Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström"

Transkript

1 Teckenuppgift Träningsspel av substantiv och verb Isabelle Örneholm och Sarah Weström Vi har fått i uppgift att konstruera ett teckenmaterial. Tanken bakom vårt material är att tecken som stöd ska läras in på ett lättsamt och roligt sätt. Materialet kan användas inom logopedisk verksamhet men även av föräldrar och personal. Det här är ett material som bör användas för barn som är i början av att lära sig tecken som stöd. Vi har valt att begränsa detta material till att träna substantiv och verb. Vi vill ändå poängtera att den här idén går att bygga vidare på, till exempel för att öva på prepositioner, adjektiv etc. Material Spelet består av 40 dubbletter av kort med ord och bild på, varav 20 par av de korten består av substantiv och de andra 20 av verb. Det finns alltså två likadana kort av varje ord. På korten står ordet samt att det illustreras med en bild. Materialet består även av instruktion och förklaring av tecknen. Instruktion Tanken är att den vuxne drar ett kort och tecknar vad som står på kortet. Hur ordet tecknas finns beskrivet i detta instruktionsmaterial. Barnet får sedan gissa vad den vuxne tecknat. Godtagbara svarsalternativ är antingen genom att svara högt, alternativt peka på eller titta på bild. I de de fall då barnet ska välja ett kort får barnet tre kort framför sig med ord och bild att välja mellan. Barnet får samla ihop de kort det klarat av i en hög. Övningen görs på det här sättet flera gånger. Sedan kan barnet själv få pröva på att teckna och då får den vuxne gissa vad barnet tecknar. Rollerna blir ombytta. Detta för att barnet själv ska få öva på att göra tecknen. Barnet kanske inte kan precis alla tecken, då är det den vuxnes uppgift att hjälpa barnet på traven. Tanken är att detta är en övning men i form av ett spel. När spelet är slut kan barnet och den vuxne räkna ihop de ord man klarat av. Ett annat sätt att använda korten på är att spela memory med dem och samtidigt teckna vad som finns på bilderna.

2 Så här gör du tecknen: Bada: Flata händer, riktade mot varandra och inåtvända, den ena ovanför den andra, förs upp och ner under kontakt med bröstet. Cykla: Knutna händerna, framåtriktade och nedåtvända, rör sig i framåtriktade växelvisa cirklar. Flyga: Flyghanden, framåtriktad och nedåtvänd, förs framåt uppåt. Leka: Vinkelhanden, vänsterriktad och inåtvänd, förs upp och ned under kontakt med kinden.

3 Rita: Nyphanden, vänsterriktad och inåtvänd, förs nedåt samtidigt som den slås åt vänster under kontakt med den flata handen. Busa: Tummen, uppåtriktad och vänstervänd, förs framåt ett par gånger under kontakt med med hakans undersida.

4 Lukta: N-handen, uppåtriktad och inåtvänd, förs uppåt ett par gånger med medial kontakt med näsan. Känna: N-handen, framåt och nedåtvänd, förs fram och tillbaka under kontakt med den andra N-handen. Tycka om: Flata handen, vänsterriktad och inåtvänd, trycks mot bröstet. Sjunga: Flata händerna, riktade mot varandra och uppåtvända, förs i växelvisa framåtriktade cirklar framför nedre delen av ansiktet.

5 Rida: V-handen, nedåtriktad och inåtvänd, sluts kring den flata handens tumsida, rör sig i framåtriktad cirkel. Dricka: S-handen, framåtriktad och vänstervänd, slås uppåt ett par gånger framför munnen. Äta: A-handen, uppåtriktad och inåtvänd, upprepad kontakt med munnen.

6 Rulla: Pekfingrarna, riktade mot varandra och inåtvända, rör sig i framåtriktade cirklar. Åka: N-händerna, framåtriktade och nedåtvända, korslagd kontakt med varandra, förs framåt. Läsa: Flata handen, uppåtriktad och inåtvänd, förs fram och tillbaka i sidled. Lyssna: Flata handen, uppåtriktad och utåtvänd, kontakt med örat.

7 Titta: V-handen, uppåtriktad och inåtvänd, upprepad kontakt med näsan. Dansa: Flata händerna, vänsterriktade och den ena inåtvänd och den andra framåtvänd, förs upp och ner. Baka: Sprethänderna, framåtriktade och vända mot varandra, förs in mot varandra och uppåt, upprepade gånger.

8 Gris: Knutna handen, uppåtriktad och vänstervänd, rör sig cirklar moturs framför näsan ett par gånger. Kjol: Flata händerna, nedåtriktade och inåtvända, kontakt med höfterna, förs nedåt. Skjorta: Tummarna, riktade mot varandra och nedåtvända, kontakt med bröstet, vrids inåt, upprepas.

9 Penna: Nyphanden, uppåtriktad och inåtvänd, förs kort åt höger ett par gånger under kontakt med kinden. Bil: Knutna händerna, riktade mot varandra och inåtvända, förs upp och ner växelvis.

10 Boll: Vinkelhänderna, framåtriktade och nedåtvända, förs nedåt från varandra i utåtgående båge samtidigt som de vrids uppåt, kontakt med varandra. Nalle: Flata handen, uppåtriktad och vänstervänd, förs nedåt, sedan åt höger framför ansiktet. Docka: Flyghanden, uppåtriktad och inåtvänd, förs nedåt ett par gånger med armbågskontakt med den flata handen.

11 Fågel: Raka måtthanden, uppåtriktad och framåtvänd, förändras till nyphand ett par gånger under kontakt med munnen. Båt:Flata händer,framåtriktade och vända mot varandra, förs framåt under fingertoppskontakt. Pussel: Sprethänderna, riktade mot varandra och uppåtvända, förs mot varandra och flätas i varandra, upprepas.

12 Byxor: Flata händer, nedåtriktade och vända mot varandra, framför benen, förs nedåt, uppåt åt höger, förs nedåt. Mössa: Knutna händerna, uppåtriktade och vända mot varandra, förs nedåt vid sidorna av huvudet.

13 Vantar: Flata handen, framåtriktad och nedåtvänd, förs inåt under kontakt med den andra flata handen, byter hand och gör om samma rörelse. Skor: Knutna händerna, framåtriktade och nedåtvända upprepad kontakt med varandra.

14 Godis/Karamell: Pekfingret uppåtiktat och vänstervänt, kontakt med munnen. Därefter, pekfingret, framåtriktad och vänstervänd, upprepad kontakt med andra pekfingret. Glass: Knuten hand, uppåtriktad och vänstervänd, förs nedåt ett par gånger framför munnen. Bulle: Vinkelhanden, framåtriktad och högervänd, kontakt med flata handen, förs åt höger över handen samtidigt som den vrids åt vänster, kontakt.

15 Saft: Pekfingret, uppåtriktad och inåtvänd, kontakt med munnen. Därefter slås S-handen, framåtriktad och vänstervänd, uppåt. Armband: Pekfingret, inåtriktad och högervänd, förs runt handleden under kontakt.

16 Referens: db=digital%20version%20av%20svenskt%20teckenspr%c3%a5kslexikon&-loadframes

17 Material

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Detta material har utformats av studerande vid Logopedprogrammet vid Linköpings universitet, Copywrigth på foton och bilder: Sarah Weström och Isabell Örneholm.

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011. Sofie Björndahl. Emelie Johansson. Emma Jönsson. Logopedprogrammet.

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2011. Sofie Björndahl. Emelie Johansson. Emma Jönsson. Logopedprogrammet. Sofie Björndahl Emelie Johansson Emma Jönsson Logopedprogrammet Termin 4: 8Log41 20110513 Sara och Olle - materialet för teckeninlärning och tecken som stöd (TSS) Sara och Olle - materialet är tänkt att

Läs mer

Baka med tecken -ordlista och recept

Baka med tecken -ordlista och recept Baka med tecken -ordlista och recept Annie Hejdström Lovisa Stengård Hur materialet är tänkt att användas Syftet med detta teckenmaterial är att introducera nya tecken inom området bakning och tillämpa

Läs mer

Ett besök på Café tecken som stöd

Ett besök på Café tecken som stöd Ett besök på Café tecken som stöd Malin Petersson Pärnilla Söderqvist L Hälsouniversitetet, Linköping Logopedprogrammet, T4 1 Användandet av teckenmaterialet Vi har valt att göra ett lexikon med fokus

Läs mer

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor

I sagans värld - bland prinsar och prinsessor I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Erika Svensson Lovisa Ekelund Illustrationer: Filippa Levemark I sagans värld - bland prinsar och prinsessor Tanken med materialet är att genom sagans värld

Läs mer

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser

Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Arg och glad Ett teckenmaterial för att träna motsatser Josefin Helldén Följande material är tänkt att användas för att träna på motsatsord och adjektiv. Det kan antingen användas i direkt logopedisk behandling,

Läs mer

Lär dig teckna Pärlor

Lär dig teckna Pärlor Lär dig teckna Pärlor Johanna Hengen Marie-Louise Henriksson Beskrivning av teckenmaterialet. Vi har sammanställt en ordlista med utvalda ord för att ge teckenspråksanvändaren en möjlighet att lära sig

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan?

Fågel, fisk eller mittemellan? Fågel, fisk eller mittemellan? Sabina Alkass Hanna Bergström Fågel, fisk eller mittemellan är ett spel som kan användas både av yngre barn och av de lite äldre som har lärt sig att läsa enstaka ord. Tanken

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS till Lilla Anna flyttar saker Frida Hedberg Sanna Nilsson LILLA Pekfingret, uppåtriktat, förs nedåt ett par gånger under kontakt med

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2010. Födelsedag. Sofia Björhn Siri Johansson Födelsedag Sofia Björhn Siri Johansson Syftet med detta teckenmaterial är att ge barn och vuxna ett grundunderlag för att tala eller leka kring aktiviteten fylla år. Bilderna symboliserar ett huvudord

Läs mer

Nattning och morgonbestyr

Nattning och morgonbestyr Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 Nattning och morgonbestyr Rebecca Wimnell Lotta Wistrand Instruktion till materialet. Materialet är tänkt att användas som en parlör för

Läs mer

KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET)

KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET) KNÄKONTROLL FOTBOLL (ÖVNINGARNA HÄMTADE FRÅN SVENSKA FOTBOLLSFÖRBUNDET) Var noggranna när Ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under alla övningar (A, B, C, D)

Läs mer

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper.

- en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper. - en parlör innehållande illustrationer och beskrivningar för tecken av djur samt relaterade färger, kroppsdelar och egenskaper Djur V-händerna, neråtriktade och inåtvända, ena framför den andra, förs

Läs mer

DEN LILLA RÖDA HÖNAN

DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 2 3 4 5 6 4 Sagan används för begreppsinlärning, problemlösning och för att tala matematik. Se lhdl s. 96-99. 7 8 9 10 Den som är lat får ingen mat. Problemlösning 1 Arbeta två

Läs mer

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas?

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas? Maja Mylta och våren Att läsa en saga tillsammans med ett barn skapar närhet, kontakt och är ett tillfälle att lära sig något nytt. Samtidigt som det är roligt utökar man barnets vokabulär. Syftet med

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, Frågespel. Elsa Granberg. Marie Karlsson. Kristin Norén Frågespel Elsa Granberg Marie Karlsson Kristin Norén Materialet innehåller: Spelämnen (fram och baksida), spelmeningar, samt ordlista till respektive ämne. I ordlistan finns teckenförklaringar till frågorna.

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Från advent till nyårsafton

Från advent till nyårsafton Från advent till nyårsafton Ett memoryspel kring saker som händer i december Arlene Eriksson Irene Granfeldt Pia Sjölund 1 Julmemory Instruktion 1. Titta på alla korten tillsammans med barnet och tala

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Teckenlotto På stranden

Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden Sofia Erenmalm Anja Thorén Teckenlotto På stranden Teckenlotto På stranden kan spelas av 2-4 personer. Hela familjen kan därigenom spela tillsammans. Spelet består av 24 bilder

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

TSS till Mulle Meck bygger en bil

TSS till Mulle Meck bygger en bil TSS till Mulle Meck bygger en bil Marie Andersson Elin Nordin Detta är ett teckenmaterial till boken Mulle Meck bygger bil. Vi har valt att teckna substantiv och verb som stöder förståelsen för berättelsen.

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Inledning Förr trodde man att barn som lärde sig tecken inte skulle vilja lära sig tala. Idag vet man att det är tvärtom; tecken stimulerar talutvecklingen.

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

37 sånger med rörelser och lekar för små barn

37 sånger med rörelser och lekar för små barn 37 sånger med rörelser och lekar för små barn T. + M.: Zandra Adolfsson Refr.: B Vi bygger en båt. En jät te båt, för Gud har har Dm7 G7 C /A sagt att det det ska skall reg-na na, som en flod, en båt.

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Brandövningar och fortsatt fint väder

Brandövningar och fortsatt fint väder Brandövningar och fortsatt fint väder Idag sparade några barn tagetesfrön i kaffefilter för att torka och strö ut i rabatt i vår. I måndagskväll kom Karin Rosvall och pratade på föräldramötet om föräldrarollen

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

SBBF SBBF Region 12-13 (2012/2013) 12.10.2012 00:00-01:30

SBBF SBBF Region 12-13 (2012/2013) 12.10.2012 00:00-01:30 12.10.2012 Topics: U14 Läger 1 - Träning 1 1 00:00 Stationsträning - Jag och bollen Dribbling: Dribblar runt konor med följande riktnings förändringar, crossover, mellan benen, bakom ryggen, spin, hesitation

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Det andra alternativet är att ladda upp filer genom att klicka på plustecknet nere till vänster. Man klickar sig in på den mapp som man vill att

Det andra alternativet är att ladda upp filer genom att klicka på plustecknet nere till vänster. Man klickar sig in på den mapp som man vill att EPi Mediahantering I och med uppgraderingen av EPi-server så kommer ImageVault att försvinna. Istället så kommer en ny mediahantering att släppas. För att komma åt mediahanteringen så klickar man sig in

Läs mer

Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil

Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil Teckensaga Max och Mia bygger en lådbil Madeleine Andersson Ann Carlsson Användning av materialet Denna teckensaga är främst avsedd att berättas tillsammans med TSS, Tecken Som Stöd. Med tecknen förstärker

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

INTERNET DATOR TEKNIK

INTERNET DATOR TEKNIK INTERNET DATOR TEKNIK TECKENVOKABULÄR FÖR ANVÄNDNING I VARDAGEN AV SABINA SULJANOVIC OCH MARIA RYDIN I detta teckenvokabulär har vi sammanställt några av de viktigaste och mest användbara tecknen för dator

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Kom ihåg vilodagarna! Alla de tre träningsprogrammen

Kom ihåg vilodagarna! Alla de tre träningsprogrammen Kom ihåg vilodagarna! Alla de tre träningsprogrammen utmanar din styrka och kondition. Det är därför viktigt att du ser till att ta en vilodag efter varje träningspass. 32 I FORM 4/2016 Tre toppenprogram

Läs mer

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L ARC VAD ÄR EN SKJUTPLAN?? En skjutplan kan både ses som en lista av moment som ska gås igenom eller som ett cykliskt beteende som ska upprepas vid varje skott oavsett vad som hänt tidigare. Själva momenten

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند

حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند پارسی Persiska/ Persiska - Rörelseträning för överbelastad käkmuskulatur حرکات تمرینی برای ماهیچه های فک که تحت فشار قرار دارند هدف از این حرکات تمرینی هدف از حرکات تمرینی آنست که ماهیچه های فک نرمتر شوند.

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

Hur skapar man formula r

Hur skapar man formula r Hur skapar man formula r Gamla jämfört med nya sättet Förord Att skapa olika typer av dokument är styrkan i ett ordbehandlingsprogram, såsom Microsoft Word. Dock är denna flexibilitet även till en nackdel.

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen

Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen Nu är språket allas angelägenhet Susanna Rimmerfors och Mia Möller driver satsningar på språkutveckling på Tätorpsskolan. Foto: Mats Lindblad Bostadsområdet Skarpnäcksfältet

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Hur man spelar 7-manna fotboll

Hur man spelar 7-manna fotboll Hur man spelar 7-manna fotboll Här kan ni läsa lite om hur man spelar 7 manna fotboll och hur man spelar Målvakt, back, mittfältare, eller forward Så här är ställer vi upp oss i grundpositionerna, målvakt,

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Virkade tofflor Storlek 35 37 & 38 40 By: Pratamedrut pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Innehåll Lite tips sid 3 Material sid 3 Maskor och förkortningar sid 3 Tillvägagångssätt Sulor sid 4 Skor, nedre

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12 Gemensam problemlösning 2013-03-12 Strategispel Hur ska du spela för att vinna dessa strategispel? Nim Tactical Att arbeta som en matematiker Först vill matematiker ha ett intressant problem. Matematiker

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning med begreppsförklaring

Läs mer

Försäsongsträning Malmö Redhawks U14 2015/2016

Försäsongsträning Malmö Redhawks U14 2015/2016 Försäsongsträning Malmö Redhawks U14 2015/2016 Namn: Nummer: Emil Walldén 070-736 02 54 hockeyemil95@gmail.com Sida 1 av 10 Träningsdagbok/ Fysschema Här nedan följer en träningsdagbok där jag vill att

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Sollentuna kommun Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Utforska rymden med iphone

Utforska rymden med iphone Utforska rymden med iphone 7 Indentifiera planerer, stjärnor och stjärntecken 7 Styr genom att bara peka telefonen mot himlen 7 Hitta rymdstationen ISS Utforska rymden med hjälp av din ios-pryl Oavsett

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

Fyra träningsspel med tecken

Fyra träningsspel med tecken Fyra träningsspel med tecken Sandra Berntsson Anna Sundberg 1 Fyra träningsspel med tecken Det här är ett material främst riktat till barn och är tänkt för att träna in nya tecken på ett roligt sätt. Börja

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Foto för Windows 10. för seniorer

Foto för Windows 10. för seniorer Foto för Windows 10 för seniorer Du kan lägga till foton i Fotogalleriet genom att importera dem från en CD, DVD, kamera, telefon eller en annan enhet. Importerade foton lagras som standard i mappen Mina

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015

Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015 Kom-igång VictorReader Stratus 4 H som taltidningsspelare Ver 131015 Innehåll 1 INLEDNING... 2 1.1 Hur få hjälp...2 1.2 Hur kommer tidningarna...2 1.3 Hur ser tidningarna ut...3 2 LÄS EN TIDNING... 4 2.1

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer