Rapport från en studieresa i april 2012 Några nedslag i den nederländska biblioteksvärlden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från en studieresa i april 2012 Några nedslag i den nederländska biblioteksvärlden"

Transkript

1 Rapport från en studieresa i april 2012 Några nedslag i den nederländska biblioteksvärlden Hösten 2011 sökte vi och fick resebidrag från Svensk Biblioteksförening för en studieresa till Nederländerna. Vi spanade på Internet efter de allra mest intressanta biblioteken att besöka och kom fram till att vi ville besöka centralbiblioteken i Delft, Den Haag och Amsterdam samt det tekniska universitetsbiblioteket i Delft. Ett av skälen är att Umeå ska få ett nytt bibliotek 2014 i Kulturväven, som ritats av Snöhetta. Väven ska inrymma både kommunala och kommersiella verksamheter, såsom Kvinnohistoriskt museum, danslokaler, utställningslokal, teater, hotell, restaurang/caféverksamhet förutom biblioteket. Vi var därför särskilt intresserade av att titta på relativt nya bibliotek. Vi ville titta på hur man utnyttjar nya tekniska lösningar, samverkan med andra aktörer, marknadsföring, läsfrämjande och programverksamhet. Orientering och skyltning som underlättar för besökare att hitta i biblioteket var vi också intresserade av. Efter att vi valt vilka bibliotek vi ville besöka tog vi kontakt med den nederländska biblioteksföreningen, som gav oss namn på kontaktpersoner. Dessvärre lyckades det inte att få till ett studiebesök på centralbiblioteket i Rotterdam, men vi besökte ändå biblioteket på egen hand. Resan gjorde vi i april år, i tulpantid. Vårvärmen lyste med sin frånvaro. Vi fick desto mer av regn och rusk. Förutom fem biblioteksbesök hann vi med ett besök på Keukenhof, den stora tulpanutställningen och Rijksmuseum i Amsterdam.

2 Bibliotheek Den Haag. Den Haag har ca invånare. Är ett stort kulturcentrum som har bibliotek, museum, dans, teater, jazzfestival, konstakademi. Här finns även riksdag och regering, Internationella Domstolen, Krigsförbrytartribunalen och Internationella brottmålsdomstolen. Och här bor drottning Beatrix. Staden har många invandrare, särskilt från Indonesien. och Surinam, de forna kolonierna. Det finns 18 filialer, varav ett Beach Library, inrymt i ett hotell. 6 av filialerna ska stängas i år pga dålig ekonomi. Biblioteket har medlemmar, ca 1 miljon lån/år böcker. Arkitekt: Richard Meier. Biblioteket är ihopbyggt med stadshuset. Man måste vara medlem för att få låna. Medlemskapet kostar 25 euro/år. Pensionärer får rabatt. Gratis för barn. Det nuvarande biblioteket invigdes av drottningen 1995, vilket säger något om vilken status biblioteket har i samhället. Biblioteket består av 6 våningar, varav den översta är till för administrationen. Biblioteket har inte någon skylt utanpå huset som visar att det är ett bibliotek. Först när man kommer nära kan man se en skylt på insidan, som kan skönjas utåt. Biblioteket har uniformerade vakter under hela öppethållandet. Ledord: Information, Kultur, Mötesplats, Utbildning. Kvalitet är viktigare än kvantitet. Tidigare var biblioteket ett traditionellt studiebibliotek. Nu vill man att biblioteket mer ska bli områdets vardagsrum. I genomsnitt har man besökare/dag. Många äldre upplever att biblioteket blivit för teknokratiskt. Mer och mer ska besökaren göra själv. Därför vill biblioteksledningen att personalen ska fungera som värdar, vid servicepunkterna. Biblioteket erbjuder ett par rum att hyra utrustade med tysta pianon, dvs digitala pianon som användes med hörlurar, vilket är populärt. Biblioteket fick en ny interiör 2005 av arkitekten Aat Vos. På entréplanet finns en stor disk som biblioteket delar med turistinformationen. Där finns ett trevligt café, som satsar på kvalitet. Caféet har blivit en populär mötesplats. Där får man inte vara om man inte fikar. För dem som bara vill komma in

3 och värma sig finns ett annat område i bottenplanet att bara vara på. Där kan man också läsa serier. Varje våning har sin egen färg. Det finns en stor bild i samma färg på en Haagförfattare intill hissen. Även skyltmöblerna på respektive våning har samma färg. Tidningar och tidskrifter Dagstidningarna, ca 50, finns vid caféet. I anslutning finns ett antal datorer för läsning i Library PressDisplay. Tidskrifterna finns på samma plan och är indelade i alfabetisk ordning. Alla framsidesexponeras. Tidskrifterna lånas inte ut.

4 Skönlitteraturen är som på de folkbibliotek vi besökte genreindelade. Indelningen görs centralt av motsvarigheten till BTJ. Samma genrer finns på barnavdelningen, med undantag av genren Erotik. Alla böcker är märkta med genresymboler, men böckerna står i alfabetisk ordning på författaren. Man har författarbesök, boktips, bokpresentationer på bokhandlarvis. E-böcker har man haft sedan 2008 och nu finns det Även i Nederländerna är e-böckerna en komplicerad historia. Här måste man förhandla med varje förläggare. Alla nederländska bibliotek katalogiserar i OCLC. De flesta böcker köps in från ett nationellt företag, motsvarande BTJ. Allt material som finns i katalogen har man bilder på, annars går det inte att lägga in materialet. Fjärrlån, nationella, kostar 1 euro. Internationella fjärrlån sköts av universitetet och nationalbiblioteket. Programverksamheten är omfattande. Var fjortonde dag erbjuds lunchkonserter. Man deltar i festivaler 5-9 ggr/år. Man har ett muntligt berättarprojekt, där äldre får berätta sina livshistorier. Dessa samlas på CD-skivor som sparas. En nationell poet utses vart femte år av författarförbundet, vilket uppmärksammas. En söndag i månaden har man ett poesiprogram. Förutom författarbesök har man under april t ex demokratidebatt, ett turkiskt tema med många olika programinslag (tulpanerna kommer ju ursprungligen från Turkiet), Literature Late Night kl 21: Varje år hålls en nationell bokvecka, som man deltar i. Filialerna ordnar sina egna program, men kan få hjälp av huvudbiblioteket. Man vill behålla filialernas olika kulturer och förutsättningar.

5 Utställningsverksamheten är omfattande. När vi var där pågick en utställning med motivet Flickan med pärlörhänget. Ett antal konstnärer hade bjudits in att ge sin bild av motivet. Runt utställningen har man program varje månad, t ex modevisning av flickor utklädda till Flickan med pärlörhänge. Det är ett stort samarbetsprojekt, som inte varit möjligt att genomföra på egen hand. Denna utställning har lockat många besökare och gett mycket reklam för biblioteket. Samarbetspartners i programverksamheten är t ex teatern, museer, biografer, skolor, Montesquieuinstitutet och kyrkan. Filialerna ordnar sina egna program. Man vill behålla filialernas olika kulturer och förutsättningar. Allt som visas på huvudbibliotekets skärmar visas också på filialerna. Marknadsföring Mest information, både arrangemang och allmän information, finns i biblioteket, på skärmar, affischer, månadsvisa programblad. Man skickar också ut digitala nyhetsbrev. Arrangemang förs ut även via annonser, Facebook och Twitter. Informationen är både på holländska och engelska. I entrén finns en skärm med information om vad som händer idag. Allt som visas på huvudbibliotekets skärmar visas också på filialerna.

6 Technische Universiteit Delft Library Fakta om biblioteket Biblioteket servar ca studenter och akademisk personal Library Learning Centre är huvudbiblioteket, 2 filialer Öppettiderna är anpassade efter det akademiska året, men väldigt generösa, mellan kl 8.00 och kl på vardagskvällarna Cirka läsplatser i huvudbiblioteket, varav ca 300 tysta läsplatser 155 datorplatser Samlingen består monografier, e-böcker, e-tidskrifter förutom samlingen i depåbiblioteket. 42 km boksamling Tekniska Universitetet i Delft är ett av tre tekniska universitetet i Nederländerna och stiftades 1842 av kung Vilhelm II. Universitetsbiblioteket i Delft (TU Delft Library) är sannerligen en annorlunda byggnad. Huset invigdes 1997 och är ritat av Mecanoo arkitekter. Kännetecknande är husets lutande tak som är täckt med gräs. Gräset fungerar som ett isolerande skydd men det tål att gå och sittas på ersattes hela taket, inklusive gräsmatta på m², med ett nytt tak, efter åratal av läckage. Mitt i gräset står en 41 m hög kon, som ska symbolisera teknik. (1) (2) Vi besökte biblioteket under tentamensperioden, vilket gjorde att biblioteket hade extra långa öppettider, till kl 02.00, och att hela biblioteket förväntades vara en tyst zon. Biblioteket När man närmar sig biblioteket framifrån ser det inte så stort ut, men när man har kommit in är det enormt. Den stora salen domineras av den klarblå väggen i bakgrunden och den enorma konen som liksom sjunker genom taket in i biblioteket (bild 3). Konen utnyttjas endast för studieplatser (ca 450), den rymmer fyra våningar (bild 4). Framför den blå väggen hänger (!) fyra balkonger i vajrar. På balkongerna hittar man en stor del av boksamlingen. Varje balkong har en liten bro över till studieplatserna i konen. Man når balkongerna via en lång trappa eller hiss.

7 (3) (4) Studieplatser Biblioteket erbjuder väldigt många studieplatser, 900 stycken. Möblemangen varierar, från sköna hängstolar till strikta rader med datorplatser. Det finns ett antal grupprum som kan bokas. Datorer håller på att bli föråldrade och det funderades över om de skulle ersättas överhuvudtaget, eftersom de allra flesta studenterna har egna laptops. Samarbete TU Delft Library har många samarbetspartners, både inrikes och utrikes. Målsättningen är att förbättra tillhandahållandet av vetenskapliga medier, bl a genom att effektivisera, dela med sig av kunskap och inspirera varandra. Mål Bibliotekets övergripande mål för är omfattande och innehåller bl a att man arbetar mot ett nationellt universitetsbibliotekssystem. TU Delft Library:s motto är: Educate Innovate Create (Utbilda Förnya Skapa).

8 DOK Library Concept Center i Delft Delft har cirka invånare Folkbiblioteket har besökare per dag Bemanningen är 5-6 biblioteksanställda samtidigt i infodiskar och reception för bibliotekets 5 avdelningar. Arkitekt: Liesbeth van der Pol, Dok architects Inredningsarkitekt: Aat Vos, Aequo BV Dok Delft är ett så kallat offentligt mediatek i Delft. Det är en sammanslagning av det tidigare DiscoTake, där man kunde låna CD- och DVD skivor, Biblioteket och Konstcentrum Delft. Sedan januari 2006 bildar de tillsammans DOK. I maj 2007 flyttade de in i nya lokaler vid Vesteplein Biblioteket ligger alltså i en ombyggd fastighet i centrum. I samma byggnad finns kontor, lägenheter, affärer och cykelparkering. Den gamla fasaden revs och är återuppbyggd någon meter längre ut och är helt i glas. I fönstren sitter enorma bilder av bokryggar som ger illusion av att fasaden är en bokhylla. Ett gigantiskt skyltfönster. Marc Borneman, Avdelningen för marknadsföring och kommunikation, visade biblioteket. Ledord för DOK Delft - Säg aldrig nej prova först - Low key entry Hitta i biblioteket Biblioteket har en entré. Där finns återlämningsautomater, datorer med internet, utlåningsautomater och en lång reception och infodisk. På den första pelaren man möter sitter en karta över biblioteket som visar vad som finns och hur hyllorna står på de två våningsplanen.

9 Utställningsmontrar och väggyta för utställningar har en framträdande plats i entréplanet. De ska locka in besökarna längre in i biblioteket Tanken är att tillhandahålla en plats för alla och en var att ställa ut sina alster och därför är montrar och utställningsvägg utformade för att ge en proffsig inramning. Low key entry visar sig här i att amatörer ska känna sig välkomna att ställa ut. Digital skärm På några utvalda ställen finns digitala skärmar med hänvisningar till funktioner och avdelningar. Temaområden Bottenvåningen: Facklitteraturen är till delar placerade i temarum på den öppna golvytan. Några exempel är: - Resor, Länder och Delft. - Historia - Fritid, Hem, Mat, Trädgård Den facklitteratur som inte förts samman i rum står längs väggarna. Där är stora väggskyltar som syns på långt håll i en lång svit över hyllorna.

10 Övre plan: På avsatsen när man kommer upp finns pilar på golvet i olika färger som pekar ut avdelningarna. Här uppe finns en avdelning med infodisk för Musik, Film och Spel. En avdelning för Dagstidningar och Tidskrifter med en uppbyggd scen i ena änden för arrangemang. En avdelning med infodisk för Romaner. Här ligger också avdelningen för barn och ungdomar med infodisk. På samma våning finns även en avdelning med infodisk där man kan hyra konst. Egna hyllor och möbellösningar Bibliotekets hyllor är designade för DOK Delft av Aat Vos, inredningsarkitekt. De är byggda av genomfärgad MDF-board utan ytbehandling. Det verkar kopplat till ledordet Low key entry. De ger inte intryck av dyr specialdesignad möbel. Hyllorna för böcker har hyllplan som är lätt bakåtlutade. Tanken är att personal inte ska lägga tid på att skjuta hela tunga bokraden till vänster och sen flytta med bokstödet. Mindre fasta bokstöd sitter på varje hyllplan. Böckerna är spridda längs hela hyllplanet och ibland är böcker framsidesexponerade mot hyllans bakre vägg. Hela den traditionella bilden av rader med bokryggar längs hyllans främre kant är borta! Man tänker sig helt omvänt att det ska vara lätt att ta ut en bok och lätt att hitta plats för den igen. Böckerna står inte trångt hoptryckta. Låntagarna ska alltså få känslan av att bläddra trots att det är en bokhylleförvaring.

11 Förvaringen för dagstidningar är också byggda av genomfärgad MDF. Förvaringen har lutande exponering av senaste nummer i bordshöjd. Undertill finns lådor för äldre exemplar. Handtaget för lådan är en utskärning i lådans framsida som gör att man även kan se tidningshögen inne i lådan. På barnavdelningen finns varianter av bokhyllan. Två sektioner är sammanbyggda rygg i rygg med två andra sektioner. Den klossen är monterad på en skiva som sticker ut på de sidor där böckerna står. Den skivan är i sin tur monterad med stora hjul undertill. Det som sticker ut fungerar som något att sätta sig på för att bläddra i en bok eller att ställa sig på för att titta på nära håll på översta hyllplanets böcker. På barnavdelningen finns en utdragbar kapphängare som på baksidan fortsätter i ett område för kopieringsapparat. Den möbeln gör också att den stora trappan blir lite svårare att springa iväg till från barnavdelningen. Vård av bokhyllorna På golvet mellan bokhyllorna stod en varningsskylt för att man inte skulle snubbla över sladden till dammsugaren. Biblioteket jobbar med den instans i Delft som förmedlar arbetsträning för personer med svårigheter att hitta arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

12 Färger och material Nästan inget är vitt i biblioteket. Hyllorna på facklitteratur, skönlitteratur och tidningar för vuxna är nästan svarta. På barnavdelningen finns flera hyllor som är gröna och orange. Diskar är gjorda i olika material och känsel. Golven är av olika material på avdelningarna. Ett ljust enfärgat (lättstädat) på entréplan, ett trägolv i varm ton på övre plan där tidningar och scen är. Tjocka ljudabsorberande mattor finns i det tystare studieområdet. Personalrummet ligger på ett loft lite ovanför biblioteket, men utan ljudavskiljare. Där är golvet av nålfilttyp och färgerna i rummet är rosa, orange och grön. Samarbeten DOKLAB har tidigare varit en del av DOK-konceptet men är sen 2012 en självständig firma. Ett resultat av samarbetet som fanns i biblioteket var några olika program för touch-screen. Både för barn och vuxna fanns bord med stora touchscreenskärmar där man kunde klicka på bilder och på olika sätt få veta mer om utgrävningarna som pågick i Delft inför en stor ombyggnad av kvarteren vid järnvägsstationen. Besökarna kunde även lägga till egen information. Skool Zone Flera eftermiddagar i veckan finns specialutbildad personal i biblioteket för att hjälpa skolbarn i grundskolan DOK Voorhof med skoljobb i form av skrivande och muntliga presentationer. Barnen får hjälp med att välja ämnen, hitta material,

13 både i biblioteket och att söka på internet. De får också tips hur man håller nerverna i styr när man ska presentera något muntligt i skolan. Information till ungdomar år Här samarbetar biblioteket med något som närmast kanske kan jämföras med Ungdomsmottagningen. Infodisken är bemannad fyra eftermiddagar i veckan. Här kan ungdomar få svar på frågor och hjälp med att förstå var de ska vända sig vid olika problem, till exempel: utbildning, sysselsättning, boende, pengar, droger och missbruk, sex, hälsa och fritid. Vi hjälper dig eller hänvisar dig till behöriga myndigheter. Du kan också ta med mappar, sido-jobb, söka och få hjälp med att skriva brev. Det kostar dig inget och allt vi diskuterar är anonymt. Du kan också ringa, maila och du kan även chatta med oss. Och... Ingen fråga är dum! Ungefär så är texten på hemsidan, även här i andan Low key entry. Intryck Biblioteket känns väldigt med i tiden och använder sig gärna av nya idéer och tekniker. De har haft som uppdrag att blir världens modernaste bibliotek. Det räcker i alla fall till för att imponera på oss och även andra i Sverige. I augusti 2012 kommer Gonneke Wegner från biblioteket att delta i KomboBib 2020 i Västerås.

14 Bibliotheek Rotterdam Ca inv. Huvudbibliotek och 23 filialer, varav många ska läggas ner inom kort pga dålig ekonomi. Rotterdam är den nästa största staden i Nederländerna. Huvudbibliotekets yta är på kvm, och består av sex våningar. 1 milj böcker, CD-ROM, DVD- och videofilmer, noter ca 100 dagstidningar, 1500 tidskrifter, drygt 3,5 miljoner utlån/år, 3,4 milj besökare/år. Här fick vi inte någon kontakt med biblioteket, så vi besökte biblioteket på egen hand. Biblioteket i Rotterdam var det bibliotek som var mest välbesökt av de ställen vi besökte. Här fick vi fotografera i smyg. De uniformerade vakterna kom gång på gång och sade till att det inte är tillåtet att fotografera, av integritetsskäl. På bottenvåningen finns ett café, Dikt, där det även serveras öl och vin. Foajén Direkt vid entrén finns ett område med många låga broschyrhyllor för informationsmaterial om olika aktiviteter i Rotterdam. Efter det går man genom larmbågarna in till det stora bottenplanet med vanlig biblioteksservice som återlämningsautomat, hämthyllor för aviserade böcker, utlåningsautomater. Bottenplanet fungerar också som en träffyta för besökarna. Där finns till exempel ett golvschackspel där flera tittar på när två män har börjat spela. Där finns också en utställningsyta. Runt om bottenvåningen finns ingångar till en biblioteksteater, en musikavdelning och ett café eller snarare restaurang.

15 Hitta i biblioteket Vid rulltrappan på varje plan finns en tavla med en schematisk skiss över våningarna. Där är en lista över ämnen och funktioner och man ser vilken våning det finns på. Man kan i listan se att facklitteratur och tidskrifter är temaindelade. När man till exempel kommer till Gezondheid (Hälsa) på våning 5 hittar man även hälsotidskrifterna. Böckerna står i bokhyllor i huvudsak längs ytterväggarna på våningsplanen. Tidskrifterna finns i låga möbler på hjul. De står nära bokhyllorna men mer in mot de öppna ytorna. Det gör att man får en överblick och kan se vad som finns på samma våning. Man kan till exempel se informationspunkterna på långt håll. Romanerna står även de i hyllor som är påtagligt låga. Hyllorna är formade så att böckerna på nedersta hyllan är lättare att söka bland. Orienteringsskyltar Förutom varje vånings karta med ämneslista finns stora skyltar på pelare som pekar ut åt vilket håll du ska gå när du väl är på rätt våning. Sen när du kommit fram till ämnesområdet sitter skyltar ovanför bokhyllorna som är formade lite grann som böcker. De låga bokhyllorna är konstruerade med liggande stålrör i toppen. Där sitter på många ämnesområden en liten skylthållare i plast där man satt mindre skyltar. De sitter i ögonhöjd för en stående vuxen. Bland noterna finns små skyltar med bilder av instrumenten som noterna ska spelas med.

16 Inredning Det första man reagerar på när man kommit upp på biblioteksvåningarna är valet av belysning. På alla våningar består den allmänna takbelysningen av en otrolig mängd stora vita taklampor. Första tanken är att det blir ett för dominerande inslag, men efter hand känns det väldigt trevligt. Lamporna är vita och helt täckta. Man blir aldrig bländad när man tittar efter böcker i hyllorna. Det är också så att de låga hyllorna inte har egen hyllbelysning och därför är det bra att takbelysningen finns i överflöd. Det finns en mängd olika stilar på möbler och varianter av medieförvaring i biblioteket. En orientalisk matta ligger på en formpressad skiva och fungerar som en jättedivan. En barnboksillustration är uppförstorad och ligger som ett sorts laminat i en stor bordsskiva. Man blir glatt överraskad på flera ställen av de lekfulla inslagen. Det finns även praktiska detaljer som till exempel en utstickande sitt- eller ståbänk vid de högre bokhyllorna. Man kan slå sig ner en stund för att bläddra i en bok eller kanske kliva upp för att titta väldigt nära på böckerna i översta hyllplanet. En annan funktionell detalj är de lätt lutande tidningsborden. Det är skönare att läsa tidningarna på bord i den vinkeln och kanske att tidningarna troligare läggs tillbaka på sin rätta plats om de nästan glider av borden om man reser sig upp och går.

17 Skivor och musikavlyssning finns på bottenvåningen och avdelningen är väl tilltagen, både till ytan och innehåll. Man är ansluten till ger en tillgång till CDskivor, musik-dvd och LP-skivor. Vi testade att lyssna på plats och det gick bra utan att först logga in. Det går även bra att provlyssna hemifrån utan inloggning. Även tillgången på fysiska CD-skivor är enorm. I katalogen finns ca CD-skivor och skivorna förvaras i hyllor bakom disk. Här finns olika avlyssningsmöbler och jukebox. Musikavdelningen Den stora samlingen noter finns på samma plan som facklitteraturen. Här finns också möjlighet att låna tysta pianon, digitala pianon med hörlurar. I anslutning till noterna och musikböckerna finns en scen där man har konserter och andra uppträdanden. Tidningar och tidskrifter Dagstidningarna är placerade i fack på betongpelare. För tidningsläsning har man lutande bord. Tidskrifterna är framsidesexponerade, som på alla bibliotek vi besökte. Här är de ämnesindelade och finns i anslutning till det ämnesområde de hör. Hyllorna är låga och på hjul.

18 Skönlitteraturen är genreindelad, märkt med för Nederländerna generella symboler. De står dock uppställda efter författare. I bottenvåningen har man en telefonkiosk, där man kan få en dikt uppläst, precis som på huvudbiblioteket i Den Haag. Biblioteket organiserar årligen olika läsfrämjande aktiviteter, såsom Bokens vecka, Children s Book Week Party och The Readers Party. Biblioteket inrymmer också the Central Disco och the Library Theatre, där man har föreställningar och program regelbundet. Barnavdelning På småbarnsavdelningen finns möbler för bilderböcker utan framkant. Hela framsidan är exponerad på de böcker som står i första rad. Hyllplanen är bakåtlutade och är i olika nivåer. Därför ser man även framsidan på böckerna som står bakom den första raden. Hyllorna är placerade så att de naturligt bildar en jättecirkel med entré från ett håll. På ett ställe kan vuxna gå ut från cirkeln åt ett annat håll eftersom där finns en sorts låg dörr som öppnas med ett vred som sitter på utsidan. Det här gör att de små barnen som har lite spring i benen håller sig till sin avdelning och förirrar sig inte lika lätt ut på resten av våningsplanet. Skönt för föräldrar som har barn som inte kan sitta still medans mamma/pappa läser för sitt andra barn som har ro att sitta och lyssna. En av pelarna har man klätt in med ett ulligt textilt material och dessutom huvudet från ett kramdjur i form av ett lamm. Pelaren ser genast väldigt trevlig ut. Alldeles nära lammet står en spjälsäng ifall en förälder vill lägga ner sitt minsta sovande barn en stund, medans man läser för sina äldre barn.

19

20 Centrale Bibliotheek Amsterdam Fakta och siffror om Centrale bibliotheek: Öppet varje dag mellan och Yta: m² 110 datorer för sökningar i det digitala biblioteket 490 datorer för Internet eller ordbehandling Fler än sittplatser Trådlöst internet (Wifi) Biblioteksteater med 250 sittplatser Annie M G Schmidtteater med 50 sittplatser Magasin med plats för hyllmeter böcker Läskafé, lobby och restaurang 4 mötesrum dedicerade till nederländska författare besökare varje dag, 1,8 milj per år p-platser bevakade cykelparkeringsplatser De Centrale bibliotheek in Amsterdam invigdes av prinsessan Laurentien, gift med drottning Beatrix tredje son. Biblioteket ligger på en konstgjord ö, Oosterdokseiland, granne med Centralstationen och är en del av ett större projekt, Oosterdokseiland som är mycket ambitiöst och kan inte beskrivas i några få ord. Centrale bibliotheek är huvudbiblioteket, det finns 27 filialer och ett digitalt bibliotek som tillsammans bildar Stiftelsen Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Målsättningen är att ge fri tillgång till information, kunskap och kultur för alla genom att erbjuda högt kvalitativa bibliotekstjänster för utbildning, delaktighet, möten och kulturupplevelser. Inom OBA arbetar 330 medarbetare. Centrale bibliotheek är Väst-Europas största multifunktionella bibliotek. Arkitekt är Jo Coenen, fd riksarkitekt. Huset är 8 våningar högt och man har en fantastisk utsikt över vattnet och Amsterdams historiska centrum. Den översta våningen är inte tillgänglig för publik, utan används av teaterteknikerna. Sjunde våningen är restaurang med takterrass och ingång till teaterdelen. Källarvåningen till och med våning sex är biblioteksdelen. Entré När man kommer in i huset kommer man in i en stor och ljus entré. I ett hörn samlas några rullstolar. Man möts först av en disk med några uniformerade säkerhetsvakter, men när man gått genom larmbågarna kommer man till en lång receptionsdisk. Huset ger ett ljust intryck. Alla väggar och pelare är vita och även undersidorna av rulltrapporna i mitten av huset är av vitt glas, med ljusrör innanför. Ambitionen är att så fort något har gått sönder eller blivit klottrat på att det ska ersättas eller målas över för att bibehålla det fräscha och ljusa intrycket. Man orienterar sig i huset med hjälp av skyltar runt pelare eller hänvisningar i rulltrapporna.

21 Barnavdelningen En trappa ned i biblioteket ligger barnavdelningen. Barnavdelningen riktar sig till barn mellan 0-12 år, äldre barn och ungdomar hänvisas till vuxenavdelningen. Längst fram vid fönstret finns lekplatsen, som riktar sig med media för barn mellan 0-7, längre in finns böcker och media för barn mellan 7-12 år. Här är hyllorna är cirkelformade (se bild 1) och varje cirkel innehåller ett tema: - Äventyr (förr i tiden, dinosaurier, resor, hur funkar det) - Lära och läsa (insidan: skolan, läsa lätt, uppslagsverk, utsidan: spännande, rysare och skönlitteratur utan särskilt tema) - Drömma (sagor, fantasy och poesi) - Uteliv (jorden, djur, hästar) - Jag och världen (filosofi, religion, samhälle, kärlek, sport o motion) - Ateljé (Insidan: hobby, konst, musik, film, utsidan: övriga språk, serier, säsongsbundna teman) (1) (2) Under vårt besök på torsdagsförmiddag är det väldigt lugnt på barnavdelningen. De flesta barnen är ju i skolan och biblioteket ligger inte alldeles i närheten av skolor. På barnavdelningen finns även Annie M G Schmidttheater med 50 sittplatser och ett kinderlab eller ateljé för barn. Här har det tillverkats mycket av utsmyckningen på barnavdelningen, eftersom barnen tyckte att det var alldeles för vitt och sterilt där. (Det får inte anslås något på pelarna och väggarna förutom orienteringsskyltar.) Informationsdisken på barnavdelningen är en väldigt lång disk, med personal på ena sidan och plats för låntagardatorer på andra sidan. För barn finns en trappa med tre trappsteg som de kan sitta på om de vill ställa en fråga till personalen (bild 2).

22 Tidningar och tidskrifter På entréplan finns även återlämningsautomater och en stor tidskrifts- och tidningsavdelning (bild 3). Här finns ett litet kafé (ett annex till restaurangen på våning 7). Tidskrifterna är frontexponerade, med äldre nummer på en hylla bakom. Tidskrifterna är ämnesindelade, med en stor avdelning för de sk glossy tidskrifterna och för de regionala tidningarna. Här finns gott om läsplatser, både med sköna fåtöljer och stora bord. Det finns en bemannad informationsdisk. Multimedia (3) (4) På första våningen finns avdelningen för multimedia (bild 4). Här återfinns de rundade hyllorna som även finns på barnavdelningen, fast här används utsidan som förvaring för tusentals DVD-filmer, medan insidan av hyllorna utnyttjas som små biosalonger (Cineac). Här visas film under bibliotekets öppettid, biblioteket har ett abonnemang på visningsrätt av filmer. Det finns även stora mängder CD-skivor för utlåning, men som på de flesta bibliotek har CD-utlåningen minskat tack vare musiktillgången via nätet (muziekweb.nl, Spotify mm). Ett roligt och annorlunda element i det övrigt väldigt ljusa och designade möblemanget är informationsdisken i form av en val, byggd helt i wellpapp. Golvet på denna våning är också annorlunda än på de övriga våningarna, här finns en ljudisolerande plastmatta, medan i resten av huset ligger trägolv. Skyltning och utställningar De övriga våningarna är mer traditionella biblioteksvåningar, med faktaböcker och romaner. På varje våning finns en oval informationsdisk (bild 5). Ena sidan är till för personalen, andra sidan finns datorer för låntagare. På förmiddagar och kvällar är diskarna bemannade med en bibliotekarie, övrig tid med två. De vita bokhyllorna står i raka rader. Belysningen är vertikala lysrör, som blir ganska varma. Kvällstid räcker belysningen inte alltid till. Det finns gott om utställningar: varje hyllsektion avslutas med ett glasskåp med skyltade böcker och på golvet finns låga utställningsskåp (bild 6).

23 (5) (6) Läsplatser Biblioteket har gott om läsplatser och datorer (bild 7). Runt rulltrapporna som finns i mitten av huset finns långa rader med läsplatser med möjlighet att antingen använda sig av bibliotekets datorer eller sin egen laptop. På våning 4 finns även många tysta läsplatser, fast riktigt tyst blir det aldrig, suset och bruset från rulltrapporna hörs hela tiden. Tidigare har det även funnits möjlighet boka enskilda rum, men de användes för religiösa ändamål istället så de stängdes. (7) (8) På varje våning vid rulltrapporna finns möjlighet till självutlåning, kopiering, utskrifter mm (bild 8). Nederländerna strävar efter att bli ett helt kontantlöst samhälle 2016 och låntagarna skolas in att betala sina biblioteksavgifter med lånekortet. Vid dessa stationer finns även betalautomater, där man kan sköta sina betalningar och föra över pengar på sitt lånekort. På sjätte våningen finns fyra mötesrum i olika storlekar som även allmänheten kan boka. Det finns ett litet pentry med kaffemaskin och vask för mötesdeltagarna. Varje mötesrum har fått namn efter en känd författare. Rummen är byggda i glas men man kan skärma av dem med hjälp av gardiner. På glasväggen i Harry Mulisch-salen kan man läsa: Met trots zie ik mijn fabel plaatsnemen voor de mooiste plek voor een boek in Amsterdam (Med stolthet ser jag att min fabel tar plats på det vackraste stället för en bok i Amsterdam ).

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012 Datum: 1114 Sida: 1 (9) Enkät Mariestads Stadsbibliotek 12 Mariestads Stadsbibliotek fick i uppdrag av kulturnämnden att göra en enkät om bibliotekets verksamhet. Enkäten fanns på biblioteket samt kommunens

Läs mer

Att arbeta med. AudioIndex. på bibliotek

Att arbeta med. AudioIndex. på bibliotek Att arbeta med AudioIndex på bibliotek INLEDNING AudioIndex är ett hjälpmedel som utvecklades i samband med projektet Bibliotek 2007, ett biblioteksprojekt som drevs i Umeåregionen och fokuserade på ökad

Läs mer

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro

Rumstyp Funktion/aktivitet Inredning Teknik InTibro InTibro Mottagande av besökare Yta för försäljning Receptionsdisk, öppen miljö, ergonomiskt utformad arbetsplats. Konstnärlig utsmyckning och växter som stämmer överens med övrig inredning. Besöksstolar,

Läs mer

Våra idéer till ett nytt. Stadsbibliotek. av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby

Våra idéer till ett nytt. Stadsbibliotek. av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby Våra idéer till ett nytt Stadsbibliotek av 5a, Knutbyskolan, Rinkeby Stockholms Stadsbibliotek är för litet. Det världsberömda biblioteket vid Odenplan i Stockholm ritades av Gunnar Asplund för 80 år sedan.

Läs mer

K U L T U R S T R Å K E T SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14

K U L T U R S T R Å K E T SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14 SAMMANSTÄLLNING FRÅN UTSTÄLLNINGEN 2014 06 14 KRONOHÄKTET - DISPONIBELT TILLFÄLLIG ANVÄNDNING KULTURSTRÅKET - ÄNGELHOLMS KULTURCENTRUM. Genom att öppna upp och sammanbinda flera byggander skapas förbättrade

Läs mer

Resultat från besökarenkäten hösten 2009

Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Systemet som användes heter Kvalitetsmetoden Boken och kommer från Compile Solution Sverige AB. Enkätfrågor: 1. Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att

Läs mer

Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014

Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014 Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014 från Anita Wisén I Örebro har man byggt ett separat 3-vånings hus för läkarutbildningen (primärt att fn användas från termin 4 och framåt).

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Reseberättelse Kenya. 22 november 1 december 2013. Bild: Deltagarna i KLAs konferens i Kakamega 2013

Reseberättelse Kenya. 22 november 1 december 2013. Bild: Deltagarna i KLAs konferens i Kakamega 2013 Bild: Deltagarna i KLAs konferens i Kakamega 2013 Reseberättelse Kenya 22 november 1 december 2013 Hasan Kosic Katarina Möller 52an Baronbackarnas kultur- och fritidscenter Örebro kommun 2014-01-07-1 -

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Projekt Synliggör Biblioteket

Projekt Synliggör Biblioteket Projekt Synliggör Biblioteket Projektet drivs av Region Halland 2009-2010. Kulturrådet har beviljat medel. Projektbibliotek: Hylte, Laholm, Onsala och Vallås Syfte: göra biblioteken och biblioteksverksamheterna

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

1. INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND... 2 1.1.1 Vilka är de olika typerna av brukare?... 2 1.2 SYFTE... 2 1.3 METOD... 3 1.4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ARBETET...

1. INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND... 2 1.1.1 Vilka är de olika typerna av brukare?... 2 1.2 SYFTE... 2 1.3 METOD... 3 1.4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ARBETET... 1. INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND... 2 1.1.1 Vilka är de olika typerna av brukare?... 2 1.2 SYFTE... 2 1.3 METOD... 3 1.4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ARBETET... 3 2. SKUGGNINGSUNDERSÖKNINGEN... 5 2.1 REDOVISNING

Läs mer

Stadsbibliotekets enkätundersökning

Stadsbibliotekets enkätundersökning Stadsbibliotekets enkätundersökning Enkäterna delades ut torsdag 2 april 26 till och med onsdag 26 april 26 med jämn spridning avseende tidpunkt för besök, kön och ålder. Dock kan man i svaren notera att

Läs mer

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare 300 telefonintervjuer med användare De som under de senaste 12 månaderna besökt Linköpings stadsbibliotek eller dess webbplats. (inklusive närbibliotek/bokbuss,

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är Man 17 19,5 Kvinna 63 72,4 Annan 7 8 Min ålder yngre än 25 år 19 21,8 26 45 år 25 28,7 46 65 år 23 26,4 äldre än 65 20 23 Tid för mitt besök 8 13 9 10,3 13 17

Läs mer

VI HAR MÖTES PLATSEN FÖR DIG!

VI HAR MÖTES PLATSEN FÖR DIG! VI HAR MÖTES PLATSEN FÖR DIG! För er som letar efter funktionella lokaler mitt i city! KFUK-KFUM Centrals café är ett alldeles nyrenoverat och arkitektritat café på 170 km2 och har ett femtital sittplatser

Läs mer

Mera temasatsningar, såsom ni gjorde med biografier om jag minns rätt. SVAR: Håll utkik på utställningsytan.

Mera temasatsningar, såsom ni gjorde med biografier om jag minns rätt. SVAR: Håll utkik på utställningsytan. Sammanställning från fråga 12 Vad tycker du Karlskoga bibliotek kan förändra för att bli det perfekta biblioteket och fråga 13 Lämna gärna övriga synpunkter. Beröm Jag tycker att vi har ett jättebra bibliotek

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

din självklara mötesplats

din självklara mötesplats din självklara mötesplats WTC SKEPPSGATAN 040-627 83 80 WTC JUNGMANSGATAN 040-627 11 00 www.wtcmalmo.se WTC JUNGMANSGATAN: TOKYO TOKYO är vår största konferenslokal som lämpar sig väl för konferenser,

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014

Vara kommun. Bibliotek Våren 2014 Vara kommun Bibliotek Våren 2014 Presentation Om undersökningen Sammanfattning Resultat NBI (Nöjd Biblioteks Index) Per fråga Om undersökningen Undersökningen riktades till personer som har bibliotekskort

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Checklista för inredning av städvänliga lokaler

Checklista för inredning av städvänliga lokaler 1 (8) Checklista för inredning av städvänliga lokaler Checklistan beskriver vad ni själva ska göra för att underlätta städningen av era lokaler. Checklistan tar både upp sådant som kan förbättras i befintliga

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Framtidens barnbibliotek

Framtidens barnbibliotek Framtidens barnbibliotek Samtidighet Delaktighet Ömsesidighet Tankar och synpunkter från verksamma inom Kalmar läns barnbibliotek Process startad 5 oktober 2009, fortsatt 2 februari 2010 Region Kalmars

Läs mer

sektion genom förskoleterrass ovan kapprum

sektion genom förskoleterrass ovan kapprum sektion genom förskole ovan kapprum EN PLATS FÖR ALLA en skola för mig Vår uppgift är främst att utforma en skola för stora som för små med en flexibilitet som skall kunna följa med stadens behov och skiftningar

Läs mer

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek

BESÖKARENKÄT. Borlänge bibliotek BESÖKARENKÄT Borlänge bibliotek April 8 Antal besvarade enkäter 137 68 47 Ej uppgivit kön 22 Vad är ditt ärende på biblioteket idag? Låna skönlitteratur 54 19 13 86 Låna faktaböcker 18 13 8 39 Låna musik-cd

Läs mer

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014

Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Analys och kommentarer gällande genomförd användarenkät på Melleruds bibliotek 2014 Syfte Vårt syfte med den genomförda enkäten var att skapa en dialog med våra biblioteksanvändare och att skapa positiva

Läs mer

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden

Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING. Radhus på Höjden Max Märkel Arkitektur Lunds Universitet URBAN COMPACT LIVING A11 Ateljé Y Radhus på Höjden URBAN COMPACT LIVING Radhus på Höjden Max Märkel 2012 Arkitektur Lunds Universitet A11 Ateljé Y kvarteret kråkelyckan

Läs mer

din självklara mötesplats

din självklara mötesplats din självklara mötesplats WTC Skeppsgatan 040-627 83 80 WTC jungmansgatan 040-627 11 00 www.wtcmalmo.se WTC jungmansgatan: tokyo Tokyo är vår största konferenslokal som lämpar sig väl för konferenser,

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket www.axiell.se Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar - Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Axiell Arena Axiell Arena Axiell

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun 1 Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun Bibliotekslagen: Alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent.

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent. Varje år utses Årets byggnad och Årets renovering i Södertälje. Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma god bebyggelse och uppmuntra till varsam renovering i Södertälje, så att vi bygger en stad att

Läs mer

Radisson Blu Riverside Hotel

Radisson Blu Riverside Hotel M O D E R N I N T E R I Ö R www.inredningsnyheter. se En specialbilaga från Modern Interiör Radisson Blu Riverside Hotel SPEKTAKULÄRT OCH INNOVATIVT IFS KONTOR MICROSOFT Intrum Justitia inreds med grön

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

Q1 Hur många gånger har du använt surfplattan i mötet med besökare?

Q1 Hur många gånger har du använt surfplattan i mötet med besökare? Q1 Hur många gånger har du använt surfplattan i mötet med besökare? Antal ggr (Endast siffra) 0 1 2 3 4 5 Medeltal Totalt Antal ggr (Endast siffra) 2,00 18 9 Totalt antal svarande: 9 # Antal ggr (Endast

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Värnamo bibliotek. Rapport januari 09. Compile Solutions Sverige AB 031 773 04 00 www.compile.se

Värnamo bibliotek. Rapport januari 09. Compile Solutions Sverige AB 031 773 04 00 www.compile.se Värnamo bibliotek Rapport januari 09 1 Innehåll INNEHÅLL 2 SAMMANFATTNING 4 VAD KAN BIBLIOTEKET GÖRA FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE? 6 DE MEST FREKVENTA ÅTGÄRDER SOM BEHÖVS FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE FÖRDELAT

Läs mer

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET Hemuppdrag Efter jullovet kommer vi att jobba med ett tema som vi kallar Huset. Det kommer att pågå under hela vårterminen. Det första hemuppdraget kring detta kommer

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

c/o 25 Klassisk & hög

c/o 25 Klassisk & hög c/o 15 Klassisk Markerat takutsprång och äkta genomgående spröjs gör detta hus till en äkta klassisk länga i litet format. Utifrån bildar fasader, fönster och tak i enhetlig matt kulör en fin helhet. Inifrån

Läs mer

Flera våningar. ArchiCAD 16. Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan,

Flera våningar. ArchiCAD 16. Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan, ArchiCAD 16 Övningsuppgift 4 Flera våningar Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan, sätta in trappor, göra hål i bjälklag, placera ut räcken. 2013 www.cadedu.se! Med kopieringsrätt

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 24 25,8 B. Kvinna 60 64,5 C. Annan 9 9,7 Min ålder A. yngre än 25 år 40 43 B. 26 45 år 18 19,4 C. 46 65 år 17 18,3 D. äldre än 65 18 19,4 Tid för mitt besök

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Biblioteksplan 2014-2017

Biblioteksplan 2014-2017 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2014-2017 Version: 3.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 29 Uppdateras: 2016 Biblioteksplan 2014-2017 Innehållsförteckning 1. Biblioteksfakta 2. Inledning 3. Uppdrag och roller

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

projekt kulturkvarteret

projekt kulturkvarteret projekt kulturkvarteret HISSAR BIBLIOTEK LILLA SALEN FOAJÉ/CAFÉ KÖK MUSIK I SYD Syftet med det pågående projektet med arbetsnamnet Kulturkvarteret är: Samverkan att med en ny sammanbindande tillbyggnad

Läs mer

Lux Lunds Universitet

Lux Lunds Universitet Lux Lunds Universitet Bild 1: Tegelfasadens varma uppljus framställs som en fond i bakgrunder till den inramade atriumgården. Det varma ljuset samspelar fint med det lågt sittande ljuset under bänken som

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM

KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM nya N y lo ka möjl l ighe ter! KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM Sida 1 av 19 BESKRIVNING Pontonjärgatan 37, 432 kvm Spännande arkitektdesignat kontor med maximalt utnyttjad yta. Högt i tak och stora

Läs mer

Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm

Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm Kungsgatan 57 737 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Kungsgatan 57 Här finns ledig lokal på 737 kvm. Yta Våning 737 kvm Plan 7 Husets karaktär Huset byggdes år 1927 för hotelländamål. Fasaden

Läs mer

Bakgrund och frågeställning

Bakgrund och frågeställning Bakgrund och frågeställning Jag har i flera åkt besökt Berlin. Den internationella och mångkulturella atmosfären gör att så fort jag sätter min fot i staden känner jag mig välkommen. Så när det var dags

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm

Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm Kungsgatan 57 299 kvm kontor Stockholm Välkommen till Diligentia Kungsgatan 57 Ledig kontorslokal på 299 kvm. Yta Våning 299 kvm Plan 8 Husets karaktär Huset byggdes år 1927 för hotelländamål. Fasaden

Läs mer

Modern funkis med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus

Modern funkis med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus med attityd Maria och Jonas hittade inget hus som de ville ha när det var dags att bygga nytt. Så istället ritade de sitt drömhus själva och lät fiskarhedenvillan bygga det åt dem. Text Nathalie Carlsson

Läs mer

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Biblioteksundersökning Höör Användare Sammanställning 110106 Jema Kulturundersökningar Bakgrund Jema Kulturundersökningar har på uppdrag av Kultur Skåne under

Läs mer

Traditioner och nutid. Biblioteket syns

Traditioner och nutid. Biblioteket syns Salo stadsbibliotek Biblioteket betjänar Bibliotekstjänsterna har blivit mer mångsidiga än den traditionella låneoch returneringsverksamheten. Salo stadsbibliotek erbjuder material för informationshunger

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm

FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm FÖRVARING OCH TILLBEHÖR Bredd Djup Höjd i cm KÖPHJÄLP STUVA Förvaringssystem DRÖMMARE spegel, dubbelhäftande spegel i plast, lätt att använda på insidan eller utsidan på STUVA dörr. 16 50 502.523.97 39:-

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Inredning för skolan. Matsal & uppehållsrum

Inredning för skolan. Matsal & uppehållsrum Inredning för skolan Matsal & uppehållsrum fika skoja mötas pausa återhämta planera Bänk Pausa Bord Pausa Äntligen paus... Såväl elever som lärare behöver pausa mellan lektionerna för att hämta ny energi.

Läs mer

En ovanligt fantastisk adress.

En ovanligt fantastisk adress. S a n n e g å r d e n residens - En ovanligt fantastisk adress. Som på Manhattan fast hemma i Göteborg. Bilden är en illustration. Avvikelser mot slutligt utförande kan förekomma. En vacker fasad på en

Läs mer

VASASTAN LUNTMAKARGATAN 34 397 KVM

VASASTAN LUNTMAKARGATAN 34 397 KVM nya N y lo ka möjl l ighe ter! VASASTAN LUNTMAKARGATAN 34 397 KVM Sida 1 av 20 BESKRIVNING Luntmakargatan 34, 397 kvm Modernt kontor med edge högst upp med stor terrass och garage. Kontoret ligger i välskött

Läs mer

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET

NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET NÄSTAN HEMMA NEONATALAVDELNINGEN ÖSTRA SJUKHUSET LIVIA WINKLER, ELIN EKMAN CTH VT 2008 INLEDNING Utvecklingen inom neonatalvården går mot att föräldern bli alltmer delaktig i vårdprocessen. Det är viktigt

Läs mer

Ett öppet och nyfiket bibliotek som inspirerar besökarna att vidga sina vyer.

Ett öppet och nyfiket bibliotek som inspirerar besökarna att vidga sina vyer. PM Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(15) Marcus Strand 2012-05-22 Ett öppet och nyfiket bibliotek som inspirerar besökarna att vidga sina vyer. Sandvikens folkbibliotek är en öppen, demokratisk

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Gratis eventlokal. utrymme. Vi erbjuder UF-företagen i Sjuhärad tillfälliga butiksytor på Brygghuset. Konst Utställningar. Mode Föreläsningar

Gratis eventlokal. utrymme. Vi erbjuder UF-företagen i Sjuhärad tillfälliga butiksytor på Brygghuset. Konst Utställningar. Mode Föreläsningar Pop-up utrymme Gratis eventlokal Vi erbjuder UF-företagen i Sjuhärad tillfälliga butiksytor på Brygghuset eller vad du vill att huset ska vara? Konst Utställningar Pop-up stores Mode Föreläsningar FOTO

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 38 36,2 B. Kvinna 65 61,9 C. Annan 2 1,9 Min ålder A. yngre än 25 år 16 15,2 B. 26 45 år 28 26,7 C. 46 65 år 26 24,8 D. äldre än 65 35 33,3 Tid för mitt

Läs mer

Precis som hemma. Två och två. Berätta om hur du bor.

Precis som hemma. Två och två. Berätta om hur du bor. 9 a..... 6. 9 eine Wohnung eschreien ein Haus oder eine Wohnung aussuchen ein Haus oder eine Wohnung mieten höflich reklamieren ungeschrieene Regeln ei Einladungen kennen Precis som hemma Lyssna på tre

Läs mer

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund Stadsbiblioteket S:t Petri Kyrkogata 6 221 00 Lund tel. 046-35 59 90 folkbiblioteken@lund.se ÖPPET: sept - april mån - to 10-20 fre 10-19 lör 10-16 sön 13-17 maj

Läs mer

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Glashuset 2014 Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2 Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Målet med Umeå2014 stärka människorna stärka staden stärka kulturen stärka norra regionen stärka det europeiska samarbetet

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Laila blandar. sina personliga favoriter

Laila blandar. sina personliga favoriter Laila blandar sina personliga favoriter Lite skandinavisk funkis och lite amerikansk villa, lite kitsch och lite gammaldags charm. När Laila Bagge Wahlgren och Niclas Wahlgren byggde sitt Trivselhus valde

Läs mer

som är upp till 40 mm tjocka. Vi hoppas att SYNAS & SÄLJA ska inspirera och ge idéer till hur ditt företag kan exponeras i storformat.

som är upp till 40 mm tjocka. Vi hoppas att SYNAS & SÄLJA ska inspirera och ge idéer till hur ditt företag kan exponeras i storformat. C O M M U N I C A T I O N Vill du att ditt företag ska synas? Och att det ska synas ofta? Oavsett om du har många kvadratmeter till förfogande eller bara har plats för en enda skylt gäller det att ge ett

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2008

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2008 I detta Nyhetsbrev berättar vi om Neptunhusets lokaler och dess trevliga hyresgäster. Ålgårdsläktaren på Borås Arena har uppgraderats med ny loge, stor mingelyta och yterligare anpassats för rörelsehindrade.

Läs mer

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI

60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 Klassisk Stålhylla DESIGN BCI 60/30 KLASSISK STÅLHYLLA Funktionell, flexibel och estetisk 60/30 klassisk stålhylla är ett fristående hyllsystem som är resultatet av många års erfarenhet och framgång.

Läs mer

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU

GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN SMARTAKONTOR.NU Malmö C Caroli City Drottningtorget Göteborg/ Stockholm Entré Lilla torg Stortorget Rörsjöparken Värnhemstorget Köpenhamn Gustav Adolfs torg St Pauli kyrka St Pauli kyrkogård Triangeln 954 GRANNE MED RÖRSJÖPARKEN

Läs mer

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Om du bor i ett dåligt isolerat hus vilket många av oss gör kan du spendera tusentals kronor extra i vinter på elräkningen. Tittar vi tillbaks lite i tiden på

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Högskolestuderande

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Högskolestuderande Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Högskolestuderande Respondenterna är heltidsstuderande vid sjuksköterskeutbilningarna i Växjö, Karskrona och Kalmar samt lärcentrumstuderande vid Västerviks högskolecentrum

Läs mer

Brf. Mjölner på Norra Älvstranden

Brf. Mjölner på Norra Älvstranden Översyn balkonger Uppdaterad: 101108 Från och med onsdagen den 10/11 kommer översyn av balkongerna ske. Man kommer att göra en kontroll av moment på synliga bultförband och gängförsegla bultarna. Kran

Läs mer