LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på: http://www.bjers.eu/sif_ledarparm/index.html"

Transkript

1 LEDARHANDBOK 1 Välkommen, Introduktion till SIF Fotboll 2 En Guide för dig som börjar som ledare i år 3 Vett och Etikett, Sila Snacket 4 Saltismodellen 5 Vad är Toppning och Nivåindelning 6 Policys inom Saltsjöbadens IF 7 Frågor & Svar, Andemeningar 8 Fotbollsövningar 9 Mer än fotboll, Ungdomar som Ledare 10 Personal inom SIF Fotboll Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på:

2 1 VÄLKOMMEN, INTRODUKTION Välkommen som ledare inom Saltsjöbadens fotbollsverksamhet och ett varmt tack för att du tar dig tid att ideellt leda våra barn i denna process. Utan ideella ledare inom SIF Fotboll hade barnen i Saltsjöbaden haft det mycket tråkigare, det är vi övertygade om. I detta Ledardokument finner du en kort vägledning om viktiga punkter. På Sportnik-webben, hittar du allt detta och mycket mer, framförallt tillägg av löpande information och uppdaterade dokument. Majoriteten av våra Tränare och Lagledare kommer att vara med på uppstartsmötet i Mars varje år, där SIF går igenom innehållet i detta dokument samt uppdateringar där utöver. SIF Fotboll Målsättning. Inom SIF Fotboll har vi som mål att barnen skall erbjudas rätt fotbollsmiljö för att utvecklas som fotbollspelare utifrån sin egen nivå. Vi tror att detta erbjuder bäst stimulans, oavsett vilka färdigheter man har som spelare i olika årgångar. Man skall inte behöva bege sig till någon av de större klubbarna för att finna stimulans. Ledarens uppgift och ansvar resp. föräldrarnas. Det är dock viktigt att begränsa Ledarnas ansvar till just fotbollsutövandet. Föräldrarna måste ta sitt ansvar när det rör sig mer om barnens generella uppförande än om deras uppförande på fotbollsplanen. Ledarna uppfostrar inte barnen, mer än som fotbollsspelare och då har vi hela ansvaret. Exempelvis på cup, är ledaren ansvarig för barnen när de är på fotbollsplanen, men inte när matchen är över. Ansvaret för barnen måste säkerställas av föräldern då genom att antingen vara med på plats eller tydligt utse annan förälder som ansvarig för sitt barn dit, där och hem. Detta kan dock ledaren göra, men efter tillfrågan och accept. En viktig uppgift för ledaren är att säkerställa att vi gör det kul med fotboll och satsar på en rolig fotboll som utvecklar spelarna bäst, se Saltsjöbadsmodellen.

3 SIF Ungdomsfotboll Ambitionsnivå SIF Fotboll är en fotbollsklubb med en väl definierad ambition inom fotbollen. Vår ambition är att följa de stegvisa utvecklingsstegen som är generella för fotbollen i Stockholm. Vi vill erbjuda varje individ en nivåanpassad träning och matchning. Det innebär att vi skapar en fotbollsmiljö för den bäste liksom för den sämste och dem däremellan. Vi tror inte på överdriven kvantitet. Det man inte kan lära spelarna på 2-4 fotbollstillfällen i veckan är inte nödvändigt för vår ambitionsnivå. Stockholms Fotbollsförbund, StFF, sätter takten med S:t Eriks cupen, Sanktan, det årliga seriespelet som startar i April och pågår i 13 omgångar, en match i veckan. I de yngre åldrarna finns olika det inga tabeller eller nivåindelningar. I de äldre åldrarna startar man med olika svårighetsgrader, Lätt-Medel-Svår och sedermera tabeller och seriespel samt slutspel. Vår ambition är att kunna anmäla lag till samtliga nivåer i dessa åldersklasser, då vi följer StFFs regelverk, under förutsättning att vi har tillräckligt med spelare för att skapa lag i varje svårighetsnivå. Ledarens ansvar, rättigheter och skyldigheter Tränaren är den som ansvarar för träning och coaching vid match. Tränaren är den som tar ut laget inför match. Tränaren är den som beslutar om spelsystem och positioner. Lagledaren administrerar lagets hemsida via Sportnik (användarnamn och lösenord kommer via mejl från kansliet), kallar lagets spelare till match, informerar laget om träningstider och andra evenemang. Lagledaren ansvarar för att medlemsregistret My Club uppdateras och närvaron registreras löpande. Lagledaren sköter allt övrigt administrativt runt laget såsom kontakter med SIF för samt andra administrativa saker som berör laget. Som ledare har man både rättigheter och skyldigheter med tillhörande befogenheter. De viktigaste rättigheterna är just att man bestämmer om hur träningar och matcher genomförs. Skyldigheterna under träningar och matcher är att följa de policys som SIF stadgat runt matcher och träningar. Befogenheterna för ledarna är beslutanderätten att ta ut lagen och att välja vilka cuper eller andra sammanhang som laget skall medverka i. Lite praktiskt som avslutning: Är du eller blir du ansvarig som ledare för ett lag, se till att ordna en Web-ansvarig. De lag som inte har ett uppdaterat register och en fungerande Web-sida får inga träningstider och heller ingen anmälan till S:t Eriks cupen. Syftet är att vi vill få in ALLA medlemmar på ett och samma ställe.

4 På Webben finns all information och allt kan enkelt uppdateras och skötas så att alla kan ta del. Om alla lag sköter sin sida, är det både billigare och framförallt enklare att sköta kommunikationen i klubben. Läs på kring instruktionerna och ha roligt på er sida. Ni kan välja vad som ska vara synligt mot allmänheten och vad som ska vara hemligt i just ert lag. Ta mycket bilder, berätta om cuper, skriv dagbok eller ha gästboken igång. Eller chatten. Med Webben kan vi enkelt hålla informationen levande tillsammans. Markera vilka som är spelare, ledare, administrationsansvariga, anhöriga och supporters. Då blir det enkelt för styrelsen och driftsansvariga att ha ett uppdaterat register på alla medverkande kring fotbollen. Vi kan med ett enda mail nå samtliga i klubben på en gång! Om ditt lag inte använder träningstid, meddela detta till sportchefen. Då kan vi låta ett annat lag utnyttja den tiden, eller hinna avboka tiden. Alla tider i hallar och på konstgräset kostar oss stora pengar per år. Cirka 300,000:- går åt i planhyror. Då är det viktigt att alla verkligen utnyttjar tiderna. Närvaroregistering, Närvaron registreras löpande i MyClub och är underlag så att klubben får bidrag från kommunen och staten som ges när vi bokför hur många spelare och ledare som tränar, spelar match eller träffas i klubbens regi. Det är en väldigt stor och viktig inkomstkälla för föreningen och det är därför viktigt att alla lag registrerar närvaron löpande via webben eller mobilen. MyClub måste kontinuerligt uppdateras med korrekt persondata på spelare och ledare. Annars riskerar laget bli utan träningstider eller spel i S:t Eriks cupen. Att hålla sig till vår policy, klubbprofil och sponsorpolicy är självklarheter. Lika självklara som att vi låter alla spelare delta, att vi har nolltolerans på och kring plan och att vi uppträder på ett sätt vi ska kunna vara stolta över. Bär man Saltsjöbadens klubbkläder har man ett krav på sig att agera enligt vår policy. Det är också viktigt att vi håller rent i omklädningsrum, sköter om planer och material samt att vi strävar efter att ha så roligt som möjligt, då utvecklas spelarna och laget på bästa sätt. Lycka till som ledare och återigen tack för att du tar dig tid. Ha det roligt och visa det på fotbollsplan, det smittar av sig ;-) Styrelsen, SIF Fotboll

5 2. GUIDE P/F 7-8 ÅR FÖR NYA LEDARE INOM SIF KALENDER Träning Hela året som P7 och F7, tränar man på Saltsjöbadens IP med ungdomstränare. De blivande vuxenledarna skall formeras och ta över/medverka på träningarna i oktober. Matcher Det finns ingen Sankt ericscup för sjuåringar. Om blivande tränare vill, kan man spela cuper utom/inomhus. Infasning till P8/F8, på hösten som 7-åring Lokallagen skapas i oktober. Solsidan/Igelboda/Neglinge. Indelning som i skolan gäller. Gråzoner kommuniceras till SIF Sportchef för bedömning. 2-3 Tränare och en Lagledare utses för lokallagen spelare i varje lag är optimalt. Cuper spelas med Lokallagen, vuxentränarna coachar. Hösten/Vintern som 7-8 åring Det är upp till de nytillsatta vuxentränarna att välja hur många cuper som laget skall medverka i från och med nu. Det finns dels cuper på senhösten och flera inomhuscuper, redan från november. Våren som 8-åring. P8, F8 Nu startar S:t Eriks cupen, Sanktan, i slutet av April. Det är serien man spelar hela våren och hösten matcher per serie. En match i veckan per serie. Fem-manna gäller för 8-åringar. Ingen nivåindelning, ingen serietabell, ingen resultatrapportering. Med en trupp på spelare bör man anmäla sig till två-tre serier. Man tar ut 7-9 spelare till varje match. Då blir varje spelare kallad till en match i veckan. Redan i januari bör man starta förberedelserna inför Sanktan-starten. Innan Sanktan startar bör man ha tränat ett flertal gånger och eventuellt ha deltagit i någon eller några cuper, det kan vara bra med lite matchvana innan första Sanktanmatchen. Många cuper publiceras av föreningarna redan i januari och det gäller att anmäla sig i tid för att vara säker på att få plats. Cuperna betalas av laget (de som medverkar) SIF rekommenderar att genomföra fyra träningar innan Sanktan-starten. Hösten som 8-åring SIF rekommenderar deltagande i en cup i Augusti innan Sanktan startar igen. SIF rekommenderar att genomföra fyra träningar innan Sanktan-starten.

6 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR TRÄNING / CUP Träningarna genomföres av Fotbollskolan på Saltsjöbadens IP från April-Oktober. De blivande vuxenledarna skall formeras och medverka på träningarna i Oktober. Om man vill, kan man under Oktober, genomföra en träningscup på rätt 5- Mannaformat som träning. Detta sker då av den blivande Lagledningen. Man bör då fråga alla som spelat från det lokallag det gäller. T.ex. om man skall köra med Solsidelaget i en cup eller träning med Solsidelaget innan, så tillfrågar man alla som gått i fotbollskolan från Solsidan. Blir det fler än nio som kan spela, så rekommenderar SIF att man anmäler två lag. Alla skall få möjligheten att medverka. Man bör vara minst två avbytare vi match. Hösten som P7/F7, infasning till P8/F8 Efter den sista träningen i fotbollsskolsverksamheten, startar nästa års säsong, för P8, F8, redan den första Oktober alltså. Hösten användes till att få ihop laget inför vinterns innecuper. Nu är det vuxenledarna, den nya lagledningen som driver verksamheten för lokallaget. Om lagledningen vill, kan man då genomföra utomhusträningar fram tills snön kommer. Träning kommer erbjudas nere på Saltsjöbadens IP/Tuvans BP Inomhustiderna brukar distribueras under Oktober, för att starta i November. Generellt så får man de mindre hallarna i denna ålder. Först efter P11 får man tillgång till de större riktiga inomhushallarna, detta pga. av resursbrist, det finns för få hallar helt enkelt. Man kan med fördel genomföra teknikövningar även i de små hallarna och spela småmålsfotboll. Matchträningen på normal 5-mannaplan inomhus får man från de cuper man anmäler sig till inomhus i denna ålder.

7 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR COACHNING Coachning på träning för 7-åringar Så här i början är det viktigaste att skapa glädje för fotbollen. I September som 7-åring gäller det att fasa ut ungdomstränarna och fasa in vuxentränarna. Det bör vara två-tre tränare och en lagledare. Det bör vara en huvudtränare och flera tränare, det bestämmer man i lagledningen. Lagledningen består av tränarna och lagledaren. SIF rekommenderar att de grundläggande övningarna i som återfinns på vår hemsida och genomföres på hösten som P7/F7 av vuxentränarna, inför de cuper man väljer att spela på senhösten eller inomhus på vintern. Coachning på Match för 7-åringar, hösten som P7/F7 SIF rekommenderar att man inte ger spelarna några positioner under de första matcherna på 5-Manna. Låt alla spela var de vill de första matcherna (kan även vara interna träningsmatcher). Vissa tar då mer defensiva positioner och vissa mer offensiva. Vissa håller sig i mitten. När ni som tränare har varit med och coachat laget några matcher, för då under matchen anteckningar om vilken position som respektive spelare verkar dra sig till, det är antagligen där de trivs bäst den närmaste tiden också. Basera sedan första laguppställningen på denna lärdom samt var ni tror att de har mest färdigheter just nu. Låt det gå en cup eller tre-fyra träningsmatcher för att analysera detta. Se till att alla får testa som målvakt. Se till att man aldrig står målvakt en hel match, byt i halvlek. Man kommer att behöva 2-3 målvakter framöver och ingen skall behöva stå hela tiden och inte få chansen att utvecklas ute på plan som utespelare. Spelsystemet vi långsiktigt arbetar utefter är på 5-Manna. En back, två mittfältare och en forward. SIF anser att detta ger en bra utveckling för laget som helhet. Av många anses det vara en för offensiv uppställning och många föredrar mer defensivt som kan vara både offensiv och defensiv. Det är det som gör uppställningen bra för fotbollslärandet och driver alla att röra sig mer på planen. När ni känner er någorlunda säkra på hur varje spelare har agerat de första matcherna, vart sprang de helst, testa då i nästa träning med att prata positioner, vad det innebär, vilka områden man skall röra sig på och varför. Därefter, testa det i match.

8 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR MÖJLIGA UTMANINGAR SOM LEDARE Det finns ett antal utmaningar som vi har sett historiskt när ungdomstränarna skall fasas ut och när vuxenledningen skall fasas in. Det kan skötas bra, men då krävs det kommunikation. Lagsammansättning Möjligtvis kan det ske att vissa drar iväg och kör en mindre grupp parallellt långt innan vuxentränarna skall fasas in. Detta är hel OK, men kommunicera det till Sportchefen, som då kan synka detta initiativ med eventuella andra lokala initiativ. Men, när hösten kommer för P7/F7, då gäller att man kallar alla fotbollsverksamma spelare inom respektive område blir kallade till cup med sitt lokallag. Om man vill spela med ett annat lag än där man bor, så bör man kommunicera detta redan nu, innan första cupen. Nivåindelning SIF vill inte att man nivåindelar träningar eller laguttagningar för P7/F7. Alla är välkomna på alla träningar. Alla i lokallaget kallas till alla matcher. Alla spelar i den cup/match man är kallad till. Om någon spelare inte orkar spela/springa lika mycket som andra, får coachen självklart parera detta under matchens gång, men alla skall få chansen. Men barnen bör förstå att man måste kämpa på match. Om man då har en spelare som är sämre än de andra, men springer lika mycket, kämpar bra, då skall spelaren få lika mycket speltid som de andra i denna ålder. Om spelaren inte orkar spring lika mycket kan man inte tvinga dem till det, men de skall ha lika många byten, men kortare. Om föräldrar har negativa/underliga kommentarer Som ideell tränare har du både rättigheter och skyldigheter. Många tror bara att man har skyldigheter. Läs i Bilaga 4 Föräldrapolicy om hur man hanterar föräldrar inom ramen för fotbollsverksamheten i SIF. Om inga vuxna vill ta tag i lokallaget ideellt Om detta är fallet, så kommer SIF att försöka sprida ut spelarna i denna lokaldel till de andra lokallagen. Man bör vara minst 15 spelare och max 25 i en träningsgrupp. Minst 15 eftersom det behövs att minst 10 är på träning och visst tapp blir det varje träning. Max 25 eftersom det blir för stimmigt och trångt på 5-mannaplanen med fler.

9 3 Vett och Etikett Sila Snacket Inom Stockolms Fotbollsförbund och inom Saltsjöbadens IF har vi nolltolerans sila snacket Det finns tyvärr inslag av våld och hot inom fotbollen. Detta gäller såväl i spelet som i språkbruk och ton på och runt matcherna. Nolltolerans innebär att regelboken skall följa till 100%. Svordomar och hot mot spelare, domare, ledare och publik bestraffas med grov utvisning. Exempel på förbjudna ord är svordomar, könsord, smädelser och sjukdomsbeskrivelser. Konskevens om vi ser andra lag göra överträdelse Om det ovanstående sker, skall föreningens ordförande meddelas. Föreningen skall sedan återkomma till StFF med rapport om vidtagna åtgärder. StFF bedömer hur lång tid en eventuell avstängning skall gälla. Konsekvens inom SIF, Saltsjöbadens IF Om överträdelse sker inom Saltsjöbadens IF, av någon av våra spelare eller ledare, skall detta meddelas till Fotbolls styrelse som bedömer om spelaren eller ledaren skall stängas av och hur länge. Det har skett, för inte så länge sedan att Styrelsen avsatte en ledare som vid upprepade tillfällen skrek svordomar åt domaren. Vid hemmamatcher skall vi som ledare inom SIF stötta och skydda våra ungdomsdomare mot andra ledare samt föräldrar om de gör överträdelser mot sila snacket. Avbryt matchen och meddela styrelsen. Spela gärna in sekvenser som bevis.

10 4 Saltismodellen 1. Generellt 1.1 Attraktiv fotboll Målsättningen är att vi spelar en fotboll som är rolig och underhållande att se på. Ofta är det ur ett resultatmässigt perspektiv inte helt bra, speciellt inte i de yngre årskullarna. Spelet ska vara sådant att det utvecklar spelaren individuellt så att man exempelvis behärskar flera positioner, klarar hantering av boll med båda fötterna mm. 1.2 Tydliga instruktioner En viktig del både på träning och match är att ledarens instruktioner är tydliga till den målgrupp man ansvarar för. Allt ifrån enkla instruktioner till mer avancerade beroende på hur gamla eller kompetenta spelarna är. 1.3 Gemensam värdegrund Nivån är viktig. Oavsett ålder så ska lärandet ske med fokus att vi inte är en elit-klubb. Vi är en breddförening med möjlighet till nivåanpassning helt enkelt en ungdomsklubb som även har seniorverksamhet. Ta lärdom av tidigare årskullar och utgå ifrån barnen/ungdomarna. Vid oklarheter vänd er till sportchefen. Vi vinner cuper varje år utan elitsatsning. 2. Träning 2.1 Träningsform Effektivt och lekfullt men med struktur. Mycket teknikträning och spelövningar på små ytor. Gör det roligt att komma på träning. Målsättningen är att alla övningar ska ske med boll.

11 2.2 Förberedelse Förberedelse är A och O. Bestäm innan vilka övningar som ska ingå i det träningspass man ska leda. Var i tid och se till att ha utrustningen klar. Då träning sker vid Saltsjöbadens IP är samling 15 minuter innan i ett omklädningsrum den bästa uppladdningen för ett bra träningspass. 3. Match 3.1 Coachning Det viktigaste är att få in en positiv känsla i laget. Att endast ropa positiva tillrop är det enklaste sättet att nå framgång. Det ska ej vara resultatinriktad coaching i de yngre årskullarna, se nedan under Speluppställningar. Man ska tänka; hur ska vi spela för att få mest ut av varje spelare och inte hur ska vi spela för att vinna. Tydliga instruktioner och synnerligen enkla i de yngre årskullarna. Låt spelare spela på fasta positioner under en och samma match, återigen mer viktigt i de yngre årskullarna. Att utveckla sitt spel ifrån en position är betydligt enklare än att få spela från flera olika. Alla spelar lika mycket under match under förutsättning att de orkar, fram till 11-manna = toppning förbjuden. Man kallar inte en spelare till match om man inte tänker låta spelaren deltaga. 3.2 Speluppställningar För de olika spelformerna kan man använda en mängd skiljda uppställningar. De som rekommenderas är de som utvecklar spelaren mest individuellt mannauppställning (1-2-1) Ger tydliga roller med en längst bak, en högermitt, en vänstermitt och en längst fram.skapar rörelse på samtliga positioner, såväl i sid- som i djupled. Ingen kan gömma sig. Spelet utvecklas ytterligare då förståelse uppnås genom att ta över varandras positioner. Ideala antal spelare vid match är 9 st. 2 fyror spelar 5 minuter var och byte målvakt i halvtid.

12 mannauppställning (2-3-1) Två backar tre mittfältare (höger/mitt/vänster) en forwarden utveckling från 5-manna med samma grundidé på roller och rörelse. Här utvecklas förståelsen för spelbredd, spelvändningar och spelet utan boll. Ideala antal spelare vid enstaka match är 10 st. Det innebär att det finns 3 spelare som byter runt. Man spelar 10 minuter och vilar i fem. I turneringar kan det vara förnuftigt att ta med spelare mannauppställning Fyra backar (2 mittbackar/2 ytterbackar) fyra mittfältare (2 mittmitt/2 yttermitt), två forwards. Alternativet med tre mittfältare och tre forwards ställer större krav på positionsbyte och kondition och är mer åt den attraktiva fotbollen, d v s om man klarar av det. Båda är en naturlig utveckling från 5- och 7- manna. De viktiga med dessa uppställningar att de inte innehåller något avancerat som allsvenska lag och landslag (3-5-2, , diamanten mfl) nyttjar. Sådana uppställningar skapar bara förvirring. Ideala antal spelare är 14 st vid enstaka match. Byte sker främst på mittfält och forwards. Vid turnering och cup är 16 spelare att föredra.

13 5. Vad är toppning och Nivåindelning 1. Allmänt Detta dokuments syfte är att förklara mer ingående hur vi i styrelsen ser på toppning och nivåindelning. SIF Fotboll är emot Toppning och vi är för Nivåindelning Vad är egentligen skillnaden ställer sig den frågande ledaren eller föräldern? Skillnaden är enorm. Ett nivåanpassat lärande är utvecklande medans toppning under match är kortsiktigt och hämmande för den framtida utvecklingen. Det är viktigt att ha fokus på att förbereda barnen att spela 11- mannafotboll. Det är i denna ålder i det närmaste omöjligt att avgöra vilka som blir duktiga på 11-mannaspel så all form av toppning under match är förkastligt och ej tillåtet i vår förening i denna ålder. Det är bara ett sätt att vinna på kortsiktig basis. Däremot fr o m det andra året blir man i det närmaste tvungen att nivåindela eller nivåanpassa laget, det är dock inte samma sak som toppning. 10 år. Matchningen skall därför ske med ett rättvise-system, d v s att alla spelar lika mycket (under förutsättning att de orkar). Barnen vet själva vilka som är duktiga, det behöver ingen vuxen skriva dem på näsan. Den tränare/lagledare som går hem glad efter en seger samtidigt som tre barn går gråtande hem då de spelat några få minuter av matchen, skall inte vara ledare i vår förening. 12 år. Här är det lite olika beroende på nivå. Fortfarande skall man ha ambitionen att alla spelar lika mycket men kan vara något glidande i den svåra serien då man valt denna för att laget spelar på en så hög nivå. Det är viktigt att man är tydlig till barnen om man låter någon/några (exempelvis backarna) spela mera. - Så säger Fotbollförbundet om barn och ungdomsfotbollen Barnfotbollen och ungdomsfotbollen ska:- ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala förutsättningar.- se matchen som ett inlärningstillfälle och motverka toppning och utslagning.

