FIBER TILL LILLA EDET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FIBER TILL LILLA EDET"

Transkript

1 FIBER TILL LILLA EDET

2 VARFÖR SKALL JAG SKAFFA JUST FIBER?

3 Varför fiber? Dagens fasta telefonnät är omodernt och dåligt underhållet Telefonnätet har begränsad kapacitet och klarar inte att föra över de datamängder som framtidens TV kräver Mobilt bredband erbjuder bra hastighet när man är ensam eller få uppkopplade Mobilt bredband har idag alltid ett tak på hur mycket data man får skicka eller ta emot per månad.

4 Vilka är fördelarna med fiber? Fiber är det enda alternativ idag och inom överskådlig framtid som kan erbjuda den hastighet och kapacitet man behöver till TV, Film och Internet. Fiber leder inte ström och kan därför inte skadas av överspänningar genom åsknedslag. Marknadsvärdet på ett hus med indragen fiber är högre än för ett utan fiber.

5 KOSTNADER OCH BESPARINGAR

6 Vad kostar det då? En fiberinstallation kostar i genomsnitt runt kr i en engångskostnad. Variationer kan förekomma beroende på omständigheterna kring själva installationen. I tätort brukar dock priset landa på knappt kr. Prisvariationen hos exempelvis Telia är mellan och kr. Beroende på vem som levererar kan avgiften till tomtgräns vara en och sedan kan fastighetsägaren få stå för grävning på tomten och anslutningen till fastigheten själv. Vissa leverantörer tar ut en månadsavgift för själva fibern. Den ligger ofta runt 80 kr per månad för dem som tar ut en avgift.

7 Måste jag betala allt på en gång Svaret är nej, allt behöver inte betalas på en gång. Om fibern kostar kr att installera och man inte har dessa pengar så finns det oftast flera sätt att lösa finansieringen. Fiberlån från bank Ca: 2,5% ränta, maxbelopp kr, max 5 års avbetalningstid: Kostnad per månad vid lån på kr och 5 års avbetalning ca: 380 kr per månad. Höja bolånet Äger man sin fastighet och har möjlighet att höja sitt bottenlån med motsvarande investeringskostnaden för fiber ( kr) så blir den ökade månadskostnaden i ränta vid 1,80% ränta ca: 30 kr per månad. Även leverantörerna av fiber erbjuder ofta avbetalningsplaner. Dessa skiljer sig åt beroende på leverantör och tas därför inte upp här.

8 Vad kan jag spara? När fiber väl finns i fastigheten går det att köpa paket med telefon, bredband och TV som levereras via fiber från olika leverantörer. En lista över några sådana leverantörer finns att hitta här: https://www.bredbandswebben.se/start/ Dessa har ofta avsevärt bättre priser än alternativet att köpa TV, telefon och bredband separat eller över andra bärare såsom ADSL. Se kommande sidor för en enkel jämförelse.

9 Jämförelse månadskostnad Innehåll från AllTele över öppen fiber Bredband 10/10 Mb/s TV-paket Large 46 kanaler Bredbandstelefoni Innehåll från Telia över öppen fiber Bredband 10/10 Mb/s 418 kr/mån TV-paket stor 54 kanaler 250 kr/mån Bredbandstelefoni Boxer, Fast Telefoni, ADSL 8Mb/s Boxer mix 45 kanaler 269 kr/månad Fast Telefoni (Telia) 165 kr/månad ADSL Telia 8/2Mb/s 329 kr/månad Summa: 439 kr/månad Summa: 668 kr/månad Summa: 763 kr/månad

10 FAKTA FÖR OLIKA TEKNIKER

11 Satellit-TV Väderkänslig vackert väder TV Kan rubba sig om det blåser kraftigt Om den täcks med snö försvinner bilden Vid kraftig nederbörd så kan det bli störningar och bilden kan försvinna helt under stunder. Riktningskänslig parabol Krånglig installation Hög månadsavgift Kan inte leverera telefon och internet

12 Mobilt bredband (4G) Otillräcklig kapacitet då operatörerna satt en gräns på hur mycket trafik man får skicka och ta emot under en månad Begränsad täckning I vissa områden där mottagningen är sämre får man dålig hastighet och kan vara tvungen att köpa förstärkningsutrustning eller extra antenn för att få bra hastighet Fler anslutna = längre hastighet Ju fler som skaffar mobilt bredband inom ett område desto sämre fungerar det mobila bredbandet för alla. Detta är på grund av att alla användare delar på basstationens uppkoppling. En basstation är alltid uppkopplad mot det fasta fibernätet men denna uppkoppling delar alla anslutna på och därför sjunker hastigheten när fler är anslutna.

13 Mobilt bredband (4G) forts. Mängdbegränsning (quota) För att kapaciteten i basstationerna är begränsad så sätter operatörerna en gräns för hur mycket trafik en användare får generera. På så sätt hushållar många användare med sin data så att den skall räcka hela månaden. På så sätt minskar belastningen också på basstationerna. Hög månadsavgift Väger man in begränsningarna ovan så innebär det att man betalar väldigt mycket för ett inte så användbar internetuppkoppling. Kräver kompletterande tjänster för strömmad film och fast telefon. Det går inte att ringa över ett mobilt bredband i de abonnemangslösningar som finns idag. Det finns undantag där operatörerna tar lika mycket betalt för datamängder via telefonabonnemang som via mobila bredbandsabonnemang.

14 Fast telefon Hög månadsavgift Ingen förnyelsebar infrastruktur då den ej är ekonomiskt att underhålla för operatörerna. Gamla ledningar ger ofta låg driftsäkerhet och störningar. Skanova och Telia har börjat avveckla fast telefoni på vissa mindre orter och gissningsvis kommer avvecklingen så småningom fortsätta in i lite större orter.

15 ADSL/VDSL Begränsad tillgång Telestationerna har begränsat antal anslutningar och kan därför inte tillhandahålla ADSL/VDSL till alla som vill ha. Avståndet till telestationerna får inte vara för långt. För VDSL så är det maximala avståndet till telestationen ganska kort. Få telestationer är utbyggda för VDSL ADSL tål lite längre avstånd men levererar också lägre hastighet. Begränsad hastighet Högsta hastighet för VDSL är 60Mb/s* (megabit per sekund) Högsta hastighet för ADSL är 30 Mb/s*. Dyrt att underhålla, samma underhållskostnader som för fast telefoni ADSL, VDSL och fast telefon använder samma ledningar. *Dessa hastigheter kan bara uppnås under optimala förhållanden.

16 ADSL/VDSL forts. Åsknedslag Kopparledningarna leder ström som vid åsknedslag kan transporteras in i ditt hus. Hög månadsavgift I förhållande till den hastighet som kan levereras är kostnaden hög. Kan bära flera tjänster men blir ofta otillräcklig för flera TVmottagare och många samtidiga användare. Många har flera TV-apparater hemma. Köper man TV från exempelvis Telia som levereras över ADSL så räcker kapaciteten oftast inte till alla TV-apparater. Varje TV-box reserverar ca: 5Mb/s av hastigheten oavsett om den är påslagen eller inte. Ett hushåll med en levererad ADSL hastighet på ungefär 15 Mb/s kan alltså ha tre TV-apparater som mest men då blir det ingen hastighet kvar till surf.

17 Marksänd TV Inte framtidssäker pga. konkurrens kring frekvenser. Teracom tvingas lämna ifrån sig 700 MHz bandet till mobiloperatörerna. Dålig bildkvalité Bildkvaliteten kommer förmodligen inte försämras på det som finns idag men den kommer troligtvis heller inte förbättras då det inte finns utrymme för den ökade dataöverföringskapacitet som detta innebär. Hög månadsavgift (Boxer) Kräver kompletterande tjänster (ADSL/VDSL/Mobilt bredband) för strömmad Film/TV/Musik/Telefoni. Gissningsvis så kommer utbudet över marksänd TV krympa i framtiden bland annat till följd av förlorat frekvensutrymme.

18 Fiber Driftsäkert Fibern bedöms ha hög driftsäkerhet. Fibern i sig åldras väldigt sakta och det behövs mekanisk åverkan för att den skall skadas. Vid driftstörningar så är det nästan alltid utrustningen som skickar eller tar emot signalen som krånglar och inte själva fibern. Jämför man med fast telefon och kopparledningar så är det nästan alltid kopparledningarna som är problemet. Framtidssäkert Det finns idag inte någon känd gräns för hur hög hastighet en fiber kan leverera. Begränsningen ligger i sändande och mottagande utrustning och den kan uppgraderas allt eftersom ny teknik blir tillgänglig. Fibern i marken är densamma. Hög kapacitet Idag erbjuder leverantörer hastigheter upp till 1Gb/s till privatpersoner. Det är samma sak som 1000 Mb/s. Ett mobilt bredband har en maximal hastighet på ca: 100 Mb/s. (4G abonnemang som går att köpa idag) Det är dock väldigt ovanligt att användare får ut 100Mb/s. Runt 50 Mb/s är nog mer vanligt och är man dessutom flera uppkopplade mot basstationen så sjunker hastigheten ofta till under 10 Mb/s. Ingen quota (tak på datatrafik) Det finns ingen gräns för hur mycket data som får föras över på samma sätt som för ADSL/VDSL. För mobilt bredband över 3G/4G finns det däremot alltid ett tak om man inte har ett specialavtal.

19 Fiber forts. Billigare tjänster Med fiber som bas får man tillgång till olika paketlösningar för tjänster från en mängd olika leverantörer. Då priserna på dessa paket ofta är ganska bra så är det inte ovanligt att kunder med fast telefon, fast eller mobilt bredband och parabol eller boxer nästan halverar sin månadskostnad. Som alltid finns det dyrare och billigare leverantörer och väljer man en av de dyrare så sker inte någon större reduktion i månadskostnaden. Perfekt TV-mottagning oavsett väder Atmosfäriska störningar, snö eller kraftigt regn påverkar inte överföringen av TV-signalen. Trygghet Många av nutida och även framtida lösningar av larmsystem och övervakning fungerar mycket bättre över fiber. Vård i hemmet kommer i framtiden kräva bättre uppkopplingar för att kunna leverera vissa delar av vården elektroniskt (såsom övervakning och larmfunktioner). Möjligheten finns att de tjänsterna inte går att leverera över annat än fiber. Åsksäker (fibern är av glas och leder inte ström) Kringutrustning som använder fibern drivs dock alltid med elektricitet vilket gör att överspänningar från åsknedslag fortfarande kan ta sig in via elnätet.

20 ANMÄLAN OCH KONTAKTUPPGIFTER

21 Intresseanmälan och kontakt Intresseanmälan Per post till: Magnus Skärström Sjöhagevägen Lilla Edet Kontaktuppgifter Facebook: https://www.facebook.com/groups/lillaedetfiber Telefon: Post: Magnus Skärström Sjöhagevägen Lilla Edet

22 I intresseanmälan skall följande finnas. Förnamn Efternamn Gata Husnummer Postnummer Postort Mobilnummer (och hemnummer om sådant finns) adress skall vara med om sådan finns Fastighetsbeteckning om denna är känd (OBS! Ej GPS-koordinater) Uppgift om ni vill ha fiber Uppgift om ni vill vara med och verka för att få fiber till orten OBS! Intresseanmälan är INTE bindande!

Är förändring nödvändigt?

Är förändring nödvändigt? Är förändring nödvändigt? Comhem levererar idag ett antal analoga tv kanaler till varje hushåll i föreningen. Alla som inte får en privat faktura av comhem idag har enbart det analoga utbudet. Det betalas

Läs mer

Fiber en fiber av renaste glas

Fiber en fiber av renaste glas Fiber en fiber av renaste glas Fibern är en mycket tunn tråd av glas, ungefär lika tunn som ett hårstrå. Tråden är uppbyggd i tre lager. De innersta delarna är tillverkade av ren kvarts, det vill säga

Läs mer

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från Ett fibernät... så mycket mer än bara data och internet Information från KOS Fiber ek. förening Varför vill vi bygga fibernät i Okome, Köinge och Ätrafors? TELEFONI Fibern läggs ned i marken och är därför

Läs mer

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber

Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Äntligen kan du ansluta dig till fibernätet Information om att skaffa fiber Grävning ingår Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer. Dvd 1gb ADSL 2

Läs mer

Landsbygden ska leva och utvecklas

Landsbygden ska leva och utvecklas Från första informationen till färdiginstallerad fiber. 1 - Stormöte Bynet informerar om FFH - Projekt på din lokala ort 2 - Projektgrupp En projektgrupp bildas av deltagarna på stormötet. Entrepenad grupp

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni

Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni Din guide till vård- och omsorg i Kil Att bo på landsbygden, ha nära till djur och Du som behöver vård- och omsorg i Kils kommun ska få det. natur,

Läs mer

Fiber i Dalsland. Det är livskvalitet. Foto: Morgan Torger

Fiber i Dalsland. Det är livskvalitet. Foto: Morgan Torger Fiber i Dalsland Fib er f Ti ör b llsa re mm db an and! s. Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Foto:

Läs mer

Fiber till landsbygden

Fiber till landsbygden Fiber till landsbygden Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet behöver äldre teknik

Läs mer

Tillsammans bygger vi framtiden. - med fiber för snabbt bredband!

Tillsammans bygger vi framtiden. - med fiber för snabbt bredband! Tillsammans bygger vi framtiden - med fiber för snabbt bredband! De digitala vägarna är lika viktiga som vägar och järnvägar Kalmar kommun satsar tillsammans med Telia på att bygga ut öppen fiber till

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm Fibernät? Varför? Dagens samhälle har nyttjat de s.k. kopparledningarna i ca 100 år. En teknik som börjar fasas ur. Tekniskt så blir det en flaskhals med tanke på morgondagens behov. Idag Detta är vad

Läs mer

Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät.

Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät. Brudbrödets Samfällighetsförening 1 Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät. I samfällighetsföreningens uppdrag ingår förvaltning av en centralantennanläggning. Syftet med

Läs mer

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Fiber för bredband Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet. Ludvika framtidens, tillväxtens

Läs mer

Fiber för bredband! Tillsammans.

Fiber för bredband! Tillsammans. Fiber för bredband! Tillsammans. Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitét. www.ornskoldsvik.se

Läs mer

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens

Läs mer

Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock.

Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock. Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock. Översättning för inflyttade: Bra kommunikation nära dig. Samma kommunikationsmöjligheter på landsbygd som i större städer. Landsbygden

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm Fiber i Höje - Välkomnande - Kommunen informerar (Göran Eriksson) -Varför fiber (Fibergruppen) - Kaffe paus - Erfarenheter från Årjängs fiberförening (Peter Lustig) - Frågestund, Vad gör vi nu! - Intresseanmälan

Läs mer

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se STADSNÄT Frågor och svar stadsnat.dalaenergi.se Innehåll Vad är egentligen ett öppet nät?...3 Vad är ett fibernät?...3 Är nätet framtidssäkert?...3 Villaanslutning...4 Flerbostadshus...8 Företagsfastigheter...9

Läs mer

Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor

Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor Härryda Stadsnät bygger ut fiber till villor Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabba bredbandstjänster; Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och när? Församlingshemmet i Amnehärad måndag 18 februari 2013 kl. 18.30

Läs mer

Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor

Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor Uppsala Stadsnät bygger ut fiber till villor Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet

Läs mer

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar

Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Skanör-Falsterbo: Frågor & Svar Internet Vad kostar det? Se http://www.bredband2.com/skanor-falsterbo Vilken hastighet får jag via den nya anslutningen? 100Mbit/s i båda riktningarna dvs. både upp och

Läs mer

Bredband via fiber i byn. framtiden är här

Bredband via fiber i byn. framtiden är här Bredband via fiber i byn framtiden är här 1 När fibern kom till byn... Ett modernt landsbygdsboende, att ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Varför skulle jag skaffa fiber?

Varför skulle jag skaffa fiber? Varför skulle jag skaffa fiber? Händige Ja varför skulle du skaffa fiber? Framförallt för att redan dagens tjänster på internet kräver allt mer bandbredd. För att inte tala om framtidens tjänster videosamtal,

Läs mer

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden!

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! INSTALLERA BÄSTA BREDBANDET I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! Blixtsnabbt, stabilt bredband Bättre TV 3 Prisvärd telefoni Nu kan du ansluta Bredband via fiberoptik

Läs mer

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel?

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel? Fiber till Mörtfors Mörtfors är en livskraftig by, där vi som bor här själva tar hand om allt från vatten och avlopp till badplats, fotbollsplan och vår mötesplats, Folkets Hus. För att kunna fortsätta

Läs mer

När fibern kom till byn

När fibern kom till byn När fibern kom till byn 1 Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet samt en nödvändighet

Läs mer

Bredband via fiber i byn

Bredband via fiber i byn Bredband via fiber i byn -framtiden är här Foto: Karin Nilsson När bredbandet kom Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet.

fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet. Skaffa fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet. Hej! Just nu håller du i en broschyr om fiber. Fiber är den senaste tekniken - nedgrävda kablar som ger dig

Läs mer

Klart du ska välja fiber!

Klart du ska välja fiber! Klart du ska välja fiber! Vi får ofta frågor om varför det är så bra med bredband via fiber. Här berättar vi mer om hur det fungerar och vilka fördelar fiber har både ekonomiskt och tekniskt. Förhoppningsvis

Läs mer