Jetshop AB WEBSERVICE-API 1.2 ANVÄNDARMANUAL. Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jetshop AB WEBSERVICE-API 1.2 ANVÄNDARMANUAL. Version 1.2 2011-10-12"

Transkript

1 Jetshop AB WEBSERVICE-API 1.2 ANVÄNDARMANUAL Version

2 1. Förord I det här dokumentet ges en generell beskrivning av det Webservice-API som är utvecklat av Jetshop AB, och är avsett för dig som önskar att skräddarsy en integrationslösning med ditt affärsystem eller liknande. Detta förutsätter att du som utvecklare har goda kunskaper kring programmering, gärna i ett objektorienterat programmeringspråk så som C#, C++ eller java. Det är tänkt att detta dokument ska svara på alla typer av frågor, men om annat skulle vara fallet kontakta då Jetshop support för vägledning. Det är viktigt att i förhand veta att det finns olika rättigheter kopplade till varje användarkonto. Alla användarkonton har som minsta rättighet standard-rollen, vilket innebär att den kan exekvera metoderna som beskrivits under stycke 6.1 (Generell datahantering). I de fall där otillåtna metoder körs kastas en AccessViolationException och exekveringen avbryts. Det är möjligt för den som vill få en överblick över vad webservicen kan erbjuda, genom att logga in i webservicen med hjälp av en webbläsare. Det går även att köra en del av metoderna från webbläsaren. I appendix A.1 finns en lista på de metoder som i dagsläget går att exekvera från en webbläsare. Adressen till webservicen är I slutet av dokumentet i Appendix B finns klassdiagram över alla de objekt som är nödvändiga vid utveckling mot webservicen. Därför kommer få av alla möjliga egenskaper för dessa objekt att nämnas i exempelkoden. Se dessa diagram för mer tekniskt detaljerad beskrivning. All kod som beskrivs i dokumentet är i programmeringsspråket C-sharp Bilduppladdning via webservicen beskrivs i ett eget dokument (bilduppladdning.pdf)

3 2. Innehållsförteckning 1. Förord Innehålsförteckning Kravspecifikation Förberedelse Kom igång med Visual Studio Börja utveckla API dokumentation Generell datahantering Kunddatahantering Orderdatahantering Produktdatahantering Webservicedefinierade Datatyper Exempelsamling Hämta en specifik produkt Skapa ny/uppdatera produkt Appendix A A. Exekverbara methoder från en webbläsare Appendix B B1. Generell datahantering B2. Kunddatahantering B3. Orderdatahantering B4. Produktdatahantering... 19

4 3. Kravspecifikation Utveckling mot Webservicen kan göras i olika miljöer, men Visual Studio är den som rekommenderas och kommer därför att beskrivas mest. I övrigt är det möjligt att implemetera mot Webservicen med alla programmeringsspråk som kan importera och nyttja Webservice som resurs. Det finns inga specifika krav på datorprestanda men den dator som används måste kunna hantera en utvecklingsmiljö av den typ som önskas användas.

5 4. Förberedelse 4.1. Kom igång med Visual Studio Det finns huvudsakligen en viktig steg som måste utföras innan det går att börja implementera. Detta steg innebär att skapa en referens till Webservicen. Detta görs i stora drag på samma sätt i Visual Studio 2005 som Visual Studio 2008 men små skillnader. Eftersom det är mer komplext i VS 2008 kommer enbart den att beskrivas. Steg 1. Högerklicka på References i Solutoin Explorer trädet. Välj där Add Service References. Steg 2. Klicka på Advanced... knappen längst ner till vänster i rutan som dyker upp. Steg 3. Klicka på Add Web Reference... knappen längst ner till vänster i rutan som dyker upp.

6 Se figur 1 nedan för visuell beskrivning av Steg 1, 2 och 3. Figur 1. Steg 4. I rutan som dyker upp anges adressen till webservicen. Adressen är Steg 5. När adressen angivits visas en inloggningsruta. Tryck här Cancel en gång så att rubriken på inloggningsrutan ändras till Discovery Credentials. Ange nu dina inloggningsuppgifter och loggar in. När inloggningsrutan försvunnit kan du i textrutan till höger som heter Web reference name ange ett namn på webservicen som ska användas under utvecklingen i form av ett namespace. Klicka på Add reference knappen under namnrutan. Det läggs in en reference till webservicen i ditt projekt och kommer finnas under Reference mappen i solution explorer trädet.

7 Observera figurerna nedan för en visuell beskrivning. Figur 2. Figur 3.

8 5. Börja utveckla När det finns en referens till webservicen inuti det Visual Studio projekt som används går det att börja utveckla mot din specifika shop på Jetshop. Om det inte finns en referens vars namn valdes vid import av webserviceren, under Reference mappen i solution explorer trädet, återgå till punkt 4 ovan. (Förberedelse). Förutsatt att ett projekt är skapat och webservicereferensen är importerad, går det att börja implementera. Nedan kommer kod exempel på hur ett webserviceobjekt skapas och vilka egenskaper som måste finnas med för att få en fungerade integration mot webservicen. I koden nedan heter webservicereferensen JetshopWebservices. JetshopWebservices.WebServiceProvider _webservice = new JetshopWebservices.WebServiceProvider(); _webservice.cookiecontainer = new System.Net.CookieContainer(); _webservice.credentials = new System.Net.NetworkCredential("Användarnamn", "lösenord"); Instruktionerna ovan behöver enbart exekveras en gång. Sedan utför man alla operationer genom _webservice objektet. Det innebär att _webserviceobjektet bör vara deklarerat som en global variabel om den ska kunna användas globalt. 6. API dokumentation Det finns en mängd metoder tillgängliga från webservicen som tilllåter kontroll över stora delar av en shops databas. Dessa beskrivs kort nedan. Notera att de flesta nedan nämnda metoder är så kallade override metoder vilket innebär att de kan exekveras med olika inparametrar. De återkommande alternativa parametrarna är val av språk och val av shop. För att ha nytta av att kunna specificera shop måste det finnas fler än shop knuten till användarkontot som används, och för att kunna nyttja möjligheten av att välja språk måste det finnas stöd för flera språk i den angivna shopen. Utveckling mot webservicen är uppdelat i 4 huvuddelar, Generelldatahantering, Kunddatahantering, Orderdatahantering och Produktdatahantering. För dessa finns definierat enskilda datatyper med vars hjälp genomförs olika typer av operationer. Datatyperna är CommonDataManager, CustomerManager, OrderManager och ProductManager. Dessa beskrivs i mer detalj i section 6.5 (Webservicedefinierade Datatyper).

9 6.1. Generell datahantering GetCultures(...) Hämta alla tillgängliga språk för shoppen. GetOrderStatuses(...) Hämta tillgängliga orderstatusar. GetPaymentTypes(...) Hämta alla betaltyper. GetShopIdentifiers() Hämta alla shopidn kopplade till det användarkonto som används Kunddatahantering Customer_AddUpdate(...) Lägg till eller uppdatera befintliga kunder i shoppen. Customer_Delete(...) Ta bort kunder från shoppen. Customer_GetAll(...) Hämta all kundinformation som finns på shoppen. Customer_GetSingle(...) Hämta kundinformation för en enstaka kund som är registrerad på shoppen Orderdatahantering Order_Get(...) Hämta alla ordrar med respektive information som lagts in på shoppen. Order_UpdateOrderData(...) Uppdatera orderinformation som inkluderar synkroniserad flagga, streckkod och kollinummer. Order_UpdateStockItemCountByPartialDeliveryInfo(...) Uppdatera lagersaldo på produkter efter delleverans på en specifik order Produktdatahantering Product_AddUpdate(...) Lägg till nya eller uppdatera befintliga produkter I shoppen. Product_Get(...) Hämta alla produkter med respektive information från shoppen. Product_UpdateStockData(...) Uppdatera befintlig produkt med information som inkluderar lagersaldo, lagerstatus, leveransdatum och användning av avancerad produktstatus.

10 6.5. Webservicedefinierade Datatyper Utveckling mot webservicen är updelat i 4 delar. Se följande tabell för beskrivning på hur datatyperna relaterar till de 4 huvuddelarna. - Generell datahanteringstyper: CommonDataManager Innehåller metoder för generell datahantering. (6.1 Generell datahantering) Language Returneras av metoden GetCultures( ) OrderStatus Returneras av metoden GetOrderStatuses( ) PaymentType Returneras av metoden GetPaymentTypes( ) ConnectionItem - Returneras av metodengetshopidentifiers(...) Result Returneras av metoderna som skapar nya/uppdaterar data. (Gäller samtidliga metoder, men resultseten kan se något olika ut.) - Kunddatahanteringstyper: CustomerManager Innehåller metoder för kunddatahantering. (6.2 Kunddatahantering) Returneras av metoden Customer_GetAll(...) och Customer_GetSingle(...). CustomerDataItem Används som inparameter för metoden Customer_AddUpdate(...) vid inladdning eller uppdatering av kunddata. Alternativt returneras den i samband med hämtning av kunddata. AddressDataItem Denna innehåller adressinformation för en kund. Addressfältet i CustomerItemDatatypen tilldelas en lista av AddressDataItem vid inladdning eller uppdatering av kunddata. Vid kunddatahämtning kommer denna returneras och finnas tillgänglig i CustomerItemData. - Orderdatahanteringstyper: OrderManager Innehåller metoder för orderdatahantering. (6.3 Orderdatahantering) Returneras av metoderna Order_Get. OrderItemData Returneras i form av en lista tillgänglig i OrderManagertypen som returneras av hämta metorderna för orderar. OrderDetailsItem Returneras i form av en lista i OrderItemDatatypen. OrderDiscountItem Returneras i form av en lista inbakat i OrderItemDatatypen.

11 OrderDeliveryInfo Används som inparameter i metoden Order_UpdateStockItemCountByPartialDeliveryInfo(...) vid uppdatering av delvis levererad order. OrderUpdateData Används som inparameter i metorden Order_UpdateOrderData(...) vid uppdatering av orderdata. OrderDetailsUpdateData Tilldelas till orderdetaljdatafältet i OrderUpdateData och används därmed vid uppdatering av orderdata. - Produktdatahanteringstyper: ProductManager Innehåller metoder för produktdatahantering. (6.4 Produktdatahantering) Returneras av metorderna Product_Get. ProductDataItem Används som inparameter i metoden Product_AddUpdate(...) vid inladdning eller uppdatering av produktdata. Alternativt returneras den i samband med hämtning av produktdata och är därför tillgänglig i ProductManagertypen. ProductAttributeDataItem Denna typ håller attributdata för en specifik produkt. Det finns ett fält av typen ProductAttributeDataItem-lista som tilldelas en lista av denna typ vid inladdning eller uppdatering av produktdata. I övrigt returneras vid hämtning av produktdata och blir tillgänglig från ProductDataItem. ProductSpecificationDataItem Denna typ håller specifikationsdata för en produkt. Det är inte möjligt att ladda in eller uppdatera denna typ av information genom webservicen men vid hämtning av produktdata returneras den och blir tillgänglig i ProductDataItem. ProductStockData Används som inparameter vid uppdatering av lagerinformation för en specifik produkt. Den anges i form av en lista vid exekvering av metoden Product_UpdateStockData(...).

12 7. Exempelsamling De kommande exempelkoden förutsätter att det som förklarades i stycke 5 (Börja utveckla) är utfört och att det finns ett referensobjekt för webservicen tillgängligt som kallas _webservice Hämta en specifik produkt. I de fall där målet är att hämta data från shoppen är implementeringen liknande oavsett vilken typ av data som ska hämtas. Därför förklaras här bara uthämtning av produktdata för en specifik produkt. Det returneras alltid ett så kallad managerobjekt vid exekvering av alla typer av hämta metoderna. I dessa objekt finns bl.a. information om huruvida hämtningen lyckats eller inte, och även önskad data och antal hämtade objekt. Följande kodrad exekverar metoden som heter Product_Get med det artikelnummer som önskas och värdet true för att även inkludera produktens attributdata eller specifikationsdata i resultatet. ProductOptions po = new ProductOptions(); po.articlenumber = po.getattributesandspecifications = true; Jetshop.ProductManager productmanager = _webservice.product_get("artikelnummer", true); Det följande är den typ av information i productmanagerobjektet som returneras från webservicen efter produktdatahämtning: productmanager.count; (int) productmanager.productitemcollection; (ProductDataItem) productmanager.result; (int) Observera att det även finns alternativparametrar för objektet ProductOptions. Det är möjligt att även specificera det språk produktdatat ska returneras i, vilken shop data ska hämtas från osv. Dessa förutsätter att det finns stöd för flera språk och att det finns mer än en shop knuten till användarkontot. Se ProductOptions som ett filter. Väljer man att anropa metoden Product_Get(...) utan att ange några värden för ProductOptions kommer alla produkter i shoppen returneras. Egenskaper i ProductOptions po.synchstatus = Hämta produkter med en viss synkstatus po.onlyvisibleproducts = Endast synliga produkter i shoppen po.rowcount = Antal produkter som önskas returnerade po.productsortorder = Sorteringsordning för returnerade produkter po.pricelistidorname = Prislista för returnerade produkter po.shopidentifier = Från vilken shop skall data hämtas (om man har flera) po.culture = Vilket språk vill man ha datan returnerad på. (sv-se, nb-no)

13 7.2. Skapa ny/uppdatera produkt För att skapa eller uppdatera en produkt är det nödvändigt att ha kännedom om några produktdatarelaterade objekt som är definierade i webservicen. Dessa objekt är ProductStockData, ProductAttributeDataItem, ProductDataItem och ProductManager. Dessa kommer nu att förklaras, instansieras och användas. Nedan skapas först det objektet som håller all information för en viss produkt dvs. ProductDataItem. I klassdiagrammen i Apendix B finns en lista med alla egenskaper som det går att tilldela värden till. Nedan används några av de vanligaste. Notera, ProductID fältet tilldelas värde enbart vid updatering. När en ny produkt skapas, skapas även ProductID för denna. JetshopWebservices.ProductDataItem huvudprodukt = new ProductDataItem(); huvudprodukt.productid = 18343; huvudprodukt.articlenumber = "Produkt_artikelnummer"; huvudprodukt.name = "Produkt_namn"; huvudprodukt.productdescription = "Produkt_beskrivning"; huvudprodukt.discountenddate = DateTime.Now; huvudprodukt.discountstartdate = DateTime.Now; Nästa kodstycke skapar ProductStockDataobjektet alltså det objekt som håller värden för lagerinformation. I objektet kan man sätta värden på följande egenskaper på liknande sätt som gjorts för StockStatusID (lagerstatusid) nedan. NewStockCount, UseAdvancedStatus, DeliveryDate och StockStatusID. JetshopWebservices.ProductStockData lagerdata = new ProductStockData(); lagerdata.stockstatusid = 2; Här tilldelas Huvudprodukt instansens lagerdata-hållare, lagerdata objektet som skapades först och attributdata-hållaren tilldelas listan med attribut dvs. attributlista. huvudprodukt.stockdata = lagerdata; Nu exekveras metoden för inladdning/uppdatering av produktdata. Metoden returnerar en lista av typen Result som innehåller information för varje produkt som fanns med i listan av produkter som skapats/uppdaterats. Informationen säger om metoden exekverats utan problem för den specifika produkten. JetshopWebservices.Result[] res = _webservice.product_addupdate(new ProductDataItem[] { p });

14 Appendix A. A. Exekverbara methoder från en webbläsare. GetCultures(...) GetOrderStatuses(...) GetPaymentTypes(...) GetShopIdentifiers(...) Customer_GetAll(...) Customer_GetSingle(...) I stycke 6 (API dokumentation) finns beskrivningar på vad metoderna utför.

15 Appendix B B1. Generell datahantering

16 B2. Kunddatahantering

17 B3. Orderdatahantering

18

19 B4. Produktdatahantering

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

RemoteX Visma Connect Manual för version 4.2

RemoteX Visma Connect Manual för version 4.2 RemoteX Visma Connect Manual för version 4.2 RemoteX Technologies Innehållsförteckning Förord... 3 Systemkrav för Visma Connect... 4 Installation av Visma Connect... 4 Uppgradering av Visma Connect...

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Komma igång med Compact API Hur APIet fungerar Visma Compacts API läser och skriver direkt till databasen via ett antal färdiga metoder som

Läs mer

Användarguide för hantering av MySE

Användarguide för hantering av MySE Användarguide för hantering av MySE 1 FÖRDELAR med att använda MySE Tillgänglighet Öppet dygnet runt Slipper telefonkö Beställning och leverans Se ditt pris även i mobilapp Se aktuellt saldo och leveranstider

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Användarmanual small

Användarmanual small S Användarmanual small Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Produktprofil...6 Korrektur...7 Produktkategorier...8 Mallprodukt...8 Originalprodukt...8 Lagerprodukt...9 Beställning...9 Teknisk specifikation...

Läs mer

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0 0tid Transport Användarmanual Personal Rev 1.0 Innehållsförteckning 1.1.Inloggning 1.2.Snabbmenyn 1.3.Byta lösenord 1.4.Lämna in tidrapport 1.5.Mina uppdrag 1.5.Lämna in traktamenten 1.6.Översikt 1.1 Inloggning

Läs mer

Handbok Mäklare Direkt Innehåll

Handbok Mäklare Direkt Innehåll Handbok Mäklare Direkt Innehåll Inledning... 2 Registrering... 3 Köpa objekt... 5 Fakturaköp... 5 Kortköp... 5 Aktivera objekt... 6 Objekt... 7 Mitt konto... 7 Priser och villkor... 7 Kontaktinformation...

Läs mer

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0)

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) MÄLARDALENS HÖGSKOLA Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) Med Visual C++ 7.0 COM-komponent EI0230 Komponentbaserad applikationsutveckling oktober 2003 Om denna sammanfattning Denna sammanfattning innehåller

Läs mer

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Den absolut största nyheten inom ramen för hela NovapointDCM systemet är möjligheten att arbeta mot servern Quadri DCM och på så sätt kunna dela all data till

Läs mer

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer.

Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Informationsinfrastruktur 7.5 hp Mattias Nordlindh Inledning Det här dokumentet är till för att ge en översikt över ASP.NET MVC samt hur WCF Services används från.net applikationer. Dokumentet består av

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 013-04-09 Innehållsförteckning 1. Information om Företagets egen sida...3. Lägga till en

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Innehåll Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv... 1 Introduktion: startsida... 1 Vad är ett filarkiv... 2 Öppna Produktionsverktyg... 2 Lägg till

Läs mer

Integration med Elektroskandias Internetbutik

Integration med Elektroskandias Internetbutik Integration med Elektroskandias Internetbutik Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Skicka in dina referenser och artiklar till Internetbutiken... 3 Hur fungerar det i Internetbutiken?... 4 När

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

INLOGGNING 1 (6) Det finns två sätt att logga in i Privera: Med engångslösenord till mobiltelefon Med engångslösenord till e-post

INLOGGNING 1 (6) Det finns två sätt att logga in i Privera: Med engångslösenord till mobiltelefon Med engångslösenord till e-post 1 (6) INLOGGNING Det finns två sätt att logga in i Privera: Med engångslösenord till mobiltelefon Med engångslösenord till e-post Om du väljer att aktivera inloggning med engångslösenord som genereras

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Starta en webbläsare (t ex Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari) Skriv in nedan adress:

Starta en webbläsare (t ex Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari) Skriv in nedan adress: 1 (6) INLOGGNING Det finns två sätt att logga in i mot nya programportalen: Med engångslösenord till mobiltelefon Med engångslösenord till e-post Om du väljer att aktivera inloggning med engångslösenord

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5

1 Översikt...2. 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2. 2 Område Kontokoder...5 Manual för Kontokod 1 Översikt...2 1.1 Vad är kontokoder?...2 1.2 Konto/Mapp uppbyggnad...2 1.3 Tillgång till Kontokoder...2 2 Område Kontokoder...5 2.1 Mapputforskare...5 2.2 Verktygsfält...6 2.3 Hitta

Läs mer

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-03-09

SKÖTSELSKOLAN. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-03-09 SKÖTSELSKOLAN Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 203-03-09 Innehållsförteckning. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress 3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint

Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint Lägga in ett protokoll i en Dokumentlista i SharePoint Så här loggar du in protokoll i SharePoint dokumenthanteringssystem Den röda texten tillsammans med de röda pilarna på bilderna visar vad du ska fylla

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Redaktörshandbok. Produktvarianter. Caupo Produktvarianter - 1 -

Redaktörshandbok. Produktvarianter. Caupo Produktvarianter - 1 - Redaktörshandbok Produktvarianter Caupo Produktvarianter - 1 - 1 Introduktion... 2 1.1 Benämningar... 2 2 Hantera produktvarianter... 3 2.1 Skapa nya produktvarianter... 3 2.2 Ändra sorteringsordning för

Läs mer

Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014

Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014 Omtentamen i OOSU2, 21 augusti 2014 Maxpoäng: 50. Betygsgränser: A: 90 % + B: 80 % + C: 70 % + D: 60 % + E: 50 % + Mindre än 50 % ger underkänd tentamen. Är det något du inte uppfattar så förklara hur

Läs mer

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline

Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline 1 Manual för att skicka kommunfil från IdrottOnline För att skicka kommunfil från IdrottOnline behöver föreningen även ha inloggningsuppgifter till kommunens system Aktivitetsstöd. Det är olika inloggningsuppgifter

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

Lathund för webbmail (OWA) Innehåll:

Lathund för webbmail (OWA) Innehåll: Lathund för webbmail (OWA) Innehåll: 1 Komma igång 2 Mailsignatur 3 Vidarebefordra e-post 4 Skräppostfiltrering 5 Trådade och otrådade konversationer 6 Autosvar OWA 2010 (Outlook Web App) Kom igång med

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden...

Logga in... 3. Översikt/Dashboard... 4. Avvikande produkter... 4. Arbeten misslyckades... 4. Senaste gjorda... 4. Systemmeddelanden... Innehållsförteckning Logga in... 3 Översikt/Dashboard... 4 Avvikande produkter... 4 Arbeten misslyckades... 4 Senaste gjorda... 4 Systemmeddelanden... 4 Användare... 6 Lägg till ny användare... 6 Redigera/radera

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS Hogrefe TestSystem Web Edition Manual HTS 1 Inloggning för testledare Gå till www.hts-admin.net med valfri webbläsare. För att logga in som testledare anger du ditt löpnummer och lösenord i de två rutorna.

Läs mer

Gissa det hemliga talet

Gissa det hemliga talet Laborationsanvisning Gissa det hemliga talet Steg 2, laborationsuppgift 1 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter

Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se. 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Instruktion till rapportering via www.naturenskalender.se 1. Registrera dig 2. Logga in 3. Mitt konto 4. Rapportering 5. Kontrollera egna rapporter Registrera dig Som fenologiväktare måste du vara inloggad

Läs mer

AIF:arens guide till cyberrymden

AIF:arens guide till cyberrymden AIF:arens guide till cyberrymden www.andrarumsif.se Reviderad 2008-04-14 1 Välkommen till www.andrarumsif.se:s användarmanual! Denna manual ska inte ses som en fullständig manual till hemsidan utan snarare

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (14) 2017-06-14 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 2 Felmeddelanden vid inloggning...

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES Användarguide för anslutning till Treserva och TES Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För två-faktorsautentisering via dator...

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Tärningarna ska kastas

Inledande programmering med C# (1DV402) Tärningarna ska kastas Tärningarna ska kastas Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så här: Allt innehåll

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator http://www.easylabelcreator.se/customer/lantmannen/ Innehållsförteckning Om tjänsten... 2 Snabbguide... 3 Inloggning... 5 Skapa konto... 5 Glömt användarnamn... 6

Läs mer

Guide grunder för 4com webbshop

Guide grunder för 4com webbshop Guide grunder för 4com webbshop En riktig kioskvältare Innehållsförteckning Förkunskaper... 2 Vad tas upp... 2 Steg 1. Hur fungerar webbshopen i stort... 2 Shoppingläge... 2 Öppen eller stängd... 2 Steg

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Hantering av hyperlänkar

Hantering av hyperlänkar Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Uppdaterad: 2017-01-27 Hantering av hyperlänkar I GEOSECMA for ArcGIS sker all administration av hyperlänkar i ArcMap. Detta dokument beskriver hur hanteringen

Läs mer

Vaka Användarmanual. Användarmanual. VAKA Passersystem

Vaka Användarmanual. Användarmanual. VAKA Passersystem Användarmanual VAKA Passersystem axema Sida 1 Copyright Axema Access Control AB, Stockholm 2012. 200xx-sv Vaka användarmanual Axema Access Control AB är ett svenskt säkerhetsföretag som sedan 1992 utvecklar

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2019-05-22 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid byte av lösenord

Läs mer

Referenshanteringsprogrammet

Referenshanteringsprogrammet Referenshanteringsprogrammet Åbo Akademis bibliotek referenshantering@abo.fi RefWorks Med hjälp av RefWorks kan du: Importera referenser från olika databaser och bibliotekskataloger och skapa en egen databas

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning

GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning GEKAB Marking & Sign System - genvägen till en effektiv märkning www.gekab.se INNEHÅLL LOGGA IN SYSTEMET SKAPA SKYLTAR 5 - SKAPA NY SKYLT 6 - IMPORTERA FRÅN EXCEL 7 - LISTAN 8 SKAPA MÄRKE 9 - IMPORTERA

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 DD1311 meringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. Kursledare är Linda Kann, linda@nada.kth.se. Namn... Personnr... Laborationer Labb

Läs mer

Manual för MellanBasen. Mellan Basen

Manual för MellanBasen. Mellan Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

TC Online - Bruksanvisning

TC Online - Bruksanvisning TC Online - Bruksanvisning Innehållsförteckning 1. Login 2. Ny order 3. Sök order 3a. Snabbsökning 4. Händelselogg 4a. Ikoner 5. Listor 6. Mottagning av reparationsenheter från verkstaden 7. Leverans av

Läs mer

e-line Kort- och Bankbetalning

e-line Kort- och Bankbetalning 2007-04-04 e-line Kort- och Bankbetalning Upplägg av Pageset och rapporter i e-line 3.40A (2007-04-04) Upplägg Vid Internetbetalning i PBS e-line sker all hantering av kreditkortsdata på DebiTechs server.

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Smartbudget handbok Sida 1 av 16

Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Introduktion Målet med Smartbudget är att det ska vara enkelt för alla att få koll på sin ekonomi oavsett kunskapsnivå och behov. Allt eftersom Smartbudget växer med funktioner

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Plugboard Guide till WooCommerce. Stöder - WooCommerce 3.x

Plugboard Guide till WooCommerce. Stöder - WooCommerce 3.x Plugboard Guide till WooCommerce Stöder - WooCommerce 3.x Vad är Plugboard? En introduktion till verktyget Plugboard är ett verktyg som hjälper dig hantera digitala flöden och sedan mellanlagra information

Läs mer

RemoteX Visma Connect Manual för version 4.4

RemoteX Visma Connect Manual för version 4.4 RemoteX Visma Connect Manual för version 4.4 RemoteX Technologies Innehållsförteckning Förord... 4 Systemkrav för Visma Connect... 5 Installation av Visma Connect... 5 Uppgradering av Visma Connect...

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Kom igång med Nordisk e-handels trafikadministration (NEHTA)

Kom igång med Nordisk e-handels trafikadministration (NEHTA) Kom igång med Nordisk e-handels trafikadministration (NEHTA) Att beställa och ställa in Nordisk e-handels logistiktjänst För att läsa mer om NEHTA eller beställa tjänsten gå in på: www.nordiskehandel.se/nehta

Läs mer

Användarmanual ServiceOnLine Cirkulationsgods

Användarmanual ServiceOnLine Cirkulationsgods Användarmanual ServiceOnLine Cirkulationsgods Användarmanual ServiceOnLine Cirkulationsgods Sidan 1 av 9 Innehåll Sid. Innehåll... Sid.... 2 Snabbguide... 3 Starta ServiceOnLine och logga in... 3 Beställ

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Innehåll Inledning... 3 Allmänt... 3 Tekniska förutsättningar... 3 Plug-in... 3 Upplösning... 3 Webbläsare... 3 Användaruppgifter... 4 Inloggning...

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Visteon webbportal - Instruktioner

Visteon webbportal - Instruktioner Instruktionerna på följande sidor sammanfattas nedan: Inloggning Första lösenordsändring Användning av funktionen Formulär för begäran om direktreparation för att slutföra och skicka ett formulär för begäran

Läs mer

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01 Manual Kom igång med Menigo Leverantörsorder Version 1.4 2015-06-01 Innehållsförteckning: Hur får jag tillgång till Leverantörsorder på webben? Viktig information! Logga in Startsida Välj leveransdatum

Läs mer

Manual till Möbelfaktas e-deklaration

Manual till Möbelfaktas e-deklaration Manual till Möbelfaktas e-deklaration Innehåll 1. Inloggning... 2 2. Överblick deklarationer... 3 3. Ny e-deklaration... 3 4. Signera... 4 5. Förnyelsedeklaration... 5 6. Processen... 8 7. Logga ut...

Läs mer

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Pacsoft Online 2015-01-30 2 Innehåll 1 Ändra skrivarinställningar Unifaun OnlinePrinter... 3 2 Autoinstallation av Unifaun OnlinePrinter... 4 3 Installation av Java... 5 4 Felsökning

Läs mer

Användarmanual extra large

Användarmanual extra large XL Användarmanual extra large Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer