Stressad kropp. Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stressad kropp. Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare."

Transkript

1 Stressad kropp Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare.

2 Den här informationen är viktig för er som lever med ångestsyndrom som skapar en rädsla för fysisk/psykisk sjukdom. Informationen är till för dig som är drabbad av Panikångest/G.A.D eller något annat ångestsyndrom som skapar kraftig Hypokondri. För att bryta cykeln Föraningsångest Hypokondri Panikångestattack - Föraningsångest så krävs det förståelse för varför man upplever de fysiska symptom man gör. Det är viktigt att veta att dessa symptom förstärks när man mår sämre. Om de då samtidigt utlöser hypokondri är man i ett försämrat och mer utsatt tillstånd hela tiden. Vilket gör att man upplever dessa symptom, dessa symptom som får oss att frukta oss själva dagligen. Rädslan byggs på av panikångestattacker och cirkeln är då sluten. För att bryta den krävs kunskap. Det finns sätt att tänka på för att lugna sig själv när panikångesten kommer. Sådan information finns att få tag på hos Svenska Ångestsyndromssällskapets webbsida. Informationen i denna broschyr kommer ur min bok Jag Ångest. Jag har själv varit drabbad av G.A.D och Panikångest i över tjugo år. Johan Eriksson, Överlevare Hypokondrin får bränsle av att man känner av fysiska "känningar" & upplevelser. Håller du med? Om jag säger till dig att det fysiska du upplever inte är farligt och att jag har en förklaring på det (en fysiologisk förklaring som bekräftas i b.l.a England och USA), lyssnar du på det då? En förklaring som du inte kommer kunna bortse från. En förklaring som ångesten inte kan komma åt. Efter många år av ångest & då snackar vi inte vanlig ångest som folk har utan nu snackar vi våran sorts ångest så kan inte kroppen återhämta sig. Adrenalinflödet är konstant oavsett om vi märker detta eller inte. Kroppen och psyket är i konstant spänningstillstånd och båda delar är stressade (medvetet och omedvetet). Så om du går runt och spänner dig på grund av förväntansångest år ut och år in så påverkas leder, nerver, syn, hörsel, tankegångar, allt. Alla sinnen slås ut. Och om din kropp och ditt sinne aldrig får återhämta sig utan är i beredskapstillstånd hela tiden bryts ju det mentala försvaret ner och kroppen med. Inte för att man är sjuk på riktigt utan leder/nerver/sinnen är trötta. Andra människor behöver inte återhämtning på samma sätt för dom får den. Men vi får den aldrig.

3 Detta leder till smärtor i axlar, nacke, vänster armhåla, vänsterdel av bröstkorg, högerdel av bröstkorg eftersom överkroppen är spänd hela tiden. Det i sin tur leder till att man får känningar, i över del av nacke, vänster del av huvudet, tinning och smärta bakom vänster öga oftast. Allt detta är väldigt väldigt vanligt hos folk med ångest och är absolut inte farligt på något sätt. Det beror helt enkelt på att kroppen har varit spänd så länge att alla dessa delar påverkas. Det är absolut inte farligt på något sätt och du ska inte vara rädd för detta. Få in det i huvudet. Detta har bekräftats av väldigt många säkra källor. Men innan du har läst denna förklaring har du tolkat det kroppsliga som: Hjälp, hjärntumör (känningar, smärta i huvudet på grund av spänningar ifrån axlar, nacke och överkropp) Fel på hjärtat (Smärtor ifrån bröstkorg på grund av konstant spänningstillstånd ifrån axlar, nacke) Hjärntumör/Huvudsjukdom/Ögonsjukdom (Floaters, prickar, synförnimmelser på grund av att långvarig ångest som gör ögonen ljuskänsliga och detta gör att vi ser det som naturligt händer i ögonen men som andra inte ser). Förstår du nu att det fysiska är ångestrelaterat (psykosomatiskt) och absolut inget att vara rädd för. Alla vi med ångest har dessa symptom av en anledning och de är inte symptom som tyder på fysisk ohälsa utan helt naturliga symptom vid långvarig ångest. Du skall aldrig vara rädd för synförnimmelser (floaters, prickar i synfältet, "blixtrande") eller tro att det är konstigt. Vi ser detta som normalt händer i allas ögon, men på grund av långvarig mentalstress och ångest så är vi mer mottagliga för att se dessa saker i vårt synfält Det är helt naturligt och inget att vara rädd för. Och som jag skrev tidigare. Allt detta har att göra med ångesten. Men det har med åren blivit bränsle

4 för din hypokondri som ständigt utlöser Panikångesten. Du behöver inte vara rädd. var inte det. Jag har varit det hela mitt liv, men när jag förstod allt detta jag skrivit till er så är jag inte det längre. Var inte rädd. Nu vet du varför du har ont, varför det känns konstigt i huvudet, varför det gör ont i bröstkorgen, varför man har känningar i kroppen, varför man ser dessa prickar, blixtrar. Kroppen har lärt sig att vara spänd. Därför har man de symptomen. Och åter igen, det är inget livshotande, vi har det alla, vi med ångest. Så det finns inget att vara rädd för. Du är inte ensam. Det tar tid. Man får aldrig underskatta hur lång tid det tar innan man kan börja leva mer fritt. Det räcker inte med sex veckor. Det är mycket som skall läka, det är mycket du måste lära dig. Situationer du måste undvika, till en början helt och hållet. Återfall får man, det är oundvikligt, men när det händer så stanna inte kvar i det. Älta det inte, lägg inte på med skuld på dig. Res dig själv upp och dra lärdom av det. Okej, jag föll igen, men då har jag lärt mig att hålla mig ifrån detta till en början för att inte falla igen. Den första perioden är den kritiska. Och då menar jag inte den första veckan utan det första halvåret, året. Om du är medveten hela tiden, kämpar varje dag så går det. Och om du har ont i bröstkorgen och det känns konstigt i huvudet och tinningen så förstår du varför. Jag hoppas att detta på något sätt fått dig att tänka annorlunda kring den hypokondriska delen av G.A.D & Panikångest Om du känner att du är spänd och har ont så har du rätt till sjukgymnast vid ångest. Frikort gäller. Vill du inte ringa så skaffa mina vårdkontakter via Internet. Väldigt bra om man har svårt att ringa sådana samtal. All information är baserad på runt 100 personers upplevelser i USA, England & Kanada. Samt kontakter med ögonläkare i dessa länder, rehabpersonal och läkare. Samlade citat från andra drabbade som kunnat ge mig svar på de fysiska symptomen vid långvarig ångest.

5 Jag har en såkallad floater som jag bara kan se när det är soligt eller stirrar på vita väggar etc. Min optiker sa att det inte var någon fara, och att han har en också! Jag har kan också se blinkningar eller "svarta fläckar" som mer ser ut som om de är vita/ljusblå. Detta beror på ögat det har något att göra med små delar i ögat som är känsligare och sedan kastar en skugga på näthinnan. Oftast inträffar detta hos personer över 40 år eftersom ögat åldras naturligt, men det är inte ovanligt att yngre personer får dem - kan bero på vissa mediciner, allergier, ångest/stress och jag har även läst att en del tror att det beror på att bildskärmsarbete. De kan försvinna på egen hand - detta betyder inte att de har försvunnit, utan bara att din hjärna har vant sig vid dem till den grad att att ögat inte längre ser dem. Min optiker sa åt mig att bara komma tillbaka om det fanns så många fläckar att de allvarligt förmörkade min syn eller om det ser ut som en svart ridå går ner över mitt centrala synfält, men i det stora hela är det bara att strunta i det. Jag var så glad när min optiker förklarade allt detta, innan det trodde jag att jag skulle bli blind, jag hade aldrig hört talas om floaters - Jag kommer ihåg att jag sökte efter saker som "svart skugga på ögat" i Google för att försöka hitta vad det var - Jill, USA - Hej, jag har dem med, jag har svarta bollar flytande runt i mitt synfält. Ibland är de där och sedan försvinner de. De kallas floaters och är ofarliga. Hoppas detta ger dig ro om inte tycker jag att du ska gå till optikern för en kontroll. Önskar dig lycka till - Lesley B, England- Jag håller med den läkare som du nämner Johan. Jag ser blinkande ljus ganska ofta och min läkare och neurolog sa att ögats symptom kan vara en stor del av ångesten. Det låter som stress eller långvarig ångest. - Alison J, Canada - Jag beklagar att du inte mår bra just nu... Dina symtom låter väldigt slumpmässiga, vilket är bra, eftersom de mer än troligt är orsakade av ångest. Du har tagit flera tester och resultaten har kommit tillbaka negativa och då måste du lita på det. Jag vet av erfarenhet att det är svårt att göra, särskilt när du känner symtom, eller vad du tror är symptom. Jag har märkt att när jag koncentrerar mig på symtom, då mår jag sämre och då kan jag inte ignorera dem och då blir jag övertygad om att någonting är fel.

6 Vi måste bryta denna cykel. Jag är säker på att det inte är något fel på dig. Försök att inte fokusera på det. Någon sa till mig att skjuta på min oro... tala om för mig själv att jag kan oroa mig för det nästa vecka eller senare. Det hjälper. För det bryter cykeln. Jag hoppas du mår bättre. Du är inte ensam, vi har det alla såhär. - Lola, England - Det stämmer att muskelvärk som flyttar runt i kroppen är vanligt när man lider av långvarig panikångst. Detta leder också till HYPOKONDRI på grund av den smärta du känner i bröstet, bakom ögonen och i kroppen på grund av den stress som kroppen går igenom när den är i ständigt beredskapstillstånd. - John, Canada - Om du haft långvarigt ångestsyndrom (oavsett vad) så har du säkerligen varit med om att du medvetet eller omedvetet försökt hindra dig själv från att känna genom att plocka isär dina känslor och analysera dem bit för bit. Men det fungerar inte på det sättet. Detta beteende gör att Panikångesten fyller en funktion och de känslor som är undertryckta kommer ut i panikångest. Det går inte att tvinga bort känslor, det går inte att tvinga fram händelser man har förträngt. Ju mer du fokuserar på dem desto svårare är de att finna. Känslor och minnen kommer tillbaka när du inte längre sitter och väntar dig att de skall komma. När du är redo, när det är dags. Jag anser inte att jag är frisk, men jag kan hantera tillståndet som en gång styrde hela mitt liv. Jag kan leva, men med gåvan av att vara vid liv kommer ett stort ansvar. Jag måste kämpa varje dag, lyssna på kroppen, lyssna på själen. Så länge jag gör detta, varje dag och aldrig glömmer så är jag fri. Vi som levt med G.A.D och andra ångesttillstånd är fruktansvärt känsliga för yttre faktorer. Och detta får man inte glömma. Det är inte bara att gå på den där festen, ta på sig för mycket ansvar eller att ha många bollar i luften. Det går inte längre att bortse från kroppen och själen den dagen du tillfrisknar. Det är livsviktigt att du är medveten om hur lätt det är för oss att falla. Det är viktigt att du kämpar på varje dag även om jag personligen kan uppleva att det inte är så mycket kamp om jag lyssnar till kroppen, själen och tänker till i allt jag gör. Även om du tror att allt är kanonbra så måste du vara medveten om problematiken. Tankar att ta till när man står inför saker man tidigare kastade sig in i:

7 Är detta något positivt för mig? Vill jag göra detta pågrund av att det är något som ger mig nya upplevelser, insikter och glädje? Eller är detta något som kommer svänga in mig på stigen tillbaka till sjukdom? Vill jag göra detta eller är det min problematik som gör sig påmind? Kan detta leda till flykt? (missbruk, självdestruktivitet) Är jag stressad? Vad känner jag i kroppen? Vad känner själen? Sammanfattning: De fysiska symptomen som upplevs (smärtor i bröstkorg höger/vänster sida, smärta bakom ögat, synstörningar i form av floaters, blixtrar, prickar, känningar i huvud, vänster tinning, domningar i armar, ben och stickningar, krypningar är alla normala fysiska symptom vid långvarig mental stress. Långvarig mental stress som uppstår vid: Panikångest, Ångestsyndrom, G.A.D och Social Fobi. Kroppen reagerar tillslut på den mentala stress som vi är utsatta för. Tyvärr är vi så ologiska i vår sjukdom att vi inte förstår att det är reaktioner på själens tillstånd. Det handlar om att få ner stressnivån tillräckligt mycket för att kunna fokusera på ett tillfrisknande. Om den hypokondriska delen av oss blir lugnare (av den information som jag hoppas att du förstått i slutfasen av denna bok) så kan vi börja fokusera på faktorer, situationer, vardagliga saker som utlöser vår problematik. Börja kartlägg problematiken. Skriv upp allt du hittar, det är lite av ett detektiv arbete. Jag har med mig ett papper med en punktlista. Så fort jag hittar en ny faktor, situation som väcker problematiken så skriver jag upp den. På så sätt kan jag i längden lära mig själv vilka situationer som gör mig känsligare. Och med känsligare menar jag när jag märker av de fysiska stress symptomen mer. För det är i de situationerna jag måste släppa allt, ta ett steg tillbaka och säga till min omgivning att: Nej, det här går inte just nu. Jag behöver vila. Genom att sätta dessa gränser för mig själv kan jag på sikt klara av även de situationerna på min lista. Men inte till en början. Jag vill klargöra att punktlistan inte skall motarbeta exponeringsträning. Men jag anser att denna kartläggning bör göras innan exponeringsträning kan påbörjas. Då individen genom att kartlägga vardagen fått en förståelse för stress utlösande faktorer men även en större förståelse för sig själva. Tillfrisknandet, den perioden är det viktigaste av allt. Tala om för din

8 omgivning vad du behöver ifrån dem. Kommer du inte på vad du skulle kunna behöva så är det enkelt: Lugn och ro, en kravlös vardag, möjlighet att få komma ifrån om du har behov, möjlighet till att vila, förståelse och stöd. Du är långt från ensam. Vi bär alla de fysiska symtomen, de är en del av tillståndet. Maktlös vore Panikångest utan dem. Det är fullständigt normalt, men vi är för sönderstressade för att kunna tolka kroppens signaler. Om kroppen börjar påvisa de fysiska symptom som vanligtvis utlöser hypokondrin och panikångesten tänk då efter: Vad har jag gjort för att symptomen dyker upp nu? Har jag suttit och spänt mig, har jag utfört monotona rörelser (den här sortens rörelser väcker snabbt de fysiska symptomen då våra kroppar redan är utsatta av stress), har jag stressat i någon situation, har det varit mycket den sista tiden. Oftast hittar man svaret, förutsatt att stressnivån är tillräckligt låg för att man skall kunna tänka på detta sätt. Symptom & Orsaker Den här informationen kommer från doktorer jag varit i kontakt med från USA. HJÄRT förnimmelser * Ökande eller snabb hjärtrytm (Panik Flykt respons) * Hjärtklappning (Panik Flykt respons) * "Missade" hjärtslag (Panik Flykt respons) * Bultande hjärta (Panik Flykt respons) ANDNINGS förnimmelser ~ * Andningssvårigheter (kan vara ett resultat av att man sväljer luft, bröstsmärtor som beror på spänning eller hyperventilering) * Kvävning sensation (spänning) * Hyperventilering (Panik Flykt respons) * Känn som om man inte kan ta ett andetag (kan vara ett resultat av att man sväljer luft, bröstsmärtor som beror på spänning eller hyperventilering) * Känsla av att halsen är spänd (spänning)

9 SMÄRTRELATERADE förnimmelser ~ * Bröstsmärta (spänning) * Huvudvärk (spänning) * Värk i hals (spänning) * Lägre ryggsmärta (spänning) * Ischias (spänning) * Muskelsmärtor (spänning) * Värkande käke (spänning) * Knutna nävar (spänning) * Kronisksmärta (spänning) MAGRELATERADE förnimmelser ~ * Illamående (Panik Flykt respons eller så orsakas det av att man inte äter) * Aptitförlust (effekt av ångestsyndrom) * Magkramp (Panik Flykt respons) * Brännande mage (Panik Flykt respons eller orsakat av att man inte äter) * Matsmältningsbesvär (Panik Flykt respons) * Buksmärtor (spänning eller orsakas av att man inte äter) * Matsmältningsbesvär (Panik Flykt respons eller orsakat av att man inte äter) ÅNGESTRELATERADE förnimmelser ~ * Kroppen känns för varm eller för kall (Panik Flykt respons) * Rodnad ansikte (Panik Flykt respons) * Skakar / skakningar (Panik Flykt respons)

10 * Överdriven svettning (Panik Flykt respons) * Svettiga händer (Panik Flykt respons) * Yrsel (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering eller dissociation) * Svindel (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering eller dissociation) * Känna sig tung i huvudet eller svag (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering, dissociation eller orsakat av att man inte äter) * Stickningar (Panik Flykt respons) * Diarré (Panik Flykt respons) * Minska kontroll av urinblåsan (Panik Flykt respons) * Gnissla tänder (spänning) * Sömnsvårigheter (kan vara ett resultat av överaktivt tänkande, panikattacker om nätterna eller att man vaknar efter några timmar och sedan inte kan komma tillbaka till viloläge (Panik Flykt respons) * Nattliga svettningar (Panik Flykt respons) * Brist på koncentration (effekt av ångestsyndrom) * Extrem utmattning (effekt av ångestsyndrom) * Förlust av känslor (effekt av ångestsyndrom) * Lokal press (Panik Flykt respons) * Förlust av libido (effekt av ångestsyndrom) * Sviktande Aptit (effekt av ångestsyndrom) * Domningar i händer eller fötter (effekt av ångestsyndrom) * Oförklarliga hudutslag (effekt av ångestsyndrom) * Dissociations känslor, kroppsliga känningar ~ (effekt av ångestsyndrom) * Att man inte är i sin egen kropp (Dissociations förnimmelser)

11 * Känns som om du själv/omgivningen inte är på riktigt (Dissociations förnimmelser) * Känns som om du tittar genom en vit eller grå dimma (Dissociations förnimmelser) * Känslighet för ljus och ljud (Dissociations känslor) * Tunnel seende (Dissociations förnimmelser) * Stillastående objekt upplevs röra på sig (Dissociations känslor) * Rädsla att hamna i ett tomrum ( Dissociations förnimmelser) * Tillfällig förlamning ( Dissociations förnimmelser) STARKA RÄDSLOR * Hjärtinfarkt och / eller * Kommer att dö * Hjärntumör * Blir sinnessjuk * Tappar kontrollen på något sätt KÄNSLOMÄSSIGA förnimmelser ~ * Episoder av ilska,raseri och frustration (effekter av ångestsyndrom) * Djup sorg (effekt av ångestsyndrom) * Depression och depression (effekter av ångestsyndrom) * Ökad känsla av stress (effektav ångestsyndrom) * Ökade skuldkänslor (effektav ångestsyndrom) * Känsla av tomhet (effekt av ångestsyndrom) * Känsa av ensamhet (effekt av ångestsyndrom) * Känna att man inte är en del av det "normala" känslomässiga tillståndet (effekt av ångestsyndrom)

12 Skrivet av och utarbetat av Johan Eriksson Författare, kontaktperson inom Ångestsyndromssällskapet och en överlevare. Kommentarer, ris och ros skickas till:

13 För mer värdefull information: Svenska Ångestsyndromssällskapet

Välkommen till modul 1 i internetbehandlingen för paniksyndrom!

Välkommen till modul 1 i internetbehandlingen för paniksyndrom! Välkommen till modul 1 i internetbehandlingen för paniksyndrom! Modul 1 fungerar som en introduktion och översikt till hela behandlingsprogrammet. Samtidigt är temat för modul 1 vad paniksyndrom egentligen

Läs mer

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende.

Man kan också vara abstinent under pågående tablettbruk ifall kroppen kräver högre doser bensodiazepin än den får. Detta är ett tecken på beroende. ABSTINENS, BESVÄR I DETALJ Abstinenssymtom är olika känslor och obehag som uppstår när kroppen undanhålls ett ämne som den blivit tillvand till. I detta fall är ämnet bensodiazepiner. Symtomen hänger samman

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning

EN BROSCHYR OM ÅNGESTSJUKDOMAR Innehållsförteckning DDet här är en broschyr om ångestsjukdomar eller ångestsyndrom, som de också kallas. Till ångestsjukdomarna räknas panikångest/paniksyndrom, social fobi, generaliserat ångestsyndrom, posttraumatiskt stressyndrom,

Läs mer

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör?

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör? Om du är missnöjd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och verksamheter som tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården har psykiatrin en skyldighet att ge god vård. Om man är missnöjd med vården och

Läs mer

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson Behandlingsmanual Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro Illustratör: Sara Bengtsson Psykologiska Institutionen Johan Lundin Kleberg Jan-Eric Jönsson 2010 Förord Användandet av behandlingsmanualer

Läs mer

En liten bok om paniksyndrom & agorafobi Vad är det? Vad beror det på? Vad kan man göra åt det?

En liten bok om paniksyndrom & agorafobi Vad är det? Vad beror det på? Vad kan man göra åt det? INFORMATION TILL PATIENTER OCH ANHÖRIGA OM PANIKSYNDROM & AGORAFOBI En liten bok om paniksyndrom & agorafobi Vad är det? Vad beror det på? Vad kan man göra åt det? MATS HUMBLE En liten bok om paniksyndrom

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog)

Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Är du stressad? Av Tor Dagerberg (Kinesiolog) Även om det skrivits och talats mycket om stress, så vet de flesta så lite om det att de inte känner igen det ens när det drabbar dem själva eller någon närstående.

Läs mer

Nu har du sluta röka. vecka 2-4

Nu har du sluta röka. vecka 2-4 Nu har du slutat röka sluta röka vecka 2-4 Under den här tiden kommer du fram till det datum när du säger farväl till cigaretterna för gott och börjar ditt nya liv som före detta rökare. 1 2 3 4 5 6 7

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa

den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa den ofrivillige RESENÄREN en bok om din cancerresa Patrik Göransson 2012 den ofrivillige RESENÄREN Jag hade en bild av ett tåg som skenande och jag visste inte vart jag var på väg. Allt eftersom resan

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom

Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom 2013-03-24 Stress och psykisk ohälsa hos unga med Aspergers syndrom Diana Lorenz Aspergers syndrom och stress Man hör ofta att personer med Aspergers syndrom är stress- eller kravkänsliga, eller att de

Läs mer

Högkänslighet. Del V för högkänsliga tonåringar problem i skolan

Högkänslighet. Del V för högkänsliga tonåringar problem i skolan Högkänslighet Comfort Zone, februari 200, Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen M. Tellander & EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade

Läs mer

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund Mer tid för själen En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet av Per-Anders Hedlund Det finns en fridfull, lugn plats. Det finns en förnöjsamhet

Läs mer

DEPR I ME RAD gång på gång...

DEPR I ME RAD gång på gång... DEPR IME RAD gång på gång... Redaktör: Marianne Wilöf, Wilöf Mindus MEDia AB Formgivare: Annika Lönn, Reklamarbeten AB Repro: Rip&Bild Repro AB, Stockholm Tryck: Skottetryck, Stockholm, 2001 INNEHÅLL Till

Läs mer

Att hitta tillbaka till livet

Att hitta tillbaka till livet Att hitta tillbaka till livet Utvärdering av en behandlingsmodell vid Multipel Skleros April 2002 Anette Ankarcrona Ankarcrona Organisationsutveckling AB Timmermansgränd 1 118 65 Stockholm Tel: 08-30 50

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

Andning. Medveten. Medveten andning. Anders Olsson. www.sorena.se

Andning. Medveten. Medveten andning. Anders Olsson. www.sorena.se Men det är inte bara viktigt ATT vi andas, utan också HUR vi andas. Men, invänder du kanske, andningen sköter sig ju automatiskt? Det stämmer förvisso. Men väldigt många andas idag på ett sätt som har

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO

SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO Ifylles av vårdgivare M Efternamn Förnamn Personnummer - Internkod program 5 6 7 8 9 Internkod flow Inskr Avsl Uppf I Uppf II Kvalitetsgranskat OK Sign 4053126494 1 / 20 SP_m_v2 Instruktion

Läs mer

SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO

SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO SMÄRTA, ÄNGSLAN, ORO Ifylles av vårdgivare K Efternamn Förnamn Personnummer - Internkod program 5 6 7 8 9 Internkod flow Inskr Avsl Uppf I Uppf II Kvalitetsgranskat OK Sign 4375501847 1 / 20 SP_k_v2 Instruktion

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer