Bilaga E. Gåtur. Allmänheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga E. Gåtur. Allmänheten"

Transkript

1 Bilaga E Gåtur Allmänheten

2

3 Dnr: LKS Datum: Program för BRASTAD CENTRUM Lysekils kommun RESULTAT FRÅN GÅTUR I denna bilaga sammanfattas resultatet av gåturen som hölls den 18 april 2012 i centrala Brastad. Resultatet är sammanställt i text och foto. Ytterligare information om metoden finns beskrivit på nästföljande sida.

4 Vad tycker Brastadborna om sitt samhälle? - resultat från gåtur 18 april 2012 Under våren har ett antal workshops anordnats för att tillsammans med fastighetsägare, företagare och boende i Brastad bland annat diskutera samhällets styrkor, svagheter och möjligheter samt vad som upplevs saknas i samhället. Som ett led i detta arbete anordnades en gåtur i Brastad onsdagen den 18 april. Totalt närvarade ca 15 personer. Den runda som gicks finns redovisad nere till höger. Under turen stannades det till på ett antal platser för att diskutera dessa. Resultatet av detta finns redovisat längre bak. Resultatdelen är uppdelad med först en kortare beskrivning av området följt av vad deltagarna såg för problem, möjligheter samt förslag på förbättringar för området. Nedan följer en kort generell sammanfattning om vad som framfördes Det behövs fler mötesplatser så att förbipasserande förstår att det finns en anledning att stanna till i Brastad. Idag är Brastad en genomfartsled för de flesta. Fartkamera är bättre än gupp så det inte blir så många inbromsningar och accelerationer. I centrum, exempelvis på den nya torgytan, borde det finnas en informationsskylt som visar sevärdheter i närheten samt en karta över Brastad. Informationsskylten borde även visa vilka företag som är verksamma i Brastad. Plantering önskas vid Konsum. Tillgång till fler hundlatriner med tillhörande påsar. Det skulle vara bra om postlådan vid centrum (ex. vid Konsum) hade senare tömning. Nu töms den kl 14. Postlådan vid Ica töms däremot vid kl 18, men det ligger lite avsides. En postlåda vid biblioteket vore även önskvärt. Det behövs platser som gör att det överhuvudtaget märks att man kommer till ett samhälle. Om folk stannar till så blir det en pluseffekt för företagen i staden, platser att stanna till vid kan på så vis generera företag att etablera sig i Brastad. Det önskas ett promenadstråk/grönt stråk med mötesplatser och lekplatser längs med stråket. Man vill inte bara gå fram och tillbaka, utan man vill kunna gå runt och att det ska finnas saker att göra på vägen. Man vill att det ska finnas saker att göra för ungdomar och barn i Brastad. Trafiksituationen i samhället behöver ses över. Idag körs det ofta fortare än tillåtet i samhället vilket gör att trafiksmiljön upplevs som otrygg. Övriga synpunkter som framfördes Hastigheten på Kyrkvägen behöver fås ner, helst hela vägen till kyrkan. Karta som visar den sträcka som gicks.

5 1. Infarten till Brastad från Lysekil Området innefattas av väg 162 söderifrån fram till rondellen. Hastighetsbegränsningen på vägen är 50 km/h. Delområdet innefattas även av ett utrymme söder om Konsum och MaLi s. Området ägs dels av Konsum och dels av Trafikverket. Ytan utgörs idag av en delvis grusad och delvis asfalterad yta där området närmast Konsum delvis används för personalparkering och området längre söderut ibland används för parkering för lastbilar. Här finns även en del träd, dels mot vägen och dels mot järnvägen. Problem, möjligheter och förslag Området är entrén till Brastad söderifrån, förslag fanns därför att en välkomstskylt sätts upp på lämpligt ställe i området. Trots att den tillåtna hastigheten på platsen är begränsad till 50 km/h körs det fort på platsen vilket gör det otryggt att passera vägen. Förslag på åtgärder som framfördes var farthinder strax före MaLi s och innan det första övergångsstället (för gående upp mot Björkvägen). Ett förslag var att tydligare markera att det är ett övergångsställe för att få trafiken att sakta ner. Ytan öster om väg 162 är idag trist delvis pga. dåligt underhåll. För att fräscha upp området föreslogs planteringar mellan träden. Förslag fanns även på att markera vad det tomma området öster om vägen är till för samt att rensa upp bland träden längs med järnvägen. Förslag fanns att flytta pendelparkeringen nere vid busshållplatsen hit. Den står idag på en plats som upplevs som otrygg plats eftersom den är dåligt övervakad.

6 2. Öppen grönyta på Björkvägen Området utgörs av en större gräsyta med sittmöjligheter samt en soptunna söder om Lyckevägen (vägen upp till Stångenässkolan från rondellen). På ytan växer flertalet träd. Upp till Lyckevägen leder en enklare trappa. Lysekils kommun står som ägare på båda fastigheterna. Problem, möjligheter och förslag Den trappa som leder upp till Lyckevägen är idag väldigt sliten. Trappan leder rakt upp till Lyckevägen där det körs fort. Trappan behöver fixas i ordningen och ett övergångsställe placeras där den kommer upp på Lyckevägen. Grönytorna uppfattades som trevliga. De skulle dock kunna förbättras genom att ordna en lekpark, grillplats, hinderbana, balanslek m.m.

7 3. Lyckevägen från rondellen upp till Stångenässkolan Området utgörs av vägen upp från rondellen till Stångenässkolan. Vägen fortsätter sedan vidare mot Rixö. På vägen kör tunga transporter till t.ex. Rixöbryggan. Från rondellen är hastighetsbegränsningnen 50 km/h medan hastighetsbegränsningen förbi skolan är 30 km/h. Problem, möjligheter och förslag Trafiksäkerheten är ett problem eftersom det bland annat är dåligt avskärmat mellan gångbanan och vägen. Problemet ökar då gångbanan används av barn och Lyckevägen av tunga transporterna. Bilar och lastbilar kör ofta fortare än tillåtet på sträckan. För att skärma av mellan gångbanan och vägen föreslogs att exempelvis ett räcke sätts upp. Det är glest mellan papperskorgar för exempelvis hundbajs i samhället idag. Förslag kom därför att det sätts upp någon papperskorg på lämplig plats på sträckan. Vatten från området ovanför gångbanan rinner ibland ner på gångbanan vilket gör att det blir halt på platsen. Detta skulle behöva åtgärdas.

8 4. Området vid infarten till Stångenässkolan Hastighetsbegränsningen förbi området är 30 km/h. Gångbana finns från rondellen upp till området. Utanför biblioteket, som relativt nyligen flyttat till platsen, finns ett antal parkeringsplatser för bilar och cyklar. Förbi området kör tunga tranporter från t.ex. Rixöbryggan. Infarten till området är även infart till Kvarnens förskola samt ett bostadsområde. Problem, möjligheter och förslag Trots att hastighetsbegränsningen är 30 km/h körs det fort förbi platsen. En lösning på det vore att strax innan eller vid hastighetsskylten måla dit 30 km/h på vägen för att uppmärksamma trafikanterna. Idag finns en minimal skylt till biblioteket. Denna är dock endast läsbar för gående. För att uppmärksamma att det faktiskt finns ett bibliotek på platsen föreslogs därför att det sätts upp en större skylt vid infarten. Även från rondellen saknas skylt upp mot biblioteket. På ytan mellan biblioteket och parkeringen finns idag ett räcke längs med hela sträckan. Räcket innebär att besökare till biblioteket tvingas ta en omväg. Förslag fanns därför att räcket öppnas upp på lämpligt stället. Närmast vägen finns idag cykelparkeringar, dessa föreslogs flyttas in till gräsytan på bibliotekets gavel för att möjliggöra för fler parkeringsplatser för bilar. Överlag behöver parkeringsytan ses över. Det finns exempelvis inga handikappsparkeringar på platsen. Gångbanan tar slut efter infarten till skolan. Boende söder om skolan samt personer som avser nyttja SAIS-slingan tvingas gå på vägen. Detta gör att det upplevs otryggt att gå med t.ex. barnvagn när det kör förbi tunga transporter intill. Förslag finns därför att anlägga gångbana även på den sidan.

9 5. Området vid övre delen av Goodtown Området är idag delvis grusad och har tidigare utgjort parkeringsplats för Goodtown. Genom området finns gångbana från området vid Brädgårdsvägen ner till Konsum. Övriga vägar mot centrumområdet från Brädgården innebär stora omvägar. Platsen är centralt belägen. Området är delvis privatägt och delvis kommmunägt. Problem, möjligheter och förslag Från Brädgårdsvägen går idag en trappa samt en stig. Eftersom vägen är genaste vägen från Brädgårdsvägen ner mot centrum används den av en stor del av de boende i området. Utformningen av vägen och trappan gör att personer som kommer med barnvagn tvingas hasa ner i slänten. Trappan kan förbättras genom exempelvis en breddning samt skenor för barnvagnar. Gångvägen är dåligt belyst vilket behöver förbättras. Platsen är centralt belägen. Förslag fanns att nyttja det centrala läget för exempelvis servering på terrassen. Goodtowns lokaler är idag oanvända, förslag på användningssätt för dessa som kom fram var gym, samlingslokal för ungdomar, discobowling med pub, lekland.

10 6. Området vid nedre delen av Goodtown Nedre delen av Goodtown utgörs idag av en större grusad yta för parkering. Den grusade ytan och gångbanan delas av med räcken. Inre delen av rondellen utgörs av två olika typer av gatsten, ett yttre och ett inre lager. Problem, möjligheter och förslag Det går inte att komma direkt till platsen från de två övergångsställen i närheten eftersom räckena skiljer områdena åt. Förslag fanns därför att dessa öppnas upp åtminstone på dessa platser. Platsen är centralt belägen i Brastad. Om hastigheten i centrum kunde fås ner ansågs platsen lämplig för en park. Det skulle vara enkelt att parkera vid platsen och sedan gå av för att besöka parken. Då skulle man kanske passa på att handla lite i Brastad. En rolig lekplats drar folk, dit barnen vill åker föräldrarna. Platsen bör även förses med sittmöjligheter i form av exempelvis bänkar. Rondellen föreslogs utformas med mer grönska exempelvis genom att ha blommor och krukor.

11 7. Infarten till Husqvarna och Raketservice Området är infart till Husqvarna och Raketservice. Genom infarten finns två rader allmänna parkeringsplatser, infarten går rakt igenom dessa. Hastighetsbegränsningen vid infarten är 50 km/h. Problem och möjliga lösningar Framför allt de tunga transporterna till Husqvarna är ett problem på platsen eftersom platsen är relativt trång. Detta skulle kunna lösas genom en ny infart för framför allt tunga transporter till Husqvarna.

12 8. Väg 162 från infarten till Husqvarna till infarten till ICA Hastighetsbegränsningen för området är 50 km/h. På västra sidan om vägen löper en gångbana som avdelas med en trottoar. På östra sidan av vägen finns en trädallé mellan vägen och gång- och cykelbanan. Problem och möjliga lösningar Sträckan upplevs som en transportsträcka eftersom det inte händer något på platsen. Detta leder till att hastigheten på vägen är relativt hög trots att hastighetsbegränsningen är 50 km/h. På grund av hastigheten på förbipasserande bilar upplevs övergångsstället för gående från ICA mot brandstationen som en trafikfara. Därför föreslås åtgärder för att få ner hastigheten. Längs med allén föreslås att det sätts ut bänkar och planteringar. Bänkar är något som tidigare funnits på platsen.

13 9. Infarten till ICA och området ner mot järnvägen Från infarten till ICA mot järnvägen är det direkt relativt brant. Infarten nyttjas av kunder och varutransporter till ICA samt macken mittemot. ICA har kundparkering på framsidan av butiken och varumottagning samt personalparkering på baksidan. Hastighetsbegränsningen på platsen är 50 km/h. Problem och möjliga lösningar Eftersom det är relativt brant direkt ned mot infarten, relativt dålig sikt mot höger från utfarten som att flertalet bilar som kommer från höger inte fått ner farten är detta en potentiell trafikfara. Förslag fanns att detta skulle kunna åtgärdas med en rondell. Inom detta område skulle en infart till Husqvarna kunna anordnas antingen från direkt mittemot infarten till Sågvägen eller över ICA:s fastighet mot järnvägen. Detta för att slippa problemet vid deras nuvarande infart. En potentiell trafikfara är att tunga transporter blandas med gång- och cykeltrafik. Ett förslag är att tydligare märka ut cykelbanan. Eftersom området utgör infart till Brastad norrifrån föreslås en välkommen till Brastad-skylt på lämplig plats i området eller annan lämplig plats längs med väg 162.

14 10. Fabriksvägen Fabriksvägen är en relativt bred, rak väg. Farthinder har satts upp på platsen. Problem och möjliga lösningar De farthinder som satts upp står för långt ifrån varandra vilket gör att de inte har någon effekt. Folk kör därför ändå för fort. Farthindrena föreslås därför flyttas för att smalna av gatan.

15 11. Området norr om Sitty möbler samt väster om detsamma Området norr om Sitty möbler utgörs av en igenväxt gräsyta. Genom området löper en upptrampad stig som kan förmodas användas av personer som genar till busshållplatsen på andra sidan järnvägen. Området ägs av Lysekils kommun. Området väster om Sitty möbler utgörs av en mer skött gräsyta med enstaka träd. Området ägs av Trafikverket. Problem och möjliga lösningar Det finns en del begränsningar på platsen då järnvägen kräver ett visst säkerhetsavstånd, se vidare längst bak. Området uppfattas som ett bra ställe för ungdomsaktiviteter. Ett förslag är att anordna en skateramp bredvid en boulebana så att gamla och unga kan mötas. Andra förslag för området är ett placera ett utegym på platsen. Ett problem idag är att det emellan fastigheten som ägs av Lysekils kommun och den som ägs av Trafikverket är igenväxt. Det gör det svårt att ta sig från Fabriksvägen till gräsytan vilket i sig leder till att gående från Fabriksvägen till centrum leds på gatan. Genom att röja fram en gång till gräsytan mellan Sitty möbler och järnvägen kan ett trevligare promenadstråk skapas. Detta skulle kunna blir en del av ett större grönstråk.

16 12. Området väster om Sitty möbler samt Nyströms Park Området väster om Sitty möbler utgörs av en gräsyta med enstaka träd. I Nyströms park är gångbanorna försedda med grus. Parken är uppdelad i två delar, en med planteringar samt bänkar och en gräsyta. Kyrkvägen delar av dessa områden, hastighetsbegränsningen på platsen är 50 km/h. Problem och möjliga lösningar Det finns en del begränsningar på platsen då järnvägen kräver ett visst säkerhetsavstånd, se vidare längst bak. Ett förslag är att koppla ihop de två ytorna så att det upplevs som ett sammanhängande grönstråk (från området norr om Sitty möbler). För att göra behöver ett övergångsställe placeras vid ingången till parken. Längs med järnvägen är det igenväxt. Genom att röja upp och öppna upp där blir det möjligt att skapa en passage längs med järnvägen till gamla polishuset. Nyströms park ligger nära Stångenäshemmet. Flera av de boende där behöver rullatorer för att ta sig fram. Eftersom gångarna i parken är grusbelagda blir det problem för personer med rullatorer samt personer med barnvagn att ta sig fram på dessa. Förslaget är därför att gångarna tillgänglighetsanpassas. Ett förslag är att få in lekytor i Nyströms park så att de äldre som sitter på bänkarna kan möta barnen. Ett fåtal sittmöjligheter finns på platsen, det finns dock ett behov av fler. Vid jul placeras julgranen i ett hörn av parken. Där är det relativt trångt vilket gör att det inte är möjligt att dansa runt granen. Flyttar man platsen till den gräsytan i sydvästra delen av parken blir detta möjligt. Vaktkuren vid Sitty möbler behöver rengöras.

17 13. Området vid gamla polishuset I området ligger det gamla polishuset som idag står oanvänt. Polishuset har efter nedläggningen av fungerat som förskola samt boende genom socialen. Ett staket delar in den östra delen av området i en öppen gräsyta och en gräsyta som uppfattas tillhöra huset. Staketet kan förmodas vara kvar sedan husets tid som förskola. På den östra delen har det tidigare funnits en lekplats, denna finns inte längre kvar. I området finns en parkbänk. Den del av området som ligger närmast järnvägen ägs av Trafikverket, övrig del (majoriteten av området) ägs av Lysekils kommun. Problem och möjliga lösningar Det finns en del begränsningar som på platsen då järnvägen kräver ett visst säkerhetsavstånd, se vidare längst bak. De förslag för det gamla polishuset som kommer fram är att använda det som ungdomsgård alternativt för föreningsverksamhet. Mellan den öppna gräsytan och Nyströms park finns idag en igenväxt del bestående av sly och träd. Genom att röja upp ytan kan ett sammanhängande grönområde skapas från platsen till Fabriksvägen (norr om Sitty möbler). Området föreslås inrymmas dansbana. Längre söderut finns en befintlig järnvägsövergång. Placeringen av denna medför dock att denna främst kan förmodas nyttjas av boende på den södra delen av Läkarvägen. För att ta sig från övriga fastigheter till området vid Konsum och MaLi s är närmaste vägen över järnvägen. Detta har lett till att en genväg över järnväg skpats. Detta kan bli ett problem om järnvägen tas i bruk igen eftersom att det inte finns en riktigt järnvägsövergång. Område där möjligheterna till nytt grönstråk föreslås studeras.

18 14. Busshållplatsen Området ligger intill järnvägen, i området finns busshållplats, toaletter, pendelparkering samt återvinningsstation. De bussar som trafikerar platsen vänder i en rondell i områdets norra del. Området nordväst om Kyrkvägen (dagens område för busshållplatsen) ägs av Lysekils kommun. Området sydöst om Kyrkvägen ägs av Trafikverket. Problem och möjliga lösningar Det finns en del begränsningar på platsen då järnvägen kräver ett visst säkerhetsavstånd, se vidare längst bak. Den bortre delen av området utgörs av pendelparkering. Det upplevs som otryggt att ställa bilen på platsen eftersom platsen är relativt oövervakad. Det föreslogs att både busshållplats och parkering flyttas till en plats bakom MaLi s. Andra förslag är att parkeringen flyttas till någonstans närmare infarten till busshållplatsen. På så sätt förläggs den till en mer central och bättre övervakad plats. Återvinningsgården ligger idag på en central plats och hamnar i blickfånget för förbipasserande. Då en återvinningsgård är trist föreslås den flyttas längre in i området. I det gamla Bank-huset, beläget vid rondellen, finns idag en del tomma lokaler. Byggnaden pekas ut som ett bra läge för fritidsgård.

19 Övrigt att notera Järnvägen löper genom Brastad idag vilket innebär vissa restriktioner, se bild nedan (Källa: Järnvägen i samhällsplaneringen). Principfigur för träd och buskar intill spår. Avstånd mellan järnväg och bilparkering. Utformningen av sidområdet enligt trädsäkringsprojektet. Avstånd mellan järnväg och olika verksamheter.

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Tekniska nämnden 2011 08 30 84 235 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 08 18 84 230 Dnr 2011/357.51 Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Bilaga: Skrivelse

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08 DALS-EDS KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-08 Trafikutredning Datum 2013-03-08 Uppdragsnummer 61441251403 Utgåva/Status Job van Eldijk Rebecka Gunnarsson Job van Eldijk Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 5 4 3 2 6 7 1 1 Bostadsgård 2 Offentlig grönyta 3 Stenlagd kaj, 13 meter bred 4 Trädplanterade parkeringsytor 5 Träbryggor, med trsppor

Läs mer

Medborgarförslag

Medborgarförslag ÄNGELHOLMs KOMMUN Till Ängelholms kommun Medborgarförslag 262 80 ÄNGELHOLM Medborgarförslag Från: Namn: Gatuadress: oftaskolans Föräldraförening c/o Caj BOiow lskeldingevägen s Postnummer och ort:l266

Läs mer

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB Slänt i söderläge Nuläge Västra slänten... Mellersta slänten - pulkabacke Östra slänten - terrasserad Fastigheten är byggd på 1910-talet och har en enkel, lantlig charm. Byggnaderna omgärdar en stor och

Läs mer

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Trafikenkät ht 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 535 enkäter sammanställdes av 843 elever, 64% Svaren är från alla åldrar men flest

Läs mer

Rundvandring i bostadsområdet Annedal

Rundvandring i bostadsområdet Annedal Funktionshinderrådet vid Rapport 1 (5) stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden 2013-08-07 Rundvandring i bostadsområdet Annedal Utbyggnaden av Stockholms stad är i full gång och helt nya bostadsområden

Läs mer

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Åtvidaberg 2012-02-02 Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Plats: Grebo skolas matsal Tid: 18.30 ca 20.45 Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson,

Läs mer

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Tekniska nämnden 2011 02 24 21 53 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 02 10 6 11 Dnr 2011/2.008 Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Ärendebeskrivning Paul Muotka anför följande i ett

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

Då det finns en elkabel nerdragen till sjön/hamnen föreslår jag att det ska finnas möjlighet för medlemmar att få tillgång till el mot betalning.

Då det finns en elkabel nerdragen till sjön/hamnen föreslår jag att det ska finnas möjlighet för medlemmar att få tillgång till el mot betalning. 2010-07-19 Motion gällande el vid hamnen Då det finns en elkabel nerdragen till sjön/hamnen föreslår jag att det ska finnas möjlighet för medlemmar att få tillgång till el mot betalning. Lämplig användningsområden;

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6 Upprustning av lekplatser - Sammanställning Nu är första steget i lekplatsprojektet avklarat. Styrelsen har tagit emot totalt 53 enkätsvar och vi vill passa på att tacka er som har bidragit för ert engagemang

Läs mer

Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning

Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning 28 maj 2013 Solna som cykelstad Solna är en stad som dels ligger nära Stockholms innerstad, dels är en kommun med många arbetsplatser.

Läs mer

10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne

10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne 10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne Under sju veckor har runt 750 personer deltagit i Rissnedialogen, och vi har fått in hela 1 130 förslag om hur Rissne kan bli en bättre och tryggare plats

Läs mer

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Närvarande: Gigi Cederholm Lars Gustafsson Ingvar Blixt Magnus Frykner Elisabeth Rutfors Joakim de Blanche Lars-Åke Jansson Nils-Jarle Johnsen Karin Albinsson Lena Jacobsson

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Övergångsställen 1 Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel skjuter barnvagn

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Trafikutredning Ödbyvägen 2014-08-19

Trafikutredning Ödbyvägen 2014-08-19 Fleminggatan 42 802 55 Gävle Tfn. +46 (0)73 708 79 00 e-post: henrygrew@gmail.com Org nr. 771210-0457 Momsreg.nr. SE771210045701 Trafikutredning Ödbyvägen 2014-08-19 Figur 1: Infart till Ödbyvägen (Google

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Kung Magnus väg, Visby

Kung Magnus väg, Visby Kung Magnus väg, Visby Busstorget som idag ligger precis vid allén ska byggas ut och i och med utbyggnaden behöver totalt sex träd fällas. I ansökan står ordagrant följande Anmälan avser att ta ner träd

Läs mer

Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata

Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata IX VIII Föreslagen plats, från norr Foto 2004 IX Beskrivning av platsen IX Platsen består av en bergskulle intill den befintliga husgruppen på Doktor Lindhs gata.

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Visualisering av golfboende

Visualisering av golfboende Visualisering av golfboende Inledning Norrköpings golfklubb är belägen ca 8km söder om Norrköping. Där har man planer på att bygga ca 15 småhus och 32 lägenheter samt ett nytt klubbhus med restaurang och

Läs mer

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning och genomgång av lektion 1 samt hemläxa. -Hur ta ut en position i sjökortet? Mät med Passaren mellan positionen

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Hastighetsmätningar E20. Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012

Hastighetsmätningar E20. Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012 Hastighetsmätningar E20 Genomförda av NTF Väst och NTF Skaraborg i augusti 2012 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Metod... 5 Mätplatser... 5 Resultat av hastighetsmätningarna... 7 Mätplats 1 Infart soptippen,

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Linjedragning av busstrafik i Alingsås stadskärna Beskrivning av konsekvenser och förslag på åtgärder

Linjedragning av busstrafik i Alingsås stadskärna Beskrivning av konsekvenser och förslag på åtgärder Linjedragning av busstrafik i Alingsås stadskärna Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Marit Minou Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar Teknik- och servicekontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr Fritidsenheten 2016-04-06 1/1 Bilaga 7:1 Handläggare Bo Nordebrink Tel. 0152-296 75 Teknik- och servicenämnden Skate- och betongparker, utredning för framtida

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014.

Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014. Besiktning av 3 ekar vid Reutersgatan 3 enligt kartritning nedan den 8 maj 2014. Jag kommer här att benämna ekarna med 1, 2 och 3 räknat från väster till öster. Ek 1 är ca 20 m hög med stamdiameter 50

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1)

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Detta är våra utgångspositioner i anfall. Spelsättet är precis som tidigare men utgångspositionerna är annorlunda. För att vi ska ha ett lyckat anfallsspel krävs det två saker:

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Premiär för dialogforum i Landvetter

Premiär för dialogforum i Landvetter Landvetter den 22 mars 2016 Premiär för dialogforum i Landvetter På kommundelsstämman i Landvetter testades för första gången att ta diskussionen i smågrupper, uppdelade efter ämnesområden. Härryda kommun

Läs mer

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Beslut i Trafiknämnden 2007-10-22 187 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Sammanträdesdatum Dnr 1922/07 Handläggare: 2007-10-22 TN 187/07 Hans Magnusson

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi. Bilaga 3

Förslag till parkeringsstrategi. Bilaga 3 Förslag till parkeringsstrategi Bilaga 3 Bakgrund Stockholm växer. Under de senaste 10 åren har befolkningen i staden ökat med ca 150 000 personer. Tillväxten förväntas fortsätta i samma takt de kommande

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn

Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn Ortsutvecklingsarbetet i Skebokvarn inleddes med ett stormöte 19 november 2012. Det mötet följde principen för s.k. uppstartsmöten som hållits på de orter

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19

Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19 Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19 Vad är en trygghetsrond? Trygghetsrond är en metod för att skapa en bättre närmiljö. Under trygghetsronden inventerar man hur området ser ut och det sker

Läs mer

Kontroll av arbetsplats på kommunala gator och vägar

Kontroll av arbetsplats på kommunala gator och vägar Kontroll av arbetsplats på kommunala gator och vägar Bedömning Liten risk =1 Större risk eller avsaknad av kopior =2 Allvarlig risk eller lagbrott= 3 TA-plan Saknas TA-plan 3:a Saknas kopia på arbetsplatsen

Läs mer

Nybyggnation Urbana Villor

Nybyggnation Urbana Villor Gatuhus Våning 2 Nybyggnation Urbana Villor Vimpelgatan 9 - Västra Hamnen, Malmö Boarea: Pris: Avgift: 141 kvm 6.300.000 kr 3.500 kr Entré- framsida Husets entré som vetter mot havet hälsar välkomnade

Läs mer

Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011

Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011 Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011 Brå-samordnare Joakim Thuresson Bakgrund Hösten 2010 inkom en förfrågan från Daniel Ottosson, stadsträdgårdsmästare på C4 Teknik/Park & Natur, om

Läs mer

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med Kommunfullmäktige, Tisdagen den 16 februari 2016 kl. 17.00 i Lindesberg Arena, Lindesberg. Ledamot som är förhindrad

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/614 2014-11-02 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-,

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Utvärdering av informationsinsatserna Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Om undersökningen Intervjuade Metod Ombudsmännen inom Väg och Ban Internetundersökning Antal svarande 27 Svarsfrekvens 79 procent

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Östra Torp - Geoteknik

Östra Torp - Geoteknik UDDEVALLA KOMMUN Östra Torp - Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 7001092000 INVENTERING AV TIDIGARE GEOTEKNISKA UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR INFÖR FRAMTAGANDET AV NY DETALJAN FÖR ÖSTRA DELARNA AV ÖSTRA TORPS HANDELSOMRÅDE

Läs mer

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB Verkstadsvägen

Läs mer

Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015

Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hedin Åsa Datum 2015-03-05 Diarienummer GSN-2015-0283 Gatu- och samhällsmiljönämnden Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015 Förslag till

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014

ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 Datum Diarienr 2014-01-28 KS/2011:6 Antagen av KF 25 mars 2014 Laga kraft 23 april 2014 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för bro över Säveån, Yllegatan - Stationsvägen. Partille 13:7, 11:7 m fl. Partille kommun,

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn Tanums kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-07 Projektnummer: 108 155 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 1170,

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Trygghetsvandring. ett vandringsstöd

Trygghetsvandring. ett vandringsstöd Trygghetsvandring ett vandringsstöd Känslan av att vara trygg nog att vilja röra sig utanför hemmet vid olika tider på dygnet och på olika platser, handlar i grunden om demokrati. Hur trygga vi känner

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Yteffektiva transporter prioriteras. 1. gång 2. cykel 3. spårvagn 4. buss 5. bil

Yteffektiva transporter prioriteras. 1. gång 2. cykel 3. spårvagn 4. buss 5. bil MALMÖ NY ÖVERSIKTSPLAN Malmö ska i första hand växa inåt och vara en nära, tät och funktionsblandad stad - en grön stad med ett trafiksystem som sätter människan i fokus TRAFIKMILJÖPROGRAM Gång, cykel

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug

Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug Planer för trafik under byggtiden, drift- och underhåll samt räddningsinsatser Väg 40/156 Ryamotet, Droppformad refug Härryda kommun, Västra Götalands län 2015-11-27, Projektnummer: 145168 Dokumenttitel:

Läs mer

Telefonbetalning vid parkering

Telefonbetalning vid parkering 2016-03-07 Telefonbetalning vid parkering En växande trend vid betalning för parkeringsplats är att p-automater erbjuder telefonbetalning. Vid en del p-automater är telefonbetalning enda alternativet.

Läs mer

Program för detaljplan N O C K E B Y H O V Samrådsförslag november 2011 Dnr: 2011-05829-53

Program för detaljplan N O C K E B Y H O V Samrådsförslag november 2011 Dnr: 2011-05829-53 Från korsningen Tyska Bottens väg och Dalgången/Mälarblick mot norr 10 8 9 1 7 2 N O R R 0m 50m 100m Skala 1:3500 (A4) 6 5 4 3 1 S I T U A T I O N S P L A N Flerbostadshus - fyra våningar Radhus Tidigare

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Nyrenoverade kontorslokaler med flexibel planlösning; rumsindelat, blandat eller öppen planlösning? <br /> Adress Sveavägen 159

Nyrenoverade kontorslokaler med flexibel planlösning; rumsindelat, blandat eller öppen planlösning? <br /> Adress Sveavägen 159 Nyrenoverade kontorslokaler med flexibel planlösning; rumsindelat, blandat eller öppen planlösning? Typ Kontor Storlek 237 kvm Adress Sveavägen 159 Område Vasastan Planlösning Här kan du vara med

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Ett samtal om Väsjöplaneringen. - Den 8 november 2011

Ett samtal om Väsjöplaneringen. - Den 8 november 2011 Ett samtal om Väsjöplaneringen - Den 8 november 2011 Agenda Vad har hänt sedan sist? Förslag till inriktningsbeslut Trafiklösning för Edsberg Vad händer nu? - På kommunfullmäktige 13 april antogs de två

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

RAMPER HÄFLA BRUKS AB

RAMPER HÄFLA BRUKS AB RAMPER HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Man brukar säga att man lär så länge man lever. Häfla Bruk har en lång historia och under drygt 300 år har erfarenhet, kunskap och kompetens

Läs mer

Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447

Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 259 Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

STADSMILJÖGRUPPEN KARLSTAD KOMMUN

STADSMILJÖGRUPPEN KARLSTAD KOMMUN STADSMILJÖGRUPPEN KARLSTAD KOMMUN Förord Under vintern och våren 2011 har en projektgrupp från berörda kommunala förvaltningar och representanter för krögarna i Karlstad i samverkan utvecklat nya riktlinjer

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare.

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare. Parker och grönska är uppskattade inslag i stadsmiljön. Ljussättning av innerstadens parker handlar till stor del om trygghet och gestaltning. Med rätt ljussättning kan parkerna nyttjas och bidra till

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

vägtrafiken? Hur mycket bullrar

vägtrafiken? Hur mycket bullrar Hur mycket bullrar vägtrafiken? Information från Boverket och Sveriges Kommuner och Landsting om hur du enkelt och snabbt kan beräkna utbredningen av buller från vägtrafik Foto: Hans Ekestang Översiktlig

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Säkerhetsplan för: XXX MALL

Säkerhetsplan för: XXX MALL Säkerhetsplan för: XXX MALL Evenemangsbeskrivning Beskriv evenemanget genom att svara på följande frågor 1. Vad är det för evenemang? 2. Vilka programpunkter finns? 3. När är evenemanget? Vilket datum,

Läs mer