Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30"

Transkript

1 Tyresö kommun Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid: Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl Beslut i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen som berör nämnden - Informationen noteras. Meddelande om beslut i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen: - KS , 165, Överenskommelse om samverkan i Stockholms län gällande nyanlända.

2 106 Ekonomisk rapport per den 31 oktober Informationen om ekonomisk rapport per den 31 oktober 2013 noteras. - Förvaltningen ges i uppdrag att fortsatt vidta alla erforderliga åtgärder för att minska det prognosticerade underskottet Vid sammanträdet lämnas information om ekonomisk rapport per den 31 oktober 2013.

3 107 Gymnasieprojektet lägesrapport - Informationen noteras. Vid nämndsammanträdet lämnas lägesrapport om gymnasieprojektet.

4 108 Styrgrupp för projektarbete med framtida gymnasium i Tyresö - Styrgrupp inrättas för projektarbetet Ett nytt gymnasium i Tyresö I Gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens uppdrag ingår bland annat att ge ungdomar i åldern år gymnasieutbildning, och nu projekterar Tyresö kommun ett nytt gymnasium. Den 28 augusti 2013 uppdrog Kommunstyrelsen åt Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden att påbörja arbetet med den del av projektet som gäller innehållet i ett nytt modernt gymnasium (profil, program och kurser, lärmiljö, pedagogik, ledning och organisation samt elevsyn). En projektgrupp är tillsatt. Den leds av externa konsulter och i den ingår rektor, två lärare, översiktsplanerare och förvaltningschef. Projektgruppen rapporterar till nämnden. För att sprida kunskap om processen och garantera insyn tillsätter Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden en styrgrupp för projektarbetet. I styrgruppen ingår - Ordförande (FP) - 1:e vice ordförande (M) - 2:a vice ordförande (S) - Gruppledare inom alliansen - Gruppledare inom oppositionen Till styrgruppen inbjuds förvaltningschef, projektledare samt övriga tjänstemän med ansvar för projektet.

5 109 Kartläggning och analys av elevströmmar vid gymnasievalet mot Södertörn, Nacka och Värmdö - Utredningen om kartläggning av elevströmmar godkänns. Förvaltningen har vid gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde den 25 maj 2013 getts i uppdrag att kartlägga och analysera elevströmmar vid gymnasievalet 2013, dels mot Södertörnskommunerna (Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem och Södertälje), dels mot Nacka, Värmdö och Stockholm. Utredningen presenteras enligt bilaga.

6 110 Stöd till elever med dyslexi vid Tyresö gymnasium - Utredningen om stöd till elever med dyslexi vid Tyresö gymnasium godkänns. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden gav den 26 september 2013 förvaltningen i uppdrag att utreda hur elever med dyslexi på Tyresö gymnasium får hjälp och stöd att nå målen. Utredningen ska kartlägga stödet till elever vid Tyresö gymnasium som har dyslexi. Lärarnas stöd till eleverna i undervisningen ska beskrivas, både för dem med lättare dyslexi och för dem med svårare dyslexi. Utredningen ska redovisa skolans åtgärder och vilka hänsyn som tas vid betygssättningen samt hur överlämning från grundskolan sker. Uppdraget avser de nationella programmen. Förvaltningen har utrett frågan. Utredningen redovisas i bilaga.

7 111 Gemensam vuxenutbildningsregion Nämnden beslutar att - delta i KSL:s nästa steg för att utveckla gemensam vuxenutbildningsregion - delta i ny gemensam upphandling med start den 1 juli avvakta KSL:s förslag till gemensam organisationsform - ej godta gemensamma riktlinjer om vem som ska få antas till vuxenutbildning Ordförandeutlåtande Den 31 maj 2013 skickade Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) en förfrågan till länets kommuner om att delta i den fortsatta utvecklingen av gemensam vuxenutbildningsregion. Förfrågan riktas till nämnd med ansvar för vuxenutbildning. KSL begärde svar på fyra konkreta frågor senast den 15 oktober Från Huddinge kom krav på ytterligare betänketid och svar från Södertörnskommunerna sköts därför upp till november. Samråd har därefter ägt rum mellan ordförande i nämnder med ansvar för vuxenutbildningen i Haninge, Huddinge, Nynäshamn, Södertälje, Salem, Tyresö. I samrådet har förvaltningscheferna biträtt med sakkunskap. Syftet med gemensam vuxenutbildningsregion är att skapa lika villkor för egenregi och privata anordnare, stärka kvalitetsarbetet, skapa ett brett utbud samt erhålla en kostnadseffektiv administration. 1. Den studerandes val av anordnare Ett syfte med gemensam vuxenutbildningsregion är att öka vuxnas valfrihet vad gäller utförare och utbud. Samverkan inom vuxenutbildningen bidrar förvisso till ökad valfrihet. Samtidigt ökar dock risken för bortfall av kurser på grund av överutbud. KSL har tydligt uppmärksammat risken, vilket är positivt. Hur valfrihet och utbud ska förhålla sig till varandra är en viktig fråga att lösa. Vuxna som ansöker om utbildning ska också i en framtida gemensam vuxenutbildningsregion garanteras denna rätt.

8 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Tyresö deltar i nästa steg i att bilda gemensam vuxenutbildningsregion. Ett förbehåll är dock att KSL ser över utbudet, så att kurser inte riskerar att dras in på grund av överutbud. 2. Ny gemensam upphandling den studerande får tillgång till ett brett utbud Vuxenutbildningen i Tyresö deltar i ny gemensam upphandling med start 1 juli Gemensam organisatorisk plattform - effektivisera de kommunala kostnaderna för administration Frågan om gemensam organisatorisk plattform utreds vidare. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden avvaktar KSL:s vidare förslag. 4. Gemensamma riktlinjer om vem som ska få antas på vuxenutbildning medborgarna i länet får en likvärdig bedömning Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden har förståelse för behov att tolka lagens bestämmelser om antagning. Däremot är de bedömningar som den vuxna studerande själv i samråd med studie- och yrkesvägledningen gör de primära. Tills dess att regeringens förslag om utökad laglig rätt att delta i kommunal vuxenutbildning kommer, gäller skollagens nuvarande bestämmelser. Garantier bör finnas för att studie- och yrkesrådgivningen i respektive kommun fortsatt kan utföra sitt arbete. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden ser inga fördelar med ytterligare riktlinjer om vem som ska få antas på vuxenutbildning.

9 112 Information från förvaltningschefen - Informationen från förvaltningschefen noteras Information lämnas om aktuella frågor vid förvaltningen: - Arbetslösheten per 31 oktober Medarbetarenkät - SFI-utredningen

10 113 Anmälan av delegationsbeslut DNr 2013 GAN Anmälan noteras. Inkomna delegationsbeslut förtecknas på bilaga.

11 114 Statsbidragsansökningar - Informationen om sökta statsbidrag noteras. Inga statsbidrag har sökts under den senaste månaden.

12 115 Meddelanden - Informationen om inkomna meddelanden noteras. Information lämnas om inkomna meddelanden: - Skolinspektionen om tillsyn i Tyresö kommun - Undertecknad överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län - Från Skolinspektionen om godkännande av Thoren Business School - Från Skolinspektionen om godkännande av Framtidsgymnasiet i Stockholms kommun.

13 116 Nytt ärende sommararbete åt ungdomar Förslag till beslut Nämnden uppdrar år förvaltningen att till nämndens sammanträde i december föreslå alternativa modeller för sommararbete åt ungdomar i Tyresö. Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) redovisar i rapporten Kontakter och ungdomars arbetsmarknadsinträde (2013:20) betydelsen av sommarjobb för ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Resultaten från IFAU väcker frågan om feriejobbens betydelse för ungdomar i Tyresö. Nämnden uppdrar åt förvaltningen att mot bakgrund av rapporten utförligt belysa och diskutera utveckling och förändring av sommarjobben i Tyresö under perioden samt föreslå modeller för sommararbete från år 2014 och framöver. Ett uppdrag från nämnden angående feriearbeten har getts Följande uppdrag är ett tillägg till det tidigare givna uppdraget, föranlett av IFAU:s rapport. Kostnaderna för feriejobben har skiftat under perioden I uppdraget ingår därför att ange kostnadsutvecklingen under åren , analysera och beskriva förändringar i denna med hänsyn taget också till omvärlden, belysa nätverk och kontakter, jobbagentens roll, skolans betydelse och aktiviteter (t ex UF), tyresöföretagens och kommunens insatser för att tillhandahålla arbete. Frågan om feriearbete eller sommarjobb är inte begränsad till gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden utan berör i hög grad också socialnämnden. Förvaltningens samverkan med socialförvaltningen rörande sommarjobb bör därför också finnas med i utredningen.

Johan Von Gerber inleder med information kring gymnasieprojektet. 1 Beslut i KommunfullmäktigeKommunstyrelsen som berör nämnden

Johan Von Gerber inleder med information kring gymnasieprojektet. 1 Beslut i KommunfullmäktigeKommunstyrelsen som berör nämnden KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (11) Datum 2015-03-26 Tid 18:30 Plats Myggdalen Ordförande Sekreterare Anna Steele Frida Ryholt Dagordning Johan Von Gerber inleder med information kring gymnasieprojektet 1

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknasutskotts sammanträde den 11 maj 2015

Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknasutskotts sammanträde den 11 maj 2015 Handlingar till Kommunstyrelsens arbetsmarknasutskotts sammanträde den 11 maj 2015 Ärende 1 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 2015-05-05 Tillväxtkontoret Plan- och exploateringsavdelningen Karin Svalfors Källa:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen

Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen PLATS Sunderbyns Kurs och konferens, Södra Sunderbyn BESLUTANDE Sven Nordlund, (mp), Kalix Carina Sammeli, (s), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Annica

Läs mer

Ali Khalil (MP), 1:e vice ordförande. Lars Johansson (L), 2:e vice ordförande. Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Marcus Ekman (S)

Ali Khalil (MP), 1:e vice ordförande. Lars Johansson (L), 2:e vice ordförande. Stig Åke Karlsson (S), tjänstgörande ersättare för Marcus Ekman (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Ersättare Ali Khalil (MP), 1:e vice ordförande Lars Johansson (L), 2:e vice ordförande Stig Åke Karlsson

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-07-15 Handläggare Maria Andersson Telefon: 08-508 13 216 Till Södermalms stadsdelsnämnd Anvisningar för arbete med HIV/STIprevention

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-05-16 Tid och plats 19.00 Bällstarummet Kallade tjänstemän Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16. 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.00 Björn Furugren

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun kolinspektionen Klaragymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-12-17 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 17 december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor

Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2011/302 Stimuleringsinsatser för utökning av antalet utbildade förskollärare i egenregins förskolor Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Håkansson Katarina (UBF) Davidsson Per (KLK) Datum 2016-01-14 Diarienummer KSN-2015-1144 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (7) Plats och tid Beslutande Mackleanskolan, Stora Torggatan 13, Skurup. Samling innanför entrén., 2015-03-16, kl. 14.00 Se nästa sida. Övriga närvarande Justerade paragrafer 10-12 Justeringens

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Marie Wesén rektor på Sofielundsskolan i Malmö Stad kontaktuppgifter; marie.wesen@malmo.se tel: +46709152356 Innehåll Skollagen

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-02-15 Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 7 Inledning Under sjukhusvistelsen/från början Elevens skolgång Allmänt Sena komplikationer PRODUKTION:

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-30 Sida 1 (23)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-30 Sida 1 (23) Sida 1 (23) Plats och tid Stadshuset, plan 4, Fästningsholmen klockan 11:00-16:30 ande Johan Holmberg (S) Ordförande Anna Vedin (M) Vice ordförande Mona Haugland (S) Jan Tollesson (L) Knut Nordin (V) Martin

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Riksförbundet Vuxenutbildning

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet

Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LEDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 11-007/6093 2012-06-26 Till Utbildningsnämnden 2012-08-23 Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet Förvaltningens

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden 2015-03-26. Datum 2015-03-26 Tid 18:30 20:15. Justeringens plats och tid 2015-03-31 kl 13:00.

Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden 2015-03-26. Datum 2015-03-26 Tid 18:30 20:15. Justeringens plats och tid 2015-03-31 kl 13:00. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Datum Tid 18:30 20:15 Plats Myggdalen Beslutande Övriga deltagare Se närvarolista Se närvarolista Justeringens plats och tid 2015-03-31 kl 13:00 Paragrafer 17-26 Sekreterare

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-08-27 1(5)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-08-27 1(5) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-08-27 1(5) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-17.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-09-13 81 (91) Plats och tid Vidåkersskolan Vingåker, torsdagen den 13 september 2012, kl. 08.30-11.00 Beslutande Övriga deltagande Rutger Hallin (M) ordf Robert Skoglund (S) Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

KS 28 10 SEPTEMBER 2014

KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2014-07-24 Diarienummer KSN-2014-0451 Kommunstyrelsen Motion av Rahima Ortac och Marlene Burwick (båda S) om att starta

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Ärendelista Förskolenämnden

Ärendelista Förskolenämnden Fö 615/2015 Ärendelista Förskolenämnden Datum: 2016-06-07 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr 1 Protokolljusterare Datum och tid: 13 juni Plats: Förvaltningskontor Ringgatan, Ringgatan 32, 2 tr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2013-03-19 1

Sammanträdesprotokoll 2013-03-19 1 Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2013-03-19 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i grundskola

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i grundskola Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever i grundskola Denna plan avser elever i skolor med Kristianstads kommun som huvudman. Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-04 - 03. Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 Plats och tid Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby kl 13.30 15.45 Beslutande JanAnders Palmqvist, ordförande 1 o 2,

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer