POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11"

Transkript

1 POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coaching Version April 2009

2 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P11 / F11 SIF rekommenderar att man genomför minst fyra träningar innan Sanktan startar. Två tre träningstillfällen per vecka, med start från Mars/April till September. Detta gäller både BLÅ och VIT. Genomför gärna ett träningsläger med laget så att de lär känna varandra bättre med övernattning innan Sanktan startar. Det är ju nya kompisar i BLÅ och VIT och viktigt att de lär känna varandra både på och utanför planen. Match kalender, Våren som P11 / F11 För 11 åringar är det Nivåindelade Serier i Sanktan som gäller, Lätt(L) och Medel(M). Anmäl ett Nivålag per 10 spelare i Sanktan. Denna anmälan skall in i Oktober förra året. Innan Sanktan startar kan man ha genomfört några cuper eller träningsmatcher i Mars/April för att få matchträning. Anmäl er till dessa cuper i Januari för att säkra plats. När man når elva år, finns det även cuper runt helgerna i Maj att anmäla sig till. Det finns övernattningscuper runt om Stockholm i Juni som spelarna brukar uppskatta. Tränings kalender, Hösten, Augusti september., som P11 / F11 Se till att genomföra minst fyra träningspass innan Sanktan startar i mitten av Augusti Genomför gärna ett träningsläger med övernattning innan Sanktan startar. Match kalender, Hösten, Augusti september. som P11 / F11 Planera gärna in en cup innan Sanktan starten i Augusti. Säsongen P11 / F11 slutar i och med att sista Sanktanmatchen spelas. Infasning till P12 / F12 Nästa år finns Tre nivåer i 7 manna. Nästa år har Sanktan tre nivåer, Lätt Medel Svår. Vi kallar då lagen för Saltsjöbaden 1,2,3. (1=Svår, 2=Medel, 3=Lätt)) Gör indelningen i September, börja spela matcher med de nya Nivålagen i Oktober. Lagledningen för VIT tar ut vilka spelare som skall utgöra Svår på 7 Manna. Skapa tre lagledningar, 1,2,3. Låt de nya nivålagen spela matcher mer ihop från Oktober detta året. Genomför träningar från Oktober med de nya Nivålagen Anmäl lagen till nästa års Sanktan, 7 Manna i Oktober. Anmäl också ett lag till Sanktan 11 Manna i Oktober. 11 Manna uppstart. På hösten kör vi igång med 11 Manna för Lag 1&2. Vi kommer då att ha ett år 11 Manna parallellt med 7 manna som infasning. Kör en träning i veckan på 11 Manna i Oktober/November. Anmäl ett lag till Snöbollen Lätt serie på 11 Manna (för ett år äldre). Man kan även anmäla ett lag till Ersans Pokal för ett år äldre, 11 Manna.

3 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR TRÄNING / MATCH/ CUP för 11 åringar Träning för 11 åringar På träningarna tränar vi på teknik och hur vi rör oss på plan. Se Sportniksidan för övningsexempel för 11 åringar. Den stora skillnaden på träningarna i år är det högre tempot eftersom barnen nu kan ta instruktioner bättre. Träningarna ses som förberedelse inför match. Om man inte är med på träningarna kan man inte räkna med att bli kallad till match. Man bör medverka på 3 av fyra träningar för att ta åt sig fotbollens grunder och det spelsystem som skall tränas på inför matcher. Alla träningar skall innehålla något 2 touch moment, se Sportniksidan. Positioner blir allt viktigare. Läs om SIF spelidé under fliken Stödjande Dokument och träna på positioner. Cuper / Matcher för 11 åringar Alla 11 åriga spelare som tränar regelbundet skall erbjudas en match per vecka i Sanktan. I år spelas Sanktan Nivåindelad, med resultatrapportering och serie. De som bara tränar hälften(50 %) av träningstillfällena, jämfört med någon som tränar alla(100 %) gånger, kan komma att kallas till hälften(50 %) så många matcher som den som tränar alla gånger. Det är upp till tränaren att hålla koll på träningsviljan och balansen med matcher. Hösten som P11/F11, infasning till P12/F12. Svår och 11 Manna för vissa. Efter den sista Sanktanmatchen i September startar nästa säsong, P12/F12. Hela Oktober och November kan användas som förberedelser till nästa års Sanktan. Då är det ytterligare nivåindelning med även Svår nivå(för Pojkar) som gäller i Sanktan samt att alla cuper har slutspel på våren som 12 åring. Därmed sker även liknande nivåindelning för fotbollen i Saltsjöbaden. Vi har då Saltsjöbaden 1, saltsjöbaden 2, Saltsjöbaden 3, motsvarande Svår, Medel, Lätt. SIF kallar till möte i September för att genomföra nya nivåindelningen. Anmäl Lag 1,2,3 till Sanktan Svår, medel, Lätt. Anmäl dessutom Saltsjöbaden 4 som integrationslag. Till hösten börjar 11 Manna. Nu börjar vi så smått med 11 Mannafotboll. Genomför några 11 Mannaträningar i Oktober/Novemver för lag 1&2 Anmäl gärna två lag till Ersans Pokal för ett år äldre, spelas på 11 Manna i Oktober/November. Laguttagning: Lag 1 spelar en serie och Lag 2 spelar en serie. Anmäl gärna två lag till Snöbollen, ett år äldre, Lätt grupp på 11 Manna, November mars med cirka en match i månaden. Laguttagning: Lag 1 spelar en serie och Lag 2 spelar en serie. Under dessa månader kan det vara svårt att få ihop lagen, låna då av varandra.

4 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR COACHNING Coachning på träning för 11 åringar Gå igenom spelsystemet och positioner. Genomför låtsasanfall, fem anfallare mot tre backar m.m. för att få igång breddning ut på kanterna. Träna på bollmottagning och tillslag på bollen, både med höger och vänster fot. Intensifiera 2 Touch och starta också med 1 Touch. Poängen med 2 Touch är att spelaren måste innan de fått bollen ha planerat vart bollen skall när man får den. Detta leder till att man måste tänka på en bra bollmottagning, man måste lyfta blicken, precis de två sakerna som är viktigt för att få upp snabbheten i spelet. SIF rekommenderar att de grundläggande övningarna på Sportniksidan för 11 år. Om man vill höja nivån ytterligare kan man nu kontakta SVFA eller annan organisation för att ta hand om en träning i veckan. Om man vill höja nivån ytterligare kan man nu kontakta SVFA eller annan organisation för att ta hand om en träning i veckan. Coachning på Match för 11 åringar, som P11/F11 Fortsätt med att premiera mer än bara målen. Man kan inte lära alla att göra mål, men vi kan lära alla att spela rätt på sin position och då är det viktigt att få beröm som bekräftelse, liksom målgöraren får automatiskt. En målbrytning av en back eller målvakt är ju lika viktigt som ett mål, för laget. Skäll inte när de gör fel, de vet när de gör fel Försök att alltid ha med två målvakter på match och låt alla spela minst en halvlek ute. Om vi leder med mer än tre mål, testa med att införa 2 Touch i matchen då. Återgå till fritt spel om det andra laget kommer ifatt. Detta är mycket bra träning och utvecklande. Spelsystemet är på 7 Manna. Två backar, En Mittmittfältare, Två yttermittfältare och en forward. SIF anser att detta ger en bra utveckling för laget som helhet. Backar och forwards kan spela längre tid än mittfältarna, man springer inte lika mycket som mittfältarna. Optimalt är att ta ut 11 spelare till match. Tre backar, sex mittfältare, en forward (som kan bytas med en mittfältare vid behov) Försök att analysera innan laguttagningen hur bra motståndet är. Vid bra motstånd, gör en svårare laguttagning, vid lätt motstånd, gör en lättare laguttagning. Man spelar två matcher i veckan och oftast går det att balansera varje vecka.

5 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR MÖJLIGA UTMANINGAR SOM LEDARE Följ upp nivåindelningen löpande, annars blir det lätt fel. Nu när nivåindelningen är gjord så är det lätt hänt att man stannar där. Den stora anledningen till att det finns olika nivåer är att barnen utvecklas olika snabbt i sin koordination. Om man placerats i Lag 3 förra året så innebär det inte att man skall stanna där om man nu utvecklas i kapp dem i Lag 2. Lagledningarna för de olika Nivålagen måste kommunicera löpande. Testa spelarna i gråzonen systematiskt på träningar och i matcher i det andra Nivå laget för att veta mer, kolla med tränarna där hur det gick. Var proaktiv här. Gör en lista på Gråzonspelarna och följ upp dem löpande. Hösten, nivåindelningen för Lätt/Medel/Svår I September kallar SIF till Nivåindelningsmöte. Vi skapar Lagen Saltsjöbaden 1,2,3. Sanktan spelas med ytterligare en nivå nästa år och vi måste veta hur många lag som skall vara i Lätt/Medel/Svår. Generell regel är ett anmält lag per tio spelare Utmaningen är att välja rätt spelare till Svår och Medel. Underlätta genom att t.ex. bara ta ut de helt solklara som stomme, t.ex. sju spelare. Kalla sedan tre fyra nya spelare per match ur dem som ligger närmast. Detta ger en större flexibilitet än att ta ut bara tio spelare direkt. De sju i stommen kallas alltid och sedan kan man omväxlande testa upp till tio spelare i Svårmatcher ur resterande VIT truppen för matcherna på hösten. 11 Manna, första stegen För att spelarna skall hinna vänja sig vid 11 Manna som P13, börjar vi redan nu så smått. Under hela P12/F12 kommer vi att köra 7 manna och 11 manna parallellt för VIT. Utmaningen med 11 Manna är att man måste omvärdera spelarna samt införa nya fokusområden. SIF spelidé på 11 Manna är att spela sig ur situationerna, inte tjonga bort bollen, vi skall inte vara rädda, utan våga spela fotboll. Saltis skall äga bollen och matchen, driva spelet. Vi tar hellre en förlust i lärosyfte än en kortsiktig vinst genom att förstöra spelet. Vi är här för att utveckla spelarna i fotboll. Personliga utmaningar. Vissa väldigt framstående spelare kanske inte gör sig lika bra på 11 Manna. Detta kan vara svårt för spelarna att inse. Som tränare gäller det därför att vara väldigt pedagogisk när man gör positionsförändringar. T.ex. vissa spelare som varit notoriska målgörare på 7 Manna kan vara för långsamma på 11 manna, där det blir betydligt mer yta och en dribbling är för långt från målet. Detta är också en av anledningarna att berömma annat än målgörandet under åren. Alla positioner är lika viktiga.

6 UTDRAG UR ATT SPELA 7 MANNA för 11 åringar 3 Säsong 2 (11 år) lagets förmåga och individuella roller 3.1 Allmänt Inför denna säsong skall man fundera över vilken nivåindelning man skall ha på laget/lagen. Allt beror på hur stor trupp av barn man har att tillgå. I S:t Erikscupen och i vissa turneringar kan man välja på medel eller lätt. Har man en trupp på 13 spelare eller mindre skall man endast ställa upp med ett representationslag. Är man osäker om hur bra laget är rekommenderar vi att man väljer lätt. Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. Har man fler, t ex upp emot 20 st eller över det, rekommenderar vi att man väljer ett lag i medel och ett i lätt. Skillnaden mellan barnens mognad, fysiskt och mentalt, är stor i denna ålder. Därför skall man vara tydlig när man gör en uppdelning. Inte att de som tränar mest får spela i medel laget utan att det är de som är störst och längst fram i sin fotbollsutveckling just för tillfället. De barn som normalt spelar i medel laget kan medverka i lätta laget men inte ta en lätt spelares plats. Med nivåindelning utvecklas barnen bäst. De som är längst fram i utvecklingen tränas då på mer avancerat spel. De som ligger lite efter tvingas ta initiativ och ansvar något som normalt de bättre gjort tidigare. Hanterar man nivåindelningen på ett öppet och tydligt sätt har varken barn eller föräldrar svårt att förstå budskapet. Sedan är det kanske inte alla som håller med då deras barn, enligt sin uppfattning, inte placerats in i rätt nivå (undersförstått den bättre nivån). Indelningen skall inte vara fast över en hel säsong utan skall vara flexibel så lång det är möjligt. 3.2 Träning Nu räcker det längre inte att vara en entusiastisk förälder. Nu krävs det att barnen har en tränare med fotbollsbakgrund, antingen som spelare med minst Avspark i STFF:s tränarutbildning eller ledare med minst bas 1 i STFF:s tränarutbildning. Vet man med sig att man inte har detta att tillgå skall man snarast vända sig till ansvariga i fotbollstyrelsen för att få hjälp med detta. Det är forsatt teknikfokus och kommunikation på övningarna. Det man lägger till är utvecklingen av rollen (positionen) och spelet utan boll. Separat målvaktsträning skall vara en del om det inte varit det tidigare.

7 3.2.1 Övningar med störst fokus på Grundstenarna, spelövningar med två tillslag på mindre ytor, skottövningar och tillslagsövningar ligger kvar. Dessa kan man utveckla exempelvis genom att göra svårare passningar till skott. Positions och inläggsövningar. Lära sig att vända spelet från den ena sidan till den andra och sedan slå ett inlägg med löpningar mot mål. Finns otaligt många varianter. Fasta situationer. Träna hörnor och frisparkar både offensivt och defensivt. En grundvariant och en tilläggsvariant. Flera finter. Förutom kropps och skottfint kan man lägga till två ytterligare, såsom överstegsfint och suldragning. Uppmuntra att man prövar detta även på match. Målvakter tränas på reaktionsförmåga (ryggen mot skytt) och att greppa bollen vid inlägg Övrig träning Ingen separat fysträning annat än koordinationsövningar är lämpligt, precis som första året Träningsläger Träningsläger i någon form rekommenderas, dock maximalt i 5 dagar. Av samma skäl som året innan skall man försöka att ha det i närområdet. Finns det påtryckningar från föräldrar och barn kan man överväga att åka iväg. Initiativet skall inte komma från ledaren. En grundförutsättning är att alla i gruppen skall ges chansen och möjligheten att följa med. Både ekonomiskt och logistiskt. 3.3 Matchning Barnen skall spela i rätt nivå och fortfarande är toppning inte tillåtet. Att man nivåindelat räcker och vid match skall alla spela lika mycket. Då utvecklas laget mest. Behöver man låna spelare från andra Saltsjöbaden lag vid för mycket återbud skall man i ett åldersintegreringssyfte överväga att kontaka ledare för den 1 år yngre gruppen. Detta för att främja något/några barn som ligger längst fram i sin fotbollsutveckling. Varannangångsprincipen är en bra turordning. Mindre taktiska genomgångar kan man ha innan match med hjälp av de övningar man tränat på. Exempelvis en hörnvariant eller frisparksvariant. Fortfarande gäller att man fokuserar kring 2 3 saker barnen skall tänka på under matchen. Nu kan man utveckla det lite grand genom att ge instruktioner till varje lagdel. Exempel målvakt: ropa målvakt när du plockar ned inlägg. rulla ut bollen till backarna. kasta ut mot kanterna

8 Exempel backar: håll kontakten med varandra en stöter och en ligger bakom rensa bollen åt sidorna. Exempel mittfält: yttermittfältare håller varsin kant slå inlägg direkt titta upp innan ni slår passen. Exempel forward: ligg framför din back ta löpning mot hörnflaggan ta tidigt avslut Roller och positioner är viktiga för tryggheten. En spelare skall max ha 2 roller/positioner per match. Byt gärna mellan matcherna men inte under match. 3.4 Cuper/Turneringar Nu kan man öka antalet turneringar. Det kan vara så att laget även har intresse att spela inomhusturneringar. Under utomhussäsongen kan man överväga om laget är moget för att åka på övernattningscup. Huvuddelen av cuperna skall vara i stockholmsområdet men man kan överväga att åka iväg längre (1 2 timmes bilfärd från Stockholm) vid en cup. Övernattningscupen bör naturligtvis ligga utanför stockholmsområdet. Cuper som Gothia Cup, Norway Cup och Dana Cup är ej att rekommendera för 11 åringar i vår förening. Övervägs en sådan medverkan skall kontakt tas med fotbollsstyrelsen. En rimlig nivå för att lag med bra fotbollsintresse är: 1 2 inomhusturneringar under januari mars. 1 2 turneringar innan serien startar i april. 1 turnering efter vårsäsongen, lämpligen den men övernattning 1 2 turneringar innan höstsäsongen startar i augusti. 1 2 turneringar efter höstseriespelet i oktober. Undvik att vara med i cuper under seriespelet, vid skollov o dyl, då många reser bort. Vissa vårcuper (innan serien startat) har sitt slutspel på en sådan ledighet och det kan man inte göra så mycket åt. Totalt rör det sig om 5 9 turneringar för ett lag med starkt fotbollsintresse. Grundnivån på 3 turneringar/år ligger kvar och de utgifter man haft för 3 turneringar (1 är Nackamästerskapen) betalas av Saltsjöbadens IF (ingår i årsavgiften till fotbollssektionen). Är man med i fler än 3 turneringar skall det ekonomiska vara utrett i laget.

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Riktlinjer att spela 7-mannafotboll opyright 2007 Jens Lundström, Saltsjöbadens IF Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2. SÄSONG 1 (10 ÅR) INLÄRNING OCH ANPASSNING... 3 2.1 ALLMÄNT... 3 2.2 TRÄNING...

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher.

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. 7-MANNA FOTBOLL Allmänt Det är en ganska stor omställning från 5-manna till 7-manna. Nu räcker det inte att vara individuellt skicklig, man måste kunna passa, löpa utan boll och framför allt sparka bollen

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9

POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 POJKAR & FLICKOR 9ÅR P9 och F9 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som P9 / F9 En till två träningstillfällen per vecka,

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10

POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10 POJKAR & FLICKOR 10ÅR P10 och F10 En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 10 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P10 / F10 Två träningstillfällen

Läs mer

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva

Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva Riktlinjer att spela 7-mannafotboll Reviderad utgåva opyright 2012 Jens Storberget, Saltsjöbadens IF Versionshistorik Utgåva 1 2007-10-23 Utgåva 2 Innehållsförteckning 2. SÄSONG 1 (10 ÅR) INLÄRNING OCH

Läs mer

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN

NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN NIVÅINDELNING I PRAKTIKEN Saltsjöbaden fotboll är en breddklubb, inte en elitklubb. Inom ramen för breddfotboll har vi nivåindelning och följer tidsplanen som Svenska Fotbollsförbundet satt upp med nivåindelning

Läs mer

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR

POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR POJKAR & FLICKOR 7-8 ÅR En Guide för dig som tränare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 POJKAR & FLICKOR 7-8ÅR KALENDER Träning Hela året som P7 och F7, tränar man på Saltsjöbadens

Läs mer

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll

Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Introduktion Oscar Bjers Styrelseordförande Saltsjöbaden Fotboll Ledarmöte Mars 2009 Saltsjöbadens IF Fotbollssektionen Tack för att ni ställer upp! Fotboll Agenda, Fotboll introduktion Målsättning med

Läs mer

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC.

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Syftet är att inriktningen på fotbollen för barnen blir den rätta och att den inte skenar iväg åt fel

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 Presentation av tränarna Torbjörn (070-0922674, tobbe.lilja@spray.se ) Thomas (0732315792, thomas.wilton@helsingborg.se ) Tobias (0707-579390, tobias.lindulf@gmail.com

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Föräldramöte NYA IF Brommapojkarna F03-2

Föräldramöte NYA IF Brommapojkarna F03-2 Föräldramöte 180115 NYA IF Brommapojkarna F03-2 Dagordning Nya IF Brommapojkarna F03-2 HT 2017 - vad gjorde vi? Spelarstatistik 2017 Seriespel, cuper & lagaktiviteter 2018 Utbildningsplan Modell för uttagning

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF Fotbollsövningar 5-7 år Lindsdals IF Övning: Passa genom mål Kommentar: Ta emot och passa eller passa direkt. Man kan tävla genom att räkna antal pass på tid. Övning: Driva bollen i en slalombana Kommentar:

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015 Planeringsdokument 2015 Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04 Från: Tränarna Bjärreds IF P-04 Datum: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Föräldrarnas medverkan och ansvar... 3 Laguttagning... 3 Cuper/turneringar...

Läs mer

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012

IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt. Säsongen 2012 IRSTA IF P-02 Vision och Förhållningssätt Säsongen 2012 Kort versionen Som ledare i Irsta P-02 har vi enats om att bedriva en verksamhet som bidrar till att samtliga spelare erbjuds en lämplig utveckling.

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a)

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a) STAFETTER OCH TEKNIKBANOR Stafetter, både med och utan boll, är en spännande och rolig form av träning för barnen. Det finns ingen given mall för hur stafetterna ska gå till, använd fantasin eller låt

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy)

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) Innehåll Inledning... 2 Fotbollssskola 5-6 år... 3 P/F 8 ungdom (7-8 år)... 4 P/F 10 ungdom (9-10 år)... 5 P/F 12

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder.

Här nedan följer en del info och datum som är viktig för både spelare och förälder. Sundbybergs IK Fotboll P98 Information till spelar och föräldrar inför säsongen 2012. Hej Spelare och Förälder! Dags för en ny härlig fotbollsäsong med förhoppningsvis goda resultat och glada miner. Ni

Läs mer

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK

Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Policyguide för Barn- och Ungdomsfotboll i Sparsörs AIK Inledning sida 2 Allmänt sida 3 Fotbollslekis (5-6 år) sida 4 Barnfotboll (7-8 år) sida 5 Barnfotboll (9-10 år) sida 6 Barnfotboll (11-12 år) sida

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK

Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Spelarutbildningsplan för Ungdomsfotbollen i Rosvik IK Uppdaterad: 2009-06-26 Tore Johnsson Innehållsförteckning Spelarutbildningsplan för ungdomsfotbollen i Rosvik IK 1/17 Träningsmetodik (alla åldrar)...2

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn Tränarutbildning 6 för P03: 2011-04-27 1. Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v 17-21 Träningsteman P03 kommer löpande att ha bollbehandling som huvudfokus kompletterat med

Läs mer

OPE IF F04 Säsongen Information till spelare och föräldrar

OPE IF F04 Säsongen Information till spelare och föräldrar OPE IF F04 Säsongen 2017 Information till spelare och föräldrar 2017 Ledare och övriga ansvariga Christer Nilsson- huvudtränare Anna Finér- tränare Stefan Pålsson - tränare Leif Aronsson - tränare Katarina

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 ALLMÄNT UPPLÄGG Ända sedan laget startades för ca tre år sedan så har vi lagt stort fokus på grundläggande övningar för bollkontroll, och detta kommer självklart även

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN

VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETSPLAN SOLLENTUNA FK P-04 TÖJNAN VERKSAMHETEN 2015 Vi har under 2015 haft två lag anmälda i St:Erikscupen, ett lag i lättserien och ett i medelserien, vilket gör att vi totalt har spelat 28 seriematcher.

Läs mer

Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle

Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle Tränarfortbildning 2 av 4 Sigtuna IF FK Internt 17/5 - Tränare Matchen som utbildningstillfälle SYFTE - MÅLBILD Att ge fördjupad kunskap i hur vi i Sigtuna IF FK tänker kring matchen som utbildningstillfälle?

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014

Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 Så spelar vi 5-mannafotboll 2014 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt 5-manna utomhus och inomhus skall lära våra barn att spela fotboll på ett lekfullt sätt

Läs mer

Manual Barnfotboll 10-12 år

Manual Barnfotboll 10-12 år Manual Barnfotboll 10-12 år Upplands Fotbollförbund vill här informera om hanteringen och rutiner för de föreningar som anmäler lag till seriespel eller poolspel i åldersgruppen 10 till 12 år. Gällande

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Förord. Lycka till! Torbjörn Nilsson

Förord. Lycka till! Torbjörn Nilsson Förord Anfallsspel specialträning för forwards innehåller ett antal olika träningsmoment för anfallsspel. Ambitionen är att övningarna ska ge forwards ett större urval av möjligheter till beslut utifrån

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA Välkomna Roller Ledarnas filosofi Mål F05 Regler & ramverk F05 Träning Match 2014 matcher och övriga datum Lagföräldrar Claes & Jens Övrigt VÄLKOMNA INFORMATION VIA

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Välkomna till COOP Extra cup 2011

Välkomna till COOP Extra cup 2011 Välkomna till COOP Extra cup 2011 Spelklasser & kostnad P/F 02-03 (5-manna) P/F 01-99 (7-manna) 900 kronor 950 kronor Anmälan & avgift Anmälan görs genom att mejla till kansli@eif.nu. Anmälan är definitiv

Läs mer

Dalen P aktiva spelare. Föräldramöte P06

Dalen P aktiva spelare. Föräldramöte P06 Dalen P06 26 aktiva spelare DALEN P06 2013 DALEN P06-2014 DALEN/KFF P06 2015 Nov. 2015: 27 spelare DALEN/KFF P06 ML CUP 2015..et halvt sekund senare Nov. 2015: 27 spelare DALEN/KFF P06 ML CUP 2015 Nov.

Läs mer

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Bollkontroll (tvåfots teknik) ca 15 minuter. Fria riktningar med passiv press, ca 400 bollnud Yta ca 8 x 8 meter. Mindre yta ger svårare utföranden. Samtliga spelare

Läs mer

Säsongsplanering. P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016

Säsongsplanering. P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016 Säsongsplanering P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för

Läs mer

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år

KREATIV FOTBOLL. Lek och lär fotboll. Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år KREATIV FOTBOLL Lek och lär fotboll Med Fanna BK Knatteliga 6-7 år Träning utomhus säsongen 1 april 31 oktober. Fanna BK. genomgång Bollkontroll 20 minuter Tematräning Smålagsspel (match) 20 minuter och

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän. Så spelar vi 7-mannafotboll. Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 7-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla 2016 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och lär är mottot

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande UTBILDNINGSPLAN 2015 Lek och Lär fotboll med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år 1 Förord Inledning: Hammarby IF FF har för avsikt att utveckla samtliga fotbollsspelande ungdomar både fotbollsmässigt

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 5-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt

Läs mer

Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari

Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari Välkomna till P-02 föräldramöte 10 februari Agenda 1. Gula tråden 2. Alkohol och drog policy IF Lödde 3. Antal lag och spelidé 4. Förälder vid matcher 5. Utvecklingssamtalen 6. HIF samarbetet 7. Cuper

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Intern fortbildning - Tränare Spelarutbildning 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan (Sigtuna IF FK:s bygger helt och håller

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med

Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med 7 - mannafotboll Man bör träna dubbelt så många gånger som man spelar match. Tänk på att träning är viktigare än match och att matchen är

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Frejaplan Lag/träningsgruper F15-16, F17-19, P15, P16, P17-19 Öppna

Läs mer

Spånga 2 - Inlägg/cutback

Spånga 2 - Inlägg/cutback SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Spånga 2 - Inlägg/cutback Försvarsspel - 4 övningar. Nivåer: 3 Position och ställning (förberedelse) Position på medspelare, styr situationerna (kommunikation)

Läs mer

7-mannafotboll Nu ännu bättre

7-mannafotboll Nu ännu bättre 7-mannafotboll Nu ännu bättre 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Inför säsongen 2008 genomför Göteborgs Fotbollförbund en rad förändringar inom 7-mannafotbollen. Syftet är

Läs mer

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL

VFF läger år. Träningsinnehåll VFF. Passning och mottagning 1 mot 1 offensivt 1 mot 1 defensivt Avslut EN DEL AV SVENSK FOTBOLL VFF VÄR MLNDS FOTOLLFÖRUND 98 EN DEL V SVENSK FOTOLL Träningsinnehåll Passning och mottagning mot offensivt mot defensivt vslut # Passning och mottagning -isolerat. ra passnings- och mottagningsteknik

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA

UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA UTBILDNINGSPLAN FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN I SÄLEN/SÖRSJÖN/LIMA Inledning Sälen/Sörsjön/Lima är artistnamnet för ett samarbete i fotbollen mellan föreningarna Sälens IF och Lima IF. Sälens IF står för medlemsskapet

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 7 mot 7 spel Träningen kommer att bestå av 2+1 block, tiden i blocken är bara ett riktmärke. Uppvärmning 12 min Teknik/spelövningar/matchspel 4x12 min Fys

Läs mer

Många är positiva till träningen, och tränarna och ser fram emot varje tillfälle.

Många är positiva till träningen, och tränarna och ser fram emot varje tillfälle. Många är positiva till träningen, och tränarna och ser fram emot varje tillfälle. Vissa tycker tränarna är för stränga och ibland orättvisa med hur speltid på träningar fördelas. Andra upplever att kompisar

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer