Stoppa våldet mot kvinnor och lickor! Vägen till effektivt förebyggande arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stoppa våldet mot kvinnor och lickor! Vägen till effektivt förebyggande arbete"

Transkript

1 Stoppa våldet mot kvinnor och lickor! Vägen till effektivt förebyggande arbete In partnership with

2 Varje dag upplever kvinnor över hela världen våld och fruktan trots att det finns lagar och förordningar som ska skydda dem. Det innebär att kvinnors grundläggande rättigheter hotas. Och våra lagliga ingripanden kommer tyvärr oftast för sent! Domare Silvana Arbia, Tidigare registrator vid den Internationella brottsdomstolen (ICC) Tidigare chefsåklagare vid FNs Internationella brottstribunal Rwanda (ICTR) Mottagare av Europafederationens fredspris 2013 (i Berlin)

3 S oroptimist a global voice for women Soroptimister är yrkeskvinnor som även arbetar med lokala projekt för att ge kvinnor och flickor i närområdet ett bättre liv. Genom våra yrkesliv och genom våra engagemang i en internationell organisation har vi de bästa förutsättningar för att på det lokala planet leva upp till de globala utmaningar som finns. Idag är vi närmare 90,000 Soroptimister i hela världen, varav 45,000 i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA), som dagligen ser vår omvärld förändras och som stolt arbetar för att förbättra livet för kvinnor och flickor. Sedan 1921 har vi kämpat för kvinnors och flickors rättigheter på lokal, nationell och internationell nivå. Vi har varit och är - en global röst för kvinnor, såväl i olika internationella sammanslutningar som på hemmaplan. Vår organisation, Europafederationen av Soroptimist International, har konsultativ status i Förenta Nationernas Ekonomiska och sociala råd och är medlem av Europarådet och den Europeiska kvinnolobbyn.. Soroptimisterna en kraft att räkna med i förändringsarbetet! 90,000 medlemmar, varav 45,000 i EMEA 3,000 lokala klubbar, varav 1,600 i EMEA 130 olika länder, varav 70 i EMEA 4,500 projekt (2013) för kvinnors och flickors väl 25 miljoner euro gick till projekt (2013/2014) Finansiellt oberoende Inga allmänna omkostnader i projektarbetet Inga subsidier från näringsliv eller regering * Närmare 100 år av engagemang, erfarenhet och oberoende *Sverigeunionen av Soroptimistklubbar har blivit beviljade medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att arbeta med och utveckla demokratifrågor och kvinnors rättigheter.

4 H jälp oss i detta förebyggande arbete! Kära vänner! I närmare 100 år har världens Soroptimister arbetat för att påtagligt och långsiktigt förbättra livet för kvinnor och flickor. Idag är vi 45,000 medlemmar i Europa, Mellanöstern och Afrika, och lika många till i resten av världen. Vi är stolta över de tusentals projekt som vi driver varje år, från Island till Madagaskar, från Marocko till Ryssland, där vi ser till att kvinnor och flickor varje dag tar ett steg närmare ett jämställt liv. Som Soroptimister möts vi också dagligen av det största hotet mot kvinnors och flickors jämställdhet, nämligen våld. Våldet som med oförminskad styrka påverkar kvinnors och flickors liv och som till och med ökar i en del länder. Vi söker svaret på varför det är så och vad som kan göras för att stoppa det, men svaren är alltför få. Därför inleder nu Europafederationen av Soroptimist International tillsammans med den brittiska federationen sitt Stoppa våldet!- projekt. Kanske ett av de mest ambitiösta projekt som en kvinnlig serviceorganisation hittills har åtagit sig och som vi hoppas ska nå långt och ge ett påtagligt och varaktigt resultat. Arbetet har redan påbörjats genom att vi bildat partnerskap med internationella nyckelinstitutioner och ledande krafter inom området som har lovat dela med sig av sina kunskaper. Likaså finns det ett antal privata stiftelser som är värdefulla för projektet genom sitt kunnande och/eller finansiella stöd. Vår rådgivande styrelse, de experter som leder projektet och andra som deltar i arbetet, hoppas att du vill hjälpa oss genom konkreta insatser så att vi kan utveckla förebyggande strategier och program och därmed stoppa det våld som kvinnor och flickor utsätts för. Tack för ditt intresse och ditt stöd i denna otroligt viktiga satsning! Styrelsen för Soroptimisterna i Sverige tycker det är befogat med en översättning av denna pedagogiska pamflett som ger en övergripande bild av ett ämne vi ständigt påminns om. Män och kvinnor måste tillsammans skapa opinion MOT att det NÅGONSIN finns NÅGRA skäl att bryta de lagar vi har i vårt land som skyddar mot övergrepp och sexualiserat våld. Januari 2016 Sverigeunionens president Catherine Hessel Westling, soroptimistsweden.se Ulla Madsen Europafederationen av Soroptimist International President ( ) Anne Simon Verkställande direktör pe

