RAPPORT UTVECKLARE 2012 BARN- OCH UNGDOMSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT UTVECKLARE 2012 BARN- OCH UNGDOMSPLAN"

Transkript

1 RAPPORT UTVECKLARE 2012 BARN- OCH UNGDOMSPLAN

2 RAPPORT UTVECKLARE 2012 BARN- OCH UNGDOMSPLAN INLEDNING Under tre veckor sommaren 2012 har åtta sommarjobbare arbetat som utvecklare på Höganäs kommun. I denna rapport beskrivs uppdraget som fyra av utvecklarna haft att ta fram ett förslag på en kommunövergripande barn- och ungdomsplan. Hela arbetsprocessen tas upp i rapporten och det slutliga resultatet av utvecklarnas arbete presenteras och kommenteras. BAKGRUND Johanna Nilsson, ungdomssamordnare i Höganäs kommun har fått i uppdrag samordna arbetet med att ta fram en barn- och ungdomsplan utifrån bland annat intentionerna i FN:s konvention om barnets rättigheter. Med detta uppdrag i tanken föredrog Johanna en idé för Utvecklingscentrum om att skapa sommarjobb för ungdomar med ett uppdrag att vara delaktiga i utvecklingen av bland annat en barn- och ungdomsplan. Efter en diskussion om ett samarbete med Jacob von Post, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen, fanns även tankar om ett sommarjobbsuppdrag för att få in ungdomsperspektivet i kommunens översiktsplanering. Slutligen skapades i ett samarbete mellan Jacob och Johanna åtta sommar-jobb, fyra med inriktningen att ta fram ett förslag på en barn- och ungdomsplan och fyra med inriktning mot kommunens översiktsplanering. En annons formulerades utifrån de både uppdragen och med hjälp av Utvecklingscentrum lades denna ut på kommunens hemsida bland de andra kommunala sommarjobben.

3 ANNONS I jobbannonsen beskrevs uppdragen enligt följande. Åtta ungdomar kommer att få möjlighet att ge sin direkta input till hur Höganäs ska utvecklas till det bättre. Du jobbar antingen med att få in ungdomsperspektivet i den kommunomfattande översiktsplan som samhällsbyggnadsförvaltningen håller på att ta fram eller med att ta fram en barn- och ungdomsplan utifrån barnkonventionen. Du väljer alltså det område du är mest intresserad av! Du jobbar under vecka men har även en arbetsdag under hösten eftersom du är ledig midsommarafton. REKTYTERING Rekryteringen med urval av personer för jobben sköttes av personal på utbildningscentrum. För 24 potentiella sommarjobbare hölls två intervjutillfällen vid vilka Johanna och Jacob deltog genom att innan intervjuerna presentera de två olika uppdragen lite mer detaljerat än så som de beskrivits i annonsen. ANSTÄLLDA UTVECKLARE Slutligen valdes åtta ungdomar ut att arbeta som utvecklare under tre veckor sommaren Till respektive uppdrag valdes fyra personer ut. De två olika grupperna har under sina tre arbetsveckor haft varsin arbetsledare, ungdomssamordnaren Johanna Nilsson från kommunledningskontoret och planarkitekten Jacob von Post från samhällsbyggnadsförvaltningen. Arbetet med en barn- och ungdomsplan presenteras vidare i denna rapport. UTVECKLARNAS UPPDRAG Uppdraget har varit att ta fram ett förslag på en kommunövergripande barn- och ungdomsplan utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. Resterande fyra utvecklare har arbetat med att skriva en rapport som redovisar ungas tankar och idéer om hur Höganäs ska vara år 2030, med en utveckling mot ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Detta som ett led i kommunens arbete med översiktsplaneringen. Läs mer om detta uppdrag och utvecklarnas arbete i rapporten Ungdomsprojekt sommaren samlad dokumentation. PROCESSEN I denna rapport beskrivs hur veckornas arbete lagts upp och vilka vägar utvecklarna har tagit för att få fram ett slutgiltigt förslag.

4 UTVECKLARNAS EGNA TANKAR OM ARBETET Under sommaren 2012 fick fyra ungdomar i uppdrag att gemensamt ta fram ett förslag till en barn- och ungdomsplan för Höganäs kommun. Alla fyra tillhörde kommunen, men med olika erfarenheter, härkomst och åsikter valdes de ut för att agera som ett perfekt dynamiskt team. Det var en ära att få ett sådant förtroende av kommunen och ett fantastiskt tillfälle för oss ungdomar att representera de unga i Höganäs. Under tre intensiva veckor arbetade vi successivt fram en barn och ungdomsplan. Vi fick nya perspektiv på saker och ting och idén om hur planen verkligen skulle se ut började bli mer och mer klar. Redan på ett tidigt stadie var vi alla överens om att planen skulle vara enkelt strukturerad och ha en design. Med hjälp av research i form av undersökningar, fotografering och telefonintervjuer skapade vi oss en stadig grund av fakta innan vi började slipa på planen. Att gemensamt arbeta fram ett dokument som faktiskt kommer påverka kommunen har triggat oss till att hela tiden prestera till max. Arbetet har också utvecklat vår förståelse kring hur barn och ungdomar i Höganäs, samt runt om i Sverige faktiskt har det och hur de tycker och tänker. Under hela arbetsgången har vi varit tydliga med att arbete ska kretsa kring barn och ungdomars behov och tycke. Vi har gemensamt skapat ett dokument för barn av barn, vilket är unikt i de flesta verksamheter. Att arbeta som utvecklare har gett oss en inblick i hur verksamheterna i Höganäs fungerar samt gett oss större möjlighet att påverka i framtiden. Vår gemensamma önskan efter att projektet avslutats är att man ständigt fortsätter arbeta med frågor gällande ungdomar och deras möjlighet till påverkan. Vad är din syn på jobbet som utvecklare? Ebba Schollin, 18 år: För första gången någonsin i en arbetssituation har jag känt att jag fått möjlighet att använda min kompetens och att det faktiskt uppskattas. Här har jag fått tänka och tycka fritt och blivit uppskattad för det jag åstadkommit. Verner Ramberg, 17 år: Arbetet som utvecklare har varit mycket givande. Det har varit både kul och kämpigt då vår egen kunskap Och kompetens ibland har brustit. Det jag kommer ta med mig som helhetsintryck är hur vi har klarat av komma in i verksamheten och lämna avtryck. Hassan Kandas, 17 år: Det har utvecklat min kunskap och nu vet jag saker som jag inte hade någon koll på innan. Jag har förstått hur jag ska göra för att påverka, det känns kul att någon bryr sig om mina åsikter och tankar Rebecca Svensson, 17 år: Det har varit mycket lärorikt. Det är häftigt att kunna vara med och påverka!

5 PROCESSBESKRIVNING MÅNDAGEN DEN 18 JUNI Utvecklarna får information om: - Vad en kommun gör och hur Höganäs kommun fungerar från kommunchefen, kommunalrådet och kommunsekreteraren - Kommunens översiktsplanering från planarkitekten Jacob von Post - Bakgrunden till barnkonventionen samt vad den innebär från ungdomssamordnaren Johanna Nilsson för Utvecklarna får göra samarbetsövningar att lära känna varandra och öppna upp för samarbete. Kommunens fältsekreterare Gunilla Elversson Winterqvist håller i äventyrspedagogiska övningar utomhus. TISDAGEN DEN 19 JUNI Hela dagen Utvecklarna får information från de olika förvaltningarna i kommunen.

6 ONSDAGEN DEN 20 JUNI Fokusgrupp Hur gör vi Höganäs mer attraktivt för yngre? Ewa Sjöborg från Socialförvaltningen håller i en fokusgrupp tillsammans med Tina Sjödal utifrån frågeställningen Hur gör vi Höganäs mer attraktivt för ungdomar?. Övning 1 - Hur påverkas ungdomar av kommunens verksamhet och hur mycket kan de påverka? Alla åtta utvecklare utgår ifrån minneskartorna för de olika förvaltningarna och identifierar de områden som berör yngre/unga. Områdena listas därefter utifrån hur mycket det berör yngre/unga - i hög utsträckning/låg utsträckning samt utifrån hur stor möjlighet ungdomar idag har möjlighet att påverka. Övning 2 - Utmaningar och idéer runt medborgardialog. Alla åtta utvecklare spånar på utmaningar och idéer för att ta sig an utmaningarna. Frågeställningarna som de utgår ifrån är följande. Hur kan kommunen nå ut med information och få in information från sina medborgare bland annat unga? Hur ska kommunen komma i kontakt med ungdomar och deras åsikter? Både utmaningar och idéer presenteras sedermera för den andra gruppen samt för handledarna. Utvecklarna får efter sina presentationer tid tillsammans med respektive arbetsledare för att gå igenom sitt uppdrag mer detaljerat.

7 TORSDAGEN DEN 21 JUNI Under förmiddagen får utvecklarna dissekera barn- och ungdomsplaner och checklistor från andra kommuner för att titta på vad som är bra och mindre bra för att få en idé om hur en plan bör se ut utifrån ett ungdomsperspektiv. Utvecklarna får även tillgång till underlag som kommunen fått in och som på olika sätt som beskriver vad ungdomar i Höganäs kommun tycker och tänker om olika saker. Träff med Ewa Sjöborg för återkoppling från fokusgruppen samt för introduktion till hur man kan använda en processkarta vid skapandet av en projektplan. Redovisning av resultatet från dissekeringen av planer samt gemensam diskussion tillsammans med övriga fyra utvecklare och handledarna.

8 MÅNDAGEN DEN 25 JUNI Val av metod och metodbeskrivning. Jacob och Johanna inleder med att repetera de olika målen för de två grupperna. Handledarna pratar sedan med varje grupp för sig och ger utvecklarna ett antal frågeställningar att utgå ifrån för att komma fram till vilken metod för informationsinsamling de vill använda sig av i sitt arbete. Utvecklarna redovisar sedan med hjälp av en powerpoint-presentation vad de kommit fram till. Under eftermiddagen skriver varje grupp en projektplan för hur de ska utföra sitt arbete från början till slut och nå sitt mål. TISDAGEN DEN 26 JUNI Utvecklarna redovisar sina projektplaner med hjälp av en powerpoint-presentation. De får feedback från handledarna och upplägget diskuteras. och eftermiddag Fotouppgift. Utvecklarna får efter redovisningen en fotouppgift. De fyra utvecklare som ska ta fram en barn- och ungdomsplan får i uppdrag att gå ut på olika platser i Höganäs kommun och ta fotografier. Det som fotograferas ska symbolisera olika saker för utvecklarna som de anser vara viktiga för att Höganäs kommun ska kunna vara en attraktiv kommun för yngre. De får därefter prioritera de viktigaste fotografierna och göra en SWOT-analys på dessa. Deras fotografier och SWOT-analyser redovisas sedan för handledarna.

9 ONSDAGEN DEN 27 JUNI- FREDAGEN DEN 29 JUNI Hela dagarna Eget arbete datainsamling. Under dessa tre dagar samlar utvecklarna in information på olika sätt enligt sin metodbeskrivning och sin projektplan. De påbörjar även en analys av det insamlade materialet och tittar på vilka möjligheter de kan använda sig av sina resultat från exempelvis utförda enkätstudier. MÅNDAGEN DEN 2 JULI ONSDAGEN DEN 4 JULI Hela dagarna Eget arbete formulering av barn- och ungdomsplan samt powerpointpresentation inför redovisning.

10 TORSDAGEN DEN 5 JULI Eget arbete slutskedet av planformulering och skapande av powerpointpresentation De två olika grupperna gör sina sista förberedelser inför redovisningen och presenterar därefter sina resultat samt hur de nått dit för handledarna och för inbjudna förvaltningsrepresentanter. FREDAGEN DEN 6 JULI Vi återkopplar till redovisningarna från gårdagen och diskuterar om det behöver göras några ändringar i presentationerna inför redovisningen för politikerna i höst. Arbetsdagen till hösten planeras in och diskuteras. Alla åtta utvecklare får därefter i uppgift att skapa en annons för sin drömkommun. De slår sig samman till en stor grupp som gemensamt tar fram ett förslag på en annons. Under eftermiddagen presenterar utvecklarna sin gemensamma annons för handledarna. En utvärdering görs och en diskussion förs om hur arbetet har gått samt vad utvecklarna och handledarna tar med sig från sitt arbete tillsammans. Det diskuteras även hur processen för utvecklarnas rapport och plan ser ut framöver. En avslutande reflektion görs av utvecklare och handledare tillsammans. Därefter avslutas dagen och därmed sommarjobben med undantag för en arbetsdag i höst när en presentation för politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott sker.

11 UPPFÖLJNING Den 18 september 2012 redovisar utvecklarna sitt förslag till barn- och ungdomsplan för kommunstyrelsens arbetsutskott. Ett färdigt exemplar av barn- och ungdomsplanen skickas innan dess hem till utvecklarna för slutligt godkännande innan det lämnas till arbetsutskottet. Höganäs kommun vill tacka utvecklarna för deras engagemang i kommunens verksamhet och för ett väl utfört arbete!

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

BARN- & UNGDOMSPLAN FÖR HÖGANÄS KOMMUN Höganäs kommun arbetar efter en barn- och ungdomsplan som utgår ifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, även kallad barnkonventionen. Nästan alla länder i världen

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för medborgardialog i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2014-02-19 33, dnr 2014/0066 KS.030 Innehåll Inledning... 2 Definition... 2 Skillnad mellan medborgardialog och brukardialog...

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM

UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM Ungdomspolitiskt program, Mora kommun Daterad 2009-11-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2009-11-16 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2009/138 030 Dokument Winess,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Boka våra BARNEXPERTMÖTEN och låt barnen uppleva artikel 12 i barnkonventionen om deras rätt att vara med och bestämma i frågor som rör dem.

Boka våra BARNEXPERTMÖTEN och låt barnen uppleva artikel 12 i barnkonventionen om deras rätt att vara med och bestämma i frågor som rör dem. 1 Boka våra BARNEXPERTMÖTEN och låt barnen uppleva artikel 12 i barnkonventionen om deras rätt att vara med och bestämma i frågor som rör dem. LÅT BARNEN LEKA SIG TILL EN BÄTTRE VÄRLD HOS ER! 1 2 Om våra

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

Utvärdering Ungdomskraft Alla föräldrar vill a- det ska gå bra för sina barn..

Utvärdering Ungdomskraft Alla föräldrar vill a- det ska gå bra för sina barn.. Utvärdering Ungdomskraft Alla föräldrar vill a- det ska gå bra för sina barn.. 1 www.europeanminds.com Metod 2 9 semistrukturerade kvalitativa telefonintervjuer. Respondenterna är slumpmässigt utvalda,

Läs mer

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet

Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bildmanus till powerpoint-presentation om barnrätts- och ungdomsperspektivet Bild 1. Sverige beslöt 1990 att anta FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och 2014 beslöts om en ny ungdomspolitik.

Läs mer

FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP

FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP FOKUSGRUPPER METOD FÖR KVALITATIV DATAINSAMLING ETT SÄTT ATT SAMLA IN KUNSKAP Karina Kight FOKUSGRUPP Ett strukturerat samtal kring några centrala teman eller frågeområden Gruppdynamiken bidrar till att

Läs mer

Granskningen. Bakgrund. Syfte. Metod. Huvudsakligt resultat

Granskningen. Bakgrund. Syfte. Metod. Huvudsakligt resultat Granskningen Bakgrund KF mål att arbetet med FN:s konvention om barnets rättigheter ska stärkas och redovisas varje år. Riksdagens nationella strategi ska vara en utgångspunkt. Barnrådet ska bidra till

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5 MÅNDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - M6111 8.05 8.38 Sida 1 av 5 TISDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - TI6111 Sida 2 av 5 ONSDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - O6111

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Ekonomi

Max18skolan årskurs 4-6. Ekonomi Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till en god levnadsstandard. Genom att reflektera kring barns ekonomiska situation

Läs mer

Barnkonventionen i Vaggeryds kommun

Barnkonventionen i Vaggeryds kommun Revisionsrapport* Barnkonventionen i Vaggeryds kommun Vaggeryds kommun Augusti 2009 Johan Bokinge *connectedthinking Signatur Innehållsförteckning 1 INLEDNING 1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund och revisionsfråga

Läs mer

Barn- och ungdomspolitiskt program

Barn- och ungdomspolitiskt program 1 Barn- och ungdomspolitiskt program Antaget av kommunstyrelsen 2014-02-10 8 Antaget av kommunfullmäktige 2014-03-03 11 Bilderna är tagna på en Framtidsverkstad Norberg som hölls på Mariagården den 22

Läs mer

Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-09-15 KS/2014:394 Handläggare Carina Stolt Tfn 0142-851 11 Kommunstyrelsen Kommungemensam metod för att säkerställa att barnkonventionen

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design Antal svar: 13 (41) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 23,1% 3. Bra 69,2% 4. Mycket bra 7,7%

Läs mer

Unga i fokus GUIDE FÖR FOKUSGRUPPSAMTAL MED UNGA

Unga i fokus GUIDE FÖR FOKUSGRUPPSAMTAL MED UNGA har kört fast. nvänd mindmappen för att et krävs ett ordentligt förberedande arbete för att samtalet GUIE FÖR FOKUSGRUPPSMTL ME UNG 2. /orienterande samtal om kommande fokusgruppsamtal. eskriv /article/index/method#-

Läs mer

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag!

Mitt sommarprojek t. Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Mitt sommarprojek t av: Rebecca Andersson Här är min flyer som jag spred reklam med ute i Lindesberg, både i centrum och i villaområden i brevlådor :) Skatedag! Ni kids mellan 5 och 13 år är välkommna

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (2) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2013-12-03 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2013-12-03, kl 16:00 Plats: Stadshuset, gruvsalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen Inriktningsdokument 2017-05-29 Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen KS 2015/1309 Beslutat av kommunfullmäktige den 29 maj 2017. Ett inriktningsdokument beskriver den långsiktiga

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda

Portfolio. ett utvecklingsarbete. Regnbågen 2010. Amanda, Lasse, Mats och Linda Portfolio ett utvecklingsarbete Regnbågen 2010 Amanda, Lasse, Mats och Linda Vt.2010 Frågeställningar Varför dokumenterar vi, i vilket syfte och för vem? Vad väljer vi för bilder/material/alster att spara

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

PRAKTISKA EXEMPEL EXEMPEL 1: SJUK HELDAG

PRAKTISKA EXEMPEL EXEMPEL 1: SJUK HELDAG PRAKTISKA EXEMPEL Vi har tagit fram ett antal praktiska exempel för att belysa hur de nya reglerna ska tillämpas. Om den situation som uppstått på ert företag inte finns med bland dessa, kontakta gärna

Läs mer

Kunskapskrav, sid 1 [6] för kursen entreprenörskap, 100 p

Kunskapskrav, sid 1 [6] för kursen entreprenörskap, 100 p Kunskapskrav, sid 1 [6] Betyg E Betyg C Betyg A Entreprenörskap Du redogör, med hjälp av några exempel, översiktligt för vad entreprenörskapet innebär för individer, organisationer, företag och samhällen.

Läs mer

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet.

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. FoU Välfärd 110825 Seminarium 2d Implementering Lotta Berg Eklundh FoU Nordost BBIC-triangeln Hälsa Grundläggande

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30.

Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde. Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Datum 2015-02-02 Kallelse Kalmar kommuns tillgänglighetsråd kallas till sammanträde Tid Plats Torsdag den 12 februari kl.16:00-18:00. Organisationernas företrädare samlas kl. 15:30. Sammanträdesrum KS-salen,

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Trygghet

Max18skolan årskurs 4-6. Trygghet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att må bra och känna sig trygga. Genom att reflektera kring begreppet trygghet och

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar

Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar Systematisk uppföljning och BBIC - erfarenheter och lärdomar Sofie Dahl, Socialt ansvarig samordnare/ kvalitetssamordnare, Hammarö kommun Ulrika

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-11-14 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Bertil Nilsson (m), ordförande Åke Hallemyr (kd), ersätter

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Trygghet

Max18skolan årskurs 7-9. Trygghet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att må bra och att känna sig trygga. Genom att reflektera och diskutera kring begreppen

Läs mer

"SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU!

SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! "SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! Projektet "Sätt spår i framtiden nu!" handlar om att genomföra en aktion för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Här får du möjligheten att fördjupa dig i kopplingen mellan

Läs mer

Agenda. Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta. Utveckling i Västerort AB

Agenda. Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta. Utveckling i Västerort AB Agenda Därför BBIC Detta är BBIC Erfarenheter av att arbeta med BBIC Om att implementera, utveckla och förvalta Är det verkligen så noga? Paradigmskifte i synen på barn Objektsyn karaktäriseras av vuxnas

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp KONSTFACK Instutitionen för Konsthantverk Kurskod: TXK 318 Nivå: Grund Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp Delkurs Matrialiserande och gestaltning inom kurs Ställningstagande och kritiska

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Sandmo i Ur och Skur Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Rebecca Blomberg & Ann-Christine Larsson

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Rebecca Blomberg & Ann-Christine Larsson Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Rebecca Blomberg & Ann-Christine Larsson Handen på hjärtat Syftet med projektet är att undersöka hur självbestämmande, delaktighet

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Ekonomi

Max18skolan årskurs 7-9. Ekonomi Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till en god levnadsstandard. Genom att reflektera kring samhällsviktiga begrepp

Läs mer

Barnkonventionen i praktiken

Barnkonventionen i praktiken Barnkonventionen i praktiken Skribenter Meimone Johansson, Pontus Segefalk, Anna Gullberg Zilan Isik, Alexander Mogren, Kiana Favre Sida 1 Vi är sex ungdomar som under två veckor har sommarjobbat som kommunutvecklare

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016

Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016 Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016 Informationsmaterial 1. Skrivinstruktioner för projektplan 2. Instruktioner för kontinuerlig dokumentation av projektarbetets framåtskridande 3. Skrivinstruktioner

Läs mer

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 230 Dnr: KS 2015/429 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Hälsa

Max18skolan Gymnasiet. Hälsa Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att må bra och har rätt till vård och hjälp om de blir sjuka eller skadar sig. Genom

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er.

Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er. Välkommen till Palm & Partners. Vi förmedlar kompetens till er. 2 Innehåll 3-4 Företaget 5-7 Rekrytering 8-10 Outplacement/Omställning 11-13 Bemanning 14 Ledarutveckling 15 Team- och organisationsutveckling

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Uppgift 1. Presentation i itslearning

Uppgift 1. Presentation i itslearning Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnad Egna studier v 35 Utbildningen startar med egna studier v 35. Nedan följer information angående de fem uppgifter du har att arbeta med. Några av uppgifterna

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Associazione Professionale Qualificata per la Formazione Docenti e Dirigenti scolastici. Sezione di Reggio Calabria

Associazione Professionale Qualificata per la Formazione Docenti e Dirigenti scolastici. Sezione di Reggio Calabria Associazione Professionale Qualificata per la Formazione Docenti e Dirigenti scolastici Sezione di Reggio Calabria Via Aschenez 184-89100 Reggio Calabria - E-mail : saffoelegia@gmail.com. Marco Alberto

Läs mer

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd. Barns brukarinflytande barnets möjlighet att som användare av offentlig service och skola påverka sin vardag och tjänsternas utformning

Läs mer

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND SOCIALFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND Vi som är anställda i handikappomsorgen i Huddinge kommun har ett uppdrag av invånarna. Uppdraget är att ge service, omsorg och stöd som bidrar

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Delaktighet

Max18skolan Gymnasiet. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge den inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken Utvärdering av dialogmötet oktober 0 - Svar från politiken Utvärdering dialogmötet oktober sammanställning Den oktober 0 hölls ett dialogmöte mellan Linköpings kommun och den idéburna sektorn. Inbjudna

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde.

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde. SENIORVECKAN V 36 Vi har nu genomfört seniorveckan här i Håbo Kommun vilket även gjorts i många andra både kommuner och länder. Orsaken är att det är Europeiska pensionärsåret 2012. Det var kommunen som

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

Förslag till projektplan för nytt Kulturpolitiskt program för Skara kommun 2011-2014

Förslag till projektplan för nytt Kulturpolitiskt program för Skara kommun 2011-2014 Tjänsteskrivelse 1(1) 2011-03-17 Kultur- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kultur- och fritidsnämnden Förslag till projektplan för nytt Kulturpolitiskt program för Skara kommun 2011-2014 Förslag till beslut

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah och Mats Larsson (S) - Lyft in barnperspektivet i samhällsplaneringen

Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah och Mats Larsson (S) - Lyft in barnperspektivet i samhällsplaneringen Ordförandeförslag 0 Österåker Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Till Kommunstyrelsen Datum 2015-10-22 Dnr 2015/0122-100 Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah

Läs mer

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011

Sammanställning av utvärdering och erfarenheter. av en utbildningsinsats för förskolor. i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 Sammanställning av utvärdering och erfarenheter av en utbildningsinsats för förskolor i Malmö Stad, SDF Centrum 2010/2011 SJÄLVKÄNSLA & VÄRDEGRUND I CENTRUM Ovillkorlig kärlek Jag är älskad oavsett hur

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2016-05-18 1 (8) Plats och tid Rådrummet, kommunhuset, Tierps köping, kl. 18.00-20.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 15-18 Utses att justera Justeringens plats och tid Sara Sjödal

Läs mer

Oktober 2013. Förmiddag: Sång och/eller pyssel för barn t.o.m. 5 år

Oktober 2013. Förmiddag: Sång och/eller pyssel för barn t.o.m. 5 år Oktober 2013 Vecka 40 Tisdag 1 Onsdag 2 Torsdag 3 Vecka 41 Måndag 7 Tisdag 8 Onsdag 9 Torsdag 10 kl. 10 Sjukgymnast Maria från Vårdcentralen på besök. Samtal om bl.a bäckenbottenövningar. Fritt att ställa

Läs mer

Loggbok: Studentenhet med peer learning

Loggbok: Studentenhet med peer learning Loggbok: Studentenhet med peer learning Att skriva reflekterande loggbok är ett effektivt verktyg som främjar studentens reflektion och lärande genom självskattning och utvärdering. Loggboken underlättar

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Hälsa

Max18skolan årskurs 7-9. Hälsa Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att må bra och har rätt till vård och hjälp om de blir sjuka eller skadar sig. Genom

Läs mer

Det krävdes kreativitet för att uppnå målet genom gruppsamarbete

Det krävdes kreativitet för att uppnå målet genom gruppsamarbete Dagbok från projektet Youth for Increased Participation, Y4IP Lördagen den 14 juni Deltagarna från Turkiet och Ungern anländer till Härnösand under lördagskvällen. Vilket även flera utav de svenska deltagarna

Läs mer

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2 Loggbok Måndag 28/1 Vi hade först tänkt göra ett arbete om tandhygienistens arbetsförhållanden, vi hade då tänkt oss att i en klinisk undersökning för att se hur olika tandhygienister arbetar. Men på Lena

Läs mer

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi!

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Under november månad har vi fortsatt med demokratiutbildning för ledningsgrupperna i förvaltningarna. Detta var årets sista tillfälle för demokratiutbildning!

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn och unga

Hem för vård eller boende för barn och unga MEDDELANDE NR 2008:32 Hem för vård eller boende för barn och unga Tillsyn i Jönköpings län 2006-2008 Meddelande nr 2008:32 Referens Stefan Roman, Lena Uddemar, Rättsavdelningen, december 2008 Kontaktperson

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning

Max18skolan Gymnasiet. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till utbildning, att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad

Läs mer

Introduktion till mänskliga rättigheter. För dig som verkar i svensk offentlig verksamhet

Introduktion till mänskliga rättigheter. För dig som verkar i svensk offentlig verksamhet Introduktion till mänskliga rättigheter För dig som verkar i svensk offentlig verksamhet H A N D L E D N I N G Det här är en handledning till webbutbildningen Introduktion till mänskliga rättigheter för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESTOKOLL Sida 1(6) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 10.00-12.00 Beslutande Kommunstyrelsen Peter Landgren Äldreomsorgsnämnden Ulla-Maj Persson Elsa Eckergren Kjell Hugosson

Läs mer

Ungas möjlighet till delaktighet och inflytande i Värmdö kommun

Ungas möjlighet till delaktighet och inflytande i Värmdö kommun 2016-10-10 Handläggare Jenny Lönngren Kultur- och fritidsavdelningen 2016KS/0553 Ungas möjlighet till delaktighet och inflytande i Värmdö kommun Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress:

Läs mer

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17 , 15 hp Examensarbetsprocessen vt-17 Vad innebär? Ett självständigt arbete (ni kan arbeta två och två men bör skriva var sin rapport) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera arbetet

Läs mer