Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011"

Transkript

1 Rapport om Trygghetsvandringar i Tivoliparken maj 2011 Brå-samordnare Joakim Thuresson

2 Bakgrund Hösten 2010 inkom en förfrågan från Daniel Ottosson, stadsträdgårdsmästare på C4 Teknik/Park & Natur, om det lokala Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad kan genomföra en trygghetsvandring i Tivoliparken. Rådet i Brå beslutade att rådet skulle arrangera en vandring. Flera representanter i Brå fick i uppdrag att utse en deltagare från respektive förvaltning/myndighet. Syfte och uppföljning Att undersöka upplevelse av trygghet i Tivoliparken. Vandringarna ska resultera i en kartläggning av områden och platser som uppfattas som trygga och trivsamma respektive otrygga. Vi vill även titta på förslag som kan höja attraktionen hos parken och därmed öka antalet besökare, vilket i sig ökar den upplevda tryggheten. Vi lämnar förslag på åtgärder till de som har befogenhet att åstadkomma förändringar. Arbetsgruppen kommer vid ett flertal tillfällen att följa upp arbetet kring åtgärdsförslagen, med start i juni Brå-samordnare är sammankallande för arbetsgruppen. Metod Arbetsgruppen, som fått i uppdrag att arrangera och utföra vandringen, har bestått av representanter från räddningstjänsten, polisen, arbete och välfärdsförvaltningen, kultur och fritidsförvaltningen, Arenabolaget och Brå-samordnare. Vandringarna har gjorts 2/5, 23/5 och 25/5. Deltagit har representanter från fältgruppen, brotts- och drogförebyggande rådet (Brå), kultur- och fritidsförvaltningen, Kristianstads fritidsgårdsforum (KFGF), räddningstjänsten, polisen, Arenabolaget, kommuninvånare i form av föräldrar, pensionärer och ungdomar i ålder år. Några fler män än kvinnor deltog i vandringarna. Dessutom har två säkerhetssamordnare från Hörby respektive Osby- Östra Göinge varit med på en vandring. Stadsträdgårdsmästaren Daniel Ottosson har varit med vid två av vandringarna. Reporter och fotograf från Kristianstadsbladet närvarade under delar av vandringen den 23/5. Vi träffades två gånger för att planera hur vandringarna ska gå till och vilka som ska delta. Vi sammanställde en checklista (se bilaga) över vilka frågeställningar vi vill ha besvarade. För att kunna se parken i både dagsljus och mörker samt beslöt vi att genomföra vandringar vid två olika tidpunkter. En tredje vandring lades till för att få fyra ungdomars upplevelser. För att få en bild av brottsligheten undersökte vi polisens statistik över antalet anmälda brott i parken under år stycken brott har blivit polisanmälda. Vanligaste brottsrubriceringarna var misshandel, stöld och narkotikabrott. Två stycken rån har skett på cykelstigen vid teatern.

3 Områden/platser Gång-och cykelbanan längs Helge å Gång- och cykelbanan upplevs av många som otrygg pga. tät vegetation på flera platser. Kombinationen av ån på ena sidan och andra sidan med täta buskar och träd, som upplevs som en vägg, skapas en känsla av instängdhet. Såväl yngre som äldre har liknande upplevelser. Gångvägen som går från gång- och cykelbanan in till den norra dammen är mycket mörk kvällstid. Samtliga parkbänkar är nedklottrade och många är i dåligt skick, vilket gäller överlag i parken. Även elskåpen, längs med gång- och cykelbanan vid ån, samt i hela parken, är även de drabbade av klotter. Det saknas en livboj och en stege. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parantes): Stamma upp vegetation längs med banan för att skapa mer ljus och för att kunna se vad som finns bakom buskar och träd. Beskär vegetation på höger sida av ovan nämnda gångväg från gång- och cykelbanan in mot den övre dammen (sett från gång- och cykelbanan). Ökad belysning av ovan nämnda gångväg. (C4 Teknik/Offentlig miljö) Sanera parkbänkar, papperskorgar och elskåp från klotter. Måla gärna parkbänkar i någon färg eftersom de upplevs som tråkiga. För att se papperskorgar tydligare och för att förhoppningsvis minska klotter anser vi att det hade varit värdefullt med en annan färg än svart eller grön. Gärna någon stark färg som gul eller orange. Asfaltera gång- och cykelbanan för att kunna åka inlines (rullskridskor). Önskemål om asfaltering runt hela parken för att möjliggöra ökad inlinesåkning. Sätt upp saknad livboj och stege. Livbojarna bör förses med en tänkvärd text om vad som kan hända om de inte finns till hands vid en akut situation.

4 Centrala delen med scenen och norra gräsytan Gräsytorna kring scenen och den större norra gräsytan är en väl använd del av parken. Besökare som grillar, har picknick och spelar olika former av spel är en vanlig syn. Scenen har potential för att användas mer och är en naturlig samlingspunkt. Flera av de lampor som belyser träden i området är ur funktion. För övrigt upplevs området som rörigt, främst pga. bänkar som står utspridda lite varstans. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parantes): Åtgärda trädbelysning som är ur funktion. (C4 Elnät) Bänkarna förvaras på en annan plats då det inte är något arrangemang. Ordna fler arrangemang/uppträdanden som konserter eller dj som spelar musik. (Kultur- och fritidsförvaltningen) Fritidsgården på Barbacka hyr ut utrustning för att spela kubb, boule, brännboll, volleyboll m.m. för att locka fler besökare. (Kultur- och fritidsförvaltningen) Installera vattenkranar t.ex. för att underlätta att släcka grillar. Kranarna ska vara i låg höjd för att det inte ska gå att dricka direkt ur kranen.

5 Tunneln och parkeringsplatsen Denna del av parken uppfattas av många som mörk, skuggig och ogästvänlig. Tunneln upplevs vara en osäker plats för att det inte är möjligt att se ner i tunneln och vad som finns där. En allmän uppfattning är även att tunneln inte fyller någon funktion i dag och skapar en stark känsla av otrygghet hos samtliga grupper. Parkeringsplatsen omgärdas av onödigt höga häckar, vilket kan öka risken för bilinbrott. Dessutom har dessa platser billigare timtaxa än omkringliggande och används därför i stor utsträckning av pendlare. Detta kan försvåra för parkbesökare att hitta parkering. Belysning som riktas upp mot träden är ur funktion på flera platser i detta område. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parentes): Laga belysning som riktas upp mot träden. Fyll tunneln med cement eller blockera den på annat sätt som stänger den som passage. (C4 Teknik/Park & Natur) Beskär häckarna runt parkeringen. Inför maxtid för parkering, t.ex. två timmar. (C4 Teknik/Trafik) Lekplatsen och gräsytan Lekplatsen upplevs som en positiv plats med många besökare. Gräsytan norr om lekplatsen är outnyttjad i dagsläget och upplevs vara en skuggig transportsträcka. Daniel Ottosson berättar att det finns planer på att använda denna yta vid en utbyggnad av lekplatsen. Förslag till åtgärd (ansvarig inom parentes):

6 Använd gräsytan norr om lekplatsen. Fornstugan Fornstugan är en vacker byggnad och den nya stenmuren med plantering ramar in den på ett smakfullt sätt. Fornstugan skulle dock kunna locka fler besökare och möjliggöra ökade möten över gränser. Byggnad strax norr om Fornstugan är full av klotter. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parentes): Fornstugans caféverksamhet skulle kunna marknadsföras på ett bättre sätt. Använda sig av lockande erbjudanden som t.ex. våffelförsäljning, inbjudande cafémöbler, tydliga informationsskyltar vid entréerna om verksamheten och ökade öppettider på kvällar. (C4 Teknik/Fastighet i samverkan med arrendator) Sanera klotter på byggnad strax norr om Fornstugan. Gång- och cykelbanan i södra delen längs med järnvägen

7 Första halvan (från teatern sett) upplevs som otrygg pga. häckar och buskar på båda sidor av vägen. Halva sträckan är asfalterad i dagsläget. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parantes): Röj bort nedre delen av buskarna på höger sidan (sett från Teatern). Beskär häcken på vänster sida för att skapa en rak linje, vilket skapar bättre sikt. Asfaltera resterande del av denna gång- och cykelbana (ner mot Långebro). Södra delen av parken (från teatern och söder ut) Denna del upplevs lite olika av deltagarna under vandringarna. Vissa menar att den är öde och inte inbjuder till möten i samma utsträckning som norra delen medan andra uppfattar den som mysig och skapar en lugnare atmosfär. Delar av området upplevs som rörigt och att underhållet är eftersatt. Det är positivt att det finns en boulebana. Belysningen som riktas upp mot träden är vacker kvällstid. I denna del finns även statyer eller konstverk av olika slag. Flera deltagare tycker om dem och efterlyser mer information om de som gjort dem. Förslag till åtgärder (ansvarig inom parantes): Öka antalet planteringar. Bygg en äventyrsbana (t.ex. som den som finns i Bokskogen utanför Malmö) för att locka yngre människor till denna del. Placera ut någon/några toaletter i denna del. Placera bänkar och gärna något bord vid boulebanan för ett ökat nyttjande. Informationsskyltar vid varje staty och konstverk som finns i parken. Till exempel information om vem som är konstnär och fakta om dem som personer. (Kultur och fritid & Kristianstads konsthall)

8 Entréer (vid Tivolibadet, teatern och södra) Entréerna saknar tydliga informationsskyltar om parken och vad den kan användas till. Vår bedömning är att räddningstjänst och polis kan ta sig in genom entréerna vid Tivolibadet och teatern. Informationsskylten vid södra entrén är nedklottrad (se bild). Förslag till åtgärder (ansvarig inom parantes): Sätt upp enkla och tydliga informationsskyltar med en enkel karta över parken som visar var besökaren befinner sig. Gärna information om sevärdheter och vilka djur och träd/växter som finns i parken. Byt ut eller rengör informationstavlan. Soltrappan Soltrappan uppfattas som en trevlig plats där människor gärna samlas och bidrar till positiva möten över generationsgränser. Människor med balanssvårigheter kan dock avstå att nyttja trappan. Klotter på södra kortsidan av trappan. Förslag till åtgärd (ansvarig inom parantes): Placera räcken på båda kortsidor av trappan för att lättare kunna gå i trappan. (C4 Teknik/Park & Natur) Sanera klotter på trappans södra sida.

9 Toaletter De toaletter som finns idag är belägna strax söder om entrén från Tivolibadet. De upplevs vara i slitet skick, smutsiga och ogästvänliga. En av toaletterna är delvis anpassad för funktionshindrade, men saknar handtag vid toaletten. Funktionella och rena toaletter skulle bidra till en trevligare park och troligtvis göra att besökare kan stanna längre i parken och dessutom skulle det minska användandet av buskagen som toalett. Förslag till åtgärd (ansvarig inom parantes): Renovera befintliga toaletter. För att bättre lyckas med att hålla toaletterna rena föreslås att det införs en kostnad på fem eller tio kronor för att besöka toaletterna. För att undvika att toaletterna används för att injicera narkotika kan en speciell belysning användas. (C4 Teknik/Park & Natur)

10 Positiva omdömen Parken upplevdes på många sätt som vacker och många ställen som trygga. Gemensamt för de trygga platserna var att de var bra belysta och hade ingen/sparsam låg vegetation, vilket skapar en upplevelse av kontroll även på längre sikt. Vi bedömer även att parken i hög utsträckning är tillgänglig för funktionshindrade. Belysning: Upplevs vara bra och tillräcklig i stora delar av parken. Många av vandrarna tycker att de märker en markant skillnad sedan ett par år tillbaka. Belysningen som lyser upp träden är mycket positiv, det ger ett stämningsfullt och vackert intryck på kvällen. Bänkar med grillar: Ett positivt inslag för att minska brända gräsmattor och samtidigt bjuda in till att människor samlas i parken. Planteringar: Många av deltagarna uttryckte lovord över de vackra planteringarna. De är ett mycket viktigt inslag för att skapa en vacker och trivsam park. Papperskorgar: Vi tycker att det finns relativt gott om papperskorgar runt i parken. Framför allt uppskattas de stora varianterna som ett positivt exempel för att minska nedskräpning vid exempelvis grillning. De är nog en bidragande faktor till att vi upplevde parken som i princip fri från skräp, vilket också bidrar till en känsla av trygghet.

11 Bilaga Trygghetsvandring Tivoliparken Förslag på checklista Hur ser parken ut i sin helhet? Var finns de vackraste respektive fulaste platserna? Trygghet Vilka platser uppfattas som trygga respektive otrygga? Vad behöver förändras? Hur upplevs närvaron av missbrukare och hemlösa? Funktion, skötsel och underhåll Var behövs det bättre skötsel? Finns det skadegörelse? Finns det tillräckligt med papperskorgar? Finns det tillräckligt med parkbänkar? Är parkbänkarna placerade på rätt platser? Hur är funktionen av gång- och cykelbanor i parken? Hur upplevs lekplatsen? Hur upplevs tunneln? Tillgänglighet Hur ser entréerna ut? Kommer räddningstjänsten in med fordon? Är det lätt att hitta i parken? Behövs det informationstavlor och skyltar? Kan parken skapa svårigheter för personer med funktionsnedsättningar (syn, hörsel, rörelse)? Hur fungerar det med bron till Naturum? Finns det mötesplatser? Vad behövs för att parken ska få fler besökare? Vegetation Hur ser träd, buskar och vegetation ut i parken? Behövs det gallring för bättre sikt? Belysning Är belysningen tillräcklig och på rätt plats?

Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19

Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19 Trygghetsrond Edsborgsstigen till cykel 2013-09-19 Vad är en trygghetsrond? Trygghetsrond är en metod för att skapa en bättre närmiljö. Under trygghetsronden inventerar man hur området ser ut och det sker

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne

10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne 10 punkter för ett bättre och tryggare Rissne Under sju veckor har runt 750 personer deltagit i Rissnedialogen, och vi har fått in hela 1 130 förslag om hur Rissne kan bli en bättre och tryggare plats

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare.

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare. Parker och grönska är uppskattade inslag i stadsmiljön. Ljussättning av innerstadens parker handlar till stor del om trygghet och gestaltning. Med rätt ljussättning kan parkerna nyttjas och bidra till

Läs mer

Lokala medborgarlöften i Lund 2015

Lokala medborgarlöften i Lund 2015 2015-07-30 Lokala medborgarlöften i Lund 2015 Kvartalsrapport 2 1. En tryggare trafiksituation Inventera trafikskyltarna i området samt tydliggöra vilka regler som gäller för fotgängare och cyklister i

Läs mer

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Trafikenkät ht 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 535 enkäter sammanställdes av 843 elever, 64% Svaren är från alla åldrar men flest

Läs mer

Rundvandring i bostadsområdet Annedal

Rundvandring i bostadsområdet Annedal Funktionshinderrådet vid Rapport 1 (5) stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden 2013-08-07 Rundvandring i bostadsområdet Annedal Utbyggnaden av Stockholms stad är i full gång och helt nya bostadsområden

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar Teknik- och servicekontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr Fritidsenheten 2016-04-06 1/1 Bilaga 7:1 Handläggare Bo Nordebrink Tel. 0152-296 75 Teknik- och servicenämnden Skate- och betongparker, utredning för framtida

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan?

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan? Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från möte 2009-10-19 med socialnämnden (IFO-utskott) och elever i åk 7-9 från Rosenlundsskolan och från Bäckadalsgymnasiets bygg- och industriprogram

Läs mer

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB Slänt i söderläge Nuläge Västra slänten... Mellersta slänten - pulkabacke Östra slänten - terrasserad Fastigheten är byggd på 1910-talet och har en enkel, lantlig charm. Byggnaderna omgärdar en stor och

Läs mer

Visualisering av golfboende

Visualisering av golfboende Visualisering av golfboende Inledning Norrköpings golfklubb är belägen ca 8km söder om Norrköping. Där har man planer på att bygga ca 15 småhus och 32 lägenheter samt ett nytt klubbhus med restaurang och

Läs mer

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Tekniska nämnden 2011 08 30 84 235 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 08 18 84 230 Dnr 2011/357.51 Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Bilaga: Skrivelse

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6 Upprustning av lekplatser - Sammanställning Nu är första steget i lekplatsprojektet avklarat. Styrelsen har tagit emot totalt 53 enkätsvar och vi vill passa på att tacka er som har bidragit för ert engagemang

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering.

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering. Efter en motion från Rannebergens IF angående förslag om förändringar av seriespelet på herrsidan i Göteborg har Tävlingskommittén tillsatt en arbetsgrupp. Arbetsgruppen har bestått av representanter för

Läs mer

Trygghetsvandring. ett vandringsstöd

Trygghetsvandring. ett vandringsstöd Trygghetsvandring ett vandringsstöd Känslan av att vara trygg nog att vilja röra sig utanför hemmet vid olika tider på dygnet och på olika platser, handlar i grunden om demokrati. Hur trygga vi känner

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Muskötens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Medborgarförslag

Medborgarförslag ÄNGELHOLMs KOMMUN Till Ängelholms kommun Medborgarförslag 262 80 ÄNGELHOLM Medborgarförslag Från: Namn: Gatuadress: oftaskolans Föräldraförening c/o Caj BOiow lskeldingevägen s Postnummer och ort:l266

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Om ändring av taxor för avgiftsparkering

Om ändring av taxor för avgiftsparkering Om ändring av taxor för avgiftsparkering Beslut i Trafiknämnden 2003-03-12 68 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel 031-61 22 43 Sammanträdesdatum Dnr 512/03 Trafiknämnden

Läs mer

Turné/dialog om konst, RCK och vad händer i Kramfors 25 april 2013 mötesanteckningar

Turné/dialog om konst, RCK och vad händer i Kramfors 25 april 2013 mötesanteckningar Turné/dialog om konst, RCK och vad händer i Kramfors 25 april 2013 mötesanteckningar Träffen inleddes med att Björn Eriksson, aktiv ljudkonstnär med erfarenheter från både internationella projekt och egna,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning

Granskningsrapport. Brukarrevision. August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning Granskningsrapport Brukarrevision August Barks gata Boendeverksamheten Social resursförvaltning 2013 Nominerad till 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt

Läs mer

SNABBMATSBAROMETERN 2016 EN RAPPORT OM SVENSKA BARN FAMILJER OCH SNABBMAT

SNABBMATSBAROMETERN 2016 EN RAPPORT OM SVENSKA BARN FAMILJER OCH SNABBMAT EN RAPPORT OM SVENSKA BARN FAMILJER OCH SNABBMAT Vi serverade vår första korv redan 1932 och är det något vi lärt oss genom åren så är det att laga god mat som våra kunder älskar. Korven är en riktig klassiker

Läs mer

Dagspresskollegiet. Bloggare vilka är de? Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 73

Dagspresskollegiet. Bloggare vilka är de? Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 73 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 7 Bloggare vilka är de? Annika Berg tröm s 8 Bloggarna Bloggare vilka är de? De senaste åren har bloggen

Läs mer

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Datum: 2013-04-29 Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ann Cajvert/H Direktnr: 0322-617076 Beteckning: Yttrande Harmonisering av färdtjänstregler Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Ärendebeskrivning

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103

Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Trygghetsrond Skogshöjden, 091103 Närvarande: Gigi Cederholm Lars Gustafsson Ingvar Blixt Magnus Frykner Elisabeth Rutfors Joakim de Blanche Lars-Åke Jansson Nils-Jarle Johnsen Karin Albinsson Lena Jacobsson

Läs mer

Städdagar arbetsgruppernas uppgifter

Städdagar arbetsgruppernas uppgifter Städdagar arbetsgruppernas uppgifter Reviderad 2015-09-07 Vid städdagar gäller, dessutom för alla arbetsgrupper, att när egna arbetsuppgifterna är färdiga hjälper man varandra för att undvika för stora

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Smygehamn 2011-03-31

Smygehamn 2011-03-31 TRELLEBORGS KOMMUN Trygghetsvandring Anteckningar Smygehamn 2011-03-31 1 Innehåll Arrangör... 2 Deltagare... 2 Sammanfattning... 3 Sträckan som vandrades... 3 Synpunkter som kom fram under vandringen....

Läs mer

Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn

Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn Vision och handlingsplan ortsutveckling Skebokvarn Ortsutvecklingsarbetet i Skebokvarn inleddes med ett stormöte 19 november 2012. Det mötet följde principen för s.k. uppstartsmöten som hållits på de orter

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

PROTOKOLL Tekniskt utskott

PROTOKOLL Tekniskt utskott 1 (7) Paragrafer 6-10 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30 15.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Kerstin

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Övergångsställen 1 Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel skjuter barnvagn

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 FEBRUARI 2001 T-20963 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vem: Ungdomar, Fritid och Kultur, Föreningar, Skolan, Studieförbund Föräldrar, eller andra resurser.

Vem: Ungdomar, Fritid och Kultur, Föreningar, Skolan, Studieförbund Föräldrar, eller andra resurser. UNGDOMAR Engagerade ungdomar. Egna aktiviteter Levandegöra Kalix-kultur åt ungdomar. Unga känna sin bygd/ursprung. Samla unga till inspirationsträffar. Besöka skolor berätta om möjligheter Nya sätt för

Läs mer

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar

Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Tekniska nämnden 2011 02 24 21 53 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 02 10 6 11 Dnr 2011/2.008 Medborgarförslag om komplettering av gatubelysningar Ärendebeskrivning Paul Muotka anför följande i ett

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN!

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN! KURSPLAN, KUNSKAPSKRAV och exempel på ELEVARBETEN KURSPLAN enligt Lgr11 I undervisningen skall du få möjlighet att uttrycka tankar och idéer med hjälp bilder, du skall få möjlighet att skapa egna bilder

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 5 4 3 2 6 7 1 1 Bostadsgård 2 Offentlig grönyta 3 Stenlagd kaj, 13 meter bred 4 Trädplanterade parkeringsytor 5 Träbryggor, med trsppor

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Orienteringsteori åk 7. Namn:

Orienteringsteori åk 7. Namn: Orienteringsteori åk 7 Namn: Orienteringsteori åk 7 Kartprov: v 43 Vad ska jag kunna? 1. Kartans färger 2. Vanligaste karttecknen (se sid. 3) 3. Veta vad som menas att passa kartan. 4. Skala 5. Ekvidistans

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Schizofreniföreningen i Skåne

Schizofreniföreningen i Skåne Schizofreniföreningen i Skåne PM rörande behov av personligt stöd till personer med långvarig och allvarligt psykisk sjukdom/ funktionsnedsättning genom personliga ombud i Skåne. Antal invånare i Skåne

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Bakgrund. Genomförande. Förslag på åtgärder 2008-11-18

Bakgrund. Genomförande. Förslag på åtgärder 2008-11-18 2008-11-18 Lokala brottsförebyggande rådet Åsa Pahlmblad, samordnare Tel: 0457-61 89 61 E-post: asa.pahlmblad@ronneby.se Till Ansvariga verksamhetschefer Bakgrund Brottsförebyggande rådet (Brå) genomförde

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 FEBRUARI 2002 T-22588 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Säkerhetsplan för: XXX MALL

Säkerhetsplan för: XXX MALL Säkerhetsplan för: XXX MALL Evenemangsbeskrivning Beskriv evenemanget genom att svara på följande frågor 1. Vad är det för evenemang? 2. Vilka programpunkter finns? 3. När är evenemanget? Vilket datum,

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Brister i kunskap vid gymnasieval

Brister i kunskap vid gymnasieval Brister i kunskap vid gymnasieval En undersökning om hur niondeklassarna tänker inför sitt val av skola och program Gymnasium.se Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 Bakgrund och metod

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Rektor har ordet. Sandared- och Sandhultskolan F-6 Postadress: Borås Stad Stadsdelsförvaltningen Väster 501 80 Borås

Rektor har ordet. Sandared- och Sandhultskolan F-6 Postadress: Borås Stad Stadsdelsförvaltningen Väster 501 80 Borås Februari 2016 Sandared Rektor har ordet Då har vi precis startat upp igen efter ett, förhoppningsvis, härligt sportlov. Fritidsverksamheten har varit igång som vanligt och det hände en massa roliga saker

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

x xx xx x (I) DAGSLJUS POTENTIAL VALLA PARK KLIMATSTUDIE 2016 04 25

x xx xx x (I) DAGSLJUS POTENTIAL VALLA PARK KLIMATSTUDIE 2016 04 25 (I) AGSLJUS POTENTIAL VS (%) 00 TEST : VS iagrammet visar den andel av himmelsljuset frän en IE Overcast Sky (mulen himmel) och som träffar respektive fasad. Ett löst antagande kan därefter göras att fönster

Läs mer