UTKAST B UTGÅNGSPUNKTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTKAST B 1 2003-08-28 UTGÅNGSPUNKTER"

Transkript

1 1 UTKAST B UTGÅNGSPUNKTER Överenskommelse med anledning av rehabiliteringsgarantin mellan företaget/myndigheten XX å ena sidan och Försäkringskassan i Stockholms län och Stockholms läns landsting å den andra Rehabiliteringsgarantin Försäkringskassan i Stockholms län (FK) och Stockholms läns landsting (SLL) har beslutat införa en gemensam rehabiliteringsgaranti i länet fr.o.m. den 1 januari Omfattning Garantin skall omfatta medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering för de av länets invånare mellan 16 och 64 år som har anställning och där Stockholms läns allmänna försäkringskassa enligt 5 kap. 4-6 socialförsäkringslagen ska avgöra ärendet. Till att börja med gäller garantin personer med sjukdomar i rörelseorganen och då i ett första steg för målgruppen personer som har värk i rygg, axlar och nacke samt är sjukskrivna på hel- eller deltid. Inklusions- och exklusionskriterier framgår av bilaga 1. Den enskilde har efter att ha kvalificerat sig till garantin rätt att inom två veckor få en utredning och bedömning gjord. Handlingsplan skall upprättas och rehabiliteringsinsatser insättas snarast och senast fyra veckor efter det att rehabiliteringsbehov konstaterats. Mål för samverkan mellan FK och SLL Insatserna för utredning/bedömning och rehabilitering skall sättas in tidigt och vara samordnade med syfte att återföra den sjukskrivne individen till förvärvsarbete och/eller ett aktivt liv i övrigt, att minska/förhindra onödig sjukvårdskonsumtion och effektivisera omhändertagandet av människor i behov av rehabilitering samt förhindra onödiga sjukskrivningar och minskat antal sjukskrivningsdagar. Garantin skall genom detta medverka till att inom en treårsperiod bryta nuvarande trend med ökat antal sjukskrivningar och förtidspensioner. Rehabiliteringsarbetet skall effektiviseras så att den enskildes livskvalitet ökar samtidigt som positiva samhällsekonomiska effekter kan uppnås. Det är också en förutsättning att den enskilde aktivt medverkar i rehabiliteringen. 1 Gäller alla arbetsgivare som hittills deltagit i samverkansprojektet med undantag av koncerner/motsvarande.

2 2 Ansvar Landstinget ansvarar för den medicinska rehabiliteringen och Försäkringskassan för samordningen av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Parterna har ett gemensamt ansvar för att samverka så att rehabiliteringen sätts in tidigt och är samordnad. SAMARBETSOMRÅDEN OCH ÅTAGANDEN 1 Arbetsgivarens åtaganden: - Att tillsammans med den anställde göra en väl genomarbetad rehabiliteringsutredning och skicka den till försäkringskassan senast inom 6 veckor från sjukskrivningens början eller när FK begär det. - Att informera/utbilda alla chefer om rehabiliteringsgarantin och denna överenskommelse. - Så långt det är möjligt, inom verksamhetens ram och enligt lagstiftning, anpassa den anställdes arbetsplats/arbetsuppgifter efter dennes förutsättningar. - Om det är klart att den anställde inte kan återgå till tidigare arbetsuppgifter även om de anpassas, pröva placering till andra arbetsuppgifter inom företaget. - Att samverka med andra arbetsgivare, med hjälp av arbetsgivarringar eller andra liknande metoder, för att försöka finna lämpliga arbetsuppgifter till den som genomgått rehabilitering och inte kan återgå till nuvarande arbetsgivare. - Tillse att personer i ansvarig ställning deltar i rehabiliteringsmöten där individens rehabilitering beslutas och en handlingsplan görs upp. 2 Arbetsgivaren kan anmäla en anställd till garantin Arbetsgivaren har möjlighet att i samråd med den anställde anmäla till FK att den anställde bör komma i åtnjutande av rehabiliteringsgarantins möjligheter. Företagshälsovården kan här vara arbetsgivarens till hjälp. 3 Försäkringskassans och SLL:s gemensamma åtaganden: Genom avtalet om rehabiliteringsgarantin har Försäkringskassan i Stockholms län och Stockholms läns landsting gemensamt åtagit sig följande: - Ge den enskilde, som uppfyller villkoren för garantin, rätt till utredning och bedömning av rehabiliteringsbehovet - Om behov av rehabilitering bedöms föreligga - Upprätta handlingsplan tillsammans med arbetsgivare - Genomföra rehabilitering vanligen inom en fyraveckorsperiod - Göra uppföljning - På ca nio platser i länet inrättas lokala rehabiliteringsteam som i sin enklaste form består av sjukgymnast och försäkringskassehandläggare. Denna resurs står för genomförandet av garantin. Vid behov remitteras individen till ett ryggcentrum som är multidisciplinärt sammansatt. 4 Försäkringskassans åtaganden: FK har åtagit sig att till arbetsgivare utse en diskussionspartner och informationsgivare för rehabiliteringsgarantifrågor. Särskild överenskommelse om detta träffas lokalt med ansvarig områdeschef.

3 3 5 SLL:s åtaganden. Ca fyra Ryggcentra (RC) kommer att inrättas i länet. De kommer att få en framträdande roll vid bedömning och behandling av personer med ryggbesvär. De skall kännetecknas av ett tvärprofessionellt arbetssätt. I enheterna skall finnas ett brett spektrum av yrkeskompetenser som läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, naprapater, beteendevetare som psykologer, kuratorer samt sjuksköterskor. I uppdraget ingår aktivt samarbete med försäkringskassan. 6 Parternas gemensamma åtaganden: På rehabiliteringsmöten besluta om hur ansvaret och kostnaderna för olika delar av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen skall fördelas. 7 Oenighet Om parterna inte kan komma överens om hur en fråga som ingår i överenskommelsen skall lösas, skall denna fråga lyftas till ledningsnivån inom respektive organisation. Om enighet ej kan uppnås upphör överenskommelsen att gälla i detta ärende. 8 Nätverk I samband med uppföljning av verksamheten inom rehabiliteringsgarantin förbinder sig parterna att medverka i nätverk för fortsatt information och diskussion. 9 Giltighetstid Överenskommelsen gäller under ett år fr.o.m och förlängs med ett år i sänder om det inte skriftligen har sagts upp senast 3 månader före giltighetstidens utgång. 10 Uppföljning av rehabiliteringsgarantin Uppföljning kommer att ske efter 6 och 12 månader. Den innefattar också uppföljning av överenskommelsen 11 Lokala överenskommelser Med denna överenskommelse som grund, kan även lokala, mer preciserade överenskommelser slutas. Stockholm den

4 4 Utdrag ur tjänsteutlåtande Bil. 1. Förslag till rehabiliteringsgaranti i Stockholms län gemensamt åtagande mellan Försäkringskassan i Stockholms län och Stockholms länslandsting Vilka ska omfattas av garantin Målgruppen för garantin är inledningsvis den: - Som har besvär med värk i rygg, nacke och axlar som påbörjar en sjukskrivning efter har varit sjukskriven på hel- eller deltid i minst fyra veckor eller på hel- eller deltid har varit sjukskriven för sådana besvär i minst två veckor vid två tillfällen under de senaste 12 månaderna. Inklusionskriterier; utifrån socialförsäkringens grunder gäller att : - Garantin initieras av vårdgivande läkare eller av försäkringskassan - Garantin begärs hos försäkringskassan - Rätt till ersättning föreligger - Sjukanmälan/sjukskrivning skett efter Individen är i åldern år - Har anställning eller är aktiv egen företagare - Är folkbokförd i Stockholms län - Har förklarat sig villig att vara delaktig i garantin genom att aktivt deltaga i rehabiliteringsprocessen - Inklusionskriterier; för den medicinska bedömningen gäller att: - Individen tillhör behovsgruppen värk i rygg-nacke-axlar - Fortsatt sjukskrivning hel- eller deltid p g a arbetsoförmåga - Individen inte har nedan angivna medicinska besvär - Exklusionskriterier: - Känd malign sjukdom - Känd bakteriell eller reumatisk inflammation - Känd bensjukdom (osteoporos eller osteomalacie) - Whiplash (ingår ej i ett första införandesteg eftersom särskilda behandlingsvägar redan finns) - Fibromyalgi (ingår ej i ett första införandesteg eftersom särskilda behandlingsvägar redan finns) - Ryggbesvär som beror på graviditet - Individ som inte förväntas återgå i arbete på hel- eller deltid efter rehabiliteringsinsatsernas avslutande - Individ som omfattats av garantin för samma åkomma under de senaste tre åren. Storleken på målgruppen beräknas till maximalt personer per månad.

5 5 Vad behöver målgruppen- individen i fokus De som har besvär med värk i rygg, nacke och axlar är den största gruppen inom området besvär från rörelseorganen. Många har diffus värk och få får adekvat hjälp. Målgruppen är i stort behov av tvärfunktionella insatser eftersom värkproblem dels tenderar att vara långvariga i tiden och därtill leda till påföljande mångfacetterade problem. Garantins omhändertagande har därför följande fem grundbultar som grundas på erfarenhetsbaserade framgångsfaktorer vid lyckad rehabilitering: 1. Diagnos 2. Handlingsplan 3. Förändringsstöd genom framförallt undervisning 4. Undervisningen sker företrädesvis i grupp 5. Uppföljning Denna målgrupp inom rörelseorganens sjukdomar är i stort behov av såväl tidiga som samordnade insatser av vården och försäkringskassan gemensamt. Målgruppen har idag inte något specifikt och gemensamt insats- eller rehabiliteringsprogram och får därför oftast inte sådana insatser som leder tillbaka till arbete. Tidsaspekterna är kritiska, såväl från insjuknande till åter i arbete, som för rehabiliteringsåtgärderna som sådana. Kort väntan, snabba och effektiva insatser samt tidsknuten uppföljning ingår. Andra kritiska aspekter handlar om att målgruppen tidigt behöver rätt diagnos och rätt stöd för att åter komma i arbete på rätt sätt. Vad ska garanteras och inom vilken tid SLL och FK garanterar tillsammans att individen ges möten med gemensamma FK-SLLresurser för att klarlägga individens besvär och rehabiliteringsbehov. Garantin ges i en för parterna såväl gemensam som sammanhängande verksamhetsprocess som sätter individen i fokus för alla insatser. Garantin bygger på individens aktiva medverkan. Garantin ger individen rätt till: - Utredning och bedömning av behovet av rehabilitering senast inom 14 dagar efter kvalificering till garantin. Målsättningen ska dessutom vara att utredning och bedömning av rehabiliteringsbehovet sker i nära anslutning till läkarens ställningstagande till sjukskrivning som fortsätter efter den inledande fyraveckorssjukskrivningen, d v s inom loppet av några dagar. - Upprättande av handlingsplan samt rehabiliteringsinsatser insättes snarast och senast fyra veckor efter det att rehabiliteringsbehov konstaterats. - Uppföljning, bedömning av effekter på hälsa och arbetsförmåga vid avslutningen av garantin och vid två uppföljningstillfällen, efter sex och efter 12 månader. Vilka ska genomföra insatserna Garantins insatser kan ges av två instanser som är SLLs och FKs gemensamma resurs för genomförande av garantin; lokalt upprättade och lokalt anpassade rehabiliteringsteam (RT) och insatser vid de fyra ryggcentra (RC) som SLL planerar att inrätta. Garantin åberopas hos FK. RT är första instans och ger ett visst utbud av insatser som kopplas till teamets resurser.

6 6 RT/FK remitterar vid behov till RC som är ett multidisciplinärt sammansatt centrum som ger stöd för individer om RTs utbud inte kan antas vara adekvat för individens behov. RC tar då över rehabiliteringsansvaret för individen. Garantierbjudandet ges vid ca nio platser i länet av lokala rehabteam samt vid fyra platser av ryggcentrum. Lokala rehabteam: Rehabiliteringserbjudandet innebär i normalfallet att rehabteamets insats omfattar rehabiliteringsåtgärder som ges inom en fyraveckorsperiod. Insatserna ska påbörjas så snart som möjligt. Annan rehabilitering kan överenskommas och dokumenteras i handlingsplanen men ges då utanför garantin. Ett rehabteam består i sin enklaste utformning av en sjukgymnast samt en försäkringskassehandläggare som tillsammans med remitterande/behandlande läkare möter patienten gemensamt efter behov. Läkaren är antingen den vårdgivande läkaren eller om så behövs en för garantin anlitad konsultläkare. Teamet är mobilt och möts på vårdcentral, sjukhus, försäkringskassan eller annan lämplig plats. Teamets arbete drivs utifrån parternas respektive ansvar, vilket bland annat vid behov kan innebära enskilda möten med individen, utöver teamets gemensamma möten. Teamet svarar för: - funktionsbedömning - upprättande av handlingsplan - förändringsstöd/ motivationsstöd inför rehabiliterings och återgång i arbete - undervisning, företrädesvis i grupp - rehabiliteringsinsatser, oftast sjukgymnastik och träning - uppföljning Teamets arbete kan beskrivas enligt följande: - undervisning och diskussion om rygg-nacke-axlar - rörelseträning och ev. Sjukgymnastik Försäkringskassetjänstemannen svarar för: - information och diskussion om kundens rättigheter, skyldigheter och möjligheter enligt socialförsäkringslagstiftningen - kontaktar arbetsgivaren, driver och aktiverar samverkan, bland annat att rehabutredning inlämnas tidigt, helst inom 6 veckor - utredning av behov av arbetslivsinriktad rehabilitering Ryggcentra: beslutade dåvarande hälso- och sjukvårdsnämnden om upphandling av ryggmedicinska centrumbildningar (RC) och att i förhandlingar med försäkringskassan diskutera eventuella delfinansiering från kassan.

7 7 För närvarande pågår förberedelser för upprättande av fyra ryggcentra. De kommer att få en framträdande roll vid bedömning och behandling av personer med ryggbesvär. De ska kännetecknas av ett tvärprofessionellt arbetsätt. I enheterna ska finnas ett brett spektrum av yrkeskompetenser som läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, naprapater, beteendevetare som psykologer, kuratorer samt sjuksköterskor. I uppdraget ingår aktivt samarbete med försäkringskassan Hur ser rehabiliteringsprocessen ut - vad får individen Rehabiliteringsprocessen sker i fem steg. Rehabiliteringen utgör ett av de fem stegen och ges inom en fyraveckorsperiod eller enligt vad som överenskommits i handlingsplanen, oftast mindre omfattande insatser. Andra insatser kan förekomma, främst av andra aktörer, men sker då inte inom ramen för garantins, dvs. Inom ramen för vad SLL och FK gemensamt kan garantera genom RT eller RC. Individen får ett omhändertagande som baseras på ovan nämnda grundbultar och rätt till utredning, bedömning, planering, handlingsplan och genomförande av rehabilitering inom givna tidsramar, se ovan. Hur ser beslutsprocessen ut Garantiprocessen drivs genom att beslut fattas i fem steg. Under rehabiliteringen genomförs i princip bara redan fattade beslut. 1. Bedömning av om individen omfattas av garantin eller ej. Det sker separat av vardera vården och FK. Därvid svarar landstingets hälso- och sjukvård, oftast genom husläkaren, för den medicinska bedömningen enligt ovan redovisade inklusions- och exklusionskriterier. På motsvarande sätt svarar ansvarig försäkringskassehandläggare för bedömning utifrån socialförsäkringskriterierna enligt ovan. 2. Utredning: vid beslutspunkt 1 genomförs utredning och bedömning av rehabiliteringsbehovet och beslut fattas om vad som eventuellt behöver utredas vidare. I detta möte är läkaren drivande och försäkringskassehandläggaren och sjukgymnasten bidrar med information och stöd till individen. Här går individen och RT och vid behov arbetsgivaren gemensamt igenom nuläge, befintliga data inkluderande kriterieuppfyllandet. I vissa fall behövs inte fler beslutspunkter - RT-möten - för att handlingsplan för rehabilitering ska kunna upprättas. Om befintliga underlag räcker kan beslutspunkt 2 genomföras direkt här. 3. Handlingsplan: vid beslutspunkt 2 tas gemensamt beslut om handlingsplan. I detta möte är försäkringskassehandläggaren drivande och sjukgymnasten och läkaren bidrar. Övriga aktörer deltar som beslutsfattare vid behov. Här genomför individen, RT, arbetsgivaren och ev. övriga aktörer gemensamt bedömning och diskussion. Behövs rehabilitering, genom RT eller annan rehabilitering och i så fall vilken? Gemensamt beslut tas om handlingsplan och varje aktör svarar därefter för sitt åtagande inom ramen för sin organisations krav och skyldigheter.

8 8 4. Rehabilitering: rehabilitering inleds. Inom ramen för garantin ges normalt rehabiliteringsinsatser inom en fyraveckorsperiod med ny bedömning om grad av sjukskrivning. Annat kan ha överenskommits och beskrivs i så fall i handlingsplanen. 5. Avslutning: individen möter RT och garantin avslutas. Under avslutningen fattas inga nya beslut. I avslutningen ingår två uppföljningstillfällen, efter sex respektive tolv månader. Uppföljningen genomförs av RT. Under hela processen finns ett antal utgångar där beslut fattas löpande och av individen i samverkan med RT, t ex när återgång i arbete inte är aktuell eller ska ske. När medicinska såväl som arbetslivsinriktade insatser kan sättas in tidigt bör beslut om detta ske direkt utan väntan på handlingsplanens upprättande e t c. Hur ser resursbehovet ut personal och kostnader SLLs personal och kostnader: vid nio platser i länet inrättas minst ett RT med sjukgymnast (heltid) och vid behov läkare (deltid). Läkaren är således en kompletterande/ersättande förstärkningsresurs på konsultbasis till teamet. Kostnaderna för dessa uppskattas till ca 1.1 mkr per team inkluderande lönekostnader och lokal. Dessa kostnader är inte nya, betydande delar ligger inom ramen för ordinarie verksamhet. FKs personal och kostnader: till teamet knyts en handläggare, kostnad ca 0.45 mkr. Totalt beräknas ca 30 handläggare behövas för flexibel bemanning av teamen, beräknad kostnad 10 mkr. Utöver kostnaderna för teamen behövs stöd till det lokala samarbetet. För detta ändamål föreslås 3 mkr reserveras. Som exempel kan nämnas behov av utbildning, seminarier etc. För uppföljning samt verksamhetsutveckling av samarbetsmodellen behövs en processtödjare. För detta ändamål föreslås att 0.2 mkr reserveras. Uppföljning Ansvaret för uppföljning av garantin åligger försäkringskassan. Uppföljningen ska ske dels på individnivå, dels övergripande. Därvid ska klarläggas om den enskilda individen har fått insatser enligt krav på garantin. Vidare ska återgång i arbete följas upp. Redovisning sker månatligen till ledningarna inom FK i Stockholms län och hälso- och sjukvården inom Stockholms läns landsting. Utvärdering Utvärdering ska ske i enlighet med den projektplan som fastställdes av (dåvarande) hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting och försäkringskassans styrelse. Projektledningen arbetar med ett förslag till hur denna kommer att genomföras. Ansvarsfördelning - regleras i avtal

9 9 Ansvarsfördelningen och samarbetet mellan parterna regleras centralt genom principavtal på länsnivå (under utarbetande). I principavtalet regleras ansvarsfördelningen mellan FK och SLL beträffande RT och de insatser vid RC som ges inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Avtalet ska omfatta överenskommelser om uppföljning av garantin som verksamhetsprocess. SLL ansvarar för garantins medicinska delar samt för bedömning, beslut och genomförande av den medicinsk rehabiliteringen inklusive finansiering av detta. FK ansvarar på motsvarande sätt för socialförsäkringens delar samt för bedömning, beslut och genomförande av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen inklusive finansiering av detta. Parterna bedriver tillsammans en gemensam och sammanhängande process i den ordinarie verksamheten. Insatserna vid RT och insatserna vid RC inom ramen för garantin är parternas gemensamma ansvar. I denna sammanhängande process tas de olika kompetenserna tillvara med fokus på individens egen medverkan. Framtagna beslut är ett gemensamt ansvar mellan SLL och FK och baseras på den gemensamt utförda totala bedömningen och de gemensamt tagna besluten. Parterna har ett gemensamt intresse av att arbetsgivaren tidigt kommer in i och vid behov deltar i och genomför rehabiliteringsutredning. Försäkringskassan ansvarar för och driver aktivt denna samverkan. Avslutning av garantin samt uppföljning åvilar både FK och SLL. Försäkringskassan ansvarar för registrering av varje begäran/individ i garantin.

HSU p 8 1 (9) LANDSTINGSSTYRELSEN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET TJÄNSTEUTLÅTANDE Beställarkontor Vård LS

HSU p 8 1 (9) LANDSTINGSSTYRELSEN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET TJÄNSTEUTLÅTANDE Beställarkontor Vård LS HSU 2003-04-22 p 8 1 (9) LANDSTINGSSTYRELSEN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUTSKOTTET TJÄNSTEUTLÅTANDE Beställarkontor Vård 2003-04-09 LS 0301-0060 Förslag till rehabiliteringsgarant i Stockholms län gemensamt åtagande

Läs mer

UTKAST A UTGÅNGSPUNKTER

UTKAST A UTGÅNGSPUNKTER 1 UTKAST A 1 2003-08-28 UTGÅNGSPUNKTER Överenskommelse med anledning av rehabiliteringsgarantin mellan företaget/myndigheten XX å ena sidan och Försäkringskassan i Stockholms län och Stockholms läns landsting

Läs mer

Utvidgning av rehabiliteringsgaranti i Stockholms län, steg 2 ett gemensamt åtagande för landstinget och försäkringskassan. - Projektdirektiv FÖRSLAG

Utvidgning av rehabiliteringsgaranti i Stockholms län, steg 2 ett gemensamt åtagande för landstinget och försäkringskassan. - Projektdirektiv FÖRSLAG FÖRSLAG 2003-08-25 Utvidgning av rehabiliteringsgaranti i Stockholms län, steg 2 ett gemensamt åtagande för landstinget och försäkringskassan - Projektdirektiv 2 Projekt Utvidgning av rehabiliteringsgaranti

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig Sjuk och osynlig Vilka är vi? Sara Mendelson - samordnare Enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad kommun Mail; sara.mendelson@halmstad.se Telefon; 035-13 78 36, 0708 743 267 Pia Ryberg - samverkansansvarig

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen

Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2013-03-21 Rehabiliteringsprocessen Syftet med sammanställningen är att tydliggöra rehabiliteringsprocessens olika delar och vara ett stöd i ett aktivt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering RIKTLINJE Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering KTH:s viktigaste resurs är de anställda. På KTH arbetar vi aktivt för att minska sjukfrånvaron och förebygger att anställda får behov av rehabilitering.

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013.

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013. Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013. Innehåll Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013....

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 40(64) 31 Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende Innan styrelsens sammanträde har ledamöterna fått information i detta

Läs mer

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering 1 Fackets uppdrag Medlemmarnas intresseorganisation Inte ta över andras ansvar men ligga steget

Läs mer

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Träder i kraft den 1 juli 2008 respektive den 1 jan 2009 Jan Regeringen vill effektivisera sjuk-skrivningsprocessen och öka möjligheterna för sjukskrivna

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2001:1 av Sunhild Dietrich-Larsson m fl (mp) om vidareutbildning av sjuksköterskor inom ätstörningsvården Föredragande landstingsråd: Andres Käärik ÄRENDET Motionären

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdkedjan utvecklingsgrupp psykiatri 1 Antagits av TKL 2010-09-24 Utvärderas senast 2011-12-31 RIKTLINJE för samordnad vårdplanering utifrån överenskommelse

Läs mer

Rodret Fördjupat stöd mot arbete

Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret är en jobbcoachingverksamhet som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Har man varit sjukskriven eller arbetslös under en längre tid kan det vara svårt att

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Förändrade regler i sjukförsäkringen 1 januari 2010 Regeländringar i sjukförsäkringen November 2009 Sida 1 Regeländringarna från 1 juli 2008 Införande av

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen Statistik gällande vecka 49-2015 Öppet arbetslösa: 37, varav 2 i åldern 16-19 Tim- eller deltidsanställda: 15, varav 1 i åldern 16-19 Förhindrade att arbeta: 8 varav

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 2 2003 Avtalsområde Telecom ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde Telecom mellan ALMEGA

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal Bilaga 1 Tele2 Sverige AB Löneavtal giltighetstid 1 maj 2016 30 april 2017 Avtal om löner för Tele2 Sverige AB 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller mellan Tele2 Sverige AB, 556267-5164 ( Tele2 ) samt Tele2

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5. Budget 2012

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5. Budget 2012 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5 Budget 2012 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna

Information, rutiner och kontrakt till patient vuxna Extremt tandvårdsrädda patienter Var finns det idag möjlighet för extremt tandvårdsrädda att få behandling? I Västerås på Folktandvården Bäckby och Köping på Folktandvården finns team bestående av tandläkare,

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen - en process med många aktörer Gunilla Westerlund Lokalt samverkansansvarig FÖRSÄKRINGSKASSAN Förmåner inom socialförsäkringen exklusive pension som administreras av Pensionsmyndigheten

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektbenämning Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektledare och projektägare Karin Dahmén Leanlink Råd & Stöd, Omsorgskontoret Målgrupp/målgrupper Personer med psykiatriska

Läs mer

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008

TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA. Maj 2008 TFA -KL OM ERSÄTTNING VID ARBETSSKADA Maj 2008 1 Din trygghet om något händer - Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA - KL) Du är försäkrad via jobbet. Försäkringen är ett komplement till den ersättning

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2. 2.1 Vad är rehabilitering?... 2. 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2. 2.3 Den anställdes ansvar...

1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2. 2.1 Vad är rehabilitering?... 2. 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2. 2.3 Den anställdes ansvar... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2 2.1 Vad är rehabilitering?... 2 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2 2.3 Den anställdes ansvar... 4 2.4 Arbetstagarorganisationens ansvar... 4 2.5 Arbetskamraternas

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Alternativ till

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 1 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 2008 Antagen av tekniska nämnden den 27 februari 2008 9 2 Jämställdhetsplan för TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Planen gäller from 1 januari 2008 tom den 31 december

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer