ersion Elitcertifiering/Utbildningsplan Den Svartvita tråden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ersion 1 2015-08- 18 Elitcertifiering/Utbildningsplan Den Svartvita tråden"

Transkript

1 1 Den Svartvita tråden

2 2 Inledning Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används vid planering och genomförande av fotbollsträning i OAIK. Syftet är att skapa struktur i verksamheten så att de aktiva spelarna upplever att de utvecklas tekniskt och i sin spelförståelse. De skall utvecklas både som fotbollspelare och individer. OAIK:s utbildningsplan är avsedd att vara till hjälp i arbetet med att förbättra och utveckla fotbollen i OAIK och Oskarshamn. Planen ger riktlinjer och rekommendationer och skall vara ett hjälpmedel för ledare, tränare och spelare samt även föräldrar. Ett levande dokument för alla aktiva i föreningen. Våra fotbollsungdomar ska få träna fotboll i en trygg och positiv miljö, där tränare och ledare är välutbildade. Då skapas förutsättningar för ett bestående intresse där varje spelare under lång tid kan delta inom OAIK:s verksamhet. Det är intresset, engagemanget samt den individuella utvecklingen av spelarna som är viktig. Varje år skall nya och gamla ledare få ta del av en genomgång i hur OAIK:s utbildningsplan kan användas utifrån dess syfte av de olika delarna, detta för att skapa en gemensam grund för hur föreningslivet i OAIK skall bedrivas. Innehålls och underhållsansvariga för denna utbildningsplan är styrelsen i OAIK eller av den utsedd person. Fram till 15 års ålder spelar och tränar min sin åldersgrupp- Finns det behov av att låna spelare mellan åldrarna ska den dialogen föras mellan ledarna i respektive lag. Detta är dock bara tillfälliga uppflyttningar och det ska inte vara samma spelare som varje gång får den möjligheten. Från 15 års ålder är dock träningen nivåanpassad och det sker en uttagning till respektive trupp och därmed matcherna.

3 3 Förord, syfte och mål Den svartvita vägen 1 Träning Vad, varför och hur vi tränar - åldersindelning 2 Matcher Vad, varför och hur matchar OAIK Ungdom 3 Seniorförberedande verksamhet Indelning av OAIK Ungdoms fotbollsutbildning 4 Scouting vad, varför och hur scoutar OAIK Ungdom egenskaper som är viktiga för oss: - OAIK- karaktär (Mentala styrkor) - Fotbollsintelligens (Taktiska styrkor) - Fotbollssnabbhet (Fysiska styrkor) - Teknik (Tekniska styrkor) 5 OAIK och skolan Samarbetet med gymnasieskolan 6 Antidiskriminering Vi i Oskarshamns AIK vill: Att alla ska vara välkomna Att man ska visa civilkurage och våga säga ifrån om någon trakasserar Att man ska respektera varandra och behandla andra som man vill bli behandlad själv Att vi i vårt lag stöttar varandra både på och utanför planen Ta tydligt avstånd från rasism och trakasserier Att vi ska använda ett bra kroppsspråk Att vi ska använda ett vårdat språk Att vi ska ha en positiv attityd både utanför och på planen Att vi ska peppa varandra Att man i vårt lag vågar agera mot rasism Att man i vårt lag har en öppen diskussion om rasism och trakasserier Att man ska ge alla en chans Ge rasismen rött kort

4 4 OAIK s riktlinjer för ungdomslagen från P6 till U19 gällande ; seriespel och cuper Representationslaget skall alltid ha målet att vinna. I de yngre åldersgrupperna står den individuella utvecklingen och glädjen till fotbollen i centrum med målsättning att fostra nya potentiella A- lagsspelare. - - För att säkerställa att vi spelar i rätt antal turneringar och att både matcher och organisation kring dem håller bra kvalitet vill vi att Oskarshamns AIK Ungdomslag åker på vissa utvalda turneringar varje år. Där behövs en matchkoordinator som sköter bokning av träningsmatcher, seriematcher och cupmatcher. Matchkoordinatorn anmäler lagen till lämpliga serier och cuper, i samråd med tränarna. När det gäller serie o cupspel så gäller det en stegring på avståndet till dessa yngsta kommunen med omnejd och slutmålet för U19 är spel i U- elit och Gothia cup Cupspel: Föreningen betalar startavgift till en utomhuscup och en inomhuscup per år. Upp till 12 år cuper inom länet där Rödsle cup ska prioriteras år cuper i angränsande län år Sverige där slutmålet för U19 är Gothia cup Utbildningsplan för våra tränare: Minst en tränare/lag utbildas i klubbens regi enligt ett givet schema. P6-9 P10-12 P13-15 U17-19 Avspark Diplom Bas 1 Diplom Bas 2 Diplom Avancerad En internutbildning inom OAIK bör ske två till tre gånger/år och lag. Det är upp till laget om man skickar samma person alla gångerna eller om man skickar olika personer varje gång. Internutbildningen av våra tränare bör helst ske med hjälp av vår huvudtränare i föreningen. När kommer konkurrens och nivåanpassning in i föreningen? Rekommendationer för detta enligt trestegsplan: Innan 11- manna får ingen toppning ske alla spelar lika mycket. Steg 1: Vid övergången från 7 till 11- mannaspel. Steg 2: Vid laguttagningar till pojkallsvenskan.

5 5 Steg 3: Uttagningar till A- truppen. För varje steg sker en ökad mängd träningar och konkurrensanpassning både vad det gäller träningar och matcher. Vi kommer att ta hänsyn till intresse och skola för varje individ när det gäller stegövergångar. Antal lag från 15år: Vår målsättning är att ha tre lag igång varje år enligt följande: 15 årslag tränar 2 ggr/vecka och är med i en serie med lag från närområdet (t.ex Kalmar) U17 + U19 Två lag som tränar ihop med en träningsdos som påminner om vårt A- lag. Spelar i serier med lag som satsar med elittänk vilket innebär att det blir längre resor i dessa serier och därmed ökade kostnader på dessa lag. Underlaget får bestämma om vi kan ha både ett U17 o ett U19 lag igång varje säsong. Vi kommer alltid att ha minst ett av lagen igång varje säsong. Uppflyttning av spelare från U till A- trupp. Ett snitt på 2 spelare/år under en femårsperiod. Talanger! Om en spelare fysiskt, tekniskt och taktiskt sticker ut och bedöms klara av högre åldersgrupp ska möjlighet göras för att flytta upp talangen i ett högre steg. Detta sker i samförstånd med föräldrar, ungdomstränarna och sportchefen. OBS! Vi flyttar aldrig upp en spelare för att bredda en trupp. Rekrytering av spelare och ledare Oskarshamns AIK ska vara en attraktiv förening dit spelare och ledare ska vilja verka i. Dock sker ingen aktiv rekrytering upp till 14 års ålder. Året de fyller 15 år vill vi att de spelare i regionen som vill satsa på sin fotboll väljer att spela i Oskarshamns AIK. Detsamma gäller ledare där vi vill fånga upp de ledare i regionen som har ambitionen att utvecklas som ledare och nå elitnivå. Sociala värdegrunden Vi bedriver verksamheten utifrån att vi ska utveckla starka individer för att skapa långsiktigt vinnande lag på och utanför planen! Oskarshamns AIK skall inom ramen för en elitsatsning bedriva fotbollsverksamhet i alla åldersgrupper. Hela vår verksamhet och i alla dess beståndsdelar skall bedrivas så att den positivt utvecklar människor fysiskt, psykiskt, socialt och kulturellt både som individer och i gruppsammanhang, på och utanför planen. Oskarshamns AIK är alltså inte, och ska inte enbart vara, en fotbollsklubb. Vi ska också vara en positiv kraft i samhället. I vår verksamhet ingår att skapa konstruktiva aktiviteter för barn och ungdomar så att all deras energi och kreativitet kan användas till något positivt och motverka att de hamnar i negativa och destruktiva beteenden. Målet är att sprida och underhålla positiva värderingar, motverka våld och rasism, minska användningen av droger och öka integrationen mellan olika grupper i samhället.

6 6 Våra värderingar i Oskarshamns AIK är därför: Vi ska alltid skapa stolthet över OAIK I allt vi gör, hur vi ser ut, hur vi uttalar oss, hur vi agerar. Grunden i vår relation med omgivningen läggs när våra lag spelar matcher, men vi måste arbeta lika intensivt med hur vi är och uppfattas vid sidan av planen som på! Det arbetet styrs av de värderingar vi strävar emot: Vi i Oskarshamns AIK vill: Att alla ska vara välkomna Att man ska visa civilkurage och våga säga ifrån om någon trakasserar Att man ska respektera varandra och behandla andra som man vill bli behandlad själv Att vi i vårt lag stöttar varandra både på och utanför planen Ta tydligt avstånd från rasism och trakasserier Att vi ska använda ett bra kroppsspråk Att vi ska använda ett vårdat språk Att vi ska ha en positiv attityd både utanför och på planen Att vi ska peppa varandra Att man i vårt lag vågar agera mot rasism Att man i vårt lag har en öppen diskussion om rasism och trakasserier Att man ska ge alla en chans Ge rasismen rött kort 7 Till alla fotbollsföräldrar Nio föräldrabud 1. Följ med på träning och matcher. Ditt barn sätter stort värde på det. 2. Håll dig lugn vid sidlinjen. Låt barnen spela 3. Uppehåll dig längs ena sidlinjen med avstånd till ledare och spelare 4. Respektera ledarnas beslut. Var positiv och stöttande. 5. Respektera domarens beslut. Se på domaren som en vägledare. 6. Skapa god stämning vid match/träningar. 7. Fråga barnen om matchen var kul och spännande. Fråga ALDRIG efter resultatet. 8. Stöd föreningen i dess arbete. Din insats blir värdesatt, inte minst av ditt barn. 9. Kom ihåg: Att det är ditt barn som spelar fotboll och inte du.

7 7 Utbildningsplan Oskarshamns AIK 6-19 år OAIK:s fotboll - ålder 6-19 OAIK vill premiera en fotboll där våra spelare, oavsett ålder, är trygga med bollen, använder stor rörlighet på planen. En fotboll där vi vill påverka våra matcher själva inte lita på motståndarens misstag. Kort sagt: skapa våra egna möjligheter. Vi vill stå för en offensiv fotboll där vi vill skapa numerära överlägen på planen för att kunna skapa målchanser och i slutändan göra mål. Hur offensiva vi än är så krävs det att vi försvarar oss. Vi vill skapa förståelse, oavsett ålder, att försvarsspel är själva fundamentet för anfallsspel. Detta gör vi genom ett försvarsspel där alla deltar från målvakt till forwards. - Ledordet för att uppnå ovanstående är glädje! Värdegrunder - Spelaren i centrum. - Alla som vill skall få spela fotboll. - Rätt utbildning vid rätt nivå. - Uppleva glädje och kamratskap. - Fairplay. - Avstånd från doping. - Skapa ett livslångt intresse för fotboll. Mål - Utbilda spelare till representationslaget. - Erbjuda grunder för social kompetens. - Skapa stark klubbkänsla. - Tydliga utbildningsmål för varje årsgrupp. - Så många som möjligt skall beredas möjlighet att spela fotboll så länge som möjligt. - Utbilda spelaren i fotbollens grunder och moment. - Ge föreningens ledare handledning via utbildning, träningsdokument och målkontroll. - Ett lag i varje årskull.

8 Tränare i varje lag. Direkta utbildningsmål gällande fotboll för spelaren mellan 6-19 år Anfallspel - Korta passningar (6-19 år). - Långa passningar (10-19 år). - Driva (6-19 år). - Dribbla (10-19 år). - Finta (10-19 år). - Utmana (12-19 år). - Skott (6-19 år). - Nicka (10-19 år). - Volley (10-19 år). - Speldjup (10-19 år). - Spelbredd (10-19 år). - Spelavstånd (10-19 år). - Spelbarhet (10-19 år). - Väggspel (12-19 år). - Överlappning (12-19 år). - Överlämning (12-19 år). - Avslut (13-19 år). - Inlägg (13-19 år). - Spelförståelse (13-19 år). - Medtag (9-19 år). - Mottag (6-19 år). Försvarsspel - Markering (9-19 år). - Press (9-19 år). - Understöd (13-19 år). - Täckning (13-19 år). - Försvarssida (13-19 år). - Högt / lågt försvarsspel (15-19 år). - Tackling (13-19 år). - Brytning (13-19 år). - Centrering (15-19 år). - Styra (15-19 år). - Brytpassning (15-19 år). - Positionsförsvar (13-19 år). - Markeringsförsvar, man mot man, zonmarkering och kombinationsmarkering. (13-19 år).

9 9 - Försvarsställning (13-19 år). Fysik - Kondition (13-19 år). - Styrka (13-19 år). - Spänst (13-19 år). - Snabbhet (10-19 år). - Rörlighet / smidighet I samband med detta är det viktigt att göra det möjligt för spelaren att vara förberedd i det taktiska när det gäller arbetsmetod, organisation samt disposition när det gäller anfallsspel och försvarsspel men först mellan år. Handledning för träning Att tänka på vid träning och träningsplanering. - Långsiktig planering (1-3 år utefter åldersgruppen). - Månadsplanering (vad, varför och hur). - Veckoplanering (vad, varför och hur). - Dagsplanering (vad, varför och hur). Exempel på hur träning kan läggas upp - Uppvärmning (alltid med boll). - Teknikträning. - Spelövning. - Smålagsspel. - Nedträning. Använd modellen: Visa Förklara Visa Öva / Pröva. Viktigt att tänka på - Smålagsspel är att föredra framför spel med 7-7.

10 10 - Mer bollkontakter gör spelaren bättre. - Inga köträningar. - Hitta alternativ för att få så mycket bollkontakt som möjligt. - Mycket aktivitet på liten yta. - Barn är inte små vuxna (anpassa träningen och övningar). Årsgrupp 6-9 Syfte: Bollkontakt, motorik och lek Träningar per vecka minst 60 min per pass. Målkontroll: - Passa. - Driva. - Skott. - Mottag. - Lekar och rörelseövningar som främjar motoriken. Att tänka på: - Den kognitiva mognaden är inte så stor (var tydlig). - Barnet har inga behov av instruktioner i utgångsläget, visa hellre. - Så mycket bollkontakt som möjligt. - Inga köträningar. - Låt alla vara med. - Byta positioner på spelarna. - Inget seriespel. - Laget kan spela miniturneringar inom den egna föreningen eller med andra närliggande föreningar. - 5 manna är att föredra. Åldersgrupp år Syfte: Teknik, motorik, passningsteknik och anfallspel ggr i veckan 90 minuter per pass. Målkontroll: - Passningsteknik. - Driva, dribbla. - Mottag, medtag. - Skotteknik. - Nick, volley.

11 11 - Anfallsgrunder (speldjup, spelbredd, spelavstånd och spelbarhet). - Motorik, koordination (snabba fötter och kvickhet). - Viss fysisk träning enbart i fostringssyfte (vänja spelaren i den träningsformen). Att tänka på: - Gyllene ålder för inlärning av teknik. - Börjar bli viktigt med instruktioner. - Fortfarande svårt med teoretiska resonemang. - Konkretisera. - Spelarna oerhört mottagliga för nya saker. - Påtala vikten av bra passningar och bra medtag. - Använd SvFF teknikregister. - Introducera seriespel och turneringar utanför egna orten, dock i egna regionen. Åldersgrupp år Syfte: Funktionell teknik, anfallspel och försvarsspel ggr i veckan 90 minuter per pass. Målkontroll: - Fuktionell och isolerad passningsteknik. - Funktionell skott och avslutsteknik. - Anfallsgrunder. - Väggspel, överlappning och överlämning. - Långa tillslag i syfte att åstadkomma spelvändningar / crosspass. - Driva, dribbla, utmana och finta. - Rörelse efter varje passning. - Inlägg och inspel. - Spelförståelse. - Försvarsspel (positionsförsvar och markeringsförsvar). - Press, understöd, täckning och markering. - Högt / lågt försvarsspel. - Centering. - Försvarsställning. - Pressavstånd. - Tankegångar gällande fasta situationer. - Fysisk träning ( kondition, spänst, styrka, rörlighet och snabbhet). Åldersgrupp år Syfte: Funktionell teknik, anfallspel och försvarsspel.

12 ggr i veckan 90 minuter per pass. Målkontroll: - Fuktionell och isolerad passningsteknik. - Funktionell skott och avslutsteknik. - Anfallsgrunder. - Väggspel, överlappning och överlämning. - Långa tillslag i syfte att åstadkomma spelvändningar / crosspass. - Driva, dribbla, utmana och finta. - Rörelse efter varje passning. - Inlägg och inspel. - Spelförståelse. - Försvarsspel (positionsförsvar och markeringsförsvar). - Press, understöd, täckning och markering. - Högt / lågt försvarsspel. - Centrering. - Försvarsställning. - Pressavstånd. - Tankegångar gällande fasta situationer. - Fysisk träning ( kondition, spänst, styrka, rörlighet och snabbhet). Målvaktsträning Målsättning Målvaktens arbetssätt i match skiljer sig avsevärt från övriga spelares, därför ska de också delvis få en annan sorts träning. Under en viss tid av veckans träning ska målvakterna få speciell målvaktsträning. Denna träning varierar beroende på ålder. Förutom ren basträning som teknik, koordination, rörlighet, styrka, spänst, snabbhet och kvickhet, kan målvakterna dessutom arbeta med matchsituationer som har givna förutsättningar. Det är nyttigt att målvakter i samband med dessa övningar får träning i att passa och skjuta, dels för att utveckla spelet med fötterna och dels för att få en inblick i avslutarens situation. Det är viktigt att målvakterna tränar tillsammans med lagets övriga spelare. Vid en del av träningen som består av spelmoment, t ex smålagsspel, lär de sig att bedöma och värdera realistiska matchsituationer. Genom att utvecklingskurvan skiljer sig åt är det både svårt och olämpligt att strikt åldersindelad träningsinnehållet. Ungdomar mognar och utvecklas i olika takt vilklet gör att det finns stora

13 13 skillnader mellan jämnåriga målvakters förmåga. Istället vbör träningen anpassas individuellt efter målvakten. Precis som barns motoriska utveckling, som alltid sker efter ett visst mönster, bör målvaktsträningen stegras från enkel greppträning till ett mer krävande agerande. Var på utvecklingsstegen en enskild målvakt skall börja och hur länge han ska stanna beror på mognad, inte på födelseåret. Nybörjarfasen 7-9 år Under denna period bedrivs ingen målvaktsträning för enskilda spelare. Vid några tillfällen ska däremot en viss del av träningsinnehållet innehålla målvaktsträning för samtliga spelare. Många av övningarna är lämpliga som uppvärmning och uppmjukning. Alla som vill bör också få prova på som målvakt i matchsituation. Moment att lära: 1. Utgångsställningen 2. Skopan 3. Greppteknik när bollen kommer längs marken 4. Greppteknik när bollen kommer i midjehöjd 5. Allmän koordination Inlärningsfasen år Nu bör intresserade spelare få speciell målvaktsträning. Det kan vara flera i ett lag som deltar i denna träning. Samma spelare bör dock inte agera målvakt hela tiden. För att främja den totala utvecklingen är det nyttigt att de fortfarande får prova på olika platser i laget under såväl träning som match. Nya moment att lära: 1. Greppteknik näör bollen kommer i ansiktshöjd 2. Utkast längs marken 3. Helvolleyutspark 4. Grepptekning när bollen kommer i bröstet 5. Greppteknik med upphopp 6. Boxteknik med två händer 7. Fallteknik när bollen längs marken kommer nära målvakten och när den kommer längre ifrån 8. Utkast i luften 9. Mottagning med insidan vid tillbakaspel 10. Passning med insidan av foten vid tillbakaspel 11. Passning med vrist vid tillbakaspel 12. Inlägg mot ytan rakt framför plan 13. Skott 14. Frilägessituationer där målvakten når bollen före sin motståndare 15. Sidledsförflyttning

14 14 Utvecklingsfasen år Under denna period börjar spelarna välja om de vill vara målvakter eller utespelare. Målvakterna bör givetvis fortsätta med spelmomentsträning tillsammans med de övriga spelarna. För att ytterligare förbättra spelsinnet och spelet med fötterna krävs också att de ibland tränar som utespelare. Målvaktsträningen bör innehålla kombinerade övningar dvs. flera moment i en övning. Nya moment att lära: 1. Greppteknik när bollen kommer över och förbi målvakten 2. Greppteknik när bollen kommer längs marken, skopan framåt 3. Boxteknik med en hand 4. Fallteknik när bollen kommer i luften 5. Halvvolleyutspark 6. Inspark 7. Mottagning med låret och bröstet vid tillbakaspel 8. Inlägg mot bakre och främre ytan 9. Frilägessituationer där motståndaren når bollen 3-5 meter före målvakten 10. Hörna 11. Målvaktens positionsspel 12. Styrka 13. Spänst 14. Rörlighet

15 15 Bilaga 1 Att vara förälder i Oskarshamns AIK Att vara fotbollsförälder är bland de roligaste som finns. OAIK välkomnar alla föräldrar att delta efter egen fri vilja och förutsättning. Du får möjligheten att följa ditt barn på nära håll på träningar och matcher. Intentionen är att fotbollen ska fungera som en naturlig mötesplats för alla, såväl vuxna som barn. Ibland kan det vara jobbigt att vara fotbollsförälder. Idrottslivet innebär både segrar och förluster. Man vinner inte alla matcher och givetvis är det tillåtet att förlora. Man lär sig många gånger mer av en förlust i tidig ålder än en vinst. Även om det givetvis ligger i spelets natur att syftet är att det skall framgå en segrare. Barn bör lära sig att det finns en utveckling i besvikelser tidigt. Barn har även den fördelen att dom inte tar en förlust lika hårt som vuxna. De glömmer fort och ser framåt istället. Trösta, stötta och uppmuntra i alla lägen. Det är intresset och engagemanget som är det viktiga och inte prestationerna! Ställ inte för höga krav. Mamma och pappa är förebilder. Respektera alltid domaren, motståndarlaget och tränarna. Det är viktigt att vi tänker på vad vi säger. Stöttning och peppning av alla i laget på ett positivt sätt. - Överlåt coachningen åt ledarna! Föräldrarna behövs i verksamheten. Hjälp ungdomarna att planera inför träningar och matcher så att de har med sig rätt utrustning och kommer i tid. Följ gärna med och visa ditt intresse. Prata om hur det varit. Fokusera på att det är viktigt och roligt att röra på sig och fotbollen i sig inte bara resultatet i matchen. - En spelare gör inget lag, men ett lag gör en spelare.

16 16 Till alla fotbollsföräldrar Nio föräldrabud 1. Följ med på träning och matcher. Ditt barn sätter stort värde på det. 2. Håll dig lugn vid sidlinjen. Låt barnen spela 3. Uppehåll dig längs ena sidlinjen med avstånd till ledare och spelare 4. Respektera ledarnas beslut. Var positiv och stöttande. 5. Respektera domarens beslut. Se på domaren som en vägledare. 6. Skapa god stämning vid match/träningar. 7. Fråga barnen om matchen var kul och spännande. Fråga ALDRIG efter resultatet. 8. Stöd föreningen i dess arbete. Din insats blir värdesatt, inte minst av ditt barn. 9. Kom ihåg: Att det är ditt barn som spelar fotboll och inte du.

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll Talang = orka träna mycket Den världsberömde pianisten Artur Rubinstein tillfrågas på en gata nära Carnegie Hall: -Ursäkta mig herrn, vet

Läs mer

2 mot 1. Syfte Väggspel. Organisation 3 spelare.

2 mot 1. Syfte Väggspel. Organisation 3 spelare. 2 mot 1 Väggspel. 3 spelare. A passar B, som direktpassar tillbaka till A, som tar emot, driver mot försvarsspelare C, som agerar passivt. A passerar B genom att väggspela med B. Arbeta 10-15 gånger på

Läs mer

TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA

TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA TRÄNINGSPLANERING MOT SPELMODELLERNA Allmän träningsfilosofi 7-9 ÅR Bollen ska alltid vara med Lära sig träna hitta drivkraften Träningen bör bedrivas mot den spelmodell som laget/klubben eftersträvar

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1)

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Detta är våra utgångspositioner i anfall. Spelsättet är precis som tidigare men utgångspositionerna är annorlunda. För att vi ska ha ett lyckat anfallsspel krävs det två saker:

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

Föreningspresentation

Föreningspresentation Föreningspresentation Föreningen bildades år 1922. ÅBY IF bedriver en senior och ungdomsverksamhet inom fotboll och gymnastik. Föreningen riktar sig i första hand till boende i ÅBY och Jursla området,

Läs mer

Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer

Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer Vi pratar fotbollsspråk med varandra. En ordbok i fotbollstermer Grundförutsättningar i anfallsspel Spelar avstånd är avståndet mellan bollhållaren och de övriga medspelarna. Spelbredd är att utnyttja

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

VINRÖDA TRÅDEN. Värdegrund och Vision. Värdegrund Öckerö IF. Vision Öckerö IF. Öckerö IF Sveriges bästa fotbollsförening 2024.

VINRÖDA TRÅDEN. Värdegrund och Vision. Värdegrund Öckerö IF. Vision Öckerö IF. Öckerö IF Sveriges bästa fotbollsförening 2024. Värdegrund och Vision Värdegrund Öckerö IF I Öckerö IF visar vi omtanke, delar glädje och gemenskap. Vi är trygga med varandra och visar ömsesidig respekt. Tillsammans utvecklas vi sportsligt och socialt.

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

13 år Tematräning vecka 24-26. 26 Specialträning

13 år Tematräning vecka 24-26. 26 Specialträning Tematräning vecka 24-26 26 Specialträning SPECIALTRÄNING (20 min) Utförande: Ledare/spelare planerar övning med många bollkontakter. Organisation: Explosiv specialträning individuellt eller i små grupper.

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN 1 SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN Träffas - trivas utvecklas i gemenskap! Träff 1: Träff 2: Träff 3: Träff 4: Träff 5: Analys (ledare) Analys (spelare) Planering Inför upptakten med föräldrar/spelare

Läs mer

TEMATRÄNINGAR 10 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg

TEMATRÄNINGAR 10 ÅR. Utbildningsplan - fotboll. Bollidrott i Sverige. Jonas Nilsson Thomas Westerberg TEATRÄNINGAR Utbildningsplan - fotboll 10 ÅR Bollidrott i Sverige Jonas Nilsson Thomas Westerberg vecka 3-5 Fint-dribbling spelbar Dribblingteknik Organisation: 1 barn/boll. Planer tvärs över hallen. Utförande:

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Du är en ledare med ansvaret för att tillsammans med Dina spelare skapa en POSITIV STÄMNING där ALLA deltagare känner sig välkomna och viktiga.

Du är en ledare med ansvaret för att tillsammans med Dina spelare skapa en POSITIV STÄMNING där ALLA deltagare känner sig välkomna och viktiga. 1. Tränarens Roll Tränarens roll är mångsidig och krävande. Du är inte bara en instruktör och ansvarig för träningar och matcher, utan Din roll är mycket större än så. Du är en ledare med ansvaret för

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Årsplan 2014 Målsättning och metod Träning Match Cuper Ekonomi Regler och policy Övrigt

Årsplan 2014 Målsättning och metod Träning Match Cuper Ekonomi Regler och policy Övrigt AGENDA föräldramöte 28 jan Årsplan 2014 Målsättning och metod Träning Match Cuper Ekonomi Regler och policy Övrigt ÅRSPLANERING 2014 ESK P01 månad vecka Träning Matcher januari 1 Uppehåll 2 1 trän 3 2

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Hur man spelar 7-manna fotboll

Hur man spelar 7-manna fotboll Hur man spelar 7-manna fotboll Här kan ni läsa lite om hur man spelar 7 manna fotboll och hur man spelar Målvakt, back, mittfältare, eller forward Så här är ställer vi upp oss i grundpositionerna, målvakt,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta spelarutbildningsplan SvFF 2 Fakta spelarutbildningsplan SvFF Nivå 2 3 Fakta spelarutbildningsplan SmFF Nivå 2 4 Träning 1, Passning och mottagning 5 Träning 2, Spelbarhet och

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

TÖLÖ IF s Gröna tråd. Som ledare i TÖLÖ IF vill vi att du: Laget

TÖLÖ IF s Gröna tråd. Som ledare i TÖLÖ IF vill vi att du: Laget TÖLÖ IF s Gröna tråd Framtagen för att vi som ledare/instruktörer i TÖLÖ IF skall ha ett stöd i vår planering av träningar och matcher samt hur föreningen vill att vi skall uppträda i vår ledarroll. Utbildningsplanen

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar

Utvecklingsplan Utvecklingsplan för ungdomar Innehållsförteckning Kap. 1. Allmänt Utvecklingsplan för ungdomar 1.1 Målsättning med ÅKIB:s ungdomsverksamhet 1.2 Målsättning för tränare och ledare 1.3 Cuper och läger 2. Spelarutbildning 2.1 Spelarutbildning

Läs mer

Motala AIF FK - ungdomsverksamhet. Breddfotboll & Fotbollfokus. Verksamhetsidé och utvecklingsplan

Motala AIF FK - ungdomsverksamhet. Breddfotboll & Fotbollfokus. Verksamhetsidé och utvecklingsplan Motala AIF FK - ungdomsverksamhet Breddfotboll & Fotbollfokus Innehåll Motala AIF FK - ungdomsverksamhet... 1 Breddfotboll & Fotbollfokus... 1... 1 Inledning... 4 Mål och riktlinjer för MAIF:s ungdomsfotboll...

Läs mer

Viggbyholms IK FF Viggan modellen 2015. Version 1.0

Viggbyholms IK FF Viggan modellen 2015. Version 1.0 Viggbyholms IK FF Viggan modellen 2015 Version 1.0 1 Innehåll BAKGRUND... 3 SYFTE MED DOKUMENTET... 3 VIGGANS VISION... 3 VIGGANS VÄRDERINGAR... 3 MÅLSÄTTNING... 4 Fotbollslek (5 år)... 4 Barnfotboll (6-11

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF -mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll SJUMANNA (TIO-TOLV ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Spelförståelseträning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa

Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa Reflekterande arbetssätt i Idrott och Hälsa Bakgrund Stark tradition av lek och rekreation istället för fokus på lärande. Fokus på färdigheter. Otydligt kunskapsobjekt, vad ska läras ut och vad ska bedömas?

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4 spelare fokus Definition av mental tuffhet. Hur påverkar man mental tuffhet? Hur påverkar personlighet utveckling och prestation? Hur kan man arbeta med

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi förväntade

Läs mer

Måldokument för. Svenska Handbollförbundets. Basutbildning

Måldokument för. Svenska Handbollförbundets. Basutbildning Måldokument för Svenska Handbollförbundets Basutbildning Lars Edwinson/Ulf Sandgren BASUTBILDNING; Efter genomgången basutbildning har deltagaren kunskaper om hur man leder, stimulerar och utbildar barn

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Falköpings FK:s. verksamhetsidé

Falköpings FK:s. verksamhetsidé Falköpings FK:s verksamhetsidé Falköpings FK:s verksamhetsidé Vår verksamhetsidé är: Alla som vill spela fotboll är välkomna till FFK. Vår verksamhet skall bedrivas i en positiv anda och ett gott kamratskap.

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Glädje- trygghet- gemenskap. Ekerö IK Fotboll F03. Föräldramöte 2015-02- 19

Glädje- trygghet- gemenskap. Ekerö IK Fotboll F03. Föräldramöte 2015-02- 19 Glädje- trygghet- gemenskap Ekerö IK Fotboll F03 Föräldramöte 2015-02- 19 Agenda för mötet Status när vi startar 2015 AmbiGoner och mål Verksamheten 2015 Träning och Träningsupplägg Vikingacupen 15/8 Lagekonomi

Läs mer

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN

HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN HÖGANÄS BOLLKLUBB RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN ANTAGNA 2011 1 Inledning... 4 2 Målsättning, policy och talangutveckling... 5 2.1 Målsättning... 5 2.2 Drogpolicy... 6 2.3 Policy om rasism, mobbning

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

KIF ÖREBRO i framtiden

KIF ÖREBRO i framtiden Innehåll Helena SISU Vilka är vi, vart är vi, vart ska vi, ordföranden har ordet Kriskommunikationsplan, kommunikationsansvarig KIF verksamhetsidé fotboll Fotbollsinfo Malin KIF ÖREBRO i framtiden Ska

Läs mer

Blå Tråden Version 4 2013-09-01

Blå Tråden Version 4 2013-09-01 Blå Tråden Version 4 2013-09-01 Regler och riktlinjer för Alingsås HK FÖRORD Alingsås HK har under de senaste åren genomgått en större förändring. Från att ha varit en klubb skiftandes mellan division

Läs mer

Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK

Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK Riktlinjer inom Hille/Åbyggeby IK I Hille/Åbyggeby IK är det viktigt att vara en god kamrat och ett föredöme för andra. Målsättningen är att våra ungdomar skall utbildas och utvecklas som hockeyspelare

Läs mer

Gävle GIK Målsättning 2012-2015. Gävle GIK Hockey. Planering för säsongen 2012-2013. Målsättning 2012-2016

Gävle GIK Målsättning 2012-2015. Gävle GIK Hockey. Planering för säsongen 2012-2013. Målsättning 2012-2016 Gävle GIK Hockey Planering för säsongen 2012-2013 Målsättning 2012-2016 Uppstart av juniorverksamhet Gävle GIK ska bedriva egen juniorverksamhet säsongen 2012-2013 J20 J18 Stommen i J20 laget ska vara

Läs mer

Riktlinjer för Jönköping Bandy s Ungdomsbandy

Riktlinjer för Jönköping Bandy s Ungdomsbandy Riktlinjer för Jönköping Bandy s Ungdomsbandy Från Bandyskola till U16 Innehåll Innehåll...1 Bakgrund...3 Välkommen som ledare till Jönköping Bandy...3 Utveckling som ledare...4 Välkommen som spelare till

Läs mer

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 Beskrivning av elevgrupp Fritidshemmet består av tre fritidslärare och 28 elever i åldrarna 7-10 år. Då behovet av att röra på sig är stort och fritidshemmets utrymmen

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden

Stockholms BDF. Distriktslagen 2013. Stockholmsguiden Stockholms BDF Distriktslagen 2013 Stockholmsguiden Stockholms BDF detta är skillnaden Stockholms Basketdistriktsförbunds värdegrund, Jag Ställer Upp, ska genomsyra allt vi gör. Vad vi gör på och utanför

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer