Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Sofie Björndahl. Emelie Johansson. Emma Jönsson. Logopedprogrammet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011. Sofie Björndahl. Emelie Johansson. Emma Jönsson. Logopedprogrammet."

Transkript

1 Sofie Björndahl Emelie Johansson Emma Jönsson Logopedprogrammet Termin 4: 8Log

2 Sara och Olle - materialet för teckeninlärning och tecken som stöd (TSS) Sara och Olle - materialet är tänkt att användas till barn som just lärt sig tecken eller till barn som använt tecken ett tag och vill lära sig fler på ett roligt sätt. Tanken är att materialet ska kunna användas på flera sätt, ge barnet fler inputkanaler, både auditivt och visuellt (i form av både tecken och ritade bilder) och på så vis genom repetition kunna läras in på ett effektivt sätt. Detta ingår i materialet: Tre små sagor, Sara och Olle är på bio, Sara och Olle är på bondgården och Sara och Olle är i badhuset. I sagorna ingår olika tecken som är kopplade till bio, bondgård respektive badhus. Ett fåtal tecken förkommer i alla tre sagorna. De ord som tecknas är i sagorna markerade med fet stil. Målade bilder på alla tecken. En spelplan. Teckenförklaringar som består av foto och skriftlig förklaring. De är uppdelade efter vilken saga de ingår i och står därefter i bokstavsordning. Nedan följer förslag på hur materialet kan användas, men givetvis finns det fler sätt: En vuxen och barnet tittar på bilderna och tecknar samtidigt som den vuxne läser sagan. En vuxen och barnet spelar exempelvis memory eller lotto med de ritade bilderna, samtidigt som man tecknar. En eller flera personer använder spelplanen för att lära in tecken. Spelplanen kan användas på följande sätt: man väljer en varsin rad med ett tema, antingen bio, bondgård eller badhus. Man samlar sedan bilder som hör till det temat man har och gör tecknen tillsammans. Den som först fyllt sin rad med tillhörande bilder vinner. Vi hoppas ni får en rolig stund för inlärning av tecken! Sofie Björndahl, Emelie Johansson och Emma Jönsson.

3 SARA och OLLE är i badhuset Sara och Olle är på väg till badhuset. De åker i bilen tillsammans med mamma och pappa. Mamma ställer bilen på parkeringen. Olle och Sara tycker det ska bli jätteroligt att bada! De går och byter om till badkläder. Sara och Mamma tar på sig baddräkt och Olle och Pappa badbyxor. De låser in sina kläder i ett skåp och tar med sig nyckeln. Innan man går ut till bassängen ska man duscha. Olle har en flytväst på sig och tycker det är jätteroligt att simma i bassängen. Han och Sara leker med en badboll och mamma och pappa sitter i bubbelpoolen. Badvakten sitter på en stol och tittar på de som badar. Efter att de har badat färdigt, går de och duschar igen och klär på sig. Sara och Olle är trötta efter att ha simmat och somnar i bilen på väg hem. SARA och OLLE är på bio Sara och Olle ska gå på bio med mamma och pappa. De ska se en film som heter Bilar. Pappa och Sara går och köper biljetter och mamma och Olle går och köper godis. Olle köper godis till sig själv och popcorn till Sara. Mamma vill ha en läsk och pappa vill ha godis, precis som Olle. Mamma betalar med pengar. När de ska gå in i salongen står det personal och river biljetterna. Eftersom Olle har rullstol får de en särskild plats mitt i salongen. Sara är kort och behöver en kudde att sitta på. Sara och Olle tycker att det är spännande att gå på bio. Nu börjar filmen! Filmen handlade om snabba bilar. Olle tyckte filmen var rolig, Sara tyckte den var spännande. Mamma och pappa tyckte filmen var rolig. Nu åker de hem i pappas bil. SARA och OLLE är på bondgården Sara och Olle känner en bonde. Idag ska de åka och hälsa på på bondgården, eftersom solen skiner. För att komma till bondgården måste man åka genom skogen.

4 På bondgården finns en massa djur. Sara och Olle tycker om djur. Sara vill titta på hästarna först, de står i stallet och Olle vill titta på korna i hagen. Sara vill rida på hästarna, men bonden säger att hon är för liten. Istället tycker bonden att de ska gå ut och mjölka kon. Sara och Olle sitter på gräsmattan och klappar bondens hund och katt. Lite längre bort hör de tuppen och hönorna. Snart kommer mamma och pappa och hämtar Sara och Olle, men först vill Olle titta på grisarna som bor i stallet med hästarna. I stallet finns det också råttor och fåglar. Nu säger bonden att han måste jobba. Han ska köra traktor och åka till fåren med mat. Nu kommer mamma och pappa och hämtar Sara och Olle som har haft en jätterolig dag på bondgården!

5 BADHUS

6 BIO

7

8 BONDGÅRD

9

10

11 Teckenförklaringar Riktning på rörelsen. Rörelse fram och tillbaka. ORD SOM INGÅR I ALLA BERÄTTELSER Mamma Flata handen, vänsterriktad och inåtvänd, kontakt med bröstet, förs uppåt samtidigt som den vrids framåt, kontakt med hakan. Olle O-hand. Pappa Pekfingret, vänsterriktat och nedåtvänt, kontakt först med pannan och sedan med hakan.

12 Sara S-hand. SARA OCH OLLE ÄR I BADHUSET Bada Flata händer, riktade mot varandra och inåtvända, den ena ovanför den andra, förs upp och ner ett par gånger med bibehållen kontakt med bröstet. Badbyxa Flata händer, riktade mot varandra och inåtvända, den högra ovanför den vänstra, förs kort upp och ner med bibehållen kontakt med bröstet (bad)// Sprethänder, nedåtriktade och inåtvända, förs uppåt med bibehållen kontakt med benen (byxa).

13 Baddräkt Tumhänder, riktade mot varandra och nedåtvända, kontakt med bröstet, förs uppåt, kontakt. Badhus Bassäng Flata händer, riktade mot varandra och inåtvända, den ena ovanför den andra, förs upp och ner ett par gånger med bibehållen kontakt med bröstet (bada)// Flata händer, framåtriktade och nedåtvända, vinkelkontakt bredvid varandra, förs nedåt och från varandra, vrids sedan mot varandra och förs slutligen nedåt (hus). Pekfingrar, nedåtriktade och inåtvända, kontakt bredvid varandra, förs först från varandra, sedan inåt och slutligen mot varandra, kontakt.

14 Bubbelpool Klohänder, framåtriktade och uppåtvända, fingrarna spelar. Duscha O-handen, vänsterriktad och nedåtvänd, förs nedåt mot hjässan samtidigt som den förändras till sprethand. Flytväst S-händer, riktade mot varandra och inåtvända, förs nedåt med bibehållen kontakt med bröstet. Kläder Sprethänder, riktade mot varandra och inåtvända, förs nedåt med bibehållen kontakt med bröstet, upprepas.

15 Nyckel Hållhanden, framåtriktad och nedåtvänd, vrids åt vänster, upprepas. Parkering Stora nyphanden, framåtriktad och vänstervänd, förs nedåt, kontakt ovanpå flata handen, framåtriktad och uppåtvänd. Personal I sagan används detta ord för badvakt Flata handen, vänsterriktad och inåtvänd, förs nedåt med bibehållen kontakt med överarmen, upprepas. Simma Flata händer, framåtriktade och nedåtvända, förs i cirklar från varandra.

16 Skåp Flata händer, framåtriktade och vända mot varandra, förs nedåt.

17 SARA OCH OLLE ÄR PÅ BIO Biljett Tumhanden, vänsterriktad och inåtvänd, förs åt vänster och hakas bredvid flata handen, framåtriktad och uppåtvänd. Bio V-händerna, riktade mot varandra och inåtvända, förs upp och ner växelvis framför ansiktet. Film V-handen, vänsterriktad och inåtvänd, slås ner bredvid V-handen, högerriktad och inåtvänd, upprepas. Godis Pekfingret, framåtriktat och vänstervänt, upprepade kontakter ovanpå pekfingret, högerriktat och inåtvänt.

18 Kudde Flata handen, uppåtriktad och vänstervänd, upprepade kontakter med kinden. Läsk O-handen, framåtriktad och uppåtvänd, förs uppåt med medial kontakt bakom flata handen, högerriktad och inåtvänd, samtidigt som den slås uppåt och förändras till sprethand. Pengar A-handen, framåtriktad och uppåtvänd, tummen förs utefter fingertopparna, upprepas. Personal Flata handen, vänsterriktad och inåtvänd, förs nedåt med bibehållen kontakt med överarmen, upprepas.

19 Popcorn O-händer, framåtriktade och uppåtvända, förs kort uppåt växelvis samtidigt som de förändras till klohänder, upprepas. Rolig Tumhanden, vänsterriktad och nedåtvänd, upprepade kontakter med bröstet. Rullstol Salong Pekfingrar, riktade mot varandra och inåtvända, förs i framåtgående cirkel (rull)// N-handen, framåtriktad och nedåtvänd, upprepade kontakter ovanpå N-handen, högerriktad och nedåtvänd (stol). Vinkelhänder, framåtriktade och vända mot varandra, kontakt bredvid varandra, förs inåt i en utåtgående båge samtidigt som de slås från varandra, kontakt.

20 Spännande Knutna händer, framåtriktade och uppåtvända, förs uppåtgående cirklar.

21 SARA OCH OLLE ÄR PÅ BONDGÅRDEN Bonde Klohanden, vänsterriktad och inåtvänd, förs åt höger framför pannan. Bondgård Klohanden, vänsterriktad och inåtvänd, förs åt höger framför panna (bonde)// Flata handen, framåtriktad och nedtvänd, förs i vänstergående cirkel (gård). Fågel Raka måtthanden, uppåtriktad och framåtvänd, förändras till nyphand ett par gånger med bibehållen kontakt med munnen. Får/ lamm V-handen, vänsterriktad och uppåtvänd, förs med medial kontakt ovanpå underarmen, högerriktad och nedåtvänd, samtidigt som den förändras till N-handen, upprepas.

22 Gris Vinkelhanden, framåtriktad och nedåtvänd, kontakt ovanpå flata handen, framåtriktad och uppåtvänd, förs sedan framåt samtidigt som den förändras till flata handen, upprepas. Gräs Sprethanden, uppåtriktad och inåtvänd, förs uppåt ett par gånger med medial kontakt bakom flata handen, högerriktad och inåtvänd. Gräsmatta Hund Sprethanden, uppåtriktad och inåtvänd, förs uppåt med medial kontakt bakom flata handen, högerriktad och inåtvänd, upprepas (gräs)// Flata händer, framåtriktade och nedåtvända, förs från varandra (matta). Flata handen, nedåtriktad och inåtvänd, upprepade kontakter med benet.

23 Häst Dubbelkroken, uppåtriktad och framåtvänd, slås framåt, upprepas. Höna Nyphanden, framåtriktad och nedåtvänd, upprepade kontakter ovanpå flata handen, framåtriktad och uppåtvänd. Katt Flata handen, framåtriktad och nedåtvänd, förs åt vänster med medial kontakt ovanpå flata handen, högerriktad och nedåtvänd, upprepas. Ko Pekfingrarna, uppåtriktade och framåtvända, kontakt bredvid respektive sida av pannan.

24 Mjölka Klohänder, framåtriktade och vända mot varandra, förs ner växelvis bredvid varandra samtidigt som de förändras till knutna händer, upprepas. Rida V-handen, nedåtriktad och inåtvänd, sluts ovanpå flata handen, framåtriktad och högervänd, förs i framåtgående cirklar. Råtta Måtthanden, högerriktad och framåtvänd, förs åt vänster och höger ett par gånger. Skog Pekfingrar, uppåtriktade och vända mot varandra, förs uppåt med små fram och in vridrörelser.

25 Sol O-handen, uppåtriktad och framåtvänd, förs framåt från ansiktet samtidigt som den förändras till sprethand. Stall Traktor Dubbelkroken, uppåtriktad och framåtvänd, slås framåt, upprepas (häst)// Flata händer, framåtriktade och nedåtvända, vinkelkontakt bredvid varandra, förs nedåt och från varandra, vrids sedan mot varandra och förs slutligen nedåt (hus). Flata händer, framåtriktade och nedåtvända, förs i framåtgående cirklar. Tupp Tupphanden, uppåtriktad och vänstervänd, kontakt med hakan // Tupphanden, uppåtriktad och vänstervänd, kontakt med pannan.

26 Detta material har utformats av studerande på Logopedprogrammet vid Linköpings universitet, I förekommande fall används teckenförklaringar från det digitala lexikonet från Stockholms universitet Dessa används med benäget tillstånd från Sveriges Dövas Riksförbund. Copyright på ritade bilder och foto: Emelie Johansson och Sofie Björndahl.

Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström

Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström Vi har fått i uppgift att konstruera ett teckenmaterial. Tanken bakom vårt material är att tecken som stöd ska läras

Läs mer

Ett besök på Café tecken som stöd

Ett besök på Café tecken som stöd Ett besök på Café tecken som stöd Malin Petersson Pärnilla Söderqvist L Hälsouniversitetet, Linköping Logopedprogrammet, T4 1 Användandet av teckenmaterialet Vi har valt att göra ett lexikon med fokus

Läs mer

Baka med tecken -ordlista och recept

Baka med tecken -ordlista och recept Baka med tecken -ordlista och recept Annie Hejdström Lovisa Stengård Hur materialet är tänkt att användas Syftet med detta teckenmaterial är att introducera nya tecken inom området bakning och tillämpa

Läs mer

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Erika Svensson Lovisa Ekelund Illustrationer: Filippa Levemark I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Tanken med materialet är att genom sagans värld

Läs mer

Lär dig teckna Pärlor

Lär dig teckna Pärlor Lär dig teckna Pärlor Johanna Hengen Marie-Louise Henriksson Beskrivning av teckenmaterialet. Vi har sammanställt en ordlista med utvalda ord för att ge teckenspråksanvändaren en möjlighet att lära sig

Läs mer

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper.

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper. - en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper Djur V-händerna, neråtriktade och inåtvända, ena framför den andra, förs

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS till Lilla Anna flyttar saker Frida Hedberg Sanna Nilsson LILLA Pekfingret, uppåtriktat, förs nedåt ett par gånger under kontakt med

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan?

Fågel, fisk eller mittemellan? Fågel, fisk eller mittemellan? Sabina Alkass Hanna Bergström Fågel, fisk eller mittemellan är ett spel som kan användas både av yngre barn och av de lite äldre som har lärt sig att läsa enstaka ord. Tanken

Läs mer

KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET)

KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET) KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET) Var noggranna när Ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under alla övningar (A, B, C, D)

Läs mer

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Josefin Helldén Följande material är tänkt att användas för att träna på motsatsord och adjektiv. Det kan antingen användas i direkt logopedisk behandling,

Läs mer

Från advent till nyårsafton

Från advent till nyårsafton Från advent till nyårsafton Ett memoryspel kring saker som händer i december Arlene Eriksson Irene Granfeldt Pia Sjölund 1 Julmemory Instruktion 1. Titta på alla korten tillsammans med barnet och tala

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson Födelsedag Sofia Björhn Siri Johansson Syftet med detta teckenmaterial är att ge barn och vuxna ett grundunderlag för att tala eller leka kring aktiviteten fylla år. Bilderna symboliserar ett huvudord

Läs mer

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas?

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas? Maja Mylta och våren Att läsa en saga tillsammans med ett barn skapar närhet, kontakt och är ett tillfälle att lära sig något nytt. Samtidigt som det är roligt utökar man barnets vokabulär. Syftet med

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Nattning och morgonbestyr

Nattning och morgonbestyr Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Nattning och morgonbestyr Rebecca Wimnell Lotta Wistrand Instruktion till materialet. Materialet är tänkt att användas som en parlör för

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Prinsessan. Amela Gruhonjic

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Prinsessan. Amela Gruhonjic Prinsessan på ärten Amela Gruhonjic Att läsa sagor är ett roligt sätt att lära sig tecken på, för både vuxna och barn. Att läsa sagor är även ett bra sätt att utöka sitt ordförråd på, då det i sagorna

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén Frågespel Elsa Granberg Marie Karlsson Kristin Norén Materialet innehåller: Spelämnen (fram och baksida), spelmeningar, samt ordlista till respektive ämne. I ordlistan finns teckenförklaringar till frågorna.

Läs mer

Teckenlotto På stranden

Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden Sofia Erenmalm Anja Thorén Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden kan spelas av 2-4 personer. Hela familjen kan därigenom spela tillsammans. Spelet består av 24 bilder

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011 HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL HOS DOKTORN - ETT TECKENMATERIAL Någonting som alla får göra som barn är att gå till doktorn. Vi har tagit fram ett teckenmaterial där de vanligaste orden man använder hos doktorn finns representerade.

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

TSS till Mulle Meck bygger en bil

TSS till Mulle Meck bygger en bil TSS till Mulle Meck bygger en bil Marie Andersson Elin Nordin Detta är ett teckenmaterial till boken Mulle Meck bygger bil. Vi har valt att teckna substantiv och verb som stöder förståelsen för berättelsen.

Läs mer

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat

Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Predikat = Vad händer? Vad gör någon eller något? Tänk på att är och har också är predikat Subjekt =Vem, vilka eller vad gör predikatet? Tänk på att ordet det är ett subjekt (1) Ta ut predikat och subjekt

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Rufus åker till rymden

Rufus åker till rymden Rufus åker till rymden Cajsa Elfverson Johanna Eriksson Fanny Frederiksen Introduktion till materialet Detta material har utformats i syfte att vidareutveckla teckenförrådet inom temat rymden. Vi valde

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Var är Kamal? 2. Vem är Lotto? 3. Är Lotto en hane eller hona? 4. Varför tycker Kamals mamma, att man inte ska ha djur i bur? SIDAN 2 5. Klara säger att Lotto är bättre

Läs mer

DEN LILLA RÖDA HÖNAN

DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 2 3 4 5 6 4 Sagan används för begreppsinlärning, problemlösning och för att tala matematik. Se lhdl s. 96-99. 7 8 9 10 Den som är lat får ingen mat. Problemlösning 1 Arbeta två

Läs mer

37 sånger med rörelser och lekar för små barn

37 sånger med rörelser och lekar för små barn 37 sånger med rörelser och lekar för små barn T. + M.: Zandra Adolfsson Refr.: B Vi bygger en båt. En jät te båt, för Gud har har Dm7 G7 C /A sagt att det det ska skall reg-na na, som en flod, en båt.

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Inledning Förr trodde man att barn som lärde sig tecken inte skulle vilja lära sig tala. Idag vet man att det är tvärtom; tecken stimulerar talutvecklingen.

Läs mer

INTERNET DATOR TEKNIK

INTERNET DATOR TEKNIK INTERNET DATOR TEKNIK TECKENVOKABULÄR FÖR ANVÄNDNING I VARDAGEN AV SABINA SULJANOVIC OCH MARIA RYDIN I detta teckenvokabulär har vi sammanställt några av de viktigaste och mest användbara tecknen för dator

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial Ebbas favoritsport En teckensaga med tillhörande träningsmaterial Jasmine Andersson Sofia Larsfelt Logopedprogrammet T4 Vt. 2010 1 Beskrivning av teckenmaterialet. Materialet är utformat för att träna

Läs mer

Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil

Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil Madeleine Andersson Ann Carlsson Användning av materialet Denna teckensaga är främst avsedd att berättas tillsammans med TSS, Tecken Som Stöd. Med tecknen förstärker

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S

Hjälp för digital röst. Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst Mikro Værkstedet A/S Hjälp för digital röst : Mikro Værkstedet A/S Revision 1.7,26. februar 2008 Innehållsförteckning Förord... v 1. Vilka program kan användas tillsammans med en

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Europalotto. Caroline Falk Emma Munktell. Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009

Europalotto. Caroline Falk Emma Munktell. Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Europalotto E-handen, uppåtriktad och framåtvänd, rör sig i cirkel moturs. Caroline Falk Emma Munktell Europalotto Europalotto är ett spel för träning av att teckna Västeuropas största länder, 15 stycken.

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند پارسی Persiska/ Persiska - Rörelseträning för överbelastad käkmuskulatur حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند هدف از این حرکات تمرینی هدف از حرکات تمرینی آنست که ماهیچه های فک نرمتر شوند.

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12 Gemensam problemlösning 2013-03-12 Strategispel Hur ska du spela för att vinna dessa strategispel? Nim Tactical Att arbeta som en matematiker Först vill matematiker ha ett intressant problem. Matematiker

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3)

Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3) Tabell och tangentbordslayout över swl_sans.ttf typsnittet för det svenska teckenspråket (betecknat swl enligt ISO_639-3) Nedan finns tangentbordslayouten för att skriva på teckenspråk direkt från tangentbordet

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

TABLETT SVART SJUK FÅGEL HAND VÄSKA LED GRÄDDE VISP BALLONG MUS DATOR SKÄRM BLAD. sol. sol KATKATTKATT. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol.

TABLETT SVART SJUK FÅGEL HAND VÄSKA LED GRÄDDE VISP BALLONG MUS DATOR SKÄRM BLAD. sol. sol KATKATTKATT. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. DEL 6 SPRÅK Suggestopedi är föredragen metod för språkdelen i Verkstaden. Metoden går ut på att lära ut språk på ett naturligt sätt så som små barn lär sig tala. Tanken är att grammatik kommer naturligt

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Teckenmemory - Bondgården

Teckenmemory - Bondgården Teckenmemory - Bondgården Mats Fredrikson Johan Troedsson Teckenmemory Bondgården är ett material som kan användas på flera olika sätt. Grundidén var att skapa ett memory med bilder på olika djur och föremål

Läs mer

Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också

Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också Nämnarens kryptoskola 10. Caesarkrypto lärarsida Med detta och följande avsnitt blir det något svårare. Det finns också här fler övningar som man kan använda om man behöver det. Med Caesar-krypto skall

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Brandövningar och fortsatt fint väder

Brandövningar och fortsatt fint väder Brandövningar och fortsatt fint väder Idag sparade några barn tagetesfrön i kaffefilter för att torka och strö ut i rabatt i vår. I måndagskväll kom Karin Rosvall och pratade på föräldramötet om föräldrarollen

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Välkommen till landslaget!

Välkommen till landslaget! Välkommen till landslaget! - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9 Lektionstyp: diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-3 Introduktion Det kan vara intressant

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015

Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015 Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015 Innehåll 1 INLEDNING... 2 1.1 Hur få hjälp...2 1.2 Hur kommer tidningarna...2 1.3 Hur ser tidningarna ut...3 2 LÄS EN TIDNING... 4 2.1

Läs mer

Utforska rymden med iphone

Utforska rymden med iphone Utforska rymden med iphone 7 Indentifiera planerer, stjärnor och stjärntecken 7 Styr genom att bara peka telefonen mot himlen 7 Hitta rymdstationen ISS Utforska rymden med hjälp av din ios-pryl Oavsett

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Södervångskolans mål i svenska

Södervångskolans mål i svenska Södervångskolans mål i svenska Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret känna till och kunna ljuda alla bokstäver kunna läsa enkla ord, ordbilder och enkel text samt förstå

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Det bästa i. En bok av klass 1b Knutbyskolan, Rinkeby

Det bästa i. En bok av klass 1b Knutbyskolan, Rinkeby Det bästa i En bok av klass 1b Knutbyskolan, Rinkeby Det bästa i Rinkeby En bok av klass 1b Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Det bästa i Rinkeby Vi går i

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Foto för Windows 10. för seniorer

Foto för Windows 10. för seniorer Foto för Windows 10 för seniorer Du kan lägga till foton i Fotogalleriet genom att importera dem från en CD, DVD, kamera, telefon eller en annan enhet. Importerade foton lagras som standard i mappen Mina

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om:

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om: Phaser 4400 laserskrivare Fack Detta avsnitt handlar om: Ladda papper i fack 1, 2 eller 3 se sidan 3. Ladda papper i flerfunktionsfacket se sidan 7. Lägga i kuvert i kuvertmataren se sidan 10. Ladda papper

Läs mer

Fyra träningsspel med tecken

Fyra träningsspel med tecken Fyra träningsspel med tecken Sandra Berntsson Anna Sundberg 1 Fyra träningsspel med tecken Det här är ett material främst riktat till barn och är tänkt för att träna in nya tecken på ett roligt sätt. Börja

Läs mer