5 Våra rådgivare Huvudrådgivare och ordförande i expertkommitten: Domare Silvana Arbia, tidigare registrator vid den Internationella brottsdomstolen (ICC) och tidigare chefsåklagare vid FNs Internationella brottstribunal Rwanda (ICTR) Soroptimisternas rådgivande styrelse: Sigrid Ag, past president, SI Norge Patricia Black, past president SIGB&I Marie Jeanne Bosia, past president SI och Europafederationen Herta Kaschitz, guvernör SI Österrike Maria Luisa Frosio, styrelsemedlem Europafederationen Flavia Pozzolino, past president SI Italien Gerda Rosiers, president SI Belgien Renata Trottman Probst, styrelsemedlem Europafederationen Experter inför bildandet oktober 2014: Kommitten för avskaffande av allt våld mot kvinnor och flickor (CEDAW) Europarådet (CoL); Europeiska kvinnolobbyn (EWL)

6

7 Våld mot kvinnor och lickor: En verklig pandemi som genomsyrar samhället Våld i någon form är något som alla kvinnor i hela världen kan uppleva, de må vara småflickor, tonåringar, vuxna eller äldre, och det sker oberoende av samhällsklass, kultur eller religion. Ännu värre är att de strategier som hittills har funnits för att eliminera våldet mot kvinnor och flickor blir alltmer verkningslösa, vilket vi Soroptimister också kunnat märka under många, många år. Våld mot kvinnor och flickor yttrar sig på många olika sätt, till exempel hur ofta det sker och vilka följder det får. Våldet formas av sociala, politiska, religiösa, ekonomiska och legala faktorer men har alltid sin grund i den ojämna maktbalansen mellan män och kvinnor. De strategiska program som försöker eliminera våld mot kvinnor och flickor har försökt sig på förebyggande åtgärder men de har inte kunnat genomföras på ett effektivt sätt. Och det i sin tur beror på att programmen inte har tagit itu med de djupgående strukturella orsaker som skapar våldsamma samhällen. Visste du att... /siffror från FNs kommitte mot droger och våld (UNODC) och Europarådet/ 28% av kvinnorna i Centraleuropa; 26% av kvinnorna i Östeuropa och 19% av kvinnorna i Västeuropa har utsatts för våld? omkring 63,000 kvinnor blir traffickingoffer i Europa varje år? 46% av Afrikas kvinnor utsätts för våld under någon gång i livet? i Nairobi utsätts var femte kvinna för sexuella trakasserier på arbetet eller i skolan? under 2006 uppskattas kostnaderna inom EU för våld i hemmet till den otroliga siffran av 16 miljarder euro!!! Visste du att... /siffror från Mäns våld mot kvinnor Statens offentliga utredningar 2015:86/ 29% av de personer som råkade ut för dödligt våld i Sverige 2015 var kvinnor? det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer har i Sverige sedan 1970-talet minskat med 20-30%?

8 Stoppa våldet-projektet: Svar på hittills obesvarade frågor De många studier som gjorts kring våld mot kvinnor har sysslat med hur mycket våld, vilka typer av våld som finns och hur ofta det sker. Men studierna har inte försökt förstå de mångskiftande och genomträngande grundorsakerna till våldet. Det är inte förvånande att tillvägagångssätten för att stoppa våldet mot kvinnor och flickor fortsätter att misslyckas. För att nå kraftfulla, långsiktiga och kostnadseffektiva resultat behövs en övergripande förståelse för problemet vilket är precis vad projektet Stoppa våldet mot kvinnor! försöker uppnå. Genom detta projekt vill vi Soroptimister ge ett konkret bidrag till att förbygga och förhindra våld mot kvinnor och flickor i Europa, Afrika och Mellanöstern. Detta gör vi genom att ta del av erfarenheter och kunskaper hos: Kvinnor som utsatts för våld Yrkeskunskapen hos de grupper som i första skedet tar hand om de drabbade (sjuksköterskor, läkare, socialarbetare, poliser, advokater, domare) Kvinnor och män ur den breda allmänheten Erkända experter på nationell och internationell nivå Vi vill återberätta kvinnornas livshistorier och visa på hur våldet påverkar alla kvinnor och flickor oavsett ålder och oavsett klasstillhörighet, ras, nationalitet, kultur och religion.

9 Det är endast genom att sätta ord på den stora skillnaden mellan teori och praktik som vi verkligen kan förbättra levnadsvillkor, skapa bättre sociala miljöer och bidra till ett välinformerat beslutsfattande.

10

11 Stoppa våldet-projektet: Angrip våldet på alla sätt som behövs Stoppa våldet-projektet vill visa på de erfarenheter och åsikter som finns hos de som påverkas mest, kvinnorna som utsatts för våld. Det är kvinnorna som har kommit i direkt kontakt med kvinnohusen, läkarna, sköterskorna, poliserna och det juridiska systemet som bäst kan tala om vad som enligt deras egna erfarenheter fungerar eller inte fungerar. de sätt på vilka ojämlikhet mellan könen är etablerad i samhällsstrukturerna och de förfaringssätt som leder till våld. Att kartlägga just den ojämlikhet som leder till våld, den som begränsar kvinnors tillgång till arbete, utbildning och hälsovård och hindrar dem från att delta i den egna familjens och det omgivande samhällets beslutsfattande. hur våldsbegrepp och hantering varierar från land till land. Legala system, religion, politik, kultur och ekonomi skapar olika samhällsformer. Det är sådana faktorer som vi kommer att ta i beaktande och se hur de uttrycks genom våld. Då kan vi skapa lösningar som är anpassade till lokalsamhället.

12 Stoppa våldet Detaljerade metode 1. Experterna säger sitt - Vårt projekt försöker komplettera de bevis som redan finns samlade hos organisationer som WHO. Därför gör vi i det första skedet en grundlig genomgång av den forskning som finns idag kring våld mot kvinnor. Vi gör också en serie intervjuer med internationellt kända experter och institutioner. 1 Konsultation med globala experter. 3. Allmänheten säger sitt - I en tredje fas försöker vi förstå hur allmänheten uppfattar könsroller och våld mot kvinnor och flickor. Det gör vi genom fokusgruppsdiskussioner med kvinnor och män av olika ålder och med olika socio-ekonomisk, kulturell och utbildningsmässig bakgrund. Vi uppmuntrar till öppenhet i diskussionerna så att vi får veta vad deltagarna anser är acceptabelt och vad de tror att orsakerna till våld är. 3 Fokusgruppdiskussioner med kvinnor & män 5 Utsatta off rekommend 6 Projektresu preventiva s

13 et-projektet: der och arbetssätt 2 Konsultation med våldsoffer 4 Djupintervjuer med nyckelpersoner 2. Offren säger sitt - I andra skedet gör vi djupintervjuer med kvinnor som utsatts för våld. Vi ber dem lägga fram kritiska punkter som måste tas upp och de möjliga lösningar som finns. Kvinnornas erfarenheter och den verklighet som de lever i utgör sedan grunden för djupintervjuer och fokusgruppsdiskussioner i de kommande projektskedena. 4. Yrkeskunskapen säger sitt - Vi ska också göra djupintervjuer med nyckelpersoner i de yrkesgrupper som först griper in när något hänt polis, sköterskor, socialarbetare, advokater - för att identifiera de faktorer som gör att våldet fortsätter eller som gör att våldet kan elimineras. Beslutsfattare och institutionella ledare intervjuas också.. offer ger endationer 5. Offren ger rekommendationer Resultaten av de ovan nämnda fokusgruppsdiskussioner och intervjuer presenteras för våldsoffer för att få deras åsikter, kommentarer och rekommendationer. resultat och va strategier

14 Projektresultat Vi prioriterar preventiva åtgärder Med projektet försöker påverka så långt det är möjligt. Vi ska nå allmänheten genom: En FILM som riktar sig till var och en som vill förstå vad våld mot kvinnor innebär, varför det sker och vad som kan göras för att förhindra det och hur man får slut på det. Multimediautbildning av högsta klass, genom TECKNADE FILMER för barn och tonåringar, som förklarar könsroller och det oacceptabla i könsdiskriminering, där våld utgör den mest extrema formen. Sprida kunskapen vidare Vi sprider kunskapen vidare till experter och beslutsfattare genom: RAPPORTER genom att i nyskapande form ge en detaljerad analys av våld mot kvinnor i ett antal regioner i Europa, Mellanöstern och Afrika SAMMANSTÄLLNINGAR ÖVER LYCKADE RESULTAT OCH NYA PREVENTIVA STRATEGIER där vi ger konkreta rekommendationer till politiska ledare, stiftelser, lärare, akademiker, civilsamhället och alla övriga som aktivt arbetar för att eliminera våld mot kvinnor och flickor. REGIONALA TRENDER OCH FRAMTIDSUTSIKTER där framgångsrika preventiva åtgärder sätts in i sina lokala sammanhang och kan visa på vad som fungerar eller inte fungerar i olika geografiska och kulturella sammanhang.

15 G eogra iska mål Europafederationen liksom federationen Storbritannien & Irland finns i alla de regioner som är utmärkta på kartan nedan. Därför ska projekt Stoppa våldet! nå ut till både stad och landsbygd i olika regioner i Europa, Mellanöstern och Afrika. Nordeuropa Västeuropa Östeuropa Sydeuropa Mellanöstern Nordafrika Västafrika Östafrika Sydafrika

16

17 Projektstruktur SIE President SIE Rådgivande styrelse Verkställande direktör /Projektledning Studiegrupp Tekniska grupper Samordnare Forskare Specialister Expertråd Fokusgrupper Geografiska indelningar Frågor relaterade till kön Internationella relationer Samarbetspartners Hur vi kommunicerar Etiska frågor Globala experter Forskaranalyser Rapportering Fokusgrupper i enskilda länder Intervjuer Samarbetspartners Hur vi kommunicerar Skrivbordsforskning Frågeformulär/ Ämnesguider Teknisk granskning Lag/Rätt Sociologi Politik Allmänna hälsofrågor Socio-ekonomiska frågor Mänskliga rättigheter Kön Samarbetsparters och rådgivare: FN, Europarådet, CEDAW m fl. Stiftelser/Akademiker/Lokala auktoriteter

18 Tänk globalt, agera lokalt Världens Soroptimister samlar varje år in pengar till och driver igenom tusentals projekt till gagn för kvinnor och flickor i sina närområden. Eftersom kvinnors behov varierar i olika delar av världen är också Soroptimisternas projekt mycket varierande, men alla har fyra punkter gemensamt: De ska utgå från lokala behov De ska utformas och genomföras lokalt De ska framförallt förbättra kvinnor och flickors liv på ett konkret sätt De ska stärka kvinnor och verka för kvinnors rättigheter Utbildning genom.att bygga och utrusta skolor, skaffa skolmaterial, utveckla skolscheman, ge stipendier, verka som mentorer, fortsatt utbildning för migrantkvinnor, laglig rätt till läskunnighet för kvinnor, lobba för en jämställd utbildning och för att flickorna ska få stanna kvar i skolan Ekonomisk makt genom. yrkesutbildning, affärsutbildning, lantbruksutbildning, ordna mikrokreditlån, ordna barnpassning för arbetssökande, skapa förbättrade tillgångar till olika resurser, lobba för jämställdhet i anställningsfrågor Slut på våld mot kvinnor och flickor genom att bygga kvinnohus, bygga skyddade rättegångssalar, ge utökade tjänster inom rådgivning, ta initiativ som förebygger trafficking, lobba för att eliminera alla former av våld mot kvinnor Hälsa genom att bygga och utrusta sjukhus, anskaffa medicinsk utrustning, utbilda sjuksköterskor/barnmorskor, ge tillgång till provtagning/screening, undervisning i födelsekontroll, hygienundervisning, lobba för förbättrad hälsovård Hållbar miljö genom att bygga och utrusta toaletter, stödja insatser för ett hållbart jordbruk, hållbar sophantering, olika former av växthus samt en hållbar miljö

19

20 Soroptimist International of Europe 72, route de Florissant 1206 Geneva Switzerland Tel: Soroptimist International of Great Britain & Ireland 2nd Floor, Beckwith House 1-3 Wellington Road North Stockport SK4 1AF, UK För ytterligare information, kontakta Anne Simon:

Här finns den globala rösten för alla Soroptimister i hela världen. Högerklicka och välj sen att öppna hyperlänk så kommer du dit.

Här finns den globala rösten för alla Soroptimister i hela världen. Högerklicka och välj sen att öppna hyperlänk så kommer du dit. Här finns den globala rösten för alla Soroptimister i hela världen. Högerklicka och välj sen att öppna hyperlänk så kommer du dit. http://us2.campaignarchive1.com/?u=4c7867996d6229f393f039603&id=3ea17119b6&e=8600c6abe2

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO Alla människor, oavsett ras, religion eller kön, äger rätt i frihet, ekonomisk trygghet och under lika förutsättningar arbeta i det materiella välståndets och den

Läs mer

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Ett urval ur ämnesplaner för grundskolans tidigare år NO åk 1-3: Människans kroppsdelar, deras namn och funktion

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Tipspromenad. Fråga X

Tipspromenad. Fråga X Hållbar Fråga 1 Världens länder har kommit överens om 17 ambitiösa mål som fram till år 2030 ska hjälpa oss att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet och ojämställdhet och lösa klimatkrisen. De

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN

ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN ATT FÖREBYGGA VÅLD EN PRIORITERING I JÄMSTÄLLDHETSPOLITIKEN Lina Lundborg, Jämställdhetsmyndigheten Konferens om våldsförebyggande arbete Västra Götalands län 2018-11-26 MAKT, MÅL OCH MYNDIGHET o Förstärkt

Läs mer

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD

EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET. Istanbulkonventionen VÅLD EUROPARÅDETS KONVENTION OM FÖREBYGGANDE OCH BEKÄMPNING AV VÅLD MOT KVINNOR OCH VÅLD I HEMMET Istanbulkonventionen TRYGGHET FRÅN FRUKTAN TRYGGHET FRÅN VÅLD VAD ÄR KONVENTIONENS SYFTE? Europarådets nya konvention

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr

Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr [Fair Sex] is sex on equal terms and with mutual respect in all situations. Sex trafficking is the opposite of

Läs mer

Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck

Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Enskild motion MP2207 Motion till riksdagen 2018/19:2748 av Åsa Lindhagen m.fl. (MP) Insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Jämställdhetsenkät sammanställning

Jämställdhetsenkät sammanställning Jämställdhetsenkät sammanställning Under 2014 spred vi en enkät till de som definierar sig som kvinnor och som bor på landsbygden. Den ställde frågor som utformades efter riksdagens fyra jämställdhetspolitiska

Läs mer

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention?

Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? Hur lever Sveriges regering upp till FN:s Kvinnokonvention? CEDAW-nätverkets lättlästa rapport Sveriges Kvinnolobby Rapporten har tagits fram med pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.

Läs mer

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.

FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV. Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj. FRIHET FRÅN VÅLD VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE MED GENUSPERSPEKTIV Peter Söderström peter.soderstrom@mfj.se Män för Jämställdhet www.ffv.me www.mfj.se TOUGH GUISE Förväntningar på våld Från barndomen är killar

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

2. Det är särskilt oroande att kvinnor utsätts för obeskrivligt mer barbariska våldshandlingar och att våld mot barn och äldre blir allt vanligare.

2. Det är särskilt oroande att kvinnor utsätts för obeskrivligt mer barbariska våldshandlingar och att våld mot barn och äldre blir allt vanligare. Våld mot kvinnor Bakgrund 1. Våld mot kvinnor är ett fortsatt och världsomfattande problem som förekommer i alla åldrar och sociala grupper. Våldshandlingar mot kvinnor sker i olika miljöer, inklusive

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Förslag den 25 september Geografi

Förslag den 25 september Geografi Geografi Jordytan består av en mosaik av livsmiljöer som är unika, föränderliga och sårbara. Geografi ger oss kunskap om dessa varierande miljöer och bidrar till förståelse av människors levnadsvillkor

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

Verksamhetsplanen bygger på Europafederationens nya 7-åriga strategiplan som återfinns i bilaga 1.

Verksamhetsplanen bygger på Europafederationens nya 7-åriga strategiplan som återfinns i bilaga 1. Sverigeunionens verksamhetsplan 2013-2014 (med start direkt efter unionsmötet) Sverigeunionen består av 63 klubbar med ca 1450 medlemmar Verksamhetsplanen är ett bindande dokument för unionen och klubbarna.

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER Vad är massmedia? Media är ett sätt att ge människorna information och kunskap om världen. MEN HUR FÅR MAN UT INFORMATION DÅ? Genom bl.a. TV, datorer, internet, tidningar,

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Kvinnors rätt till trygghet

Kvinnors rätt till trygghet Kvinnors rätt till trygghet Fem konkreta insatser för kvinnofrid som kommer att ligga till grund för våra löften i valmanifestet Inledning Ett av svensk jämställdhetspolitisks viktigaste mål är att mäns

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Rapport från EPSU:s studie om löner i vårdbranschen i förhållande till övergripande lönenivåer och löneklyftan i olika länder inom

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

Ett konkret demokratisamarbete med staden Suleimanya i irakiska Kurdistan Motion av Christer Öhgren (mp) (2001:71)

Ett konkret demokratisamarbete med staden Suleimanya i irakiska Kurdistan Motion av Christer Öhgren (mp) (2001:71) Utlåtande 2009:51 RI (Dnr 006-1637/2001) Ett konkret demokratisamarbete med staden Suleimanya i irakiska Kurdistan Motion av Christer Öhgren (mp) (2001:71) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Sweden ZA4891 Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Sweden FLASH 266 WOMEN AND EUROPEAN PARLIAMENT Demographics D1. Kön [1] Man [2] Kvinna D2. Hur gammal är du?

Läs mer

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter Plan arbetar över hela världen för att förbättra situationen för barn som lever i fattigdom

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM Ruslan kämpar för demokrati och uzbekers rättigheter i Kirgizistan Ruslan är frilansjournalist och skriver om sociala och politiska problem i Kirgizistan. Han har bland

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015 Genom utmaningar och upplevelser i en trygg och jämställd miljö har varje elev utvecklat sina kunskaper, sin lust till livslångt lärande och sig själv som individ i vårt demokratiska samhälle lustfyllt

Läs mer

RFSL. Skiss över RFSL som organisation här

RFSL. Skiss över RFSL som organisation här VI VÅGAR FRAMTIDEN. RFSL. Vi förgyller världen med gemenskap, aktivism och hbtq-politiska segrar. Stöd det fortsatta arbetet för alla hbtq-personers mänskliga rättigheter! FOTO Tine Alavi, Eveline Johnsson,

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 En bättre värld United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 Landyta Källa: Worldmapper Befolkning Källa: Worldmapper 1. Utrota extrem fattigdom och hunger Delmål: Halvera andelen människor

Läs mer

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också Politics for Peace Under år 2007 beviljades IKFF medel för att utbilda sina medlemmar om europeisk säkerhetspolitik (ESP) med fokus på ett genusperspektiv. Nu fortsätter den här satsningen genom projektet

Läs mer

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete.

UNGA OCH EXTREMISM. Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. UNGA OCH EXTREMISM Vi erbjuder kunskapsöversikter, poddar och projektpengar till förebyggande arbete. SKAFFA KUNSKAP Ung och extrem podcasts Tre samtal om extremism Män som våldsamma superhjältar. Kvinnor

Läs mer

Strategi för barn och unga i Norden

Strategi för barn och unga i Norden 2 3 NORDISK MILJØMÆRKNING Strategi för barn och unga i Norden Strategi for børn og unge i Norden ANP 2010:710 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2010 ISBN 978-92-893-2012-2 Layout: Jette Koefoed Fotos:

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter. Emma Broberg Avdelning mänskliga rättigheter

Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter. Emma Broberg Avdelning mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter Emma Broberg Avdelning mänskliga rättigheter Kommittén för mänskliga rättigheter Kommittén har ett strategiskt och samordnande ansvar för VGRs

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad. Anna Jacobson

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad. Anna Jacobson MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER -från vackra ord till verkstad Anna Jacobson Kommittén för rättighetsfrågor (politiker) Avdelning rättighet (tjänstepersoner) Arbetar med: Verksamhetsutveckling, bl a pilotprojekt

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

ZA4812. Flash Eurobarometer 232 (Discrimination in the European Union) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4812. Flash Eurobarometer 232 (Discrimination in the European Union) Country Specific Questionnaire Sweden ZA4812 Flash Eurobarometer 232 (Discrimination in the European Union) Country Specific Questionnaire Sweden FLASH EUROBAROMETER 232 I följande frågor, kommer du att tillfrågas om din syn på diskriminering.

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 11.10.2013 2013/2147(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 Barbara Matera (PE519.533v01-00) över Saudiarabien,

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrunden antogs av Roks årsmöte 2007 2007 Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Stockholm

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: - Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. - Varje svar får innehålla

Läs mer

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap 3.15 Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer