ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning 2009-10-14"

Transkript

1 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Sallius, Östergatan 15 i Eslöv kl ande Lena Emilsson (S) ordförande Catharina Malmborg (M) vice ordförande Ola Hyltén (C) ledamot Krister Göransson (S) tj.g ers för Marianne Svensson (S) Daniel Rhodin (FP) tj.g ers för Janet Andersson (S) Övriga närvarande Ann-Kristin Waldén (KD) ersättare Lise Bröndum Lisbeth Larsson Hans Sandberg Christel Pettersson Ralph Axelsson Conny Hägerklint förvaltningschef nämndsekreterare utvecklingssekreterare ekonom personalrepresentant personalrepresentant Anmält förhinder Marianne Svensson (S) ledamot Janet Andersson (S) ledamot Lena Larsson (S) ersättare Paragrafer Utses att justera Justering, plats och tid Catharina Malmborg Gymnasie- och Vuxenutbildning, Sekreterare... Lisbeth Larsson Ordförande... Lena Emilsson Justerare... Catharina Malmborg BEVIS Justering har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den Protokollet förvaras på Gymnasie- och Vuxenutbildning...

2 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 2 (21) INLEDNING Eva Jönsson, biträdande rektor och sfi-samordnare på vuxenutbildningen, informerar om organisationen för svenska för invandrare höstterminen Hitintills är det är 283 som startat sina studier, det är 15 klasser på olika nivåer och det är successivt intag varje månad i alla grupper. Ulla Djupenström, lärare för särvux, informerar om att det är 36 studerande i nuläget på särvux och de undervisas i svenska, engelska, samhällskunskap, data bild och form. De studerar 2-6 timmar per vecka men det finns önskemål om mer studier. Det är nya kursmål från och med den 1 juni De studerande ska erbjudas betyg enligt kursplanerna. Thomas Ladö är projektledare för de två godkända EU-projekt där Gymnasie- och Vuxenutbildning samverkar med Arbete och Försörjning. Hushållsnära tjänst för lågutbildade invandrare och svenskar Transnationellt projekt Vägvisare med anknytning till Öresundsregionen Thomas Ladö informerar om att Hushållsnära tjänster startade den 24 augusti. Det är 25 deltagare och i projektet deltar också invandrare från Hörby, Höör och Svalöv. I Vägvisaren är det cirka tio deltagare. Ingrid Hägerklint, rektor för vuxenutbildningen, informerar om att på grundläggande vuxenutbildning är det 150 studerande. Ingrid Hägerklint ser ett ökat behov bland både svenskar och invandrare till grundläggande vuxenutbildning. I nuläget är det 470 personer som studerar på gymnasial nivå. Det är eslövsbor som läser nationella kurser. Kurser som är salsbundna, distanskurser på vuxenutbildningen i Eslöv eller distanskurser hos externa utbildningsanordnare. Studieverkstaden har öppet alla vardagar och här kan man få hjälp av lärare med sina studier. Ordföranden tackar för en mycket intressant presentation av Vuxenutbildningens olika verksamhetsområden.

3 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 3 (21) 50 Dnr GoVu INFORMATION OM KÖN TILL SVENSKA FÖR INVANDRARE Med anledning av att det i delårsbokslut för 2009 uttrycktes farhågor för att Vuxenutbildningen inte skulle kunna erbjuda sfi-underivsning inom lagstadgad tid begärde utskottet att få en redovisning av antalet sökande. Handling Kön till svenska för invandrare , biträdande rektor Eva Jönsson. Beredning Kön till svenska för invandrare personer i kö till introduktionsklassen 7 personer i kö till kvällskursen 6 personer i kö till C/D klass 1 person i kö till B klass 1 person i kö till A klass Väntetiden är i dagsläget cirka två och en halv månad för en plats i en klass. Sfi-deltagarna som studerar i introduktionsklass har företräde till platserna i de ordinarie klasserna. - Vuxenutbildning tackar för informationen och lägger den till handlingarna.

4 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 4 (21) 51 Dnr GoVu NAMN PÅ UTSKOTTETS VERKSAMHETER För att göra tydligt vad verksamhetsområdena inom utskottets ansvarsområde benämns, bör utskottet fatta beslut i namnfrågan. Att ha enhetliga namn på våra verksamhetsområden underlättar både i extern och intern marknadsföring och kommunikation. sunderlag Namn på utskottets verksamheter, förvaltningschef Lise Bröndum. Beredning Förvaltningschefens förslag till benämning på de olika verksamheterna: Gymnasie- och Vuxenutbildning Förvaltningen Bergagymnasiet Gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Vuxenutbildning Komvux, SFI och särvux Yrkeshögskolan Före detta kvalificerad yrkesutbildning - Vuxenutbildning beslutar att verksamheterna benämns enligt förvaltningschefens förslag.

5 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (21) 52 GoVu UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UNDER 2010 AVSEENDE KVALITETSREDOVISNING FÖR ÅR 2010 Enligt Utbildningsplan för gymnasieskolan och vuxenutbildning i Eslövs kommun ska Vuxenutbildning fatta beslut om vilka uppföljnings- och utvärderingsåtgärder som ska genomföras ett givet år. sunderlag Uppföljning och utvärdering under 2010 avseende Kvalitetsredovisning för år 2010, stf förvaltningschef Hans Sandberg. Beredning Gymnasie- och Vuxenutbildning har ställt samman förslag till uppföljnings- och utvärderingsåtgärder för år Utfallet av dessa ska redovisas i Kvalitetsredovisning för 2010 som ska vara upprättad senast den 1 maj Ställföreträdande förvaltningschefens förslag till uppföljnings- och utvärderingsinsatser att genomföra under 2010: Gymnasieskolan Redovisning och analys av betygsutfallet i några kärn- och karaktärsämnen. Uppföljning och säkerställande av att bedömning och betygssättning sker enligt författningarna. Redovisning och analys av studieavbrotten. Redovisning och analys av några nationellt fastställda mål, bland annat människors lika värde Människors lika värde Elever med rätt till studiehandledning på modersmålet får detta Hållbar utveckling och hållbar konsumtion Etablera och utveckla Teknik- respektive Vård- och Omsorgscollege Skapa lärlingsplatser.

6 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 6 (21) 52, forts Utveckla kontakten med arbetslivet för de program som inte har APU Andelen elever som uppnår behörighet till högskola och universitet ska öka Andelen elever som väljer Naturvetenskapsprogrammet ska öka Samarbetet med universitet och högskolor ska öka Elever i behov av särskilt stöd anser att de får detta. Gymnasiesärskolan Redovisning och analys av betygsutfallet i några basämnen. Uppföljning och säkerställande av att bedömning och betygssättning sker enligt författningarna. Redovisning och analys av studieavbrotten. Redovisning och analys av några nationellt fastställda mål, bland annat människors lika värde Människors lika värde Eleverna får sina val tillgodosedda Eleverna får de utmaningar de behöver för att utvecklas Hållbar utveckling hållbar konsumtion Elever i behov av särskilt stöd får detta Gymnasiesärskolan ska utveckla samarbetet med vuxenutbildningen för utvecklingsstörda när det gäller elever i behov av särskilt stöd. Komvux, sfi, särvux Redovisning och analys av betygsutfallet i några ämnen inom grundläggande vuxenutbildning och gymnasial vuxenutbildning. Uppföljning och säkerställande av att bedömning och betygssättning sker enligt författningarna. Redovisning av andelen godkända inom sfi. Redovisning och analys av studieavbrotten. Redovisning och analys av några nationellt fastställda mål, bland annat människors lika värde Människors lika värde De studerande anser att de får sina val tillgodosedda De studerande får de utmaningar de behöver för att utvecklas Hållbar utveckling hållbar konsumtion.

7 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 7 (21) 52, forts Utveckla samarbetet med Teknikcollege Mitt i Skåne respektive Vård- och Omsorgscollege Studerande i behov av särskilt stöd får detta Utveckla samarbetet med gymnasieskolan och Yrkeshögskolan när det gäller studerande i behov av särskilt stöd Vuxenutbildningen för utvecklingsstörda ska utveckla samarbetet med gymnasiesärskolan. - Vuxenutbildning beslutar om uppföljnings- och utvärderingsåtgärder för år 2010 enligt ställföreträdande förvaltningschefens förslag.

8 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 8 (21) 53 GoVu ELEVÄRENDE Eleven, har ett funktionshinder (synskada) och bor i Eslövs kommun, har tagits in till utbildning vid Cybergymnasiet i Malmö kommun läsåret Funktionshindret gör att eleven behöver ha stöd av elevassistent under hela skoldagen samt för att ta sig till och från skolan. Restiden ingår således i assistentens arbetstid. Utskottet för Gymnasieoch Vuxenutbildning har ställt sig positiv till detta och beslut om stödet och dess omfattning fattades vid utskottets sammanträde Något stöd för hjälp med läxläsning eller motsvarande ingår inte i beslutet. sunderlag Anmälan - förändring i stöd till funktionshindrad elev i fristående gymnasieskola läsåret , förvaltningschef Lise Bröndum och utvecklingssekreterare Hans Sandberg. Beredning När skolarbetet har kommit igång har det visat sig att eleven behöver ha stöd med läxläsning förberedelser inför prov etcetera som ligger utanför ordinarie skoltid. Förslag finns att den personliga assistentens restid och den tid som det tar för assistenten att följa eleven till och från restaurangen där skollunch serveras inte ska räknas in i arbetstiden. Denna tid skall i stället användas för att hjälpa eleven i det skolarbete som ligger utanför ordinarie skoltid. Den föreslagna förändringen innebär inte något ytterligare ekonomiskt åtagande för Gymnasie- och Vuxenutbildning utan ryms inom det tidigare beviljade stödet. - Vuxenutbildning beslutar att godkänna den föreslagna förändringen och lägga den till handlingarna.

9 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 9 (21) 54 GoVu ÖVERKLAGAN PÅ BESLUT OM AVSLAG PÅ ANSÖKAN OM KOMPLETTERANDE KONTANT RESEBIDRAG Förälder till elev på Bergagymnasiet, har till Vuxenutbildning överklagat beslut om avslag på ansökan om kompletterande kontant resebidrag för sin son som är elev på Bergagymnasiet i Eslöv. Avslaget på ansökan om kompletterande kontant resebidrag motiveras med hänvisning till att det finns tillgång till närtrafik. Eleven har beviljats årskort med Skånetrafiken. sunderlag Överklagan på beslut om avslag på ansökan om kompletterande kontant resebidrag, Förslag till beslut avseende överklagan gällande avslag på ansökan om resebidrag, förvaltningschef Lise Bröndum och rektor Johan Holmqvist, Beredning Skyldigheten att ersätta elev för kostnader avseende resa mellan skola och hem regleras i Lag om kommunernas skyldighet att svar för vissa elevresor SFS 1991:1110. För att ersättning skall komma ifråga skall färdvägen mellan hemmet och skolan vara minst sex kilometer, något som är ostridigt i detta ärende. Ersättningen kan utgå som kontantersättning eller på annat lämpligt sätt enligt kommunens bestämmande. Huvudregeln för Eslövs kommun annat lämpligt sätt, är att årskort utgår som ersättning till elev som är berättigad till ersättning enligt bestämmelse ovan. Avslaget på begäran om kontantersättning gällande den del av resan som sker mellan centrala Hörby och bussplats vid hemmet (linje trafikerad av kompletteringstrafik) grundar sig på att den del av resan täcks av årskort, det vill säga resan mellan elevens hem (inom sex kilometer) och skolan ersätts av kommunen.

10 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 10 (21) 54, forts. - Vuxenutbildning avslår överklagandet gällande avslaget av kontantersättning till eleven.

11 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 11 (21) 55 GoVu GYMNASIESKOLANS ORGANISATION Bestämmelser om intagning och intagningsförfarande till gymnasieskolan finns i 5 kap 15 Skollagen samt 6 kap 9-11 Gymnasieförordningen. Enligt 5 kap 15 Skollagen ansvarar styrelsen för utbildningen för intagningen till de gymnasieutbildningar som anordnas inom kommunen om inte annat följer av föreskrifter från regeringen. Enligt 6 kap 10 Gymnasieförordningen tas elev in i gymnasieskolan vid början av respektive program. Eleverna får därvid fördelas på klasser eller motsvarande. Enligt Delegeringsordning för Kommunstyrelsen avseende Gymnasie- och Vuxenutbildning i Eslövs kommun fattar kommunstyrelsen beslut om gymnasieskolans organisation (punkt A 2). sunderlag Intagning årskurs 1 läsåret , stf förvaltningschef Hans Sandberg. Beredning Totalt har 357 elever tagits in i årskurs 1 läsåret efter reservintagningen som avslutades den 15 september. Dessutom har åtta elever placerats som så kallade PRIV-elever, vilket innebär att de ännu inte är behöriga, men de bedöms trots detta kunna starta ett nationellt program. Det innebär att det på de nationella och specialutformade programmen har tagits in 365 elever. Det fanns fem lediga platser. På de individuella programmen har 64 elever placerats. Totalt finns 365 elever i årskurs elever var intagna på andra kommunala eller fristående skolor.

12 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 12 (21) 55, forts. Gymnasieskolans organisation årskurs 1 läsåret : Program Platser Intagna Reserverad Lediga platser PRIV BF BP EC FP 0 0 HP HR IP LP NV OP SMBF SMSP-GL 0 0 SMSP-HU 0 0 SMTE SP-EI SP-SPIN SP-SPME TE Totalt PRIV 8-8 Totalt IV 42 IIV 12 IVIK 10 Totalt IV 64 - Vuxenutbildning beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att fastställa Bergagymnasiets organisation årskurs 1 läsåret

13 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 13 (21) 56 INFORMATION OM ANTALET ELEVER I ANDRA KOMMUNALA/FRISTÅENDE SKOLOR Ärendet utgår.

14 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 14 (21) 57 GoVu RAPPORT OM KOMMUNENS UPPFÖLJNINGSANSVAR Enligt Skollagen 1 kap 18 skall en hemkommun löpande hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen som fullgjort sin skolplikt men som inte fyllt 20 år, är sysselsatta i syfte att kunna erbjuda dem lämpliga individuella åtgärder. Kommunens skyldighet enligt första stycket omfattar inte de ungdomar som genomför eller har fullföljt utbildning på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning. Via handläggare på Gymnasie- och Vuxenutbildning erbjuds ungdomarna samtal för kartläggning av individuella behov. Kontakt tas huvudsakligen per brev. Kontakt tas varje termin. En del ungdomar vill inte ha någon kontakt med skolan. Uppgifter om sysselsättning saknas för: Ungdomar födda 93 Ungdomar födda 92 Ungdomar födda 91 Ungdomar födda Handling Uppföljningsansvaret, lägesrapport , studie- och yrkesvägledare Lotta Zachrison. - Vuxenutbildning godkänner rapporten och lägger den till handlingarna.

15 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 15 (21) 58 GoVu KURSUTBUD , BERGAGYMNASIET Förvaltningschefen informerar om att arbetet med kurskatalogen för Bergagymnasiet har påbörjats. Information till grundskolorna startar vecka 43. Enligt Delegeringsordning för kommunstyrelsen avseende Gymnasie- och Vuxenutbildning i Eslövs kommun punkt A 2 fattar kommunstyrelsen beslut om gymnasieskolans organisation. sunderlag Sökbara program läsåret Bergagymnasiet, stf förvaltningschef Hans Sandberg och samordnande rektor Johan Holmqvist. Beredning I katalogen inför valet för årskurs föreslår förvaltningen att följande program och inriktningar ska vara sökbara: Program Naturvetenskapsprogrammet Hotell- och restaurangprogrammet Livsmedelsprogrammet Specialutformat samhällsvetenskapsprogram (Globala programmet) Byggprogrammet Omvårdnadsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet Specialutformat barn- och fritidsprogram Barn- och fritidsprogram, lärlingsutbildning Handels- och administrationsprogrammet Inriktningar Naturvetenskap Matematik och datavetenskap Restaurang och måltidsservice Bageri och konditori Ansökt om spetsutbildning Husbyggnad Anläggningsarbete Fritid Pedagogisk och social verksamhet Fritid Pedagogisk och social verksamhet Handel och service

16 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 16 (21) 58, forts. Program Samhällsvetenskapsprogrammet Elprogrammet Fordonsprogrammet Teknikprogrammet Specialutformat teknikprogram Industriprogrammet Inriktningar Ekonomi Samhällsvetenskap med profil media eller internationell Automation Elteknik Personbilsteknik Maskin- och lastbilsteknik Design Förvaltningen föreslår att följande inriktningar inte blir sökbara jämfört med tidigare: - Naturvetenskapsprogrammet, inriktning miljöteknik - Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning hotell - Handels- och administrationsprogrammet, inriktning turism - Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning språk och kultur - Elprogrammet, inriktning datorteknik - Fordonsprogrammet, inriktning karosseri- och lackeringsteknik - Teknikprogrammet, inriktning informationsteknik Vilka program som startas upp hösten 2010 är beroende av hur många elever som söker till respektive program. - Vuxenutbildning beslutar föreslå kommunstyrelsen att fastställa förvaltningens förslag till program och inriktningar för gymnasieskolan årskurs 1 läsåret

17 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 17 (21) 59 GoVu KURSUTBUD , GYMNASIESÄRSKOLAN Idag erbjuds eleverna på Gymnasiesärskolan i Eslöv förutom Individuella programmet fyra specialutformade program: - Naturbruksprogram - Människa - Fritidsprogram - Restaurangprogram - Handelsprogram Antalet elever på gymnasiesärskolan kommer att minska de närmaste åren. Dessutom tenderar andelen elever på gymnasiesärskolans individuella program att öka. Det blir en tydlig minskning av de elever som går de specialutformade programmen. För att få tillräckligt antal elever på ett specialutformat program är det nödvändigt med ett minskat utbud. sunderlag Sökbara program läsåret vid Gymnasiesärskolan i Eslöv, stf förvaltningschef Hans Sandberg och rektor Barbro Härse Beredning Förvaltningen föreslår att Gymnasiesärskolan i Eslöv erbjuder följande två specialutformade program läsåret : Specialutformat program Park - Fastighet - Miljö Specialutformat program Service - Vuxenutbildning beslutar föreslå kommunstyrelsen att fastställa förvaltningens förslag till kursutbud för gymnasiesärskolan.

18 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 18 (21) 60 GoVu ANPASSNINGSÅTGÄRDER I takt med att elevtalet minskar behöver organisationen på Bergagymnasiet anpassas. I budget för 2010, beslutad av utskottet i juni, är anpassningsbehovet beskrivet. Utskottets verksamheter ingår i kommunstyrelsens ansvarsområde, och processen vad gäller personalanpassningar kommer att beslutas av kommunstyrelsen enligt gällande lagar och förordningar. sunderlag Anpassningsåtgärder, förvaltningschef Lise Bröndum. Ajournering Sammanträdet ajourneras mellan klockan Yrkande Daniel Rhodin (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag. - Vuxenutbildning beslutar att uppdra till förvaltningschefen att verkställa de åtgärder som beslutats i budget 2010.

19 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 19 (21) 61 RAPPORT FRÅN KONTAKTPOLITIKER Lena Emilsson (S) har träffat rektor Peter Magnusson. Han gav Lena en lägesrapport och redogjorde för arbetsbördan. Lena får olika bilder av gymnasieskolan beroende på vem hon pratar med, det är turbulent och anpassningarna behöver sätta sig. Lena träffade också lärarna på Naturvetenskapsprogrammet. De är mycket entusiastiska och har olika förslag för att få fler elever att söka till Naturvetenskapsprogrammet. - Vuxenutbildning tackar för rapporten och lägger den till handlingarna.

20 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 20 (21) 62 FÖRVALTNINGSCHEFEN RAPPORTERAR Förvaltningschefen rapporterar: - JO:s anmälan mot Gymnasieskolan är avslutad. - Förvaltningschefen har träffat förvaltningscheferna från Hörby och Höör. De är positiva till att fortsätta diskussioner för att hitta samverkansformer. Hörby och Höör vill också ha ett sista möte med Utbildningsrådet. - Vaccinering mot den nya influensan A (H1N1) påbörjas vecka 45 för gymnasieskolans elever. Medgivandeblankett finns på hemsidan. - Det har kommit sju ansökningar till tjänsten som gymnasiechef på Bergagymnasiet. Processen med tillsättning startar vecka Det har varit en arbetsam terminsstart på gymnasieskolan. Tjänstefördelningen påbörjades sent beroende på omställningsarbetet. Förvaltningen och rektorerna arbetar på att få en bättre arbetssituation och arbetsro. - Representanter för Specialpedagogiska myndigheten har varit på besök på Bergagymnasiet. - Ansökan om pengar till yrkesvux är insänd till Skolverket. - Christel Pettersson informerar om uppgifterna i kommunblad med jämförelsetal. Uppgifterna gäller Vuxenutbildning tackar för rapporten och lägger den till handlingarna.

21 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 21 (21) 63 GoVu REDOVISNING AV MEDDELANDEN Följande meddelanden redovisas: Protokoll, Vuxenutbildning, Protokoll, Förvaltningsövergripande samverkan - FÖSAM, och Protokoll, Möte med Rådet för Hälsa och Trygghet, Dnr GoVu Kallelse till Temadag med Rådet för Hälsa och Trygghet. Fastställda möten 2010 för Rådet för Hälsa och Trygghet. Dnr GoVu Kommunförbundet Skåne. Minnesanteckningar från Beredningen för utbildningsfrågor. Dnr GoVu Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning Handling Redovisning av meddelanden, nämndsekreterare Lisbeth Larsson - Redovisningen läggs med godkännande till handlingarna.

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning 2009-08-17

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning 2009-08-17 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Berga, Verkstadsvägen i Eslöv kl 18.00-18.50 ande Lena Emilsson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Catharina Malmborg (M) ledamot Ola Hyltén (C) ledamot

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning 2009-05-14

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning 2009-05-14 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Sallius, Östergatan 15 i Eslöv kl 15.00 17.10 ande Lena Emilsson (s) ordförande Catharina Malmborg (m) vice ordförande Janet Andersson (s) ledamot Ola Hyltén

Läs mer

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Marianne Svensson (S) ledamot Janet Andersson (S) ledamot. Lisbeth Larsson nämndsekreterare

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Marianne Svensson (S) ledamot Janet Andersson (S) ledamot. Lisbeth Larsson nämndsekreterare Sida 1 (11) Plats och tid Bergagymnasiet, Ringsjövägen 2 i Eslöv klockan 18.30-20.50 ande Lena Emilsson (S) ordförande Catharina Malmborg (M) vice ordförande Marianne Svensson (S) ledamot Janet Andersson

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Programguide Öppet hus

Programguide Öppet hus Programguide Öppet hus Bergagymnasiet Lördagen den 14/11 2009 Kl. 10-14 Ringssjövägen Byggprogrammet (BP) Sallius Berga Gymnasiesärskolan 4-åriga programmen Verkstadsvägen Livsmedelsprogrammet (LP) Konditori

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2009/2010

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2009/2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2008-11-04 Dnr 08-423/4236 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2008-11-27 Studievägsutbudet

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-12-17 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 17 december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på

Läs mer

Kort om gymnasieskolans yrkesexamen

Kort om gymnasieskolans yrkesexamen Kort om gymnasieskolans yrkesexamen Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Vuxenutbildningen (Alléskolan i Leksand)

Vuxenutbildningen (Alléskolan i Leksand) 1(2) Plats och tid Förvaltningshuset på Golfvägen i Rättvik, kl 9:00-10:30 Beslutande Ledamöter Lotten Kluck (L), ordförande Joanna Strid (C), vice ordförande Lars Halvarsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot. Christel Pettersson. Catharina Malmborg Förvaltningens expedition Paragrafer 9-16

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot. Christel Pettersson. Catharina Malmborg Förvaltningens expedition Paragrafer 9-16 Sida 1 (13) Plats och tid Bergagymnasiet, Ringsjövägen 2 i Eslöv klockan 18.30-21.55 Beslutande Lena Emilsson (S) ordförande Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot Ola Hyltén

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun kolinspektionen Klaragymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Wäsby Restaurangskola 1 (3) Wäsby Restaurangskola AB Kanalvägen 3 A 194 61 Upplands

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer Kriterietolkningar Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning - den egna verksamheten generellt. Exempel på information som bör finnas med är skolan storlek och upptagningsområde,

Läs mer

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot Marianne Svensson (S) ledamot Kent Karlsson (KD) tjg ers för Ola Hyltén (C)

Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot Marianne Svensson (S) ledamot Kent Karlsson (KD) tjg ers för Ola Hyltén (C) Sida 1 (14) Plats och tid Bergagymnasiet, Ringsjövägen 2 i Eslöv klockan 18.30-20.45 ande Lena Emilsson (S) ordförande Catharina Malmborg (M) vice ordförande Janet Andersson (S) ledamot Marianne Svensson

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Våra delmål Medborgare och andra intressenter Inriktningsmål/uppdrag Effektmål Resultatmått/indikator

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Centralskolan, klockan 16.00 19.45 ande Övriga närvarande Majja Neverland (V), ordförande Thommy Ukkonen (S) Frida Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Åsa Eriksson (S),

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Sammanträdesprotokoll 9 (13) Utskottet för arbete och försörjning

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Sammanträdesprotokoll 9 (13) Utskottet för arbete och försörjning ----, - ESLÖVS Sammanträdesprotokoll 9 (13) 2014-02-06 Utskottet för arbete och försörjning 7 AoF.2014.0009 Förslag till beslut angående Mål och riktlinjer för det myndighetsövergripande arbetet med det

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2015

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2015 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 215 Innehåll... Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal gymnasieskolor

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp - för elever i gymnasie- och gymnasiesärskolan med extraordinärt behov av särskilt stöd

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp - för elever i gymnasie- och gymnasiesärskolan med extraordinärt behov av särskilt stöd Linköpings kommun linkoping.se Tillämpningsanvisningar för ansökan om Innehåll 1 Inledning 3 2 Målgrupp 3 3 När inte betalas ut 3 4 Tilläggsbeloppets storlek 4 5 Ansökan 5 5.1 Krav på underlag 5 5.2 Ansvar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom.

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. 2013-07-31 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-08-07 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. Föredragningslistan skickas till

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen

Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen Sammanträdesprotokoll från Barn- och utbildningsberedningen PLATS Sunderbyns Kurs och konferens, Södra Sunderbyn BESLUTANDE Sven Nordlund, (mp), Kalix Carina Sammeli, (s), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Annica

Läs mer

Den kommunala gymnasieskolans organisation läsåret 2008/2009

Den kommunala gymnasieskolans organisation läsåret 2008/2009 BUF 2008-10-08 AN Den kommunala gymnasieskolans organisation läsåret 2008/2009 Barn- och utbildningsnämnden föreslås fastställa den kommunala gymnasieskolans organisation läsåret 2008/2009 (Bilaga 1 och

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (7) Se nästa sida. Agneta Fränngård. Magnus Alm (S) Mats Anderberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (7) Plats och tid Beslutande Mackleanskolan, Stora Torggatan 13, Skurup. Samling innanför entrén., 2015-03-16, kl. 14.00 Se nästa sida. Övriga närvarande Justerade paragrafer 10-12 Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-09-13 81 (91) Plats och tid Vidåkersskolan Vingåker, torsdagen den 13 september 2012, kl. 08.30-11.00 Beslutande Övriga deltagande Rutger Hallin (M) ordf Robert Skoglund (S) Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LYSEKIL SOTENÄS GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMND. Sammanträdestid: 2014-06-25 Kl. 10.30-11.45

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LYSEKIL SOTENÄS GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMND. Sammanträdestid: 2014-06-25 Kl. 10.30-11.45 1 (8 1 (8) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LYSEKIL SOTENÄS GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMND Sammanträdestid: 2014-06-25 Kl. 10.30-11.45 Lokal: Borgmästaren, stadshuset Lysekil Beslutande Ragnhild Selstam (M),

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Beslut: Utbildningsnämnden godkänner upprättat svar och översänder det till Kommunstyrelsen.

Beslut: Utbildningsnämnden godkänner upprättat svar och översänder det till Kommunstyrelsen. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2015-09-22 142 Dnr 2015/UN0169 612 Redovisning av Utbildningsnämndens uppdrag 2015 Utreda möjligheterna att stärka elevernas förutsättningar att möta framtidens

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:3854 Falu Frigymnasium Aktiebolag Org.nr. 556611-2834 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Falu Frigymnasium belägen i Falu kommun 2(8) Dnr 44-2015:3854 Tillsyn i Falu

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16. 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.00 Björn Furugren

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 15.20

Kommunkontoret kl 14.00 15.20 1(11) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 15.20 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Bengt Jarring, (KD) tjänstgörande ersättare Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kristofer Persson Kärki, (S)

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (19) Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2012-01-23. Plats och tid Stadshuset Emanuel Möller, klockan 18.30-20.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (19) Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2012-01-23. Plats och tid Stadshuset Emanuel Möller, klockan 18.30-20. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (19) Plats och tid Stadshuset Emanuel Möller, klockan 18.30-20.45 Beslutande Catharina Malmborg (M) ordförande Marianne Svensson (S) förste vice ordförande Ola Hyltén (C) andre

Läs mer

Antimobbningsgruppen. Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell

Antimobbningsgruppen. Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell EHT- information Antimobbningsgruppen Erika Aspers Erik Larsson Åsa Högemark Paula Chavez Dan Carlsson Annvi Adolfsson Inga Jurefors Marie Lengdell Stödinsatser Extra anpassningar Intensifiera extra

Läs mer

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 Birgitta Andersson (M), Ordförande Per-Erik Andersson (C) Eva Malvå (MP) Lena

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Sämre resultat i grundskolan Sämre resultat gymnasieskolan

Sämre resultat i grundskolan Sämre resultat gymnasieskolan Sämre resultat i grundskolan Sämre resultat gymnasieskolan Gymmnasiet nu Behörighetskrav: G i Matematik, Svenska och Engelska 16 Nationella program + Individuella programmet och ett stort antal specialutformade

Läs mer

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens utbildningsutskott OBS platsen! KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Ilsbo skola, 4/5:ans klassrum Tid: Måndag

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-05-16 Tid och plats 19.00 Bällstarummet Kallade tjänstemän Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30

Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 Tyresö kommun Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid: Sammanträdesrum Myggdalen, Kommunhuset, Tyresö centrum Torsdagen den 14 november 2013, kl 18.30 105 Beslut i kommunfullmäktige/kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-28 Dnr 44-2011:2344 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut Föräldrakooperativet Nils Holgerssonskolan, ekonomiska förening 2011-06-28

Läs mer

Gymnasienämnden 2001-02-20 1 (12)

Gymnasienämnden 2001-02-20 1 (12) Sammanträdesdatum 1 (12) Plats och tid Birger Sjöberggymnasiet, Idrottsgatan 7, 2001-02-20, kl 15.00-18.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s),

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2008-05-14 84

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2008-05-14 84 Utskottet Lärande och stöd 2008-05-14 84 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 30-17 00 Studiebesök på Sfi ANC Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 1 (12) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) från 81 och framåt Christer Grankvist (S) Lennart

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2013-09-10

PROTOKOLL 1 (10) 2013-09-10 PROTOKOLL 1 (10) 2013-09-10 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten Kl. 10.00-11.35 ande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Inger Lundqvist (FP) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik

Läs mer