LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LEDARHANDBOK. Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på: http://www.bjers.eu/sif_ledarparm/index.html"

Transkript

1 LEDARHANDBOK 1 Välkommen, Introduktion till SIF Fotboll 2 En Guide för dig som börjar som ledare i år 3 Vett och Etikett, Sila Snacket 4 Saltismodellen 5 Vad är Toppning och Nivåindelning 6 Policys inom Saltsjöbadens IF 7 Frågor & Svar, Andemeningar 8 Fotbollsövningar 9 Mer än fotboll, Ungdomar som Ledare 10 Personal inom SIF Fotboll Ledarhandboken återfinnes i sin helhet uppdaterad på:

2 1 VÄLKOMMEN, INTRODUKTION Välkommen som ledare inom Saltsjöbadens fotbollsverksamhet och ett varmt tack för att du tar dig tid att ideellt leda våra barn i denna process. Utan ideella ledare inom SIF Fotboll hade barnen i Saltsjöbaden haft det mycket tråkigare, det är vi övertygade om. I detta Ledardokument finner du en kort vägledning om viktiga punkter. På Sportnik-webben, hittar du allt detta och mycket mer, framförallt tillägg av löpande information och uppdaterade dokument. Majoriteten av våra Tränare och Lagledare kommer att vara med på uppstartsmötet i Mars varje år, där SIF går igenom innehållet i detta dokument samt uppdateringar där utöver. SIF Fotboll Målsättning. Inom SIF Fotboll har vi som mål att barnen skall erbjudas rätt fotbollsmiljö för att utvecklas som fotbollspelare utifrån sin egen nivå. Vi tror att detta erbjuder bäst stimulans, oavsett vilka färdigheter man har som spelare i olika årgångar. Man skall inte behöva bege sig till någon av de större klubbarna för att finna stimulans. Ledarens uppgift och ansvar resp. föräldrarnas. Det är dock viktigt att begränsa Ledarnas ansvar till just fotbollsutövandet. Föräldrarna måste ta sitt ansvar när det rör sig mer om barnens generella uppförande än om deras uppförande på fotbollsplanen. Ledarna uppfostrar inte barnen, mer än som fotbollsspelare och då har vi hela ansvaret. Exempelvis på cup, är ledaren ansvarig för barnen när de är på fotbollsplanen, men inte när matchen är över. Ansvaret för barnen måste säkerställas av föräldern då genom att antingen vara med på plats eller tydligt utse annan förälder som ansvarig för sitt barn dit, där och hem. Detta kan dock ledaren göra, men efter tillfrågan och accept. En viktig uppgift för ledaren är att säkerställa att vi gör det kul med fotboll och satsar på en rolig fotboll som utvecklar spelarna bäst, se Saltsjöbadsmodellen.

3 SIF Ungdomsfotboll Ambitionsnivå SIF Fotboll är en fotbollsklubb med en väl definierad ambition inom fotbollen. Vår ambition är att följa de stegvisa utvecklingsstegen som är generella för fotbollen i Stockholm. Vi vill erbjuda varje individ en nivåanpassad träning och matchning. Det innebär att vi skapar en fotbollsmiljö för den bäste liksom för den sämste och dem däremellan. Vi tror inte på överdriven kvantitet. Det man inte kan lära spelarna på 2-4 fotbollstillfällen i veckan är inte nödvändigt för vår ambitionsnivå. Stockholms Fotbollsförbund, StFF, sätter takten med S:t Eriks cupen, Sanktan, det årliga seriespelet som startar i April och pågår i 13 omgångar, en match i veckan. I de yngre åldrarna finns olika det inga tabeller eller nivåindelningar. I de äldre åldrarna startar man med olika svårighetsgrader, Lätt-Medel-Svår och sedermera tabeller och seriespel samt slutspel. Vår ambition är att kunna anmäla lag till samtliga nivåer i dessa åldersklasser, då vi följer StFFs regelverk, under förutsättning att vi har tillräckligt med spelare för att skapa lag i varje svårighetsnivå. Ledarens ansvar, rättigheter och skyldigheter Tränaren är den som ansvarar för träning och coaching vid match. Tränaren är den som tar ut laget inför match. Tränaren är den som beslutar om spelsystem och positioner. Lagledaren administrerar lagets hemsida via Sportnik (användarnamn och lösenord kommer via mejl från kansliet), kallar lagets spelare till match, informerar laget om träningstider och andra evenemang. Lagledaren ansvarar för att medlemsregistret My Club uppdateras och närvaron registreras löpande. Lagledaren sköter allt övrigt administrativt runt laget såsom kontakter med SIF för samt andra administrativa saker som berör laget. Som ledare har man både rättigheter och skyldigheter med tillhörande befogenheter. De viktigaste rättigheterna är just att man bestämmer om hur träningar och matcher genomförs. Skyldigheterna under träningar och matcher är att följa de policys som SIF stadgat runt matcher och träningar. Befogenheterna för ledarna är beslutanderätten att ta ut lagen och att välja vilka cuper eller andra sammanhang som laget skall medverka i. Lite praktiskt som avslutning: Är du eller blir du ansvarig som ledare för ett lag, se till att ordna en Web-ansvarig. De lag som inte har ett uppdaterat register och en fungerande Web-sida får inga träningstider och heller ingen anmälan till S:t Eriks cupen. Syftet är att vi vill få in ALLA medlemmar på ett och samma ställe.

4 På Webben finns all information och allt kan enkelt uppdateras och skötas så att alla kan ta del. Om alla lag sköter sin sida, är det både billigare och framförallt enklare att sköta kommunikationen i klubben. Läs på kring instruktionerna och ha roligt på er sida. Ni kan välja vad som ska vara synligt mot allmänheten och vad som ska vara hemligt i just ert lag. Ta mycket bilder, berätta om cuper, skriv dagbok eller ha gästboken igång. Eller chatten. Med Webben kan vi enkelt hålla informationen levande tillsammans. Markera vilka som är spelare, ledare, administrationsansvariga, anhöriga och supporters. Då blir det enkelt för styrelsen och driftsansvariga att ha ett uppdaterat register på alla medverkande kring fotbollen. Vi kan med ett enda mail nå samtliga i klubben på en gång! Om ditt lag inte använder träningstid, meddela detta till sportchefen. Då kan vi låta ett annat lag utnyttja den tiden, eller hinna avboka tiden. Alla tider i hallar och på konstgräset kostar oss stora pengar per år. Cirka 300,000:- går åt i planhyror. Då är det viktigt att alla verkligen utnyttjar tiderna. Närvaroregistering, Närvaron registreras löpande i MyClub och är underlag så att klubben får bidrag från kommunen och staten som ges när vi bokför hur många spelare och ledare som tränar, spelar match eller träffas i klubbens regi. Det är en väldigt stor och viktig inkomstkälla för föreningen och det är därför viktigt att alla lag registrerar närvaron löpande via webben eller mobilen. MyClub måste kontinuerligt uppdateras med korrekt persondata på spelare och ledare. Annars riskerar laget bli utan träningstider eller spel i S:t Eriks cupen. Att hålla sig till vår policy, klubbprofil och sponsorpolicy är självklarheter. Lika självklara som att vi låter alla spelare delta, att vi har nolltolerans på och kring plan och att vi uppträder på ett sätt vi ska kunna vara stolta över. Bär man Saltsjöbadens klubbkläder har man ett krav på sig att agera enligt vår policy. Det är också viktigt att vi håller rent i omklädningsrum, sköter om planer och material samt att vi strävar efter att ha så roligt som möjligt, då utvecklas spelarna och laget på bästa sätt. Lycka till som ledare och återigen tack för att du tar dig tid. Ha det roligt och visa det på fotbollsplan, det smittar av sig ;-) Styrelsen, SIF Fotboll

5 2. GUIDE P/F 7-8 ÅR FÖR NYA LEDARE INOM SIF KALENDER Träning Hela året som P7 och F7, tränar man på Saltsjöbadens IP med ungdomstränare. De blivande vuxenledarna skall formeras och ta över/medverka på träningarna i oktober. Matcher Det finns ingen Sankt ericscup för sjuåringar. Om blivande tränare vill, kan man spela cuper utom/inomhus. Infasning till P8/F8, på hösten som 7-åring Lokallagen skapas i oktober. Solsidan/Igelboda/Neglinge. Indelning som i skolan gäller. Gråzoner kommuniceras till SIF Sportchef för bedömning. 2-3 Tränare och en Lagledare utses för lokallagen spelare i varje lag är optimalt. Cuper spelas med Lokallagen, vuxentränarna coachar. Hösten/Vintern som 7-8 åring Det är upp till de nytillsatta vuxentränarna att välja hur många cuper som laget skall medverka i från och med nu. Det finns dels cuper på senhösten och flera inomhuscuper, redan från november. Våren som 8-åring. P8, F8 Nu startar S:t Eriks cupen, Sanktan, i slutet av April. Det är serien man spelar hela våren och hösten matcher per serie. En match i veckan per serie. Fem-manna gäller för 8-åringar. Ingen nivåindelning, ingen serietabell, ingen resultatrapportering. Med en trupp på spelare bör man anmäla sig till två-tre serier. Man tar ut 7-9 spelare till varje match. Då blir varje spelare kallad till en match i veckan. Redan i januari bör man starta förberedelserna inför Sanktan-starten. Innan Sanktan startar bör man ha tränat ett flertal gånger och eventuellt ha deltagit i någon eller några cuper, det kan vara bra med lite matchvana innan första Sanktanmatchen. Många cuper publiceras av föreningarna redan i januari och det gäller att anmäla sig i tid för att vara säker på att få plats. Cuperna betalas av laget (de som medverkar) SIF rekommenderar att genomföra fyra träningar innan Sanktan-starten. Hösten som 8-åring SIF rekommenderar deltagande i en cup i Augusti innan Sanktan startar igen. SIF rekommenderar att genomföra fyra träningar innan Sanktan-starten.

6 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR TRÄNING / CUP Träningarna genomföres av Fotbollskolan på Saltsjöbadens IP från April-Oktober. De blivande vuxenledarna skall formeras och medverka på träningarna i Oktober. Om man vill, kan man under Oktober, genomföra en träningscup på rätt 5- Mannaformat som träning. Detta sker då av den blivande Lagledningen. Man bör då fråga alla som spelat från det lokallag det gäller. T.ex. om man skall köra med Solsidelaget i en cup eller träning med Solsidelaget innan, så tillfrågar man alla som gått i fotbollskolan från Solsidan. Blir det fler än nio som kan spela, så rekommenderar SIF att man anmäler två lag. Alla skall få möjligheten att medverka. Man bör vara minst två avbytare vi match. Hösten som P7/F7, infasning till P8/F8 Efter den sista träningen i fotbollsskolsverksamheten, startar nästa års säsong, för P8, F8, redan den första Oktober alltså. Hösten användes till att få ihop laget inför vinterns innecuper. Nu är det vuxenledarna, den nya lagledningen som driver verksamheten för lokallaget. Om lagledningen vill, kan man då genomföra utomhusträningar fram tills snön kommer. Träning kommer erbjudas nere på Saltsjöbadens IP/Tuvans BP Inomhustiderna brukar distribueras under Oktober, för att starta i November. Generellt så får man de mindre hallarna i denna ålder. Först efter P11 får man tillgång till de större riktiga inomhushallarna, detta pga. av resursbrist, det finns för få hallar helt enkelt. Man kan med fördel genomföra teknikövningar även i de små hallarna och spela småmålsfotboll. Matchträningen på normal 5-mannaplan inomhus får man från de cuper man anmäler sig till inomhus i denna ålder.

7 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR COACHNING Coachning på träning för 7-åringar Så här i början är det viktigaste att skapa glädje för fotbollen. I September som 7-åring gäller det att fasa ut ungdomstränarna och fasa in vuxentränarna. Det bör vara två-tre tränare och en lagledare. Det bör vara en huvudtränare och flera tränare, det bestämmer man i lagledningen. Lagledningen består av tränarna och lagledaren. SIF rekommenderar att de grundläggande övningarna i som återfinns på vår hemsida och genomföres på hösten som P7/F7 av vuxentränarna, inför de cuper man väljer att spela på senhösten eller inomhus på vintern. Coachning på Match för 7-åringar, hösten som P7/F7 SIF rekommenderar att man inte ger spelarna några positioner under de första matcherna på 5-Manna. Låt alla spela var de vill de första matcherna (kan även vara interna träningsmatcher). Vissa tar då mer defensiva positioner och vissa mer offensiva. Vissa håller sig i mitten. När ni som tränare har varit med och coachat laget några matcher, för då under matchen anteckningar om vilken position som respektive spelare verkar dra sig till, det är antagligen där de trivs bäst den närmaste tiden också. Basera sedan första laguppställningen på denna lärdom samt var ni tror att de har mest färdigheter just nu. Låt det gå en cup eller tre-fyra träningsmatcher för att analysera detta. Se till att alla får testa som målvakt. Se till att man aldrig står målvakt en hel match, byt i halvlek. Man kommer att behöva 2-3 målvakter framöver och ingen skall behöva stå hela tiden och inte få chansen att utvecklas ute på plan som utespelare. Spelsystemet vi långsiktigt arbetar utefter är på 5-Manna. En back, två mittfältare och en forward. SIF anser att detta ger en bra utveckling för laget som helhet. Av många anses det vara en för offensiv uppställning och många föredrar mer defensivt som kan vara både offensiv och defensiv. Det är det som gör uppställningen bra för fotbollslärandet och driver alla att röra sig mer på planen. När ni känner er någorlunda säkra på hur varje spelare har agerat de första matcherna, vart sprang de helst, testa då i nästa träning med att prata positioner, vad det innebär, vilka områden man skall röra sig på och varför. Därefter, testa det i match.

8 POJKAR FLICKOR 7-8 ÅR MÖJLIGA UTMANINGAR SOM LEDARE Det finns ett antal utmaningar som vi har sett historiskt när ungdomstränarna skall fasas ut och när vuxenledningen skall fasas in. Det kan skötas bra, men då krävs det kommunikation. Lagsammansättning Möjligtvis kan det ske att vissa drar iväg och kör en mindre grupp parallellt långt innan vuxentränarna skall fasas in. Detta är hel OK, men kommunicera det till Sportchefen, som då kan synka detta initiativ med eventuella andra lokala initiativ. Men, när hösten kommer för P7/F7, då gäller att man kallar alla fotbollsverksamma spelare inom respektive område blir kallade till cup med sitt lokallag. Om man vill spela med ett annat lag än där man bor, så bör man kommunicera detta redan nu, innan första cupen. Nivåindelning SIF vill inte att man nivåindelar träningar eller laguttagningar för P7/F7. Alla är välkomna på alla träningar. Alla i lokallaget kallas till alla matcher. Alla spelar i den cup/match man är kallad till. Om någon spelare inte orkar spela/springa lika mycket som andra, får coachen självklart parera detta under matchens gång, men alla skall få chansen. Men barnen bör förstå att man måste kämpa på match. Om man då har en spelare som är sämre än de andra, men springer lika mycket, kämpar bra, då skall spelaren få lika mycket speltid som de andra i denna ålder. Om spelaren inte orkar spring lika mycket kan man inte tvinga dem till det, men de skall ha lika många byten, men kortare. Om föräldrar har negativa/underliga kommentarer Som ideell tränare har du både rättigheter och skyldigheter. Många tror bara att man har skyldigheter. Läs i Bilaga 4 Föräldrapolicy om hur man hanterar föräldrar inom ramen för fotbollsverksamheten i SIF. Om inga vuxna vill ta tag i lokallaget ideellt Om detta är fallet, så kommer SIF att försöka sprida ut spelarna i denna lokaldel till de andra lokallagen. Man bör vara minst 15 spelare och max 25 i en träningsgrupp. Minst 15 eftersom det behövs att minst 10 är på träning och visst tapp blir det varje träning. Max 25 eftersom det blir för stimmigt och trångt på 5-mannaplanen med fler.

9 3 Vett och Etikett Sila Snacket Inom Stockolms Fotbollsförbund och inom Saltsjöbadens IF har vi nolltolerans sila snacket Det finns tyvärr inslag av våld och hot inom fotbollen. Detta gäller såväl i spelet som i språkbruk och ton på och runt matcherna. Nolltolerans innebär att regelboken skall följa till 100%. Svordomar och hot mot spelare, domare, ledare och publik bestraffas med grov utvisning. Exempel på förbjudna ord är svordomar, könsord, smädelser och sjukdomsbeskrivelser. Konskevens om vi ser andra lag göra överträdelse Om det ovanstående sker, skall föreningens ordförande meddelas. Föreningen skall sedan återkomma till StFF med rapport om vidtagna åtgärder. StFF bedömer hur lång tid en eventuell avstängning skall gälla. Konsekvens inom SIF, Saltsjöbadens IF Om överträdelse sker inom Saltsjöbadens IF, av någon av våra spelare eller ledare, skall detta meddelas till Fotbolls styrelse som bedömer om spelaren eller ledaren skall stängas av och hur länge. Det har skett, för inte så länge sedan att Styrelsen avsatte en ledare som vid upprepade tillfällen skrek svordomar åt domaren. Vid hemmamatcher skall vi som ledare inom SIF stötta och skydda våra ungdomsdomare mot andra ledare samt föräldrar om de gör överträdelser mot sila snacket. Avbryt matchen och meddela styrelsen. Spela gärna in sekvenser som bevis.

10 4 Saltismodellen 1. Generellt 1.1 Attraktiv fotboll Målsättningen är att vi spelar en fotboll som är rolig och underhållande att se på. Ofta är det ur ett resultatmässigt perspektiv inte helt bra, speciellt inte i de yngre årskullarna. Spelet ska vara sådant att det utvecklar spelaren individuellt så att man exempelvis behärskar flera positioner, klarar hantering av boll med båda fötterna mm. 1.2 Tydliga instruktioner En viktig del både på träning och match är att ledarens instruktioner är tydliga till den målgrupp man ansvarar för. Allt ifrån enkla instruktioner till mer avancerade beroende på hur gamla eller kompetenta spelarna är. 1.3 Gemensam värdegrund Nivån är viktig. Oavsett ålder så ska lärandet ske med fokus att vi inte är en elit-klubb. Vi är en breddförening med möjlighet till nivåanpassning helt enkelt en ungdomsklubb som även har seniorverksamhet. Ta lärdom av tidigare årskullar och utgå ifrån barnen/ungdomarna. Vid oklarheter vänd er till sportchefen. Vi vinner cuper varje år utan elitsatsning. 2. Träning 2.1 Träningsform Effektivt och lekfullt men med struktur. Mycket teknikträning och spelövningar på små ytor. Gör det roligt att komma på träning. Målsättningen är att alla övningar ska ske med boll.

11 2.2 Förberedelse Förberedelse är A och O. Bestäm innan vilka övningar som ska ingå i det träningspass man ska leda. Var i tid och se till att ha utrustningen klar. Då träning sker vid Saltsjöbadens IP är samling 15 minuter innan i ett omklädningsrum den bästa uppladdningen för ett bra träningspass. 3. Match 3.1 Coachning Det viktigaste är att få in en positiv känsla i laget. Att endast ropa positiva tillrop är det enklaste sättet att nå framgång. Det ska ej vara resultatinriktad coaching i de yngre årskullarna, se nedan under Speluppställningar. Man ska tänka; hur ska vi spela för att få mest ut av varje spelare och inte hur ska vi spela för att vinna. Tydliga instruktioner och synnerligen enkla i de yngre årskullarna. Låt spelare spela på fasta positioner under en och samma match, återigen mer viktigt i de yngre årskullarna. Att utveckla sitt spel ifrån en position är betydligt enklare än att få spela från flera olika. Alla spelar lika mycket under match under förutsättning att de orkar, fram till 11-manna = toppning förbjuden. Man kallar inte en spelare till match om man inte tänker låta spelaren deltaga. 3.2 Speluppställningar För de olika spelformerna kan man använda en mängd skiljda uppställningar. De som rekommenderas är de som utvecklar spelaren mest individuellt mannauppställning (1-2-1) Ger tydliga roller med en längst bak, en högermitt, en vänstermitt och en längst fram.skapar rörelse på samtliga positioner, såväl i sid- som i djupled. Ingen kan gömma sig. Spelet utvecklas ytterligare då förståelse uppnås genom att ta över varandras positioner. Ideala antal spelare vid match är 9 st. 2 fyror spelar 5 minuter var och byte målvakt i halvtid.

12 mannauppställning (2-3-1) Två backar tre mittfältare (höger/mitt/vänster) en forwarden utveckling från 5-manna med samma grundidé på roller och rörelse. Här utvecklas förståelsen för spelbredd, spelvändningar och spelet utan boll. Ideala antal spelare vid enstaka match är 10 st. Det innebär att det finns 3 spelare som byter runt. Man spelar 10 minuter och vilar i fem. I turneringar kan det vara förnuftigt att ta med spelare mannauppställning Fyra backar (2 mittbackar/2 ytterbackar) fyra mittfältare (2 mittmitt/2 yttermitt), två forwards. Alternativet med tre mittfältare och tre forwards ställer större krav på positionsbyte och kondition och är mer åt den attraktiva fotbollen, d v s om man klarar av det. Båda är en naturlig utveckling från 5- och 7- manna. De viktiga med dessa uppställningar att de inte innehåller något avancerat som allsvenska lag och landslag (3-5-2, , diamanten mfl) nyttjar. Sådana uppställningar skapar bara förvirring. Ideala antal spelare är 14 st vid enstaka match. Byte sker främst på mittfält och forwards. Vid turnering och cup är 16 spelare att föredra.

13 5. Vad är toppning och Nivåindelning 1. Allmänt Detta dokuments syfte är att förklara mer ingående hur vi i styrelsen ser på toppning och nivåindelning. SIF Fotboll är emot Toppning och vi är för Nivåindelning Vad är egentligen skillnaden ställer sig den frågande ledaren eller föräldern? Skillnaden är enorm. Ett nivåanpassat lärande är utvecklande medans toppning under match är kortsiktigt och hämmande för den framtida utvecklingen. Det är viktigt att ha fokus på att förbereda barnen att spela 11- mannafotboll. Det är i denna ålder i det närmaste omöjligt att avgöra vilka som blir duktiga på 11-mannaspel så all form av toppning under match är förkastligt och ej tillåtet i vår förening i denna ålder. Det är bara ett sätt att vinna på kortsiktig basis. Däremot fr o m det andra året blir man i det närmaste tvungen att nivåindela eller nivåanpassa laget, det är dock inte samma sak som toppning. 10 år. Matchningen skall därför ske med ett rättvise-system, d v s att alla spelar lika mycket (under förutsättning att de orkar). Barnen vet själva vilka som är duktiga, det behöver ingen vuxen skriva dem på näsan. Den tränare/lagledare som går hem glad efter en seger samtidigt som tre barn går gråtande hem då de spelat några få minuter av matchen, skall inte vara ledare i vår förening. 12 år. Här är det lite olika beroende på nivå. Fortfarande skall man ha ambitionen att alla spelar lika mycket men kan vara något glidande i den svåra serien då man valt denna för att laget spelar på en så hög nivå. Det är viktigt att man är tydlig till barnen om man låter någon/några (exempelvis backarna) spela mera. - Så säger Fotbollförbundet om barn och ungdomsfotbollen Barnfotbollen och ungdomsfotbollen ska:- ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala förutsättningar.- se matchen som ett inlärningstillfälle och motverka toppning och utslagning.

14 2. Vad är toppning? Det grundläggande är: När man inte låter spelare som är kallade till match få spela så mycket de orkar, i relation till hela laget. Alla skall få chans att spela tills de blir lika trötta. Samma antal byten under en match skall eftersträvas för samtliga spelare förutom målvakt som ofta är på plan längre perioder än utespelare. 3. Vad är nivå indelning? Det grundläggande är: när man låter de spelare som är ungefär lika långt fram i utvecklingen träna och spela matcher tillsammans. Detta ger:- Att teknik och kunnande sker med rätt nivå och intensitet - Att spelarna får större chans att känna att de lyckas.- Att spelarna lär sig att ta ansvar i nya miljöer ifrån de lokal-lag där rollerna varit givna. Ett negativt argument kan vara att splittra de grupper som de haft sedan fotbollsskolan men förr eller senare måste den splittringen ske. Vi har inga 11-mannalag som enbart består av lokal-lagen Neglinge, Solsidan eller Igelboda. Ett visst socialt värde kan det ha men i grund och botten är det fotbollsintresset som ska vara styrande. Ett annat negativt argument kan vara att vi inte ska bedöma spelare efter deras kunnande. Då bör man nog titta på hur det fungerar i samhället i övrigt, i skolan, i andra idrotter och i andra fritidsaktiviteter. Fotbollen är där långt efter exempelvis musik- och dansskolor. Vad vi vill uppnå med nivåindelning är att lära ut fotboll på en sådan nivå att barnen kan ta emot det och därigenom utvecklas.

15 6. UNGDOMSFOTBOLL POLICYDOKUMENT Målsättningen är förstås att Ledarpärmen skall vara så heltäckande och tydlig så att inga överträdelser som leder till anmälningar görs. För att säkerställa att Ledarpärmen läses och följs av samtliga ledare, så är Ledarpärmen obligatorisk att läsa för samtliga ledare inom Saltsjöbadens fotboll och utgör den första Policyn i detta policydokument. Tydlighet och enkelhet är honnörsord för SIF Fotbollsverksamhet. För att leva upp till det är det ledarnas skyldighet att följa de policys som följer nedan. NYA POLICYS Detta dokument kommer att fyllas på allteftersom 1 Övergripande Policys 1.1 Ledarna skall följa det som står i Ledarpärmen 2 Fotbollsmässiga Policys 2.1 Lagsammansättningar innan P Lagindelning och ledartillsättning inför 11år 2.3 Lagindelning och ledartillsättning inför 12år 2.4 Olika åldersklasser, förflyttning eller integration? 2.5 Lån av spelare från annat lag 2.6 Fotbollssäsongen, hög/låg säsong, synk med andra sporter 2.7 Spelare från andra områden än Saltsjöbaden 2.8 Nomineringar / Uttagningar till Stadslaget och liknande 2.9 Alla spelare kallas till Sanktan varje omgång 2.10 Spelare som kontaktas av andra lag utifrån 2.11 Hur man hanterar matchkrockar 2.12 SIF Fotbolls förhållningssätt till andra sporter 3 Policys rörande Ekonomi 3.1 Avgifter 3.2 Aktivitetsrapportering 3.3 Ersättningar vid Cuper och matcher 4 Policys rörande Material och Anläggningar 4.1 Material, ledarens roll under match och träning. 5 Policys Kommunikation och Sponsorskap 5.1 PR Policy 5.2 Sponsor policy Sist Process vid anmälan om överträdelse mot policy

16 1 ÖVERGRIPANDE POLICYS POLICY 1.1 Samtliga ledare skall följa det som står i Saltsjöbadsmodellen och Ledarpärmen Då Saltsjöbadsmodellen är ganska övergripande följer nedan ett antal stödjande policys för tydlighetens skull. Ledarpärmen är ett policydokument i sig och ett stödjande dokument till Saltsjöbadsmodellen. Varje ledare skall läsa varje sida i Ledarpärmen. För att säkerställa att Ledarpämen följes: -skall vid varje årskickoff i Mars, Ledarpärmen presenteras och gås igenom. -uppföljning av tidspunkter sker i April samt September per åldersgrupp 2 FOTBOLLSMÄSSIGA POLICYS POLICY 2.1 Lagsammansättningar t.o.m. Flickor/Pojkar 10, innan P/F 11 Innan Sanktanserierna blir nivåindelade skall inte nivåindelning förekomma inom SIF, liksom det inte finns nivåindelning i StFF s St.Erikscupen. Vi följer StFF s tidsplan. Fram tills det att spelarna börjar 11-års säsongen skall barnen spela i sina lokallag, Igelboda-Neglinge-Solsidan. Dessa lag består av de barn som går i samma skola och är ej nivåindelade. Da Vinci och Montessori är flexibla från år till år innan 11 år. Man kan bryta upp ett lag, om det är fler än 24 spelare. Då skall det delas upp i två lag med lika många spelare om 12 i varje lag. Man skall blanda lagen så att de blir lika bra, inte nivåindela. Uppdelningen föregås av ett möte mellan ledarna och båda ledarna skall maila till sportchefen att de är nöjda med uppdelningen. Om båda är missnöjda, så kallas båda lagens ledare till ett möte med sportchefen för att reda ut problemet. Om en av ledarna då inte kommer till mötet så tas beslut av sportchefen och den närvarande ledaren.

17 POLICY 2.2 Lagindelning och ledartillsättning inför Flickor/Pojkar 11 När spelarna blir 11 år är det nivåindelning, Lätt och Medel i StFFs S:t Eriks cupen. SIF följer StFF:s tidsplan och nivåanpassar träningsgrupperna, vilkas storlek kan skilja sig från årskull till årskull beroende på antal spelare totalt samt kunskap. Som förberedelse inför detta, samlar styrelsen ledarna i maj när spelarna är 10 år och lägger upp planen för infasningen till F/P11. På detta möte beslutar man om datum för samträningar, då bjuds alla spelare från alla lokallag in till IP för samträningar under maj/juni. Då skapar alla tränare sig en uppfattning om alla spelare och dokumenterar detta men främst rörande sitt eget lag. I första veckan i september möts ledarna igen. Listor från varje lokallag dokumenteras och beslut tas om hur nivåindelningen sker. Riktlinjen är att skapa två träningsgrupper som med olika kunskapsnivå, men det kan också förekomma fler grupper beroende på hur många spelare som finns tillgängliga. Lagledning för träningsgrupperna/lagen tas fram och beslutas om. En huvudtränare och en Lagledare utses för respektive träningsgrupp/lag. Dessa två möten är beslutande möten. Röstning enligt SIF stadgar kan ske om oenighet råder. Sportchef och eller Styrelserepresentant skall medverka och har rätt att skjuta på beslut vid behov t.ex. om för få ledare är med på mötet eller om han/hon inte anser att tillräckligt med information finns framme för att ta beslut. Ledare som ej närvarar har ej rätt till röst. Om oenighet råder även efter röstning, vid lika resultat, har sportchefen beslutanderätt eller av sportchefen utsedd styrelsemedlem. Fokusera lite extra på Gråzonen. Vid nivåindelning är det svårt att dra en gräns. Var man drar gränsen är individuellt för varje årskull. Det är viktigt att vara flexibel som ligger på gränsen mellan grupperna i den s.k. gråzonen. Man skall uppmuntra att de i gråzonen får spela matcher med den lägre resp. högre spelgrupperna som ligger närmast deras egen nivå. Träningsgrupperna skall dock vara fasta över en längre tid. POLICY 2.3 Lagindelning och ledartillsättning inför året P/F12 När spelarna blir 12 år är det ytterligare en nivåindelning, Lätt, Medel och numera också Svår i Sanktan för Pojkar. Flickor har fortfarande Lätt och Medel SIF följer även denna rekommendation och delar in spelarna i tre lag, Lag 1,2,3, där Svårast är 1. Som förberedelse inför detta, samlar styrelsen ledarna i maj när spelarna är P11 och lägger upp planen för infasningen till P12. Ledarna skall under resten av året dokumentera tänkt inplacering av sina spelare i grupperna. I första veckan i September möts ledarna igen. Listor på Lag 1,2,3 diskuteras och dokumenteras. Samträningar inplaneras i september/oktober utifrån listorna. Ett nytt möte sker i oktober då Lag 1,2,3 fastställs. Lagledning för 1,2,3 tas fram och beslutas om. En huvudtränare och en Lagledare utses för respektive Lag 1,2,3. Dessa två möten är beslutande möten. Röstning enligt SIF stadgar kan ske om oenighet råder. Ledare som ej närvarar har ej rätt till röst. Ledare som varit aktiva varje vecka på träningar och matcher i grupperna röstar. Sportchef och/eller styrelserepresentant skall medverka och har rätt att skjuta på beslut vid behov t.ex om

18 för få ledare är med på mötet eller om han/hon inte anser att tillräckligt med information finns framme för att ta beslut. Sportchefen tar sedan beslutet. Om man redan under P11 låter spelarna vid enstaka tillfällen köra match med de tre sammansättningarna enligt bilden ovan i Policy #2.2, så blir det en bra infasning till den kommande Lag 1,2,3 indelningen. Då känner killarna varandra både på planen och utanför planen och den kommande indelningen känns naturlig. POLICY 2.4 OLIKA ÅLDERS-KLASSER, FÖRFLYTTNING ELLER INTEGRATION? INTEGRATION. SIF Fotboll vill erbjuda alla spelare en miljö för sin nivå på fotbollsplanen inom ramen för breddfotboll och nivåindelning, men ej elit. För att erbjuda dem som är längst fram i sin egen åldersklass, stimulans på sin egen nivå, arbetar SIF Fotboll med åldersintegration Grundförutsättningar för åldersintegration innan 13 år. 1-att det finns spelare i en yngre åldersgrupp som är i nivå med äldre åldersgrupp i svåraste nivån. Syftet är att stimulera på nästa nivå. De som inte är i nivå skall inte träna eller spela match där. Ledarna i den yngre åldersgruppen nominerar vilka spelare som skall testas i äldre åldersgrupp. Ledarna i den äldre åldersgruppen bedömer de yngre spelarna, om det är rätt nivå eller ej. 2-att den spelare som tränar med äldre åldersgrupp också spelar match i begränsad utsträckning med dem. Spelaren skall erbjudas en miljö på den nivå han/hon befinner sig. Detta för att dels få stimulans på sin egen nivå, men också för att, om möjligt, tillföra det övriga laget något. 3-det är viktigt att spelarna från den yngre åldersgruppen har "sin" åldersgrupp som sitt huvudlag och den äldre åldersgruppen som extra stimulans, om det inte är fallet att spelaren skall flytta helt, enligt nedanstående. FÖRFLYTTNING INNAN 13 år. SIF ser i grunden positivt på att spelare spelar med i olika åldersklasser, om det finns skäl för det. Om det löser ett problem så skall SIF styrelse godkänna flytten. Problemen kan bestå i att : -en åldersgrupp inte får ihop tillräckligt med spelare för att anmäla ett lag till Sanktan -en spelare går i skolan i en klass som är ett år äldre/yngre och vill spela med sina kompisar -en spelare är betydligt tidigare (fotbolls)utvecklad än sin åldersgrupp och behöver mer stimulans.

19 När en flytt innan 13 år skall ske följes följande process: 1- Kommunicera anledningen för flytt till Åldersansvarig styrelsemedlem med kopia till sportchefen om önskemålet 2- Mottagande lagledning informeras och förfrågas om det är OK att ta emot spelaren. Provträning/match spelas. Om nej så läggs fallet ned, om ja, till 4 3- Lagledningen för laget som spelaren skall lämna kontaktas och informeras om önskan. De svarar och ger sin syn på flytten 4- Styrelsen tar beslut och informerar de båda lagledningarna 5- Vid jakande beslut, skall spelaren spela med ett ben i varje ålderklass under ett år för att skapa sig en uppfattning samt att mottagande lag skapar en uppfattning. Under detta år är både ledare och spelare uppmärksammade på processen. Efter ett år tages beslut om vägen fram. Det är viktigt att balansen mellan att individen skall utvecklas och att man skall ha kritisk massa av spelare i en åldersklass beaktas. Om t.ex. vi har flera tidigt utvecklade som vill flytta från en åldersgrupp så kan det skada hela den åldersgruppen och inte vara den bästa lösningen för helheten. Det kan då vara bättre att de spelarna utgör stommen i Lag 1 i sin åldersklass INTEGRATION för P/F13 och framåt Bakgrund: När åldersgruppen består av färre än 50 spelare då laget är 13 år, har det historiskt inneburit att det året efter slutar många spelare samt får efterhängsna skador och det blir svårt att få ihop laget. Man får låna från de lättare träningsgrupperna till svåra matcher och därmed utsätta spelare för en nivå som är för svår för dem. Totalt sett blir det ingen bra lösning för någon. Vi har märkt att de längst fram i åldersgruppen under, som är 12 år, bättre klarar av den högsta nivån för 13 åringar. Vi har därför beslutat att en process för åldersintegration skall startas i augusti det året och vara klar den 1/10 när den nya säsongen startar mellan det årets P/F13 och P/F12. Alltså det laget som då blir P/F14 skall kunna integrera erforderligt antal spelare från åldersklassen under om spelarna själva vill. Beslutet är att styrelsen löpande utser åldersgrupper som leder åldersintegrationen. Varje åldersintegration leds av en styrelsemedlem(sm). En tränare för Lag 1 utses. Den tränaren bestämmer vilka som skall träna ihop från de två åldersgrupperna samt tar ut laget till Lag 1 matcherna. De övriga ledarna tar sedan ut lag till de andra serierna för de två åldersgrupperna i den nivån de anses vara i. I praktiken fungerar det så att de två(eller fler) åldersgrupperna som skall integreras har träningar samtiidgt på IP. Tränaren för Lag 1 i den äldre åldersgruppen anger vilka som skall träna med Lag 1. Han/hon tar också ut laget för Lag 1 och kommunicerar det varje måndag till spelare och övriga tränare. Detta publiceras då på webben. Övriga spelares indelning sker med längre mellanrum, inte varje träning, utan i början av varje säsong, samt uppdateras vid behov. Träningsgrupperna sättes i Oktober, Mars, Maj och Augusti. I praktiken blir det att man går ner till IP med sina kompisar, delas upp där och tränar på den nivån man befinner sig i. Träningar förbereds med att träningsgrupperna är uppskrivna när man kommer till IP.

20 Lagindelningarna är också förberedda och nerskrivna. Den kortsiktiga vinsten för spelarna blir att få spela jämna matcher i ett lag i deras nivå och de kan därför bättre utvecklas tillsammans Den långsiktiga vinsten för spelarna blir att de antagligen slipper att söka sig till en annan klubb för att få spela på sin nivå. Vinsten för ledarna blir att de slipper jaga spelare till matcherna I sista sekund och de slipper pressa in spelare från lägre nivåer I matcher de egentligen inte skulle spela Risken om vi inte gör denna åldersintegration är att vi inte har något lag kvar I P15 alls, som vi tidigare har sett. Bilagorna till Policy uppdateras löpande och publiceras på webben. POLICY 2.5 Lån av spelare från annat lag, utanför punkt 2.4 Saltsjöbadens Fotboll ser positivt på utbyte av spelare mellan lokallag och nivålag. När lån skall ske så tillfrågas alltid Lagledningen för det lag som spelaren skall lånas ifrån. Man kontaktar aldrig spelarens förälder direkt utan OK från den andre Lagledaren. Innan man som lagledare/tränare väljer att bjuda in någon spelare från ett annat lag skall man göra sitt yttersta i att försöka hittat en lösning med spelarna från det egna laget. Bara i yttersta nödfall, med väl förberedda förklaringar, ska man ta in spelare från andra lag om det egna laget har spelare som vill spela men ändå inte blir kallade. POLICY 2.6 Fotbollssäsongen, Hög/Låg säsong, synk med andra sporter Fotbollen är den sport med flest utövare i Saltsjöbaden. Inom SIF Fotboll vill vi verkligen att man som barn/ungdom skall kunna hålla på med flera sporter. Vi vill inte tvinga någon att lägga av med en annan sport genom tillsägelser eller omöjliga scheman, med för mycket träningar t.ex. 5&7-Manna. Högsäsongen är April, Maj, Juni, Augusti, September och Oktober. Lågsäsong är December, Januari och Februari. Övriga månader är mellansäsonger och det beslutas individuellt i lagen hur man fasar in respektive ut sommarsäsongen. 11-Manna Samma som för 7-manna, men för 11-Manna är även Mars en högsäsong, eftersom Sanktan startar tidigare på 11-Manna. Under Oktober, November och Mars skall Lagledningen lägga stor vikt vid att synka med andra sporters uppstart och avslut med bästa vilja för att göra en gemensam planering, så att andra sporter får chansen att starta upp respektive avsluta fokuserat parallellt med att fotbollen fasas ut/in. Det är upp till respektive lagledning att synka med andra sporter i åldersklassen.

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 7-8ÅR KALENDER Träning Hela året som P7 och F7, tränar man på Saltsjöbadens

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som P9 / F9 En till två träningstillfällen per vecka,

Läs mer

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Ledarmöte Mars 2009 Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen Tack för att ni ställer upp! Fotboll Agenda, Fotboll introduktion Målsättning med

Läs mer

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN Saltsjöbaden fotboll är en breddklubb, inte en elitklubb. Inom ramen för breddfotboll har vi nivåindelning och följer tidsplanen som Svenska Fotbollsförbundet satt upp med nivåindelning

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11

POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coaching Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P11 / F11 SIF rekommenderar

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10

POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10 POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P10 / F10 Två träningstillfällen

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder.

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder. Sundbybergs IK Fotboll P98 Information till spelar och föräldrar inför säsongen 2012. Hej Spelare och Förälder! Dags för en ny härlig fotbollsäsong med förhoppningsvis goda resultat och glada miner. Ni

Läs mer

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 1. Inledning Detta dokument är en programförklaring som skall gälla för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Knivsta IK-P04 säsongen 2015. Syftet med

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Föreningspolicy

Föreningspolicy Föreningspolicy 2010-2011 Alvesta Innebandyklubbs föreningspolicy ska vara ett levande dokument som uppdateras minst en gång/år. Policyn ska vara ett stöd för ledare, spelare, föräldrar, styrelse och andra

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher.

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. 7-MANNA FOTBOLL Allmänt Det är en ganska stor omställning från 5-manna till 7-manna. Nu räcker det inte att vara individuellt skicklig, man måste kunna passa, löpa utan boll och framför allt sparka bollen

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT

FÖRENINGSCERTIFIKAT CERTIFIKAT FÖRENINGSCERTIFIKAT Stockholms Fotbollförbund följer Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Saltsjöbadens IF Fotboll

Saltsjöbadens IF Fotboll Saltsjöbadens IF Fotboll Ledarmöte September 2009 VÄLKOMMEN Medverkande idag, -fantastisk uppslutning skulle jag vilja kalla det, TACK AGENDA Välkommen, introduktion, mål med detta mötet --Oscar Ledarpärmen

Läs mer

Föräldramöte agenda

Föräldramöte agenda Föräldramöte 20170504 agenda Kort årsberättelse och nuläge för P06 Kontentan av HFF ungdoms FAS möte Ert ansvar som föräldrar vad innebär det Barnens ansvar Cuper? Kassa Fotografering Övriga frågor Kort

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll

Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Spel- och startgaranti för en sund barn- och ungdomsfotboll Bilaga 1 För att följa fotbollens riktlinjer och ledstjärnor, leva upp till den värdegrund som präglar barn och ungdomsidrott samt på bästa sätt

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

7-mannafotboll Nu ännu bättre

7-mannafotboll Nu ännu bättre 7-mannafotboll Nu ännu bättre 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Inför säsongen 2008 genomför Göteborgs Fotbollförbund en rad förändringar inom 7-mannafotbollen. Syftet är

Läs mer

Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen

Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen Verksamhetsberättelse 2011 Allmänt om SIF Fotboll verksamhet 2011 och framåtblick 2012 Saltsjöbadens IF Fotboll är den största sektionen inom Saltsjöbaden IF och bildades

Läs mer

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015 Planeringsdokument 2015 Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04 Från: Tränarna Bjärreds IF P-04 Datum: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Föräldrarnas medverkan och ansvar... 3 Laguttagning... 3 Cuper/turneringar...

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF Sida 1 av 9 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Vision... 3 Föreningsmål... 3 Organisationsstruktur... 4 Älvsjö AIK:s synsätt... 4 Engagemangsmodellen...

Läs mer

Genom detta Certifikat förbinder sig. 1. Gruppens lag i S:t Eriks-cupen skall följa Stockholmsfotbollens "Spel- och Startgaranti" (Bilaga 1).

Genom detta Certifikat förbinder sig. 1. Gruppens lag i S:t Eriks-cupen skall följa Stockholmsfotbollens Spel- och Startgaranti (Bilaga 1). INLEDNING följer Stockholms Fotbollförbunds och Svenska Fotbollförbundets långsiktiga arbete för att tillsammans med sina medlemsföreningar utveckla Stockholms ungdomsfotboll. Riktlinjer och ledstjärnor

Läs mer

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK!

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK! Varmt välkommen till Karlbergs BK! Vasastans och Kungsholmens rödvita stolthet Karlbergs BK (KB) fyller 100 år som förening i år. Därför är det extra roligt att KB under de senaste åren åter har utvecklats

Läs mer

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Riktlinjer att spela 7-mannafotboll opyright 2007 Jens Lundström, Saltsjöbadens IF Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2. SÄSONG 1 (10 ÅR) INLÄRNING OCH ANPASSNING... 3 2.1 ALLMÄNT... 3 2.2 TRÄNING...

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll (Uppdaterat 5 maj 2015) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn- och

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Att starta ett lag i föreningen

Att starta ett lag i föreningen Att starta ett lag i föreningen Att starta ett lag Grattis, det är dags att starta ett nytt lag! I din hand håller du nu ett kompendium som ska vara ett stöd för er som ska starta upp ett nytt lag. Även

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy Ingarö IF Fotboll 2016-05-10 Ingarö IF Ledningsgruppen Fotboll Barn- och ungdomspolicy Ingarö IF Fotboll Målet för Ingarö IF fotboll är att behålla så många spelare som möjligt,

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012

Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 Så spelar vi 5-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna.

1. Den 31 mars Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna. Värdegrunden 2014 Information till föräldrar, spelare och ledare Hammarby har tillsammans med föreningens ideella ledare tagit fram en värdegrund som gäller för föreningen. Även en förankringsprocess för

Läs mer

1 (5) IFK ÖSTERÅKER P SÄSONGEN 2016

1 (5) IFK ÖSTERÅKER P SÄSONGEN 2016 1 (5) 2015-11-24 1 IFK ÖSTERÅKER P03-1 - SÄSONGEN 2016 2 POLICY IFK Österåkers policy ligger som grund för verksamheten, och den finns tillgänglig på http://www.ifkosteraker.se. 2.1 Målsättning Vår målsättning

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland. Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland. Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 7-mannafotboll 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot för all barn- och ungdomsfotboll. I 7-mannafotbollen

Läs mer

Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy

Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy 1 (5) Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy 2007 Vision: Med bredden nå toppen Älvsjö AIK har ett stort upptagningsområde och vår idrottsplats ett centralt läge. Tack vare det har vi god tillströmning av barn

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015

Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 Så spelar vi 3-mannafotboll 2015 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012

Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 Så spelar vi 3-mannafotboll 2012 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt och högre aktivitet 3-manna utomhus och inomhus lär våra barn att spela fotboll på ett lekfullt

Läs mer

Agenda. Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet. Information från styrelsen angående den sportsliga verksamheten.

Agenda. Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet. Information från styrelsen angående den sportsliga verksamheten. Agenda Välkomna Presentation av styrelsen Information ifrån Kansliet Medlemsregister ( Sportadmin ) Närvarokort ( APN ) Matchtröjor Bötesbelopp ( Spelare/ledare ) Utbildning Träningstider Nomineringar

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20

GREBBESTADS IF. Barn- och ungdomsfotboll. Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar. Fastställd 2013-03-20 GREBBESTADS IF Barn- och ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF:s röda trådar Fastställd 2013-03-20 Grebbestads IF Policy Barn och ungdomsfotboll Grebbestads IF erbjuder fotbollsverksamhet för att alla

Läs mer

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL 11-manna RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL Ytterby IS verksamhetsidé Ytterby IS policy Ytterby IS verksamhet bedrivs för ALLA på ett roligt och kreativt sätt, för att skapa ett livslångt fotbolls- och motionsintresse.

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla VFF 2015 utg. 1 Sida 1 Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening. SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening. SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning LIRA BOLL I Din lokala fotbollsförening SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning I SOLBERGA BOLLKLUBB värnar vi om att alla ska känna gemenskap och sammanhållning. Vi vill att alla upplever en god kamratanda och

Läs mer

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med 7 - mannafotboll Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Informationsmöte

Informationsmöte Informationsmöte 19.00-20.00 2014-11-13 Varför starta en ny förening? ü ü ü ü ü ü KUL! Våra barn får fortsätta spela tillsammans Möjlighet att påverka - vi gemensamt skapar vår egen struktur och regler

Läs mer

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte

1(7) SPORTPOLICY UDDEVALLA BLUE ROCKS. Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 1(7) UDDEVALLA BLUE ROCKS Utgåva 2 - Justerat efter årsmöte 2014-03-27 2(7) VÅRA STADGAR SÄGER BLUE ROCKS ÖVERGRIPANDE MÅL Vårt mål är att ge alla barn och ungdomar chansen till att möta och utöva världens

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETEN 2015 Vi har under 2015 haft två lag anmälda i St:Erikscupen, ett lag i lättserien och ett i medelserien, vilket gör att vi totalt har spelat 28 seriematcher.

Läs mer

ÅRSPLAN SÄSONGEN 2014

ÅRSPLAN SÄSONGEN 2014 Instruktioner för hur vi gör och implementerar en årsplan Alla lag i FC Djursholm gör en årsplan in för nästa säsong. Förslag på innehåll i planen görs av tränare och lagledare utifrån de riktlinjer som

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll. i Hälsingland. Så spelar vi 9-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 9-mannafotboll 1 Lagom stor plan Lagom många spelare Bättre och mer utvecklande spel Spela, lek och lär, är mottot för all barn- och ungdomsfotboll.

Läs mer

5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi

5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi 5-mannafotboll utomhus Så här börjar vi 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt med mycket

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Flickor födda -03 EIK Fotboll

Verksamhetsplan 2011 Flickor födda -03 EIK Fotboll Verksamhetsplan 2011 Flickor födda -03 EIK Fotboll 1 Organisation... 2 2 Träningsgruppens övergripande mål... 2 2.1 Tjejlyftet... 2 3 Aktiviteter... 2 3.1 Säsongsplanering... 2 3.2 Träningsplanering...

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

1. Den 28 april Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna.

1. Den 28 april Kansliet mailar ut värdegrunden till alla ledare, som skickar den vidare till alla föräldrarna. Värdegrunden 2015 Information till föräldrar, spelare och ledare Hammarby har tillsammans med föreningens ideella ledare tagit fram en värdegrund som gäller för föreningen. Även en förankringsprocess för

Läs mer

MAKING PLAYERS FOR THE GAME!

MAKING PLAYERS FOR THE GAME! MAKING PLAYERS FOR THE GAME! Andersbergs IBK:s Ungdomsmodell Version: 2008-08-26 (I samverkan med IBK Alba) Underlag för AILU (Andersbergs Interna LedarUtbildning) Grundregel Det ska vara enkelt att vara

Läs mer

P03 FÖRÄLDRAMÖTE

P03 FÖRÄLDRAMÖTE P03 FÖRÄLDRAMÖTE 2015-09-05 Introduktion Ambition för säsongen Kalender Ekonomi alla är delaktiga i laget Kommentarer, återkoppling & frågor AGENDA Ledare Torbjörn Håkansson, Tomi Ahovalli, Magnus Bystedt,

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Handbok för Lagledare. vers. 1.0,

Handbok för Lagledare. vers. 1.0, Handbok för Lagledare vers. 1.0, 2011-05-04 Innehåll: En lagledares uppgifter:... 3 Matcher... 4 Spelschema... 4 Inbjudningar... 4 Flytt av matcher... 4 Sarg... 5 Omklädningsrum... 5 Matchprotokoll...

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening LIRA BOLL I Din lokala fotbollsförening Vilka mål har du för ditt barns idrottande? Bli en duktig idrottare Lära sig att samarbeta, få lagkänsla Vinna Få ökat självförtroende Lära sig hantera motgångar

Läs mer

Lagpolicy IK Sirius P04-Svart

Lagpolicy IK Sirius P04-Svart Lagpolicy IK Sirius P04-Svart 1. Inledning Detta dokument är en förklaring som skall gälla för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Sirius P04-Svart säsongen 2015. Syftet med dokumentet

Läs mer

KAREBY IS & KODE IF SAMARBETE MELLAN

KAREBY IS & KODE IF SAMARBETE MELLAN SAMARBETE MELLAN KAREBY IS & KODE IF Kareby IS (KIS) och Kode IF (KIF) har ett nära samarbete avseende fotbollsverksamhet för barn och ungdomar. Målet med samarbetet är att både flickor och pojkar i båda

Läs mer

Innehåll. Riktlinjer för respektive årskull U9 U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16

Innehåll. Riktlinjer för respektive årskull U9 U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16 MEDIAINFORMATION RIKTLINJER DJURGÅRDENS 2014/2015 IF UNGDOM Innehåll Föreningsmål Vision Riktlinjer Spelide Träning Nivåanpassning Närvaro Seriespel Cupspel Träningsmatcher Uppflyttning/Nedflyttning av

Läs mer

Degeberga GoIF fotbollspolicy

Degeberga GoIF fotbollspolicy Degeberga GoIF fotbollspolicy Syftet med detta dokument är att ge medlemmarna vägledning i hur vi ställer oss i situationer som kan uppkomma i samband med till exempel träning och matcher. Detta dokument

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Flickor 00/99/98/97. Roslagens hopp!

Flickor 00/99/98/97. Roslagens hopp! Flickor 00/99/98/97 Roslagens hopp! Om laget Ledare Laget består i dagsläget av 38 tjejer fördelat på följande åldersgrupper F00,99,98,97. Vi är en gemensam spelartrupp men kommer att anmäla 2 lag i seriespelet

Läs mer