14 2. Vad är toppning? Det grundläggande är: När man inte låter spelare som är kallade till match få spela så mycket de orkar, i relation till hela laget. Alla skall få chans att spela tills de blir lika trötta. Samma antal byten under en match skall eftersträvas för samtliga spelare förutom målvakt som ofta är på plan längre perioder än utespelare. 3. Vad är nivå indelning? Det grundläggande är: när man låter de spelare som är ungefär lika långt fram i utvecklingen träna och spela matcher tillsammans. Detta ger:- Att teknik och kunnande sker med rätt nivå och intensitet - Att spelarna får större chans att känna att de lyckas.- Att spelarna lär sig att ta ansvar i nya miljöer ifrån de lokal-lag där rollerna varit givna. Ett negativt argument kan vara att splittra de grupper som de haft sedan fotbollsskolan men förr eller senare måste den splittringen ske. Vi har inga 11-mannalag som enbart består av lokal-lagen Neglinge, Solsidan eller Igelboda. Ett visst socialt värde kan det ha men i grund och botten är det fotbollsintresset som ska vara styrande. Ett annat negativt argument kan vara att vi inte ska bedöma spelare efter deras kunnande. Då bör man nog titta på hur det fungerar i samhället i övrigt, i skolan, i andra idrotter och i andra fritidsaktiviteter. Fotbollen är där långt efter exempelvis musik- och dansskolor. Vad vi vill uppnå med nivåindelning är att lära ut fotboll på en sådan nivå att barnen kan ta emot det och därigenom utvecklas.

15 6. UNGDOMSFOTBOLL POLICYDOKUMENT Målsättningen är förstås att Ledarpärmen skall vara så heltäckande och tydlig så att inga överträdelser som leder till anmälningar görs. För att säkerställa att Ledarpärmen läses och följs av samtliga ledare, så är Ledarpärmen obligatorisk att läsa för samtliga ledare inom Saltsjöbadens fotboll och utgör den första Policyn i detta policydokument. Tydlighet och enkelhet är honnörsord för SIF Fotbollsverksamhet. För att leva upp till det är det ledarnas skyldighet att följa de policys som följer nedan. NYA POLICYS Detta dokument kommer att fyllas på allteftersom 1 Övergripande Policys 1.1 Ledarna skall följa det som står i Ledarpärmen 2 Fotbollsmässiga Policys 2.1 Lagsammansättningar innan P Lagindelning och ledartillsättning inför 11år 2.3 Lagindelning och ledartillsättning inför 12år 2.4 Olika åldersklasser, förflyttning eller integration? 2.5 Lån av spelare från annat lag 2.6 Fotbollssäsongen, hög/låg säsong, synk med andra sporter 2.7 Spelare från andra områden än Saltsjöbaden 2.8 Nomineringar / Uttagningar till Stadslaget och liknande 2.9 Alla spelare kallas till Sanktan varje omgång 2.10 Spelare som kontaktas av andra lag utifrån 2.11 Hur man hanterar matchkrockar 2.12 SIF Fotbolls förhållningssätt till andra sporter 3 Policys rörande Ekonomi 3.1 Avgifter 3.2 Aktivitetsrapportering 3.3 Ersättningar vid Cuper och matcher 4 Policys rörande Material och Anläggningar 4.1 Material, ledarens roll under match och träning. 5 Policys Kommunikation och Sponsorskap 5.1 PR Policy 5.2 Sponsor policy Sist Process vid anmälan om överträdelse mot policy

16 1 ÖVERGRIPANDE POLICYS POLICY 1.1 Samtliga ledare skall följa det som står i Saltsjöbadsmodellen och Ledarpärmen Då Saltsjöbadsmodellen är ganska övergripande följer nedan ett antal stödjande policys för tydlighetens skull. Ledarpärmen är ett policydokument i sig och ett stödjande dokument till Saltsjöbadsmodellen. Varje ledare skall läsa varje sida i Ledarpärmen. För att säkerställa att Ledarpämen följes: -skall vid varje årskickoff i Mars, Ledarpärmen presenteras och gås igenom. -uppföljning av tidspunkter sker i April samt September per åldersgrupp 2 FOTBOLLSMÄSSIGA POLICYS POLICY 2.1 Lagsammansättningar t.o.m. Flickor/Pojkar 10, innan P/F 11 Innan Sanktanserierna blir nivåindelade skall inte nivåindelning förekomma inom SIF, liksom det inte finns nivåindelning i StFF s St.Erikscupen. Vi följer StFF s tidsplan. Fram tills det att spelarna börjar 11-års säsongen skall barnen spela i sina lokallag, Igelboda-Neglinge-Solsidan. Dessa lag består av de barn som går i samma skola och är ej nivåindelade. Da Vinci och Montessori är flexibla från år till år innan 11 år. Man kan bryta upp ett lag, om det är fler än 24 spelare. Då skall det delas upp i två lag med lika många spelare om 12 i varje lag. Man skall blanda lagen så att de blir lika bra, inte nivåindela. Uppdelningen föregås av ett möte mellan ledarna och båda ledarna skall maila till sportchefen att de är nöjda med uppdelningen. Om båda är missnöjda, så kallas båda lagens ledare till ett möte med sportchefen för att reda ut problemet. Om en av ledarna då inte kommer till mötet så tas beslut av sportchefen och den närvarande ledaren.

17 POLICY 2.2 Lagindelning och ledartillsättning inför Flickor/Pojkar 11 När spelarna blir 11 år är det nivåindelning, Lätt och Medel i StFFs S:t Eriks cupen. SIF följer StFF:s tidsplan och nivåanpassar träningsgrupperna, vilkas storlek kan skilja sig från årskull till årskull beroende på antal spelare totalt samt kunskap. Som förberedelse inför detta, samlar styrelsen ledarna i maj när spelarna är 10 år och lägger upp planen för infasningen till F/P11. På detta möte beslutar man om datum för samträningar, då bjuds alla spelare från alla lokallag in till IP för samträningar under maj/juni. Då skapar alla tränare sig en uppfattning om alla spelare och dokumenterar detta men främst rörande sitt eget lag. I första veckan i september möts ledarna igen. Listor från varje lokallag dokumenteras och beslut tas om hur nivåindelningen sker. Riktlinjen är att skapa två träningsgrupper som med olika kunskapsnivå, men det kan också förekomma fler grupper beroende på hur många spelare som finns tillgängliga. Lagledning för träningsgrupperna/lagen tas fram och beslutas om. En huvudtränare och en Lagledare utses för respektive träningsgrupp/lag. Dessa två möten är beslutande möten. Röstning enligt SIF stadgar kan ske om oenighet råder. Sportchef och eller Styrelserepresentant skall medverka och har rätt att skjuta på beslut vid behov t.ex. om för få ledare är med på mötet eller om han/hon inte anser att tillräckligt med information finns framme för att ta beslut. Ledare som ej närvarar har ej rätt till röst. Om oenighet råder även efter röstning, vid lika resultat, har sportchefen beslutanderätt eller av sportchefen utsedd styrelsemedlem. Fokusera lite extra på Gråzonen. Vid nivåindelning är det svårt att dra en gräns. Var man drar gränsen är individuellt för varje årskull. Det är viktigt att vara flexibel som ligger på gränsen mellan grupperna i den s.k. gråzonen. Man skall uppmuntra att de i gråzonen får spela matcher med den lägre resp. högre spelgrupperna som ligger närmast deras egen nivå. Träningsgrupperna skall dock vara fasta över en längre tid. POLICY 2.3 Lagindelning och ledartillsättning inför året P/F12 När spelarna blir 12 år är det ytterligare en nivåindelning, Lätt, Medel och numera också Svår i Sanktan för Pojkar. Flickor har fortfarande Lätt och Medel SIF följer även denna rekommendation och delar in spelarna i tre lag, Lag 1,2,3, där Svårast är 1. Som förberedelse inför detta, samlar styrelsen ledarna i maj när spelarna är P11 och lägger upp planen för infasningen till P12. Ledarna skall under resten av året dokumentera tänkt inplacering av sina spelare i grupperna. I första veckan i September möts ledarna igen. Listor på Lag 1,2,3 diskuteras och dokumenteras. Samträningar inplaneras i september/oktober utifrån listorna. Ett nytt möte sker i oktober då Lag 1,2,3 fastställs. Lagledning för 1,2,3 tas fram och beslutas om. En huvudtränare och en Lagledare utses för respektive Lag 1,2,3. Dessa två möten är beslutande möten. Röstning enligt SIF stadgar kan ske om oenighet råder. Ledare som ej närvarar har ej rätt till röst. Ledare som varit aktiva varje vecka på träningar och matcher i grupperna röstar. Sportchef och/eller styrelserepresentant skall medverka och har rätt att skjuta på beslut vid behov t.ex om

18 för få ledare är med på mötet eller om han/hon inte anser att tillräckligt med information finns framme för att ta beslut. Sportchefen tar sedan beslutet. Om man redan under P11 låter spelarna vid enstaka tillfällen köra match med de tre sammansättningarna enligt bilden ovan i Policy #2.2, så blir det en bra infasning till den kommande Lag 1,2,3 indelningen. Då känner killarna varandra både på planen och utanför planen och den kommande indelningen känns naturlig. POLICY 2.4 OLIKA ÅLDERS-KLASSER, FÖRFLYTTNING ELLER INTEGRATION? INTEGRATION. SIF Fotboll vill erbjuda alla spelare en miljö för sin nivå på fotbollsplanen inom ramen för breddfotboll och nivåindelning, men ej elit. För att erbjuda dem som är längst fram i sin egen åldersklass, stimulans på sin egen nivå, arbetar SIF Fotboll med åldersintegration Grundförutsättningar för åldersintegration innan 13 år. 1-att det finns spelare i en yngre åldersgrupp som är i nivå med äldre åldersgrupp i svåraste nivån. Syftet är att stimulera på nästa nivå. De som inte är i nivå skall inte träna eller spela match där. Ledarna i den yngre åldersgruppen nominerar vilka spelare som skall testas i äldre åldersgrupp. Ledarna i den äldre åldersgruppen bedömer de yngre spelarna, om det är rätt nivå eller ej. 2-att den spelare som tränar med äldre åldersgrupp också spelar match i begränsad utsträckning med dem. Spelaren skall erbjudas en miljö på den nivå han/hon befinner sig. Detta för att dels få stimulans på sin egen nivå, men också för att, om möjligt, tillföra det övriga laget något. 3-det är viktigt att spelarna från den yngre åldersgruppen har "sin" åldersgrupp som sitt huvudlag och den äldre åldersgruppen som extra stimulans, om det inte är fallet att spelaren skall flytta helt, enligt nedanstående. FÖRFLYTTNING INNAN 13 år. SIF ser i grunden positivt på att spelare spelar med i olika åldersklasser, om det finns skäl för det. Om det löser ett problem så skall SIF styrelse godkänna flytten. Problemen kan bestå i att : -en åldersgrupp inte får ihop tillräckligt med spelare för att anmäla ett lag till Sanktan -en spelare går i skolan i en klass som är ett år äldre/yngre och vill spela med sina kompisar -en spelare är betydligt tidigare (fotbolls)utvecklad än sin åldersgrupp och behöver mer stimulans.

19 När en flytt innan 13 år skall ske följes följande process: 1- Kommunicera anledningen för flytt till Åldersansvarig styrelsemedlem med kopia till sportchefen om önskemålet 2- Mottagande lagledning informeras och förfrågas om det är OK att ta emot spelaren. Provträning/match spelas. Om nej så läggs fallet ned, om ja, till 4 3- Lagledningen för laget som spelaren skall lämna kontaktas och informeras om önskan. De svarar och ger sin syn på flytten 4- Styrelsen tar beslut och informerar de båda lagledningarna 5- Vid jakande beslut, skall spelaren spela med ett ben i varje ålderklass under ett år för att skapa sig en uppfattning samt att mottagande lag skapar en uppfattning. Under detta år är både ledare och spelare uppmärksammade på processen. Efter ett år tages beslut om vägen fram. Det är viktigt att balansen mellan att individen skall utvecklas och att man skall ha kritisk massa av spelare i en åldersklass beaktas. Om t.ex. vi har flera tidigt utvecklade som vill flytta från en åldersgrupp så kan det skada hela den åldersgruppen och inte vara den bästa lösningen för helheten. Det kan då vara bättre att de spelarna utgör stommen i Lag 1 i sin åldersklass INTEGRATION för P/F13 och framåt Bakgrund: När åldersgruppen består av färre än 50 spelare då laget är 13 år, har det historiskt inneburit att det året efter slutar många spelare samt får efterhängsna skador och det blir svårt att få ihop laget. Man får låna från de lättare träningsgrupperna till svåra matcher och därmed utsätta spelare för en nivå som är för svår för dem. Totalt sett blir det ingen bra lösning för någon. Vi har märkt att de längst fram i åldersgruppen under, som är 12 år, bättre klarar av den högsta nivån för 13 åringar. Vi har därför beslutat att en process för åldersintegration skall startas i augusti det året och vara klar den 1/10 när den nya säsongen startar mellan det årets P/F13 och P/F12. Alltså det laget som då blir P/F14 skall kunna integrera erforderligt antal spelare från åldersklassen under om spelarna själva vill. Beslutet är att styrelsen löpande utser åldersgrupper som leder åldersintegrationen. Varje åldersintegration leds av en styrelsemedlem(sm). En tränare för Lag 1 utses. Den tränaren bestämmer vilka som skall träna ihop från de två åldersgrupperna samt tar ut laget till Lag 1 matcherna. De övriga ledarna tar sedan ut lag till de andra serierna för de två åldersgrupperna i den nivån de anses vara i. I praktiken fungerar det så att de två(eller fler) åldersgrupperna som skall integreras har träningar samtiidgt på IP. Tränaren för Lag 1 i den äldre åldersgruppen anger vilka som skall träna med Lag 1. Han/hon tar också ut laget för Lag 1 och kommunicerar det varje måndag till spelare och övriga tränare. Detta publiceras då på webben. Övriga spelares indelning sker med längre mellanrum, inte varje träning, utan i början av varje säsong, samt uppdateras vid behov. Träningsgrupperna sättes i Oktober, Mars, Maj och Augusti. I praktiken blir det att man går ner till IP med sina kompisar, delas upp där och tränar på den nivån man befinner sig i. Träningar förbereds med att träningsgrupperna är uppskrivna när man kommer till IP.

20 Lagindelningarna är också förberedda och nerskrivna. Den kortsiktiga vinsten för spelarna blir att få spela jämna matcher i ett lag i deras nivå och de kan därför bättre utvecklas tillsammans Den långsiktiga vinsten för spelarna blir att de antagligen slipper att söka sig till en annan klubb för att få spela på sin nivå. Vinsten för ledarna blir att de slipper jaga spelare till matcherna I sista sekund och de slipper pressa in spelare från lägre nivåer I matcher de egentligen inte skulle spela Risken om vi inte gör denna åldersintegration är att vi inte har något lag kvar I P15 alls, som vi tidigare har sett. Bilagorna till Policy uppdateras löpande och publiceras på webben. POLICY 2.5 Lån av spelare från annat lag, utanför punkt 2.4 Saltsjöbadens Fotboll ser positivt på utbyte av spelare mellan lokallag och nivålag. När lån skall ske så tillfrågas alltid Lagledningen för det lag som spelaren skall lånas ifrån. Man kontaktar aldrig spelarens förälder direkt utan OK från den andre Lagledaren. Innan man som lagledare/tränare väljer att bjuda in någon spelare från ett annat lag skall man göra sitt yttersta i att försöka hittat en lösning med spelarna från det egna laget. Bara i yttersta nödfall, med väl förberedda förklaringar, ska man ta in spelare från andra lag om det egna laget har spelare som vill spela men ändå inte blir kallade. POLICY 2.6 Fotbollssäsongen, Hög/Låg säsong, synk med andra sporter Fotbollen är den sport med flest utövare i Saltsjöbaden. Inom SIF Fotboll vill vi verkligen att man som barn/ungdom skall kunna hålla på med flera sporter. Vi vill inte tvinga någon att lägga av med en annan sport genom tillsägelser eller omöjliga scheman, med för mycket träningar t.ex. 5&7-Manna. Högsäsongen är April, Maj, Juni, Augusti, September och Oktober. Lågsäsong är December, Januari och Februari. Övriga månader är mellansäsonger och det beslutas individuellt i lagen hur man fasar in respektive ut sommarsäsongen. 11-Manna Samma som för 7-manna, men för 11-Manna är även Mars en högsäsong, eftersom Sanktan startar tidigare på 11-Manna. Under Oktober, November och Mars skall Lagledningen lägga stor vikt vid att synka med andra sporters uppstart och avslut med bästa vilja för att göra en gemensam planering, så att andra sporter får chansen att starta upp respektive avsluta fokuserat parallellt med att fotbollen fasas ut/in. Det är upp till respektive lagledning att synka med andra sporter i åldersklassen.

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coaching Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P11 / F11 SIF rekommenderar

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM INITIATIV UTVECKLING AMBITION KREATIVITET FRAMGÅNG Välkommen till Djurgårdens ungdomshockey Djurgården är Sveriges mest framgångsrika ishockeyförening genom

Läs mer

Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014

Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014 Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014 VÄLKOMMEN TILL SPELSÄSONGEN 2014! Detta häfte är tänkt som ett stöd för dig i din roll som lagledare i S:t Eriks-cupen en sammanfattning och ett förenklat utdrag som

Läs mer

Ungdomspolicy Beslutad av styrelsen i BK Höllviken 2013-09-10

Ungdomspolicy Beslutad av styrelsen i BK Höllviken 2013-09-10 Ungdomspolicy Beslutad av styrelsen i BK Höllviken 2013-09-10 Ungdomspolicy Sida 1 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Klubbens övergripande målsättning... 2 3. Organisation... 2 4. Respektera alla... 3 5. Ungdomsverksamhetens

Läs mer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun.

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun. Verksamhetsplan och Budget 2015 FÖRENINGSGEMENSAMT Inledning Föreningens verksamhetsplan och budget utformas i enlighet med framtagen policy och riktlinjer. Verksamhetsplanerna beskriver vilka mål föreningen

Läs mer

Välkommen till FCH! - Ungdomspolicy

Välkommen till FCH! - Ungdomspolicy Välkommen till FCH! - Ungdomspolicy Inledning Målsättning FC Helsingborg ska utveckla och förädla unga talanger till färdiga elitspelare och se till att uppfostra våra ungdomar till bra individer även

Läs mer

MATFORS IF: s. POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12

MATFORS IF: s. POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12 MATFORS IF: s POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12 Innehåll Inledning 3 Kärnvärden 3 Målsättning 4 Riktlinjer 4 Metod 4 Rekrytering 5 Ledarrollen 5 Träning och match 6 Cuper och Träningsläger

Läs mer

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2 Örebro Kommun En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB Delrapport SATSA 2010, vers 2 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 701 47 Örebro Telefon:

Läs mer

2010-2011. Linköping Kenty Damfotbollsförening

2010-2011. Linköping Kenty Damfotbollsförening 2010-02-16 2010-2011 Linköping Kenty Damfotbollsförening Föreningen där spelare och ledare utvecklas! Linköping Kenty Damfotbollsförening (LKDFF) skall verka främjande för dam- och flickfotbollens utveckling

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar 2:a upplagan Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling...

Läs mer

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar.

77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. 77. Beskriv föreningens slutsatser utifrån de diskussioner ni fört och ovanstående svar. Ord med kursiv och fet stil har här fått ersätta namn och ord som gör att man kan identifiera föreningen eller orten.

Läs mer

Guide till. föreningar som bedriver. Lagidrott

Guide till. föreningar som bedriver. Lagidrott Guide till föreningar som bedriver Lagidrott KORPENS LAGIDROTTSGUIDE 2 Innehåll Visst är det härligt med checklistor och guider? De gör det enkelt att ta till sig omfattande information. Men handen på

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Matchcoaching Andreas Karlsson Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning... 4 Bakgrund... 5 Syfte och Frågeställning..

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling... 5 Trakasserier...

Läs mer

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann VERKSAMHETSHANDBOKANDBOK Grundad 1/3 2014 ꔷ Verksamhetshandboken är en beskrivning av hur vi vill att vår förening skall fungera. Den tar upp de vanligaste frågorna som nya och gamla ledare kan ha ꔷ ꔷ

Läs mer

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF

FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRENINGSPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR KUBIKENBORGS IF FÖRORD I detta dokument har vi försökt åskådliggöra Kubikenborgs IF:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom föreningen och ledarna

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Ledarhandbok Storvreta IK

Ledarhandbok Storvreta IK Ledarhandbok Storvreta IK Denna ledarhandbok utgör ett stöd för dig som ledare i Storvreta IK fotboll. Vi har valt att upprätta innehållsförteckning i alfabetisk ordning för att du lätt ska hitta det du

Läs mer

AIK Ungdomsfotboll 2008

AIK Ungdomsfotboll 2008 AIK Ungdomsfotboll 2008 (071113) Verksamhetsplan 1 INNEHÅLL AIK-stilen 3 AIK Ungdomsfotboll Inför 2008 4 Vision och verksamhetsidé 6 Organisation 7 Mötesordning 10 Information 13 Ekonomi 14 A-lags-arrangemang

Läs mer

Linköpings budoklubb Kendosektion information, rutiner och tips för styrelse, instruktörer och medlemmar

Linköpings budoklubb Kendosektion information, rutiner och tips för styrelse, instruktörer och medlemmar Linköpings budoklubb Kendosektion information, rutiner och tips för styrelse, instruktörer och medlemmar i a i d o k e n d o k y u d o LBK Kendosektionen Senast ändrad november 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun.

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun. Verksamhetsplan och Budget 2014 FÖRENINGSGEMENSAMT Inledning Föreningens verksamhetsplan och budget utformas i enlighet med framtagen policy och riktlinjer. Verksamhetsplanerna beskriver vilka mål föreningen

Läs mer

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4 - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott FoU-rapport 2005:4 FoU-rapporter 2003 1. Idrott, kön och genus en kunskapsöversikt 2. Man vill ju inte att

Läs mer

Styrelsens verksamhetsår

Styrelsens verksamhetsår Verksamhetsberättelse 2008 Innehållsförteckning Styrelsens verksamhetsår 3 Organisation och arbete 3 Bemanning 5 Ekonomi 6 Medlemmar 7 Kanalplan - Vår arena 7 Nytt i Gula Villan 8 Varumärket Hammarby Damfotboll

Läs mer

sponsrar pärmen LEDARE

sponsrar pärmen LEDARE sponsrar pärmen LEDARE REGISTER 2013-05-01 1 Förord 2 Policy Se Dokument/ Policy 3 Träning Träningsplanering (Här kan du även spara noteringar om egna övningar och tips från andra.) 4 Match Spelarregister

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Verktyg som gör dig bäst när det gäller

Verktyg som gör dig bäst när det gäller Verktyg som gör dig bäst när det gäller LEDAR- TRÄNAR- OCH FUNKTIONÄRSSKAP 4 BARNS OCH UNGDOMARS FYSISKA, MOTORISKA OCH SOCIALA UTVECKLING 6 ATT SKAPA FÖRTROENDE 8 INLÄRNING 9 LEKENS BETYDELSE VID INLÄRNING

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer