Dagtid helg. Förmiddag vardag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagtid helg. Förmiddag vardag"

Transkript

1 Sidan 14 av 21 Inför kommande tertialuppföljning kan denna fråga utvecklas till att ta reda på vilka olika utbildningar som utförarna valt att lägga in i kravet för personals utbildning. 4.4 Bemanning Utföraren ska, enligt avtal, ansvara för att verksamheten är bemannad dygnet runt, såväl vardagar som helg, så att god omvårdnad och säkerhet alltid garanteras. Arbetstiden för personal ska schemaläggas på ett sådant sätt att de boendes behov och önskemål tillgodoses. Utföraren ska ha den personalstyrka och kompetens som uppdraget kräver med utgångspunkt i de boende och deras behov. I tertialuppföljningen har utförarna lämnat uppgifter om hur många personer som arbetar under olika tider på dygnet. Hur en verksamhet måste bemannas för att kravet på god och säker omvårdnad och för att de boendes behov ska kunna tillgodose beror på många faktorer, däribland antal platser, kundernas behov, arbetssätt och lokalernas utformning. Observera därför att bemanningen inte på ett enkelt sätt låter sig jämföras mellan boendena. Uppgifterna kan dock, för den initierade, ge en uppfattning om huruvida kravet är uppfyllt på respektive boende. Uppgifterna ger också underlag för att följa hur bemanningen utvecklas över tid på respektive boende. Verksamhet Förmiddag vardag Dagtid helg Kväll, vardag Kväll, helg Natt Rotsundagårdsvägens gruppbostad Tomtegränds Servicebostad Drevkarlsstigens servicebostad Blåklockevägens Servicebostad Gammelvägens gruppbostad Rådanvägens Serviceboende Attendo Ekmans väg Gröndalsvägen 17A+17B Idrottsvägen Rotebergsvägen För kommande tertialuppföljning behöver denna fråga utvecklas till att ta reda på om begreppet natt innebär sovande jour eller vaken natt. Likaså behöver resultatet analyseras mot de anbud som utförarna lämnat vid LOU-upphandlingen, där de beskriver sin tänkta bemanning mot det behov som beskrivs. När det gäller verksamhet med LOV-avtal måste bemanningen ställas mot de enskildas faktiska behovsbedömning för att se om bemanningen kan sägas motsvara kravet.

2 Sidan 15 av 21 Samtliga utförare uppger att de i enlighet med avtal erbjuder samtliga personer möjlighet till individuellt anpassad aktivitet dagligen utanför boendet. 4.6 Vård- och omsorg Under perioden har avtalsuppföljning genomförts på Gammelvägen, Idrottsvägen samt Blåklockevägen i syfte att ge nämnden underlag för beslut om eventuell förlängning av avtalen. Blåklockevägens sammanlagda resultat visar att SOLOM lever upp till kraven enligt avtal. Uppföljningen visar även på ett antal utvecklingsområden som utbildning/kompetens och dokumentation. Utvecklingsområdena kommer att följas upp vid ordinarie avtals- och verksamhetsuppföljning. Idrottsvägens sammanlagda resultat visar att Indies lever upp till kraven enligt avtal. Uppföljningen visar även på ett antal utvecklingsområden som dokumentation inom både ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och social dokumentation. Utvecklingsområdena kommer att följas upp vid ordinarie avtals- och verksamhetsuppföljning. Gammelvägens sammanlagda resultat visar att Nytida lever upp till kraven enligt avtal. Uppföljningen visar även på ett antal utvecklingsområden som efterlevande av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och dokumentation. Utvecklingsområdena kommer att följas upp vid ordinarie avtals- och verksamhetsuppföljning. 4.7 Externa uppföljningar Under perioden har Rotsundagårdsvägen haft extern uppföljning av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Slutrapporten för denna uppföljning har ännu inte lämnats för kännedom till vård- och omsorgskontoret. 5 Daglig verksamhet Nämnden har sedan 2011 ett valfrihetssystem gällande daglig verksamhet där utförare kan ansöka om att bli godkända. Under perioden har det inkommit och godkänts en ansökan om godkännande i valfrihetssystemet för daglig verksamhet, Sollentuna kommun Kultur och fritidsförvaltningen med enheten Satelliten. Totalt har vård- och omsorgsnämnden avtal med 12 utförare avseende drift av daglig verksamhet med totalt 32 olika enheter/verksamheter. I nuläget är det tio utförare med totalt 29 olika enheter/verksamheter som aktivt har kunder. Utförare Kunder Verksamhet i Sollentuna Verksamhet utanför Sollentuna Allomsorg Stöd och Ja Älvsjö resurs Enigma Omsorg AB Ja Täby och Danderyd

3 Sidan 16 av 21 Frösunda Omsorg AB Ja Täby och Södermalm FUGA Ja Sollentuna Funkisqruppen Ja Solna Kultur och fritidsförvaltningen, Satelliten Nej, startar sin verksamhet hösten 2015 Sollentuna MindMe Omsorg Ja Danderyd Solhagagruppen Ja Vallentuna Solom Ja Sollentuna Upplands Väsby Törngårdens Nej Hässelby Autismcenter Unika Ja Kungsholmen, Fridhemsplan, Östermalm Utvecklinqspedagogik Ja Sollentuna Enligt avtal ska utförarens personal ha adekvat utbildning och/eller erfarenhet av arbete som kan anses lämpligt för verksamhetens inriktning. Utföraren ska tillse att personalen kontinuerligt ges erforderlig utbildning, fortbildning och handledning för att vid varje tillfälle vara lämpade att utföra sina arbetsuppgifter. I tabellen nedan redovisas de uppgifter som utförarna lämnat avseende hur stor del av den fast anställda personalen som har gått vård- och omsorgsprogrammet eller har motsvarande utbildning Verksamhet Frösunda slussen 80% Strandlidens Daglig verksamhet 60% Activera Hundcenter och Greenteam(Frösunda) Andel fast anställd personal med vårdoch omsorgsprogrammet eller motsvarande 63% Vallbostrand Industri & Hantverk 91% Fuga omsorg 88% Verkstan, Polygon, Konst & Paletten 85% Nuvarande avtal med utförarna innehåller inga specifika andelskrav för utbildad personal vilket gör att detta inte heller följts upp tidigare. Kravet adekvat utbildning och/eller erfarenhet av arbete som kan anses lämpligt för verksamhetens inriktning möjliggör olika tolkningar som hittills lämnats till utföraren att avgöra. Det bör tas i beaktande inför fortsatt arbete med avtalens utformning om en tydligare definition behövs.

4 Sidan 17 av 21 Inför kommande tertialuppföljning kan denna fråga utvecklas till att ta reda på vilka olika utbildningar som utförarna valt att lägga in i kravet för personals utbildning och sätta det i samband med vilken inriktning deras verksamhet har. Enligt avtal ska personakten innehålla en genomförandeplan. Genomförandeplanen ska upprättas senast en månad efter att insatsen har verkställts. Genomförandeplanen ska upprättas tillsammans med den enskilde och vid behov med företrädare och följas upp och revideras vid behov eller minst två gånger per år. De utförare som har svarat uppger att samtliga deltagare har en upprättad genomförandeplan som följs upp minst 1-2 gånger per år. Vård- och omsorgskontorets uppföljning av daglig verksamhet 2014 visade att samtliga deltagare har en upprättad genomförandeplan men att innehållet i dessa samt dokumentationen kring hur arbetet fortskrider enligt genomförandeplanerna behöver utvecklas. 6 Synpunkter och klagomål Utföraren är skyldig att ta emot och utreda klagomål och synpunkter på verksamhetens kvalitet (SOSFS 2011:9). Synpunkts- och klagomålshantering är ett kvalitetsverktyg vars syfte är att snabbt rätta till fel och brister samt utveckla och förbättra kvalitet och service. I enlighet med avtalet ska utföraren ha rutiner för klagomålshantering och kunder och deras närstående ska alltid veta till vem de ska vända sig för att på ett enkelt sätt lämna synpunkter på utförarens verksamhet. Den enskilde ska fa svar inom sju dagar eller om hanteringen av klagomålet inte kan lösas inom sju dagar få besked om när svar kan ges. Att en utförare har tagit emot många synpunkter och klagomål är inte per definition dåligt. Visst kan det vara ett tecken på att verksamheten inte är bra, men det kan också vara ett tecken på att utföraren har väl fungerande och kända rutiner för synpunktsoch klagomålshantering. Det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser utifrån statistiken. 6.1 Hemtjänst Tio företag av 20 uppger att de har mottagit klagomål eller synpunkter under perioden. I tabellen nedan redovisas vilka områden som avsetts. Synpunkter/klagomål Antal Bemötande 9 Kommunikation/information 16 Omvårdnad 7 Kontinuitet/flexibilitet 11

5 Sidan 18 av 21 Övrigt De kategorier flest klagomål och synpunkter berört är i likhet med föregående år; bemötande, kommunikation/information och kontinuitet/flexibilitet. Detta stämmer överens med resultatet i brukarundersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Sju verksamheter av tolv säger ha mottagit klagomål eller synpunkter under perioden. I tabellen nedan redovisas vilka områden som avsetts. Synpunkter/klagomål Antal Bemötande 1 Kommunikation/information 3 Omvårdnad 4 Kontinuitet/flexibilitet 2 Inom- och utomhusmiljön 0 Övrigt 8 De kategorier flest klagomål och synpunkter berört är i likhet med föregående år; omvårdnad och övrigt. 6.3 Bostad med Av tio verksamheter uppger tre att de har mottagit klagomål eller synpunkter under perioden. I tabellen nedan redovisas vilka områden som avsetts. Synpunkter/klagomål Antal Bemötande 2 Kommunikation/information 0 Omvårdnad 2 Kontinuitet/flexibilitet 1 Inom- och utomhusmiljön 2 Övrigt 6 Av 6 svarande verksamhetschefer uppger en att denne mottagit klagomål eller synpunkter under perioden. I tabellen nedan redovisas vilka områden som avsetts.

6 Sidan 19 av 21 Synpunkter/klagomål Antal Bemötande 1 Kommunikation/information 0 Omvårdnad 1 Kontinuitet/flexibilitet 0 Arbetsmiljön 0 Övrigt 1 7 Lex Sarah Enligt lex Sarah är anställda m.fl. som fullgör uppgifter inom socialtjänsten skyldiga att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden och den som bedriver verksamheten är skyldig att utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande. Om missförhållandet eller risken för ett missförhållande är allvarligt är utföraren också skyldig att snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 7.1 Hemtjänst Under perioden har två rapporter som anmälts till IVO inkommit för vård och omsorgsnämndens kännedom. 7.2 Särskilt boende och korttidsboende för äldre Under perioden har inga rapporter anmälts till IVO. -3os'cad med särskild se Under perioden har inga rapporter som anmälts till IVO inkommit för vård- och omsorgskontorets kännedom. äglig verksamhet Under perioden har inga rapporter som anmälts till IVO inkommit för vård- och omsorgsnämndens kännedom. 8 Lex Maria Vårdgivaren (i detta fall kommunen) är enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria (SOSFS 2005:28)skyldig att anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659) ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren. Vårdgivaren har en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.

7 Sidan 20 av 21 I Sollentuna kommun görs anmälningar enligt lex Maria av medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) på delegation av ansvarig nämnd. Det är MAS som avgör om en lex Maria skall anmälas. MAS skall omgående kontaktas om en allvarlig händelse inträffat. Under perioden har en anmälan enligt lex Maria gjorts till IVO. j Inom varje landsting finns en patientnämnd enligt lagen (1998:1656) om patientnämndsverksamhet. Patientnämnden är en fristående och opartisk instans inom landstinget. Till nämndens förvaltning kan patienter, anhöriga och personal vända sig med frågor, synpunkter och klagomål som rör all offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Ärenden som är av principiellt viktig natur behandlas vid patientnämndens sammanträden och nämnden gör uttalanden och föreslår förbättringar utifrån de klagomål och synpunkter som framförts. Patientnämnden har inga disciplinära befogenheter utan arbetar förebyggande. Under perioden har ett ärende rörande särskilt boende i Sollentuna registrerats. avcjitisr Upphandlingsenheten bevakar att utförare som har avtal med vård- och omsorgsnämnden har en stabil finansiell ställning samt att de betalar skatter och sociala avgifter. Uppgifter inhämtas varje vecka från Creditsafe och eventuella avvikelser rapporteras till vård- och omsorgskontoret.

8 Sidan 21 av 21 Bilaga 1 ADB Eveo IRMAS hemtjänst Svanen Hemtjänst AB Veroma Omsorg Frösunda LSS AB: Linnés väg Solom: Gransångarvägen, Lantgårdsvägen, Mässvägen, Risvägen, Stupvägen, Vetevägen Allomsorg Stöd och resurs: Älvsjö daglig verksamhet Enigma Omsorg AB: Bruket, Hyttan och Smedjan Funkisgruppen: Korta gatan 7:1, Korta gatan 7:2 Mind me Omsorg: MindMeWork Solom: Autismcenter Häggvik, Autismcenter Löwet, Brohuset, Frejas kök och caffär, Hobbylagret, Hundklubben, Kulan, Kulturverkstan, Mimer, Norrhuset, Norrhuset APV Unika: My Way Kungsholmen, My Way Fridhemsplan, My Way Östermalm Utvecklingspedagogik: Cameleonten Aktivitet, Cameleonten Arbetsinriktning Törngårdens autismcenter: Backlökens dagliga verksamhet

2015-06-16 Dnr 2015/0187. Tertialrapport 1. Januari tom april 2015

2015-06-16 Dnr 2015/0187. Tertialrapport 1. Januari tom april 2015 Dnr 2015/0187 Tertialrapport 1 Januari tom april 2015 Verksamhet och kvalitet i hemtjänst, särskilt boende och korttidsboende för äldre, bostad med särskild service samt daglig verksamhet för personer

Läs mer

Uppföljning av avlösarservice sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av avlösarservice sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av avlösarservice sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Med avlösarservice avses vanligen avlösning i det egna hemmet, det vill säga att en person tillfälligt övertar

Läs mer

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 En kontaktperson är en medmänniska som ska göra det lättare för en person med funktionsnedsättning att leva

Läs mer

Tertialrapport 3. Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig verksamhet

Tertialrapport 3. Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig verksamhet 2016-01-26 Tertialrapport 3 September till och med december 2015 Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig verksamhet Innehållsförteckning

Läs mer

Antal synpunkter och klagomål inom respektive område. i TI

Antal synpunkter och klagomål inom respektive område. i TI Antal synpunkter och klagomål inom respektive område 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 J sr / J i TI T2 11.2 Särskilt boende och korttidsboende Av de svarande verksamheterna uppger 55 % att de har mottagit synpunkter

Läs mer

Uppföljning av korttidstillsyn enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av korttidstillsyn enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av korttidstillsyn enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Barn med funktionsnedsättning som är över 12 år och vars föräldrar förvärvsarbetar, har rätt

Läs mer

Uppföljning av ledagarservice enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av ledagarservice enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av ledagarservice enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Syftet med insatsen ledsagarservice är att underlätta för personer med omfattande funktionshinder

Läs mer

Tertialrapport 2. Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig verksamhet

Tertialrapport 2. Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig verksamhet Reviderad 2015-09-14 Dnr: 2015/0187 Tertialrapport 2 Maj till och med augusti 2015 Verksamhet och kvalitet i: Hemtjänst Särskilt boende och korttidsboende Dagverksamhet Bostad med särskild service Daglig

Läs mer

Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Korttidsvistelse ska tillgodose den funktionshindrades behov av miljöombyte och rekreation,

Läs mer

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Lagar Patientsäkerhetslagen ( 2010:659) (PSL) Patientlagen (2014:821) (PL) Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (KL) Träder i kraft

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Tertialrapport 1, 2016

Tertialrapport 1, 2016 Dnr 2016/0202 Tertialrapport 1, 2016 Januari till och med april 2016 Verksamhet och kvalitet i Hemtjänst... 5 Särskilt boende och korttidsboende för äldre... 12 Dagverksamhet för äldre... 14 Bostad med

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum

Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum Socialförvaltningen Dokumentnamn Lex Maria; riktlinjer Fastställt av Socialnämnden Regelverk Verksamhet SoL, LSS Socialförvaltningen Utarbetad av P. Ludvigson Skapat datum 130829 Gäller fr.o.m. 130901

Läs mer

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård

SYFTE Att genom ett systematiskt kvalitetsarbete säkerställa en trygg och säker vård Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG SID 1 (9) 2009-01-13 REV 2011-05-31 Lex Sarah Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg SID 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta. Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014

Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta. Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014 Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014 The Capital of Scandinavia Sarah Wägnert 1997 Syftet med lex Sarah är att komma till rätta med brister

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Sammanträdeshandlingar

Sammanträdeshandlingar SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdeshandlingar Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott 2015-09-21 SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse Sidan 1 av 2 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Verksamhet och kvalitet år 2017 Halva rsrapport 2

Verksamhet och kvalitet år 2017 Halva rsrapport 2 2018-01-22 Dnr 2017/0226 Verksamhet och kvalitet år 2017 Halva rsrapport 2 Juni till och med december 1 Hemtjänst... 3 2 Särskilt boende för äldre... 10 3 Dagverksamhet för äldre... 18 4 Bostad med särskild

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Tertialrapport 3, 2016 September till och med december 2016

Tertialrapport 3, 2016 September till och med december 2016 2017-01-31 Tertialrapport 3, 2016 September till och med december 2016 Verksamhet och kvalitet 1 Sammanfattning 2 2 Inledning 5 3 Metod 5 4 Hemtjänst 8 5 Särskilt boende och korttidsboende för äldre 13

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan Nils Lundin

Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan Nils Lundin Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan Nils Lundin barn o ungdomshälsovårdsöverläkare för BoU i skolåldern, Helsingborg skolläkare, Malmö Systematiskt kvalitetsarbete för hälso- o sjukvården i elevhälsan

Läs mer

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL

Riktlinje för avvikelserapportering enligt SoL, LSS och HSL Beslutad 2013-05-2828 Gäller fr.o.m 2014-10- 10 datum Myndighet Socialkontoret för Äldreomsorg, Funktionsnedsatta, Kommunal hälso- och sjukvård Revideras datum 2015-10-01 eller vid förändring Ansvarig

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst Ledningssystem för kvalitet i Vindelns kommun 2017 Fastställd av socialnämnden 2017-12-13 Ledningssystem för kvalitet i Sida 2(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Ledningssystem för kvalitet

Läs mer

INFORMATION OM HANTERING AV AVVIKELSER INOM SOCIALFÖRVALTNINGEN I STAFFANSTORPS KOMMUN

INFORMATION OM HANTERING AV AVVIKELSER INOM SOCIALFÖRVALTNINGEN I STAFFANSTORPS KOMMUN INFORMATION OM HANTERING AV AVVIKELSER INOM SOCIALFÖRVALTNINGEN I STAFFANSTORPS KOMMUN Utfärdad av: Mas och kvalitetsutvecklare Antagen av: Socialnämnden 2018-SN-83 Ansvarar för att rutinen blir känd:

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Skrivelse 2013-09-04 Dnr VON 2013/104 Reviderad 2014-10-16/GE Vård- och omsorgsnämnden Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Allmänt Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen, (SoL)

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg

Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg 2014-02-03 rev. 2014-03-24 Vö 46/2014 Vv 44/2014 Nf 190/2014 Riktlinje Avvikelseprocess inom hälso- och sjukvård och omsorg Utarbetad för förvaltning Vård och omsorg och förvaltning för funktionshindrade

Läs mer

Timrå kommun För kännedom: Kommunfullmäktiges. Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område.

Timrå kommun För kännedom: Kommunfullmäktiges. Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Timrå kommun För kännedom: Kommunfullmäktiges Kommunstyrelsen presidium TIMRA KOMMUN, Kommunledninnskontoret 2014-04- 14 Dnr. Dpl. 2014-04-07 Revisionsrapport "" Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete

Riktlinjer för systematiskt patientsäkerhetsarbete RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för systematiskt sarbete Övergripande styrdokument Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:40) om vårdgivares systematiska sarbete

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2011-05-16 Socialnämnden Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Översikten över ansvarsfördelning och arbetsrutiner

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder Vård- och omsorgsnämndens handling nr 27/2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Vår handläggare Johanna Wennerth, utvecklingsledare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion

Läs mer

Riktlinjer för hantering av avvikelser, lex Maria och lex Sarah

Riktlinjer för hantering av avvikelser, lex Maria och lex Sarah Riktlinjer för hantering av avvikelser, lex Maria och lex Sarah Vård- och äldreomsorgsnämnden Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Vård och äldreomsorgsnämnden Fastställelsedatum: 11 11 22 Dokumentansvarig:

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Temadag om det nya klagomålssystemet

Temadag om det nya klagomålssystemet Temadag om det nya klagomålssystemet Marie Åberg Petra Carlbaum Inspektionen för vård och omsorg 13 december 2017 Förändrad klagomålshantering 1 januari 2018 IVO Vårdgivaren Patientnämnden Ändamålsenlig

Läs mer

Annika Nilsson,

Annika Nilsson, SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 108 Avvikelsehantering BAKGRUND. Verksamhet inom vård och omsorg ska vara av god kvalitet och kvaliteten

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2017 Johanna Bjurek, Enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa Korttidsboende Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa 1 Korttidsboende Syftet med korttidsboende är att ge Dig en ökad trygghet vid oförutsedda händelser. Målet är att Du ska kunna återgå till

Läs mer

Public. Tieto Forum. Lifecare Avvikelsehantering Från rapport till åtgärd

Public. Tieto Forum. Lifecare Avvikelsehantering Från rapport till åtgärd Tieto Forum Lifecare Avvikelsehantering Från rapport till åtgärd Presentationens innehåll Lifecare Avvikelsehantering Allmänt Tidsplan för införande SoL/LSS, Klagomål och synpunkter, HSL Avvikelsehantering

Läs mer

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad

Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad 1 SOCIALFÖRVALTNINGEN Bilaga 16 Riktlinjer för hantering av fel och brister, samt allvarliga missförhållanden, Lex Sarah, inom socialförvaltningen, Vaxholms stad Bakgrund och syfte Människor som bor och

Läs mer

Kvalitetsledningsarbetet

Kvalitetsledningsarbetet www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson, cert. kommunal revisor Erik Jansen Kvalitetsledningsarbetet Övertorneå kommun Kvalitetsledningsarbete Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida. sida 1 (7) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning 2016-01-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Kvalitet- och beställarenheten Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsinriktning Innehållsförteckning Ledningssystem

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete

Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Christina Erlandsson 2016-11-14 ON 2016/0122 53592 Omsorgsnämnden Remiss - Förslag till socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd om vårdgivares systematiska

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710

Rutin. Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun. Diarienummer: Hälso-och sjukvård. Gäller från: 20130710 Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Avvikelsehantering inom hälso-och sjukvård i Ljungby Kommun Gäller från: 20130710 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer