1. Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar. 5. Medborgarförslag om namnskyltar på skolor svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar. 5. Medborgarförslag om namnskyltar på skolor svar"

Transkript

1 Kommunstyrelsen 3 (17) Ärendelista 26 oktober Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5. Medborgarförslag om namnskyltar på skolor svar 6. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - september Månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB med dotterbolag januari - september Utveckling av varmbadhuset som en resurs för kommunens kulturliv inriktningsförslag 9. Månadsrapport för kommunstyrelsen januari - september Fördjupning av översiktsplan (FÖP) Överum beslut om utställning 11. Fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat yttrande 12. Konstsnöanläggning i Gamleby 13. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats tilläggsanslag 14. Smålandsdagen 2015 Inspirationsdag för besöksnäringen inbjudan 15. Rapporter

2 Kommunstyrelsen 4 (17) 1. Upprop och val av justerare Jon Sjölander (M) är i tur att justera. 2. Meddelanden Dnr 2015/ Anteckningar från möte 25 september 2015 med rådet för funktionshinderfrågor. Dnr 2015/ Finansrapport för kommunkoncernen för perioden januari september Anmälan om delegationsbeslut Kommundirektörens beslut Dnr 2015/ Förvaltningsrättens i Linköping dom 6 oktober 2015, mål nr , att avslå Torbjörn Karlssons överklagande av kommunstyrelsens beslut om asylboende i Ankarsrum läggs till handlingarna. Dnr 2015/ Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 25 september 2015 till Polismyndigheten Region Syd om polisstation i Gamleby läggs till handlingarna. Dnr 2015/ Information 8 oktober 2015 om att Västerviks Karnevalen Ekonomisk Förening inte kommer att genomföra någon karneval Dn 2015/ Högsta förvaltningsdomstolens beslut 9 oktober 2015, mål nr och , att avvisa Hans Höks överklagande av Kammarrättens beslut, mål och läggs till handlingarna.

3 Kommunstyrelsen 5 (17) forts. Dnr 2015/ Förvaltningsrättens i Linköping dom 12 oktober, mål nr , att avslå Rose-Marie Möller och Vivi-Anne Carlssons överklagande av kommunstyrelsens beslut om pris för friköp av arrendetomt Grantorpet 1:57 läggs till handlingarna. Dnr 2015/ Länsstyrelsens i Kalmar län beslut 9 oktober till Paul Hultberg, Smågö Service AB, om tillstånd till svävartrafik årligen under tiden 1 november - 1 maj, t.v.läggs till handlingarna. Dnr 2015/ Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 12 oktober 2015 till RFSL Västervik om föreningsbidrag och föreningens svar 12 och 13 oktober 2015 läggs till handlingarna. Dnr 2015/ Kommunstyrelsens förvaltnings anställningsavtal 30 september 2015 Förvaltningschef miljö- och byggnadsförvaltningen för Ola Karlsson att gälla fr.o.m läggs till handlingarna. Dnr 2012/ Högsta Förvaltningsdomstolens protokoll 19 oktober 2015 om att meddela prövningstillstånd i frågan om den möjlighet fullmäktige har att återkalla uppdraget för samtliga förtroendevalda i en nämnd vid förändringar i nämnorganisation även gäller förtroendevalda i kommunstyrelsen. Läggs till handlingarna.

4 Kommunstyrelsen 6 (17) 4. Kommundirektören informerar Kommundirektören och särskilt kallade informerar om följande aktuella ärenden: - Överförmyndarens ansvar vad gäller integrationsfrågor information - Medborgarförslag om namnskyltar på skolor svar - Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - september Månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB med dotterbolag januari - september Utveckling av varmbadhuset som en resurs för kommunens kulturliv inriktningsförslag - Månadsrapport för kommunstyrelsen januari - september Fördjupning av översiktsplan (FÖP) Överum beslut om utställning - Fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat yttrande - Konstsnöanläggning i Gamleby - Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats tilläggsanslag.

5 Kommunstyrelsen 7 (17) 5. Medborgarförslag om namnskyltar på skolor svar Dnr 2015/ En boende i Västervik har den 19 januari 2015 väckt ett medborgarförslag om att det initialt sätts upp namn och logotyp på Ellen Keyskolan och Ludvigsborgsskolan, gärna belysta. Förslagsställaren vill att det sedan sker en fortsatt inventering av om det finns fler kommunägda fastigheter som har samma behov av att visa vad byggnaden har för namn och funktion. Kommunfullmäktige beslutade , 105 att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande. Kommunstyrelsens förvaltning lämnar i skrivelse 4 oktober 2015 förslag till svar på medborgarförslaget. Som en del i beredningen har TjustFastigheter AB yttrat sig i skrivelse 14 april 2015 liksom barn- och utbildningsförvaltningen i skrivelse 3 september Sammantaget bör man i första hand se frågan som ett sätt att profilera, lyfta fram och tydliggöra vilka lokaler kommunen bedriver verksamhet i och vad för slags verksamhet som bedrivs i lokalerna. Enhetlighet är också viktigt liksom att om det ska göras, så ska kommunens samtliga verksamhetslokaler skyltas. För närvarande pågår en översyn av kommunens grafiska profilprogram och det därför angeläget att detta först fastställs innan en eventuell skyltning av verksamhetslokalerna påbörjas. Sammanfattningsvis bör, efter det att nytt grafiskt profilprogram med riktlinjer för skyltning av kommunala verksamhetslokaler beslutats, TjustFastigheter AB få i uppdrag att ta fram en kostnadsberäkning för skyltning av kommunala verksamhetslokaler och i samverkan med kommunledningen föreslå lämplig finansiering av en sådan satsning. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 4 oktober 2015 som svar på medborgarförslaget om namnskyltar på skolor, samt att tacka förslagsställaren för visat intresse.

6 Kommunstyrelsen 8 (17) 6. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - september 2015 Dnr 2015/ I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer kommunfullmäktige utvecklingen av mål och uppdrag i den strategiska planen i så kallade delårsrapporten efter första och andra tertialet, det vill säga efter april och augusti. Den senare granskas också av revisionen. Kommunstyrelsen följer löpande utvecklingen av kommunens ekonomi i ekonomirapporter som upprättas månadsvis. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 19 oktober 2015 ekonomirapport 2015 efter september månad. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna ekonomirapport 2015 efter september månad, med ett prognostiserat resultat för året på 36,2 mnkr vilket är 27,1 mnkr högre än budgeterat.

7 Kommunstyrelsen 9 (17) 7. Månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB med dotterbolag januari - september 2015 Dnr 2015/ Kommunstyrelsen följer varje månad utvecklingen i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB. Redovisningen inkluderar dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västervik Kraft Elnät AB, Västerviks Bostads AB och TjustFastigheter AB. Månadsrapporten visar respektive bolags resultat för perioden, samt eventuell avvikelse mot budget. Vid eventuell prognostiserad avvikelse mot budget har respektive bolag lämnat redogörelse för avvikelsen. Västerviks Kommuns Förvaltnings AB redovisar i skrivelse 16 oktober 2015 månadsrapport för september Västerviks Kommuns Förvaltnings AB föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna informationen om månadsrapport för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB med dotterbolag per september 2015.

8 Kommunstyrelsen 10 (17) 8. Utveckling av varmbadhuset som en resurs för kommunens kulturliv inriktningsförslag Dnr 2015/ Inom ramen för målet attraktiv kommun har kommunstyrelsens förvaltning ett fördjupat uppdrag att under 2015 ta fram förslag till hur stråket från Kulbacken till Hamngatan i Västervik kan utvecklas med särskild redovisning av centrumbad och utveckling av varmbadhuset till en resurs för kulturlivet m.m. i kommunen. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 14 oktober 2015 har förvaltningen genomfört en omfattande dialogprocess för att undersöka behov och önskemål kring hur kulturlivet kan utvecklas i kommunen. Detta har skett med utgångspunkt i övergripande nationella, regionala och kommunala målskrivningar. Tillgänglighetsaspekterna inom ramen för själva byggnaden har utretts i samverkan med samhällsbyggnadsenheten, miljö- och byggnadskontoret samt Västerviks Bostads AB. Förvaltningen har också undersökt möjligheterna att söka extern medfinansiering och nu krävs ett inriktningsbeslut för att processen ska kunna gå vidare. Ett inriktningsförslag för kulturverksamhet i det gamla varmbadhuset redovisas i bilaga till skrivelsen. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna redovisat inriktningsförslag för att skapa en kreativ och konstnärlig mötesplats i Västerviks gamla varmbadhus, att ge kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att inom ramen för budgeterad årlig finansiering om 2 mkr återkomma med förslag till - anpassning m.m. av byggnaden, - fördjupad inriktning av verksamhetens innehåll med redovisning av organisation, samverkande aktörer och medfinansiering, samt - detaljerad tidsplan.

9 Kommunstyrelsen 11 (17) 9. Månadsrapport för kommunstyrelsen januari - september 2015 Dnr 2015/ Kommunstyrelsen följer varje månad utvecklingen av de verksamheter som ingår i kommunstyrelsens förvaltning med en ekonomisk redogörelse och en helårsprognos. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 16 oktober 2015 månadsrapporten för januari september Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna månadsrapport september 2015 för kommunstyrelsen, med en prognostiserad avvikelse för 2015 på 1,5 mnkr i förhållande till budget.

10 Kommunstyrelsen 12 (17) 10. Fördjupning av översiktsplan (FÖP) Överum beslut om utställning Dnr 2012/ Den 19 december 2011 fattade kommunstyrelsen beslut om att ge uppdrag åt kommunstyrelsens förvaltning att arbeta fram en fördjupning av översiktsplanen (FÖP) för Överum. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 20 oktober 2015 har FÖP Överum mellan den 30 april 2015 och 18 juni 2015 föremål för samråd enligt plan- och bygglagen. Under samrådstiden har medborgare, föreningar, andra myndigheter och kommunen internt kunnat lämna synpunkter på förslaget. Syftet med samrådet har varit att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan. Samrådssynpunkterna har nu sammanställts och kommenterats i en samrådsredogörelse där kommunen redovisar för hur de inkomna synpunkterna har behandlats. Samrådsredogörelsen kommer sedan att följa med som bilaga när FÖP Överum enligt plan- och bygglagen går på utställning. Under utställningen ges en ny möjlighet att lämna synpunkter. Synpunkter har inkommit från Länsstyrelsen i Kalmar Län, ett dussintals statliga och regionala myndigheter, kommunala organ, föreningar och medborgare. I korthet kan sägas att synpunkterna inte har föranlett några större förändringar. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att låta FÖP Överum med tillhörande konsekvensbeskrivning, Bilaga 1 och samrådsredogörelse gå på utställning enligt plan- och bygglagen.

11 Kommunstyrelsen 13 (17) 11. Fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat yttrande Dnr 2015/ Länsstyrelsen i Kalmar län har tagit fram ett förslag till riktlinjer vad gäller säkerhetskrav för strandnära byggnationer, vägar och distributionsanläggningar i länet. Västerviks kommun har i skrivelse 18 juni 2015 fått förslaget till riktlinjer för yttrande. Riktlinjerna är framtagna i syfte att skapa ett robust samhälle med hög förmåga att klara klimatförändringar. Planeringsunderlaget redovisar länsstyrelsens bedömning angående säkerhetsnivåer för infrastruktur utifrån stigande havsnivåer och/eller höga extremflöden i vattendrag. Kommunens yttrande ska vara länsstyrelsen tillhanda senast den 15 november 2015 (förlängd remisstid). Kommunstyrelsens förvaltning (enheten för samhällsbyggnad och räddningstjänsten) lämnar i skrivelse 16 oktober 2015 förslag till yttrande över remissen. Samråd har även skett miljö- och byggnadskontoret och Västerviks Miljö & Energi AB. Enligt förslaget till yttrande är Västerviks kommun generellt positiv till framtagande av riktlinjerna, men föreslår ett antal kompletteringar vilka redovisas i yttrandet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att anta kommunstyrelsens förvaltnings förslag till yttrande den 16 oktober 2015 över Länsstyrelsens i Kalmar län remiss Fysisk planering i Kalmar län med hänsyn till ett förändrat klimat Översvämning.

12 Kommunstyrelsen 14 (17) 12. Konstsnöanläggning i Gamleby Dnr 2015/ Ärendet är under beredning och redovisas senast till sammanträdet.

13 Kommunstyrelsen 15 (17) 13. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats tilläggsanslag Dnr 2014/ Kommunstyrelsen beslutade , 30, att avsätta 6 mnkr för förlängning av Västerviks flygplats från dagens 800 m till max m. Upphandling har genomförts under sommaren men ännu ej avslutats. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 5 oktober 2015 krävs ytterligare 4,5 mnkr för att förlänga banan. Förklaring till att kostnaden blir högre än vad som tidigare budgeterats kan främst härledas till kostnaderna för dagvattenhantering samt att iordningställa gräsytorna längs med rullbanan, ca 50 m på var sida, och i rullbanans förlängning, ca 150 m. I båda fallen finns specifika krav för just flygplatser, vilka inte fullt ut var kända vid den tidpunkt då budgetbeloppet sattes. Den ökade investeringskostnaden föreslås finansieras inom befintlig investeringsbudget genom omfördelning inom den samlade investeringsbudgeten. I samband med kommunstyrelsens beslut den 26 januari 2015 redovisades också näringslivets och landstingets syn på en förlängning av flygplatsen. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar ärendet ytterligare i skrivelse 20 oktober Av denna skrivelse framgår genomförda och pågående aktiviteter med anledning av en förlängning av landningsbanan. Det är kommunledningens förslag att fullfölja tidigare beslut om förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att uppdra till kommunstyrelsens förvaltning att förlänga landningsbanan vid Västerviks Flygplats till max 1200 meter, samt att det finansieras med av kommunfullmäktige beslutat investeringsanslag på 6,0 mnkr och omfördelning i kommunstyrelsens investeringsbudget 2015 med ytterligare 4,5 mnkr.

14 Kommunstyrelsen 16 (17) 14. Smålandsdagen 2015 Inspirationsdag för besöksnäringen inbjudan Dnr 2015/ Regionförbundet i Kalmar län, Smålandsturism och Destination Småland inbjuder till Smålandsdagen 2015 Inspirationsdag för besöksnäringen. Inspirationsdagen är den 19 november 2015 på Gränsö slott i Västervik. Kostnaden är 500 kr per person. Anmälan ska vara inne senast den 2 november Inbjudan överlämnas till kommunstyrelsen för beslut om deltagande.

15 Kommunstyrelsen 17 (17) 15. Rapporter

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 oktober 2015 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 11.45-13.30

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 oktober 2015 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 11.45-13.30 Kommunstyrelsen 1 (23) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 oktober 2015 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 11.45-13.30 Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Sharad Bhatt

Läs mer

4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533

4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (42) 2016-04-25 Kf 4. Förlängning av landningsbanan på Västerviks flygplats Dnr 2014/260-533 Ks 79 Kommunstyrelsen beslutade 2015-01-26, 30 att uppdra åt kommunstyrelsens

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 10,11. 1. Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 10,11. 1. Upprop och val av justerare. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (15) Ärendelista 14 september 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 7, 10,11 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10

PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10 PROTOKOLL 1 (13) 2015-02-10 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl 14 00-15 45 ande Valter Stenberg (S), ordförande Lilian Nilsson (V) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Helena Moen (C)

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid fredag 28 februari 2014 kl. 10.00 11.45 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren kl. 17.00-19.00 ande Per Gren, Socialdemokraterna Per-Olof Qvick, Nya Moderaterna Thomas Carlsson, Socialdemokraterna Liselott Nydén, Socialdemokraterna Orvar Andersson, Kristdemokraterna

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-10-27, kl 0830-1130 ande Roland Karlsson, S Leif Gramner, KD Övriga deltagande Lisa Stridsman, Tf teknisk chef Utses att

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 22 februari 2016 kl. 8.30 15.10 ajournering 12.15-13.10 och 13.40-14.25. Kommunhuset 25 februari 2016

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 22 februari 2016 kl. 8.30 15.10 ajournering 12.15-13.10 och 13.40-14.25. Kommunhuset 25 februari 2016 Kommunstyrelsen 1 (21) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 22 februari 2016 kl. 8.30 15.10 ajournering 12.15-13.10 och 13.40-14.25 Mats Hugosson (C), ordf. Gunnar Jansson (S)

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län Daterad: 2014-02-26 Dnr 2010/1113 Sida 1(8) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95 Västra Götalands län Översiktskarta, planområdet är markerat med streckad röd linje Denna handling innehåller:

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Kallelse. 4. Verksamhetsprognos 1, VUP 1 Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner verksamhetsuppföljning för perioden januari-mars 2014.

Kallelse. 4. Verksamhetsprognos 1, VUP 1 Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner verksamhetsuppföljning för perioden januari-mars 2014. Kallelse Mora Kommunfullmäktige kallas härmed till sammanträde den 23 juni kl. 18:30-21:30 på Moraparken. Ärenden: 1. Öppnande, upprop, behörighet och justering (justering 2014-06-25, kl. 15:00, kanslienheten).

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 1 december 2004, klockan 17.00 17.30 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Björn Eriksson (s) Peter Agerhäll

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/614 2014-11-02 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-,

Läs mer

Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447

Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 259 Medborgarförslag om heldragen linje på Slättenvägen. KS 2014-447 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.00 Ajournering 09.55 10.15 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks (MP) Tina Thuresson

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun

Utlåtande 1. Hur samrådet har bedrivits. Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Granskningshandling 2 2014-06-12 Dnr: 2013:134 Detaljplan för bostäder på Fursten Norra 3 Liljeholmen Jönköpings kommun Utlåtande 1 Hur samrådet har bedrivits Samråd Detaljplanen har utarbetats av stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset Hultsfred kl. 08.30-10.00 Beslutande Bo Bergman, s Tommy Ejnarsson, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom.

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. 2013-07-31 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-08-07 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. Föredragningslistan skickas till

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. KS 2014-381

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. KS 2014-381 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-01-20 15 Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt.

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden KF Ärende 16 Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-05-12 KS 2015.0373 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om fluorsköljning och projektet

Läs mer

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider.

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider. Kommunstyrelsen 2015-12-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:119 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-11-20. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00

Sammanträdesdatum 2014-11-20. Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 20 november 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande

Läs mer

Kommittédirektiv. En ny modell för samverkan och fördelning av statliga bidrag till regionala och lokala kulturverksamheter. Dir.

Kommittédirektiv. En ny modell för samverkan och fördelning av statliga bidrag till regionala och lokala kulturverksamheter. Dir. Kommittédirektiv En ny modell för samverkan och fördelning av statliga bidrag till regionala och lokala kulturverksamheter Dir. 2009:97 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2009 Sammanfattning

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 Tyresö kommun Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid: Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 105 Beslut i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen

Läs mer

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Utlåtande 2012: RIV (Dnr 321-704/2012) Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. En ny kommunövergripande språkförskola

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 5 december 2014 kl. 10.00 12.00 Plats Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Närvarande Christin Rampeltin

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-28

Sammanträdesdatum 2014-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Gröna rummet 08:30-09:30 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn.

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn. STFS STADGAR Antagna på riksstämman 2014 STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade vid årsmöte den 25 26 maj 2002 Reviderade vid årsmöte den 17 18 maj 2003

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN Mötesanteckningar Plats och tid Hamnen, Stadshuset, den 5 november 2015, kl 15.00 16.55 Närvarande Benny Strandberg (KD) Tjänstgörande beredningsledare Pia Gillerstedt (S) Alexandra Stenlund (UP) Carl

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen.

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen. 1 (5) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, fullmäktigesalen, måndag den 14 april 2008 kl. 18.00 18. 50 Se bilaga Övriga deltagare Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare

Läs mer

november 2013, kl. 15.30 1 Revisorernas övergripande granskning 2013 BUN 13/101 2 Budget 2014, plan 2015-2016 BUN 13/59

november 2013, kl. 15.30 1 Revisorernas övergripande granskning 2013 BUN 13/101 2 Budget 2014, plan 2015-2016 BUN 13/59 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-11-20 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 20 FÖREDRAGNINGSLISTA november 2013, kl. 15.30 ÄRENDE DNR Val av justerande Godkännande

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2015-12-15 24 Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Dnr KS-2015-729 Dpl 09 Kommunstyrelsens beslut Kommunledningskontorets förslag till remissvar godkänns

Läs mer

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning 1 (6) Socialkontoret 2009-02-17 Dnr 2008-202 Inger Winkelmann Mildaeus Socialnämnden Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, måndagen 14 mars 2016 kl 08.30-09.30 Beslutande ledamöter Närvarande ersättare Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 307-1151/2008) Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Centralskolan, klockan 16.00 19.45 ande Övriga närvarande Majja Neverland (V), ordförande Thommy Ukkonen (S) Frida Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Åsa Eriksson (S),

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BISTÅND OCH ARBETE ( BIA) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-06-29 Handläggare: Eva Wilman och Maria Thöyrä Telefon: 08-508 24 000 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Redogörelse

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C) Sida Plats och tid Styrelserummet Vallhamn kl. 16:00 17.30 Utses att justera Henry Hermansson (C) Justeringens plats och datum Kommunhuset Skärhamn, 25 maj 2016 Paragrafer 11-29 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE, DP 361 Upplanda 1:54 1(5) 2015-03-25 Evolution KS 2014/461 GRANSKNINGSUTLÅTANDE DP 361 Upplanda 1:54 Fastigheterna Upplanda 1:54 samt del av Upplanda 1:9 Samhällbyggnadsenheten

Läs mer

Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550

Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 7 (36) 2016-01-25 Kf Ks Investering i Västerviks hamn för båtar drivna med vattenjet Dnr 2014/258-550 Intresset för att bedriva passagerartrafik på Västerviks hamn

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer