Stressad kropp. Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stressad kropp. Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare."

Transkript

1 Stressad kropp Samlad information om de fysiska effekterna av Ångestsyndrom ur boken Jag Ångest, en självbiografi av en överlevare.

2 Den här informationen är viktig för er som lever med ångestsyndrom som skapar en rädsla för fysisk/psykisk sjukdom. Informationen är till för dig som är drabbad av Panikångest/G.A.D eller något annat ångestsyndrom som skapar kraftig Hypokondri. För att bryta cykeln Föraningsångest Hypokondri Panikångestattack - Föraningsångest så krävs det förståelse för varför man upplever de fysiska symptom man gör. Det är viktigt att veta att dessa symptom förstärks när man mår sämre. Om de då samtidigt utlöser hypokondri är man i ett försämrat och mer utsatt tillstånd hela tiden. Vilket gör att man upplever dessa symptom, dessa symptom som får oss att frukta oss själva dagligen. Rädslan byggs på av panikångestattacker och cirkeln är då sluten. För att bryta den krävs kunskap. Det finns sätt att tänka på för att lugna sig själv när panikångesten kommer. Sådan information finns att få tag på hos Svenska Ångestsyndromssällskapets webbsida. Informationen i denna broschyr kommer ur min bok Jag Ångest. Jag har själv varit drabbad av G.A.D och Panikångest i över tjugo år. Johan Eriksson, Överlevare Hypokondrin får bränsle av att man känner av fysiska "känningar" & upplevelser. Håller du med? Om jag säger till dig att det fysiska du upplever inte är farligt och att jag har en förklaring på det (en fysiologisk förklaring som bekräftas i b.l.a England och USA), lyssnar du på det då? En förklaring som du inte kommer kunna bortse från. En förklaring som ångesten inte kan komma åt. Efter många år av ångest & då snackar vi inte vanlig ångest som folk har utan nu snackar vi våran sorts ångest så kan inte kroppen återhämta sig. Adrenalinflödet är konstant oavsett om vi märker detta eller inte. Kroppen och psyket är i konstant spänningstillstånd och båda delar är stressade (medvetet och omedvetet). Så om du går runt och spänner dig på grund av förväntansångest år ut och år in så påverkas leder, nerver, syn, hörsel, tankegångar, allt. Alla sinnen slås ut. Och om din kropp och ditt sinne aldrig får återhämta sig utan är i beredskapstillstånd hela tiden bryts ju det mentala försvaret ner och kroppen med. Inte för att man är sjuk på riktigt utan leder/nerver/sinnen är trötta. Andra människor behöver inte återhämtning på samma sätt för dom får den. Men vi får den aldrig.

3 Detta leder till smärtor i axlar, nacke, vänster armhåla, vänsterdel av bröstkorg, högerdel av bröstkorg eftersom överkroppen är spänd hela tiden. Det i sin tur leder till att man får känningar, i över del av nacke, vänster del av huvudet, tinning och smärta bakom vänster öga oftast. Allt detta är väldigt väldigt vanligt hos folk med ångest och är absolut inte farligt på något sätt. Det beror helt enkelt på att kroppen har varit spänd så länge att alla dessa delar påverkas. Det är absolut inte farligt på något sätt och du ska inte vara rädd för detta. Få in det i huvudet. Detta har bekräftats av väldigt många säkra källor. Men innan du har läst denna förklaring har du tolkat det kroppsliga som: Hjälp, hjärntumör (känningar, smärta i huvudet på grund av spänningar ifrån axlar, nacke och överkropp) Fel på hjärtat (Smärtor ifrån bröstkorg på grund av konstant spänningstillstånd ifrån axlar, nacke) Hjärntumör/Huvudsjukdom/Ögonsjukdom (Floaters, prickar, synförnimmelser på grund av att långvarig ångest som gör ögonen ljuskänsliga och detta gör att vi ser det som naturligt händer i ögonen men som andra inte ser). Förstår du nu att det fysiska är ångestrelaterat (psykosomatiskt) och absolut inget att vara rädd för. Alla vi med ångest har dessa symptom av en anledning och de är inte symptom som tyder på fysisk ohälsa utan helt naturliga symptom vid långvarig ångest. Du skall aldrig vara rädd för synförnimmelser (floaters, prickar i synfältet, "blixtrande") eller tro att det är konstigt. Vi ser detta som normalt händer i allas ögon, men på grund av långvarig mentalstress och ångest så är vi mer mottagliga för att se dessa saker i vårt synfält Det är helt naturligt och inget att vara rädd för. Och som jag skrev tidigare. Allt detta har att göra med ångesten. Men det har med åren blivit bränsle

4 för din hypokondri som ständigt utlöser Panikångesten. Du behöver inte vara rädd. var inte det. Jag har varit det hela mitt liv, men när jag förstod allt detta jag skrivit till er så är jag inte det längre. Var inte rädd. Nu vet du varför du har ont, varför det känns konstigt i huvudet, varför det gör ont i bröstkorgen, varför man har känningar i kroppen, varför man ser dessa prickar, blixtrar. Kroppen har lärt sig att vara spänd. Därför har man de symptomen. Och åter igen, det är inget livshotande, vi har det alla, vi med ångest. Så det finns inget att vara rädd för. Du är inte ensam. Det tar tid. Man får aldrig underskatta hur lång tid det tar innan man kan börja leva mer fritt. Det räcker inte med sex veckor. Det är mycket som skall läka, det är mycket du måste lära dig. Situationer du måste undvika, till en början helt och hållet. Återfall får man, det är oundvikligt, men när det händer så stanna inte kvar i det. Älta det inte, lägg inte på med skuld på dig. Res dig själv upp och dra lärdom av det. Okej, jag föll igen, men då har jag lärt mig att hålla mig ifrån detta till en början för att inte falla igen. Den första perioden är den kritiska. Och då menar jag inte den första veckan utan det första halvåret, året. Om du är medveten hela tiden, kämpar varje dag så går det. Och om du har ont i bröstkorgen och det känns konstigt i huvudet och tinningen så förstår du varför. Jag hoppas att detta på något sätt fått dig att tänka annorlunda kring den hypokondriska delen av G.A.D & Panikångest Om du känner att du är spänd och har ont så har du rätt till sjukgymnast vid ångest. Frikort gäller. Vill du inte ringa så skaffa mina vårdkontakter via Internet. Väldigt bra om man har svårt att ringa sådana samtal. All information är baserad på runt 100 personers upplevelser i USA, England & Kanada. Samt kontakter med ögonläkare i dessa länder, rehabpersonal och läkare. Samlade citat från andra drabbade som kunnat ge mig svar på de fysiska symptomen vid långvarig ångest.

5 Jag har en såkallad floater som jag bara kan se när det är soligt eller stirrar på vita väggar etc. Min optiker sa att det inte var någon fara, och att han har en också! Jag har kan också se blinkningar eller "svarta fläckar" som mer ser ut som om de är vita/ljusblå. Detta beror på ögat det har något att göra med små delar i ögat som är känsligare och sedan kastar en skugga på näthinnan. Oftast inträffar detta hos personer över 40 år eftersom ögat åldras naturligt, men det är inte ovanligt att yngre personer får dem - kan bero på vissa mediciner, allergier, ångest/stress och jag har även läst att en del tror att det beror på att bildskärmsarbete. De kan försvinna på egen hand - detta betyder inte att de har försvunnit, utan bara att din hjärna har vant sig vid dem till den grad att att ögat inte längre ser dem. Min optiker sa åt mig att bara komma tillbaka om det fanns så många fläckar att de allvarligt förmörkade min syn eller om det ser ut som en svart ridå går ner över mitt centrala synfält, men i det stora hela är det bara att strunta i det. Jag var så glad när min optiker förklarade allt detta, innan det trodde jag att jag skulle bli blind, jag hade aldrig hört talas om floaters - Jag kommer ihåg att jag sökte efter saker som "svart skugga på ögat" i Google för att försöka hitta vad det var - Jill, USA - Hej, jag har dem med, jag har svarta bollar flytande runt i mitt synfält. Ibland är de där och sedan försvinner de. De kallas floaters och är ofarliga. Hoppas detta ger dig ro om inte tycker jag att du ska gå till optikern för en kontroll. Önskar dig lycka till - Lesley B, England- Jag håller med den läkare som du nämner Johan. Jag ser blinkande ljus ganska ofta och min läkare och neurolog sa att ögats symptom kan vara en stor del av ångesten. Det låter som stress eller långvarig ångest. - Alison J, Canada - Jag beklagar att du inte mår bra just nu... Dina symtom låter väldigt slumpmässiga, vilket är bra, eftersom de mer än troligt är orsakade av ångest. Du har tagit flera tester och resultaten har kommit tillbaka negativa och då måste du lita på det. Jag vet av erfarenhet att det är svårt att göra, särskilt när du känner symtom, eller vad du tror är symptom. Jag har märkt att när jag koncentrerar mig på symtom, då mår jag sämre och då kan jag inte ignorera dem och då blir jag övertygad om att någonting är fel.

6 Vi måste bryta denna cykel. Jag är säker på att det inte är något fel på dig. Försök att inte fokusera på det. Någon sa till mig att skjuta på min oro... tala om för mig själv att jag kan oroa mig för det nästa vecka eller senare. Det hjälper. För det bryter cykeln. Jag hoppas du mår bättre. Du är inte ensam, vi har det alla såhär. - Lola, England - Det stämmer att muskelvärk som flyttar runt i kroppen är vanligt när man lider av långvarig panikångst. Detta leder också till HYPOKONDRI på grund av den smärta du känner i bröstet, bakom ögonen och i kroppen på grund av den stress som kroppen går igenom när den är i ständigt beredskapstillstånd. - John, Canada - Om du haft långvarigt ångestsyndrom (oavsett vad) så har du säkerligen varit med om att du medvetet eller omedvetet försökt hindra dig själv från att känna genom att plocka isär dina känslor och analysera dem bit för bit. Men det fungerar inte på det sättet. Detta beteende gör att Panikångesten fyller en funktion och de känslor som är undertryckta kommer ut i panikångest. Det går inte att tvinga bort känslor, det går inte att tvinga fram händelser man har förträngt. Ju mer du fokuserar på dem desto svårare är de att finna. Känslor och minnen kommer tillbaka när du inte längre sitter och väntar dig att de skall komma. När du är redo, när det är dags. Jag anser inte att jag är frisk, men jag kan hantera tillståndet som en gång styrde hela mitt liv. Jag kan leva, men med gåvan av att vara vid liv kommer ett stort ansvar. Jag måste kämpa varje dag, lyssna på kroppen, lyssna på själen. Så länge jag gör detta, varje dag och aldrig glömmer så är jag fri. Vi som levt med G.A.D och andra ångesttillstånd är fruktansvärt känsliga för yttre faktorer. Och detta får man inte glömma. Det är inte bara att gå på den där festen, ta på sig för mycket ansvar eller att ha många bollar i luften. Det går inte längre att bortse från kroppen och själen den dagen du tillfrisknar. Det är livsviktigt att du är medveten om hur lätt det är för oss att falla. Det är viktigt att du kämpar på varje dag även om jag personligen kan uppleva att det inte är så mycket kamp om jag lyssnar till kroppen, själen och tänker till i allt jag gör. Även om du tror att allt är kanonbra så måste du vara medveten om problematiken. Tankar att ta till när man står inför saker man tidigare kastade sig in i:

7 Är detta något positivt för mig? Vill jag göra detta pågrund av att det är något som ger mig nya upplevelser, insikter och glädje? Eller är detta något som kommer svänga in mig på stigen tillbaka till sjukdom? Vill jag göra detta eller är det min problematik som gör sig påmind? Kan detta leda till flykt? (missbruk, självdestruktivitet) Är jag stressad? Vad känner jag i kroppen? Vad känner själen? Sammanfattning: De fysiska symptomen som upplevs (smärtor i bröstkorg höger/vänster sida, smärta bakom ögat, synstörningar i form av floaters, blixtrar, prickar, känningar i huvud, vänster tinning, domningar i armar, ben och stickningar, krypningar är alla normala fysiska symptom vid långvarig mental stress. Långvarig mental stress som uppstår vid: Panikångest, Ångestsyndrom, G.A.D och Social Fobi. Kroppen reagerar tillslut på den mentala stress som vi är utsatta för. Tyvärr är vi så ologiska i vår sjukdom att vi inte förstår att det är reaktioner på själens tillstånd. Det handlar om att få ner stressnivån tillräckligt mycket för att kunna fokusera på ett tillfrisknande. Om den hypokondriska delen av oss blir lugnare (av den information som jag hoppas att du förstått i slutfasen av denna bok) så kan vi börja fokusera på faktorer, situationer, vardagliga saker som utlöser vår problematik. Börja kartlägg problematiken. Skriv upp allt du hittar, det är lite av ett detektiv arbete. Jag har med mig ett papper med en punktlista. Så fort jag hittar en ny faktor, situation som väcker problematiken så skriver jag upp den. På så sätt kan jag i längden lära mig själv vilka situationer som gör mig känsligare. Och med känsligare menar jag när jag märker av de fysiska stress symptomen mer. För det är i de situationerna jag måste släppa allt, ta ett steg tillbaka och säga till min omgivning att: Nej, det här går inte just nu. Jag behöver vila. Genom att sätta dessa gränser för mig själv kan jag på sikt klara av även de situationerna på min lista. Men inte till en början. Jag vill klargöra att punktlistan inte skall motarbeta exponeringsträning. Men jag anser att denna kartläggning bör göras innan exponeringsträning kan påbörjas. Då individen genom att kartlägga vardagen fått en förståelse för stress utlösande faktorer men även en större förståelse för sig själva. Tillfrisknandet, den perioden är det viktigaste av allt. Tala om för din

8 omgivning vad du behöver ifrån dem. Kommer du inte på vad du skulle kunna behöva så är det enkelt: Lugn och ro, en kravlös vardag, möjlighet att få komma ifrån om du har behov, möjlighet till att vila, förståelse och stöd. Du är långt från ensam. Vi bär alla de fysiska symtomen, de är en del av tillståndet. Maktlös vore Panikångest utan dem. Det är fullständigt normalt, men vi är för sönderstressade för att kunna tolka kroppens signaler. Om kroppen börjar påvisa de fysiska symptom som vanligtvis utlöser hypokondrin och panikångesten tänk då efter: Vad har jag gjort för att symptomen dyker upp nu? Har jag suttit och spänt mig, har jag utfört monotona rörelser (den här sortens rörelser väcker snabbt de fysiska symptomen då våra kroppar redan är utsatta av stress), har jag stressat i någon situation, har det varit mycket den sista tiden. Oftast hittar man svaret, förutsatt att stressnivån är tillräckligt låg för att man skall kunna tänka på detta sätt. Symptom & Orsaker Den här informationen kommer från doktorer jag varit i kontakt med från USA. HJÄRT förnimmelser * Ökande eller snabb hjärtrytm (Panik Flykt respons) * Hjärtklappning (Panik Flykt respons) * "Missade" hjärtslag (Panik Flykt respons) * Bultande hjärta (Panik Flykt respons) ANDNINGS förnimmelser ~ * Andningssvårigheter (kan vara ett resultat av att man sväljer luft, bröstsmärtor som beror på spänning eller hyperventilering) * Kvävning sensation (spänning) * Hyperventilering (Panik Flykt respons) * Känn som om man inte kan ta ett andetag (kan vara ett resultat av att man sväljer luft, bröstsmärtor som beror på spänning eller hyperventilering) * Känsla av att halsen är spänd (spänning)

9 SMÄRTRELATERADE förnimmelser ~ * Bröstsmärta (spänning) * Huvudvärk (spänning) * Värk i hals (spänning) * Lägre ryggsmärta (spänning) * Ischias (spänning) * Muskelsmärtor (spänning) * Värkande käke (spänning) * Knutna nävar (spänning) * Kronisksmärta (spänning) MAGRELATERADE förnimmelser ~ * Illamående (Panik Flykt respons eller så orsakas det av att man inte äter) * Aptitförlust (effekt av ångestsyndrom) * Magkramp (Panik Flykt respons) * Brännande mage (Panik Flykt respons eller orsakat av att man inte äter) * Matsmältningsbesvär (Panik Flykt respons) * Buksmärtor (spänning eller orsakas av att man inte äter) * Matsmältningsbesvär (Panik Flykt respons eller orsakat av att man inte äter) ÅNGESTRELATERADE förnimmelser ~ * Kroppen känns för varm eller för kall (Panik Flykt respons) * Rodnad ansikte (Panik Flykt respons) * Skakar / skakningar (Panik Flykt respons)

10 * Överdriven svettning (Panik Flykt respons) * Svettiga händer (Panik Flykt respons) * Yrsel (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering eller dissociation) * Svindel (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering eller dissociation) * Känna sig tung i huvudet eller svag (antingen Panik Flykt respons, hyperventilering, dissociation eller orsakat av att man inte äter) * Stickningar (Panik Flykt respons) * Diarré (Panik Flykt respons) * Minska kontroll av urinblåsan (Panik Flykt respons) * Gnissla tänder (spänning) * Sömnsvårigheter (kan vara ett resultat av överaktivt tänkande, panikattacker om nätterna eller att man vaknar efter några timmar och sedan inte kan komma tillbaka till viloläge (Panik Flykt respons) * Nattliga svettningar (Panik Flykt respons) * Brist på koncentration (effekt av ångestsyndrom) * Extrem utmattning (effekt av ångestsyndrom) * Förlust av känslor (effekt av ångestsyndrom) * Lokal press (Panik Flykt respons) * Förlust av libido (effekt av ångestsyndrom) * Sviktande Aptit (effekt av ångestsyndrom) * Domningar i händer eller fötter (effekt av ångestsyndrom) * Oförklarliga hudutslag (effekt av ångestsyndrom) * Dissociations känslor, kroppsliga känningar ~ (effekt av ångestsyndrom) * Att man inte är i sin egen kropp (Dissociations förnimmelser)

11 * Känns som om du själv/omgivningen inte är på riktigt (Dissociations förnimmelser) * Känns som om du tittar genom en vit eller grå dimma (Dissociations förnimmelser) * Känslighet för ljus och ljud (Dissociations känslor) * Tunnel seende (Dissociations förnimmelser) * Stillastående objekt upplevs röra på sig (Dissociations känslor) * Rädsla att hamna i ett tomrum ( Dissociations förnimmelser) * Tillfällig förlamning ( Dissociations förnimmelser) STARKA RÄDSLOR * Hjärtinfarkt och / eller * Kommer att dö * Hjärntumör * Blir sinnessjuk * Tappar kontrollen på något sätt KÄNSLOMÄSSIGA förnimmelser ~ * Episoder av ilska,raseri och frustration (effekter av ångestsyndrom) * Djup sorg (effekt av ångestsyndrom) * Depression och depression (effekter av ångestsyndrom) * Ökad känsla av stress (effektav ångestsyndrom) * Ökade skuldkänslor (effektav ångestsyndrom) * Känsla av tomhet (effekt av ångestsyndrom) * Känsa av ensamhet (effekt av ångestsyndrom) * Känna att man inte är en del av det "normala" känslomässiga tillståndet (effekt av ångestsyndrom)

12 Skrivet av och utarbetat av Johan Eriksson Författare, kontaktperson inom Ångestsyndromssällskapet och en överlevare. Kommentarer, ris och ros skickas till:

13 För mer värdefull information: Svenska Ångestsyndromssällskapet

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra!

Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Vet du att det finns hjälp att få, stora tokerier är nå t man rår på. Mindre tokerier bör man ha, dom berikar och är bra! Susanne Bejerot: Ur Vem var det du sa var normal? Paniksyndrom utan agorafobi (3-5%)

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Social fobi. Inledning

Social fobi. Inledning Social fobi Inledning När jag kom in i fikarummet kändes det som om alla vände sig om och stirrade på mig. Tiden stannade och jag kände hur jag började började bli varm i hela kroppen. Nu är det kört,

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Litet råd kring speciella typer av lidande

Litet råd kring speciella typer av lidande Litet råd kring speciella typer av lidande I detta avsnitt kommer vi kort belysa några olika typer av lidande. Vi kommer att reflektera över egenvård i sammanhanget men också över när det är en god idé

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort från den Ottosson & d`elia. (2008). Rädsla, oro, ångest

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi som stöd i skolfrånvaro. Psykoterapeut Petra L. Berg Vasa 10.4.2014

Kognitiv beteendeterapi som stöd i skolfrånvaro. Psykoterapeut Petra L. Berg Vasa 10.4.2014 Kognitiv beteendeterapi som stöd i skolfrånvaro Psykoterapeut Petra L. Berg Vasa 10.4.2014 Vad är KBT kognitiv beteendeterapi? KBT ett paraplynamn KBT baserar sig på vetenskapligforskning och har bl.a.

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11)

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Till dig som är barn och lider av ångest

Till dig som är barn och lider av ångest Till dig som är barn och lider av ångest Det är väl inget svårt att vara modig när man inte är rädd Ur Mumintrollet av Tove Jansson Alla människor känner sig rädda ibland. Rädsla är en normal reaktion

Läs mer

Att inte våga synas kan vara tecken på social fobi

Att inte våga synas kan vara tecken på social fobi Att inte våga synas kan vara tecken på social fobi Social fobi Information till drabbade och anhöriga Går du ständigt omkring med en stark rädsla för att göra bort dig inför andra människor? Brukar du

Läs mer

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se Till dig som har varit med om en svår händelse ljusdal.se När man har varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka reaktioner man kan förvänta sig

Läs mer

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se Sömn och stress www.somnhjalpen.se S ömnen tillhör ett av våra primära behov. Vi sover i genomsnitt ca 1/3 av våra liv. Sömnen är livsviktig för våra olika kroppsfunktioner. Om vi inte sover tillräckligt

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Ilska har många namn. Full av vrede Arg Förbannad Frustrerad Irriterad Uppriven Vansinnig Ursinnig Upphetsad Enerverad Uppretad Rasande Upprörd

Ilska har många namn. Full av vrede Arg Förbannad Frustrerad Irriterad Uppriven Vansinnig Ursinnig Upphetsad Enerverad Uppretad Rasande Upprörd För att kunna förstå din ilska och aggressioner behöver du bli medveten om styrkan i ilska och när det är tid för dig att ta kontroll över din känsla och lära dig att styra dig själv i stället för att

Läs mer

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande?

Vilket eller vilka symptom upplever du som mest besvärande? 1 Frågeformulär vid Yrsel-Tinnitus-Smärta YTS-kliniken Namn Ålder Adress Telefon Mobiltelefon E-mailadress Datum Yrke Studerande Pensionär Har du en av följande sjukdomar? Hjärt-/kjärlsjukdom Smärta i

Läs mer

Louise. Louise försöker hantera ångesten. Ångest begränsar livet. STORK - beteendeanalys. Beteendeformeln

Louise. Louise försöker hantera ångesten. Ångest begränsar livet. STORK - beteendeanalys. Beteendeformeln Ångestbesvär - och behandlingsmetoder Vänersborg 29 nov 2012 Marie Söderström Leg psykolog, med.dr Karolinska Institutet Marie.Soderstrom@kbtcentralen.se www.kbtcentralen.se Louise Sjukskriven för utmattning,

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Det finns minnen som inte lämnar någon ro

Det finns minnen som inte lämnar någon ro Det finns minnen som inte lämnar någon ro Posttraumatiskt stressyndrom Information till patienter och anhöriga Har du varit med om en livshotande eller livsförändrande händelse? Så omskakande eller grym

Läs mer

Ångestsyndrom-Anxiety

Ångestsyndrom-Anxiety Ångestsyndrom-Anxiety Resource Center i Umeå AB Socionom Leg Psykoterapeut Lärare och handledare i psykoterapi Mobil: +46 70 2138312 Emajl: kogterapi@gmail.com 1 ÅNGESTSTÖRNINGAR 1. PANIKATTCK 2. PANIKSYNDROM

Läs mer

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp

F2 Ångestsyndrom 2011-06-01. Upplägg. Kämpa eller fly? kämpa? stressor. fly? Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp F2 Ångestsyndrom Cecilia Eriksson Grundläggande psykiatri, 7.5 hp 1 Upplägg Sammanfattning av föreläsningen Stress Paniksyndrom Generaliserat ångestsyndrom (GAD) Tvångssyndrom (OCD) Fobier Posttraumatiskt

Läs mer

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling Lyckas och må bra! Motivera dig själv till förändring Ditt minne påverkar hur du mår Parallellt tänkande, ta ett perspektiv i taget Vara i nuet och minska negativa tankar Skapa hållbara och effektiva lösningar

Läs mer

Psykosomatik och klinik i ett barnperspektiv Borgholm 08-09-01

Psykosomatik och klinik i ett barnperspektiv Borgholm 08-09-01 Psykosomatik och klinik i ett barnperspektiv Borgholm 08-09-01 Gösta Alfvén Överläkare, docent, specialist barn och smärta Karolinska Universitetssjukhuset Vår kropp och själ är ett. Men som i all vetenskap

Läs mer

Om en annan symbol dyker upp, då är det dags att ta reda på innebörden och ta till dig insikten men att vänta en tid med att agera.

Om en annan symbol dyker upp, då är det dags att ta reda på innebörden och ta till dig insikten men att vänta en tid med att agera. BIM Introduktionsprogram 6 steg till att ta reda på vad du vill och hur du kommer dit. 1. Ta reda på vad du vill 2. Följ universums tecken 3. Ta dig själv och det du gör på allvar 4. Gör en ceremoni 5.

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

Utseende, hållning, gester, rörelser, placering i rum, blick, avstånd, hy, kläder, skägg, mimik, känslouttryck, dofter, beröring, andning,

Utseende, hållning, gester, rörelser, placering i rum, blick, avstånd, hy, kläder, skägg, mimik, känslouttryck, dofter, beröring, andning, Utseende, hållning, gester, rörelser, placering i rum, blick, avstånd, hy, kläder, skägg, mimik, känslouttryck, dofter, beröring, andning, återspegling m.m. I kommunikation med andra människor Studier

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Stress och belastning - en modell för kartläggning och behandling. Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog

Stress och belastning - en modell för kartläggning och behandling. Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Stress och belastning - en modell för kartläggning och behandling Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog Hejlskov-Uhrskovs belastningsmodell örutsägbarhet Varningstecken Varningstecken Negativa Ljudkänslighet

Läs mer

Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender

Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Innehåll: Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Människan är rationell! Men vi gör ju så dumma

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Våga slarva En föreläsning om perfektionistbeteende Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Agenda Vad är perfektionism? Kartlägga perfektionismen Förslag på strategier för förändring STUDENTHÄLSAN

Läs mer

ForMare 2015. Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil

ForMare 2015. Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil ForMare 2015 Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil Stress En situation där kraven och utmaningarna är större än resurserna Nästan vilken som helst positiv eller negativ förändring kan

Läs mer

år kropp och den nya tidens justeringar

år kropp och den nya tidens justeringar år kropp och den nya tidens justeringar V Det har under lång tid funnits skrifter om den nya tiden och meningen bakom. Vi är en varelse i ett komplext system som påveraks på ett eller annat sätt av dessa

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se

John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se John Åström Dipl. Energicoach 0911-21 14 51, 070-233 27 64 john@recura.se www.recura.se Energicoaching framtidens coaching Energicoaching handlar om att kombinera några av de mest kraftfulla metoderna

Läs mer

Ångest, oro, rädsla, panik. Vad är vad och hur kan vi hjälpa?

Ångest, oro, rädsla, panik. Vad är vad och hur kan vi hjälpa? Ångest, oro, rädsla, panik. Vad är vad och hur kan vi hjälpa? Lisa Boutz Leg. psykolog Barn- och ungdomspsykiatri Ångest = ett sinnestillstånd som karaktäriseras av oro och rädsla och som påverkar oss

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Body Code studie 2012-2013

Body Code studie 2012-2013 Body Code studie 212-213 Metod och förutsättningar: Studien gick över ca ett halvt år och bestod av 77 sessioner på 2 klienter, varje har fått minst 3 ar, varierande upp till max 7 sessioner. Klienten

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

Innehåll. 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15

Innehåll. 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15 Innehåll Förord 9 1. INLEDNING 13 Sluta gasa! Börja spinna! 13 Syften med boken 14 Att delta i ett projekt och om att skriva en bok 15 2. VAD GJORDE DEN LÅNGVARIGA STRESSEN MED OSS? 20 Stressade människor

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter Konflikthantering Enligt RAT (Relationship Awareness Theory) styrs vi av vissa inre behov som vi försöker tillfredställa Man tillfredställer sitt behov på olika sätt genom att ändra sitt beteende, vilket

Läs mer

PANIKSYNDROMSKALAN (PDSS) THE PANIC DISORDER SEVERITY SCALE

PANIKSYNDROMSKALAN (PDSS) THE PANIC DISORDER SEVERITY SCALE PANIKSYNDROMSKALAN (PDSS) THE PANIC DISORDER SEVERITY SCALE Copyright 1992, Department of Psychiatry, University of Pittsburgh School of Medicine All rights reserved Developed and tested by M. Katherine

Läs mer

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta

Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med SRS segmentell rörelsesmärta Att leva med smärta Jag får ny energi av att stå på scenen Hon var kall och ouppvärmd och repeterade inte i en riktig danssal, den där olycksaliga dagen. Petra

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 1 Detta frågeformulär innehåller frågor om Era symptom i andningsorganen, andnöd, smärtor i bröstet, allergiska symptom

Läs mer

Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922

Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle. Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922 Vårdens ansvar i ett mångkulturellt samhälle Maria Sundvall, psykiater, Transkulturellt Centrum Luleå,150922 Ökad tillströmning av människor på flykt genom Europa. Toppmötena avlöser varandra. Civilsamhället

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga FRÅGEFORMULÄR 2 UNGA VUXNA 1 Detta frågeformulär innehåller frågor t.ex. om Era allergiska symptom och symptom i stöd- och rörelseorganen.

Läs mer

Osteopaten. hittar orsaken till besvären

Osteopaten. hittar orsaken till besvären Osteopaten hittar orsaken till besvären Det är inte alltid självklart att besvärens ursprung finns just där det gör ont. Osteopater, är en yrkesgrupp som jobbar med att gå på djupet med klienternas problem,

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Inledning Fabrys sjukdom (även känd som Anderson-Fabrys sjukdom efter de två forskare som upptäckte sjukdomen) är en sällsynt genetisk sjukdom. Orsaken

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR?

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? Alkohol förknippas ofta med fest och avkoppling, men även med skam och misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Det är lätt att tro att alkoholproblem bara drabbar

Läs mer

Hur har det gått för kvinnor som varit i behandling på Game Over åren 2005-2009

Hur har det gått för kvinnor som varit i behandling på Game Over åren 2005-2009 Hur har det gått för kvinnor som varit i behandling på Game Over åren 2005-2009 Intervjuerna utförda under hösten 2009 av Lena Jonsson Det är just det att jag inser, att även om jag skulle vinna alla pengar

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD)

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) Din guide till Eylea används för att behandla en typ av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post:

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

När barn sätter i halsen

När barn sätter i halsen Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Önskas mer info? Ring Pfizer Kunskapscentrum. Direktnummer för sjukvården: 08-550 522 00. Pfizer AB. Telefon 08-550 520 00.

Läs mer

Vad är afasi? Swedish

Vad är afasi? Swedish Vad är afasi? Swedish Du kom förmodligen i kontakt med afasi för första gången för en tid sedan. I början ger afasin anledning till en hel del frågor, sådana som: vad är afasi, hur utvecklas det, och vilka

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide Din läkare

Läs mer

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort:

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort: Patientinformationskort: Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1 Bilaga 1 Sammanfattning av sjukgymnastiska interventioner vid akutomhändertagande för patienter med whiplashrelaterade besvär. 1. Första besöket inom 10 dagar efter skadetillfället. Bilaga 2 - Kontrollera

Läs mer

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013

Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Främjande av psykisk hälsa hos Ensamkommande barn Örebro 13 & 15 maj 2013 Susanne Appelqvist familjebehandlare Maria Malmberg leg psykolog Anna Mann kurator Psykiatri för barn och unga vuxna BUV Örebro

Läs mer

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas OM BÄLTROS och hur du minskar risken att drabbas Bältros är en virussjukdom, som är både vanlig och potentiellt allvarlig. Var fjärde person får bältros någon gång i livet. Risken att drabbas ökar med

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet

När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet När hjärnan inte orkar om hjärntrötthet Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin Svårt att fatta Jag har inget minne av själva smällen, jag trodde länge att jag

Läs mer

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

Färdiga föredrag/ workshops

Färdiga föredrag/ workshops Färdiga föredrag/ workshops Behov av något spännande och att det andas framtid Kicki-off, Personalträff, Något annorlunda, Hälso-Tema, 2000-talets människa, Samvaro, Framtidsseminarie. Behov av något spännande,

Läs mer

Vad är Paniksyndrom? Christian Rück Med dr, specialist i psykiatri INFORMATION TILL PATIENTER OCH ANHÖRIGA OM PANIKSYNDROM

Vad är Paniksyndrom? Christian Rück Med dr, specialist i psykiatri INFORMATION TILL PATIENTER OCH ANHÖRIGA OM PANIKSYNDROM INFORMATION TILL PATIENTER OCH ANHÖRIGA OM PANIKSYNDROM H. Lundbeck AB CNS-företaget Box 23, 250 53 Helsingborg Telefon 042-25 43 00 www.lundbeck.se 1 PANIKATTACK.indd 1-2 CIP.41.2007 Vad är Paniksyndrom?

Läs mer

När livet krisar.. Studenthälsan, Luleå tekniska universitet

När livet krisar.. Studenthälsan, Luleå tekniska universitet När livet krisar.. - En liten handbok i att ta hand om dig själv vid kriser och vart du kan söka stöd. Studenthälsan, Luleå tekniska universitet Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista uppehållstillstånd akut sjukvård vårdcentral akutmottagning personnummer journal huvudvärk migrän yrsel skalle tryckkänsla dunka i huvudet kräkas

Läs mer

Hälsopunkt Stenungsund

Hälsopunkt Stenungsund Hälsopunkt Stenungsund om STRESS Hälsopunkt Stenungsund är ett samarbetsprojekt mellan Folkhälsorådet, 4S-förbundet, primärvården, apoteket och Stenungsunds bibliotek. Du hittar oss i Kulturhuset Fregatten,

Läs mer

!"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare

!#$%&$&'($)*+,%-./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare !"#$"%&$&'($)*+,%-"./-/+012 )'3(,'(+245'$ Ingvar Karlsson Docent, överläkare Att flytta till en annan kultur Lämna egna landet Lämna släkt, eventuellt familj Hitta nya gemenskaper Hitta arbete Hitta bostad

Läs mer