Skyltar, tillstånd och tillsyn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skyltar, tillstånd och tillsyn"

Transkript

1 Skyltar, tillstånd och tillsyn

2 Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning eller annat med syfte att förmedla information, budskap eller reklam med hjälp av bild, text, symbol eller annat. (Boverkets förslag till legaldefinition av begreppet skylt, i regeringsuppdraget att utreda undantag från bygglovsplikt för skyltar och ljusanordningar)

3 Skyltar kan indelas i två huvudgrupper 1. Vägmärken- som är till för att på olika sätt informera trafikanterna under färd. Användning av vägmärken regleras i Vägmärkesförordningen, VMF. 2. Reklamskylt eller annan skyltanordning som inte finns angiven i VMF. För dessa skyltar krävs tillstånd enligt Plan- och Bygglagen (PBL), Väglagen (VL) och/eller Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS).

4 1. Vägmärken Vägmärken, som vanligtvis sätts upp av väghållaren, ska följa vägmärkesförordningen (VMF) och kräver inte bygglov. Vägmärkesförordningen (2007:90) I vägmärkesförordningen nämns inget om tillsyn!

5 2. Reklamskylt eller annan skyltanordning För reklamskylt eller annan skyltanordning som inte finns angiven i VMF krävs tillstånd enligt plan- och bygglagen (PBL), väglagen och/eller lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS).

6 Inom detaljplanelagt område krävs bygglov, enligt plan- och byggförordningen, om inte kommunen beslutat annat genom detaljplan eller områdesbestämmelser.

7 Vad säger plan- och byggförordningen (PBF)? 6 kap Lov och anmälan m.m. Bygglov för skyltar och ljusanordningar 3 I områden som omfattas av en detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar. Kommunen får genom detaljplan eller områdesbestämmelser besluta om undantag från krav på bygglov eller om mer långtgående krav - även för skyltar eller ljusanordningar.

8 Ansökan om bygglov ska prövas mot PBL

9 Vad säger plan- och bygglagen (PBL)? PBL 2 kap (Allmänna och enskilda intressen) 6 Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till 1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan, 2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser, 3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar, 4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden, 5. möjligheterna att hantera avfall, 6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö, 7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och 8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar. Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.

10 PBL 2 kap, forts. 9 Planläggning av mark och vattenområden samt lokalisering, placering och utformning av byggnadsverk, skyltar och ljusanordningar enligt denna lag får inte ske så att den avsedda användningen eller byggnadsverket, skylten eller ljusanordningen kan medföra en sådan påverkan på grundvattnet eller omgivningen i övrigt som innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet på annat sätt.

11 PBL 8 kap (Krav på byggnadsverk mm.) 1 En byggnad ska 1. vara lämplig för sitt ändamål, 2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och 3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. 3 I den omfattning som framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 ska det som [ ] 2. enligt 1 gäller för en byggnad också gälla för skyltar och ljusanordningar.

12 Vem ansvarar för vad? Prövning och beslut Byggnadsnämnden prövar och beslutar om ansökan mot PBL Tillsyn Byggnadsnämnden utövar tillsynen

13 Tillsyn PBL 11 kap 5 En tillsynsmyndighet (se mer i PBL 11 kap 3 ) ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta att någon inte har följt en bestämmelse i denna lag, i föreskrifter, domar eller andra beslut som har meddelats med stöd av lagen eller i EUförordningar som rör frågor inom lagens tillämpningsområde. 6 Det som gäller för byggnadsverk i detta kapitel ska tillämpas också i fråga om skyltar och ljusanordningar.

14 Om något ändå blivit fel

15 Byggsanktionsavgift PBF 9 kap Skyltar och ljusanordningar 14 Byggsanktionsavgiften för att trots förbudet i 10 kap. 3 plan- och bygglagen (2010:900) påbörja en sådan åtgärd i fråga om en skylt eller en ljusanordning som kräver lov enligt 6 kap. 3 eller 4 innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked är 1. för en skylt, 0,1 prisbasbelopp med ett tillägg av 0,025 prisbasbelopp per kvadratmeter av skyltens area, [ ]

16 Utanför detaljplanelagt område krävs tillstånd från Länsstyrelsen, eller väghållningsmyndigheten - enligt Väglagen (VL) och/eller Lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS)

17

18 Inom vägområdet Väglagen 43 Inom ett vägområde får inte utan väghållningsmyndighetens* tillstånd 1. uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar, 2. vidtas andra åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten eller vara till olägenhet för vägens bestånd, drift eller brukande. *Väghållningsmyndighet är vanligtvis berörd kommun eller Trafikverket Region Mitt för statlig väg i Dalarnas län

19 Vem ansvarar för vad? Prövning och beslut Väghållningsmyndigheten prövar och beslutar om skyltar Tillsyn Väghållningsmyndigheten innehar vägrätten, och får därmed bestämma vad som ska finnas i vägområdet.

20 Inom 50 m från ett vägområde 1. Väglagen 46 Inom ett avstånd av 50 meter från ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd skyltar eller därmed jämförliga anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål finnas uppsatta utomhus. I samband med tillstånd får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs med hänsyn till trafiksäkerheten.

21 Inom 50 m från ett vägområde, forts. 2. Lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 6 Tavla, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning för reklam, propaganda eller liknande ändamål får inte finnas varaktigt uppsatt utomhus utan tillstånd av regeringen eller statlig eller kommunal myndighet som regeringen bestämmer.

22 Men Enligt 46 väglagen ska skyltar för upplysning om affärsrörelse eller annan verksamhet på platsen och som placeras på marken ha tillstånd! 2. Men om anordningen är tänkt att sättas upp på byggnader för upplysning om affärsrörelse eller annan verksamhet på platsen, krävs inget tillstånd enligt varken väglagen eller lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

23 Vem ansvarar för vad? Prövning och beslut Länsstyrelsen prövar och beslutar om skyltar Tillsyn Kommunen bedriver tillsynen över dessa skyltar Tillsynen regleras i Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

24 Tillsyn (LGS) 11 Naturvårdsverket utövar den centrala tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna i denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen. Den omedelbara tillsynen utövas av kommunen. 12 Kommunen får besluta om de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att denna lag eller föreskrifter meddelade med stöd av lagen skall efterlevas. I ett beslut om föreläggande eller förbud får vite sättas ut. Blir ett föreläggande eller förbud inte åtlytt får kommunen låta vidta åtgärder på den ansvariges bekostnad. Kommunen får bestämma att dess beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas.

25 Utanför 50 m från ett vägområde Lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 6 Tavla, skylt, inskrift eller därmed jämförlig anordning för reklam, propaganda eller liknande ändamål får inte finnas varaktigt uppsatt utomhus utan tillstånd av regeringen eller statlig eller kommunal myndighet som regeringen bestämmer.

26 Vem ansvarar för vad? Prövning och beslut Länsstyrelsen prövar och beslutar om skyltar Tillsyn Kommunen bedriver tillsynen över dessa skyltar Tillsynen regleras i Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

27 Tillsyn (LGS) 11 Naturvårdsverket utövar den centrala tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna i denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen. Den omedelbara tillsynen utövas av kommunen. 12 Kommunen får besluta om de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att denna lag eller föreskrifter meddelade med stöd av lagen skall efterlevas. I ett beslut om föreläggande eller förbud får vite sättas ut. Blir ett föreläggande eller förbud inte åtlytt får kommunen låta vidta åtgärder på den ansvariges bekostnad. Kommunen får bestämma att dess beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas.

28 Att diskutera i gruppen Upplever ni problem 1. innan en skylt kommer upp (t ex frågor från allmänheten)? 2. vid handläggningen av ansökan (prövningsgrunder)? 3. vid tillsynen av skyltar (t ex vem ansvarar för vad)? Diskutera i grupp, ca 20 minuter Ta en bensträckare 10 minuter innan återsamling kl 11:30

29 Gruppindelning Grupp nr 1 Grupp nr 3 1)Aino Leijon 2)Conny Ohlsson 3)Rolf Larsson 4)Ulla Björklund 5)Jan Svensson Avesta Ludvika Mora/Orsa Mora/Orsa Borlänge 1)Christer Eriksson 2)Stina Johansson 3)Lina Ström 4)Maria Lindgren 5)Tomas Johansson Säter Gagnef Ludvika Mora/Orsa Malung-Sälen Grupp nr 2 Grupp nr 4 1)Elfriede Fleck 2)Krister Rosendahl 3)Maths Ydron 4)Evren Atilgan 5)Lennart Sticko Avesta Falun Leksand Ludvika Mora/Orsa 1)Eric Larsson 2)Karin Lidholm 3)Karl Nygren 4)Emma Haglind Gagnef Hedemora Mora/Orsa Borlänge

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2015:837 Utkom från trycket den 11 december 2015 utfärdad den 3 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun 1. Bakgrund Vid beredning av ärenden om bygglov för mur och plank uppkommer ofta frågor rörande bygglovsplikt, utformning, anpassning,

Läs mer

SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak och tillbyggnad av balkong och teknikrum på komplementbyggnad - gästhus -

SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak och tillbyggnad av balkong och teknikrum på komplementbyggnad - gästhus - Datum Dnr 2015-03-09 BYGG.2014.85 230 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare KARIN IRENE JÄRUND Tjänsteskrivelse SVARTSÖ 1:26, Svartsö söderboudd 302: Ombyggnad/höjning av tak

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll. Anders Larsson jurist

Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll. Anders Larsson jurist Vem ställer kraven i byggbranschen? Boverkets roll Anders Larsson jurist Fakta om Boverket 240 medarbetare med kompetens inom bland annat samhällsplanering, teknik, arkitektur, juridik och ekonomi. Näringsdepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 3 oktober 2013. SFS 2013:758 Utkom från trycket den 15 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommuns författningssamling Beslutade av Kfm 1997-12-22 74 Reviderad av Kfm 2016-05-16 44 Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen(1993:1632)

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Anders Lidgren 2014-05-22 08-579 216 61 Sida 1 av 2 Dnr 2014/NR MBN-NR Castor dnr 2014.127 Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om bygglov för

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

PROTOKOLL BYGGNADSNÄMNDEN

PROTOKOLL BYGGNADSNÄMNDEN NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Gustaf Wingårdh (M) Olof Suneson (M) Kjell-Arne Green (C) Mikael Stjernquist (FP) Gary Paulsson (S) Per-Erik Lundberg

Läs mer

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Förvaltningslagen Gäller alla myndigheter. Förvaltningslagens bestämmelser gäller om det inte står något

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER 1 (4) ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Kommunfullmäktige har den 28 februari 1996, 8, antagit allmänna lokala ordningsföreskrifter. Efter anmälan av besluten har Länsstyrelsen i Jämtlands län genom

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen B Stockholms V stad Beslut Dnr: 2015-016725 Sida 1 (5) 2015-11-09 Restaurang Prinsen i Stockholm AB Mäster Samuelsgatan 4 111 44 Stockholm Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FLENS KOMMUN

LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FLENS KOMMUN FLENS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1995:2-321 LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FLENS KOMMUN ANTAGNA AV KF 1995-11-30 113 REVIDERAD AV KF 2001-10-25 108 REVIDERAD AV KF 2003-09-25 72 1 Allmänna lokala

Läs mer

DOM 2015-06-23 Stockholm

DOM 2015-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0603 DOM 2015-06-23 Stockholm Mål nr P 3554-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-30 i mål nr P 440-15, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd vid campinganläggningar Räddningstjänst

Läs mer

Vägledning och regler kring tillfälliga anläggningsboenden

Vägledning och regler kring tillfälliga anläggningsboenden Vägledning och regler kring tillfälliga anläggningsboenden Begreppsförvirring? Migrationsverket Eget boende (EBO) Tillfälligt boende för asylsökande (ABT) Ankomstboende Evakueringsboende Detaljplaner Bostäder

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Plan- och bygglag; utfärdad den 1 juli 2010. SFS 2010:900 Utkom från trycket den 13 juli 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner

Läs mer

2 Val av placering TRAFIKVERKET 2 (6) 7.3.2011 Dnro 917/1046/2011

2 Val av placering TRAFIKVERKET 2 (6) 7.3.2011 Dnro 917/1046/2011 TRAFIKVERKET 2 (6) 1 Allmänt Utomhusreklam spelar en viktig roll i valarbetet. Då det gäller reklam invid väg har valreklamen getts en särställning i lagstiftningen. Enligt landsvägslagen får affischer

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter FÖRFATTNING 4.4.2 Antagen av kommunfullmäktige 91/09 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? Eller göra en anmälan

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (5) Beslut Dnr 2008-09-09 129-2008 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun Box 603 801 26 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Nykvarns kommun 01FS 1999:3 Nykvarns kommuns föreskrifter 15:1 Utkom från trycket den 1 februari 1999 om allmänna lokala ordningsföreskrifter för Nykvarns kommun; beslutade

Läs mer

Taxa för Bygglov och strandskyddsdispens mm.

Taxa för Bygglov och strandskyddsdispens mm. Taxa för Bygglov och strandskyddsdispens mm. Örebro kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015 06 17 GÄLLER FRÅN OCH MED 2015 08 01 Örebro kommun Stadsbyggnad orebro.se 2 TAXEBESTÄMMELSER... 3 Inledande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om elektroniska vägtullssystem; utfärdad den 19 december 2013. SFS 2013:1164 Utkom från trycket den 14 januari 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Syfte

Läs mer

Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag

Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag Bra planer och bygglov 2014 Länsstyrelsen i Jönköpings län 11 april 2014 Kerstin Åkerwall Varför är det svårt att hantera dagvatten Vi vill

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N.

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N. Överklagande Diarienr 1 (5) 2015-04-02 651-2015 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om partihandel med läkemedel; LVFS 2014:8 Utkom från trycket den

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2015-07-13 BYGG.2015.2827 17 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse BRUNN 1:473, Fagerbovägen 4: Bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län Daterad: 2014-02-26 Dnr 2010/1113 Sida 1(8) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95 Västra Götalands län Översiktskarta, planområdet är markerat med streckad röd linje Denna handling innehåller:

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om säkerhet i vägtunnlar; SFS 2006:421 Utkom från trycket den 7 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

DOM 2015-12-30 Stockholm

DOM 2015-12-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060305 DOM 2015-12-30 Stockholm Mål nr P 6615-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-06-24 i mål nr P 3329-15,

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:126

Regeringens proposition 2013/14:126 Regeringens proposition 2013/14:126 En enklare planprocess Prop. 2013/14:126 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Stefan Attefall (Socialdepartementet)

Läs mer

Utformning av uteserveringar

Utformning av uteserveringar Utformning av uteserveringar i Ludvika kommun Ludvika, 2016. Reviderad upplaga: version 1.3 Uteserveringar Allt fler serveringar och restauranger önskar att använda trottoarer och torg för uteserveringar.

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2059-2063 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken (2009:532). av ansökan om tillstånd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2014:958 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-17 M 2016-000049 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik O Titel ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR MELLERUDS KOMMUN

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik O Titel ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR MELLERUDS KOMMUN Ersätter 133/2007 Utbytt den Sign 1:5 Melleruds kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:118

Regeringens proposition 2011/12:118 Regeringens proposition 2011/12:118 Planeringssystem för transportinfrastruktur Prop. 2011/12:118 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 mars 2012 Fredrik Reinfeldt Catharina

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01 Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 Dagen 09:00 Fika 09:15-09:30 Inledning 09:30-12:00 Information och diskussion kring förändringar i PBL Josef Rundström, LST 12:00-13:00

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59 Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 Enkelt planförfarande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård; SFS 2000:353 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2096-2103 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Allmänna lokala ordningsföreskrifter Fastställd Kommunfullmäktige 2007-06-1/8 47 Reviderad Kommunfullmäktige 2013-04-15. 20 ( 17 förtydligas) Kommunfullmäktige 2013-12-09.

Läs mer

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tips vid tillsyn enligt LBE Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tillsyn rätt planerad, utförd och uppföljd räddar liv, hälsa, egendom och miljö Hur fungerar tillsynen i kommunerna?

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET

INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET INFORMATION, 2015-03-19 1 (6) INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET Arbeten i vatten kräver normalt tillstånd eller anmälan enligt miljöbalkens bestämmelser om vattenverksamhet.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 juni 2016 SÖKANDE AA Ombud: Advokat Nils-Håkan Håkansson Ronnebygatan 10 374 35 Karlshamn KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet)

Läs mer

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 VA-Juridik Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV07, vattentjänstlagen) VA-lagsutredningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

DOM 2016-07-19 Stockholm

DOM 2016-07-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 DOM 2016-07-19 Stockholm Mål nr P 5664-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-17 i mål P 2325-16, se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (2003:364); SFS 2009:59 Utkom från trycket den 24 februari 2009 utfärdad den 12 februari 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 214 Foto: Lars Myregrund/Mostphotos AVESTA-BORLÄNGE-FALUN-GAGNEF-HEDEMORA-LEKSAND-LUDVIKA- MALUNG/SÄLEN-MORA-ORSA-RÄTTVIK-SMEDJEBACKEN-SÄTER-VANSBRO-

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Odense

Bostadsrättsföreningen Odense OMBYGGNADSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ODENSE Nedan regler gäller både medlemmar och hyresgäster Vårt område är detaljplanerat. När området byggdes utfärdades byggnadslov, bland annat för uteplatsens

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter; NFS 2000:15 Utkom från trycket den 14 december 2000

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län Granskningsutlåtande BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län s.2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS Förslaget till detaljplan för Borgen 8 har varit ute på granskning under tiden 6 november

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DNR 2013/224 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Del av (laga kraft 2009-09-03) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE 2013-11-26 Laga kraft 2014-02-18, antagen av kommunstyrelsen

Läs mer