BESLUT GÄVLE. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Gävle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT 801 88 GÄVLE. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Gävle"

Transkript

1 BESLUT y/k^ 0(" Ogi 1/1 Y1 Inspektionen förvårdochomsorg Dnr / (8) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngivo.se Region Gävleborg GÄVLE Vårdgivare Region Gävleborg Ärendet Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Gävle Beslut Region Gävleborg ska till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisa följande: Vårdgivarens riskanalys där bemanningen vid psykiatriska akutmottagningen utifrån yrkeskompetens beaktats. Hur vårdgivaren säkerställt att det av dokumentationen framgår vem som utfört triageringen. Redovisningen ska vara IVO tillhanda senast den 23 december Bakgrund IVO har efter myndighetens genomförda riskanalys öppnat egeninitierade verksamhetstillsyner för att granska de psykiatriska akutmottagningarna inom Uppsala - Örebro sjukvårdsregion. Bakgrunden är de klagomål och lex Maria-anmälningar som inkommit till IVO och där IVO bedömt att det finns ett samband mellan de bedömningar och prioriteringar som skett vid psykiatriska akutmottagningar och anmäld händelse. 1verksamhetstillsynerna har IVO granskat bedömning, ansvar, kommunikation och prioritering vid de psykiatriska akutmottagningarna. Resultatet av verksamhetstillsynerna kommer att sammanställas i en rapport. Underlag Faktauppgifter gällande bemanning, antal sökande/dygn och antal sökande fördelat över veckodagar. ro g Inspektionen för vård och omsorg Telefon Fax Box 423 registrator.orebro@ivo.se Org nr cr) Örebro

2 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Vårdgivarens dokument: Vårdgivarens instruktion för primärjour och bakjour inom vuxenpsykiatrin Vårdgivarens instruktion för telefonrådgivning Vårdgivarens instruktion för akut omhändertagande av patienter inom vuxenpsykiatrin RETTS-PSY Kopior av 18 patientjournaler avseende mottagningsbesök och fem journalkopior avseende telefonuppföljning av jourläkare efter besök. Inspektion den 3 och 4 juni Vårdgivarens i övrigt bifogade material: Rutin för säkerhetskontroll, rutin för psykiatrisk bedömning jourtid barn- och ungdom, BUP Gävle, Inläggningskriterier slutenvård, Vuxenpsykiatri Gävleborg. Redovisning av tillsyn I verksamhetstillsynen har IVO inhämtat faktauppgifter, patientjournaler och dokument från vårdgivaren. Patientjournaler har granskats gällande psykiatriska akutbesök. Granskning av dokument avseende telefonrådgivning har inte skett på grund av vårdgivarnas svårigheter att i journalsystemet söka fram uppgifter via datum vilket IVO begärt. En inspektion har genomförts den 3 och 4 juni 2015 där intervjuer har genomförts. Intervjuade personalkategorier var primärjour, bakjour, dagoch nattsjuksköterska samt dag- och nattskötare. Vid intervjuerna ställdes frågor i systematisk frågeform kring dokumentation, bedömningar, samverkan och kommunikation, prioritering, anmälningsskyldighet avseende minderåriga barn samt avvikelserapportering. En återföring och dialog har skett med ledningen för psykiatrin utifrån iakttagelser som IVO gjort efter intervjuer med personal. Begärda dokument Faktauppgifter Av faktauppgifterna framgår att den psykiatriska jourmottagningen alltid bemannas dag som natt av en sjuksköterska och en skötare. Det finns alltid en primärjoursläkare som gör sin AT eller ST-tjänstgöring att nå via telefon. Denna skall alltid kunna vara på plats inom 30 minuter på jourmottagningen. Detsamma gäller den överläkare som är bakjour på kliniken.

3 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Vårdgivarens dokument I vårdgivarens dokument för bakjouren framgår att bakjouren ska ge råd/konsultation till underläkare/primärjour. Vidare anges att primärjouren kontaktar bakjouren i de flesta patientärenden, i synnerhet vid inläggningar och suicidriskbedömningar. Bakjouren ansvarar för alla konsultationsförfrågningar från andra kliniker eller primärvård. Vid hög arbetsbelastning på jourmottagningen ska bakjouren bistå primärjour för att hjälpa till med bedömningar och jourbesök. Bakjouren ska dock prioritera akuta konsultationer. Av vårdgivarens dokument beskrivs en arbetsmetod, triagering, för att snabbt och säkert kunna bedöma vårdbehov, vårdnivå och prioriteringsgrad av den vårdsökande. Omvårdnadspersonalen börjar med att samla in uppgifter från patienten, såsom blodtryck, puls och temp samt skattning av självmordsbenägenhet och farlighetsbedömning. Uppgifterna dokumenteras på en triageblankett. När patienten senare träffar läkare för bedömning fortsätter denne att fylla i blanketten. Patienten prioriteras därefter beroende på hur akut man bedömt att ärendet är. Journalgranskning Journalgranskning av mottagningsbesök gjordes utifrån följande: Vilken/ vilka yrkesfunktioner som bedömde patienten, om kontaktorsak, bedömning och åtgärd framgår av dokumentationen samt om uppgifter tagits om hemmavarande barn. Av den begärda dokumentationen från mottagningsbesök går det tydligt att utläsa vilka personalkategorier som haft kontakt med patienterna. Kontaktorsakerna framgår av samtliga granskade journaler. Bedömningarna är gjorda av AT-läkare och ST-läkare. I de fall bakjouren involverats framgår även detta. Självmordsriskbedömningar finns journalförda. I samtliga journalanteckningar framgår vilka åtgärder man vidtog. Även planerad uppföljning framgick. Frågor om minderåriga barn ställdes alltid när det var aktuellt. På blanketten där triagebedömningen dokumenterats gick det inte alltid att utläsa vem och/eller vilken yrkeskategori som utfört triageringen. Självmordsriskbedömning anges alltid på den blanketten. Telefonrådgivning Telefonsamtal till omvårdnadspersonal på akutmottagningen dokumenteras i journaldatasystemet "Melior" och går inte att söka fram på datum och klockslag enligt vårdgivaren.

4 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Verksamheten har en arbetsbeskrivning för telefonrådgivning. Där framgår riktlinjer för hur man ska ta hand om de personer som ringer bl.a. utifrån olika psykiska sjukdomar. Intervjuer Bedämningar och prioriteringar Sjuksköterskor och skötare som bemannar telefonen anser att de har tillräcklig kompetens för att ställa rätt typ av frågor. Det framkom att det finns direktiv för hur telefonrådgivning ska dokumenteras. De intervjuade angav att prioriteringsordningen av de vårdsökande skedde enligt triage. Utöver det angavs att vid de tillfållen som en patient kommer med polis eller är i behov av en akut bedömning fördes en diskussion i personalgruppen, utöver triage bedömningen, om vem som ska prioriteras. Personalen angav att kval iteten på vård och bedömning kunde försämras under sommarperioderna på grund av att van personal har semester och ersätts med vikarier. Samtliga av de intervjuade uppgav att det finns skriftliga rutiner/ instruktioner gällande det akuta omhändertagandet av patienter vid akutmottagningen. Vidare uppgavs att instruktionerna tillämpas i ganska hög eller i hög utsträckning. Personalen angav att de alltid ställer frågan om patienten har hemmavarande minderåriga barn. Personalen var också medveten om skyldigheten att anmäla om man fick kännedom om barn som far illa. Kommunikation Den interna samverkan uppgavs vara mycket god men överrapporteringen kunde ibland bli bristfållig när det var hög arbetsbelastning vid mottagningen. Det framgår att det finns direktiv för hur dokumentationen ska ske av de undersökningar som genomförs och det finns goda förutsättningar att följa dem ansåg personalen. Avvikelsehantering Nästan all personal som intervjuades uppgav att de skrivit avvikelserapporter. Återkoppling sker på arbetsplatsträffar. Någon uppgav att man själv får efterfråga resultatet av avvikelsen. Någon menade att processen går att följa i systemet men att meddelandet som kommer tillbaka är svårt att förstå.

5 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Aterföring och dialog med ledningen för psykiatrin Bedömning och prioritering Ledningen framförde fördelar med triagering. Patienterna får likartade bedömningar och ibland upptäcks somatisk problematik hos patienterna vilket man inte alltid gjort tidigare. Hela sjukhuset använder samma system. IVO frågade om någon riskanalys kring bemanningen hade genomförts inför sommaren. Detta utifrån att personalen vid intervjuerna har redogjort för att kvaliteten på vård och bedömningar kan försämras under sommarmånaderna. Ledningen angav att de inte hade genomfört någon riskanalys. Personal anges ha erbjudits ekonomisk ersättning mot förkortad semester i syfte att upprätthålla kvalitcn. Kommunikation IVO framförde att vid IVO:s granskning av de ifyllda triageblanketterna noterades att det inte alltid framgår vem som utfört triageringen. Ibland var signaturen oläsbar. IVO hade synpunkter angående hur spårbarheten till utförda hälso- och sjukvårdsaktiviteter kan säkras mot bakgrund av detta. Ledningen uppgav att den som utfört triageringen ska signera med sitt namn på blanketten som sedan scannas in i journalsystemet Melior. Av uppgifterna som förs in framgår dock inte namnet på den som utfört triageringen. Vårdgivaren angav att de skulle se över detta då det framgick att det är en enkel åtgärd att utföra. Vidare angav ledningen att hela blanketten ska fyllas i och att man granskar blanketten som en form av egenkontroll. Om det upptäcks att triageblanketten inte är helt ifylld så har man möten kring detta. Avvikelser Under intervjuerna berättade personalen att återkoppling av avvikelseanmälningar sker på olika sätt och att svaren ibland var svåra att förstå. IVO bad ledningen att redogöra för hur de arbetar med avvikelser. Ledningen angav att de har fört fram vikten av att skriva avvikelserapporter och menar att varje avvikelserapport medför en förbättringsåtgärd. Avvikelser tas upp på arbetsplatsträffar. Man uppgav också att avvikelseanmälningarna är en offentlig handling och att detta kan medföra att man känner obehag inför att skriva dem. Av samma skäl skrivs uppgiften om vad utredningen ledde fram till på ett kortfattat sätt vilket kan göra det svårt för anmälaren att förstå vad resultatet av anmälan blev.

6 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Övrigt Enligt vårdgivarens dokument bemannas alltid akutmottagningen och telefonrådgivningen med sjuksköterska och skötare dag som natt. Personalen beskrev vid intervjuen att bemanningen inte alltid motsvarade detta. Bemanningen kunde ibland utgöras av två skötare. Vårdgivaren angav att intentionen är att akutmottagningen ska bemannas av en sjuksköterska och en skötare och att det vanligtvis är så. Är sjuksköterskan sjuk eller ledig bemannas akutmottagningen av två skötare. Verksamheten uppgav att man hellre tar två vana skötare än en ovan sjuksköterska och en skötare som ska bemanna akutmottagningen om det blir aktuellt. Avseende triagering angav vårdgivaren att de borde göra en utvärdering av bedömningsmetoden men att de ännu inte har gjort det. En uppföljning av om triageblanketten använts har dock genomförts. Uppföljningen visade att den har använts i 100 % av slumpmässigt utvalda ärenden. Vårdgivaren angav att de har genomfört egenkontroll genom journalgranskning och hur personalen har registrerat i kvalitetsregister. En återkoppling till personalen planeras till hösten Återföring av egenkontroller kan även ske på arbetsplatsträffar genom möten samt genom e-post. Nattpersonalen har gemensamma möten några gånger per år. Skälen för beslutet Tillämpliga bestämmelser 2 e hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), HSL 3 kap. 6 patientdatalagen (2008:355), PDL 3 kap. 1 patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL 4 kap. 2, 5 kap. 1, 3 och 7 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Bedömning IVO har vid sin tillsyn funnit brister gällande det systematiska förbättringsarbetet och dokumentation vid psykiatriska akutmottagningen. I tillsynen framkom att bemanningen inte alltid bestod av de yrkeskompetenser som angivits i vårdgivarens dokumenterade faktauppgifter. Enligt dokumentationen arbetar alltid en sjuksköterska och en skötare tillsammanas. Vid inspektionen framkom att två skötare kunde arbeta tillsammans vid mottagningen istället.

7 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) Enligt 2 e HSL ska det, där det bedrivs hälso- och sjukvård, finnas den personal som behövs för att god vård ska kunna ges. Utifrån bestämmelsen framhåller IVO vårdgivarens ansvar för att tillräcklig kompetens finns för de arbetsuppgifter som personalen åläggs att utföra. Vårdgivaren ska fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet. För varje sådan händelse ska vårdgivaren uppskatta sannolikheten för att händelsen inträffar, och bedöma vilka negativa konsekvenser som skulle kunna bli följden. Tillsynen visar inte om vårdgivaren gjort någon riskanalys där bemanningen vid psykiatriska akutmottagningen utifrån yrkeskompetens beaktats. IVO har vid journalgranskning tagit del av verksamhetens blankett för triagering och funnit att det saknas tydlig dokumentation beträffande vem som har gjort vad i samband med att patienter sökt vid den akutpsykiatriska mottagningen. Enligt uppgift från vårdgivaren scannas triageblanketten efter läkarbedömning in i patientens journal. IVO vill i sammanhanget påtala att triageblanketten är att betrakta som en journalhandling. Enligt PDL ska det framgå vem som gjort en viss anteckning i journalen. Att detta inte framgår är en brist. Vårdgivaren har vid återföringen uppgett att åtgärder skulle vidtas för att säkerställa spårbarheten kring triageringen. De krav som IVO ställer mot bakgrund av de ovanstående bristerna framgår av beslutet. Tillsynen visar att vårdgivaren har ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och att man arbetar med utredning av avvikelser. Det har framkommit att personal kan känna obehag inför att skriva avvikelser då dessa är allmänna handlingar. Av samma skäl återges den skriftliga återkopplingen efter en avvikelserapport på ett kortfattat sätt till personalen. Detta har inneburit att det kan vara svårt för personalen att förstå vilka åtgärder vårdgivaren har vidtagit. Även om återkopplingen av avvikelser även sker via arbetsplatsträffar vill IVO i sammanhanget framhålla betydelsen av att vårdgivaren säkerställer att personalen på ett tydligt sätt får kännedom om avvikelser och vilka åtgärder som vidtagits i anmälda händelser. Avvikelsehanteringen är ett verktyg för att säkra verksamhetens kvalitet och därigenom i förlängningen också bidra till patientsäkerheten i verksamheten. Det är därför viktigt att avvikelser och de förbättrande åtgärder som vidtagits görs kända i verksamheten. Personal har uppgett att kvaliteten på vård och omsorg kan försämras under sommarmånaderna. Det är känt att sommarperioden är en ansträngd period utifrån bemanning och kompetens. Vårdgivaren bör ha det i beaktande vid

8 Inspektionen för vård och omsorg Dnr / (8) sin planering och ledning av verksamheten under sommarmånaderna så att kravet på god vård upprätthålls. Enligt 7 kap. 4 PSL ska IVO inom ramen för tillsyn lämna råd och ge vägledning samt förmedla kunskap och erfarenhet som erhålls genom tillsynen. I den aktuella tillsynen har diskussioner först om bedömning och ansvar i samband med arbetet på psykiatriska akutmottagningen. Med anledning av det bifogas ett principbeslut daterat , dnr /2013 fattat av IVO:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund som rör anställning av läkare med vikariatsförordnande enligt SOSFS 2000:6. Beslut i detta ärende har fattats av inspektören Marie Herbring. I den slutliga handläggningen har inspektörerna Håkan Hult, Gunnar Hägglund och Herman Pettersson deltagit. Inspektören Ylva Grahn har varit föredragande. För Inspektione s för vård och omsorg arie Herbring i! Ylva Gra n

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

BESLUT. Patientsäkerheten i upptagningsområdet för Haparanda hälsocentral

BESLUT. Patientsäkerheten i upptagningsområdet för Haparanda hälsocentral /(\ BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2015-05-27 Dnr 8.5-33367/2014-48 1(5) Avdelning nord Maria Nilsson Blix Maria.Nilsson-Blix@ivo.se Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Vårdgivare Norrbottens

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria.

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. Hjo kommun Rutin Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011 av MAS 3.

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, 1-1\ Irs\ BESLUT Inspektionen förvårdochomsorg 2015-12-01 Dnr 8.5-8058/2015-8 1(7) f Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngivo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget Sörmland Ärendet

Läs mer

BESLUT. Avdelning sydväst Kerstin Almqvist Västra Götalandsregionen Tillsynsärenden Regionens Hus, Diariet 542 87 MARIESTAD

BESLUT. Avdelning sydväst Kerstin Almqvist Västra Götalandsregionen Tillsynsärenden Regionens Hus, Diariet 542 87 MARIESTAD l- 1 ^ BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2013-08-28 Dnr 8.1.1-21379/2013 1(3) Avdelning sydväst Kerstin Almqvist Västra Götalandsregionen Tillsynsärenden Regionens Hus, Diariet 542 87 MARIESTAD Vårdgivare

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Vårdgivare inkommer inte med yttranden till patientnämndens

Vårdgivare inkommer inte med yttranden till patientnämndens PaN 2011-09-27 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2014-07-10 PaN E1108-00068-30 Principärende Vårdgivare inkommer inte med yttranden till patientnämndens förvaltning Patientnämndens förvaltning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VO AD M IN ISTRATIO N SID 1 (8) 2011-07-01 LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND Bakgrund Socialstyrelsen beslutade den 28 juni 2011 om nya

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten DOKUMENTTYP: RIKTLINJE 2015-04-16 Ansvarig: MAS, Kvalitetschef Utfärdat av: MAS, kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 1/ 2015-04-16 Riktlinje för hantering av avvikelser

Läs mer

B) Cirkulär från Sveriges kommuner och landsting: Cirkulären finns publicerade på Sveriges kommuner och landstings hemsida: www.skl.

B) Cirkulär från Sveriges kommuner och landsting: Cirkulären finns publicerade på Sveriges kommuner och landstings hemsida: www.skl. I ~ landstinget II DALARNA LANDSTINGSSTYRELSEN DllAGA L6 bs BILAGA TILL DAGORDNING P 3 Sammanträdesdatum 2014-06-02 Övriga anmälningsärenden Anmäles följande: A) Protokoll från sammanträde med: Fastighetsnämnden

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för fotografier som har använts i marknadsföringen

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

När ledningen inte tar sitt ansvar Tillsyn av psykiatriska akutmottagningar

När ledningen inte tar sitt ansvar Tillsyn av psykiatriska akutmottagningar När ledningen inte tar sitt ansvar Tillsyn av psykiatriska akutmottagningar Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av fastighetsmäklarens uppgifter om byggnadens storlek i objektsbeskrivningen avseende

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut Dnr 401-2014:5632 efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun 1 (5) Innehåll Inledning Bedömningar Utvecklingsområden Uppföljning Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Landstinget i Jönköpings län Box 1024 551 11 Jönköping Beslut Vårt datum: 2013-12-16 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-3820 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, BESLUT 6, P /112b//0/ Inspektionen förvårdochomsorg 2015-12-01 Dnr 8.5-8061/2015-7 1(10) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Region Örebro län Box 1613 701 16 ÖREBRO Vårdgivare Region Örebro län

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende

Socialstyrelsens författningssamling. Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-28 Dnr 44-2011:2344 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut Föräldrakooperativet Nils Holgerssonskolan, ekonomiska förening 2011-06-28

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland.

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland. BESLUT /(\ 2015-04- f 6 inspektionen för värd och omsorg Dnr 8.5-7561/2014 1(13) Avdelning sydöst Helena Nilsson Helena.Nilsson@ivo.se Region Östergötland Ledningsstaben 581 91 Linköping Ärendet Tillsyn

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening

Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening 1 Central Barnhälsovård 2016-02-08 Södra Älvsborg Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening EPDS - Edingburgh Postnatal Depression Scale - Translated from Cox, J. L., Holden, J. M. & Sagovsky, R. (1987).

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Hemtjänstenhet: AB Adela Omsorg. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Hemtjänstenhet: AB Adela Omsorg. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Hemtjänstenhet: AB Adela Omsorg Uppföljande stadsdelsförvaltning: Bromma Avtalspart/Nämnd: AB Adela Omsorg Verksamhetschef/enhetschef: Hannah Lindgren Adress: Vretenvägen 8 171 54 SOLNA Telefon: 08-522

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-04-03 Handläggare Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - City. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Norrmalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress:

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - City. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Norrmalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - City Uppföljande stadsdelsförvaltning: Norrmalm Avtalspart/Nämnd: Omsorgshuset i Stockholm AB - City/Norrmalms stadsdelsförvaltning Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Sida 1 (5) Lex Sarah-utredning För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Vilket datum uppgiften dokumenteras Varifrån uppgiften kommer Vad som är faktiska omständigheter och vad

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun

BESLUT. Vårdgivare och Kommunfullmäktige. - Region Skåne - Kommunfullmäktige, Eslövs Kommun (9) Socialstyrelsen BESLUT K 0.M f\il N ch On'sorg Zigi -12- Regionala tillsynsenheten syd/sek3 Rolf Köhler Rolf.Kohler@socialstyrelsen.se 2011-12-05 Dnr 1-26754/Z911 Enligt sändlista V60. 2011.0ON Vårdgivare

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling!

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling! Station 1 Patienten söker pga smärta i handen. Du får komplettera anamnes efter behov (denna bedöms EJ) Undersök handen utifrån detta. Ställ preliminär diagnos! Informera patienten om denna diagnos! Planera

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 6: Krav på innehåll perspektiv och angelägenheter Angelägenheter inom perspektivet Dokumentationskrav enligt författning Det finns dokumentationskrav i författningar

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN I SAMBAND MED EGENVÅRD.

RIKTLINJER FÖR SAMVERKAN I SAMBAND MED EGENVÅRD. Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Giltigt från och med: 2014-03-01 Ansvarig för revidering: Region Dalarna Utgåva nr: version 3 Dokumentnamn: Riktlinjer för samverkan i samband med egenvård. Giltigt

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer