Med IP-telefoni ringer man både betydligt billigare och säkrare än genom dagens koppar- och luftburna ledningar. IP står för internetprotokoll.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med IP-telefoni ringer man både betydligt billigare och säkrare än genom dagens koppar- och luftburna ledningar. IP står för internetprotokoll."

Transkript

1 Värt att veta om fiber Används till telefon, tv och Internet Det går fortfarande att använda sitt gamla telefonnummer även om man byter till fiberuppkoppling.för att koppla upp sig till fibernätverket behöver man inte ha en dator. Man kan använda det även om man bara vill utnyttja det för telefon och tv. Genom en fiberledning har man möjlighet att koppla in larm och övervakning via webbkamera av exempelvis sin bostad. I vissa delar av landet arbetar redan en del kommuner på att med hjälp av webbteve prova fjärrsjukvård. Med IP-telefoni ringer man både betydligt billigare och säkrare än genom dagens koppar- och luftburna ledningar. IP står för internetprotokoll. Beprövad teknik Fiberoptiska kablar började byggas redan på 1970-talet och är sedan länge den normala tekniken för både telefoni och datatrafik på långa avstånd. Barnsjukdomarnas tid är över Det är nästan bara i de lokala näten från telestationerna ut till abonnenterna som den gamla tekniken med kopparkabel ännu finns kvar. Klarar konkurrensen Idag har fiberoptiska nät blivit så billiga att det är ekonomiskt möjligt att bygga bort även den sista sträckan kopparkabel. I städerna installeras inte längre någon kopparledning till nybyggen, bara fiberkabel. Fiberoptikens fördelar är uppenbara, den har egentligen inte någon konkurrens. Klarar störningar Eftersom information i fiberoptiska kablar överförs via ljussignaler är det oerhört driftsäkert och mycket okänsligt för störningar. Då fiberkabeln inte kan leda elektricitet påverkas exempelvis fiberoptiken inte alls av åska. Likaså är ledningen då den grävs ned också väl skyddad från andra oväder och skaderisker. Stor kapacitet Kapaciteten i en fiberoptisk kabel är mycket stor och kan utan problem samtidigt användas för både telefon, tv och internet. Den som vill koppla in en högupplöst HDtv kan även göra detta utan problem. Dagens fibernät klarar minst 1000 megabit per sekund både till och från användaren. Lång livslängd Livslängden på fiberkabeln är minst 50 år och när den behöver bytas ut krävs det ingen ny grävning eftersom nya fiber blåses in med tryckluft. Skulle

2 det i framtiden komma tjänster som behöver ännu större överföringshastigheter är det endast utrustningen som sänder och tar emot ljussignalerna som behöver bytas ut. Kort om fördelar och nackdelar med bredband via fiber kontra 4G Fördelar fiber + Fibernät ger stabil hög hastighet både för uppladdning och nedladdning + Fibernät klarar även av TV, film och telefon via nätet + Fibernät har inget tak för hur mycket man får ladda ner per månad + Fibernät klarar av backup av datorn via nätet + Fibernät ger i princip samma hastighet oavsett hur många i området som använder det samtidigt + Fibernät ger idag 1000 megabit/s både uppströms och nedströms + Fibernät kan uppgraderas till en relativt låg kostnad + Anslutning av fibernät kan ge fastigheten ökat värde + Relativt billig installation när EU och länsstyrelsen m.fl täcker stora delar av investeringen Nackdelar fiber - Fibernät kräver en initial investering men har troligen en lägre löpande kostnad - Fibernät kräver lokalt engagemang och visst eget arbete för installationen - Fibernätet är fast installerat i fastigheten, går inte att använda på annan plats Fördelar 4G + 4G kräver ingen investering av slutkunden + 4G kan ge teoretiska hastigheter uppåt 300 megabit/s + 4G ger mobil åtkomst till nätet, dvs även utanför fastigheten Nackdelar 4G 4G ger olika hastighet beroende på avstånd till 4G-masten och antalet samtidiga användare 4G ger i dagsläget maximal 100 megabit/s nära masten och med få användare

3 Nackdelar 4G forts.. Täckning och kvalitet på 4G i vårt område är oklart, landsbygden kommer troligen alltid att ligga efter tätorten Mobilt bredband har ett tak för hur mycket data som får laddas ner per månad 4G är inte lämpat för konstant hög datatrafik, t ex TV, film, backup på nätet mm Månadskostnaden för snabbt mobilt bredband är högre än motsvarande ADSL Månadskostnaden för 4G kan stiga i framtiden när mobilnäten får många (4G) användare Mobilt bredband måste kopplas upp innan användning och kan koppla ner sig vid störningar eller hög belastning Källa: Västerlösa Bredband De som är intresserade av just hastigheter i uppkopplingen på mobilt bredband att ta en titt på denna hemsida: En kille har gjort egna mätningar, vilket är fullt möjligt idag, och har fått skrämmande låga resultat på Telia, 3 och Telenors tjänster. T o m i Göteborgs innerstad. Han nämner att Norra Småland och Norrland har den sämsta täckningen i hela landet. Låga siffror, långt ifrån det leverantörerna lovar! Hans undersökning görs på 3G men den kan lika gärna jämföras med 4G. Enda skillnaden är en något högre kapacitet. Dessutom kommer 4G tekniken att vara dyrare i månaden än en fiberuppkoppling Hur påverkar trådlös kommunikation vår hälsa? På Socialstyrelsens hemsida står att läsa att forskarna är tämligen enade om att det krävs onormalt starka elektromagnetiska fält för att vår hälsa ska påverkas. Långt över de värden som idag är godkända. Å andra sidan så vet man inte hur höga värdena är i hushållen. Detta är ju helt avhängigt på hur många apparater man har igång. Vid samtal i mobiltelefon vet man att exponering av radiofrekventa fält sker. Främst närmast antennen. Här vet man också att en uppvärmning av kroppsvävnader sker. Studier om hur långvarit mobiltelefon-användade påverkar oss finns inte ännu. Däremot finns osäkerhet kring barnleukemi och exponering för magnetfält från kraftledningar. Studier tyder på att kraftfrekventa magnetfält skulle kunna öka risken för leukemi hos barn.

4 Varför tar man upp detta? Jo, om vi väljer att gräva ner fiber så minskar vi risken för att utsätta oss för elektromagnetiska fält detta i relation till mobil kommunikation. Fibern består av glas, är nedgrävd i marken och genererar inga kraftfält alls! Hur var det nu med kopparkabeln? I Aftonbladet står att läsa att inom fem år (från dags datum) kommer hushåll i 200 kommuner att drabbas av nedläggning av koppartråden i Sverige. Dessa kommer att erbjudas mobil telefoni (kräver dock en antenn på huset!). Telia skall försöka hitta en lösning till de som har trygghetslarm. Detta duger inte mobiltelefonin till. Detta kommer dock i första hand gälla de landsbygdsområden som inte har fiber till sina stationer. I Harkniven är det fiber framdraget till stationen och upp till Örseryd. Här kommer man med andra ord inte ta ner kopparkabeln så länge majoriteten vill ha koppar. Det kan ju kännas tryggt och bra MEN.. det dras inte ut några nya kopparledningar och på många håll finns det inga reserver när de gamla koppartrådarna är för dåliga. Underhållet på kopparkabeln kommer att bli ännu mer eftersatt. Det har nog flera erfarenheter av. Kopparkabeln åldras snabbare än fiber. Hur gamla koppartrådar hänger här i byn eller ligger ihopknutna på backen? Telia kommer INTE att byta ut gamla kopparledningar med nya. De kommer å andra sidan heller inte erbjuda någon fiberlösning, det är för dyrt. Som ni också vet försvagas den elektriska signalen i en kopparkabel snabbt med ökande avstånd. Enligt professionella mätningar tappar kopparkabeln i prestanda efter 90 meter. Där rekommenderas man ha någon form av förstärkning för att sedan fortsätta med ytterligare 90 meter. I glasfiberkabeln är försämringen obefintlig. Mil efter mil. I och med ökade prestandakrav vad det gäller datoranvändande, tv-tittande och andra framtida multimediafunktioner så klarar inte kopparkabeln detta. 4G-tekniken står sig också slätt mot fiberkabeln. Det är helt enkelt så att fiberkabeln har ingen konkurrens. Vansinne att inte utnyttja andra grävningar Vi har nämnt det vid tidigare träffar. Grävning är synnerligen svårt att samordna på egen hand. Det krävs projektanställd och det kan vi ta in i ett projekt av större karaktär. Stenigt, berg i dagen, många små jordlotter, vägverkets krav, Natura 2000 e t c.

5 Listan kan göras lång.. Här har vi en chans som aldrig kommer igen. Så enkelt är det. Är inte dyrt? Det beror på vad man jämför med. Är :- mycket för en utlandsresa? Skillnaden mellan en utlandsresa och fiberdragning är att fiberdragningen är en investering i framtiden på flera plan. Att det höjer värdet på fastigheten vet vi redan. I tätorter pratar man om en värdeökning på :-. På landsbygden är ökningen förmodligen ännu högre. Alltså en ren vinst på flera 100%. Sett med de ögonen är :- billigt. Installerar du fiber har du säkrat bygdens fortlevnad. Attraktionskraften ökar. Inte oviktigt för oss som älskar den här bygden. Lantliv och fiber det bästa av två världar. Vi tror tror att det kan bli så. Att njuta av lantlivet men samtidigt ha koll på omvärlden. Något som lantbor i alla tider har blivit beskyllda för att inte ha! E- handeln är redan stor! Fler inköp på Internet ger mer kvalitetstid hemma. Resan då? Resan är en tillfällig investering. Snart vill man åka igen. Dessutom är fiberkabeln och därmed internet ett betydligt miljövänligare sätt att se omvärlden än resan Dessutom är det väldigt lätt att hålla kontakten med dom man träffat på en resa via ett bra kommunikationsnät. Vågar vi titta mer än fem år fram i tiden så finns alla möjligheter att sälja vårt fibernät på öppna marknaden. Om vi vill det i BräkneByggdenAB. Vem vet, med ett stabilt nätverk kanske vi gör oss en hacka. PS. Glöm nu inte att :- är ett ungefärligt belopp och beror på hur många som vill ansluta sig. Med fler hushåll och bidrag sker en återbetalning. DS. Sammanfattningsvis är vi vinnare oavsett. Är vi beredda på att våga satsa på framtiden?!?!!

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm Fibernät? Varför? Dagens samhälle har nyttjat de s.k. kopparledningarna i ca 100 år. En teknik som börjar fasas ur. Tekniskt så blir det en flaskhals med tanke på morgondagens behov. Idag Detta är vad

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm Fiber i Höje - Välkomnande - Kommunen informerar (Göran Eriksson) -Varför fiber (Fibergruppen) - Kaffe paus - Erfarenheter från Årjängs fiberförening (Peter Lustig) - Frågestund, Vad gör vi nu! - Intresseanmälan

Läs mer

När fibern kom till byn

När fibern kom till byn När fibern kom till byn 1 Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet samt en nödvändighet

Läs mer

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna!

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna! Föreningsstämma 28 juni 2015 Välkomna! Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Val av ordförande vid stämman och anmälan av stämmoordförandens val av protokollförare 3. Godkännande av röstlängden 4. Val av två

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

Bredband via fiber i byn

Bredband via fiber i byn Bredband via fiber i byn -framtiden är här Foto: Karin Nilsson När bredbandet kom Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Tillsammans bygger vi framtiden. - med fiber för snabbt bredband!

Tillsammans bygger vi framtiden. - med fiber för snabbt bredband! Tillsammans bygger vi framtiden - med fiber för snabbt bredband! De digitala vägarna är lika viktiga som vägar och järnvägar Kalmar kommun satsar tillsammans med Telia på att bygga ut öppen fiber till

Läs mer

Bredband via fiber i byn. framtiden är här

Bredband via fiber i byn. framtiden är här Bredband via fiber i byn framtiden är här 1 När fibern kom till byn... Ett modernt landsbygdsboende, att ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel?

Fiber till Mörtfors. Väl fungerande samhällsservice förutsätter i allt högre grad höghastighetsbredband. *** Varför just fiberkabel? Fiber till Mörtfors Mörtfors är en livskraftig by, där vi som bor här själva tar hand om allt från vatten och avlopp till badplats, fotbollsplan och vår mötesplats, Folkets Hus. För att kunna fortsätta

Läs mer

Är förändring nödvändigt?

Är förändring nödvändigt? Är förändring nödvändigt? Comhem levererar idag ett antal analoga tv kanaler till varje hushåll i föreningen. Alla som inte får en privat faktura av comhem idag har enbart det analoga utbudet. Det betalas

Läs mer

Fiber i Dalsland. Det är livskvalitet. Foto: Morgan Torger

Fiber i Dalsland. Det är livskvalitet. Foto: Morgan Torger Fiber i Dalsland Fib er f Ti ör b llsa re mm db an and! s. Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Foto:

Läs mer

Fiber en fiber av renaste glas

Fiber en fiber av renaste glas Fiber en fiber av renaste glas Fibern är en mycket tunn tråd av glas, ungefär lika tunn som ett hårstrå. Tråden är uppbyggd i tre lager. De innersta delarna är tillverkade av ren kvarts, det vill säga

Läs mer

Fiber till landsbygden

Fiber till landsbygden Fiber till landsbygden Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens TV och tjänster över Internet behöver äldre teknik

Läs mer

Fiber för bredband! Tillsammans.

Fiber för bredband! Tillsammans. Fiber för bredband! Tillsammans. Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitét. www.ornskoldsvik.se

Läs mer

Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock.

Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock. Dä ska va gôtt å leve! Mä ett gôrbrett brebann sô vore hartta nock. Översättning för inflyttade: Bra kommunikation nära dig. Samma kommunikationsmöjligheter på landsbygd som i större städer. Landsbygden

Läs mer

Landsbygden ska leva och utvecklas

Landsbygden ska leva och utvecklas Från första informationen till färdiginstallerad fiber. 1 - Stormöte Bynet informerar om FFH - Projekt på din lokala ort 2 - Projektgrupp En projektgrupp bildas av deltagarna på stormötet. Entrepenad grupp

Läs mer

Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni

Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni Tillsammans bygger vi Fiber För bredband, tv och telefoni Din guide till vård- och omsorg i Kil Att bo på landsbygden, ha nära till djur och Du som behöver vård- och omsorg i Kils kommun ska få det. natur,

Läs mer

fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet.

fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet. Skaffa fiber! En liten broschyr för dig som vill ha snabbt, pålitligt och prisvärt internet. Hej! Just nu håller du i en broschyr om fiber. Fiber är den senaste tekniken - nedgrävda kablar som ger dig

Läs mer

Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät.

Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät. Brudbrödets Samfällighetsförening 1 Framställan till föreningsstämman 2015 angående anläggning av fibernät. I samfällighetsföreningens uppdrag ingår förvaltning av en centralantennanläggning. Syftet med

Läs mer

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT

Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Svenska Fibernät bygger ut fiber till landsbygden & ~.X~.~SKA FIBERNÄT Fibernät för framtiden Optisk fiber är den bästa lösningen för riktigt snabbt bredband, Internet, telefoni och TV. För framtidens

Läs mer

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden!

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! INSTALLERA BÄSTA BREDBANDET I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! Blixtsnabbt, stabilt bredband Bättre TV 3 Prisvärd telefoni Nu kan du ansluta Bredband via fiberoptik

Läs mer

Mienet föreningsinfo februari 2011

Mienet föreningsinfo februari 2011 1 Mienet föreningsinfo februari 2011 Hej alla medlemmar i Mienet! Här kommer lite information om vad som händer på fiberfronten. Men först en liten vädjan om pengar. Inträdesavgift Som ni väl kom ihåg

Läs mer

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se STADSNÄT Frågor och svar stadsnat.dalaenergi.se Innehåll Vad är egentligen ett öppet nät?...3 Vad är ett fibernät?...3 Är nätet framtidssäkert?...3 Villaanslutning...4 Flerbostadshus...8 Företagsfastigheter...9

Läs mer

Det är några av de frågeställningar som det här dokumentet tar upp.

Det är några av de frågeställningar som det här dokumentet tar upp. Bakgrund och syfte Många samfälligheter och bostadsrättsföreningar har koppar- eller koaxnät som börjar närma sig slutet av dess livslängd. Föreningarna står inför ett antal beslut där det gäller att identifiera

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Bredband via fiber. framtidens kommunikation

Bredband via fiber. framtidens kommunikation INFORMATION FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN Bredband via fiber framtidens kommunikation Alla fast boende i kommunen, företag och offentliga anläggningar ska ha möjlighet till datakommunikation med minst 100 mb/sek

Läs mer

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber och varför ska man ha det? Fiberoptik är en modern teknik som ersätter traditionell koppar med glas. Det innebär att information kan skickas med ljusets

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening VÄLKOMMEN TILL STORMÖTE angående Vatten och Avlopp i Nunnestad - Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och när? Församlingshemmet i Amnehärad måndag 18 februari 2013 kl. 18.30

Läs mer

så blir du en vinnare!

så blir du en vinnare! villaägaren granskar FRAMTIDENS UPPKOPPLING så blir du en vinnare! Allt fler använder sig av fiberteknik för att få ännu snabbare bredband. Regeringens satsning på bredband till landsbygden eldar på den

Läs mer