Innehållsförteckning. Direktiv för ehälsoprojektet etjänstekort. Styrgrupp Säker roll- och behörighetsidentifikation. 2.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning. Direktiv för ehälsoprojektet etjänstekort. Styrgrupp Säker roll- och behörighetsidentifikation. 2."

Transkript

1

2 2.50 Utgåva (2)8 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 4 Effektmål... 4 Arbetsmål (förväntade leveranser)... 4 Förutsättningar... 5 Avgränsningar... 5 Angränsande projekt... 6 Prioritering... 6 Risker... 6 Resurser... 6 Tid... 6 Projektorganisation... 7 Styrgrupp... 7 Huvudprojektledare och projektgrupper... 8 Personresurser... 8 Övriga kompetenser... 8 Finansiering... 8

3 2.50 Utgåva (3)8 Bakgrund I slutet av år 2012 ingick staten och SKL en överenskommelse om en satsning på kommunal e-hälsa. Satsningen sträcker sig till år Stimulansmedel fanns för 2013 och finns för Osäkert hur stimulansmedel finns för För att kunna ta del av denna satsning krävs samordning på läns- och regionnivå av staten och SKL. Därför har VästKom sökt pengar för kommunerna i Västra Götaland (VGK). För att få ta del av pengarna krävs satsningar inom fem områden. Ett av dessa områden är Säker roll- och. De övriga områdena är e-tjänster, mobilitet, digitala trygghetslarm samt informationsnavet nationell patientöversikt (NPÖ). För att komma fram till vilka uppdrag och projekt som kommunerna skulle arbete med 2013 så genomförde en inventering på uppdragsidéer i Västra Götalands kommuner. Kommunerna fick sedan prioritera områden. Utifrån dessa uppdragsidéer skapades en genomförandeplan för regionutveckling inom ehälsa2013. I slutet av 2013 genomfördes en kartläggningsenkät Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK. Resultatet av kartläggningen och status i pågående projekt är underlag för prioriteringen 2014 och uppsatta effektmål. Utifrån resultatet för 2013 så är följande områden prioriterade för : Inloggning till IT-arbetsplats med SITHS-kort SITHS inloggning till mobil dokumentation Ansluta passage i fysiska byggnader till SITHS-kort Kraven på säkerhet och på att skydda information blir allt starkare inom vård och omsorg. Ingen ska kunna komma åt information eller logga in i system, utan att vara behörig. Behörigheten ska vara styrd till att personal har åtkomst till rätt information. Det är viktigt att de personer som har behov av åtkomst till information, ska känna sig trygga och kunna lita på den information de får. Först då får vi ut effekterna i av de gemensamma e-hälsosatsningarna. Syfte Syftet med projektet är att öka spridningen och nyttjandefrekvensen av SITHS-kortet genom att addera ytterligare funktionalitet för den som använder kortet.

4 2.50 Utgåva (4)8 Övergripande mål Målbilden 2015 för Västra Götalands kommuner är Tillgång till säker inloggning finns för all kommunanställd 1 personal. Verksamhetssystemen som socialtjänsten använder ger möjlighet till säker inloggning. Effektmål 10 kommuner har gjort en fullständig anslutning till HSA med synkronisering från kommunens egen katalog. (Det är 13 kommuner som önskat att ansluta sig.) De kommuner som har gjort en fullständig anslutning har minskad tid för behörighetsadministration kommuner i Västra Götaland använder två faktorsinloggningar med SITHS kort på sin IT arbetsplats i sin dagliga arbetsvardag för att kunna logga in i olika dokumentation och verksamhetssystem på dator, surfplatta eller smartphone. (Det är 2 kommuner idag.) Antalet kommuner som använder säkra kort för andra funktioner än att logga in i dokumentation- och verksamhetssystem har ökat med 50 %. (Idag är det 24 kommuner.) Antalet kommuner som använder SITHS kort för inloggning i Nationella kvalitetsregister har ökat med 100 %. (Idag är det 18 kommuner.) Personal inom socialtjänsten har färre lösenord 2016 än 2014 att håll ordning på. 3 Effektmålen ska mätas vid utgången av Arbetsmål (förväntade leveranser) Projekt etjänstekort har fem arbetsmål: 1) Single Sign On (SSO) Projektet ska minska antalet lösenord och manuella inloggningar per anställd inom socialtjänsten. Primärt för de grupper som redan idag använder SITHS-kort. 2) SITHS-kompatibla system Projektet ska ta fram fler användningsområden för SITHS-kort. Dessa användningsområden ska resultera i ökad säkerhet och/eller en kostnadsbesparing. Minst två lösningar ska testas inom Västra Götalands kommuner. 1 Avgränsning kommunanställd är personal inom socialtjänst. 2 Tid mäts i respektive kommun 3 Mätning görs i respektive kommun vid start.

5 2.50 Utgåva (5)8 3) Automatiserad administration Projektet ska ta fram en processmodell gällande automatiserad överföring av personuppgifter till HSA med en fullständig anslutning. Processen ska användas för test i en eller flera kommuner. 4) Återkoppling kommuner Västra Götalands kommuner ska efter projektets avslut erbjudas en större kunskap om följande: a. att få fler personer inom socialtjänsten att nyttja SITHS-kort b. vilka funktioner som SITHS-kortet kan användas till c. hur SITHS-kort kan bli mer kostnadseffektivt med hjälp av fler funktioner kopplat till SITHS-kortet d. hur användandet av SITHS-kort kan leda till en säkrare, enklare och flexiblare åtkomst till IT-stöd e. hur brukarperspektivet påverkas med ett utökat användande av SITHS-kort. f. Det ska finnas dokumentation som stöder kommunerna i ett breddinförande i form av vägledningar och/ eller checklistor 5) Slutrapport I samband med projektavslut ska projektet sammanställa en rapport till styrgrupp för ehälsa Västra Götaland (SSVIT) eller motsvarande. Rapporten ska följa den mall som finns för ehälsområdet. Förutsättningar Då projektmedel utbetalas på årsbasis är projektet på tre år/faser. Inför varje fas ska styrgrupp för insatsområdet, utifrån underlag från projektgrupperna, rekommendera förslag till fortsättning för insatsområdet. Förslag lämnas till styrgruppen för ehälsa Västra Götaland (SSVIT). SSVIT fattar slutgiltigt beslut av fortsättning för insatsområdet samt tilldelar budget för denna fortsättning. Projekt ska beakta att de lösningar som tas fram följer svensk lagstiftning och rådande standards. Vidare förutsätter projekt att de personer och organisationer som åtagit sig ett deltagande i projekt fullföljer det enligt plan. Avgränsningar Projektens lösningar ska bygga på konceptet med SITHS-kort (SITHS-certifikat) som idag finns i VGK:s kommuner. Projektet förutsätter att det finns en för kommunerna fungerande kortutgivning för etjänstekort/siths-kort. Detta projekt ska inte lösa problematiken med en fungerande utgivarorganisation av SITHS-kort för kommunerna i Västra Götaland.

6 2.50 Utgåva (6)8 Parallellt med detta projekt pågår det projekt inom andra insatsområden för ehälsa Västra Götaland. Detta projekt ska bevaka att inte samma sak genomförs i något annat projekt inom huvudprojektet ehälsa Västra Götaland. Angränsande projekt Samtliga projekt inom huvudprojektet kan på ett eller annat sätt angränsa till projekt etjänstekort. Projektet ska stödja andra projekt inom huvudprojektet kompetensmässigt. Andra projekt som angränsar till projekt etjänstekort är: Utgivarorganisation för SITHS-kort för Västra Götalands kommuner Upphandling av infrastrukturtjänster på nationell nivå (CeHis/SKL) Upphandling säkra kort på nationell nivå (kammarkollegiet) Projekt inom andra insatsområden för ehälsa i Västra Götaland Nationell elegitimation Projekt etjänstekort ska följa händelseutvecklingen i angränsande projekt och om så krävs anpassa projektet utifrån resultat i de angränsande projekten. Om en anpassning av projektets direktiv alt projektplan bör genomföras ska detta lyftas som en avvikelse till styrgruppen för Säker roll- och. Prioritering Styrgruppen Säker roll- och beslutade att inte göra någon prioritering mellan de olika områdena inloggning till IT-arbetsplats med SITHS-kort, SITHS inloggning till mobil dokumentation eller ansluta passage i fysiska byggnader till SITHS-kort. Risker Det är svårt att rekrytera deltagande kommuner och projektdeltagare som har tid för arbetet. Riskanalys, åtgärder för risker ska göras inom ramen för respektive delprojekt. Resurser Tid Projektets första fas löper från och med fram till och med Fas två från till och med Projektet som helhet till

7 2.50 Utgåva (7)8 Projektorganisation Projektdirektiv Övergripande mål 2015: Tillgång till säker inloggning finns för all kommunanställd personal. Verksamhetssystemen som socialtjänsten använder ger möjlighet till säker inloggningavgränsning kommunanställd är personal inom socialtjänst. Effektmål : 10 kommuner har gjort en fullständig anslutning till HSA med synkronisering från kommunens egen katalog. (Det är 13 kommuner som önskat att ansluta sig.) De kommuner som har gjort en fullständig anslutning har minskad tid för behörighetsadministration. 25 kommuner i Västra Götaland använder två faktorsinloggningar med SITHS kort på sin IT arbetsplats i sin dagliga arbetsvardag för att kunna logga in i olika dokumentation och verksamhetssystem på dator, surfplatta eller smarthphone. (Idag 2 kommuner) Antalet kommuner som använder säkra kort för andra funktioner än att logga in i dokumentation och verksamhetssystem har ökat med 50 %. (Idag är det 24 kommuner.) Antalet kommuner som använder SITHS kort för inloggning i Nationella kvalitetsregister har ökat med 100 %. (Idag är det 18 kommuner.) Personal inom socialtjänsten har färre lösenord 2016 mot 2014 att håll ordning på. Projektleverans Vägledning och/eller checklistor som underlättar breddinförande i en kommun IT arbetsplats Fysisk passage med SITHS kort Fullständig anslutning HSA och synkronisering Projektbeskrivning/ plan för stationär IT arbetsplats Projektbeskrivning/ plan för mobil IT arbetsplats Projektbeskrivning/ plan för passage mellan fysiska byggnader med SITHS kort Projektbeskrivning/ plan för fullständig anslutning HSA och synkronisering Styrgrupp Fredrik Edholm Per-Olof Hermansson Pia Jonsson-Axelsson Lena Bjurgård Bränfeldt Rose-Mharie Åhlfeldt Ann-Charlotte Klarén IT-chef, Skövde kommun Förbundsdirektör, Skaraborgs kommunalförbund Social strateg, Skaraborgs kommunalförbund Förvaltningschef Omsorgsförvaltningen, Skara Lektor i datavetenskap, Högskolan i Skövde ehälsosamordnare, Skaraborgs kommunalförbund

8 2.50 Utgåva (8)8 Huvudprojektledare och projektgrupper Huvudprojektledare Jimmy Palmqvist IT-utvecklare, Skövde kommun Projektgrupper och utsedd delprojektledare 4 ska finnas för respektive delprojekt: IT arbetsplats o stationär o mobil Passage med SITHS-kort Anslutning HSA Personresurser Insatsområdet har en huvudprojektledare. Det ska finnas en delprojektledare för respektive delprojekt. Huvudprojektledaren och delprojektledare stödjer och driver projektet framåt tillsammans med övriga projektdeltagande kommuner. Det är huvudprojektledaren som formellt säger ja till delprojektledare. Pilotkommunerna avsätter personella resurser för att genomföra och driva projektet framåt i respektive kommun. Kommuner som valt att delta i projektet men inte som värdkommun kommer att bistå med kompetens eller utgöra referenskommun. Tidsåtgången planeras genom respektive delprojekts projektbeskrivning. Projektdeltagare med följande kompetenser: Verksamhetskunskap IT-kunskap Kommunal säkerhetskunskap Övriga kompetenser Jurister Ekonom Finansiering Projektet finansieras av VästKom som ansökt om stimulansbidrag för kommunal ehälsa och medfinansiering av kommunerna. Beräknad kostnad är kr. 4 Delprojektledare kan vara samma som huvudprojektledare.

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 2.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov

Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov Informationsmöte kring E- legitimationsnämndens arbete mot morgondagens digitala behov Introduktion Idag finns tre sätt.. som inte är tillgängliga för alla Bjuder morgondagen på flera val? eid11 eid2 eid3

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets-

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- identifikation [Titel] : Tid: 13:30-16:00 Plats: Skaraborgs kommunalförbund Närvarande: Fredrik Edholm, Lena Bjurgård Bränfeldt, Maria

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Presentation Moa Malviker Wellermark Informationssäkerhetsansvarig/Jurist Informationssäkerhet Information är en tillgång som, liksom andra viktiga tillgångar, har ett värde och som måste skyddas. Informationssäkerhet

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Dnr: 13/0274 Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013

Överenskommelse Kommunal ehälsa Dnr: 13/0274 Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Nätverk för lokal spridning, förankring och implementering Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET

ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET ÅTKOMST TILL VERKSAMHETSSYSTEM RIKTLINJE GÄLLANDE BEHÖRIGHET KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen, Tillsynsenheten Ansvarig: SAS Uppdaterad: 2015-12--21 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun

Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun Organisation/roller Uppdragsgivare Initiativtagare Specificerar uppdrag Bestämmer övergripande mål och inriktning Styrgrupp/projektansvarig Beslutsgrupp

Läs mer

Handläggare/Kommun Thore Andersson, Britt-Inger Berntsson, Uddevalla kommun

Handläggare/Kommun Thore Andersson, Britt-Inger Berntsson, Uddevalla kommun Projektbeställning Projektnamn Projektnummer/Diarienummer Projektansvarig Finansiär E-arkiv, IT-chef Britt-Inger Berntsson, IT-strateg Thore Andersson Samfinansierat av deltagande kommuner Innehåll Innehåll...

Läs mer

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Datum: 2013-04-29 Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ann Cajvert/H Direktnr: 0322-617076 Beteckning: Yttrande Harmonisering av färdtjänstregler Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Ärendebeskrivning

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Rekommendationer kring hantering av privata vårdgivare inom HSA och SITHS. Resultat från genomförda workshops

Rekommendationer kring hantering av privata vårdgivare inom HSA och SITHS. Resultat från genomförda workshops Rekommendationer kring hantering av privata vårdgivare inom HSA och SITHS Resultat från genomförda workshops Innehållsförteckning Inledning... 3 Workshop 2011-01-25... 3 Workshop 2011-05-04... 3 Grundprinciper...

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken för detta dokument. Version

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Råd Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Innehåll 1. Inledning... 3 2. Problemställning... 3 3. Lagstiftning... 3 3.1 Offentlighetsprincipen... 4 3.2 Allmänna handlingar... 4 3.3 Inkommen eller förvarad

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken

Nyttorealisering i praktiken SIDAN 1 Nyttorealisering i praktiken Så här har vi gjort och så här planerar vi att göra. Med invånarna i fokus 650 miljoner 2007-2012 kronor för ett samlat utvecklingsarbete med IT som redskap för verksamhetsutveckling

Läs mer

Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd

Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 2016-03-04 SN 2016/0142.11.01 0480-450860 Socialnämnden Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Uppdrag att införa en tjänst för ingivning av finansiell information avseende årsredovisningar m.m.

Uppdrag att införa en tjänst för ingivning av finansiell information avseende årsredovisningar m.m. --~-- REGERINGEN Regeringsbeslut 2016-07-21 12 ~2016/04957/SlJ~ Näringsdepartementet Bolagsverket Stuvarvägen 21 851 81 Sundsvall Uppdrag att införa en tjänst för ingivning av finansiell information avseende

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Hur kan man upphandla och införa något som inte finns?

Hur kan man upphandla och införa något som inte finns? Hur kan man upphandla och införa något som inte finns? Åsa Jahnsson Göteborg Stad Jonas Andersson HerbertNathan & Co Agenda 1. Göteborg Stad 2. Uppdraget 3. Frågorna vi ställde 4. Handlingsplanen 5. Vårdprocessen

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef

Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef Bilaga till PRP Författare: HR-koncern 2015-10-07 Mall för utvecklingssamtal mellan chef och underordnad chef Chefens namn Underordnad chefs namn Datum Enhet/Verksamhet Befattning Detta dokument sparas

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Jourhemskonsultation

Jourhemskonsultation Jourhemskonsultation Global omsorg Med en bred erfarenhet inom omsorg, socialtjänst och skola är Global Omsorg med i arbete att stödja ensamkommande barn till Sverige. Med en kombination av hängivenhet

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga Rose-Mharie Åhlfeldt Institutionen för Informationsteknologi Högskolan Skövde Vem är jag? Universitetslektor i Datavetenskap med inriktning mot informationssäkerhet,

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan Örebro Bakgrund Arbetsgrupp augusti 2014 april 2015 Landsting Kommun Brukarorganisationen NSPH Beslut kommunstyrelsen april 2015 Fyra samverkande förvaltningar NP Resurs

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2016/222 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort 1402-01-4 Dokumentbeskrivning: Åtkomst mobil dokumentation Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Kontakt- och servicecenter

Kontakt- och servicecenter Kontakt- och servicecenter Seminarium 6:3 Föreläsare: Eva Karlberg, Skellefteå kommun eva.karlberg@skelleftea.se Nära Enkelt Öppet Kundtjänst i Skellefteå kommun Införande Arbetssätt Resultat Verksamhetsutveckling

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Tekniska nämnden 2011 08 30 84 235 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 08 18 84 230 Dnr 2011/357.51 Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Bilaga: Skrivelse

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer