Fotografi Visuell kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fotografi Visuell kommunikation"

Transkript

1 Fotografi Visuell kommunikation Ompublicerad på Moderskeppet Guld Vi har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurser. Fotografi Visuell kommunikation lär dig mer om foto, inte bara din kamera. Att ta och förstå bra bilder. Att samtala om svårtolkade bilder med stor förståelse. Nu finns äntligen kursens lektioner här på Guld. Perfekt för dig som inte vill eller kan ansöka till högskolan.

2 Om innehållet Välkommen till distanskursen Fotografi Visuell kommunikation. Kursen startade hösten 2009 på Högskolan i Jönköping. Innehållet du nu kan se är inspelat Kursen blev omedelbart populär. Sedan start har över läst den. Som högskolekurs är den på 7.5 högskolepoäng. Sista starten var våren Enda chansen att se den är numera på Guld. För många har bild blivit ett viktigt uttryckssätt, både i arbetet och på fritiden. Den tekniska tröskeln är idag låg. Däremot saknar många bildmakare tillräckliga kunskaper i bild på det kommunikativa planet. Kursen Lär dig att bli en mer medveten och skicklig fotograf samt bildberättare. Du får teoretiska kunskaper i visuell kommunikation samt de viktigaste fotografiska färdigheterna för att komma igång med eget bildskapande. Du ska få chansen att utveckla dig själv och bli en bra fotograf. Persongalleri Mattias Karlsson Sjöberg Kursansvarig och lärare. Jag har arbetat på Högskolan i Jönköping över tio år. Numera arbetar jag främst med distansutbildning och en och annan lektion om digitala medier. Vid sidan av jobbet som lärare startade jag 2004 Moderskeppet, en webbplats om bildbehandling. Idag kan webbplatsen enklast att beskriva som jättestor. Göran Segeholm Lärare. Göran är en allsidig fotograf, författare och lärare. De senaste åren har han bland annat hunnit med att ge ut en storsäljande bok - Konsten att ta vinnande bilder.

3 Litteratur Kurslitteratur är en viktig del av vanlig högskolekurs. Då fördjupar du dig på egen hand i ämnet, i ett tempo som passar dig. I den här kursen är The Photo Book extra viktig eftersom många lektioner utgår från att du slår upp samma bild som läraren har uppe. The Photography Book Phaidon 500 bilder som ger oss en gemensam samling att studera och diskutera. Med bilder på riktigt papper för att få en så trevlig upplevelse som möjligt. Boken finns i olika format i olika prisklasser. Från stor och tung till pocketversion. Miniformat ISBN Mellanformat ISBN Konsten att ta vinnande bilder Göran Segeholm Göran är vår huvudlärare i kursen. Att växla hans videobaserade undervisning med hans texter är ett ypperligt sätt för dig att växa som fotograf. Vi har valt den boken eftersom den för en diskussion kring vilka kvaliteter olika människor ser i en bild, något som gör den unik. Boken har ISBN

4 Lektionerna Kursen består av 10 lektioner. Här på Guld är den dock publicerad som de 10 lektionerna plus ett extra moment med författaren Bo Bergström mellan lektion 3 och Fotografi är kommunikation Varför vi valt att se på fotografi ur ett kommunikationsperspektiv. Hur du bedömer bilders kommunikativa funktion och varför det är viktigt. 2. Kameran Vi introducerar grundläggande begrepp som hjälper dig att förstå hur ditt verktyg fungerar och hur du kan utnyttja tekniken för att få ett visst uttryck. Vi tittar också på hur teknikens gränser påverkar uttrycket över tid. 3. Olika sätt att läsa bild Varför tycker människor så olika om bilder? Vad är rätt och vad är fel? Du får lära dig att se bild och budskap ur flera olika perspektiv. Bilder och kommunikation Bild finns överallt omkring oss idag. Bilder i mängder som talar till oss. Alla påverkas vi av bild på ett eller annat sätt. Därför behöver vi ord för att beskriva bild. 4. Bildspråkets byggstenar Bildspråkets grammatik. Vad färger, former, linjer och komposition betyder för den totala bildupplevelsen. 5. Sammanhanget skapar mening Är det möjligt att skapa olika upplevelser av en bild genom att förändra den information betraktaren får om bilden? Vad betyder bildtitlar, bildtexter, kunskap om upphovsmannen och motivet? Kan en bild få ökat värde genom det sätt den presenteras på?

5 6. Ett gott hantverk Här får du lära dig hur en yrkesman bedömer bildkvalitet ur ett strikt tekniskt perspektiv. 7. Blickfång och separation Hur detaljrik kan en bild vara utan att betraktaren tröttnar? Är det alltid en fördel att göra så enkla och lättlästa bilder som möjligt? Vi visar att det finns många olika tekniker för att göra det tydligt för betraktaren vad en bild egentligen handlar om. 8. Ljusets kvaliteter Det går knappast att överskatta ljusets betydelse för stämningen i en bild. Vi introducerar fyra begrepp som hjälper dig att sätta ord på ljusets kvalitet och styra ljuset i din bild. 9. Bildtrender Vad är bildens värde? Hur förändras det över tid? Vem påverkar detta och vad är det som avgör att en bild känns modern och en annan gammal och trist fast de är tagna ungefär samtidigt? 10. Att gå vidare och utvecklas Du är aldrig färdig som fotograf, det finns alltid något nytt att lära sig. Hur ser en typisk utvecklingskurva ut? Vilket ska bli ditt nästa steg?

6

7 Utmaningar i kursen I slutet på varje lektion ges tillämpningstips och övningar. Notera att PingPong är namnet på den lärplattform som kursen ursprungligen sändes på. Det är inte något du på Guld har tillgång till. Lektion 1 Välj en bild som du känner att du kopplar till särdeles bra. Varför är det så? Vill du inte vara ensam i det här så dela med dig av dina funderingar i forumet i PingPong som är kopplat till lektion 1. Lektion 2 Läs din kameramanual Lär dig ställa in största möjliga bländare, utan att titta på kameran Fota panoreringar Lektion 3 I Görans bok som ingår som kurslitteratur finns ett avsnitt som handlar om Windows och Mirrors. Välj ett ämne och ett konkret motiv. Fotografera en gång i Windowläge och en gång i Mirrorläge. Sätt av tid till övningen och försök inte att kombinera det med ett annat fototillfälle. Lektion 4 Ta ett porträtt av en person du känner väl, som du vet hur du uppfattar. Ta så porträttet så att din komposition säger det om personen som du tänker om personen. Öva först. Om du vill kan du lägga upp bilden på PingPong och se om de andra studenterna kan beskriva hur de upplever bilden.

8 Lektion 5 Du ska göra en diptyk. Inte av arkivbilder utan av nya bilder, sprillans nya bilder helt enkelt. Lektion 6 Öva på hantverkets uttryck. Välj en bild från The Photo Book. Försök att imitera stilen, formspråket, uttrycket. Lektion 7 Fotografera en bild som innehåller en belöning. När betraktaren, som lägger mer tid åt att titta på din bild, upptäcker något extra. Lektion 8 Fotografera ett porträtt i motljus. Utnyttja en reflekterande yta för att belysa ansiktet i alla fall. Lektion 9 Gå genom dina gamla bilder och identifiera dina egna stilar. Vem influeras du av? Lektion 10 Lyssna på Annas tips och sätt igång nu.

9 Examination Du kan inte examineras längre. Det tåget har gått under de åren kursen var en högskolekurs. Men du kan här se uppgifterna och göra dem för din egen nyfikenhets skull. Uppgift 1 Första uppgiften i kursen kretsar kring hur du ser och fångar din näromgivning. I uppgiften ska du fotografera själv och dokumentera ditt arbete. Motivet är en näringsverksamhet i din närhet. Det kan vara en butik, en mindre industri, ett tjänsteföretag eller något annat där människor arbetar för att tjäna ihop till sitt levebröd. Bilden ska kommunicera hur du på ett personligt plan betraktar verksamheten. Innan du börjar fotografera måste du alltså bestämma dig för vad du vill säga om ämnet. Kanske är verksamheten exempelvis stillsam, tråkig, farlig, blomstrande, krisdrabbad, ohälsosam, sund, spännande eller fysiskt krävande. När du tar bilderna ska du utgå från de kunskaper som förmedlas i kurslitteraturen och i lektion 1 till 4. Målet är att du ska lyckas kommunicera något i din syn på näringsverksamheterna till en betraktare av bilden. Bilden får under inga omständigheter vara arkivbilder utan den ska fotas specifikt för den här uppgiften. Du ska dokumentera dina beslut och ditt resultat. Ta gärna anteckningar vid fototillfället och urvalet som du kan använda när du skriver dokumentationen. Handledaren ska kunna följa dina tankar och hur de påverkat slutresultatet. Dokumentationen ska, precis som med bilden, skrivas mot bakgrund av de kunskaper som förmedlas i kurslitteraturen och i lektion 1 till 4.

10 Uppgift 2 Andra uppgiften i kursen är en bildanalys. Du väljer en utav fem bilder och diskuterar den utifrån tre frågeställningar. Utöver det ingår en fjärde del där du med egna ord beskriver ett av kursens mest centrala begrepp. Syftet med uppgiften är att du i lugn och ro metodiskt ska pröva dina nya teoretiska verktyg för att läsa bild. Bilder att välja på (välj en): Sid 206 Thomas Hoepker, Marine Recruits Sid 281 Herbert List, Goldfish Glass Sid 369 Marion Post Wolcott, Mrs Lloyd and Miss Nettie Lloyd Sid 385 Sophie Ristelhueber, The Equator Sid 426 Graham Smith, "The Zetland", Middlesborough Del 1: Analys och tolkning Analys och tolkning är något som Bo Bergström tar upp. Vi vill at du utreder dessa tre frågor för din bild: Vad ser jag i bilden? Vad handlar den om? Vad är budskapet? (Källor: Lektion 3, Kurslitteratur kap 2-4) Del 2: Komposition Beskriv och utred hur kompositionen de ingående delarnas inbördes placering inom och i förhållande till bildytan som helhet påverkar bildens budskap. (Källor: Lektion 4, Kurslitteratur kap 9) Del 3: Sammanhang Till din valda bild finns en bildtext (över bilden). Utred hur kunskapen som förmedlas påverkar läsningen av bilden. (Källor: Lektion 5, Kurslitteratur kap 2+7+9) Del 4: Punctum Utred med dina egna ord punctum som generellt begrepp, förklara alltså vad punctum kan vara och hur det påverkar människor. Inte vad som eventuellt är punctum för dig i den aktuella bilden. (Källor: Lektion 3, Kurslitteratur s80-83) Den totala textmängden ska inte överskrida 7000 tecken (2½ A4).

11 Slutuppgift Slutuppgiften i kursen är en fotograferingsuppgift som syftar till att skildra människor och miljö. I uppgiften ska du fotografera själv och dokumentera ditt arbete. En miljö - 6 bilder Målet för uppgiften är att berätta om en miljö i en bildserie om 6 bilder. Bildserien ska besvara frågorna: Hur känns det att vistas i den här miljön? Varför vistas människor här? Vilken typ av människor stöter du på här? Krav på bildserien Alla 6 bilderna ska hänga ihop stilistiskt. Du kan exempelvis inte blanda färg och svartvitt. Bildserien ska innehålla minst en etableringsbild och minst en närbild av en detalj (se Anna Clarén, lektion 5). När du tar bilderna ska du utgå från de kunskaper som förmedlas i kurslitteraturen och i lektion 1 till 9.

12 Lycka till och lite tips När du läser detta kanske du redan tjuvstartat på undervisningen. Trots det vill jag ge tre avslutande råd till dig som kastar dig in i en spännande distanskurs. Glöm inte att du vill lära dig Som student är det lätt att fastna i kursen som ett mål i sig. Det är bra som ett delmål: Jag vill lära mig bildbehandla och som ett steg ska jag avsluta distanskursen. Men om kursen blir ett för starkt fokuserat mål kan kunskaperna du tänkte dig plötsligt få spela andrafiol. Med ytterligare en idrottsliknelse: Du tränar för att komma i form, när ingen ser dig så genar du för att komma snabbare i mål på löprundan. Du kommer i mål, men inte i form. Skaffa en plan Min erfarenhet är att om du inte har någon tidsplan är distansstudier supersvårt. Om du vaknar upp måndag morgon utan någon som helst plan för när du skulle kunna tänkas plugga så blir det inte av alls. Det dyker sällan upp fria timmar från ingenstans och när de gör det brukar inte studier fylla den tiden. Det går inte att studera samtidigt Ibland säger jag simpla saker, ibland säger jag saker som kräver att du spolar tillbaka tre gånger och lyssnar igen. Att du är hemma ger dig den möjligheten. Men att du är hemma innebär även att lockelsen att göra så kallad multitasking är stor. Telefon, tv, tvätt mm. Tyvärr är multitasking i samma liga som tomten. Att du tror starkt betyder inte att det finns. (Googla om du inte tror mig). Fokusera hellre en kortare tid än försök plugga samtidigt som du gör något annat. En studiekeps funkar (när mamma har på sig den får hon inte bli störd) eller ett par kraftiga hörlurar.

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

En praktisk handbok. Lärarhandle. idé idé. idé

En praktisk handbok. Lärarhandle. idé idé. idé En praktisk handbok idé Lärarhandle idé idé idé dning idé LÄRARHANDLEDNING Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete med ett antal

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Kan berättelser skapa plats för fler?

Kan berättelser skapa plats för fler? Kan berättelser skapa plats för fler? - Inspiration och praktiska tips för att skapa och sprida berättelser vid konferenser och evenemang Denna verktygslåda är framtagen genom arbetet med kursen Glokala

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Internet of SALES Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Henrik Björklund ISBN 978 91 87093 63 0 Internet of Sales Soderpalm

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Inledning Innehållsförteckning Inledning 1 DEL I ETT DTK 9 TVÅ NOG 53 TRE KVA 124 FYRA XYZ 138 DEL II 1 FEM LÄS 148 SEX MEK 151 SJU ORD 152 ÅTTA ELF 155 NIO Tidsplan 156 TIO Efter provet 158 Om författaren

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Nosa på nätet. De första stegen mot ett vaket nätanvändande. lärarhandledning 1

Nosa på nätet. De första stegen mot ett vaket nätanvändande. lärarhandledning 1 Lärarhandledning Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande lärarhandledning 1 2 Nosa på nätet Lärarhandledning Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Inledning 5 Vill

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

18 Eldorado 5 A Lärarbok Undervisning att skapa förutsättningar för elevers lärande

18 Eldorado 5 A Lärarbok Undervisning att skapa förutsättningar för elevers lärande Undervisning att skapa förutsättningar för elevers lärande I Kommentarmaterialets inledning står att läsa: Avsikten med materialet är att ge en bredare och djupare förståelse för de urval och ställningstaganden

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Varför ska vi bedöma bilder och hur kan vi som fotografer utvecklas av det? Sammanställt av Eds Fotoklubb www.edsfotoklubb.se Frågan varför och hur vi

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Vinnare i långa loppet

Vinnare i långa loppet Vinnare i långa loppet Tränings- och tävlingslära i Specialidrott a loppet a i Specialidrott jat läsa ämnet Specialidrott i stationsutveckling inom din jag äta? Hur lär jag mig att skilda kapitel som alla

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Kommentarmaterial till kursplanen i bild

Kommentarmaterial till kursplanen i bild Kommentarmaterial till kursplanen i bild Kommentarmaterial till kursplanen i bild Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 E-post: order.fritzes@nj.se

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer