INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET"

Transkript

1 INFORMATION, (6) INFORMATION OM ATT SÖKA TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET OCH OM SAMRÅDET Arbeten i vatten kräver normalt tillstånd eller anmälan enligt miljöbalkens bestämmelser om vattenverksamhet. All tillståndsprövning utförs av Mark- och miljödomstolen med undantag för markavvattning, som vanligtvis prövas av Länsstyrelsen. Ett tillstånd ger dig som verksamhetsutövare rätt att utföra åtgärden. Länsstyrelsens beslut i ett anmälningsärende medför inte samma rättigheter. Med tillståndet följer även villkor. Villkoren måste uppfyllas för att tillståndet ska kunna tas i anspråk. Med tillståndet följer ofta även krav på kompensations- och skadeförebyggande åtgärder. Ovan är en schematisk skiss av ärendegången fram till dess att du som verksamhetsutövare lämnar in ansökan till Mark- och miljödomstolen.

2 2 (6) VILKET UNDERLAG BEHÖVS FÖR SAMRÅDET? Innan samrådet ska du som verksamhetsutövare ta fram skriftlig information om den planerade verksamheten. Denna information utgör ett underlag för samrådet. Den skriftliga informationen ska innehålla: Administrativa uppgifter sökandens namn, adress, telefonnummer, organisationsnummer, fastighetsbeteckning, fastighetsägare och kontaktperson. Planförhållanden Beskrivning av om det finns särskilda områdesbestämmelser, riksintressen, situationsplan (karta) och övriga planförhållanden (detaljplan, områdesplan, översiktsplan m.m.). Lokalisering beskrivning platsen för den planerade vattenverksamhetens lokalisering, avstånd till närboende, andra anläggningar, verksamheter och påverkansområde samt alternativa lägen för lokalisering. Verksamheten Beskrivning av typ av vattenverksamhet, utformning, driftprocesser, drifttider, omfattning, råvaror etc. Anläggningar beskrivning av befintliga eller tillkommande vattenanläggningar inkl. manöveranordningar t.ex. grundvattenrör, pumpstation, ledning, kraftverk, damm inkl. utskovsanordningar och dammsäkerhet, faunapassage/fiskväg, dike, bro, trumma m.m. Förutsedd miljöpåverkan En beskrivning av miljöpåverkan på luft, mark, vatten, djur- och växtliv samt människors hälsa inom det område som kan påverkas. Genomförda och pågående miljöundersökningar i området för bedömning av effekten på miljön av den planerade verksamheten. Påverkan på hydrologi (t.ex. flöden, reglering, bortpumpning), morfologi (t.ex. vandringshinder, sprängning, grävning, schaktning) och biologi (vandringshinder, dämning, fiskar, fåglar, kräldjur). Hantering och användning av kemikalier, utsläpp till vatten, avfall (mängd och hantering), transporter (antal per dygn, transportslag), buller, lukt etc. OBS! Bedömningen av miljöpåverkan ska baseras på kunskap och undersökningar som ska leda fram till slutsatsen och inte bara bestå av ett påstående. Det är vanligt att man behöver ta hjälp av någon sakkunnig expert för att göra dessa utredningar och bedömningar. SAMRÅD MED LÄNSSTYRELSEN Samrådsunderlaget ska i förväg skickas in till Länsstyrelsen, innan ett samråd hålls med Länsstyrelsen. Länsstyrelsen granskar det inskickade samrådsunderlaget. Detta görs för att samrådet ska bli så givande som möjligt både för myndigheten och verksamhetsutövaren. Om Länsstyrelsen bedömer att underlaget är tillräckligt för en bra diskussion bestäms en tid för samrådet. Tid för samråd blir i normalfallet således tidigast 3 veckor efter det att handlingarna har inkommit till Länsstyrelsen.

3 3 (6) Innan mötet förbereder sig Länsstyrelsen genom att ta fram information om kända allmänna intressen (t.ex. naturvård-, fiske-, kulturmiljö- och ramdirektivet för vatten) som finns på myndigheten. Det är verksamhetsutövaren som har ansvar för innehållet på samrådet. Länsstyrelsen ska vid samrådet verka för att miljökonsekvensbeskrivningen får den inriktning och omfattning som behövs för tillståndsprövningen och vara proportionerlig till verksamhetens miljöpåverkan. Det är därför viktigt att verksamhetsutövaren skickar in underlaget enligt ovan eftersom samrådet ska utgå ifrån detta. Samrådet ska dokumenteras av verksamhetsutövaren. SAMRÅD MED ÖVRIGA BERÖRDA Du som verksamhetsutövare har även en skyldighet att hålla samråd med enskilda som är särskilt berörda av verksamheten. Särskilt berörda kan vara fastighetsägare till angränsande fastigheter både på land och i vattenområdet, närboende, fiskerättsinnehavare, kraftverksägare, båtklubbar, fiskevårdsområdesföreningar, industrier, naturvårdsföreningar och andra verksamheter som kan beröras av vattenverksamheten. Det är även bra att hålla samråd med berörda kommuner, även om kommunerna inte är särskilt berörd av verksamheten. Enskilda som är särskilt berörda bör kallas skriftligen till samrådsmötet, medan allmänheten och naturvårdsorganisationer kan kallas via kungörelse i ortspressen. Samrådet ska omfatta verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning, miljöpåverkan samt innehållet i kommande miljökonsekvensbeskrivning. Detta för att berörda ska få en möjlighet att diskutera hur verksamheten kommer att påverka deras intressen och för att verksamhetsutövaren ska få en möjlighet till återkoppling, vilket kan bidra till en anpassning av verksamheten och en bättre miljökonsekvensbeskrivning till tillståndsansökan. Samråden ska dokumenteras av verksamhetsutövaren. VERKSAMHETSUTÖVARENS SAMRÅDSREDOGÖRELSE Efter samråden ska en redogörelse för samråden skickas in till Länsstyrelsen. I redovisningen ska det framgå vilka synpunkter som framkommit och hur dessa kommer att beaktas.

4 4 (6) En samrådsredogörelse bör innehålla: Samrådskontakter: Förteckning över vilka som informerats och deltagit i samråden, samt en redogörelse av hur urvalet av samrådsdeltagare har gjorts. Kopior av informationsbrev, annonser eller dylikt. Mötesprotokoll: Protokoll över samrådsmöten där det framgår vilka som deltagit samt vilka synpunkter som framkommit och vad som diskuterats Andra synpunkter: En sammanställning av de synpunkter som kommit fram på annat sätt än genom de i punkten ovan redovisade samråden, t.ex genom mail eller telefonsamtal En sammanfattning av samråden: - klargörande av problemställningar, - om alternativa lokalisering behöver utredas, - vilka revideringar av verksamheten som gjorts baserad på synpunkter som framförts under samrådet, - andra åtaganden som gjorts baserade på synpunkter som framkommit vid samråden. LÄNSSTYRELSENS BEDÖMNING AV MILJÖPÅVERKAN Länsstyrelsen kommer att granska samrådsredogörelsen och samrådsunderlaget och därefter fatta beslut om betydande eller icke betydande miljöpåverkan. Beslutet ska du lägga med som bilaga till din tillståndsansökan. I 3 förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar finns en lista över vilka verksamheter som alltid ska bedömas utgöra en betydande miljöpåverkan b.la. vattenkraftverk. För de verksamheter som inte alltid ska anses utgöra en betydande miljöpåverkan ska en bedömning av miljöpåverkan göras enligt kriterierna i bilaga 2 till förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Bedömning baseras på förväntade miljöeffekter samt på vad som kommit fram under samrådet. Om verksamheten bedöms utgöra en betydande miljöpåverkan ska verksamhetsutövaren hålla ett utökat samråd med övriga statliga myndigheter, berörda kommuner, samt övrig allmänhet och organisationer som kan bli berörda enligt 6 kap. 4 miljöbalken. Länsstyrelsens beslut om betydande eller icke betydande miljöpåverkan kan enligt 6 kap. 5 miljöbalken inte överklagas. EFTER INLÄMNANDET AV ANSÖKAN TILL DOMSTOL Domstolen påbörjar handläggningen av ansökan först när prövningsavgiften är betald. Domstolen bedömer om ansökan behöver kompletteras på något sätt. När ansökan

5 5 (6) bedöms som komplett får de olika sakägarna möjlighet att lämna in yrkanden och synpunkter på ärendet. Oftast håller domstolen en förhandling som avslutning på ärendet. Vid huvudförhandlingen får de olika sakägarna ytterligare en möjlighet att framställa yrkanden. Om sökanden begär att ansökan ska avgöras på handlingarna, dvs. utan någon huvudförhandling, och ingen av motparterna har några invändningar mot detta kan domstolen avgöra ärendet på handlingarna. KOSTNADER Uppgifter om de kostnader som kan uppkomma vid en tillståndsprövning finns i 25 kap. miljöbalken och i förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. I ansökningsmål om vattenverksamhet ska sökanden svara för sina egna och motpartens kostnader vid domstolen. YTTERLIGARE INFORMATION För att få en uppfattning av omfattningen av en ansökan är ett tips att kontakta Markoch miljödomstolen för att begära ut ett tidigare ärende som rör en liknande verksamhet som den du avser att söka för. Har du tillgång till Internet kan du söka efter miljöbalken och förordningar på Har du inte tillgång till Internet kan miljöbalken med största säkerhet lånas på närmsta bibliotek. Bland annat kan följande lagstiftning vara av intresse: 11 kap. miljöbalken (1998:808) som behandlar vattenverksamhet Lag (1998:812) med särskilda bestämmelser som vattenverksamhet 6 kap. miljöbalken (1998:808) som behandlar miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar 22 kap. miljöbalken (1998:808) som behandlar förfarandet vid mark- och miljödomstolarna i ansökningsmål Lag (1998:811) om införandet av miljöbalken som behandlar bl.a lagligförklaring Förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

6 6 (6) KONTAKT För att få mer information om tillståndsansökan för vattenverksamhet kan du vända dig till handläggare av vattenverksamhet vid Länsstyrelsen i Kronobergs län. Adress: Länsstyrelsen i Kronobergs län, Vattenvårdsfunktionen, Växjö Telefon: E-post: kronoberg@lansstyrelsen.se Hemsida:

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Förvaltningslagen Gäller alla myndigheter. Förvaltningslagens bestämmelser gäller om det inte står något

Läs mer

Bilaga 1 Innehåll i en ansökan om tillstånd eller anmälan för muddring och dispens för dumpning

Bilaga 1 Innehåll i en ansökan om tillstånd eller anmälan för muddring och dispens för dumpning Bilaga 1 Innehåll i en ansökan om tillstånd eller anmälan för muddring och dispens för dumpning Bestämmelser om vad som ska ingå i en ansökan om tillstånd finns i 22 kap. 1 MB. Motsvarande bestämmelse

Läs mer

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn

Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 1023, Kragenäs-Resö hamn Tanums kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-07 Projektnummer: 108 155 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 1170,

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 3 oktober 2013. SFS 2013:758 Utkom från trycket den 15 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Information om ärendehantering

Information om ärendehantering Information om ärendehantering Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja olägenheter. Det kan handla om störande buller från fläktar och restauranger,

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

el o Katarina Hallenborg Box 32 Överklagande av kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för fastigheten Höja 17:16, Ängelholms

el o Katarina Hallenborg Box 32 Överklagande av kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för fastigheten Höja 17:16, Ängelholms !!l.. v BESLUT 1(3) länsstyretsen Skåne 2015-04-08 Dnr 403-8702-2015 Kontakt Rättsenheten 010-22 416 60 (exp.) Lunds stifts Prästlönetillgångar el o Katarina Hallenborg Box 32.ÄNGEHOLMS KOM.IvlL, 221 OO

Läs mer

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01 Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 Dagen 09:00 Fika 09:15-09:30 Inledning 09:30-12:00 Information och diskussion kring förändringar i PBL Josef Rundström, LST 12:00-13:00

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

Ds 2016:25. Miljöbedömningar. Miljö- och energidepartementet

Ds 2016:25. Miljöbedömningar. Miljö- och energidepartementet Ds 2016:25 Miljöbedömningar Miljö- och energidepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106 47 Stockholm Ordertelefon: 08-598

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DNR 2013/224 Gällande detaljplan. ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Del av (laga kraft 2009-09-03) TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGEN ANTAGANDE ENKELT PLANFÖRFARANDE 2013-11-26 Laga kraft 2014-02-18, antagen av kommunstyrelsen

Läs mer

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12 Sid l (4) V ÄNERSBORGS TINGSRÄTT Aktbilaga 6 Mål nr 2012-03-30 Handläggning i Vänersborg Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Peter Ardö, ordförande, och tekniska rådet Roger Ödmark FÖRARE

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ny detaljplan för område norr om Storgatan, del av kvarteret Elefanten 1, Bjuvs kommun Dnr 2013.0127 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr

Läs mer

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser

Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang med uteplatser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-17 M 2016-000049 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 37:41, Nacka kommun Ansökan om strandskyddsdispens för ombyggnad av svarta ladan vid Finnboda hamn till sommarrestaurang

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Skyltar, tillstånd och tillsyn

Skyltar, tillstånd och tillsyn Skyltar, tillstånd och tillsyn Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan ska lämnas till miljöförvaltningen senast sex veckor före verksamheten ska påbörjas. Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa.

Läs mer

Bilaga 1, Kajer, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 1, Kajer, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Mall Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10191200 1 (3) PM Bilaga 1, Kajer, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Förutsättningar Kattvikskajen är i dag avspärrad pga. risk för omedelbar kollaps. Spontplankor

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:116

Regeringens proposition 2003/04:116 Regeringens proposition 2003/04:116 Miljöbedömningar av planer och program Prop. 2003/04:116 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 11 mars 2004 Marita Ulvskog Lena Sommestad

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för fotografier som har använts i marknadsföringen

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin.

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-01-21 Vår beteckning SÖKANDE BIOPHAUSIA AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm ÄRENDET Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett

Avloppsansökan. Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument innehåller upplysningar som är tänkta att utgöra ett stöd för att fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1 Sid 1 (2) Mark- och miljödomstolen 2012-02-09 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Kjell Svensson Ölanda 110 MOTPART 1. Richard Ljungström Ölanda 120 2. ULLA Irene Ljungström Ölanda 120 3. Miljö- och byggnämnden

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Översikt över tillståndsprocessens olika steg... 2 1. Samråd... 2 2. Upprättande

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun

Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommuns författningssamling Beslutade av Kfm 1997-12-22 74 Reviderad av Kfm 2016-05-16 44 Lokala ordningsföreskrifter för Boxholms kommun Boxholms kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen(1993:1632)

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Plan- och bygglag; utfärdad den 1 juli 2010. SFS 2010:900 Utkom från trycket den 13 juli 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:126

Regeringens proposition 2013/14:126 Regeringens proposition 2013/14:126 En enklare planprocess Prop. 2013/14:126 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Stefan Attefall (Socialdepartementet)

Läs mer

Vattenområde SE 640539-127129 Göta älv Mölndalsån till Säveån

Vattenområde SE 640539-127129 Göta älv Mölndalsån till Säveån 1(8) Vattenavdelningen Sigrid Häggbom 010-224 43 75 Delg.kv Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 Göteborg Att: maria.aronsson@trafikkontoret.goteborg.se trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län

BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län Granskningsutlåtande BORGEN 8 Kiruna kommun Norrbottens län s.2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS Förslaget till detaljplan för Borgen 8 har varit ute på granskning under tiden 6 november

Läs mer

Frågeblankett Miljöansvarsförsäkring

Frågeblankett Miljöansvarsförsäkring Företagsuppgifter Uppgifter kan också lämnas på separata bilagor Sid 1/6 Företagets namn Organisationsnummer Adress Kommun- och fastighetsbeteckning Kontaktperson Telefon Telefax Årlig omsättning Antal

Läs mer

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3

Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Ärendeutskrift Milj ökontoret, Örebro kommun ISJFSKIl Klassificering Kameleontens förskola Sidensvansen 3 Diarienummer Startdat Ärendegrp Ärendetyp Diaplan Handi 2013-004111 20131014 4 HÅ AVGIFT Kristin

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter

Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter ANVISNINGAR Datum Sida 1/5 Ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Enligt 37a, förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Läs mer

Exempelritningar. Plank eller mur. eskilstuna.se/bygga

Exempelritningar. Plank eller mur. eskilstuna.se/bygga Exempelritningar Plank eller mur eskilstuna.se/bygga Vilka handlingar behövs när jag söker bygglov? Bygglov För att komma igång med ditt byggprojekt så snabbt som möjligt är det viktigt att du skickar

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N.

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N. Överklagande Diarienr 1 (5) 2015-04-02 651-2015 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

DOM 2015-06-26 Stockholm

DOM 2015-06-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2015-06-26 Stockholm Mål nr M 11172-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-12 i mål nr M 3924-14, se bilaga KLAGANDE Sveriges Sportfiske-

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SIDENSVANSEN 4, DEL AV SIDENSVANSEN 7 OCH DEL AV OSKARSHAMN 3:3

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SIDENSVANSEN 4, DEL AV SIDENSVANSEN 7 OCH DEL AV OSKARSHAMN 3:3 A 5004 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sidensvansen 4, del av Sidensvansen 7 och del av Oskarshamn 3:3, Kikeboskolan Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2014, reviderad

Läs mer

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 VA-Juridik Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV07, vattentjänstlagen) VA-lagsutredningens

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET 1(2) Ansökan skickas till: Motala kommun Räddningstjänst Glimmervägen 2 591 53 Motala ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET Sökande/Fastighetsägare

Läs mer

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Enhet 3:1 DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö Mål nr M 1261-12 KLAGANDE Staffanstorps kommun 245 80 Staffanstorp Ombud: Advokat RN MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö

Läs mer

Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Informationsskrift till sökanden

Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Informationsskrift till sökanden Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Informationsskrift till sökanden LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Förord Denna informationsskrift vänder sig i första hand till dem som avser

Läs mer

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping .-0: KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning 2 DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3260-12 KLAGANDE Migrationsverket, Mottagningsenheten i Högsby Box 140 579 23 Högsby MOTPARTER 1. Idiana Fawzi

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning version 2011-11-23 Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Excel-dokument

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Beslut Diarienr 1 (10) 2016-05-10 121-2016 Tele2 Sverige AB Box 68 164 94 Kista Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB

Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-23 Miljönämnden Weda Köpcentrum AB Wedavägen 2A 152 42 SÖDERTÄLJE Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB Dnr: 2014-3322 Sammanfattning av ärendet Weda Köpcentrum

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av fastighetsmäklarens uppgifter om byggnadens storlek i objektsbeskrivningen avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen

Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2013-03-21 Rehabiliteringsprocessen Syftet med sammanställningen är att tydliggöra rehabiliteringsprocessens olika delar och vara ett stöd i ett aktivt

Läs mer

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning 1 (6) Socialkontoret 2009-02-17 Dnr 2008-202 Inger Winkelmann Mildaeus Socialnämnden Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Rapport 2010:40. Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet Information till sökanden

Rapport 2010:40. Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet Information till sökanden Rapport 2010:40 Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet Information till sökanden Förord Denna informationsskrift vänder sig i första hand till Er som avser att söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

Läs mer

Avfallshantering vid rivning

Avfallshantering vid rivning Avfallshantering vid rivning Denna information riktar sig till dig som ska riva en byggnad eller renovera och/eller bygga om. Informationen är inte heltäckande, men den ger dig en inblick i de krav som

Läs mer