Digital bildbehandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digital bildbehandling"

Transkript

1 Digital bildbehandling Ompublicerad på Moderskeppet Guld Vi har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurs. Lär dig bildbehandla dina egna foton med hög kvalitet och noggrannhet. Samtidigt är målet att du ska förstå hur din behandling påverkar bildberättandet. Nu finns äntligen kursens lektioner här på Guld. Perfekt för dig som inte vill eller kan ansöka till högskolan.

2 Om innehållet Välkommen till distanskursen Digital bildbehandling. Kursen startade hösten 2007 på Högskolan i Jönköping. Innehållet du nu kan se är inspelat Kursen blev omedelbart populär. Sveriges populäraste faktiskt. Sedan start har över läst den. Som högskolekurs är den på 7.5 högskolepoäng. Namnet är på sitt sätt föråldrat. Att något är digitalt är nu, nästan 10 år senare, förhållandevis självklart. Man säger inte längre digitalfoto, det heter bara foto. I kursen får du lära dig att bli både en tekniskt skicklig och en medveten bildbehandlare. Ett viktigt tema i kursen är att du kan möta en bild och arbeta med den utifrån viljan att förändra eller förstärka det du vill kommunicera. Bildbehandling är mer än vackert. När kursen är över kan du medvetet bearbeta motiv och bilder av varierande art. Du kan även göra detta utifrån både din egen skaparglädje och uppdragsgivares tuffa krav samt begränsningar. Persongalleri Mattias Karlsson Sjöberg Kursansvarig och lärare. Jag har arbetat på Högskolan i Jönköping över tio år. Numera arbetar jag främst med distansutbildning och en och annan lektion om digitala medier. Vid sidan av jobbet som lärare startade jag 2004 Moderskeppet, en webbplats om bildbehandling. Idag går webbplatsen enklast att beskriva som jättestor. Anders Jensen Lärare. Anders är egentligen civilingenjör i teknisk fysik. Men under utbildningen blev hans intresse för kreativ retusch och fotorealistiska montage starkt och hans bilder så uppskattade att han vann priset som världen bästa photoshoppare. Jag mötte Anders når vi båda skrev för tidningen Kamera & Bild. Sedan 2008 är han lärare på Moderskeppet. Göran Segeholm Lärare. Göran är en allsidig fotograf, författare och lärare. De senaste åren har han bland annat hunnit med att ge ut en storsäljande bok - Konsten att ta vinnande bilder - och vara huvudlärare i Högskolans andra fotokurs Visuell kommunikation. Som chefredaktör för tidningen Kamera & Bild snokade han upp två driftiga bildbehandlingslärare och förvandlade dem till skribenter.

3 Lektionerna Kursen består av 10 lektioner. Här på Guld är den dock publicerad både i sin helhet och tillsammans med sammanställningar. Det gör att du kan se hela kursen men att du även kan se alla teoretiska inslag separat. Om du redan kan tekniken. Samlingar med bara teori Samtalen 1 Den här samlingen kretsar kring hur vad bildbehandling egentligen gör med bilden på ett kommunikativt plan. Samtalen 2 Den här samlingen kretsar kring hur mörkrummets historia präglar hur vi ser på bildbehandling idag. Samlingen dyker även i på djupet i vad bildmanipulation är och hur man ska förhålla sig till det. Samtalen 3 Den här samlingen kretsar kring hur ljus och färg påverkar din bildbehandling. I samlingens sista del diskuteras hur din publicering påverkas av upphovsrätt, medie och presentation. Bonus Den här bonuskursen innehåller inslag som under kursens gång lyfts bort. För att de inte passat in i kursens teman när den smalnades av under 2010.

4 Hela kursen 1. Bild och datorprogram Du kommer att lära dig hur en bild är uppbyggd och hur olika vi tänker på bild. Du kommer även att lära dig många tekniker i programvaran Photoshop. 2. Raw Bildbehandling börjar idag i ett mycket tidigare steg än det gjorde för fem år sedan. Begreppet Rawfiler reds ut och de moderna verktygen för att hantera dem lärs ut. 3. Ljus Ljus, ett begrepp som påverkar all din bildkommunikation. Ändå är det bara ett samlingsnamn på en serie av begrepp. Du får lära dig både dem och verktygen som styr. 4. Färg och svartvitt Photoshop använder flera modeller för färg och verktygen kopplas till dessa. Sedan är förstås frågan om värdet istället är att presentera bilden i svartvitt? 5. Presentation Papper och webb, galleri, framkallning. Hur påverkar de valen du kan göra din bild? 6. Detaljer och retusch Om förändringar över hela bildytan styr det du vill kommunicera så styr ditt detaljarbete hur du flyttar runt betraktarens blick. 7. Små, små steg Teknik, teknik, teknik. Hantverket för att göra en bildbehandling som både är kraftig och inte märks kräver skicklighet och träning. 8. Mörkrummet Hur påverkar ramarna det hundraåriga mörkrummet sätter, vilka verktyg tekniker innefattar det och hur kan de användas? 9. Perfekt och vackert Varför handlar så mycket bildbehandling om att göra bilden "snyggare". Vad innebär det? Och om nu det är målet, hur gör man? 10. Receptskolan Mycket bildbehandling är kopplat till recept. Hur man tar till sig dom och var man hittar nya? Hur ska man förhålla sig till recept som just nu är moderna.

5 Litteratur Kurslitteratur är en viktig del av vanlig högskolekurs. Då fördjupar du dig på egen hand i ämnet, i ett tempo som passar dig. Nu är ju hela kursen på det sättet, men litteratur har en relevans även här. I kursen ingick två böcker att läsa parallellt med kursens lektioner. Bild & Budskap Bo Bergström Bos bok har precis kommit i en helt uppdaterad utgåva. Den bygger vidare på originalets tio år gamla tradition att vara Sveriges i särklass bästa och mest intensiva bok på ämnet hur bilder kommunicerar. Bildbehandling handlar ju om att aktivt förändra en redan tagen bild. Det ger dig två problem: 1. Vad kommunicerar bilden nu? 2. Vad vill jag att den ska kommunicera efter min behandling? Bos bok hjälper dig att både förstå dina egna tankar och sätta ord på dem. Begrepp som är viktiga att ha för att förstå bilders kommunikation och för att kunna samtala om dem. Har du den gamla boken så är den fantastisk den med, och den kan du använda som kurslitteratur. Photoshop CC från början Mattias Karlsson Sjöberg Det här är min egen bok och jag har skrivit den specifikt för kursen. Den kompletterar och stödjer kursens fyra första lektioner och ger en bred översikt av Photoshop. Redan efter de inledande kapitlet kan du bildbehandla dina foton. Boken är skriven för Photoshop CS6 men fungerar också för Photoshop CC.

6 Alla tillämpningar i kursen I slutet på varje lektion ges tillämpningstips och övningar. Notera att PingPong är namnet på den lärplattform som kursen ursprungligen sändes på. Det är inte något du på Guld har tillgång till. Lektion 1 När du första gången möter Photoshop så påverkar ditt allmänna sätt att lära dig hur du når resultat. Alla lär inte på samma sätt och grovt uppdelat i vårt sammanhang finns två stilar. Du som gärna följer instruktioner och får förklaringarna innan du själv prövar. Du som helst prövar på egen hand och låter förklaringarna fylla i kunskapshålen i efterhand. Inget sätt att lära är bättre än det andra, och inget sätt är vackrare än det andra. Det är dock inte ovanligt att de som tillhör grupp 2 anser att det är det enda logiska sättet att lära på. De svarar gärna på frågor med uppmaningar som klicka runt lite överallt, det gjorde jag och nu kan jag programmet. Ibland kan man även få intrycket att den gruppen ser sitt sätt att lära som lite tuffare. Vilket naturligtvis inte är fallet. Sätten är helt beroende av den lärstil man haft i princip hela livet. Och båda är lika tuffa. Du bara råkar tillhöra det ena eller det andra. Val1: För dig som gillar att experimentera Filtermenyn lämpar sig fantastiskt för att experimentera. Två utgångspunkter att jobba med: Sätt bilden till mindre storlek med Image>Image Size (bild>storlek på bild). En bredd på 1500px är lagom Börja experimentera med grundfärgerna satta till svart respektive vit Val2: För dig som vill ha struktur Det finns otaliga sätt att skapa svartvita foton i Photoshop. Egentligen är svartvitt en gråskala. Öppna valfri bild och välj verktyget Image>Adjustments>Black & White (bild>justeringar>svartvitt). Dra i reglaget för Reds Notera hur grå toner som tidigare var röda blir ljusare/mörkare. Testa med övriga reglage. Öppna en bild med hudtoner Se vilka reglage som påverkar huden och vilka som inte gör det. Öppna en bild med en blå himmel Gör himlen så mörk som möjligt. Är det fler reglage än blå som påverkar din himmel? Pröva den övre rullgardinsmenyn med Presets. Klicka i Tint för att färga bilden Testa mellan för klassiskt bruna toner. Ändra Saturation för mer eller mindre färg. Se om du kan tona bilden i ett kyligt blå ton.

7 Stödmaterial till kursen Digital bildbehandling Lektion 2 Jag vill att du fotograferar samma motiv i både Raw och Jpeg. Jag vill att du ska pröva Mattias påstående om att det finns en kvalitetsvinst i att ha Rawfilen. Eftersom du kan behandla både Jpegbilden och Rawfilen i Camera Raw så går det alltså att göra exakt samma bildbehandling på de båda filerna. För att detta ska bli tydligt första gången så vill jag att du fotar en himmel, som blir väldigt ljus. Om du inte kan göra detta med egna bilder så finns ett exempel på ihop med kursen. Lektion 3 Jag vill att du tar bilden nedan (finns ihop med lektionen) och jobbar med de selektiva verktygen Dodge och Burn (skugga och efterbelys). Verktygen i sig, som du redan sett i Mattias guider, är inte så komplexa. Du har i princip bara två variabler penselns storlek och exponerings-procenten. Om du tar ner procenten till 15-20% och arbetar med stora penslar så är det en bra start. När du blir skicklig kan du ta mindre penslar. Som start kan du göra bilden till gråskala med Image>Adjustments>Desaturate (bild>justeringar>tunna ut). Din uppgift är på bilden med två huvudpersoner och några sekundära öva på att flytta runt betraktarens blick. Skapa flera versioner av samma bild. Innan varje version bestämmer du vilka blickfång som ska finnas. Nästa svårighetsnivå är att aktivt tänka på vilken ordning betraktaren ska möta blickfången och hur du med bildbehandling av ljus kan (försöka) styra det.

8 Lektion 4 Jag vill att du ska förstå hur skärmar och utskrifter påverkar hur du ser en bilds färg. Välj 3-5 av dina egna bilder. Spara dem på en USB-sticka och leta upp andra datorer/skärmar. Titta på dina bilder. Idén är att du ska upptäcka en av två saker: 1. Det skiljer mycket mer än du tror 2. Det skiljer mycket mindre än du tror Allt beror på vad du tror innan. Det kan även vara mycket väl investerad förståelse att låta framkalla några av de här bilderna. Så att du kan jämföra vad du ser på din skärm och vad du sedan får på papper. Lektion 5 Den här gången ska du pröva olika format. Välj ut en eller flera bilder och beskär dem i olika format: 1:1 4:3 3:2 16:9 Upptäck nya saker i dina bilder och upptäck hur svårt det kan vara om du måste få in ett motiv i ett format. Lektion 6 Den här gången ska du få ge dig ut på savannen i Afrika och gömma undan lite djur. Du använder dig av Clone Stamp (klonstämpeln) och Healing Brush (lagningspenseln) som Mattias har visat dig. Det finns tre övningsbilder med olika svårighetsgrader på Guld att välja mellan. Börja enkelt och jobba dig uppåt om du vill ha större utmaning. Målet är att gömma undan djuren i bilderna - elefanten, apan och alla giraffer. Om du lyckas väl ska ingen kunna se vart i bilden du har jobbat. Testa gärna detta på någon i din närhet när du är klar! Tänk på att försöka undvika upprepade mönster och synliga skarvar. Lycka till!

9 Lektion 7 Den här gången vill jag att du ska öva på arkeologmetoden. Så sätt på dig arkeologmössan en stund! Välj ut en eller flera av dina egna bilder och justera dem med hjälp av arkeologmetoden. Om du har glömt bort de tre stegen kommer repetition här: Överdriv Göm undan Pensla fram Kom ihåg att skruva ned opaciteten på din pensel rejält (10-20%) för att sakta bygga upp effekten med hjälp av upprepade penseldrag. Välj gärna ut bilder som behöver både ljus- och färgjusteringar så att du får öva på olika typer av justeringslager. Jobba lugnt och metodiskt och försök att skapa dig en känsla för hur allting hänger ihop. Hur mycket törs du överdriva effekten? Vilken typ av pensel som passar bäst? Vilka fördelar/nackdelar hittar du? Testa också den andra varianten där du använder hårdkantade penslar för att maska fram din effekt och sedan feather (ludd) i maskpenelen för att avlägsna alla skarvar. Känn efter vilken metod som passar dig bäst. Lycka till! Ps. Hittar du ingen passande bild kan du använda min från Island. Jobba med färgmättnad och ljus för att lyfta fram motivet som du vill ha det.

10 Lektion 8 Den här gången är tillämpningen en klurig uppgift som kräver ett skarpt öga. Jag vill att du tittar lite extra på alla journalistiska bilder du möter, framförallt i olika webb-tidningar (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, osv). Leta efter bilder som du tycker visar tecken på att ha bildbehandlats på något vis och försök att förstå vad förändringen i så fall har bestått i. Ofta kan det vara svårt att veta om det handlar om bildbehandling eller bara något som skedde vid själva fotograferingen. Det här blir snabbt en yrkesskada. När du en gång har börjat syna bilder med på det här viset kan det vara svårt att sluta. Men genom att studera andras bilder blir du också skickligare på att välja rätt avvägning i arbetet med dina egna bilder. Några exempel på saker du kan leta efter: Dodge och Burn Det som Göran genom kursen har kallat "att göra en Jesus", alltså att ljusa upp ett ansikte så kraftigt att det blir en slags gloria runt omkring, ser man sällan numera. Men fortfarande är det möjligt att se att olika element har ljusats upp eller mörkats ned i vissa bilder. Clarity-sjukan Reglaget Clarity (klarhet) i Camera Raw ökar den lokala kontrasten och framhäver bildernas fina detaljer och texturer. Men tar man i för mycket uppstår det lite svarta "spökkanter" kring alla objekt. Det kan vara särskilt synligt i bilder på inredning, men förekommer även i rena nyhetsbilder. Skruvade färger Skruvade färger brukar komma i två olika skepnader - övermättade och undermättade, beroende på det rådandet modet. Se efter i bilderna om du kan ana något konstigt med mättnaden. Är färgerna realistiska i sitt sammanhang? Är vissa färger väldigt bleka, men inte andra? Är bilden precis i gränslandet mellan färg och svartvitt? Motljus och uppljusad förgrund De senaste åren har det förekommit en trend att fotografera i starkt motljus. Det kan ge en särskild effekt, men leder också ofta till att förgrunden blir för mörk. Vissa väljer därför att kräma på ganska rejält med Fill Light (fyllnadsljus) i Camera Raw. Ser du en bild där solen eller solens strälar syns tydligt kan du alltså fråga dig själv om förgrunden kan ha ljusats upp. Tänk dock på att det ofta är svårt att sklija det ifrån en upplättningsblixt. HDR-känsla HDR är en teknik som möjliggör ett enormt tonomfång. Det speciella utseendet i en HDR-bild har blivit väldigt populärt de senaste åren och flera snabbvarianter, "Fusk-HDR", har uppstått. Det ger en artificiell, lite plastig känsla i bilderna. Detaljrikedomen är ofta hög. I journalistiska sammanhang ser man emellanåt det här, särskilt i bilder från krigshärdar eller andra ställen där det är riktigt skräpigt och smutsigt.

11 Lektion 9 I den här övningen ber Anders dig göra en bildbehandling och presentera både före- och efterbild i PingPong. Du har inte PingPong. Men lägg gärna upp på Pixelplaneten.se Du nämner inte hur du gjort men utmanar dina klasskamrater att med hjälp av förebilden återskapa din bildbehandling. Utmana och/eller försök avslöja. Lektion 10 Sista lektionen har ingen tillämpning

12 Lycka till och lite tips När du läser detta kanske du redan tjuvstartat på undervisningen. Trots det vill jag ge tre avslutande råd till dig som kastar dig in i en spännande distanskurs. Glöm inte att du vill lära dig Som student är det lätt att fastna i kursen som ett mål i sig. Det är bra som ett delmål: Jag vill lära mig bildbehandla och som ett steg ska jag avsluta distanskursen. Men om kursen blir ett för starkt fokuserat mål kan kunskaperna du tänkte dig plötsligt få spela andrafiol. Med ytterligare en idrottsliknelse: Du tränar för att komma i form, när ingen ser dig så genar du för att komma snabbare i mål på löprundan. Du kommer i mål, men inte i form. Skaffa en plan Min erfarenhet är att om du inte har någon tidsplan är distansstudier supersvårt. Om du vaknar upp måndag morgon utan någon som helst plan för när du skulle kunna tänkas plugga så blir det inte av alls. Det dyker sällan upp fria timmar från ingenstans och när de gör det brukar inte studier fylla den tiden. Det går inte att studera samtidigt Ibland säger jag simpla saker, ibland säger jag saker som kräver att du spolar tillbaka tre gånger och lyssnar igen. Att du är hemma ger dig den möjligheten. Men att du är hemma innebär även att lockelsen att göra så kallad multitasking är stor. Telefon, tv, tvätt mm. Tyvärr är multitasking i samma liga som tomten. Att du tror starkt betyder inte att det finns. (Googla om du inte tror mig). Fokusera hellre en kortare tid än försök plugga samtidigt som du gör något annat. En studiekeps funkar (när mamma har på sig den får hon inte bli störd) eller ett par kraftiga hörlurar.

Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10

Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10 Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10 Notera att PingPong är namnet på den lärplattform som kursen ursprungligen sändes på. Det är inte något du på Guld har tillgång

Läs mer

Fotografi Visuell kommunikation

Fotografi Visuell kommunikation Fotografi Visuell kommunikation Ompublicerad på Moderskeppet Guld Vi har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurser. Fotografi Visuell kommunikation lär dig mer om

Läs mer

Uppgift 1 Instruktioner

Uppgift 1 Instruktioner Uppgift 1 Instruktioner Du bör ha sett kursens första tre lektioner innan du gör denna inlämningsuppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla en egen fotograferad bild på valfritt sätt så att

Läs mer

Svartvitt i Photoshop

Svartvitt i Photoshop Svartvitt i Photoshop Lathund Det här dokumentet är en liten lathund som du kan skriva ut och ha tillgänglig när du arbetar med dina svartvita bilder i Photoshop. Den innehåller en sammanfattning av kursens

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61 Svartvitt dominerar fortfarande För några år sedan spådde en del experter att den stora boomen med svartvita foton snart skulle nå sin kulmen och börja avta. I dag vet vi att den profetian aldrig slog

Läs mer

Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift.

Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift. Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla tre egna bilder på ett valfritt och sammanhägnande

Läs mer

Kamera&Bild Nr 5. 56 Skola, Färgumpf

Kamera&Bild Nr 5. 56 Skola, Färgumpf Före Efter 56 Skola, Färgumpf Skola: Bildbehandling Ge dina färgbilder lite umpf Du har precis kommit in efter en fotopromenad, tror dig ha några hyggliga bilder på minneskortet och jublar när du tankat

Läs mer

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna 48 Galleri, Bildbehandlarna Under utbildningens andra år fick eleverna i uppgift att delta i en klasstävling. De fick en ganska trist bild av en dödskalle och fria händer att göra vad de ville med den.

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden SVARTVITT METOD 1 Svartvita bilder är fortfarande populära och att skapa dem i Photoshop erbjuder en viss utmaning. Alla bilder passar inte att göra svartvita. För att skapa en fungerande svartvit bild

Läs mer

Mask luminans och färgmättnad

Mask luminans och färgmättnad Mask luminans och färgmättnad Arbeta med detaljerna i en bild med luminans och färgmättnad. Luminans 1. Börja med att justera bilden i Camera Raw. 2. Gå till Channels i lagerpaletten och välj den blå kanalen.

Läs mer

Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements

Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements För dig som vill bildbehandla dina fotografier finns mycket att hämta i Photoshop Elements. Lyft fram detaljer ur skuggor eller gör din bild spännande

Läs mer

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Från raw till print Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Adobe Lightroom och Adobe Photoshop/Elements Av Peter Györffy, peter@petergyorffy.com Websida:, blogg: /wordpress Del 1 -

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10 http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ Vi tar gärna emot kommentarer och tips. Det går bra att e-posta till förlaget: info@thelindata.se, eller

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH ENKLARE ANSIKTSRETUSCH Här kommer jag att visa en enklare ansiktsretusch. Det är ganska många steg i processen, men de flesta steg är i sig inte krångliga. Jag kommer så långt det är möjligt att arbeta

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Bildbehandling Photoshop för naturfotografer

Bildbehandling Photoshop för naturfotografer Bildbehandling Photoshop för naturfotografer Med hjälp av Camera Raw och Photoshop kan du krama ut det allra bästa ur dina vackra naturfotografier. Patrik Larsson visar dig hur. text Patrik Larsson och

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Svartvitt med Camera Raw och Lightroom

Svartvitt med Camera Raw och Lightroom text och foto Sanna lund Svartvitt med Camera Raw och Lightroom Genom att använda Camera Raw eller Lightroom för att skapa svartvita bilder får du stor kontroll över dina verk. Möjligheterna är oändliga

Läs mer

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning Adobe PHO SHOP CC Fördjupning Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Färginställningar... 6 Arbetsfärgrymder... 8 Färgmodeller... 9 Provtryck... 11 Kalibrera

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

Perfekt skärpa i Photoshop

Perfekt skärpa i Photoshop Perfekt skärpa i Photoshop Lathunden innehåller viktiga nyckelbegrepp från kursen och alla riktvärden du behöver. Dessutom finns ett antal tips och förtydliganden som inte nämndes i kursen. Alla värden

Läs mer

Retuschering inkl Skönhetsretusch. Kalle Prorok Okt 2010

Retuschering inkl Skönhetsretusch. Kalle Prorok Okt 2010 Retuschering inkl Skönhetsretusch Kalle Prorok Okt 2010 Varför vill man retuschera? Lokala justeringar Ljusa upp/mörka ner delar av bild Redigera bort tillfälliga skavanker Ta bort detaljer i bakgrund/förgrund

Läs mer

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar.

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar. LANDSKAPSRETUSCH Att fota landskap erbjuder en stor utmaning eftersom det är så stor skillnad i ljus och kontraster. Att fota enbart en himmel eller enbart ett föremål/detalj i naturen är lättare än att

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Photoshop-recept. Moderna effekter för dina bilder. Sanna Lund Moderskeppet. Pagina Förlag

Photoshop-recept. Moderna effekter för dina bilder. Sanna Lund Moderskeppet. Pagina Förlag Photoshop-recept Moderna effekter för dina bilder Sanna Lund Moderskeppet Pagina Förlag Innehåll Förord 7 Fejkat Holga med rödstick 50 Introduktion 9 En varm toning och ett lätt soldis 54 Pastelltoner

Läs mer

Moderskeppet.se. Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer. Med Patrik Larsson. Se fler kurser på Moderskeppet.

Moderskeppet.se. Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer. Med Patrik Larsson. Se fler kurser på Moderskeppet. Moderskeppet.se Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer Med Patrik Larsson Se fler kurser på Moderskeppet.se/dvd Allt material skyddat av upphovsrätten Du får gärna skriva ut detta

Läs mer

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de Vi lär dig teknikerna bakom den nya Photoshoptrenden där bilder fylls med spännande illustrationer. text Elin Åhlander och Mattias Karlsson Foto + Illustration = Sant Ett nytt digitalt mode har synts mycket

Läs mer

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten.

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten. DAG TILL NATT Att förvandla dag till natt i Photoshop är ganska enkelt. Den metod jag visar funkar på de flesta bilder jag testat. Andra verktyg man kan använda sig av i steg 3 är Levels och Curves. 1.

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor Allt om HDR Det är inte lätt att komma ihåg vad alla reglage och funktioner gör. Här får du en lathund som påminner dig. I slutet ger jag också två recept du kan ha som utgångspunkt när du vill skapa realistiska

Läs mer

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Program som Photoshop kommer att få en allt mindre betydelse för digitalfotografen då program som Lightroom bara blir bättre och bättre.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER

PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER PDF-material för Photoshop Artikelkurs 1 025 Av: Mattias Karlsson PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER När illusionen om det perfekta semesterfotot spricker får du vända dig till Photoshop Mattias Karlsson visar

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson HDR den enkla vägen av Kristoffer Ingemansson Att ta sina bilder Allting börjar ju så klart med att man letar upp ett motiv och tar sina bilder, men man bör även tänka på en del speciella saker när man

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Raw Hide. hantera camera raw-bilder

Raw Hide. hantera camera raw-bilder Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/125 1/250 Brännvidd: 70 18 mm Bländaröppning: f/3.5 f/7.1 Kapitel 2 Hantera Camera Raw-bilder Raw Hide hantera camera raw-bilder Apropå rubriken om du tillhör den

Läs mer

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang.

Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. ESVfoto 50p foto uppgift 1 Fotodagbok med mobilkamera eller enklare kamera. Här får du träna att ta bilder som har ett sammanhang. A) Ta minst fem bilder med kameran som beskriver ett skeende, dvs något

Läs mer

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs Photoshop Elements 7 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 7...1 Programmets uppbyggnad...1 2 Ordna...3 Hämta filer...3 Visning/Sortering...6 Datumvy...6 Helskärmsläge...7

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Färgrymd Vad är egentligen en färgrymd? Digitala enheter (tex skärmar, skrivare, scanners) kan inte återge alla färger som det mänskliga ögat

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Vad är justeringslager? När ska dom användas? När ska dom användas? När ska dom användas? Ett justeringslager i Photoshop

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Kom igång med Disgen 6

Kom igång med Disgen 6 Kom igång med Disgen 6 Gör en antavla med bilder. Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se www.kj2.se/dskimd Läs mer om 10. Antavla med foton 11. Säkerhetskopiering Kontrollera Disgens uppgifter

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Lär dig skriva för webben

Lär dig skriva för webben Lär dig skriva för webben Start Academy Martin Johansson, Copywriter på StartCommunication martin.johansson@startcommunication.com Lär dig skriva för webben Tack vare internet och en uppsjö av digitala

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

*!3I8B6A-jabjae!:P;K;o;l;s

*!3I8B6A-jabjae!:P;K;o;l;s SÄLJS LÖRDAG FREDAG 18 24 APRIL 2015. NR 16. PRIS: 19 KRONOR. Våga färg! Knalliga toner i alla rum GRILLAT! Smaker från Medelhavet Kött, fisk & goda tillbehör SVERIGES MEST KÖPTA inrednings- MAGASIN MAT

Läs mer

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER 7 6 5 4 3 2 1 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER METODER FÖR SKÄRPEFÖRBÄTTRING Lektion 10 Det här var definitivt ett

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Adobe. Photoshop CS6. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet. Inkluderar hela boken som nedladdningsbar videokurs på 3 timmar

Adobe. Photoshop CS6. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet. Inkluderar hela boken som nedladdningsbar videokurs på 3 timmar Adobe Photoshop CS6 Från början Mattias Karlsson Sjöberg Moderskeppet Pagina Förlag Inkluderar hela boken som nedladdningsbar videokurs på 3 timmar Innehåll Innehåll 4 Vad gör Photoshop? 7 Bildbehandling

Läs mer

Föreningen DIS. Dags för kontroll. KOMMA IGÅNG MED DISGEN MODUL 6 BLÅ Gör en antavla med bilder. Modul 6 Gör en antavla med bilder

Föreningen DIS. Dags för kontroll. KOMMA IGÅNG MED DISGEN MODUL 6 BLÅ Gör en antavla med bilder. Modul 6 Gör en antavla med bilder Föreningen DIS Datorhjälp i Släktforskningen KOMMA IGÅNG MED DISGEN MODUL 6 BLÅ Gör en antavla med bilder Tommy Nilson Distanskurs med Tommy Nilson distans@dis-smaland.se 070-303 17 32 Bengt Kjöllerström

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier.

De bilder ni väljer att köpa får ni också med er hem som lågupplösta digitala filer så att ni kan dela med er på t ex sociala medier. Färdiga produkter ett hantverk från början till slut För mig som fotograf är det viktigt att ni får hem era bilder i högsta kvalitet och hållbarhet. Därför gör jag min egen retusch och jag handplockar

Läs mer

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels.

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Adobe Photoshop CS Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Vad är det du ser när du öppnar Photoshop Nedan ser

Läs mer

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER Att sätta samman en portfolio med sina bilder är ett bra sätt att visa upp sin stil och sitt sätt att fotografera. Upplevelsen och känslan av bilderna går att förstärka ytterligare genom att välja rätt

Läs mer

SKAPA DITT EGET UNIVERSUM

SKAPA DITT EGET UNIVERSUM SKAPA DITT EGET UNIVERSUM Det allra första är att du har laddat hem en del molnbilder. De går att hitta på många olika ställen på nätet som tillhandahåller texturer. De jag använt är nedanstående bilder.

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande.

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande. Tylöbäck, Halland. Ljusmålade landskap FOTO OCH TEXT: DAN GÖRANSSON Min fotografiska historia började för 30 år sedan med en systemkamera. Därefter gick jag över till mellanformat och sedan till storformat.

Läs mer

Stilsäkra solskydd med skön effekt

Stilsäkra solskydd med skön effekt 72 Stilsäkra solskydd med skön effekt PERSIENNER Idag är persienner mer än bara något du fäller ned vid läggdags. Det handlar om färg, form och stil. Idén är att mixa och matcha: plocka upp en färg från

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Semester, bildhögar och Elements

Semester, bildhögar och Elements text Mattias Karlsson Semester, bildhögar och Elements Efter en lyckad semester är minneskortet ofta rejält fyllt. Mattias Karlsson visar tekniker för Photoshop Elements för att ta hand om dina bilder

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner kan hänga med ändå om ni tittar på bilderna. Som ni ser

Läs mer

FAMILJEFOTOGRAFERING. Fine Art

FAMILJEFOTOGRAFERING. Fine Art FAMILJEFOTOGRAFERING Fine Art FÖR DE ÄR BARA SMÅ EN kort period När var du själv med senast på några fotografier med barnen? Du är inte ensam om att känna dig obekväm med att vara framför kameran. Om du

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Sociala medier några tips

Sociala medier några tips Stockholm 2015-02-11 Charlotta Ulvenlöv Victor Svedberg Partistyrelsens expedition Sociala medier några tips Om vi skall uppfattas som framtidsinriktade är sociala medier en viktig del i vår kommunikation

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb sidan 1 Gratis material till läraren Vilka är bokens huvudpersoner? Boken handlar om Boel, Ines, Tekla och Zilla som är 12 år. Tjejerna är väldigt olika varandra men de är vänner ändå. Sommaren mellan

Läs mer

TAPPAT MOTIVATIONEN. Fotoklubben AROS hösten Lundkvist/Nilsson

TAPPAT MOTIVATIONEN. Fotoklubben AROS hösten Lundkvist/Nilsson TAPPAT MOTIVATIONEN Fotoklubben AROS hösten 2018 INGET KUL ATT FOTOGRAFERA!!! 11 TIPS FÖR ATT HITTA MOTIVATION Alla som håller på med någonting kreativt känner nog igen sig i att lusten kan gå lite i vågor

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

Kurs i Lightroom 5. Thommy Andersen & Björn Kärf

Kurs i Lightroom 5. Thommy Andersen & Björn Kärf Kurs i Lightroom 5 Thommy Andersen & Björn Kärf Kursinformation 1. Överblick av Lightroom & Import 2. Mer om Import, organisering & Karta 3. Framkallning del 1 4. Framkallning del 2 5. Outputmodulerna

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer