i din kompetensutveckling. De

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Ny som företrädare 1

Ny som företrädare 1 Ny som företrädare 1 2 Välkommen som företrädare i Ledarna! Du som är företrädare i Ledarna har ett mycket viktigt uppdrag. Det är du som är Ledarnas förlängda arm ute på arbetsplatsen och har fått förtroendet

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2014

UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2014 UTBILDNINGSKATALOG UPPSALA 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 3 INTRODUKTION - dagtid Sid 4 INTRODUKTION - kvällstid Sid 5 LSS OCH YRKESROLLEN Sid 6 Sid 7 ARBETSMILJÖ FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER BRANDSKYDD Sid

Läs mer

Katrineberg folkhögskola Vidareutbildning för skyddsombud och arbetsmiljöansvariga 2 ARBETSMILJÖ- UTBILDNINGAR I SKÅNE 2018

Katrineberg folkhögskola Vidareutbildning för skyddsombud och arbetsmiljöansvariga 2 ARBETSMILJÖ- UTBILDNINGAR I SKÅNE 2018 Katrineberg folkhögskola Vidareutbildning för skyddsombud och arbetsmiljöansvariga 2 ARBETSMILJÖ- UTBILDNINGAR I SKÅNE 2018 Information BRA ATT VETA Vi på Albins folkhögskola har dokumenterat mycket duktiga

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Kursinbjudan Statens Controllerutbildning 2017 Statens Controllerutbildning Arbetar du som controller i staten och vill utvecklas i din roll? Statens controllerutbildning ger dig verktygen att utveckla

Läs mer

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier.

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd 24 timmar ( 3 dagar ). Utbildningsstipendium

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2015 SID 1/7 Diarienr: 2014-OF-00515 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2015. Utgåva 2 nu med FK 2!

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2015 SID 1/7 Diarienr: 2014-OF-00515 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2015. Utgåva 2 nu med FK 2! OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2015 SID 1/7 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2015 Utgåva 2 nu med FK 2! OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2015 SID 2/7 Officersförbundets kurser 2015 Innehåll Officersförbundets kurser 2015...

Läs mer

Med önskan om ett bra studieår!

Med önskan om ett bra studieår! Med önskan om ett bra studieår! 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd

Läs mer

Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG

Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG Innehållsförteckning Grattis du är förtroendevald 2 Kursguide 3 Facklig grundkurs 4 Omorganisation - MBL/LAS

Läs mer

Skogen i Skolan. Kurserna vänder sig i första hand till dig som arbetar som eller kommer att arbeta som pedagog med barn i alla åldrar, från F-9.

Skogen i Skolan. Kurserna vänder sig i första hand till dig som arbetar som eller kommer att arbeta som pedagog med barn i alla åldrar, från F-9. Välkommen att välja bland sex olika utbildningstillfällen där vi vill ge dig ökad skoglig kunskap och inspiration till att utnyttja skogen och naturen i din Rankhyttan undervisning! 12 juni Grundkurs Rankhyttan

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Anvisningar för klubbar

Anvisningar för klubbar Göteborg den 3 december 2012 Till Klubbar inom Region Väst Anvisningar för klubbar Här kommer ett dokument som ska vara till hjälp i klubbarbetet under 2013 och framöver. Dessa anvisningar för klubbar

Läs mer

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor -

Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Inbjudan till utbildning Förhandlingsteknik Kamp eller samarbete? - En utbildning för chefer inom privat och offentlig sektor - Passa på att gå en av Sveriges bästa utbildningar inom Förhandlingsteknik

Läs mer

Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund Sveriges Skolledarförbund Vår uppgift MEDLEMSKAP LEDARSKAPSROLL FACKLIG SERVICE Sveriges Skolledarförbund Tryck: Globalt Företagstryck AB, Stockholm 2008 SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUNDS MEDLEMMAR ÄR CHEFER

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Facklig utbildning & utveckling Utbud

Facklig utbildning & utveckling Utbud Facklig utbildning & utveckling Utbud 2017-2018 Kunskap och utveckling för facket på en arbetsmarknad i förändring TCO Fackliga Akademi utvecklar och genomför fackliga vidareutbildningar för förtroendevalda

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna SAMVERKAN mellan landstinget och de fackliga organisationerna (Detta avtal ersätter samverkansavtalen 1992-02-28 och 1995-12-07) Inledning

Läs mer

Polisförbundets utbildningstrappa

Polisförbundets utbildningstrappa Polisförbundets UTBILDNINGAR 2011 Polisförbundets utbildningstrappa Polisförbundets fackliga utbildning kan beskrivas som en utbildningstrappa i sex steg, där grundtanken är att man ska följa den kronologiska

Läs mer

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting

KAP-KL. Information om tjänste pensions- avtalet. För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting KAP-KL Information om tjänste pensions- avtalet För dig som är född 1985 eller tidigare och är anställd i kommun och landsting Bra och trygga arbetsvillkor för dig som arbetar inom offentlig sektor Offentliganställdas

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Kurser för dig som är. förtroendevald

Kurser för dig som är. förtroendevald Kurser för dig som är förtroendevald 2017 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud. MB och FFV. I den här broschyren

Läs mer

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkan Mölndal AML MBL ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkansavtal för Mölndals stad. Avtalet gäller från 1 september 2014. 1 Förutsättningar för samverkan Mål Parterna som tecknar samverkansavtalet

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

Bilaga 1 till Analys av Visions utbildningsverksamhet

Bilaga 1 till Analys av Visions utbildningsverksamhet Affi Kölevik Arbetsgruppen Visions framtida utbildningsstöd Sida 1 Bilaga 1 till Analys av Visions utbildningsverksamhet Sida 2 Bilaga 2 till Analys av Visions utbildningsverksamhet Förkunskaps krav Kraven

Läs mer

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare Ulf Åkesson Telefon 08-123 146 02 E-post ulf.akesson@sll.se Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän Inledning En

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST Kurskatalog 2008 Våren TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under våren 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Statens Controllerutbildning 2007 Återkoppling Omvärlden Controllerrollen Analys och användning av resultat Förändringsarbete Verktyg och metoder Kvalificerad utbildning i verksamhetsstyrning E konomistyrningsverket

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07)

Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07) Arbetsmiljökurser i LOs kunskapssystem 2015 (2014-11-07) 1 Innehåll Arbetsmiljö... 3 Vidareutbildning för skyddsombud 1... 4 Vidareutbildning för skyddsombud 2... 6 Regionala skyddsombud... 7 Kurs för

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Parterna sluter lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun enligt bilaga. 2 Avtalet gäller fr o m 060701 tills vidare med en

Läs mer

Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsgivarförbundet Pacta

Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Arbetsgivarförbundet Pacta Partsgemensam information till arbetstagarna Information till dig som är född 1985 eller tidigare och överväger tjänstepensionsavtalet AKAP-KL i stället för KAP-KL. Parter - en information från parterna

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen. 10 januari 2007 Bilaga till riktlinjer för resor, kurser, konferenser och representation Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Bilda klubb på arbetsplatsen

Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Att ha en egen klubb på arbetsplatsen är det bästa sättet att få vara med och påverka villkoren på jobbet, exempelvis arbetstider och omorganisationer.

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Datum: 20-21 april 2013 Plats: Hotell Statt i Hässleholm Ändrat namn på regionala konferensen! Snart är det åter dags för lokalföreningar,

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2018

OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2018 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2018 SID 1/10 En mycket bra kurs med smart upplägg och som ligger i topp av de utbildningar jag genomfört genom åren. Jag tycker faktiskt kursen var rätt fulländad. Planeringen

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi

Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Sidan 1 av 5 PM Version 4 Fortbildning Kartläggning och åtgärder vid dyslexi Inläsningstjänst startar en utbildningsverksamhet inom området läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Under våren 2014 planeras

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 Diarienr: 2013-OF-00362

OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 Diarienr: 2013-OF-00362 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 1/7 OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2014 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2014 SID 2/7 Officersförbundets kurser 2014 Innehåll Officersförbundets kurser 2014... 2 Lokala kurser... 3

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14 STOCKHOLMS LÄN KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016 Uppdaterad 6 november 2015 Sida 1 av 14 Välkommen till kurser och träffar! Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildningar som ska inspirera

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal FACKLIG HANDBOK om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges

Läs mer