AMERIKANSKA JORDNÖTTER INNOVATION GENOM KVALITET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AMERIKANSKA JORDNÖTTER INNOVATION GENOM KVALITET"

Transkript

1 AMERIKANSKA JORDNÖTTER INNOVATION GENOM KVALITET INNEHÅLL ÖKA DIN FÖRSÄLJNING AV SNACKS MARKNADSFÖR JORDNÖTTER Sid 1 VARFÖR VÄLJA AMERIKANSKA JORDNÖTTER? Sid 2 Smak och lagringstid Sid 2 Kvalitetstestning Sid 3 Snabb leverans och hamnklarering Sid 3 MARKNADSFÖRA KVALITETSPRODUKTER Sid 4 HUR KAN AMERICAN PEANUT COUNCIL HJÄLPA MIG ATT SÄLJA MER JORDNÖTTER? Sid 5 Kontaktinformation Sid 5 VILL DU VETA MER OM AMERIKANSKA JORDNÖTTER? Sid 6 Amerikanska jordnötter Profil Sid 6 Runner Sid 6 Virginia Sid 6 Spanska Sid 7 Valencia Sid 7 VAD GÖR AMERIKANSKA JORDNÖTTER ANNORLUNDA? Sid 8 Fröförädling Sid 8 Odlingsmetoder Sid 9 Förädlade produkter och bearbetning Sid 9 Värdeökande produkter Sid 10 LÄNKAR TILL ANDRA EUROPEISKA FÖRENINGAR FÖR NÖTTER OCH SNACKS Sid 12 American Peanut Council Grosvenor Gardens House, Grosvenor Gardens, London SW1W 0BS Tel: e-post: lmckerchar@peanutsusa.org.uk

2 Öka din försäljning av snacks marknadsför jordnötter 1 Detaljhandlare, som letar efter metoder med vilka de kan utnyttja kundernas intresse av hälsosamma snacks, kan dra fördel av varumärkesförsäljning och primära privata etikettprodukter, som erbjuder kunder god smak och värde... precis vad du kan erbjuda med amerikanska jordnötter. Trots att mellanmålsvanorna varierar i Europa, finns det en växande trend av ökad nötkonsumption. Enligt Euromonitor, ökade försäljningen av söta och salta snacks år 2005 med 8% i Västeuropa. Försäljningen av nötter ökade med mer än medeltalet, med en tillväxtgrad på över 11% (baserat på detaljhandelsförsäljningen). Nötförsäljningen i Östeuropa ökade med 18%. Siffror som nyligen publicerades av European Snack Association stödjer denna trend, vilka visar en 12% ökning i värdet på jordnötsförsäljningen i Storbritannien. Hälsomedvetna konsumenter övergår till jordnötter, nötter samt nöt- och fruktblandningar, så varför inte utnyttja denna möjlighet för att öka dina erbjudanden av nötter. Maximera den upprepande försäljning genom att se till att du erbjuder jordnötter med den bästa smaken och högsta kvaliteten, som konsumenterna kommer att vilja ha mer av. För att läsa mer om jordnötternas näringsvärden och hälsofördelar, besök näringssidorna på (finns på engelska, holländska och tyska) eller klicka här för att komma till den senaste forskningsuppdateringen (endast på engelska).

3 VARFÖR VÄLJA AMERIKANSKA JORDNÖTTER? 2 SMAK OCH LAGRINGSTID För konsumenter är smak och njutning troligen de viktigaste faktorerna när de beslutar om de skall köpa en snacksprodukt igen. Naturligtvis är priset viktigt men ingen kommer att köpa en jordnötsprodukt igen, om den smakade gammal eller dålig, oberoende av hur lågt pris! För jordnötsindustrin i U.S.A är jordnötsmaken mycket viktig. The United States Department of Agriculture (USDA) har genomfört studier på jordnötter som växer i U.S.A., Kina och Argentina. I studierna använde de både tränade smakspecialister och amerikanska och europeiska konsumentsmakpaneler. Alla konsumenter i panelen kunde känna skillnad mellan jordnötter med god och dålig smak. Speciellt viktigt för jordnötsproducenter är de resultat, som man fick från undersökningar bland europeiska konsumenter: 40% av de Argentinska partierna och 70% av de kinesiska hade dålig smak, medan inga härskna smaker upptäcktes i de amerikanska jordnötterna. Det viktigaste smakkriteriet för jordnötter jordnötsmaken är högst och mest konsistent bland jordnötter från U.S.A. Från allra första början, har oljekemin i jordnötterna haft den största inverkan på deras lagringstidspotential. Jordnötternas komposition av fettsyror förändras genom deras växtcykel och de blir mognare. Graden av olje- och linolsyra bestämmer jordnötternas lagringstid, och en högre grad av olja/linol ger en längre lagringstid. Studier där man jämfört ursprungsplatser, har visat att amerikanska jordnötter har den högsta graden av olja/linol, argentinska jordnötter lägre och kinesiska jordnötter den lägsta graden av olja/linol. Jordnötter med hög oljehalt från U.S.A. ger hälsosammare, mer välsmakande jordnötter med ett förbättrad lagringstid. Många av de jordnötter, som nuförtiden produceras i U.S.A., odlades naturligt för deras förhöjda innehåll av olja för att få en längre lagringstid.

4 VARFÖR VÄLJA AMERIKANSKA JORDNÖTTER? (FORTSÄTTNING) 3 KVALITETSTESTNING Livsmedelssäkerhet är mycket viktigt för tillverkare, detaljhandlare och konsumenter. Tillverkare och detaljhandlare litar på att deras leverantörer levererar säkra produkter, medan konsumenterna i sin tur litar på varumärken och detaljhandlare, för att vara säkra på att produkten som de äter är fria från föroreningar. Flera kvalitetsprov tas och testas vid kritiska kontrollpunkter under hela odlings- och bearbetningsprocessen i den amerikanska jordnötsindustrin, för att garantera de högsta nivåerna av livsmedelssäkerhet och säkra överensstämmelse med Hazard Analysis and Critical Control Point Plans (HACCP) i varje fabrik. Som ett exempel kan nämnas att amerikanska provtagningstekniker tillåter att industrin tar ett representativt prov för analys av aflatoxin.alla jordnötstestlaboratorier måste antingen vara USDA-certifierade eller ett USDA-laboratorium och genomgår årligen stränga kvalitetssäkringsinspektioner för att behålla sina certifikat. The Federal-State Inspection Service är en statlig myndighet, som är representerad på varje nötskalningsfabrik med uppgift att uppskatta jordnötskvaliteten på varje jordnötsparti i industrin, genom att titta på storlek, eventuella skador och fuktinnehåll. När alla tester har genomförts utfärdar inspektörerna de slutliga USDA-kvalitetscertifikaten. Dessa innebär att kunderna kan vara säkra på att alla kvalitets- och säkerhetsstandarder har uppfylls och att de strikta riktlinjerna för inspektion och kontroll av aflatoxin följdes. SNABB LEVERANS OCH HAMNKLARERING När de amerikanska jordnötterna har godkänts för frakt med kvalitetsdokumentation, lastas jordnötspartierna, som identifierats som positiva och som skall skickas utomlands, i containers och placeras därefter på fartyg. Det amerikanska lager- och fraktsystemet säkrar att köparna får den kvalitet de kräver och på det datum som de önskat. U.S.A. och den Europeiska Unionen arbetar för tillfället på ett unikt aflatoxin-avtal, som tillåter att man testar jordnötter innan de skeppas till Europa. Denna innovativa procedur, känd som ursprungscertifiering, ger en snabbare klarering genom europeiska hamnar. Denna metod har redan godkänts av myndigheter i Storbritannien och Holland.

5 MARKNADSFÖRA KVALITETSPRODUKTER 4 Kvalitetsmedvetna tillverkare runt om i världen, använder den amerikanska kvalitetslogotypen för att uppmärksamma konsumenten på den höga kvaliteten på deras jordnötsprodukter. Nyligen har europeiska tillverkare lagt till korta beskrivningar till logotypen, för att även marknadsföra den goda smaken. När konsumenterna söker efter kvalitetsjordnötter; äkta jordnötsmak med hållbara egenskaper, rekommenderar vi alltid jordnötter från U.S.A. GEOFF STREET,MANAGING DIRECTOR,SUN VALLEY LTD,UK APC äger den registrerade USA QUALITY -jordnötslogotypen, för jordnötter och jordnötsprodukter och har etablerat standarderna nedan för hur man använder USA QUALITY -jordnötslogotypen. För kärnor/ innerskal eller produktblandningar: Produkten måste innehålla 100% jordnötter med amerikanskt ursprung. Ingen ersättning av eller blandning med jordnötter med annat ursprungsland är tillåtna om man vill använda USA Quality-logotypen. Om produkten är en blandning av jordnötter och andra produkter, måste jordnötterna vara 100% amerikanska, de återstående produkterna kan vara av annat ursprung. För jordnötsmör: Denna produkt måste överensstämma med den amerikanska definitionen på jordnötsmör (minst 90% jordnötter) och endast innehålla jordnötter från U.S.A. ingen blandning eller ersättning med jordnötter av annat ursprung är tillåten. Vi använder amerikanska jordnötter till våra jordnötsprodukter, som går under namnen Planters och Big D, eftersom det är viktigt för våra konsumenter att veta att vi levererar världens godaste jordnötter, konsekvent och säkert. Quality USA- logotypen är en garanti åt konsumenterna att de får de bästa jordnötterna som finns för sina pengar. BRIAN CARDY,CHIEF EXECUTIVE,TRIGON SNACKS LTD,UK Tillverkare och detaljhandlare, som säljer produkter med jordnötter, som till 100% härstammar från U.S.A., inbjuds att ansöka om licens hos APC, för att använda logotypen, gratis, på förpackning och på marknadsförings- och säljmaterial.vänligen skicka ett e-postmeddelande till lmckerchar@peanutsusa.org.uk och du kommer att få det rätta ansökningsformuläret. Användningen av det registrerade varumärket övervakas strikt och felaktig användning av tillverkare och/eller detaljhandlare, rapporteras till lämpliga myndigheter, som vidtar lämpliga åtgärder.

6 HUR KAN AMERICAN PEANUT COUNCIL HJÄLPA MIG ATT SÄLJA MER JORDNÖTTER? 5 American Peanut Council (APC) administrerar ett brett exportutvecklingsprogram för den amerikanska jordnötsindustrin, med målsättningen att öka exporten av alla typer av jordnötter, som odlats i U.S.A. samt jordnötsprodukter.apc köper, säljer eller bearbetar inte jordnötter. Dess resurser är helt inriktade på marknadsutveckling och spridning av affärsinformation på uppdrag av jordnötsindustrin i U.S.A. American Peanut Council genomför sitt internationella marknadsutvecklingsprogram i samarbete med US Department of Agriculture s Foreign Agricultural Service (USDA/FAS). Tillverkare och detaljhandlare, som använder och marknadsför produkter med jordnötter, som till 100% är odlade i U.S.A., uppmanas kontakta American Peanut Council för marknadsföringsstöd.apc driver olika allmänna kampanjer allt ifrån att föra fram jordnötens hälsofördelar, till att erbjuda stöd för varumärken som vill marknadsföra sitt amerikanska ursprung, goda smak och kvalitet till detaljhandlare och konsumenter. Om du vill diskutera dina marknadsföringsplaner och veta hur APC kan stödja dina kampanjer, vänligen kontakta Louise McKerchar, European Marketing Director. KONTAKTINFORMATION Mrs Louise McKerchar Vice-President, European Marketing Director American Peanut Council Rooms , Grosvenor Gardens House Grosvenor Gardens LONDON SW1W 0BS Storbritannien Tel: Fax: e-post: lmckerchar@peanutsusa.org.uk

7 VILL DU VETA MER OM AMERIKANSKA JORDNÖTTER? 6 AMERIKANSKA JORDNÖTTER PROFIL De viktigaste jordnötsodlingsområdena i U.S.A. är Georgia,Texas,Alabama, North och South Carolina, Florida, Virginia, New Mexico, Oklahoma och Mississippi.Trots att de allmänt kallas nötter, hör jordnöten egentligen till legymfamiljen man kan säga att nöten i själva verket är en böna. Plantan växer nära marken och efter att den blommat, produceras en frukt under marken, som blir till en jordnöt innanför innerskalet. Jordnötter från U.S.A. delas in i fyra olika typer: Runner,Virginia, Spansk och Valencia.Var och en av dessa jordnötter är av olika storlek och har olika smak. RUNNER Runner är idag den vanligaste jordnötstypen som odlas i U.S.A., efter att man introducerade en ny variant i början av 70-talet, Florunner, som ledde till en märkbar ökning i jordnötsskördarna. Runner har snabbt blivit allmänt accepterad på grund av sin attraktiva kärnstorlek och en stor del av runners används till jordnötsmör. Runners odlas främst i Georgia,Alabama, Florida, Texas och Oklahoma. VIRGINIA Virginia har de största kärnorna och utgör den största andelen rostade jordnötter och jordnötter i skal. När de är skalade, säljs de större kärnorna som saltade jordnötter.virginia-jordnötter odlas främst i sydöstra Virginia och nordöstra North Carolina och västra Texas. Produktionen av Virginia-jordnötter har dock minskat under de senaste åren.

8 VILL DU VETA MER OM AMERIKANSKA JORDNÖTTER? (FORTSÄTTNING) 7 SPANSKA Odlas främst i Oklahoma och Texas. Jordnötter av den spanska typen har mindre kärnor och är täckta av ett rödbrunt skinn (mörkare än andra typer). De används i huvudsak i konfektionsindustrin, men även som salta jordnötter och i jordnötsmör. De har ett högre oljeinnehåll än andra varianter, vilket är till fördel när de krossas för olja. VALENCIA Valencia-jordnötter har vanligtvis tre eller flera små kärnor i en kapsel än två. Dessa kärnor har en söt smak och är vanligtvis rostade eller säljs i sitt skal. Dessa odlas främst i New Mexico. Jordnötsproduktion I metriska ton Prognos* Alabama Florida Georgia Mississippi New Mexico North Carolina Oklahoma South Carolina Texas Virginia Totalt U.S.A För en lista med nuvarande amerikanska leverantörer, klicka här

9 VAD GÖR AMERIKANSKA JORDNÖTTER SÅ ANNORLUNDA? 8 Den amerikanska jordnötsindustrin är världsledande i innovativ teknologi vare sig det gäller fröförädling, olika odlingsmetoder, skalning eller livsmedelssäkerhet. Med hjälp av dessa teknologier kan man producera en genomgående välsmakande, säker produkt för leverans till konsumenter. Jordnötsindustrin i U.S.A. har, genom sin kontinuerliga investering i forskning och teknologi, förbundit sig att erbjuda konsumenter världen över den säkraste och mest välsmakande jordnöten med högsta kvalitet. Det är en förenad ansträngning, där man använder ledande industriteknologi, som t.ex. världens mest omfattande fröförädlingsprogram, innovativ transportpåsförpackning och klimatkontrollerad lagring. Hela industrins engagemang för innovation genom kvalitet, har som målsättning att garantera kontinuitet, säkerhet och kvalitet i varje aspekt av jordnötsproduktionen i U.S.A. FRÖFÖRÄDLING Jordnötsfrön i U.S.A. förbättras kontinuerligt med hjälp av världens mest omfattande fröförädlingssystem, för att garantera stora skördar och jämn kvalitet och enastående smak. Det tar 8-12 år att utveckla en variant som kan odlas och fröodlare i U.S.A. konsulterar odlare, skalare och inhemska- och internationella jordnötstillverkare, för att ta fram egenskaper, som efterfrågas i framtida jordnötsvarianter.alla varianter som utvecklas, testas och utvärderas enligt skörd, grad, storlek, motståndskraft mot sjukdomar, skalningsförmåga, oljekemi, smak och bearbetningsegenskaper. Nya egenskaper som just nu kommer från programmet i U.S.A. inkluderar jordnötter med hög oljehalt, vilket ger en längre lagringstid och ökar den fördelaktiga fleromättade fettprofilen.

10 VAD GÖR AMERIKANSKA JORDNÖTTER SÅ ANNORLUNDA? (FORTSÄTTNING) 9 OODLINGSMETODER Genom att utnyttja de framsteg man nått under årtionden av forskning och utveckling, använder jordnötsindustrin i U.S.A. den senaste mjukvaran för odlingsstyrning, globala satellitpositioneringssystem och avancerade odlingsutrustningar, samt kunniga odlare och personal med åratal av träning, erfarenhet och kunskap.våra konsumenters följdriktiga kvalitetsbekymmer, beaktas av expertisen och i våra skickliga yrkespersoners utmärkta ledningsmetoder före, under och efter att varje gröda har planterats. Jordnötsodlare i U.S.A. använder en innovativ skadeinsektshanteringsstrategi, med bekämpningsmedel, biologisk kontroll och skördehanteringstekniker, för att producera en säker och god jordnöt. Denna integrerade strategi, som är baserad på årtionden av fältforskning och -testning, kombinerar de mest effektiva metoderna av skadeinsektskontroll, för att eliminera onödiga bekämpningsmedel. Detta avancerade system tillåter att jordnötter från U.S.A. inte bara följer regelverksmyndigheternas standarder över hela världen, utan har även den lägsta möjliga nivån av rester från bekämpningsmedel. FÖRÄDLADE PRODUKTER OCH BEARBETNING Genom att använda moderna tekniker, kan huvudbearbetningsföretaget erbjuda sina konsumenter ett stort antal tjänster, inkluderat. Skållning (att avlägsna det röda skinnet runt jordnötskärnan) Teknologiska framsteg i U.S.A. betyder att skållade jordnötter ger bättre kvalitet, inkluderat färre delar, mindre okänt material och större uniformitet när det gäller smak och färg. Rengöring och mätning Större likformighet uppnås när man avlägsnar defekter, okänt material och ytterligare mätning. Smaksättning och beläggningar Anpassade smaksättningar och beläggningar kan utvecklas för hela och delade jordnötter.

11 VAD GÖR AMERIKANSKA JORDNÖTTER SÅ ANNORLUNDA? (FORTSÄTTNING) 10 VÄRDEÖKANDE PRODUKTER Nya värdeökande produkter har utvecklats för ett antal användningsområden, inkluderat bageri, konfektyr och den allmänna konsumentmarknaden. Bland dessa finns: Jordnötsmjöl Tillverkat av råa jordnötter, som har rengjorts, skållats och sorterats elektroniskt för att få jordnötter av högsta kvalitet. Nötterna rostas därefter och bearbetas naturligt, för att få ett jordnötsmjöl med mindre fett och med stark jordnötssmak. Jordnötsmjöl används i konfektionsprodukter, smakblandningar, bakmix, glasyr, fyllningar, müslibar och hälsostänger. Eftersom mjölet är delvis avfettat, fungerar det bra som fettbindare i t.ex. konfektionsfyllningar. Man har upptäckt att man genom att använda jordnötsmjöl med en nivå på 4-8% i en blandning, förlänger lagringstiden och kan ge produkten en smak av jordnöt. På grund av att jordnötsmjöl har ett högt proteininnehåll (45% 50%), är det en god proteinkälla, förutom dess funktion som en smaksättningsingrediens. Jordnötsolja (arachisolja) Man utvinner jordnötsolja från skalade och krossade jordnötter genom en eller en kombination av följande metoder: hydraulisk pressning; expellerpressning; och/eller lösningsutvinning. Det finns även mycket aromatisk 100% jordnötsolja och jordnötsextrakt. Dessa produkter har en stark smak och arom av rostade jordnötter. Rekommenderad användning inkluderar som smaksättningskomponenter, i konfektyr, såser och bakade produkter. Rostade jordnötter Rostade jordnötter finns tillgängliga i flera olika förpackningar och rostningsvariationer. Jordnötterna kan ges olika överdrag före och efter rostningen för att få olika produkter, inkluderat smaker som honung, rökt, sött, hett och kryddigt och salt.

12 VAD GÖR AMERIKANSKA JORDNÖTTER SÅ ANNORLUNDA? (FORTSÄTTNING) 11 Jordnötsmör Det finns för tillfället olika jordnötsmörprodukter. Jordnötter rostas, skållas och sorteras innan de mals till en krämig konsistens. Jordnötsmör, som produceras i U.S.A. innehåller minst 90% jordnötter. Sötningsmedel och salt kan tillsättas för att öka smaken, medan små mängder stabiliseringsmedel används för att förhindra att oljan separeras. Den låga mängden stabiliseringsmedel som används, ger inte upphov till transfettsyror i produkten. Jordnötsbitar kan tillsättas för att ge en knaprig konsistens. Olika formler kan också utarbetas för att modifiera strukturen och sötheten eller för att lägga till smaker. Jordnötsmör finns färdiga i konsumentförpackningar eller i institutionella/cateringbehållare för användning i bageri- och konfektionsprodukter. Jordnötspasta, som är 100% malda jordnötter, används i olika typer av industriella matrecept och kan fås från bearbetare.

13 Länkar till andra europeiska föreningar för nötter och snacks 12 British Peanut Council European Snack Association International Nut and Dried Fruit Council Federation About Nuts

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Sekretessmeddelande Kelly Services AB Innehåll

Sekretessmeddelande Kelly Services AB Innehåll Sekretessmeddelande Kelly Services AB Innehåll Vår sekretessöverenskommelse Vilken typ av personliga uppgifter som vi samlar in Med vilka vi delar informationen? Val: Tackar Nej/Tackar Ja Noggrannhet och

Läs mer

Roller & tillsynsansvar

Roller & tillsynsansvar Roller & tillsynsansvar Nedan följer ett antal exempel med verksamheter som på olika sätt hanterar kemiska produkter. Identifiera vilka roller verksamhetsutövaren har enligt Reach respektive enligt miljötillsynsförordningen.

Läs mer

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad 2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad Enligt USDAs senaste skördeprognos för 2003/04 väntas världsproduktionen av fodersäd slå nytt skörderekord.

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2015

Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-03-31 Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Avräkningspriserna på nötkött både i och ligger på en relativt hög nivå. Under 2014 ökade andelen svenskt nötkött

Läs mer

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN

AMERIKANSKA REVOLUTIONEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN W ashington Montana North Dakota Minnesota New Hampshire Vermont Maine Massa- Oregon W isconsin chusetts Idaho W yoming South Dakota Michigan New York Rhode Island Connecticut

Läs mer

Vår syn på tillsatser & vår mat

Vår syn på tillsatser & vår mat Vår syn på tillsatser & vår mat September 2009 Innehåll s.3 Vår syn på tillsatser s.4 Vår målsättning s.5-6 Vårt arbete s.7 Annat om vår mat s.8 Vår syn på kvalitet och ansvar s.9-10 Kort om Findus s.11-12

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av ljus ringröta på potatis JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 38/07 Datum Dnr 5.7.2007 1820/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.8.2007 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets beslut om utrotning

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 27.6.2007 KOM(2007) 360 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter SV SV RAPPORT

Läs mer

Sälj inte ditt frö för billigt!

Sälj inte ditt frö för billigt! Sälj inte ditt frö för billigt! Johan Biärsjö och Gunilla Lindahl- Larsson, SFO Intresset för fröodling har ökat betydligt på senaste tiden. Detta är säkert en effekt av att ekonomin i både spannmåls-

Läs mer

www.tokvam.no Produktkatalog

www.tokvam.no Produktkatalog www.tokvam.no Produktkatalog Förvänta dig mer Tokvam Räkna med kvalitetsprodukter: Komponenter och material i våra produkter kommer från erkända leverantörer. Vi använder höghållfast stål i alla produkter.

Läs mer

Populära företagsgåvor

Populära företagsgåvor Dags att beställa dina Vackra julblommor & härliga godsaker! Vi i tackar för ditt stöd! Glada minnen för livet En skolresa eller cup är ofta ett äventyr man minns resten av livet, som både utvecklar deltagarna

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

UberPOP. En fråga om skatt

UberPOP. En fråga om skatt UberPOP En fråga om skatt Inledning Att åka med UberPOP är billigt. Faktum är att det är jättebilligt. Tyvärr är anledningen till det låga priset varken teknologi eller delningsekonomi, företeelser som

Läs mer

Varför BioPower? Användningen av bioetanol som ett förnyelsebart bränsle är svaret på två problem som

Varför BioPower? Användningen av bioetanol som ett förnyelsebart bränsle är svaret på två problem som Information Genève, 27 februari 2006 Saab BioPower: för en grön framtid Återvinning är idag en etablerad och accepterad del av det allmänna miljötänkandet. Saab BioPower är en del av samma tanke; genom

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 37 22 december 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 37 22 december 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 37 22 december 2005 Föreningssparbankens andra Tysklandpanel Tysklands reformer och konjunktur i ett inhemskt och internationellt ekonomperspektiv: Tyskland godkänd reformpolitik

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Grossisterna En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Av: Linnéa Iseland Mars - april 2001 På uppdrag/under ledning av: Kristina Sjöholm, projektledare

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

GÖR SLAG I SAKEN. Handledning för utveckling av klubbprojekt

GÖR SLAG I SAKEN. Handledning för utveckling av klubbprojekt GÖR SLAG I SAKEN Handledning för utveckling av klubbprojekt GÖR SLAG I SAKEN Lionklubbar som genomför meningsfulla hjälpinsatser i samhället har stor betydelse för de människor som får hjälp. Lionmedlemmarna

Läs mer

Free (falling) oil markets

Free (falling) oil markets Free (falling) oil markets Hösten har präglats av fortsatt dramatik på de finansiella marknaderna. Värst drabbat är de råvarubeoende sektorerna, med olja i händelsernas centrum. Det faktum att oljan kan

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska HERBIE. Indoor Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska HERBIE Indoor Garden Effortless Indoor Gardening HERBIE Indoor Garden design by mikael ericsson Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling. Herbie har utvecklats för enkel

Läs mer

FN/ECE:s NORM FFV-37 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av VATTENMELONER 2012 ÅRS UTGÅVA

FN/ECE:s NORM FFV-37 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av VATTENMELONER 2012 ÅRS UTGÅVA FN/ECE:s NORM FFV-37 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av VATTENMELONER 2012 ÅRS UTGÅVA ANMÄRKNING Arbetsgruppen för kvalitetsnormer inom jordbruksområdet De kommersiella kvalitetsnormer

Läs mer

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris.

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Tryckt på Cyclus Offset/Print, ett till 100% återvunnet och miljövänligt papper producerat av avsvärtat returpapper från hushåll och

Läs mer

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har utvecklats av Armstrongs dotterföretag Desso i Nederländerna,

Läs mer

Ny teknik slår igenom när den är gammal

Ny teknik slår igenom när den är gammal Januari 2007 Ny teknik slår igenom när den är gammal Tekniska genombrott tar mycket längre tid än man tror. Och för att de ska få någon effekt krävs en rad följduppfinningar. Ångkraften, elektriciteten

Läs mer

Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt

Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt Fråga 2: Immaterial- och marknadsrätt Alice planerar att importerar exotiska frukter till Sverige och sedan sälja dem vidare till svenska livsmedelshandlare. För att öka kunskapen om och intresset för

Läs mer

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se E2001 Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se Introduktion E2001 är en simulering där deltagarna får ta rollerna som tillverkare av chokladkakor. De kan göra två olika typer av chokladkakor

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Svanenmärkning av Fordonsdäck

Svanenmärkning av Fordonsdäck Remissvar från Gröna Bilister Svanenmärkning av Fordonsdäck Miljömärkningen Svanen Att. Svante Sterner 118 80 Stockholm Gröna Bilister stöder förslaget men har följande invändningar: Skärpning av testmetoder,

Läs mer

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala

att det t.ex. ofta är billigare att handla nya produkter än att reparera produkten och därmed återanvända och återvinna resurser. Handel och globala Kommittédirektiv Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi Dir. 2016:3 Beslut vid regeringssammanträde den 14 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Frågor och svar om EU:s nya syn på odling av genetiskt modifierade organismer

Frågor och svar om EU:s nya syn på odling av genetiskt modifierade organismer MEMO/10/325 Bryssel den 13 juli 2010 Frågor och svar om EU:s nya syn på odling av genetiskt modifierade organismer Varför antar kommissionen det här lagstiftningspaketet idag och vad ingår? I mars 2010

Läs mer

Internationella rapporten 2013

Internationella rapporten 2013 Internationella rapporten 2013 Ingvar Eriksson, Svenska Pig Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar.

Läs mer

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET Uppgifter om svaranden 1. Ange för- och efternamn ELLER namnet på den organisation / det företag / den institution du företräder

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för Anvisningar för ifyllning av registreringsansökan Datum 15.5.2006 Dnr 665/505/2006 ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret

Läs mer

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Information till läraren: Skriv ut på OH-film, klipp ut korten och fördela dem i klassen. Be eleverna som fått de fyra kryssmarkerade korten att placera ut

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Q4 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer Sverige. En undersökningsrapport från Manpower. Manpower, Box 1125, 111 81 Stockholm www.manpower.

Q4 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer Sverige. En undersökningsrapport från Manpower. Manpower, Box 1125, 111 81 Stockholm www.manpower. Q4 26 Manpower Arbetsmarknadsbarometer Sverige En undersökningsrapport från Manpower Manpower, Box 1125, 111 81 Stockholm www.manpower.se 26, Manpower Inc. All rights reserved. Innehåll Q4/6 Sverige 4

Läs mer

Nödduschsystem. Därför att det kan bli dyrt att ta chanser

Nödduschsystem. Därför att det kan bli dyrt att ta chanser Nödduschsystem Därför att det kan bli dyrt att ta chanser BROEN-LAB utvecklar, producerar och säljer kompletta armatur- och nödduschlösningar till professionella laboratorier och utbildningssektorn samt

Läs mer

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL 8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL Det finns en rad olika saker att oro sig för. Många av dessa kan påverka finansiella marknader kortsiktigt. Lyfter vi dock blicken så ser vi en högre

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07 KUMMIN PÅ SKÅNSKA AV A N N A W E N D T KUMMIN RUVAR PÅ FANTASTISKA SMAKER. INTE BARA SOM SNAPS- ELLER KRÄFTKRYDDA. MEN DEN HAR TYVÄRR BLIVIT LITE BORTGLÖMD. SLÄPP FRAM DEN UR SKAFFERIET & NJUT AV DE SMAKPOTENTA

Läs mer

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött Eviras anvisning 16024/1/sv Märkning och spårning av nötkött Ansvarig person Carmela Hellsten Sida/sidor 1 / 18 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 2 2 DEFINITIONER... 2 3 LAGSTIFTNING... 3 4 MÄRKNING OCH SPÅRNING

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti

Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Livslång förvaring. Vår erfarenhet - din garanti Ingen kan förvaring som vi. I över 65 år har vi utvecklat, tillverkat och levererat förvaringslösningar. Är det något vi kan så är det förvaring och den

Läs mer

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida

Dakota. Massachusetts Nevada. New Jersey Kansas Kalifornien Arizona Mexico. Arkansas. Georgia Texas Louisiana Florida USA Alaska Stilla havet Washington Montana North Oregon Dakota Minnesota Vermont Maine Idaho South Wisconsin New Hampshire Wyoming Dakota Michigan New York Massachusetts Nevada Nebraska Iowa Pennsylvania

Läs mer

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen.

Tillsyn 4/12. Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG. www.kemikalieinspektionen. Tillsyn 4/12 Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet med artikel 17 i direktiv 91/414/EEG www.kemikalieinspektionen.se Sveriges rapport om kontroll av växtskyddsmedel 2010 i enlighet

Läs mer

Tillaga & kyla - en modernkylteknik

Tillaga & kyla - en modernkylteknik En av FRIDGECOM s artiklar Tillaga & kyla - en modernkylteknik Tillaga & kyla (Cook & Chill) är ett enkelt sätt att förbereda maträtter som utarbetades redan på 80-talet. Just för att maträtterna ska bli

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU

Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU 1. Friska djur behöver inte antibiotika! Sverige var först i världen då riksdagen 1986 förbjöd användning av antibiotika i foder i syfte

Läs mer

INFORMATION OM HUR JORDBRUKARE KAN MINSKA VÄXTNÄRINGSFÖRLUSTER SAMT BEKÄMPNINGSMEDELSRESTER.

INFORMATION OM HUR JORDBRUKARE KAN MINSKA VÄXTNÄRINGSFÖRLUSTER SAMT BEKÄMPNINGSMEDELSRESTER. INFORMATION OM HUR JORDBRUKARE KAN MINSKA VÄXTNÄRINGSFÖRLUSTER SAMT BEKÄMPNINGSMEDELSRESTER. Snabba råd: 1. Täck gödselbehållaren. 2. Större lagerutrymme för gödsel, för att undvika spridning under hösten.

Läs mer

Letar du efter nya möjligheter?

Letar du efter nya möjligheter? Letar du efter nya möjligheter? Starta din egen verksamhet Kan du bestämma själv hur du använder din tid? Får du belöning för ditt hårda arbete? Skulle du vilja arbeta hemifrån? Har du den balans mellan

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

t m Vegomat till restaurang och storkök!

t m Vegomat till restaurang och storkök! , l i t s s v i l s n e d i t m a r f ramtidens f Vegomat till restaurang och storkök! mat! Vego är fantastiskt för smaklökarna, hälsan och miljön. Vego är helt enkelt framtidens mat! Vi på Anamma är stolta

Läs mer

Svenska GENIE. Kitchen Garden. Effortless Indoor Gardening

Svenska GENIE. Kitchen Garden. Effortless Indoor Gardening Svenska GENIE Kitchen Garden Effortless Indoor Gardening GENIE Kitchen Garden design by sebastian jansson developed and manufactured in finland Enkel inomhusodling Tregren erbjuder enkel och frodig inomhusodling.

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis Jordbruksinformation 9 2010 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation ANFÖRANDE DATUM: 2007-10-08 TALARE: PLATS: Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg Swedbank, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt Värmdö kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Frukt och grönt Diarie UH-2014-48 Upphandlare Annie Mägi Gillstedt Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till.

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. LINOLJA Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. Linblomman tillhör en familj som har 15 släkten och hela 300 olika arter spridda

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig.

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 november 2010 (4.11) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2010/0306 (NLE) 15770/10 ADD 2 ATO 63 ENV 742 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se.

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se. HANDELSVILLKOR 1 ALLMÄN INFORMATION Försäljning från denna hemsida webshop.sivantos.se sker av Sivantos A/S ("Sivantos"), Knarrarnäsgatan 7, 164 40 Kista med denna e-postadress: webshop.se@sivantos.com.

Läs mer

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015 Våra nya ÄPPLEN Produktion: www.wakire.se Malus domestica Agnes E (B:1377) Vacker sommarsort med friskare träd och bättre smak än Discovery!

Läs mer

Åsa Grimberg. bioscience explained Vol 8 No 1. Växtförädlarens verktygslåda genom tiderna. Avdelningen för växtförädling P.O. Box 101, SE-23053 Alnarp

Åsa Grimberg. bioscience explained Vol 8 No 1. Växtförädlarens verktygslåda genom tiderna. Avdelningen för växtförädling P.O. Box 101, SE-23053 Alnarp Åsa Grimberg Avdelningen för växtförädling P.O. Box 101, SE-23053 Alnarp Växtförädlarens verktygslåda genom tiderna Selektionsförädling För över tiotusen år sedan började människorna bruka jorden och odla

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV DEN GEMENSAMMA HANDELSPOLITIKEN KOMMISSIONEN

Europeiska unionens officiella tidning FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV DEN GEMENSAMMA HANDELSPOLITIKEN KOMMISSIONEN C 251/21 FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV DEN GEMENSAMMA HANDELSPOLITIKEN KOMMISSIONEN Tillkännagivande om inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång av gällande antidumpningsåtgärder på import

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Swedbank Analys Nr 2 3 mars 2009

Swedbank Analys Nr 2 3 mars 2009 Swedbank Analys Nr 2 3 mars 2009 Boindex signalerar ett milt prisfall på småhus men se upp för fallgropar! Husköpkraften steg fjärde kvartalet ifjol eftersom hushållens marginaler vid husköp påverkats

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi PRELIMINÄR VERSION 2003/0262(COD) 10 februari 2004 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

Trygghetsplan för förskolorna i Håbo kommun

Trygghetsplan för förskolorna i Håbo kommun Trygghetsplan för förskolorna i Håbo kommun Januari 2005 Plan för att främja respektfullt bemötande mellan människor, både stora och små - förhindra kränkande behandling Förskolorna i Håbo kommun har i

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg:

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg: Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten Vasa stads sommarjobb för ungdomar söks via jobbsökningsportalen Kuntarekry.fi. Kuntarekry.fi är en riksomfattande jobbsökningstjänst inom kommunbranschen

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF.

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. 1 Vad händer egentligen med hästar i Sverige när de av någon anledning

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-06-05

MARKNADSNYTT 2016-06-05 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-05 Även denna vecka steg noteringarna för spannmål oljeväxter på Paris- och Chicagobörsen. Slutkurserna och förändringen mot föregående vecka blev: Vete

Läs mer

OM GRÄNSHINDERDATABASEN

OM GRÄNSHINDERDATABASEN A print-out from the Nordic Council of Ministers border barriers database. http://www.norden.org/granshinder Printed: 01.07.2016 OM GRÄNSHINDERDATABASEN Om denna utskrift Detta är en utskrift från Nordiska

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg 63((&+ 0V0DUJRW:DOOVWU P Miljökommissionär Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg Yttrande inför Europaparlamentet på kommissionens vägnar ledamot av kommissionen Strasbourg den 3 juli 2001 +HUUIUXWDOPDQSUHPLlUPLQLVWHUlUDGHOHGDP

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. som åtföljer. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. som åtföljer. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.2.2008 SEK(2008) 193 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR som åtföljer Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av rådets

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige

Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige Totala koldioxidutsläpp från produktion och transport av buteljerat vatten i Sverige En undersökning av Konsumentföreningen Stockholm, augusti 2005 För ytterligare information: Louise Ungerth, chef konsumentfrågor,

Läs mer