Handläggningsordning för disciplinärenden vid Mälardalens högskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggningsordning för disciplinärenden vid Mälardalens högskola"

Transkript

1 dnr MDH /10 Fastställd genom kanslichefsbeslut , uppdaterad genom nytt kanslichefsbeslut (13) Handläggningsordning för disciplinärenden vid Mälardalens högskola Innehåll: 1. Inledning 2. Vilka fall kan prövas i nämnden 3. Fuskärenden 3.1 Vad är fusk? 3.2. När kan nämnden pröva ett ärende om fusk? 3.3 När kan nämnden fälla en student för fusk? 3.4 Plagiering som fusk 4. Störande eller hindrande av undervisning, prov eller annan verksamhet samt störande verksamhet vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan 4.1 Exempel på störande eller hindrande av undervisning, prov eller annan verksamhet 4.2 Exempel på störande verksamhet vid biblioteken eller annan Inrättning 4.3 Åtgärder vid störande beteende eller störande verksamhet 5. Studenter som utsätter annan för trakasserier 6. Anmälan om misstänkt disciplinförseelse 6.1 Krav på skyndsamhet 6.2 Vem ska anmäla 6.3 Åtgärder då grundad misstanke föreligger 6.4 Vad anmälan ska innehålla 6.5 Vad som händer efter anmälan 7. Vem får kopia av beslutet? 8. Innebörden av varning och avstängning 9. Överklagande 10. Examination efter nämndens beslut 11. Förebyggande åtgärder mot fusk sid. 2 sid. 2 sid. 3 sid. 3 sid. 3 sid. 4 sid. 5 sid 5 sid 6 sid 6 sid 7 sid 7 sid 7 sid 8 sid 8 sid 9 sid 9 sid 10 sid 10 sid 11 sid 12 sid 12 sid 12

2 1. Inledning 2 (13) Antalet ärenden i disciplinnämnden på Mälardalens högkola (MDH) har ökat stadigt de senaste åren och frågor kring fusk som plagiering från internet uppmärksammas allt mer. Det är emellertid relativt sällan som en enskild lärare eller annan anställd vid MDH kommer i kontakt med disciplinärenden (DPNärende) och då detta sker saknas ofta kunskap om hur ärendet ska hanteras. Den här handläggningsordningen syftar således till att dels underlätta för anställda vid hanteringen av ett DPN-ärende, dels säkerställa att alla studenter i dessa situationer behandlas på ett likartat och därmed rättsäkert sätt. Ansvarig för innehållet i denna handläggningsordning är högskolejuristen som även är föredragande i MDH:s disciplinnämnd (DPN). För ytterligare information om högskolans DPN, uppgifter om sammanträden och statistik etc. hänvisas även till Till handläggningsordningen finns följande bilagor: 1. De vanligaste frågorna med tillhörande svar (FAQ) 2. Checklista på vad en anmälan ska innehålla då anmälan avser misstanke om fusk vid alla tentamina utom salstentamen 3. Checklista på vad en anmälan ska innehålla då anmälan avser misstanke om fusk vid salstentamen 4. Checklista på vad en anmälan ska innehålla då anmälan avser misstanke om störande eller trakasserier 2. Vilka fall kan prövas i disciplinnämnden? Nämnden kan enligt högskoleförordningen (1993:100) pröva fyra olika ärendetyper: 1. då en student försöker vilseleda (fuska) vid examination 2. då en student stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet, 3. då en student stör i biblioteket eller annan inrättning samt 4. då en student utsätter annan student eller anställd för vissa former av trakasserier.

3 De vanligaste ärendena i nämnden är de s.k. fuskärendena. I avsnitten 3-5 nedan redogörs för de fyra olika ärendetyperna. 3 (13) För att DPN ska kunna pröva ett ärende, oavsett vilket slag, krävs att den som anmäls är student vid MDH; d v s en person som är antagen till och bedriver utbildning vid MDH. Även doktorander är i detta sammanhang att betrakta som studenter. DPN kan även pröva ett ärende där en anmäld person inte längre är student vid MDH men var det då den aktuella förseelsen begicks och det inte gått mer än två år mellan förseelsen och anmälan. Ärenden avseende personer som bedriver uppdragsutbildning vid MDH kan inte prövas i nämnden om det inte avtalats mellan MDH och uppdragsgivaren att så är möjligt. 3. Fuskärenden 3.1 Vad är fusk? Det finns ingen juridisk definition av ordet fusk. Indirekt framgår av 1 10 kap. högskoleförordningen (HF), att fusk är då en student försöker vilseleda då prov eller annan studieprestation ska bedömas. Några typexempel på fuskärenden är: otillåtet samarbete på en individuell tentamen att plagiera från internet, annan students arbete eller annan källa att anteckna närvaro vid undervisningen eller på praktiktimmar trots att studenten varit frånvarande ändra sin poäng på en rättad tentamen att hjälpa någon annan att fuska t.ex. genom att anteckna en kamrat som närvarande vid ett seminarium trots att denne varit frånvarande att använda mobil, fusklappar, otillåtna anteckningar eller andra otillåtna hjälpmedel 3.2 När kan DPN pröva ett ärende om fusk? Utöver att den anmälda personen, enligt ovan, måste vara student vid MDH krävs, för att DPN ska kunna pröva ärendet, att det misstänkta fusket ska ha skett då en studieprestation ska bedömas, d v s vid examination. I normalfallet fall framgår det tydligt av kursplanen i kombination med studiehandledningen om ett tillfälle utgör examination eller inte, men det kan

4 uppstå gränsdragningsfall. Högskoleverket har i rapporten Rättssäker examination (2008:36 R, andra upplagan) angett att med examination förstås när en examinator bestämmer ett betyg utifrån den eller de former för bedömning av studenternas prestationer som anges i kursplanen. Det kan t.ex. föreskrivas i kursplanen att studenterna ska lämna in skriftliga uppgifter under kursens gång och att detta är ett obligatoriskt moment. När det i en kursplan ställs krav på deltagande i ett utbildningsmoment, för att studenten ska kunna godkännas på kursen, är detta obligatoriska moment en del av examinationen (se HSV:s rapport s. 51). Examination kan således vara en längre process än t.ex. den sista inlämningen av en rapport, beroende på vilka krav som ställs på studenten under kursens gång. 4 (13) 3.3 När kan nämnden fälla en student för fusk? För att ett fällande beslut ska få meddelas krävs att det av utredningen i ärendet klart framgår att studenten har gjort sig skyldig till den påtalade förseelsen (se Högsta förvaltningsdomstolens dom i RÅ 1996 ref. 15 samt RÅ 2010 ref. 6). DPN gör avseende denna bedömning två prövningar: 1. Om det klart framgår att det faktiskt har förekommit en otillåten handling; t.ex. en fusklapp på salstentamen eller att plagiat verkligen har förekommit i hemtentamen (det objektiva rekvisitet). 2. Om det är klarlagt att studenten måste anses ha insett att den begått en otillåten handling (det subjektiva rekvisitet). En student som inte förstått att ett eventuellt hjälpmedel på en salstentamen varit otillåtet eller att kopieringen utgjort otillåten plagiering kan inte fällas för fusk. Det är DPN som ska visa att förutsättningarna är uppfyllda och inte studenten sak att visa att denne är oskyldig. Detta höga beviskrav framgår inte av högskoleförordningen utan är ett krav uppställt i ovan nämnda domar. Det krävs emellertid inte att en student har lyckats fullborda fusket för att fällas av DPN. Det räcker med att studenten har försökt fuska för att studenten ska kunna fällas för fusk. En student som ertappas med fusklappar på en salstentamen före han eller hon hunnit använda dessa bedöms lika klandervärdig som en student som har fått användning av ett otillåtet hjälpmedel.

5 5 (13) 3.4 Plagiering som fusk Plagiat kan sägas vara en oredovisad imitation eller kopiering av ett verk som framställs som egen skapelse; plagiat kan således ses som en litterär, vetenskaplig eller konstnärlig "stöld". Att t.ex. skriva av andras texter utan att ange källa eller återge texter ordagrant eller nästan ordagrant utan att använda citattecken är i normalfallet att betrakta som plagiat. Det är en vanlig missuppfattning att plagiering alltid utgör fusk enligt högskoleförordningen. För att fällas för fusk krävs, som det ovan redovisats för, att det inte enbart förekommer plagiat i tentamen utan även att studenten måste anses ha insett att handlandet varit otillåtet. Bedömningen av detta görs utifrån objektiva faktorer, som hur långt studenten kommit i sina studier, hur väl studenten informerats eller undervisats om referenshantering, utformningen av tentamensinstruktionerna m.m. Undervisning och information i ämnet källhantering är därför av yttersta vikt för att undvika att studenter utan avsikt att fuska hamnar i ett disciplinärende. 4. Störande eller hindrande av undervisning, prov eller annan verksamhet samt störande verksamhet vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan Även om det är sällan förekommande på högskolenivå att studenter uppträder störande eller på annat sätt hindrar undervisningen, uppstår då och då frågor kring detta. Det kan vara svårt att dra gränsen vid vad som utgör störande, då olika personer uppfattar situationer på olika sätt. Sakliga meningsyttringar i sig kan emellertid aldrig sägas störa eller hindra verksamheten men en student som ställer upprepade irrelevanta frågor kan under vissa omständigheter upplevas som störande. Andra särskilda inrättningar inom högskolan är t.ex. datorsalar, laborationssalar eller verkstad. Det är viktigt ur flera aspekter så som säkerheten - att ordningsreglerna för dessa utrymmen följs.

6 6 (13) 4.1 Exempel på störande eller hindrande av undervisning, prov eller annan verksamhet Det går inte att på förhand lista alla tänkbara situationer som kan falla in under denna rubrik men några exempel på störande eller hindrande är: då studenter stör vid salstentamen genom att exempelvis samtala under provtillfället då studenter i undervisningssituationer uppträder på ett olämpligt sätt vilket får negativa effekter på undervisningen och beteendet inte upphör efter tillsägelser och samtal med läraren då en student uppträder hotfullt eller våldsamt då en student bryter mot högskolans ordningsregler vilket får störande effekt som t.ex. att vid anmodan av tentamensvakt inte uppvisa medhavda hjälpmedel även en students beteende, t.ex. hotfullhet eller aggressivt beteende, utanför själva undervisningssituationen kan anses hindra eller störa undervisningen om läraren upplever sig så påverkad att denne inte kan genomföra utbildningen på ett normalt sätt. 4.2 Exempel på störande verksamhet vid biblioteken eller annan inrättning Vanliga förseelser som faller in under denna rubrik är bl.a. då studenter uppträder störande i bibliotek på olika sätt då studenter bryter mot olika ordningsregler på högskolan då studenter bryter mot säkerhetsföreskrifter i t.ex. labbsalar då studenter förstör egendom vilket i sig får negativa effekter på verksamheten där egendom finns då studenter använder högskolans datornät på ett sätt som bryter mot reglerna om datorsalar och dataanvändning

7 4.3 Åtgärder vid störande beteende eller störande verksamhet 7 (13) Upplever en lärare att en student stör eller hindrar vid undervisningen eller prov, eller uppträder störande i bibliotek eller vid annan inrättning ska läraren i första hand dokumentera vad som uppfattas som störande och när det inträffat. Läraren ska tala med studenten om det som läraren uppfattar som störande. Detta samtal ska dokumenteras och anteckningens innehåll bör godkännas av studenten. Om studenten efter att ha fått tillsägelser, haft samtal med läraren och fått möjlighet till att visa förbättring - fortsätter sitt beteende ska läraren anmäla studenten till nämnden för prövning om studenten ansetts störa eller hindra undervisning, prov eller annan verksamhet. I vissa fall kan det bli aktuellt med anmälan direkt efter det inträffade utan att ge studenten en andra chans. Det rör sig då om så grova fall att det måste vara självklart för studenten att dennes beteende är oacceptabelt. Ofta föranleder dessa fall även en polisanmälan för misstanke om brott som stöld, misshandel eller olaga hot. För mer information om polisanmälan kontaktas MDH:s Personalsektion. Det ovan sagda gäller inte endast vid undervisning, prov eller annan verksamhet direkt i MDH:s egna lokaler utan omfattar även verksamhet inom ramen för utbildningen som är förlagd till exempelvis skolor, sjukhus, verkstäder eller i naturen etc. 5. Studenter som utsätter annan för trakasserier Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter som utsätter en annan student eller en anställd vid högskolan för trakasserier enligt diskrimineringslagen (2008:567). För att disciplinära åtgärder ska kunna vidtas ska således trakasserierna falla in under någon av nedanstående punkter: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder

8 Upplever sig en person trakasserad på annan grund kan det eventuellt bli fråga om att anmäla den trakasserande studenten för störande verksamhet. Trakasserierna måste inte ske direkt i högskolans lokaler men för att nämnden ska pröva ärendet måste det ha anknytning till MDH. 8 (13) En anmälan om trakasserier föregås i normalfallet av en utredning av högskolans jämställdhetshandläggare på Personalsektionen. För mer information kring dessa ärenden hänvisas därför till denna funktion. 6. Anmälan om misstänkt disciplinförseelse Om det uppkommer grundad misstanke om att en student gjort sig skyldig till en eller flera av de fyra disciplinförseelserna (fusk, störande beteende, störande verksamhet eller trakasserier) ska detta anmälas till rektor för vidare utredning. 6.1 Krav på skyndsamhet Enligt högskoleförordningen ska grundad misstanke om disciplinförseelse skyndsamt anmälas till rektor. Anmälan ska således ske snarast efter att misstanken uppstått. Misstanken måste ha någon objektiv grund, men tröskeln är enligt praxis låg. Den som får en misstanke kan diskutera frågan med en kollega och eller tala med studenten vid behov för att klargöra om det föreligger en grundad misstanke eller inte men ska i princip inte göra någon djupare utredning i ärendet. 6.2 Vem ska anmäla? Då högskoleförordningen endast föreskriver att grundad misstanke om vilseledande skyndsamt ska anmälas till rektor gäller anmälningsskyldigheten var och en. Anmälningsskyldigheten är således inte begränsad till vissa befattningshavare som akademichef, examinator, kursföreståndare eller liknande. Den som har en grundad misstanke om fusk kan inte välja att inte anmäla alla är skyldig att anmäla sin misstanke till rektor som del av sin tjänsteplikt.

9 6.3 Åtgärder då grundad misstanke föreligger 9 (13) Om läraren eller annan anställd vid högskolan har grundad misstanke om någon av förseelserna som ovan redovisats ska följande åtgärder vidtas: En anmälan ska upprättas. Vad den ska innehålla framkommer nedan. Anmälan ska ställas till rektor men sändas in till MDH:s huvudregistrator. Anmälan skickas via post till Registrator, rektors kansli, Västerås eller via registrator@mdh.se. Studenten ska därefter informeras om att den anmälts. Företrädesvis bör informationen komma från den som anmält studenten men även annan vid akademin kan lämna informationen. När studenten informeras är det viktigt att poängtera för denne att det endast finns en misstanke och att studierna ska fortsätta som vanligt till dess att DPN fattat sitt beslut i ärendet. Studenten bör i samband även informeras om att ärendet kommer att hanteras av Rektors kansli som inom kort kommer att kontakta studenten. Studenten kan även upplysas om att han eller hon vid behov kan vända sig till studievägledare och/eller Studenthälsan samt Studentombudsmannen. Gäller anmälan misstanke om fusk ska examinatorn uppskjuta examinationen till dess ärendet avgjorts. Den som gör en anmälan ska informera ansvarig avdelningschef vid akademin. Även examinator på den aktuella kursen ska informeras om misstanken gäller försök till vilseledande vid examination. 6.4 Vad anmälan ska innehålla Anmälan ska innehålla olika uppgifter beroende på vad som anmäls. Till det här dokumentet finns det bilagor med checklistor på vad en anmälan ska innehålla beroende på vad som anmäls. Det rekommenderas varmt att dessa checklistor följs vid en anmälan, då det säkerställer att anmälan blir komplett och leder till snabbare handläggning av ärendet. Observera att det inte får förekomma formuleringar i anmälan som kan uppfattas stötande för studenten t.ex. att studenten har fuskat eller studenten har trakasserat. Före ärendet avgjorts föreligger endast en grundad

10 misstanke och studenten ska inte få den felaktiga uppfattningen att examinatorn eller anmälaren på förhand dömt studenten. 10 (13) 6.5 Vad som händer efter anmälan I korthet är ärendegången av ett disciplinärende följande: Anmälan inkommer till högskolans huvudregistrator. En administratör vid Rektors kansli kontrollerar att anmälan är komplett och kontaktar därefter omgående den anmälda studenten. Studenten får en kopia av anmälan samt viktig information om nämndens möte och vem studenten ska kontakta. Högskolejuristen som är DPN:s handläggare och föredragande träffar den anmälda studenten. Därefter kontaktar juristen vid behov anmälande person, tentamensvakter, vittnen eller andra studenter. Den anmälda studenten har rätt att få ta del av nya uppgifter som framkommer under utredningens gång. När utredningen är klar hänskjuts i normalfallet ärendet till disciplinnämnden för prövning. I vissa få förekommande fall kan högskolejuristen, efter samråd med nämndens lagfarne ledamot, besluta om att ärendet i stället ska föranleda en varning eller lämnas utan åtgärd, d v s avskrivas. Det kan t.ex. ske då anmälaren av någon anledning återtar sin anmälan, då det misstänkta fusket inte skett vid examination eller då det av utredningen med tydlighet visats att fusk inte förekommit. Efter att ärendet hänskjutits till nämnden kallas studenten till nämndens sammanträde. Endast i undantagsfall kallas anmälande lärare eller eventuella vittnen till sammanträdet. Det är inte obligatoriskt för någon att närvara nämnden kan avgöra ärendet i dessa personers frånvaro men de kallades närvaro är mycket viktig för utredningen av ärendet och nämndens ställningstagande. Vid mötet ställer nämnden kompletterande frågor till de deltagande och meddelar efter en enskild överläggning sitt beslut till de närvarande personerna. Inom en vecka efter mötet expedieras det skriftliga beslutet.

11 7. Vem får kopia av beslutet? 11 (13) Nämndens beslut dokumenteras i ett skriftligt beslut och sänds till studenten ca en vecka efter nämndens sammanträde. Originalbeslutet sparas i högskolans arkiv. Ett beslut om varning eller att ärendet ska avslutas utan vidare åtgärd sänds endast till studenten och anmälande lärare. Ett beslut om avstängning sänds i normalfallet till anmälande lärare, akademichef, samtliga registratorer på akademierna, Campusavdelningen, personal ansvarig för LADOK vid MDH, Studenthälsan, Internationella enheten, avdelningschefer vid biblioteken, IT-sektionen samt till Centrala studiestödsnämnden. Vissa nyhetsbyråer eller tidningar har sk. stående begäran på kopior av alla beslut avseende avstängning eller varning, varför även de får kopia av beslutet. Det är viktigt att det finns väl fungerande rutiner inom varje akademi och sektion om på vilket sätt ett beslut sprids vidare inom akademin/sektionen till övriga berörda personer. 8. Innebörden av en varning eller avstängning Om DPN finner det klarlagt att studenten har begått en disciplinär förseelse får nämnden fatta beslut om att ålägga studenten en disciplinär åtgärd; en varning eller avstängning. Ett beslut om varning innebär att studenten vid DPN:s möte får en muntlig tillsägelse av nämnden samt ett skriftligt beslut avseende detta. Beslutet expedieras till anmälande lärare men beslutet påverkar inte studentens aktiviteter vid högskolan. Ett beslut om avstängning innebär att studenten inte är student vid MDH under avstängningstiden. Studenten får således, under avstängningstiden, inte delta i undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid MDH. Beslutet innebär även att studenten inte har rätt till studiemedel under avstängningstiden, att denne inte har tillgång till sin student e-postadress vid MDH, att studenten inte kan använda sitt passerkort vid högskolan eller rätt att åka gratis på utbildningslinjen mellan Eskilstuna och Västerås eller delta i någon annan aktiviteter som förutsätter att personen är student vid MDH. En avstängning får enligt högskoleförordningen vara maximalt sex månader lång. Normalpåföljden vid MDH är sex veckors avstängning. En avstängning

12 kan även avse begränsad tillgång till vissa lokaler på högskolan. Avstängningen gäller endast vid MDH och påverkar inte studentens studier vid andra högskolor eller universitet. 12 (13) 9. Överklagande En student som har blivit avstängd eller meddelats varning kan överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Uppsala. Med ett beslut om avstängning eller varning följer en instruktion på hur ett överklagande går till och inom vilken tid överklagandet kan ske. För frågor om överklagande kan studenten även vända sig till högskolejuristen. 10. Examination efter nämndens beslut Oavsett om en student fälls eller frias i ett ärende om vilseledande ska examinatorn efter nämndens beslut fatta beslut om betyg. Detta beslut ska alltid fattas av examinator och över utgången av betygsbeslutet har DPN inte något att bestämma eller påverka. Betygsbeslutet är inte heller avhängigt nämndens beslut. Det innebär att examinator t.ex. kan ge en student ett underkänt betyg p.g.a bristande källhantering, även efter att DPN fastställt att fusk i form av plagiering inte har förekommit. Bedömningarna om vad som utgör ett undermåligt akademiskt verk och vad som är vilseledande enligt högskoleförordningen är inte alltid desamma. Om examinator skulle upptäcka försök till vilseledande efter att denne fattat betyg om godkänt betyg och nämnden fastställer att fusk förekommit får examinator göra en omprövning av sitt beslut. Visar omprövningen att betygsbeslutet till följd av vilseledandet blivit oriktigt får examinator i efterhand, med stöd av nämndens beslut, underkänna studenten. Skulle examinator emellertid vid omprövningen finna att studentens arbete, trots det fastställda vilseledandet, ska godkännas, ska betyget stå fast. Examinators beslut om betyg kan i enlighet med högskoleförordningen inte överklagas. Studenten kan endast begära omprövning av beslutet. 11. Förebyggande åtgärder mot fusk Ett sätt att förebygga fusk, som otillåtet samarbete eller plagiat är att använda Urkund. Urkund är ett program som kan hjälpa läraren att upptäcka

13 plagiering. I korthet fungerar Urkund så att studenterna sänder sina uppsatser till ett konto som innehavs av läraren. Efter att uppsatsen analyserats för plagiat sänds uppsatsen med analys till läraren. Om analysen visar på träffar av plagiering kan läraren fördjupa kontrollen för att därefter avgöra om det finns grundad misstanke om fusk. 13 (13) Varje lärare kan, genom att kontakta företaget som tillhandahåller Urkund, på ett enkelt sätt få ett konto vid Urkund (se eller MDH betalar samma summa oavsett hur många lärare som använder Urkund. Övriga tips på hur fusk och andra otillåtna handlingar förebyggs är: För en diskussion med studenterna om vad innebörden av akademiskt skrivande, högre utbildning och vetenskaplig hederlighet. Ta ansvar för att studenterna erhåller en gedigen utbildning i källhantering. Utbildningen bör vara konkret och inte enbart bestå av muntlig information vid en introduktionsföreläsning. Säkerställ att det finns klara och entydiga regler om vad som är tillåtet och otillåtet avseende samarbete. Att t.ex. å ena sidan uppmuntra studenterna till samarbete, genom t ex att diskutera frågorna, och samtidigt skriva i studieanvisningarna att hemtentamen är individuell föranleder tolkningsproblem som lätt kan försätta studenterna i en situation där de anklagas för otillåtet samarbete. Flera fall i nämnden har visat hur svårt det är för studenterna att dra gränsen mellan att diskutera och att samarbeta. Såväl de muntliga som skriftliga instruktioner måste vara helt tydliga om i vilken omfattning, på vilket sätt och under vilka omständigheter som studenter får diskutera på en individuell tentamen. Riktlinjerna bör vara likartade, men behöver inte vara identiska för olika kurser och kursmoment. Inte återanvända samma examinationsfrågor år efter år. Inte ställa frågor vars svar lätt kan laddas ned från internet utan inslag av egna analyser. Vara tydlig med att ange vilket referenssystem som ska användas då det förekommer olika på olika kurser. Kontinuerligt informera och påminna om regler kring källhantering, citat och referenser vid PM- och uppsatsskrivande och andra skriftliga

14 arbeten. Lärare kan med fördel diskutera t.ex. följande frågeställningar med studenterna: -Ska studenterna få återanvända egna tidigare examinerade texter, bilder, figurer, diagram etc. och i vilken omfattning får detta i så fall ske? -Vad är upphovsrätt? Har studenterna upphovsrätt till sina verk? -Varför ska källor anges? -Är det lika i alla kulturer avseende referenser? -Ska alla källor behandlas lika? -Hur mycket får man lov att citera? 14 (13)

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination 1(9) Rektorsbeslut 2013-12-16 Dnr 2013/1218 A 21 Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst I högskoleförordningen HF (SFS 1993:100) 10 kap. finns bestämmelser om disciplinära åtgärder för studenter.

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination

RÅD OCH ANVISNINGAR. Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst. Beskrivning av disciplinöverträdelser. 1. Fusk att vilseleda vid examination 1(8) Rektorsbeslut 2015-04-07 Dnr 2015/418 A 21 Hantering av disciplinärenden vid Högskolan Väst I högskoleförordningen HF (SFS 1993:100) 10 kap. finns bestämmelser om disciplinära åtgärder för studenter.

Läs mer

Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen

Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen DNR: Handläggningsordning för disciplinära åtgärder enligt 10 kap. högskoleförordningen Publicerad: Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: Giltighetstid: Sammanfattning: Handläggningsordning

Läs mer

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student:

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: HÖGSKOLAN I BORÅS INFORMATION till student 1 (5) 2008-04-23 Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: DISCIPLINÄRENDE FÖRSEELSE Vad menas med disciplinärende?

Läs mer

Rutiner vid misstanke om fusk

Rutiner vid misstanke om fusk Språkvetenskapliga fakultetsnämnden Rutiner vid misstanke om fusk Allmänt Handläggning av fuskärenden utgår från Högskoleförordningens 10 kap. angående disciplinära åtgärder (se appendix nedan). HF:s regelverk

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2017/670 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Forsknings-

Läs mer

Riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet

Riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2016-10-13 Dnr SU FV-2.5.1-2623-16 Emma Svennerstam Universitetsjurist Avdelningen för planering och ledningsstöd Riktlinjer för disciplinärenden vid Stockholms universitet 1. Regler För att

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2013/631 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Administrativt

Läs mer

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE För Högskolan i Halmstad Fastställd i Högskolestyrelsen 2005-06-10 Reviderad 2006-06-09 Senast reviderad 2010-06-30 Ordning för disciplinärenden och avskiljande

Läs mer

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Dnr: 31/2017 Fastställd av: Rektor 2017-03-31, reviderad 2018-04-26 Innehåll Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid

Läs mer

Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning Ö 408/2016 1 (8) Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 1. Giltighet

Läs mer

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till dig som är student

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till dig som är student HÖGSKOLAN I BORÅS 2017 DISCIPLINÄRENDE Vad menas med disciplinärende? Ett disciplinärende är ett ärende där det har kommit in en anmälan om att en student misstänks ha gjort sig skyldig till en förseelse

Läs mer

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning 629/2011 1 (6) Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 5.4

Läs mer

Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk

Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk Fastställd av rektor 2007-12-05 Reviderad 2012-08-10 Dnr: 5428/10-300 Sid: 1 / 5 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Handläggningsordning för hantering av misstanke

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING - DISCIPLINÄRENDEN

HANDLÄGGNINGSORDNING - DISCIPLINÄRENDEN HANDLÄGGNINGSORDNING - DISCIPLINÄRENDEN Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Universitetsledningens

Läs mer

Sammanställning av beslut och domar i disciplinärenden som rör studerande vid universitet och högskolor 2002

Sammanställning av beslut och domar i disciplinärenden som rör studerande vid universitet och högskolor 2002 Sammanställning av beslut och domar i disciplinärenden som rör studerande vid universitet och högskolor 2002 Högskoleverket 2003 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085

Läs mer

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Akademisk hederlighet om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera oavsett

Läs mer

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Akademisk hederlighet om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten UMEÅ UNIVERSITET Medicinska fakulteten Grundutbildningsrådet 901 87 Umeå Fastställd vid sammanträdet 2004-10-11 Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten Nedan följer medicinska fakultetens policy vid

Läs mer

Högskolan i Borås Dnr Handläggningsordning för disciplinärenden vid Högskolan i Borås

Högskolan i Borås Dnr Handläggningsordning för disciplinärenden vid Högskolan i Borås Handläggningsordning för disciplinärenden vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda Publicerad Högskolans styrdokument Typ av styrdokument Handläggningsordning Beslutsfattare Rektor Beslutsstöd

Läs mer

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination)

Anmälan till rektor vid grundad misstanke om fusk/plagiat (vilseledande vid examination) Institutionen för biomedicin Utbildningshandläggare, Stina Ringdahl Telefon: 031-786 34 58 E-post: Stina.ringdahl@gu.se Besöksadress: Medicinaregatan 7B Postadress: Box 440, 405 30 Göteborg HANDLÄGGNINGSORDNING

Läs mer

Enhet. Ledningsstaben. Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska universitet

Enhet. Ledningsstaben. Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska universitet Regelsamling vid Luleå tekniska universitet Beslutsdatum Dnr Enhet Kommentar 2012-05-22 1172-12 Ledningsstaben Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska

Läs mer

Föreskrifter för tentand

Föreskrifter för tentand Tentamen Föreskrifter för tentand Dessa föreskrifter gäller från och med HT 2010. Före tentamen Anmälan till tentamen Anmälan till tentamen görs via webben på StudentCentrums hemsida senast sju (7) dagar

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor , www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Rapportnummer: 2014:3 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2014 Pontus

Läs mer

Dnr: 5428/ Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk

Dnr: 5428/ Handläggningsordning för hantering av misstanke om försök till fusk Fastställd av rektor 2007-12-05 Reviderad 2010-10-21 Dnr: 5428/10-300 Sid: 1 / 5 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Katharina Soffronow, Handläggare Handläggningsordning för hantering av

Läs mer

Doktorandärende i Disciplinnämnden. Åsa Winkler Högskolejurist vid Mälardalens högskola Rektors kansli o

Doktorandärende i Disciplinnämnden. Åsa Winkler Högskolejurist vid Mälardalens högskola Rektors kansli o Doktorandärende i Disciplinnämnden Åsa Winkler Högskolejurist vid Mälardalens högskola Rektors kansli o21-107079 asa.winkler@mdh.se Disciplinnämnden Ska finnas vid varje svenskt universitet/högskola Prövar

Läs mer

Anvisningar för hantering av disciplinära ärenden rörande studenter

Anvisningar för hantering av disciplinära ärenden rörande studenter HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor BESLUT 2015-04-07 Dnr HS 2015/253 Anvisningar för hantering av disciplinära ärenden rörande studenter Härmed fastställs "Anvisningar för hantering av disciplinära ärenden rörande

Läs mer

Disciplinära åtgärder Föreskrifter för tentand 1 vid salskrivning Tentamen Allmän information 2 3

Disciplinära åtgärder Föreskrifter för tentand 1 vid salskrivning Tentamen Allmän information 2 3 Tentamen Föreskrifter för tentand Dessa föreskrifter gäller från och med HT 2010. Före tentamen Anmälan till tentamen Anmälan till tentamen görs via webben på Studentcentrums hemsida senast 7 dagar före

Läs mer

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2019-01-14 Dokumentet gäller från och med: 2019-01-14 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Föreskrift Handläggare:

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping 2016-10-07 Meddelad i Jönköping Mål nr 1 KLAGANDE MOTPART Disciplinnämnden vid Högskolan i Borås 501 90 Borås ÖVERKLAGAT BESLUT Disciplinnämnden vid Högskolan i Borås beslut 2016-09-20, diarienr 2 SAKEN

Läs mer

Regler och riktlinjer för salstentamen

Regler och riktlinjer för salstentamen Regler och riktlinjer för salstentamen Fastställd av rektor 2014-11-11 Dnr: FS 1.1.2-784-14 Denna regel ersätter tidigare fastställda beslut av rektor: Regler för tentamensskrivningar (salsskrivningar)

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk

1. Bakgrund. 2. Vad är fusk - Policy för hantering av fusk vid den Statsvetenskapliga Institutionen 1. Bakgrund För att bevara utbildningens kvalitet och trovärdighet är det viktigt att vi förebygger fusk och vidtar disciplinära

Läs mer

Anmälan mot Luleå tekniska universitet angående påtryckningar vid examination

Anmälan mot Luleå tekniska universitet angående påtryckningar vid examination BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Karin Strömgren 08-563 087 13 karin.stromgren@uka.se Luleå tekniska universitet Rektor 971 87 Luleå Anmälan mot Luleå tekniska universitet angående

Läs mer

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB 1(5) Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Fastställd av styrelsen för Chalmers tekniska högskola AB att gälla fr.o.m. 2014-06-18. Inledning Disciplinstadgan syftar till att värna

Läs mer

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Dnr UFV 2011/724 Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Fastställd av Rektor 2011-05-31 Innehållsförteckning Inledning 3 Om diskrimineringslagen (2008:567) 3 Utredningsskyldighet

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Sida 1(5) Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-10-09, reviderad vid FiF 1 2007-12-13 och 2008-11-11, reviderad av FoUN 2009-06-16. 1. Allmänt Att examinera är myndighetsutövning.

Läs mer

Disciplinärenden kvinnor och män

Disciplinärenden kvinnor och män TillsynsPM 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Sofia Tiberg 08-563 088 38 sofia.tiberg@uka.se Disciplinärenden kvinnor och män Bakgrund Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter under

Läs mer

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Dnr: 2016/2294-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2016-05-02 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2016-05-02 Dnr: 2016/2294-1.1

Läs mer

Dina rättigheter som student. En praktisk översiktsguide för dig som är student vid Stockholms universitet

Dina rättigheter som student. En praktisk översiktsguide för dig som är student vid Stockholms universitet Dina rättigheter som student En praktisk översiktsguide för dig som är student Studenträttigheter Det är inte alltid lätt att hålla reda på vilka rättigheter du har som student. Därför har Stockholms universitets

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet

Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2010-06-10 Dnr SU 301-0177-10 Doknr 1 Emma Boyagi Jurist Ledningskansliet Föreskrifter för examination vid Stockholms universitet Examinationen är både myndighetsutövning och ett led i studentens

Läs mer

Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter

Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter HÖGSKOLAN I BORÅS INFORMATION till anställd 1 (6) 2008-04-23 Information om förfarandet och bedömningen av disciplinärenden gällande studenter Handläggningen i disciplinärenden sker enligt handläggningsordningen.

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå

Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2014-11-11 Reviderad av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1.2-553-14 Denna regel ersätter

Läs mer

Styrdokument för disciplinärenden Högskolan Kristianstad

Styrdokument för disciplinärenden Högskolan Kristianstad Styrdokument för disciplinärenden Högskolan Kristianstad Innehållsförteckning Utdrag ur Högskoleförordningen...3 Policy...5 Riktlinjer...7 Tentamensregler...17 Handläggningsordning...19 Handlingsplan...22

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Vägledning för hantering av Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Respekt och jämlikhet KMH ska vara en kreativ och stimulerande miljö där alla har samma rättigheter. Alla ska ha möjligheter

Läs mer

Praktiska råd vid avstängning av student p.g.a. trakasserier. (Dnr SU 40-2735-07)

Praktiska råd vid avstängning av student p.g.a. trakasserier. (Dnr SU 40-2735-07) Praktiska råd vid avstängning av student p.g.a. trakasserier (Dnr SU 40-2735-07) Innehåll Inledning... 2 Vad innebär en avstängning?... 2 Avstängningens omfattning... 2 Undervisning... 2 Prov och examination...

Läs mer

Akademisk hederlighet. Akademisk hederlighet / Anna Wiberg / HT17

Akademisk hederlighet. Akademisk hederlighet / Anna Wiberg / HT17 Akademisk hederlighet Idag Akademisk hederlighet Vilka källor och varför Lunds universitets plagieringspolicy Rutiner vid plagiering Hur undviker du plagiering? Hantering av referenser Hjälpmedel Inför

Läs mer

Disciplinära åtgärder får vidtas endast om den står i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter.

Disciplinära åtgärder får vidtas endast om den står i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter. 1 (8) Nämndsekreterare Rutin för avstängning av elev Skollagen säger att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Ordningsregler

Läs mer

Disciplinnämnden vid LiU 2018

Disciplinnämnden vid LiU 2018 19 04 30 1(9) Årsberättelse Disciplinnämnden vid LiU 2018 Under 2018 har disciplinnämnden vid LiU sammanträtt vid 12 tillfällen och totalt har 110 ärenden som berört 132 individer behandlats. Här följer

Läs mer

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid

Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid 2010-08-09 Hederskodex för studenter och lärare vid kurser och program vid CSC-skolan Denna hederskodex som tillämpas vid alla kurser och program vid CSC-skolan (och Nada på SU) består av en allmän text

Läs mer

Riktlinje och rutin för avstängning av elev

Riktlinje och rutin för avstängning av elev Barn & Utbildning 2018-04-10 Ärendenr 2018-000074 003 Riktlinje och rutin för avstängning av elev Skollagen säger att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö

Läs mer

Riktlinje och rutin för avstängning av elev

Riktlinje och rutin för avstängning av elev Barn & Utbildning Datum 2018-04-10 Ärendenr 2018-000074 003 Fastställd av Ledningsgruppen 2018-04-10 Riktlinje och rutin för avstängning av elev Skollagen säger att utbildningen ska utformas på ett sådant

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Riktlinje Fastställd av rektor 2017-12-20 Dnr 17/321 Personalenheten Karin Åhman Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Inledning KMH ska vara

Läs mer

Skriftliga salstentamina vid Örebro universitet. Ordningsregler för studenter

Skriftliga salstentamina vid Örebro universitet. Ordningsregler för studenter Skriftliga salstentamina vid Örebro universitet Ordningsregler för studenter Inledning Föreliggande regler är utformade med tanke på salstentamen (i fortsättningen benämnt tentamen) i centralt schemalagda

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Disciplinnämnden vid LiU 2017

Disciplinnämnden vid LiU 2017 18 02 23 1(6) Årsberättelse Disciplinnämnden vid LiU Under har disciplinnämnden vid LiU sammanträtt vid 12 tillfällen och totalt har 98 ärenden som berört 111 studenter behandlats. Här följer en berättelse

Läs mer

REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ

REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ REGLER FÖR BETYG OCH EXAMINATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ Typ av dokument: Regel Datum: Dnr: FS 1.1 2368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Från och med 2019-09-01 och tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga skolformer. På Lundsbergs skola (LS)

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 januari 2010 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Anders Göran Ryberg Juristhuset-Lawhouse Advokatfirman Sjöström AB Box 2106 103 13 Stockholm MOTPART Kungl.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

SKRIFTLIGA SALSTENTAMINA VID ÖREBRO UNIVERSITET ORDNINGSREGLER FÖR STUDENTER

SKRIFTLIGA SALSTENTAMINA VID ÖREBRO UNIVERSITET ORDNINGSREGLER FÖR STUDENTER SKRIFTLIGA SALSTENTAMINA VID ÖREBRO UNIVERSITET ORDNINGSREGLER FÖR STUDENTER Inledning Föreliggande regler är utformade med tanke på salstentamen (i fortsättningen benämnt tentamen) i centralt schemalagda

Läs mer

Högskolan i Gävle Avdelningen för utbildningsstöd. Tentamensföreskrifter vid Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle Avdelningen för utbildningsstöd. Tentamensföreskrifter vid Högskolan i Gävle Tentamensföreskrifter vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/117 2014-09-16 Förvaltningschefsbeslut 2014/17 Innehåll 1. Ansvaret för tentamenssamordning vid Högskolan i Gävle... 1 2. Anmälan till tentamen...

Läs mer

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) Anne Åkerlöf Olsson Bilaga. Avstängning av elev. Kunskapsförvaltningen

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) Anne Åkerlöf Olsson Bilaga. Avstängning av elev. Kunskapsförvaltningen Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) Anne Åkerlöf Olsson 2013-01-10 Bilaga Avstängning av elev Kunskapsförvaltningen Avstängning av elev Bakgrund Det förekommer att rektor bedömer en situation

Läs mer

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet

Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Beslut 2016-12-16 Sida 1 (5) Högskolan Ärende ANM 2016/253 handling Handläggare Anna Fritshammar Tillsyn avseende utbildningsanordnares utrednings- och åtgärdsskyldighet Diskrimineringsombudsmannen (DO)

Läs mer

Examinationsregler från och med vårterminen 2007

Examinationsregler från och med vårterminen 2007 1 (5) 2012-07-06 Dnr SU Johan Schelin Studierektor Juridiska institutionen Examinationsregler från och med vårterminen 2007 Följande information utgör en översikt över regler och rutiner för examination

Läs mer

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet Rapport 9: R Disciplinärenden vid högskolor och universitet Högskoleverket Luntmakargatan Box, 99 Stockholm tfn - fax - e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Disciplinärenden vid högskolor och universitet Utgiven

Läs mer

Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet

Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet Studenters rättigheter och skyldigheter vid Örebro universitet Innehåll: Kursplan och utbildningsplan...4 Examination...5 Betyg...6 Examina...6 Handledning...7 Studieuppehåll och avbrott...7 Tillgodoräknande

Läs mer

Tidigare version, fokus på salskrivningar. Ny version, avser även andra examinationsformer

Tidigare version, fokus på salskrivningar. Ny version, avser även andra examinationsformer Rättsäker examination Tidigare version, fokus på salskrivningar Ny version, avser även andra examinationsformer Erfarenheter från handlagda tillsynsärenden tillsammans med regler som utarbetats av lärosäten

Läs mer

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA Läsåret 2018/2019 I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga

Läs mer

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef 2018-12-21 Röda Korsets Högskola tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

Anmälan mot personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna

Anmälan mot personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna Högskolan Dalarna, rektor (Ert dnr DUC 2009/1897/10) Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Sofia Almqvist 08-563

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot anställda

Diskriminering och kränkningar mot anställda Diskriminering och kränkningar mot anställda DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT ANSTÄLLDA Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

Regler och riktlinjer för betyg och examination

Regler och riktlinjer för betyg och examination UMEÅ UNIVERSITET Rektor Beslut 2005-04-26 Korrigerad 2014-03-17 2014-06-10 Dnr 500-4-05 Regler och riktlinjer för betyg och examination Examinationen är både en form av myndighetsutövning och ett led i

Läs mer

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation INFOMET Projektmetodik III Föreläsningsinnehåll Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation 1 Rapportstruktur 1. Omslagssida 2. Titelblad 3. Sammanfattning 4. Förord

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling Medicinska fakulteten Lunds universitet 2 Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd)

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Beslut: Rektor 2015-05-04 Revidering: Dnr: DUC 2015/797/10 Gäller fr o m: 2015-05-04 Ersätter: Regler mot kränkande

Läs mer

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter Handläggare Frida Wettmark, Martin Arleskär Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola

Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Riktlinjer för Examination vid Röda Korsets Högskola Diarienr 32/2012 Juridiskt granskade av Anders Stening 2012-04-12 Fastställd av Högskolenämnden 2012-05-07. Reviderad i enlighet med rektorsbeslut dnr

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGISK GRUNDUTBILDNING

STOCKHOLMS UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGISK GRUNDUTBILDNING STOCKHOLMS UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGISK GRUNDUTBILDNING TENTAMEN Kurs: Mikrobiologidelen av CMB 7 p för biogeolinjen Datum: 2006-06-22 Visat betald terminsräkning och legitimation signatur (tentamensvakt)

Läs mer

2. Kort om högskoleförordningen (1993:100)

2. Kort om högskoleförordningen (1993:100) Förslag BESLUT 2010- Dnr LS 2010/722 Rektor Regler rörande plagiering och vilseledande plagiering inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Lunds universitet 1. Definitioner Inom

Läs mer

Årsberättelse disciplinnämnden vid LiU 2014

Årsberättelse disciplinnämnden vid LiU 2014 Sida 1 (6) Årsberättelse disciplinnämnden vid LiU 2014 Arbetet under året Under 2014 har disciplinnämnden haft elva sammanträden och vid dem har totalt 46 ärenden som berört 54 studenter behandlats. Ordförande

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb

Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Sida 1(8) Utkast 130905 för användning under VFU-samo utb Riktlinjer för examination vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 201XX. Tidigare versioner upphör att gälla. 1. Allmänt

Läs mer