Arvika kommun. Årsbokslut 2006 Rapport. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 18 mars 2007 Antal sidor: 12. Arvika årsbokslut 06 Rapport.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arvika kommun. Årsbokslut 2006 Rapport. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 18 mars 2007 Antal sidor: 12. Arvika årsbokslut 06 Rapport."

Transkript

1 Rapport Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 18 mars 2007 Antal sidor: KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

2 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 1 3. Syfte med granskningen 1 4. Metod för granskningen 2 5. Tillämpliga lagar och rekommendationer Allmänt om årsredovisningen Innehåll Särskilt om förvaltningsberättelsen 2 6. Granskning av årsredovisningen Begränsningar i revisionsuppdraget Innehåll enligt lag och rekommendationer Bedömning och förbättringsområden Förvaltningsberättelsen Finansiell information Resultaträkning, kostnads- och intäktsanalys samt driftsredovisning Balansräkning 6 7. Redogörelser för kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet 7 8. Analys av resultat och ställning Ekonomiskt utfall Kommunen Kommunkoncernen Investeringar Balansräkningen Balanskravet 9 9. Uppföljning mot av fullmäktige beslutade målsättningar Bedömning KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

3 1. Sammanfattning Kommunen redovisar ett resultatmässigt mycket starkt bokslut för Till detta bidrar positiva budgetavvikelser i såväl verksamheterna som finansförvaltningen. Vi delar kommunens uppfattning att de mätbara finansiella målen för året har uppnåtts och att balanskravet har uppfyllts. Kommunens verksamhetsmål med inriktning på god ekonomisk hushållning kommenteras inte i föreliggande bokslut. Detta, kombinerat med målens mycket övergripande karaktär försvårar en bedömning av om kommunen levt upp till de i budgeten för 2006 fastslagna verksamhetsmålen. Kommunens årsredovisning som är upprättad med betoning på det ekonomiska resultatet och ställningen uppfyller kraven i tillämpliga lagar och ger en rättvisande bild. 2. Inledning Vi har som ett led i revisionen av granskat årsbokslutet och årsredovisningen inklusive den sammanställda redovisningen för år Granskningen har utförts på uppdrag av kommunens revisorer och syftar ytterst till att ge revisorerna och kommunfullmäktige underlag för sin ansvarsprövning. Revisorerna skall bl a bedöma om redovisningen av kommunens verksamhet upprättats i enlighet med gällande lagstiftning och god redovisningssed. Arbetet har utförts med koncentration på redovisningsinformationen rörande kommunens ställning och resultat. I rapporten redogör vi för vår granskning och väsentliga förhållanden och iakttagelser avseende årsredovisningens innehåll och utformning kommenteras. 3. Syfte med granskningen Granskningen av årsredovisningen syftar till: att bedöma om årsredovisningen innehåller de uppgifter som krävs enligt lag om kommunal redovisning och att uttalanden från Rådet för kommunal redovisning efterlevs att bedöma om årsredovisningen ger en rättvisande bild av kommunens ställning och resultat att bedöma om fullmäktiges finansiella mål uppnåtts att bedöma om verksamheten bedrivits i enlighet med av fullmäktige beslutade mål för god ekonomisk hushållning i verksamheterna (effektivitet och kvalitet) att erhålla en uppfattning om huruvida ett balanserat resultat uppnåtts vid årets slut 1 (10)

4 4. Metod för granskningen Revisorernas uppdrag är till sin karaktär inriktat på övergripande bedömningar och ställningstaganden. Vi har utifrån detta perspektiv granskat att räkenskaperna är riktiga kombinerat med analytisk granskning och stickprovskontroller av underlag. Granskningen innefattar i huvudsak följande moment: Informationsinsamling genom intervjuer Insamling av relevanta dokument såsom bokslutsinstruktioner i kommunen Analys av resultat och ställning samt annan erhållen information Genomgång av balansräkning och bokslutsdokumentation 5. Tillämpliga lagar och rekommendationer 5.1 Allmänt om årsredovisningen Årsredovisningen skall redogöra för utfallet av verksamheten, finansieringen och det ekonomiska resultatet och ställningen vid årets slut. Enligt lagen om kommunal redovisning är kommunstyrelsen ansvarig för årsredovisningens upprättande och dess innehåll. Förvaltningsberättelsen ska innehålla en översikt över utvecklingen i kommunens verksamheter under räkenskapsåret och kommentera väsentliga händelser som inträffat under året. Lagstadgade regler för vad årsredovisningen skall innehålla finns i den kommunala redovisningslagen. Som komplement till lagstiftningen finns redovisningsrekommendationer från Rådet för kommunal redovisning. Lagstiftningen, rekommendationer tillsammans med etablerad praxis för upprättande av årsredovisning för kommunal verksamhet är det samlade regelverk som kommunstyrelsen har att beakta. 5.2 Innehåll Årsredovisningen skall enligt den kommunala redovisningslagen mer specifikt innehålla förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys, sammanställd redovisning (koncernredovisning) samt noter Särskilt om förvaltningsberättelsen Förvaltningsberättelsen avsikt är att beskriva utvecklingen av kommunens verksamhet under räkenskapsåret. Det innebär att bl a följande information bör finnas i en förvaltningsberättelse: 2 (10)

5 Viktiga förhållanden för att kunna bedöma kommunens ekonomi och ställning Väsentliga händelser i verksamheterna under året eller efter dess slut Kommunens förväntade framtida utveckling Väsentliga personalförhållanden och uppgifter om sjukfrånvaron Förhållanden av väsentlig betydelse för kommunens styrning och uppföljning Information om kommunens investeringsverksamhet under året En redogörelse över hur resultatutfallet förhåller sig till den budget som fullmäktige fastställt för den löpande verksamheten Upplysning om kommunen klarar det enligt kommunallagen stadgade balanskravet Kommentar till huruvida kommunen levt upp till sina finansiella och verksamhetsmässiga mål med koppling till god ekonomisk hushållning Vidare bör förvaltningsberättelsen enligt vår mening innehålla en kortfattad redogörelse över kommunstyrelsens och respektive nämnds verksamhet under räkenskapsåret. Redogörelsen bör innefatta en avstämning mot såväl de ekonomiska som verksamhetsmässiga målsättningar som fullmäktige fastställt för styrelsen eller nämnden. 6. Granskning av årsredovisningen 6.1 Begränsningar i revisionsuppdraget Det budgetdokument som fullmäktige fastställt för 2006 innefattar nedanstående allmänna verksamhetsmässiga målsättningar. Den kommunala organisationen skall arbeta utifrån ett medborgarperspektiv Organisationen skall utformas på ett ändamålsenligt sätt för att främja god ekonomisk hushållning Organisationen skall vara decentraliserad med så få organisationsnivåer som möjligt. Delegation av beslutsrätt skall bidra till snabb och effektiv beslutsgång Kommunen skall aktivt söka samverkan med andra kommuner och myndigheter 3 (10)

6 I årsredovisningen lämnas inga kommentarer till efterlevnaden av dessa övergripande verksamhetsmässiga mål av kommunledningen. Det kan även konstateras att målformuleringarna till sin karaktär är sådana att uppfyllelsen är svår att mäta. Av denna anledning begränsar vi bedömningen av kommunens måluppfyllelse till de i budgeten angivna finansiella målen för Innehåll enligt lag och rekommendationer Kommunens årsredovisning följer tidigare års principer och innehåller följande delar: Förvaltningsberättelse/Ekonomisk översikt med skriftliga kommentarer till - Resultat inklusive verksamhetens kostnader och intäkter - Finansiering inklusive investeringar - Tillgångar, skulder och eget kapital inklusive likviditet, soliditet, lån och pensionsmedel - Sammanfattning inklusive avstämning mot balanskrav Personalöversikt med kommentarer till bl a - antal anställda, åldersfördelning, personalkostnader, pensioner och frånvaro Kostnads- och intäktsstruktur med analys av - Driftsintäkter - Driftskostnader Resultaträkning för kommunen med jämförelsesiffror för föregående år samt med angivande av budget och avvikelse mot 2005 på övergripande nivå. Kassaflödesanalys för kommunen med jämförelsesiffror för Balansräkning för kommunen med jämförande siffror 2005 inklusive procentuell förändring. Ansvarsförbindelser i kommunen med jämförande siffror Noter till resultat- och balansräkningen med jämförande siffror från Driftsredovisning per nämnd och verksamhet med angivande av kostnader, intäkter och nettoutfall med jämförelse mot Investeringsredovisning fördelat på verksamheter och nämnder med angivande av utgifter och inkomster Sammandrag med väsentliga nyckeltal för senaste 4 åren 4 (10)

7 Koncernen - Verksamhet - Resultaträkning - Balansräkning - Kassaflödesanalys Redovisningsprinciper Ordförklaringar I separata tillägg till årsredovisningen återfinns; Redovisning av nämndernas verksamhet inklusive kommunstyrelse och administrativt kontor - Ekonomi med redovisning av kostnader och intäkter samt med budgetavvikelse - Beskrivning av verksamhet och måluppfyllelse - Nyckeltal för senaste 3 åren Bilagor - Redovisningsutdrag för drift, investeringar m m 6.3 Bedömning och förbättringsområden I den kommunala redovisningslagen ges en övergripande vägledning beträffande årsredovisningens innehåll. Lagstiftaren har inte valt att detaljreglera utan överlämnat till kommunerna att utveckla praxis och god sed på området. Man kan uttrycka detta som att lagen anger en lägsta nivå från vilken respektive kommun kan arbeta utifrån sina egna förutsättningar och förhållanden. Generellt kan sägas att det i landet under senare år skett en positiv utveckling på området mot alltmer informativa årsredovisningar. Inga väsentliga noteringar finns från granskningen av årsredovisningen för år Denna har upprättats enligt lagen om kommunal redovisning samt med hänsyn till de rekommendationer som lämnats av Rådet för kommunal redovisning. Resultat- och balansräkning bedöms ge en rättvisande bild av årets resultat och den ekonomiska ställningen vid årets slut. Eftersom bokslutet skall utgöra en rapportering från kommunstyrelsen till fullmäktige och övriga intressenter är det vår uppfattning att en underskrift bör göras av styrelsen för att understryka dess egenskap som rapportens avlämnare. 6.4 Förvaltningsberättelsen Förvaltningsberättelsen har en övervägande inriktning mot den ekonomiska redogörelsen och det är vår bedömning att innehållet väl motsvarar de krav som ställs enligt lagstiftningen. 5 (10)

8 Eftersom är svårt att bedöma det ekonomiska utfallet utan en uppfattning om vad som presterats i form av tjänster och service till medborgarna och de utmaningar som väntar kommunen i framtiden, är det vår uppfattning att de kommunala perspektivet skulle kunna utvecklas ytterligare i förvaltningsberättelsen. Detta kan t ex ta sig uttryck i en sammanfattande redogörelse för hur kommunen klarat att uppnå sina verksamhetsmål under året kompletterat med en översiktlig omvärldsanalys och framtidsbedömning. Läsaren kan då på ett övergripande plan få en uppfattning om vilka faktorer som är viktigast för den kommunala verksamhetens utveckling och förutsättningar, allmänt - och särskilt för Arvika. Styrelsens bedömning av hur dessa faktorer kan ändras i framtiden och hur detta kommer att påverka kommunens inriktning och service är exempel på vad man som läsare bör kunna vara intresserad av. Vår uppfattning är att kommunen, genom att arbeta utifrån ett tydligare läsar-/medborgarperspektiv och utifrån begrepp som överskådlighet, läsbarhet och relevans kan utveckla innehållet i förvaltningsberättelsen ytterligare. En väsentlig del av kommunens verksamhet bedrivs i bolagsform. Eftersom dessa områden även har praktisk betydelse för en stor del av kommuninnevånarna borde kommentarerna till dessa verksamheter kunna utvecklas. Genom att läsa respektive årsredovisning kan innevånarna ta del av bolagens redovisning men i dessa dokument ligger normalt inte tyngdpunkten på det kommunala perspektivet. 6.5 Finansiell information Avseende årsredovisningens finansiella delar; resultat- och balansräkning, kassaflödesanalys och bokslutskommentarer, är vår uppfattning att dessa ger en bra bild av kommunens ställning och resultat. Kommunens fyraårsöversikt innehåller ett antal uppgifter som även dessa ger en god och överskådlig bild av kommunens utveckling. Ett sätt att utveckla denna information kan vara att även göra jämförelser med liknande kommuner för att tillföra läsaren ytterligare information. Detta jämförande perspektiv på verksamheten kan förövrigt med fördel tillämpas även i andra sammanhang i årsredovisningen Resultaträkning, kostnads- och intäktsanalys samt driftsredovisning Vi bedömer att årsredovisningen innehåller alla väsentliga uppgifter som krävs för att bedöma kommunens kostnader och resultat för Balansräkning Även balansräkningen med tillhörande information ger enligt vår mening en överskådlig och rättvisande bild av kommunens ställning. Balansräkningens kompletterande information i form av noter är enligt vår uppfattning bra anpassat till informationskravet i årsredovisningen. 6 (10)

9 7. Redogörelser för kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet Årsbokslutet är kompletterat med beskrivningar av nämndernas och kommunstyrelsens olika verksamheter med inriktning på ekonomisk information kompletterat med redogörelser för väsentliga data om respektive verksamhet. Vi bedömer att innehållet är väl anpassat som en bilaga till årsredovisningen. 8. Analys av resultat och ställning 8.1 Ekonomiskt utfall Kommunen rapporterar per ett resultat på 39,2 Mkr. Inga jämförelsestörande eller extraordinära poster redovisas. Belopp i Mkr Utfall 2006 Budget 2006 Avvikelse mot budget Utfall 2005 Avvikelse mot 2005 Verksamhetens intäkter 284,7 267,9 16,8 264,8 19,9 Verksamhetens kostnader , ,9 20, ,2-16,4 Lösen av pensioner -39,0-39,0-8,7-30,3 Avskrivningar och nedskrivningar -51,6-46,0-5,6-48,0-3,6 Verksamheternas nettokostnad -995,5-988,0-7,5-965,1-30,4 Skatteintäkter 783,5 768,4 15,1 734,9 48,6 Statsbidrag/utjämningsavgift 221,7 224,4-2,7 231,0-9,3 Finansiella intäkter 35,2 6,2 29,0 30,3 4,9 Finansiella kostnader -5,7-2,0-3,7-4,2-1,5 Resultat e finansiella poster 39,2 9,0 30,2 26,9 12,3 Verksamhetens intäkter 2006 överträffar såväl budget som föregående år. Av intäktsanalysen framgår att det jämfört med 2005 är främst inom taxor och avgifter samt bidrag som den positiva avvikelsen uppstått. Kostnadsmässigt noteras att föregående års nivå överskrids med 16, 4 Mkr motsvarande ca 1,4 %, vilket pekar på att kostnadsutvecklingen är under kontroll i kommunen. Detta verifieras också av att verksamhetskostnaderna 2006 ligger 20,3 Mkr under budgeten för året. 7 (10)

10 Som framgår ovan har kommunen i bokslutet för 2006 redovisat en kostnad på 39,0 Mkr avseende lösen av pensioner. Förfarandet innebär att betalningsansvaret för de aktuella pensionerna övertas av ett pensionsinstitut. Kommunens resultat för året belastas på detta sätt med en frivillig pensionskostnad av engångskaraktär som, av denna storleksordning, hittills inte förekommit i kommunen och som inte varit budgeterad. Som en effekt av denna inlösen minskar kommunens redovisade ansvarsförbindelse för intjänade pensioner. En konsekvens är också att de framtida pensionskostnaderna kommer att bli lägre. Förfarandet kan alltså ses som ett komplement till den avsättning till pensionsfonden som görs i kommunen och som möjliggjorts av det mycket starka resultatet under året. Vi bedömer att redovisningen av denna kostnad är korrekt och att årsredovisningen ger en tillfredsställande beskrivning av förfarandet. Jämfört med 2005 är verksamhetens nettokostnader 30,4 Mkr högre under Resultatet efter finansiella poster är trots detta 12,3 Mkr bättre än föregående år. Finansieringsverksamheten visar en positiv avvikelse på närmare 43 Mkr. Resultatet 2006 ligger också 30,3 Mkr över budgeten för året, trots att ovanstående lösen av pensioner på 39 Mkr inte varit budgeterad. Rensat från denna effekt uppgår resultatet till 78,2 Mkr för 2006 vilket måste ses som ett mycket stark resultat. Inom såväl verksamhetens kostnader som intäkter finns väsentliga positiva budgetavvikelser som i kombination med ett gynnsamt skatteutfall och ett betydande finansiellt netto för året skapar det goda resultatet Verksamheterna Inga eller positiva budgetavvikelser redovisas från samtliga nämnder. Nämnd Nettokostnad Budgetavvikelse Kommunstyrelsen 124,7 15,4 Byggnadsnämnden 0,2 0 Miljö- och hälsoskydd 3,9 0,5 Barn- och utbildning 406,4 10,6 Socialnämnd 394,5 2,1 Fritidsnämnd 20,8 1,5 Kulturnämnd 18,5 0 Överförmyndare 0,8 0,1 Totalt nämnderna 969,8 30, Kommunkoncernen Det samlade resultatet i kommunkoncernen utgör 54,9 Mkr, varav 12,5 Mkr kommer från Arvika Stadshus AB, vilket är moderbolag till Arvika Elnät AB, Arvika Bostads AB m fl dotterbolag. 8 (10)

11 8.1.3 Investeringar Kommunen har budgeterat investeringar för 67,3 Mkr för 2006 och förbrukat av detta var vid utgången av året 50,6 Mkr. Ombyggnaden av Gateskolan och innerstadsprojektet tillhör de större investeringsprojekten under året. Investeringarna under 2006 ligger på samma nivå som under de senaste 4 åren, d v s på en jämförelsevis låg nivå. Ett större investeringsprojekt, på 50 Mkr, har emellertid genomförts i Arvika Bostads AB avseende uppförande av ett demensboende. Av årsredovisningen framgår vidare att investeringsbehovet under de kommande 10 åren kommer att öka väsentligt. Försäljning av fastigheter har skett med 4,8 Mkr. Av- och nedskrivningar redovisas med 51, 6 Mkr. I beloppet ingår en nedskrivning av aktier i Hamnbolaget AB med 5,2 Mkr, baserat på ett bedömt substansvärde i bolaget Balansräkningen De långfristiga fordringarna uppgår till 127 Mkr och ökar med 57,1 Mkr under Vid årsskiftet ingår under denna rubrik räntefria fordringar, som utbetalats enligt beslut i fullmäktige, på landstinget med 40 Mkr och på Vägverket med 25,7 Mkr. Lånet till landstinget löper på 15 år och amorteras under de sista 5 åren av löptiden. Återbetalningen av lån till Vägverket är kopplat till när medel för detta ändamål kommer att avsättas i verkets budget. En kortfristig fordran på Arvika Bostads AB på 50,6 Mkr har återbetalts under året. Kommunens pensionsfond som tillförts 20 Mkr under året, hade vid årsskiftet ett bokfört värde på 305,8 Mkr. Marknadsvärdet på balansdagen var 36,2 Mkr högre än det bokförda värdet. De totala pensionsförpliktelserna uppgick vid årsskiftet till 543,1 Mkr varav 26,1 redovisas i balansräkningen. Pensionsfondens marknadsvärde täckte på bokslutsdagen 63 % av förpliktelsen. 8.2 Balanskravet Resultatet utgör 39,2 Mkr för Detta innebär att kommunen med marginal klarar det s k balanskravet. 9. Uppföljning mot av fullmäktige beslutade målsättningar I budgeten för 2006 finns ett antal finansiella målsättningar. 9 (10)

12 1. Uppgiften att föra en ansvarsfull ekonomisk politik överordnas övriga politiska krav. 2. Verksamhetens nettokostnader (inklusive avskrivningar) skall långsiktigt inte överstiga 98 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. För 2006 är målet 98,4 %. 3. Investeringar finansieras med egna medel, lånefinansiering tillämpas endast i undantagsfall. 4. Avsättning till kommunens interna pensionsfond skall ske med minst 20 mkr per år. Det långsiktiga målet är att nå full fondering. I årsredovisningen kommenterar kommunen målen 2 4 och gör bedömningen att dessa har infriats. 9.1 Bedömning Verksamhetens nettokostnader enligt resultaträkningen utgör 995,5 Mkr vilket motsvarar 99 % av skatteintäkter och statsbidrag på totalt 1 005,2 Mkr. Efter justering för lösen av pensioner med 39 Mkr och nedskrivning av aktier med 5,2 Mkr görs i förvaltningsberättelsen bedömningen av målsättningen har infriats. Kostnadsandelen utgör då 94,6 %. Vi anser att de av kommunen gjorda justeringarna är i sammanhanget relevanta och att målet därmed har uppnåtts. Kommunen redovisar inga nya lån under året varför målsättningen med egen finansiering av investeringarna har infriats. Avsättning till pensionsfonden har gjorts med 20 Mkr under Detta mål är därmed nått. De verksamhetsmässiga målen kommenteras inte särskilt av kommunen i årsredovisningen. Vår bedömning är att revisorerna mot bakgrund av detta inte har ett tillräckligt underlag för att göra en egen bedömning av måluppfyllelsen och därför kan välja att avstå från en egen prövning, särskilt som målen också är av mycket övergripande karaktär. KPMG Anders Naeslund Auktoriserad och certifierad kommunal revisor 10 (10)

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Utkast Rebecca Lindström Cert kommunal revisor Mars 2015 Granskning av årsredovisning 2015 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehållsförteckning 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga och metod...

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Cecilia Fehling 20 mars 2014 Granskning av årsredovisning 2013 Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2014

Granskning av årsredovisning 2014 www.pwc.se Granskning av årsredovisning 2014 Räddningstjänsten V Blekinge Karlshamn, 2015-02-11 Rapportering från I den här rapporten presenterar vi resultatet av det arbete som vi har utfört vid granskning

Läs mer

Arvika kommun. Årsbokslut 2007 Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 24 februari 2007 Antal sidor: 12. Arvika årsbokslut 07 Rapport.

Arvika kommun. Årsbokslut 2007 Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 24 februari 2007 Antal sidor: 12. Arvika årsbokslut 07 Rapport. ABCD Arvika kommun Årsbokslut 2007 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 24 februari 2007 Antal sidor: 12 Arvika årsbokslut 07 Rapport.doc 2008 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Mars 2016 Granskning av årsredovisning 2015 Vilhelmina kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

Skurups kommun Rapport från granskning av delårsrapport per 2012-08-31

Skurups kommun Rapport från granskning av delårsrapport per 2012-08-31 Skurups kommun Rapport från granskning av delårsrapport per 2012-08-31 Per Larsson, Malin Holm Paulcén Syfte med granskningen Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen i Skurups kommun gjort en

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning per 2013-12-31 Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning, se bifogad rapport. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de

Läs mer

Organisationsnummer 717905-3256. Årsredovisning 2014. Riberstads Samfällighetsförening

Organisationsnummer 717905-3256. Årsredovisning 2014. Riberstads Samfällighetsförening Organisationsnummer 717905-3256 Årsredovisning 2014 Riberstads Samfällighetsförening 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 1(10) Filial af K/S Karlstad Bymidte, Sverige, Danmark Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärende 23

Kommunfullmäktige. Ärende 23 Kommunfullmäktige Ärende 23 O Eda kommun Kommunrevisionen 2015-10-09 Till: Kommunfullmäktige För kännedom: Kommunstyrelsen Revisorernas utlåtande avseende delårsrapport 2015-08-31 Vi har granskat kommunens

Läs mer

BRF GLADA LAXEN. Org.nr. 769623-3688 ÅRSREDOVISNING 2014

BRF GLADA LAXEN. Org.nr. 769623-3688 ÅRSREDOVISNING 2014 ÅRSREDOVISNING 2014 Styrelsen för Brf Glada Laxen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 3 RESULTATRÄKNING 4 BALANSRÄKNING

Läs mer

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2013-08-31. Audit KPMG AB

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2013-08-31. Audit KPMG AB Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2013-08-31 Audit KPMG AB Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Förvaltningsberättelse 3 3.1 Investeringsredovisning 3 3.2 Driftsredovisning 4 4. Resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning 2015 Finsam

Årsredovisning 2015 Finsam Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-05-06 Dnr: KS 2016/131 Kommunstyrelsen Årsredovisning 2015 Finsam Förslag till beslut Finsams årsredovisning för 2015 godkänns. Styrelsen beviljas ansvarsfrihet för 2015 års

Läs mer

Verksamhetsmål och finansiella mål. Driftsredovisningar för styrelser och nämnder. Kommentarer driftsredovisning

Verksamhetsmål och finansiella mål. Driftsredovisningar för styrelser och nämnder. Kommentarer driftsredovisning Innehåll Kontakter vid KPMG för denna rapport är Per-Olof Andersson Tel: 070-562 58 62 perolof.andersson@kpmg.se Ulrika Bergström Tel: 035-15 43 35 ulrika.bergstrom@kpmg.se Innehåll Inledning Granskning

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016

DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016 Januari Mars 2016 Nettoomsättningen uppgick till 1,0 (0,0) MSEK. Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -0,3 (-0,5) MSEK. Resultat

Läs mer

Styrelsen för Herrevadsbros Samfällighetsförening

Styrelsen för Herrevadsbros Samfällighetsförening Styrelsen för Org.nr: 716447-2701 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 2014-01-01 2013-01-01 Resultaträkning 2014-12-31 2013-12-31 Rörelseintäkter

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF PLAFONDPENSELN 2

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF PLAFONDPENSELN 2 ÅRSREDOVISNING 2015 BRF PLAFONDPENSELN 2 ORDLISTA FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Den del av årsredovisningen som i text förklarar verksamheten kallas förvaltningsberättelse (ibland verksamhetsberättelse eller

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Org nr Svenska Förpackningsföreningen f j föregående år. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i kronor. Uppgifter inom parentes avser resultaträkning - balansräkning - noter - 6 3 4 - förvaltningsherättelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2017-12-31 Revisionsrapport 2018-03-23 2018 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Rapport avseende intäktsredovisning. Mars 2005

Rapport avseende intäktsredovisning. Mars 2005 Rapport avseende intäktsredovisning Mars 2005 Innehåll Inledning...1 Intäktsredovisning...2 Risk för felaktig redovisning av intäkter...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll...3 Substansgranskning...3

Läs mer

Årsredovisning Svenska Stövarklubben

Årsredovisning Svenska Stövarklubben Årsredovisning Svenska Stövarklubben Räkenskapsår 2014-01-01-2014-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Styrelsen för Svenska Stövarklubben avger härmed följande årsredovisning.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 11

Rekommendationer - BFN R 11 Rekommendationer - BFN R 11 Enskild näringsidkares bokföring Bakgrund och omfattning 1. Denna rekommendation behandlar enskild näringsverksamhet som omfattas av bokföringsskyldighet enligt 1 bokföringslagen

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Årsredovisning. Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening

Årsredovisning. Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening Årsredovisning för Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening 769613-6725 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006. GODEL i SVERIGE AB

GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006. GODEL i SVERIGE AB GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006 GODEL i SVERIGE AB Styrelsen och Verkställande Direktören för GodEl i Sverige AB får härmed avge årsredovisning för sitt andra räkenskapsår, 2006.

Läs mer

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 11 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av väsentliga affärshändelser och avtal inom en

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Svenska Addisonföreningen Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01--2012-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Delårsrapport. 1 januari 31 augusti 2010. Uppsalahem AB S:t Persgatan 28 Box 136 751 04 Uppsala

Delårsrapport. 1 januari 31 augusti 2010. Uppsalahem AB S:t Persgatan 28 Box 136 751 04 Uppsala Delårsrapport 1 januari 31 augusti 2010 Uppsalahem AB S:t Persgatan 28 Box 136 751 04 Uppsala www.uppsalahem.se email@uppsalahem.se Tel vxl. 018-727 34 00 Org. nr 556137-3589 1 Uppsalahem delårsrapport

Läs mer

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr 2015-12-31 2014-12-31

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr 2015-12-31 2014-12-31 Innertavle IT Ekonomiska förening Period:2015-01-01-2015-12-31 Balansrapport Sida: 1 Utskrivet: 2016-03-18 Belopp i kr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Installationer 1113

Läs mer

Fortsatt lönsam tillväxt. Perioden april juni. Perioden januari juni. Vd:s kommentar. Delårsrapport januari-juni 2013

Fortsatt lönsam tillväxt. Perioden april juni. Perioden januari juni. Vd:s kommentar. Delårsrapport januari-juni 2013 Fortsatt lönsam tillväxt Perioden april juni Omsättningen ökade till 60,5 MSEK (55,6), vilket motsvarar en tillväxt om 8,6 % Rörelseresultatet uppgick till 4,1 MSEK (4,4) vilket ger en rörelsemarginal

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2016-12-31 Revisionsrapport Värnamo kommun 2017-04-10 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31 Revisorerna i Nordanstigs kommun Nordanstigs kommun Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium 2016-03-16 Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående

Läs mer

~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna 2014-10-14

~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna 2014-10-14 ~ LIDKÖPINGs KOMMUN ~Revisorerna 2014-10-14 Kommunfullmäktige B.edömning av delårsrapport 2014-08-31 Kommunens revisorer ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om redovisning och revision av överföring av naturgas, lagring av naturgas och drift av förgasningsanläggning; SFS 2006:1051 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad

Läs mer

MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011

MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011 Medcore AB (Publ) Org.nr 556470-2065 MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011 Nettoomsättningen uppgick till 23,8 (14,9) Mkr +60% EBITDA -0,2 (0,5) Mkr Resultat efter skatt uppgick till -1,6 (-0,2)

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1 ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1 ORDLISTA FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Den del av årsredovisningen som i text förklarar verksamheten kallas förvaltningsberättelse (ibland verksamhetsberättelse eller styrelseberättelse).

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014 för Diadrom Holding AB (publ)

Bokslutskommuniké 2014 för Diadrom Holding AB (publ) Göteborg 2015-02-13 Bokslutskommuniké 2014 för Kvartal 4 (oktober december) 2014 Omsättningen uppgick till 14,8 (14,0) Mkr en ökning med 0,8 Mkr Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 3,0 (0,8) Mkr Rörelsemarginalen

Läs mer

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014.

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Timrå kommun April 2015 Marianne Harr Godkänd revisor Certifierad kommunal revisor Jenny Eklund Auktoriserad revisor Emma Andersson Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

BOO ENERGI ENTREPRENAD AKTIEBOLAG 556476-6243. Årsredovisning för 2015

BOO ENERGI ENTREPRENAD AKTIEBOLAG 556476-6243. Årsredovisning för 2015 BOO ENERGI ENTREPRENAD AKTIEBOLAG 556476-6243 Årsredovisning för 2015 INNEHÅLL: Ordförande har ordet 2 Förvaltningsberättelse 2 Styrelse, ledning och revisorer 3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Noter

Läs mer

Årsredovisning för. Arninge Golfklubb 802402-8279. Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31

Årsredovisning för. Arninge Golfklubb 802402-8279. Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Årsredovisning för Arninge Golfklubb Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Arninge Golfklubb 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Arninge Golfklubb, får härmed avge årsredovisning för 2015. Årsredovisningen

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning

Granskning av bokslut och årsredovisning Revisionsrapport* Granskning av bokslut och årsredovisning 2007 Motala kommun April 2008 Karin Jäderbrink Stefan Knutsson Matti Leskelä *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2016-12-31 Revisionsrapport Markaryds kommun 2017-04-10 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 2013-02-28 samt Kompletteringsbudget 1

UPPFÖLJNING. Per 2013-02-28 samt Kompletteringsbudget 1 UPPFÖLJNING Per 213-2-28 samt Kompletteringsbudget 1 BUDGET 213 Uppföljning per 213-2-28 samt Kompletteringsbudget 1 Innehållsförteckning Inledning 2 Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 Avvikelse mot

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Remonten 9 Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2008-01-01-2008-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för MRO-Diskanti Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Innehåll. Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusentals kronor (tkr). Uppgifter inom parentes avser föregående år.

Innehåll. Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusentals kronor (tkr). Uppgifter inom parentes avser föregående år. Ale Energi AB Årsredovisning 2015 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9

Läs mer

Visby Golfklubb. Årsredovisning för 834000-6355. Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31. Fastställelseintyg. Innehållsförteckning:

Visby Golfklubb. Årsredovisning för 834000-6355. Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31. Fastställelseintyg. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Visby Golfklubb Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsredovisning för. Brf Solsidan 7 718000-0783. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31

Årsredovisning för. Brf Solsidan 7 718000-0783. Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Årsredovisning för Brf Solsidan 7 Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Brf Solsidan 7 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Brf Solsidan 7, får härmed avge årsredovisning för 2013. Allmänt om verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN

ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN HSB EN KOOPERATIV ORGANISATION I SAMVERKAN MED MEDLEMMARNA HSB Södertälje är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar

Läs mer

Årsredovisning. Täby Enskilda Gymnasium AB

Årsredovisning. Täby Enskilda Gymnasium AB Årsredovisning för Täby Enskilda Gymnasium AB 556568-0112 Räkenskapsåret 2012 07 01 2013 06 30 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för Täby Enskilda Gymnasium AB får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap 802412-2593 Räkenskapsåret 2015 01 01 2015 12 31 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar 5 Underskrifter

Läs mer

Rapport över granskning av bokslut 2004

Rapport över granskning av bokslut 2004 Rapport över granskning av bokslut 2004 KPMG 2005-06-28 Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Syfte 2 3. Omfattning 2 4. Verksamheten 3 5. Resultaträkning 3 5.1 Nyckeltal (i mkr) 3 5.2 Utfall

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2001

Delårsrapport 1 januari 31 mars 2001 Delårsrapport 1 januari 31 mars 2001 Nettoomsättningen uppgick till 404 mkr (421). Rörelseresultatet uppgick till 6,7 mkr (12,1). Resultatet efter finansnetto uppgick till 0,4 mkr (7,6). Omsättningen inom

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram, Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Delårsrapport. Januari-mars 2016

Delårsrapport. Januari-mars 2016 Delårsrapport Januari-mars 2016 Delårsrapport januari mars 2016 Dialect levererar it- och telefonilösningar till små- och medelstora företag. Vi erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster och ser

Läs mer

Värdering av System 3R-koncernen

Värdering av System 3R-koncernen Värdering av System 3R-koncernen På uppdrag av advokat Percy Bratt har jag upprättat en fristående värdering av System 3R koncernen, vilken jag härmed nedan redovisar. 1.1 Värderingar av System 3R-koncernens

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 Styrelsen får härmed avge årsredovisning för samfällighetsföreningens verksamhet under räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31. STYRELSE

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport november 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport november 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-12-14 Landstingsdirektörens ekonomirapport november 2012 2 (6) Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall

Läs mer

Månadsrapport per mars 2016, Koncernfinansiering

Månadsrapport per mars 2016, Koncernfinansiering Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0300 Landstingsstyrelsen Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2010

Granskning av årsredovisning 2010 Revisionsrapport April 2011 Erika Svensson Helen Samuelsson Dahlstrand Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Revisionsfråga och metod...5 3 Granskningsresultat...6

Läs mer

Hyresintäkterna minskade med 5 % till 2 906 (3 045) mkr främst beroende på genomförda fastighetsförsäljningar.

Hyresintäkterna minskade med 5 % till 2 906 (3 045) mkr främst beroende på genomförda fastighetsförsäljningar. Vasakronan Fastigheter AB Bokslutsrapport Januari december 2009 Vasakronan Fastigheter AB (tidigare Vasakronan AB) är ett helägt dotterbolag till Vasakronan AB (tidigare AP Fastigheter). Denna bokslutsrapport

Läs mer

Bristfälliga budgetdokument

Bristfälliga budgetdokument (Denna rapport finns enbart utgiven via skl.se) Bristfälliga budgetdokument Om mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning Pierre Donatella Hans Petersson Förord, Sveriges Kommuner och Landsting Den

Läs mer

Övningar. Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23

Övningar. Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23 Övningar Redovisning Indek gk Håkan Kullvén Kapitel 22-23 1 Resultatberäkning, 22-5 Tillgångarna och skulderna i ett företag vid början respektive vid slutet av år 19X0 framgår av nedanstående uppställning.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Avgångsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-05-11

Avgångsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-05-11 Avgångsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-05-11 Styrelsen och verkställande direktören för Global Fastighet Tillväxt 2007 AB i likvidation (publ) avger härmed följande följande redovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning

Revisionsrapport Övergripande granskning Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Styrelsen för För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer, i egenskap av lekmannarevisorer i

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Malena Wiklund Auktoriserad revisor 19 april 2016 Granskning av årsredovisning Östra Smålands Kommunalteknikförbund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Kommunfullmäktiges sammanträde den 19 april 2016

Kommunfullmäktiges sammanträde den 19 april 2016 Kommunfullmäktiges sammanträde den 19 april 2016 Kompletterande handlingar till följande ärenden: 3. Revisionsberättelse för Växjö kommun 2015 samt frågan om ansvarsfrihet Revisionsberättelse och presidiets

Läs mer

Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012. Haninge kommun. Granskning av årsredovisning 2011

Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012. Haninge kommun. Granskning av årsredovisning 2011 Revisionsrapport 11/2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2012 Haninge kommun Granskning av årsredovisning 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 3 3 Syftet med granskningen...

Läs mer

Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör. Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag

Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör. Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag Antagen av Kommunfullmäktige 2016-04-04 31 Dokumentägare: Kommundirektör Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag ÄGARDIREKTIV 1 Ägardirektiv för Håbohus Aktiebolag 1. Inledning/allmänt Bolaget är organ för

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 3 2014

Delårsbokslut och prognos 3 2014 Delårsbokslut och prognos 3 2014 Vatten och avlopp Mörbyviken Foto: David Johannesson Bilaga 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning...

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria. PM 2005 RIV (Dnr 322-1202/2005) Remiss av revisionsrapporten "Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider Remiss från revisionskontoret Remisstid 15 juni 2005 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Mosaikvägens ek. kabel-tv-förening i likvidation. Årsredovisning

Mosaikvägens ek. kabel-tv-förening i likvidation. Årsredovisning Likvidatorn för Mosaikvägens ek. kabel-tv-förening i likvidation Org nr 716421-3592 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari 2015 31 december 2015 Innehåll Sidnummer Förvaltningsberättelse

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Kommunstyrelsens handling nr. 26/2015 Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Kommunstyrelsens förslag 2015-04-29, 71 Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015

Sundbybergs stad. Granskning av delårsbokslutet 2015 Sundbybergs stad Granskning av delårsbokslutet 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna augusti/september 2015 Innehåll Inledning...2 Stadens resultat och balansräkning... Resultaträkning

Läs mer

Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker

Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker Riksförbundet Sveriges Unga Katoliker 802006-2694 Räkenskapsåret 2 0 0 8-0 1-0 1-2 0 0 8-1 2-3 1 Innehållsförteckning: Sida Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening

Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening Årsredovisning för Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. för. Carlskrona Golfklubb Org.nr. 835000-0355. Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31

ÅRSBOKSLUT. för. Carlskrona Golfklubb Org.nr. 835000-0355. Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 ÅRSBOKSLUT för Carlskrona Golfklubb Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 RESULTATRÄKNING 2013-01-01 2012-01-01 Not 2013-12-31 2012-12-31 Rörelsens intäkter

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007. Jönköpings kommun R EVISIONSRAPPORT 2008. Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008

Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007. Jönköpings kommun R EVISIONSRAPPORT 2008. Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008 R EVISIONSRAPPORT 2008 Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2007 Jönköpings kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna 9 april 2008 Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Helena Patrikson

Läs mer

Rörelseresultat 13 359 473 12 247 101

Rörelseresultat 13 359 473 12 247 101 Resultaträkning 03-01 - 03-12 02-01 - 02-12 Nettoomsättning Not 1 27 804 695 27 230 655 Fastighetskostnader Drift Not 2-8 084 746-6 937 373 Planerat underhåll Not 3-546 079-2 484 841 Fastighetsskatt -2

Läs mer

Årsredovisning 2015. ngenic AB 556817-4790

Årsredovisning 2015. ngenic AB 556817-4790 1(1) Årsredovisning 21 ngenic AB 6817-479 Styrelsen och verkställande direktören för ngenic AB får härmed lämna sin redogörelse för bolagets utveckling under räkenskapsåret 21-1-1-21-12-31 Om inte annat

Läs mer

Granskning av bokslut 2012 RappOIi

Granskning av bokslut 2012 RappOIi Värmlands läns Vårdförbund Granskning av bokslut 01 RappOIi Audjt KPMGAB Antal sidor: 6 II Rapport 0 1 V årdförbundet.docx 013 KPMG AB, a Swedish limited liahility company and a member firm oflhe KPMG

Läs mer

2016-03-31 BOLAGETS NAMN FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT. Producerat av BolagsByrån När du ska sälja, köpa och värdera företag www.bolagsbyran.

2016-03-31 BOLAGETS NAMN FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT. Producerat av BolagsByrån När du ska sälja, köpa och värdera företag www.bolagsbyran. 2016-03-31 FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT BOLAGETS NAMN Om detta försäljningsprospekt Brödtext som beskriver BolagsByråns roll och att vi inte tar något ansvar för informationen i prospektet m.m. Text om att informationen

Läs mer

Årsredovisning. RFSL Stockholm 802007-1729. RFSL Stockholm Org.nr 802007-1729. för

Årsredovisning. RFSL Stockholm 802007-1729. RFSL Stockholm Org.nr 802007-1729. för Sid 1 av 9 Årsredovisning för RFSL Stockholm 802007-1729 Styrelsen får härmed avlämna följande årsredovisning för räkenskapsåret 2015 01 01-2015 12 31. Innehållsförteckning Sida - Förvaltningsberättelse

Läs mer