POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11"

Transkript

1 POJKAR & FLICKOR 11ÅR P11 och F11 En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coaching Version April 2009

2 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR KALENDER Tränings kalender, Våren som P11 / F11 SIF rekommenderar att man genomför minst fyra träningar innan Sanktan startar. Två tre träningstillfällen per vecka, med start från Mars/April till September. Detta gäller både BLÅ och VIT. Genomför gärna ett träningsläger med laget så att de lär känna varandra bättre med övernattning innan Sanktan startar. Det är ju nya kompisar i BLÅ och VIT och viktigt att de lär känna varandra både på och utanför planen. Match kalender, Våren som P11 / F11 För 11 åringar är det Nivåindelade Serier i Sanktan som gäller, Lätt(L) och Medel(M). Anmäl ett Nivålag per 10 spelare i Sanktan. Denna anmälan skall in i Oktober förra året. Innan Sanktan startar kan man ha genomfört några cuper eller träningsmatcher i Mars/April för att få matchträning. Anmäl er till dessa cuper i Januari för att säkra plats. När man når elva år, finns det även cuper runt helgerna i Maj att anmäla sig till. Det finns övernattningscuper runt om Stockholm i Juni som spelarna brukar uppskatta. Tränings kalender, Hösten, Augusti september., som P11 / F11 Se till att genomföra minst fyra träningspass innan Sanktan startar i mitten av Augusti Genomför gärna ett träningsläger med övernattning innan Sanktan startar. Match kalender, Hösten, Augusti september. som P11 / F11 Planera gärna in en cup innan Sanktan starten i Augusti. Säsongen P11 / F11 slutar i och med att sista Sanktanmatchen spelas. Infasning till P12 / F12 Nästa år finns Tre nivåer i 7 manna. Nästa år har Sanktan tre nivåer, Lätt Medel Svår. Vi kallar då lagen för Saltsjöbaden 1,2,3. (1=Svår, 2=Medel, 3=Lätt)) Gör indelningen i September, börja spela matcher med de nya Nivålagen i Oktober. Lagledningen för VIT tar ut vilka spelare som skall utgöra Svår på 7 Manna. Skapa tre lagledningar, 1,2,3. Låt de nya nivålagen spela matcher mer ihop från Oktober detta året. Genomför träningar från Oktober med de nya Nivålagen Anmäl lagen till nästa års Sanktan, 7 Manna i Oktober. Anmäl också ett lag till Sanktan 11 Manna i Oktober. 11 Manna uppstart. På hösten kör vi igång med 11 Manna för Lag 1&2. Vi kommer då att ha ett år 11 Manna parallellt med 7 manna som infasning. Kör en träning i veckan på 11 Manna i Oktober/November. Anmäl ett lag till Snöbollen Lätt serie på 11 Manna (för ett år äldre). Man kan även anmäla ett lag till Ersans Pokal för ett år äldre, 11 Manna.

3 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR TRÄNING / MATCH/ CUP för 11 åringar Träning för 11 åringar På träningarna tränar vi på teknik och hur vi rör oss på plan. Se Sportniksidan för övningsexempel för 11 åringar. Den stora skillnaden på träningarna i år är det högre tempot eftersom barnen nu kan ta instruktioner bättre. Träningarna ses som förberedelse inför match. Om man inte är med på träningarna kan man inte räkna med att bli kallad till match. Man bör medverka på 3 av fyra träningar för att ta åt sig fotbollens grunder och det spelsystem som skall tränas på inför matcher. Alla träningar skall innehålla något 2 touch moment, se Sportniksidan. Positioner blir allt viktigare. Läs om SIF spelidé under fliken Stödjande Dokument och träna på positioner. Cuper / Matcher för 11 åringar Alla 11 åriga spelare som tränar regelbundet skall erbjudas en match per vecka i Sanktan. I år spelas Sanktan Nivåindelad, med resultatrapportering och serie. De som bara tränar hälften(50 %) av träningstillfällena, jämfört med någon som tränar alla(100 %) gånger, kan komma att kallas till hälften(50 %) så många matcher som den som tränar alla gånger. Det är upp till tränaren att hålla koll på träningsviljan och balansen med matcher. Hösten som P11/F11, infasning till P12/F12. Svår och 11 Manna för vissa. Efter den sista Sanktanmatchen i September startar nästa säsong, P12/F12. Hela Oktober och November kan användas som förberedelser till nästa års Sanktan. Då är det ytterligare nivåindelning med även Svår nivå(för Pojkar) som gäller i Sanktan samt att alla cuper har slutspel på våren som 12 åring. Därmed sker även liknande nivåindelning för fotbollen i Saltsjöbaden. Vi har då Saltsjöbaden 1, saltsjöbaden 2, Saltsjöbaden 3, motsvarande Svår, Medel, Lätt. SIF kallar till möte i September för att genomföra nya nivåindelningen. Anmäl Lag 1,2,3 till Sanktan Svår, medel, Lätt. Anmäl dessutom Saltsjöbaden 4 som integrationslag. Till hösten börjar 11 Manna. Nu börjar vi så smått med 11 Mannafotboll. Genomför några 11 Mannaträningar i Oktober/Novemver för lag 1&2 Anmäl gärna två lag till Ersans Pokal för ett år äldre, spelas på 11 Manna i Oktober/November. Laguttagning: Lag 1 spelar en serie och Lag 2 spelar en serie. Anmäl gärna två lag till Snöbollen, ett år äldre, Lätt grupp på 11 Manna, November mars med cirka en match i månaden. Laguttagning: Lag 1 spelar en serie och Lag 2 spelar en serie. Under dessa månader kan det vara svårt att få ihop lagen, låna då av varandra.

4 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR COACHNING Coachning på träning för 11 åringar Gå igenom spelsystemet och positioner. Genomför låtsasanfall, fem anfallare mot tre backar m.m. för att få igång breddning ut på kanterna. Träna på bollmottagning och tillslag på bollen, både med höger och vänster fot. Intensifiera 2 Touch och starta också med 1 Touch. Poängen med 2 Touch är att spelaren måste innan de fått bollen ha planerat vart bollen skall när man får den. Detta leder till att man måste tänka på en bra bollmottagning, man måste lyfta blicken, precis de två sakerna som är viktigt för att få upp snabbheten i spelet. SIF rekommenderar att de grundläggande övningarna på Sportniksidan för 11 år. Om man vill höja nivån ytterligare kan man nu kontakta SVFA eller annan organisation för att ta hand om en träning i veckan. Om man vill höja nivån ytterligare kan man nu kontakta SVFA eller annan organisation för att ta hand om en träning i veckan. Coachning på Match för 11 åringar, som P11/F11 Fortsätt med att premiera mer än bara målen. Man kan inte lära alla att göra mål, men vi kan lära alla att spela rätt på sin position och då är det viktigt att få beröm som bekräftelse, liksom målgöraren får automatiskt. En målbrytning av en back eller målvakt är ju lika viktigt som ett mål, för laget. Skäll inte när de gör fel, de vet när de gör fel Försök att alltid ha med två målvakter på match och låt alla spela minst en halvlek ute. Om vi leder med mer än tre mål, testa med att införa 2 Touch i matchen då. Återgå till fritt spel om det andra laget kommer ifatt. Detta är mycket bra träning och utvecklande. Spelsystemet är på 7 Manna. Två backar, En Mittmittfältare, Två yttermittfältare och en forward. SIF anser att detta ger en bra utveckling för laget som helhet. Backar och forwards kan spela längre tid än mittfältarna, man springer inte lika mycket som mittfältarna. Optimalt är att ta ut 11 spelare till match. Tre backar, sex mittfältare, en forward (som kan bytas med en mittfältare vid behov) Försök att analysera innan laguttagningen hur bra motståndet är. Vid bra motstånd, gör en svårare laguttagning, vid lätt motstånd, gör en lättare laguttagning. Man spelar två matcher i veckan och oftast går det att balansera varje vecka.

5 POJKAR & FLICKOR 11 ÅR MÖJLIGA UTMANINGAR SOM LEDARE Följ upp nivåindelningen löpande, annars blir det lätt fel. Nu när nivåindelningen är gjord så är det lätt hänt att man stannar där. Den stora anledningen till att det finns olika nivåer är att barnen utvecklas olika snabbt i sin koordination. Om man placerats i Lag 3 förra året så innebär det inte att man skall stanna där om man nu utvecklas i kapp dem i Lag 2. Lagledningarna för de olika Nivålagen måste kommunicera löpande. Testa spelarna i gråzonen systematiskt på träningar och i matcher i det andra Nivå laget för att veta mer, kolla med tränarna där hur det gick. Var proaktiv här. Gör en lista på Gråzonspelarna och följ upp dem löpande. Hösten, nivåindelningen för Lätt/Medel/Svår I September kallar SIF till Nivåindelningsmöte. Vi skapar Lagen Saltsjöbaden 1,2,3. Sanktan spelas med ytterligare en nivå nästa år och vi måste veta hur många lag som skall vara i Lätt/Medel/Svår. Generell regel är ett anmält lag per tio spelare Utmaningen är att välja rätt spelare till Svår och Medel. Underlätta genom att t.ex. bara ta ut de helt solklara som stomme, t.ex. sju spelare. Kalla sedan tre fyra nya spelare per match ur dem som ligger närmast. Detta ger en större flexibilitet än att ta ut bara tio spelare direkt. De sju i stommen kallas alltid och sedan kan man omväxlande testa upp till tio spelare i Svårmatcher ur resterande VIT truppen för matcherna på hösten. 11 Manna, första stegen För att spelarna skall hinna vänja sig vid 11 Manna som P13, börjar vi redan nu så smått. Under hela P12/F12 kommer vi att köra 7 manna och 11 manna parallellt för VIT. Utmaningen med 11 Manna är att man måste omvärdera spelarna samt införa nya fokusområden. SIF spelidé på 11 Manna är att spela sig ur situationerna, inte tjonga bort bollen, vi skall inte vara rädda, utan våga spela fotboll. Saltis skall äga bollen och matchen, driva spelet. Vi tar hellre en förlust i lärosyfte än en kortsiktig vinst genom att förstöra spelet. Vi är här för att utveckla spelarna i fotboll. Personliga utmaningar. Vissa väldigt framstående spelare kanske inte gör sig lika bra på 11 Manna. Detta kan vara svårt för spelarna att inse. Som tränare gäller det därför att vara väldigt pedagogisk när man gör positionsförändringar. T.ex. vissa spelare som varit notoriska målgörare på 7 Manna kan vara för långsamma på 11 manna, där det blir betydligt mer yta och en dribbling är för långt från målet. Detta är också en av anledningarna att berömma annat än målgörandet under åren. Alla positioner är lika viktiga.

6 UTDRAG UR ATT SPELA 7 MANNA för 11 åringar 3 Säsong 2 (11 år) lagets förmåga och individuella roller 3.1 Allmänt Inför denna säsong skall man fundera över vilken nivåindelning man skall ha på laget/lagen. Allt beror på hur stor trupp av barn man har att tillgå. I S:t Erikscupen och i vissa turneringar kan man välja på medel eller lätt. Har man en trupp på 13 spelare eller mindre skall man endast ställa upp med ett representationslag. Är man osäker om hur bra laget är rekommenderar vi att man väljer lätt. Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. Har man fler, t ex upp emot 20 st eller över det, rekommenderar vi att man väljer ett lag i medel och ett i lätt. Skillnaden mellan barnens mognad, fysiskt och mentalt, är stor i denna ålder. Därför skall man vara tydlig när man gör en uppdelning. Inte att de som tränar mest får spela i medel laget utan att det är de som är störst och längst fram i sin fotbollsutveckling just för tillfället. De barn som normalt spelar i medel laget kan medverka i lätta laget men inte ta en lätt spelares plats. Med nivåindelning utvecklas barnen bäst. De som är längst fram i utvecklingen tränas då på mer avancerat spel. De som ligger lite efter tvingas ta initiativ och ansvar något som normalt de bättre gjort tidigare. Hanterar man nivåindelningen på ett öppet och tydligt sätt har varken barn eller föräldrar svårt att förstå budskapet. Sedan är det kanske inte alla som håller med då deras barn, enligt sin uppfattning, inte placerats in i rätt nivå (undersförstått den bättre nivån). Indelningen skall inte vara fast över en hel säsong utan skall vara flexibel så lång det är möjligt. 3.2 Träning Nu räcker det längre inte att vara en entusiastisk förälder. Nu krävs det att barnen har en tränare med fotbollsbakgrund, antingen som spelare med minst Avspark i STFF:s tränarutbildning eller ledare med minst bas 1 i STFF:s tränarutbildning. Vet man med sig att man inte har detta att tillgå skall man snarast vända sig till ansvariga i fotbollstyrelsen för att få hjälp med detta. Det är forsatt teknikfokus och kommunikation på övningarna. Det man lägger till är utvecklingen av rollen (positionen) och spelet utan boll. Separat målvaktsträning skall vara en del om det inte varit det tidigare.

7 3.2.1 Övningar med störst fokus på Grundstenarna, spelövningar med två tillslag på mindre ytor, skottövningar och tillslagsövningar ligger kvar. Dessa kan man utveckla exempelvis genom att göra svårare passningar till skott. Positions och inläggsövningar. Lära sig att vända spelet från den ena sidan till den andra och sedan slå ett inlägg med löpningar mot mål. Finns otaligt många varianter. Fasta situationer. Träna hörnor och frisparkar både offensivt och defensivt. En grundvariant och en tilläggsvariant. Flera finter. Förutom kropps och skottfint kan man lägga till två ytterligare, såsom överstegsfint och suldragning. Uppmuntra att man prövar detta även på match. Målvakter tränas på reaktionsförmåga (ryggen mot skytt) och att greppa bollen vid inlägg Övrig träning Ingen separat fysträning annat än koordinationsövningar är lämpligt, precis som första året Träningsläger Träningsläger i någon form rekommenderas, dock maximalt i 5 dagar. Av samma skäl som året innan skall man försöka att ha det i närområdet. Finns det påtryckningar från föräldrar och barn kan man överväga att åka iväg. Initiativet skall inte komma från ledaren. En grundförutsättning är att alla i gruppen skall ges chansen och möjligheten att följa med. Både ekonomiskt och logistiskt. 3.3 Matchning Barnen skall spela i rätt nivå och fortfarande är toppning inte tillåtet. Att man nivåindelat räcker och vid match skall alla spela lika mycket. Då utvecklas laget mest. Behöver man låna spelare från andra Saltsjöbaden lag vid för mycket återbud skall man i ett åldersintegreringssyfte överväga att kontaka ledare för den 1 år yngre gruppen. Detta för att främja något/några barn som ligger längst fram i sin fotbollsutveckling. Varannangångsprincipen är en bra turordning. Mindre taktiska genomgångar kan man ha innan match med hjälp av de övningar man tränat på. Exempelvis en hörnvariant eller frisparksvariant. Fortfarande gäller att man fokuserar kring 2 3 saker barnen skall tänka på under matchen. Nu kan man utveckla det lite grand genom att ge instruktioner till varje lagdel. Exempel målvakt: ropa målvakt när du plockar ned inlägg. rulla ut bollen till backarna. kasta ut mot kanterna

8 Exempel backar: håll kontakten med varandra en stöter och en ligger bakom rensa bollen åt sidorna. Exempel mittfält: yttermittfältare håller varsin kant slå inlägg direkt titta upp innan ni slår passen. Exempel forward: ligg framför din back ta löpning mot hörnflaggan ta tidigt avslut Roller och positioner är viktiga för tryggheten. En spelare skall max ha 2 roller/positioner per match. Byt gärna mellan matcherna men inte under match. 3.4 Cuper/Turneringar Nu kan man öka antalet turneringar. Det kan vara så att laget även har intresse att spela inomhusturneringar. Under utomhussäsongen kan man överväga om laget är moget för att åka på övernattningscup. Huvuddelen av cuperna skall vara i stockholmsområdet men man kan överväga att åka iväg längre (1 2 timmes bilfärd från Stockholm) vid en cup. Övernattningscupen bör naturligtvis ligga utanför stockholmsområdet. Cuper som Gothia Cup, Norway Cup och Dana Cup är ej att rekommendera för 11 åringar i vår förening. Övervägs en sådan medverkan skall kontakt tas med fotbollsstyrelsen. En rimlig nivå för att lag med bra fotbollsintresse är: 1 2 inomhusturneringar under januari mars. 1 2 turneringar innan serien startar i april. 1 turnering efter vårsäsongen, lämpligen den men övernattning 1 2 turneringar innan höstsäsongen startar i augusti. 1 2 turneringar efter höstseriespelet i oktober. Undvik att vara med i cuper under seriespelet, vid skollov o dyl, då många reser bort. Vissa vårcuper (innan serien startat) har sitt slutspel på en sådan ledighet och det kan man inte göra så mycket åt. Totalt rör det sig om 5 9 turneringar för ett lag med starkt fotbollsintresse. Grundnivån på 3 turneringar/år ligger kvar och de utgifter man haft för 3 turneringar (1 är Nackamästerskapen) betalas av Saltsjöbadens IF (ingår i årsavgiften till fotbollssektionen). Är man med i fler än 3 turneringar skall det ekonomiska vara utrett i laget.

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

MATFORS IF: s. POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12

MATFORS IF: s. POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12 MATFORS IF: s POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHET Reviderad 2013-10-12 Innehåll Inledning 3 Kärnvärden 3 Målsättning 4 Riktlinjer 4 Metod 4 Rekrytering 5 Ledarrollen 5 Träning och match 6 Cuper och Träningsläger

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM INITIATIV UTVECKLING AMBITION KREATIVITET FRAMGÅNG Välkommen till Djurgårdens ungdomshockey Djurgården är Sveriges mest framgångsrika ishockeyförening genom

Läs mer

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012

Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 Så spelar vi 7-mannafotboll 2012 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Säsongen 2011 infördes speltiden 3*15 min i 7-mannafotbollen på prov och som rekommendation.

Läs mer

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun.

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun. Verksamhetsplan och Budget 2014 FÖRENINGSGEMENSAMT Inledning Föreningens verksamhetsplan och budget utformas i enlighet med framtagen policy och riktlinjer. Verksamhetsplanerna beskriver vilka mål föreningen

Läs mer

Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom.

Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom. Nivåanpassad Spelar Utbildnings Plan (SUP) för Solna Vikings Barn- och Ungdom. Introduktion Spelar Utbildnings Plan Solna Vikings vill Syftet med denna Spelar Utbildnings Plan (SUP) är att Solna Vikings

Läs mer

Manual Barnfotboll 10-12 år

Manual Barnfotboll 10-12 år Manual Barnfotboll 10-12 år Upplands Fotbollförbund vill här informera om hanteringen och rutiner för de föreningar som anmäler lag till seriespel eller poolspel i åldersgruppen 10 till 12 år. Gällande

Läs mer

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun.

Sedan 2013 driver föreningen driften av anläggningarna på Värmdövallen samt Grantomtahallen på uppdrag av Värmdö kommun. Verksamhetsplan och Budget 2015 FÖRENINGSGEMENSAMT Inledning Föreningens verksamhetsplan och budget utformas i enlighet med framtagen policy och riktlinjer. Verksamhetsplanerna beskriver vilka mål föreningen

Läs mer

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4 - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott FoU-rapport 2005:4 FoU-rapporter 2003 1. Idrott, kön och genus en kunskapsöversikt 2. Man vill ju inte att

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann VERKSAMHETSHANDBOKANDBOK Grundad 1/3 2014 ꔷ Verksamhetshandboken är en beskrivning av hur vi vill att vår förening skall fungera. Den tar upp de vanligaste frågorna som nya och gamla ledare kan ha ꔷ ꔷ

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014

Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014 Lagledarhäfte S:t Eriks-cupen 2014 VÄLKOMMEN TILL SPELSÄSONGEN 2014! Detta häfte är tänkt som ett stöd för dig i din roll som lagledare i S:t Eriks-cupen en sammanfattning och ett förenklat utdrag som

Läs mer

Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007

Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007 Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007 Uppslutningen var stor från Vellinge IF:s ungdomar och deras föräldrar när herrarna mötte Trellborgs FF i DM. Hemmamatcher herr/dam hösten

Läs mer

Riktlinjer för ledare

Riktlinjer för ledare Sida:1(6) Välkommen som ledare i Rotebro IS Fotbollsförening Vi vill hälsa dig välkommen som ledare i Rotebro fotboll och hoppas att du ska trivas och känna att du gör något viktigt för barn och ungdomar

Läs mer

LANDVETTER IS. Mål Inriktning Policy

LANDVETTER IS. Mål Inriktning Policy LANDVETTER IS Mål Inriktning Policy Innehåll 1. Landvetter Idrottssällskap lite historik 1 2. Målsättning 2 3. Inriktning 3 4. Hur vi når målsättning och inriktning 4 5. Klubbprofil Vad förväntar vi ledare

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Johanna Eidensten 2013-04-03

Johanna Eidensten 2013-04-03 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten 2013-04-03 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Matchcoaching Andreas Karlsson Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning... 4 Bakgrund... 5 Syfte och Frågeställning..

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 7-mannafotboll Västgötafotbollen fotboll för alla 2015 utg. 1 Sida 1 Jämnare matcher Roligare och bättre spel Alla skall få vara med Spela, lek och

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Så spelar vi Futsal 2014-2015

Så spelar vi Futsal 2014-2015 Så spelar vi Futsal 2014-2015 1 Varmt, ombonat och alltid spelbart Små ytor - Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll - Bollen efter marken utvecklande spel All inomhusfotboll i Sverige går numera

Läs mer

Proposition 2 Damserier

Proposition 2 Damserier Proposition 2 Damserier Ärende: Proposition till Tävlingskongressen 2014 om att införa en ny spelform och ett nytt spelupplägg för damernas SSL och division 1 (Allsvenskan). Beskrivning av ärendet och

Läs mer

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar.

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. 1, 2 OCH 3 Här tränas samarbete och koordination. En kompis De flesta tycker att detta är en kul övning. Parövning. Paret räknar till tre. Person A säger 1, person B säger 2, person A säger 3, person B

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Rallylydnad Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8 Hard Sell The Right Way BIG 3 CLOSING TECHNIQUES TEMA: Hard Sell the Right Way AFFLUENCE 8 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden peaks of income En

Läs mer