2 Magnetfält vid kraftledningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 Magnetfält vid kraftledningar"

Transkript

1 > l\\ ' /, Mi Generaldirektören Strålsäkerhetsmyndigheten Stockholm /391 YTTRANDE Information om magnetfältsnivåer under la-aftledningar (SSM ) Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har begärt information om hur starka magnetfälten momentant kan bli vid stamnätets växelströmsledningar. Begäran avser kraftledningar som förvaltas av Svenska Kraftnät och där allmänheten kan vistas. 1 Allmänt Det är inte helt enkelt att ange hur starka magnetfälten momentant kan bli under la aftledningar. Redan att avgöra vilket strömvärde som ska användas i beräkningarna av det teoretiskt högsta magnetfältet är svårt och kräver en djup förståelse för hur la aftsystemet tekniskt dimensioneras och drivs från ett driftsäkerhetstekniskt perspektiv. I detta yttrande söker Svenska Kraftnät beslaiva de parametrar som avgör vad som är högsta möjliga strömvärde i en ledning. Därefter följer ett teoretiskt exempel på magnetfält vid en 400 kv ledning i standardutförande. Beräkningen är gjord utifrån den strömlast som är dimensionerande, när Svenska Kraftnät bygger nya ledningar eller byter ut komponenter i befintliga ledningar. 2 Magnetfält vid kraftledningar 2.1 Magnetfältets storlek Det beräknade och uppmätta magnetfältet under en typisk lo aftledning bestäms i huvudsak av tre parametrar. De är det horisontella avståndet mellan kraftledningens

2 faslinor, det vertikala avståndet från faslinorna till den punkt där magnetfältet mäts eller berälaias (normalt 1-1,5 meter över mark) samt strömmen i faslinorna. De två förstnämnda parametrarna följer av kraftledningens geometriska dimensioner och konstruktion. Det horisontella avståndet mellan faslinorna varierar något efter en lednings sträcloiing. Även faslinornas lägsta höjd över mark kan variera mellan ledningens stolpar. Faslinornas höjd över mark - i ledningsspannen mellan stolparna - bestäms av stolparnas höjd, markens profil under ledningen och strömmen i ledningen. Lägsta tillåtna spannhöjd utanför och innanför detaljplanelagt område är enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter 7,8 respektive 8,8 meter. Den viktigaste och avgörande parametern för magnetfältets storlek är strömmen 1 faslinorna. Denna varierar kontinuerligt och bestäms vid varje tidpunkt av aktuell överföring i ledningen. Variationen i en lednings momentana strömlast kan vara mycket stor och skiljer sig mellan olika ledningar. Den medelvärdesbildade strömmen över längre tidsperioder, exempelvis ett år, är normalt ganska stabil. Värdet kan dock variera mellan olika ledningar. 2.2 Magnetfältsvärden I specifika ledningsprojekt, t.ex. koncessionsärenden, beräknar Svenska Kraftnät normalt magnetfältsvärden utifrån det årsmedelströmvärde som kan prognosticeras för ledningen i fråga. Figur 5.3 i remissen (2010/1270) baserades på den prognosticerade årsmedelströmmen för den nya ledningen och uppskattade strömmar vid ett felfall för de två parallellgående ledningarna. Figuren ska därför inte tolkas som ett normalt utfall som är representativt för hela året. För att i utredningsskedet inte riskera att presentera för låga magnetfältsniväer valdes tidigare höga strömmar i ett "värsta fall" scenario. Svenska Kraftnät har sedan dess utvecklat och förfinat verkets arbetssätt vid beräkning av årsmedelströmlaster. Numera berälaias årsmedelströmmar på grundval av en marknadsmodell som simulerar årets timmar givet olika scenarier. Dessa årsmedelströmmar ligger därefter, tillsammans med historiska strömmar, till grund för de magnetfält som berälaias. I informationsmaterial anges, av lätt insedda skäl, mer generella värden på de magnetfält som kan uppstå. Här utgår Svenska Kraftnät normalt från strömvärdet A. Detta är nämligen den övre gränsen för vad verket bedömer som ett sannolikt/möjligt årsmedelströmvärde för cn 400 kv-ledning i det svenska stamnätet.

3 I den broschyr "Magnetfält och hälsorisker" som SSM och fyra andra myndigheter givit ut redovisar grafen på sidan 6 magnetfältet under en 400 kv-ledning där strömvärdet endast är A. Magnetfältet uppgår dä endast till 15 å 20 pt. 3 Stamnätets tekniska dimensionering Hur stora strömlaster som i praktiken kan överföras i en 400 kv-ledning i stamnätet avgörs av hur stamnätet är dimensionerat samt vilka krav som ställs på driftsäkerheten i systemet. För att klara driftsäkerheten drivs stamnätet generellt sett med betydligt lägre strömmar än vad varje enskild anläggning är dimensionerad för. När ett fel inträffar och en anläggning faller bort kan strömmarna i andra delar av nätet tillfälligt bli högre än vad de är vid normal drift. 3.1 Nätdimensioneringsregler Det svenska stamnätets tekniska dimensionering baseras idag på de nätdimensioneringsregler (NDR) som den gamla samarbetsorganisationen Nordel kommit överens om. Samarbetet inom Nordel har idag ersatts av samarbetet inom ENTSO-E. Enligt de gamla överenskommelserna består driftsäkerhet dels av störningstålighet, dels av systemtillräcklighet. Det gamla Nordels nätdimensioneringsregler syftar till en avvägning mellan driftsäkerhet och ekonomi. Reglerna beaktar dels ledningsrevisioner, dels risken för störningar. I första hand tillgodoses krav som rör det sammankopplade nordiska la-aftsystemet. Nordel beslutade 1992 att rekommendera att dimensioneringsreglerna tillämpas som underlag för beslut om utbyggnader av såväl de egna näten som av samkörningsförbindelser mellan länderna. Nordelsystemets tålighet mot störningar prövas enligt fastställda kriterier vilka är uppställda med beaktande av en riskbedömning (risk = sannolikhet * konsekvens). De kriterier och regler som Nordel kom överrens om för nät- och driftplanering överensstämmer väl med standarder från North American Electric Reliability Council (NERC), National Grid Company (NGC) och ENTSO-E. 3.2 Dimensionering enligt N-i kriteriet Dimensionerings- och driftsäkerhetskriterierna baseras pä det så kallade N-i kriteriet. N-i kriteriet innebär i princip att fel pä nivån N-i (enkelfel) i det maskade nätet inte ska ge upphov till avbrott i elleveranserna.

4 Beteckningen N-i innebär att transmissionsnätet före ett eventuellt fel hade N stycken komponenter i drift för att hålla alla nätkunder anslutna och hålla nätspänning och systemfrekvens inom acceptabla gränser. Ett enkelfel definieras som ett bortfall av en enskild huvudkomponent (produktionsenhet, ledning, transformator, samlingsskena, förbrukning etc). Det dimensionerande enkelfelet är det enskilda hypotetiska enkelfel som skulle ge den största konsekvensen för kraftsystemet. 3.3 Störningsreserv För det sammankopplade nordiska kraftsystemet innebär ovanstående att ett dimensionerande fel i ett delsystem (till exempel i ett land), inte ska medföra allvarliga driftstörningar i andra delsystem. Detta ställer krav på frekvensstyrd störningsreserv och överföringskapacitet inom och mellan delsystemen. Dessutom gäller att om la-aftsystemet inte är i normal drift efter en driftstörning ska kraftsystemet inom 15 minuter ha återställts till normal drift. Detta ställer i sin tur krav på tillgänglig snabb aktiv störningsreserv. 3.4 Bestämning av överföringskapacitet Överföringskapaciteten i kraftsystemet bestäms för aktuell driftsituation för att kunna innehålla N-i kriteriet för överföring mellan delsystem. Detsamma gäller inom ett delsystem om andra delsystem kan påverkas. Driftsäkerheten upprätthålls således genom anpassning av gränserna för tillåten överföring. Förmågan att överföra effekt berälaias för varje driftläggning. Detta gäller både för intern överföring inom ett delsystem samt för utbyten mellan delsystem. Oftast sker detta genom att ett så kallat snitt definieras. Ett snitt är en trång sektor i nätet där överföringsförmägan ibland kan vara begränsad. I snittet kan ett godtyckligt antal ledningar på olika spänningsnivåer ingå. Genom statiska och dynamiska simuleringar fastställs hur stor effekt som kan överföras i godtycklig riktning genom snittet utan risk för att termisk överlast, spänningskollaps och/eller vinkelinstabilitet uppstår efter att ett för snittet dimensionerande fel inträffat. Beräkningarna ger som resultat en teknisk gräns för överföringen. I de fall överföringskapaciteten i kraftsystemet med avseende på spänningskollaps och vinkelstabilitet resulterar i strömmar som ger högre temperaturer än de högsta tillåtna för anläggningsdelar (termisk begränsning) kan den slutliga kapaciteten beroende på aktuella förhållanden sättas marginellt högre (procenttal) än fortvarighetsgränserna under förutsättning att snittet/snitten och dimensionerande anläggningsdelar kan avlastas inom 15 minuter.

5 3.5 Spänningskollaps Eftersom magnetfältet beror på strömmen i en ledning, och strömmen påverkar spänningen är frågan om lägsta möjliga spänning innan kollaps relevant för att kunna besvara frågan om hur höga magnetfältsvärden som kan uppstå under en kraftledning. Vid höga strömmar i överföringssystemet förbrukas stora mängder reaktiv effekt i ledningarna vilket resulterar i att spänningarna i la-aftsystemet pressas nedåt. För det operativa driftskedet reduceras den beräknade gränsen med avseende pä uppskattad data- och beräkningsnoggrannhet samt en fastställd marginal till det värde pä överföringen vid vilken dimensionerande fel leder till spänningskollaps. Lägsta möjliga spänningsnivå innan kollaps varierar med driftiäggning och tillgång till aktiv och reaktiv infasad produktion i felögonblicket. Det är därför varken av intresse eller möjligt att exakt fastställa en generell lägsta spänning (och därmed högsta möjliga ström) vid vilken spänningskollaps ska anses uppträda. Gränsen för spänningskollaps fastställs genom att en så kallad noskurva (spännings/överföringsdiagram) berälaias för varje felfall och snitt. 3.6 Strömlaster i stamnätet En slutsats av ovanstående redovisning är att för att förbereda kraftsystemet för att klara det för varje driftsituation enskilt största enkelfelet så drivs stamnätet normalt med betydligt lägre strömmar än de teoretiskt begränsande. En annan slutsats är att den teoretiskt högsta möjliga strömmen i det svenska stamnätet varierar med den termiska marginalen i kritiska anläggningsdelar samt driftiäggning och tillgäng till aktiv och reaktiv infasad produktion i varje aktuellt felögonblick. Vilket snitt och vilken ledning som får den högsta strömmen bestäms också av vilket fel som inträffar, driftläggning och tillgång till aktiv och reaktiv infasad produktion. 4 Momentana magnetfält: Det finns alltså inget enkelt svar på frågan om vilka ledningar som skulle kunna få ett momentant strömvärde som avviker stort från det normala, eller hur stor avvikelse det är realistiskt att beräkna högsta möjliga momentana magnetfältsvärde utifrån. Anläggningsdelar såsom linor, Idämmor och ställverksapparater i det svenska stamnätets kopplings- och transformatorstationer har under en relativt lång tid termiskt dimensionerats för strömmar om A.

6 4-1 Beräkning Om man, trots ovanstående redovisning av hur det svenska stamnätet tekniskt dimensioneras och drivs, vill göra en beräkning av det teoretiskt högsta magnetfältsvärdet vid stamnätet, kan en ström om A användas. En 400 kv-lednings linor kan teoretiskt ha en lägsta linhöjd om 7,8 meter över mark. Linhöjden avgörs dels av hur linan är inspänd mellan stolparna och dels av temperaturen i linan. Linans temperatur avgörs i sin tur av lufttemperaturen och strömlasten i linan. Ju längre en lina har haft hög strömlast, desto varmare (och längre) blir den. Lokal islast och vind kan också påverka linhöjden. Magnetfältsvärde vid kraftledningar beräknas normall selt 1,5 meter över mark. En magnetfältsberälaiing som förutsätter lägsta tillåtna linhöjd och A, för en typisk 400 kv-ledning med horisontellt placerade faslinor, ger ett momentant magnetfältsvärde ut under den mittersta faslinan där den hänger som lägst. Det momentana magnetfältet vid faslinornas medelhöjd (12 meter) är 54 it. Diagrammen nedan visar magnetfältets styrka och utbredning vid en ledning med 300 meter långa spann p 60 I 40 m A\ständ parallellt [rn] Avstånd vinkelrätt [in] Figur 1: Magnetfältets utbredning kring ett normalt spann

7 = 200 isn $ 100 ', O Avstånd irlnke ra» [ti] Figur 2: Magnetialtsvärde ö\'er 100 pt under en 400 kv ledning 1,5 meter över mark. Teoretiskt kan, enligt förutsättningarna ovan, en begränsad yta mitt under en 400 kvledning ha ett momentant magnetfältsvärde som är över 100 pt. Detta yttrande har beslutats av generaldirektören Mikael Odenberg efter föredragning av Björn Andersson. I ärendets handläggning har enhetscheferna ErikThunberg, Ulrika Sigerud, Eva Bergius och Elisabet Norgren samt Cecilia Bostorp deltagit. :r x ' Mikael Odenberg q^y J^.//,. I yr.. Björn Andersson

8 Appendix Beräkningen utgår frän en tredimensionell modell av ett ledningsspann med längden 300 meter. Fasledarnas höjd över marken är 20 meter vid spännets ändar (infästningen i stolparnas isolatorer), och 7,8 meter i spännets mitt. Det horisontella avståndet mellan fasledarna är 9 meter. Tvä jordade topplinor, med ett inbördes avstånd om 8,8 meter och ett horisontellt avstånd till den mittersta fasledaren om 4,4 m, återfinns längs med hela spännet 7 meter ovanför fasledarna. Detta arrangemang av ledare motsvarar en typisk portalstolpe för 400 kv Topplina Fasledare. 30 I 25 I 1 20 Q > < Horisontell position (m] Figur 2: Geometri för fas- och toppledare vid spännets ändar Topplina - Fasledare Horisontell position [m Figur 3: Illustration av spännet Under beräkningen delas alla ledare in i 5 meter långa segment. RMS-värdet för flödestätheten i berälaiingspunkten berälaias sedan som summan av varje ledarsegments bidrag enligt Biot-Savarts lag. Hänsyn till de inducerade strömmarna i de jordade topplinornas bidrag tas med. Ingen hänsyn till eventuella nollföljdsströnnnar tas. Modellen och beräkningen har gjorts i programmet STRI EMF/AN Calculator 1.6.

Bestämning av överföringskapacitet

Bestämning av överföringskapacitet 1 (5) Bestämning av överföringskapacitet 1 Överföringskapaciteterna i det finländska kraftsystemet Fingrid låter elmarknaden disponera all överföringskapacitet som är möjlig utan att riskera kraftsystemets

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Justera spanningarna 380 kv blir 400 kv blir 410 kv Coronaförlusten kan uppgå till 1 kw per 10 meter.

Läs mer

RAPPORT TILL REGERINGEN

RAPPORT TILL REGERINGEN Dnr 2009/1013 RAPPORT TILL REGERINGEN Stamnätets tekniskt-ekonomiska dimensionering 1/81 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 4 2 REGERINGENS UPPDRAG... 5 3 BAKGRUND... 6 3.1 STAMNÄTETS TEKNISKA DIMENSIONERING

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn Energikommissionen 2015-12-07 2 Elsystemets utveckling > Elsystemet är inne i en mycket stor omställningsprocess > Planerbar produktion ersätts

Läs mer

Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers

Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers 2017-05-17 2 Elsystemets utveckling > Elsystemet är inne i en mycket stor omställningsprocess > Planerbar produktion

Läs mer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer Elforsk seminarium 2010-01-21 Ersätta och bygga nya reaktorer Begränsningar och behov från ett elnätsperspektiv Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Svenska Kraftnät 2 Svenska Kraftnäts

Läs mer

Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem

Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem 2018-11-29 Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem SvK1000, v5.0, 2018-08-01 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG TEL: 010-475

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun Handläggare Mattias Ehrstrand Tel Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2016-11-04 Projekt-ID 6105376 Rapport-ID 6105376/1 Kund Staffanstorps kommun Magnetfältssimulering Staffanstorps

Läs mer

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad 2016-03-17 PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad KUND Arlandastad Holding AB KONSULT WSP Systems Box 71 581 02 Linköping

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ)

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen Kilforsen - Hallsberg (8000 V, X, Y, Z, Å, DÖ) SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA 2011-09-28 2009/124 KOMPLETTERING Komplettering av ansökan om förlängning av nätkoncession för 400 kv ledningen

Läs mer

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad reducerar magnetfält Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad EnviroMentor AB Södra Vägen 13 411 14 Göteborg 031 703 05 30 epost@enviromentor.se 1 Projekt 11117

Läs mer

Störningsreserven Faskompensering Spänningsstrategier Synkronkörning V36. Siddy Persson Enhet DD Drift - Driftanalys

Störningsreserven Faskompensering Spänningsstrategier Synkronkörning V36. Siddy Persson Enhet DD Drift - Driftanalys Störningsreserven Faskompensering Spänningsstrategier Synkronkörning V36 Siddy Persson siddy.persson@svk.se Enhet DD Drift - Driftanalys Störningsreserven Jesper Nyberg Marknads- och systemutveckling Svenska

Läs mer

Framtidens utmaningar

Framtidens utmaningar Framtidens utmaningar Robert Eriksson, Docent FoU-koordinator, Marknads- och systemutveckling Huvudsakliga utmaningar för kraftsystemet Utmaningar Förutsättningar 2 Systemstabiliteten utmanas av minskande

Läs mer

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1 Handläggare Mattias Ehrstrand Tel +46 10 505 94 38 Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2017-01-13 Projekt-ID 6113191 Rapport-ID 6113191-1 Kund Lerums kommun 6113191 Magnetfältssimulering,

Läs mer

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman MEDDELANDE UTM16-653 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman Kopior till P 2016-06-22 86644.85 1(9) Från, tfn Göran Olsson, 0240-795 32 Ver. 1.1 Beräkning av magnetisk

Läs mer

Beräkning av magnetfält vid Hammaren och Murkullen för ombyggnad av E.ONs Simpevarp-Oskarshamn 1 och 2

Beräkning av magnetfält vid Hammaren och Murkullen för ombyggnad av E.ONs Simpevarp-Oskarshamn 1 och 2 Pöyry Sweden AB Box 24015 (Valhallavägen 211) 104 50 Stockholm Sverige Tel 010-474 0000 Fax 010-474 0999 Org.nr: 556850-0515 www.poyry.se Datum 2015-10-29 Sida 1 (4) Beräkning av magnetfält vid Hammaren

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentslag Sida Rapport 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002.

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002. 15002703 MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS DERSSON GUSTAV HOLMQUIST Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRSKAD GODKÄND 1.0 Fastställd version G.Holmquist

Läs mer

Simulering av magnetfält från vagabonderande strömmar

Simulering av magnetfält från vagabonderande strömmar 1 Simuleringarna av magnetfält från vagabonderande strömmar från vagabonderande strömmar kommer att dokumenteras i en vetenskaplig artikel på engelska. Nedan är en svensk sammanfattning av resultaten.

Läs mer

Promemoria - Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP) Affärsverket svenska kraftnät har följande synpunkter på promemorian.

Promemoria - Billigare utbyggnad av bredbandsnät (N2015/2228/ITP) Affärsverket svenska kraftnät har följande synpunkter på promemorian. " SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Näringsdepartementet Enheten för it-politik 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se 2015-06-02 2015/472 REMISSVAR Promemoria - Billigare utbyggnad av

Läs mer

Kraftsystemet sommaren Sammanställning inför Driftrådet, Alexandra Grigoriou 10/9-18

Kraftsystemet sommaren Sammanställning inför Driftrådet, Alexandra Grigoriou 10/9-18 Kraftsystemet sommaren 218 Sammanställning inför Driftrådet, Alexandra Grigoriou 1/9-18 Händelser i korthet > Höga temperaturer och lite nederbörd stora delar av sommaren > Låga rater på ledningar => begränsar

Läs mer

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman MEDDELANDE UTM16-669 Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman Kopior till ABB PC 2018-05-30 87033.95 1(6) Från, tfn Eero Heikkinen, 076-76 11 535 Ver. 1.1 Snösätra - Beräknad magnetisk

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 526, 162 15 Vällingby ISSN 1402-9049 Kraftnät Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter

Läs mer

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala

Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala Miljömedicinsk utredning angående kraftledning intill förskola i Kortedala Peter Molnár Miljöfysiker Martin Tondel Överläkare Göteborg den 29 mars 2012 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM 1(7) TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2013-04-07 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning

Läs mer

Datorprogrammet MagneFiC, Magnetic Field Calculations

Datorprogrammet MagneFiC, Magnetic Field Calculations Bilaga D Datorprogrammet MagneFiC, Magnetic Field Calculations Figur 1. Startfönster. Programmet är en tillämpning av den teori för magnetfältberäkning som redovisats i rapporten och det verktyg som använts

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster

NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster NS-EN 1991-1-7 Ulykkeslaster Ger principer och råd för bestämning av olyckslaster vid dimensionering av byggnader och broar och omfattar - påkörningslaster från fordon, tåg, fartyg och helikoptrar, - laster

Läs mer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN Stockholm SCADMA Konsult AB Utförande konsult: Ahmad Amer 1 (14) S C AD M A K o n s u l t www.scadma.se S C A D M A K on

Läs mer

Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser

Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser Att utnyttja ledningar och kablar närmare sina gränser Energiforskrapport 2017-427 - Dynamisk belastbarhet för jordkablar Oscar Lennerhag Specialist Independent Insulation Group Sweden AB Storgatan 5 /

Läs mer

SVENSKA L KRAFTNÄT. Svenska Kraftnäts kommentarer

SVENSKA L KRAFTNÄT. Svenska Kraftnäts kommentarer SVENSKA L KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarloiadsinspektionen Magnus Andersson Box 155 631 03 ESKILSTUNA 2012-05-11 2010/123 YTTRANDE El dnr 2008-100114 Tidigare 2000-02996 Kommentarer till remissvar

Läs mer

~SVENSKA ^ KRAFTNÄT. 1 Nuläge - utbyggnadsplaner

~SVENSKA ^ KRAFTNÄT. 1 Nuläge - utbyggnadsplaner ~SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Tillståndsärenden Planhandläggare Anna Käller 010-475 84 58 anna.kaller@svk.se Nacka tingsrätt mark- och miljödomstolen mmd.nacka.avdelning3@d0m.se NACKA

Läs mer

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Sammanfattning systemansvar > Ett kollektivt ansvar > Elnätsägare har ett långtgående ansvar > Svk utsedd samordnare > Det handlar

Läs mer

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS ARLANDASTAD PROJEKT AB Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER 5472739000 TEKNISK SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS FRANS SOLLERKVIST Sweco Sweco EnerGuide AB Ändringsförteckning

Läs mer

om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet

om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet 2006-06-13 1(12) AVTAL om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet (Systemdriftavtal) 1 Parter m.m. Energinet.dk (Energinet.dk) org. nr. 28 98 06 71 Fingrid Oyj (Fingrid) org. nr. 1072894-3

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D Dokumentslag Sida Rapport 1 (7) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0016526 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

HANSA POWERBRIDGE - MAGNETFÄLTSBERÄKNING KRING HURVA STATION

HANSA POWERBRIDGE - MAGNETFÄLTSBERÄKNING KRING HURVA STATION 15003485-010 HANSA POWERBRIDGE - MAGNETFÄLTSBERÄKNING KRING HURVA STATION SWECO ENERGY AB Svenska kraftnät EERO HEIKKINEN Per Schultheiss, Edward Friman Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER

Läs mer

Allmänt om tröskeleffekten

Allmänt om tröskeleffekten Generaldirektören Näringsdepartementet Energienheten n.registrator@regeringskansliet.se fredrik.norlund@regeringskansliet.se 2013-12-13 2013/1929 REMISSVAR Övergångslösning för att undanröja tröskeleffekter

Läs mer

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism En civilingenjör ska kunna idealisera ett givet verkligt problem, göra en adekvat fysikalisk modell och behandla modellen med matematiska

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Svk 2018/2335 2018-11-13 Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Den 9 maj 2018 uppkom en driftsituation där elsystemets frekvens ökade och hamnade utanför tillåtna driftgränser. Några

Läs mer

Det är en grov kabel så area för PEN är inget problem även om bara manteln används.

Det är en grov kabel så area för PEN är inget problem även om bara manteln används. Dubbla PEN-ledare i en kabel? Postad av Ronnie Lidström - 27 aug 2015 20:17 Kan en kabel ha två PEN-ledare? En kund vill att en matning som dras ska vara femledare (för framtida bruk) men kopplas TN-C.

Läs mer

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG

FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER /2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG 2018-11-30 2018/2484 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR FÖRBRUKNINGSENHETER Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för förbrukningsenheter i enlighet med artikel 28 och 29 i förordning

Läs mer

STUDENTVÄGEN UPPSALA

STUDENTVÄGEN UPPSALA 1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Institutionen för teknik, fysik och matematik Nils Olander och Herje Westman Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Max: 30 p A-uppgifterna 1-8 besvaras genom att ange det korrekta

Läs mer

Innehåll. Standardavvikelse... 3 Betarisk... 3 Value at Risk... 4 Risknivån i strukturerade produkter... 4

Innehåll. Standardavvikelse... 3 Betarisk... 3 Value at Risk... 4 Risknivån i strukturerade produkter... 4 Del 22 Riskbedömning Innehåll Standardavvikelse... 3 Betarisk... 3 Value at Risk... 4 Risknivån i strukturerade produkter... 4 Vid investeringar i finansiella instrument följer vanligen en mängd olika

Läs mer

Elavbrottet i södra Sverige och i östra Danmark

Elavbrottet i södra Sverige och i östra Danmark Anders Danell Anders Johansson Kenneth Walve RAPPORT 2003-10-03 Elavbrottet i södra Sverige och i östra Danmark 2003-09-23 Preliminär rapport om händelseförloppet som ledde till avbrottet 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

MAGNETFÄLTSUTREDNING. Magnetfält för ledning Enafors Storlien - Kopperaa (9)

MAGNETFÄLTSUTREDNING. Magnetfält för ledning Enafors Storlien - Kopperaa (9) 2013-06-14 07 Magnetfält för ledning Enafors Storlien - Kopperaa 1 (9) S w e co E n e rg u id e AB Fredrik Kempe Civilingenjör Elektoteknik Alternativ 1 Portalstolpe med horisontalplacerade faslinor. Faserna

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet

om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet 2006-06-13 1(12) AVTAL om driften av det sammankopplade nordiska kraftsystemet (Systemdriftavtal) 1 Parter m.m. Energinet.dk (Energinet.dk) org. nr. 28 98 06 71 Fingrid Oyj (Fingrid) org. nr. 1072894-3

Läs mer

Fingrid. Kraft med ansvar.

Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid i korthet Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2015 400 kv stamnät 220 kv stamnät 110 kv stamnät likströmsförbindelse andras nät Elektricitet är en oskiljaktig del av

Läs mer

- --I Energimarknadsinspektionen

- --I Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT 1 (4) Sökande wpd Storgrundet Nät AB Ferkens gränd 3 111 30 Stockholm 55 6873-1722 Ombud: Motpart Affärsverket svenska kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg 202100-4284

Läs mer

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande;

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande; Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande; Är det AC eller DC ström som ska mätas? (DC tänger är kategoriserade som AC/DC tänger eftersom de mäter både lik- och växelström.)

Läs mer

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Elbrist i vinter? Foto: Bo Nystrand Sverige kan drabbas av elbrist i vinter En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Foto: Bo Nystrand När det blir riktigt

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17 Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar 2012 08:17 Hej Hittar ingen bra tråd för denna fråga, så ställer den här. Varför jordar man transformatorstationens

Läs mer

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 1 ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 Peter Lindberg peter.lindberg@elsakerhetsverket.se RAPPORT Dnr/ref09EV841 2 3 Sammanfattning På söndagskvällen den 31 maj inträffade ett elavbrott som innebar att elförsörjningen

Läs mer

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se 2016-10-06 2016/1538 REMISSVAR Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Affärsverket svenska kraftnät

Läs mer

Tentamen ellära 92FY21 och 27

Tentamen ellära 92FY21 och 27 Tentamen ellära 92FY21 och 27 2014-06-04 kl. 8 13 Svaren anges på separat papper. Fullständiga lösningar med alla steg motiverade och beteckningar utsatta ska redovisas för att få full poäng. Poängen för

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas här luftledningar för lågspänning, högst 1 000 V och högspänning, mer än 1 000 V. Kraftledningar

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten

Läs mer

- SVENSKA.. KRAFTNÄT. Behov av utveckling och innovation

- SVENSKA.. KRAFTNÄT. Behov av utveckling och innovation - SVENSKA.. KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet Energienheten i 3 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se 2015-01-26 2015/146 REDOVISNING AV UPPDRAG Innovation Enligt regleringsbrev

Läs mer

Svenska kraftnät ser vissa utmaningar med den tolkning som görs i Ellagen 3 kap 1 med utgångspunkt ur Direktiv om gemensamma regler (EU) 2019/944.

Svenska kraftnät ser vissa utmaningar med den tolkning som görs i Ellagen 3 kap 1 med utgångspunkt ur Direktiv om gemensamma regler (EU) 2019/944. SVENSKA ~ KRAFTNÄT Energimarknadsinspektionen 2019-09-25 2019/866 BREV Beskrivning av systemansvaret för överföringssystemet och dess innebörd Efter det externa referensgruppsmötet om genomförande av reviderad

Läs mer

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Elförsörjningens leveranssäkerhet Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Upplägg > Vad är SvK (Stamnätsägare, systemansvarig myndighet för både el och gas, elberedskapsmyndighet, etc (vi har många

Läs mer

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Definition enligt IEC 60076 6:2007: En reaktor som är ansluten antingen fas till jord, fas till nollpunkten eller mellan faserna i ett kraftsystem för

Läs mer

Varför behövs en ny ledning?

Varför behövs en ny ledning? Varför behövs en ny ledning? Orterna Grebbestad och Fjällbacka är inne i en positiv utvecklingsfas och båda orterna växer. Detta gör även att kraven på en säker och stabil elleverans ökar från såväl privatpersoner,

Läs mer

SEK Handbok 421 Utgåva 4

SEK Handbok 421 Utgåva 4 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning SEK Handbok 421 Utgåva 4 SEK Handbok 421 Utgåva 4 Januari 2005 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning En handbok utgiven

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter ( 2008:1) och allmänna råd om hur elektriska anläggningar ska vara

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Labbrapport. Isingmodel

Labbrapport. Isingmodel Labbrapport Auhtor: Mesut Ogur, 842-879 E-mail: salako s@hotmail.com Author: Monica Lundemo, 8524-663 E-mail: m lundemo2@hotmail.com Handledare: Bo Hellsing Göteborgs Universitet Göteborg, Sverige, 27--

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT Dnr: POM 14/872 214 20 FÖR DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN VÄNNÄS 51:1 PÅ VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET I VÄNNÄS TÄTORT Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

Final i Wallenbergs Fysikpris

Final i Wallenbergs Fysikpris Final i Wallenbergs Fysikpris 26-27 mars 2010. Teoriprov Lösningsförslag 1. a) Vattens värmekapacitivitet: Isens värmekapacitivitet: Smältvärmet: Kylmaskinen drivs med spänningen och strömmen. Kylmaskinens

Läs mer

FÖRSVARSSTANDARD FÖRSVARETS MATERIELVERK 1 1 (11) MILJÖPROVNING AV AMMUNITION. Provning med elektromagnetisk puls, EMP ORIENTERING

FÖRSVARSSTANDARD FÖRSVARETS MATERIELVERK 1 1 (11) MILJÖPROVNING AV AMMUNITION. Provning med elektromagnetisk puls, EMP ORIENTERING 1 1 (11) Grupp A26 MILJÖPROVNING AV AMMUNITION Provning med elektromagnetisk puls, EMP ORIENTERING Denna standard omfattar metodbeskrivningar för provning av ammunition. Främst avses provning av säkerhet,

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025 Underlagsrapport kraftförsörjning av järnväg Titel: Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025. Underlagsrapport kraftförsörjning

Läs mer

Byggnader nära... Kraftledning.

Byggnader nära... Kraftledning. Byggnader nära... Kraftledning. 2 Byggnader nära kraftledningar Byggnader nära kraftledningar Med kraftledningar menas luftledningar för låg- och högspänning. Lågspänning avser högst 1000 V växelspänning

Läs mer

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen 2012-08-10 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2010-000624 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 NETKOLL har tagits fram för att underlätta genomförandet av de nödvändiga, komplicerade beräkningarna för såväl projektören som installatören. Programmet

Läs mer

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25 1. Markera först de horisontella punkterna A och B cirka en meter från golvet. Punkterna måste vara horisontella (använd ett vattenpass eller ett rör med vatten). Mät avståndet till golvet på bägge sidor.

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D Dokumentslag Sida Rapport 1 (16) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D15-0021771 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna

Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna 2010-02-05 2009/133 ANSÖKAN Ansökan om nätkoncession för ny 400 kv växelströmsförbindelse Hallsberg - Östansjö Barkeryd Ansökan Affärsverket

Läs mer

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Utförs av: William Sjöström 19940404 6956 Oskar Keskitalo 19941021 4895 Uppsala 2015 05 09 Sammanfattning När man leder ström genom en spole så bildas

Läs mer

Begrepp:: Kort om Kryssprodukt

Begrepp:: Kort om Kryssprodukt Begrepp:: Kort om Kryssprodukt Introduktion till kryssprodukten Namnet kryssprodukt kommer av att produktsymbolen skrivs som ett kryss. Kryssprodukten av två vektorer u och v skrivs då u v. input = vektorer

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2. Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018

NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2. Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018 NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2 Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018 Drivkrafter (1) > Reinvesteringsbehov > Tre 220 kv-ledningar: år 2023-2032 > Tre 400 kv-ledningar: år 2037-2041 > Åtta seriekondensatorer:

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling EIFS 2011:2 Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för

Läs mer

Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, 21 oktober, 2006

Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, 21 oktober, 2006 Institutionen för elektrovetenskap Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, oktober, 006 Tillåtna hjälpmedel: Formelsamling i Elektromagnetisk fältteori Varje uppgift ger 0 poäng. Delbetyget

Läs mer

GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA

GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA Studier av sprickrisker orsakat av temperaturförloppet vid härdningen Jan-Erik Jonasson Kjell Wallin Martin Nilsson Abstrakt Försök med gjutning av konstruktionen vägg på platta

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län Bilaga M1 Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Ellevio AB (publ).

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer