Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10"

Transkript

1 Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10 Notera att PingPong är namnet på den lärplattform som kursen ursprungligen sändes på. Det är inte något du på Guld har tillgång till. Allt ska dock finnas här istället. Lektion 01 När du första gången möter Photoshop så påverkar ditt allmänna sätt att lära dig hur du når resultat. Alla lär inte på samma sätt och grovt uppdelat i vårt sammanhang finns två stilar. 1. Du som gärna följer instruktioner och får förklaringarna innan du själv prövar. 2. Du som helst prövar på egen hand och låter förklaringarna fylla i kunskapshålen i efterhand. Inget sätt att lära är bättre än det andra, och inget sätt är vackrare än det andra. Det är dock inte ovanligt att de som tillhör grupp 2 anser att det är det enda logiska sättet att lära på. De svarar gärna på frågor med uppmaningar som klicka runt lite överallt, det gjorde jag och nu kan jag programmet. Ibland kan man även få intrycket att den gruppen ser sitt sätt att lära som lite tuffare. Vilket naturligtvis inte är fallet. Sätten är helt beroende av den lärstil man haft i princip hela livet. Och båda är lika tuffa. Du bara råkar tillhöra det ena eller det andra. Val1: För dig som gillar att experimentera Filtermenyn lämpar sig fantastiskt för att experimentera. Två utgångspunkter att jobba med: Sätt bilden till mindre storlek med Image>Image Size (bild>storlek på bild). En bredd på 1500px är lagom Börja experimentera med grundfärgerna satta till svart respektive vit Val2: För dig som vill ha struktur Det finns otaliga sätt att skapa svartvita foton i Photoshop. Egentligen är svartvitt en gråskala. Öppna valfri bild och välj verktyget Image>Adjustments>Black & White (bild>justeringar>svartvitt). Dra i reglaget för Reds Notera hur grå toner som tidigare var röda blir ljusare/mörkare. Testa med övriga reglage. Öppna en bild med hudtoner Se vilka reglage som påverkar huden och vilka som inte gör det. Öppna en bild med en blå himmel Gör himlen så mörk som möjligt. Är det fler reglage än blå som påverkar din himmel? Pröva den övre rullgardinsmenyn med Presets. Klicka i Tint för att färga bilden Testa mellan för klassiskt bruna toner. Ändra Saturation för mer eller mindre färg. Se om du kan tona bilden i ett kyligt blå ton.

2 Lektion 02 Jag vill att du fotograferar samma motiv i både Raw och Jpeg. Jag vill att du ska pröva Mattias påstående om att det finns en kvalitetsvinst i att ha Rawfilen. Eftersom du kan behandla både Jpegbilden och Rawfilen i Camera Raw så går det alltså att göra exakt samma bildbehandling på de båda filerna. För att detta ska bli tydligt första gången så vill jag att du fotar en himmel, som blir väldigt ljus. Om du inte kan göra detta med egna bilder så finns ett exempel på ihop med kursen. Lektion 03 Jag vill att du tar bilden nedan (finns ihop med lektionen) och jobbar med de selektiva verktygen Dodge och Burn (skugga och efterbelys). Verktygen i sig, som du redan sett i Mattias guider, är inte så komplexa. Du har i princip bara två variabler penselns storlek och exponerings-procenten. Om du tar ner procenten till 15-20% och arbetar med stora penslar så är det en bra start. När du blir skicklig kan du ta mindre penslar. Som start kan du göra bilden till gråskala med Image>Adjustments>Desaturate (bild>justeringar>tunna ut). Din uppgift är på bilden med två huvudpersoner och några sekundära öva på att flytta runt betraktarens blick. Skapa flera versioner av samma bild. Innan varje version bestämmer du vilka blickfång som ska finnas. Nästa svårighetsnivå är att aktivt tänka på vilken ordning betraktaren ska möta blickfången och hur du med bildbehandling av ljus kan (försöka) styra det.

3 Lektion 04 Jag vill att du ska förstå hur skärmar och utskrifter påverkar hur du ser en bilds färg. Välj 3-5 av dina egna bilder. Spara dem på en USB-sticka och leta upp andra datorer/skärmar. Titta på dina bilder. Idén är att du ska upptäcka en av två saker: 1. Det skiljer mycket mer än du tror 2. Det skiljer mycket mindre än du tror Allt beror på vad du tror innan. Det kan även vara mycket väl investerad förståelse att låta framkalla några av de här bilderna. Så att du kan jämföra vad du ser på din skärm och vad du sedan får på papper. Lektion 05 Den här gången ska du pröva olika format. Välj ut en eller flera bilder och beskär dem i olika format: 1:1 4:3 3:2 16:9 Upptäck nya saker i dina bilder och upptäck hur svårt det kan vara om du måste få in ett motiv i ett format. Lektion 06 Den här gången ska du få ge dig ut på savannen i Afrika och gömma undan lite djur. Du använder dig av Clone Stamp (klonstämpeln) och Healing Brush (lagningspenseln) som Mattias har visat dig. Det finns tre övningsbilder med olika svårighetsgrader på Guld att välja mellan. Börja enkelt och jobba dig uppåt om du vill ha större utmaning. Målet är att gömma undan djuren i bilderna - elefanten, apan och alla giraffer. Om du lyckas väl ska ingen kunna se vart i bilden du har jobbat. Testa gärna detta på någon i din närhet när du är klar! Tänk på att försöka undvika upprepade mönster och synliga skarvar. Lycka till!

4 Lektion 07 Den här gången vill jag att du ska öva på arkeologmetoden. Så sätt på dig arkeologmössan en stund! Välj ut en eller flera av dina egna bilder och justera dem med hjälp av arkeologmetoden. Om du har glömt bort de tre stegen kommer repetition här: 1. Överdriv 2. Göm undan 3. Pensla fram Kom ihåg att skruva ned opaciteten på din pensel rejält (10-20%) för att sakta bygga upp effekten med hjälp av upprepade penseldrag. Välj gärna ut bilder som behöver både ljus- och färgjusteringar så att du får öva på olika typer av justeringslager. Jobba lugnt och metodiskt och försök att skapa dig en känsla för hur allting hänger ihop. Hur mycket törs du överdriva effekten? Vilken typ av pensel som passar bäst? Vilka fördelar/nackdelar hittar du? Testa också den andra varianten där du använder hårdkantade penslar för att maska fram din effekt och sedan feather (ludd) i maskpenelen för att avlägsna alla skarvar. Känn efter vilken metod som passar dig bäst. Lycka till! Ps. Hittar du ingen passande bild kan du använda min från Island. Jobba med färgmättnad och ljus för att lyfta fram motivet som du vill ha det.

5 Lektion 08 Den här gången är tillämpningen en klurig uppgift som kräver ett skarpt öga. Jag vill att du tittar lite extra på alla journalistiska bilder du möter, framförallt i olika webb-tidningar (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, osv). Leta efter bilder som du tycker visar tecken på att ha bildbehandlats på något vis och försök att förstå vad förändringen i så fall har bestått i. Ofta kan det vara svårt att veta om det handlar om bildbehandling eller bara något som skedde vid själva fotograferingen. Det här blir snabbt en yrkesskada. När du en gång har börjat syna bilder med på det här viset kan det vara svårt att sluta. Men genom att studera andras bilder blir du också skickligare på att välja rätt avvägning i arbetet med dina egna bilder. Några exempel på saker du kan leta efter: Dodge och Burn Det som Göran genom kursen har kallat "att göra en Jesus", alltså att ljusa upp ett ansikte så kraftigt att det blir en slags gloria runt omkring, ser man sällan numera. Men fortfarande är det möjligt att se att olika element har ljusats upp eller mörkats ned i vissa bilder. Clarity- sjukan Reglaget Clarity (klarhet) i Camera Raw ökar den lokala kontrasten och framhäver bildernas fina detaljer och texturer. Men tar man i för mycket uppstår det lite svarta "spökkanter" kring alla objekt. Det kan vara särskilt synligt i bilder på inredning, men förekommer även i rena nyhetsbilder. Skruvade färger Skruvade färger brukar komma i två olika skepnader - övermättade och undermättade, beroende på det rådandet modet. Se efter i bilderna om du kan ana något konstigt med mättnaden. Är färgerna realistiska i sitt sammanhang? Är vissa färger väldigt bleka, men inte andra? Är bilden precis i gränslandet mellan färg och svartvitt? Motljus och uppljusad förgrund De senaste åren har det förekommit en trend att fotografera i starkt motljus. Det kan ge en särskild effekt, men leder också ofta till att förgrunden blir för mörk. Vissa väljer därför att kräma på ganska rejält med Fill Light (fyllnadsljus) i Camera Raw. Ser du en bild där solen eller solens strälar syns tydligt kan du alltså fråga dig själv om förgrunden kan ha ljusats upp. Tänk dock på att det ofta är svårt att sklija det ifrån en upplättningsblixt. HDR- känsla HDR är en teknik som möjliggör ett enormt tonomfång. Det speciella utseendet i en HDR-bild har blivit väldigt populärt de senaste åren och flera snabbvarianter, "Fusk-HDR", har uppstått. Det ger en artificiell, lite plastig känsla i bilderna. Detaljrikedomen är ofta hög. I journalistiska sammanhang ser man emellanåt det här, särskilt i bilder från krigshärdar eller andra ställen där det är riktigt skräpigt och smutsigt.

6 Lektion 9 I den här övningen ber Anders dig göra en bildbehandling och presentera både före- och efterbild i PingPong. Du har inte PingPong. Men lägg gärna upp på Pixelplaneten.se Du nämner inte hur du gjort men utmanar dina klasskamrater att med hjälp av förebilden återskapa din bildbehandling. Utmana och/eller försök avslöja. Lektion 10 Sista lektionen har ingen tillämpning

Anders Jensen Visa naturen Vem som bestämmer! sid 48

Anders Jensen Visa naturen Vem som bestämmer! sid 48 text Anders Jensen Visa naturen vem som bestämmer! Trött på att väder och vind tar udden av dina bilder? Vi visar hur du med Photoshops hjälp kan reparera skadan. När den här artikeln skrivs är det juni

Läs mer

8 BÄSTA PHOTOSHOPTRICK

8 BÄSTA PHOTOSHOPTRICK Bröllopsfotografens 8 BÄSTA PHOTOSHOPTRICK Bildbehandling av bröllopsbilder är en helt egen genre med många specialeffekter. Vi visar dig teknikerna som professionella bröllopsfotografer använder för att

Läs mer

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de Vi lär dig teknikerna bakom den nya Photoshoptrenden där bilder fylls med spännande illustrationer. text Elin Åhlander och Mattias Karlsson Foto + Illustration = Sant Ett nytt digitalt mode har synts mycket

Läs mer

Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1

Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1 Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1 Skärpning av digitala bilder är för många fotografer synonymt med att använda en oskarp mask precis innan bilderna ska skrivas ut. Men skärpning är så mycket

Läs mer

Photoshop: Photoshop World Världens bästa tips från experterna på mässan

Photoshop: Photoshop World Världens bästa tips från experterna på mässan Photoshop: Photoshop World Världens bästa tips från experterna på mässan Lär dig favoritknepen från Scott Kelby, Katrin Eismann och några av de andra populäraste bildbehandlingslärarna som varje år samlas

Läs mer

Photoshop grundläggande bildredigering

Photoshop grundläggande bildredigering Photoshop grundläggande bildredigering Ljus, kontrast och färg - Underexponerad bild Att redigera bilder handlar i grunden om att ha en fungerande strategi - ett flöde i arbetet. Detta skaffar man enklast

Läs mer

Bildbehandling. Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18

Bildbehandling. Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18 2011 Bildbehandling Torsten Nilsson (sammanställt) Mattias Karlsson Sjöberg (författat) 2011-10-18 Mattias Karlsson Sjöberg 01.Teori om bildbehandling - en grundkurs Dessa sidor handlar om bildbehandling.

Läs mer

Lightroom Från början

Lightroom Från början Mattias Karlsson Sjöberg är Sveriges populäraste lärare i bildbehandling. Över 28 000 svenskar har gått hans kurser på Jönköping University. Han är även huvudlärare på Moderskeppet.se, Sveriges största

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Fotografi Visuell kommunikation

Fotografi Visuell kommunikation Fotografi Visuell kommunikation Ompublicerad på Moderskeppet Guld Vi har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurser. Fotografi Visuell kommunikation lär dig mer om

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla

Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla Att fotografera betyder skriva med ljus. Kan man då fotografera när det är mörkt? Javisst, det tar bara lite längre tid. Det handlar om att utnyttja

Läs mer

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Jan Johansson Lövaskog Södra Bosgården 516 92 Äspered 0702 13 96 60 jan.johansson@bornet.net Innehållet får ej kopieras utan medgivande Photoshop CC Photoshop CC Photoshops

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet Adobe Photoshop Lightroom 5 Från början Mattias Karlsson Sjöberg Moderskeppet Innehåll Om du letar efter videokursen Vad gör Lightroom? 7 En lavin av bilder 10 Bildbehandla dina favoriter 67 Bildbehandling

Läs mer

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Det sägs att man bör avstå ifrån att sia om

Det sägs att man bör avstå ifrån att sia om FRAMTIDENS FOTOTEKNIK Vi har bara sett början. Fototekniken kommer att utvecklas snabbare framöver och vara annorlunda än dagens. Vi synar forskningen och beskriver några av de fantastiska möjligheter

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Utdrag FULL KOLL PÅ PHOTOSHOP. Gör dina bilder så mycket bättre med Photoshop (CS/CC) och Camera Raw. bosse kinnås

Utdrag FULL KOLL PÅ PHOTOSHOP. Gör dina bilder så mycket bättre med Photoshop (CS/CC) och Camera Raw. bosse kinnås FULL KOLL PÅ PHOTOSHOP Gör dina bilder så mycket bättre med Photoshop (CS/CC) och Camera Raw bosse kinnås Text 2015 Bosse Kinnås Bilder 2015 Bosse Kinnås, om ej annat anges Redaktör Johan Steensland Graisk

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Ljuset är grunden för att kunna fotografera. Vad är ljus, hur uppstår färg, varför ser ljus olika ut vid olika tillfällen, hur tar jag tillvara ljuset vid ett visst

Läs mer

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det

Läs mer

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet

Adobe Photoshop. Lightroom 5. Från början. Mattias Karlsson Sjöberg. Moderskeppet Adobe Photoshop Lightroom 5 Från början Mattias Karlsson Sjöberg Moderskeppet Innehåll Mäktigt svartvitt på sidan 88 Lär dig effekten på sidan 122 Innehåll 4 Bläddra 50 Spara förinställningar 96 Boken

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Att få in bilder i datorn

Att få in bilder i datorn Att få in bilder i datorn 32 Första steget är att skapa bilden och få in den i datorn. Har du en digitalkamera känner du redan till hur man gör. Har du bilder på papper eller film kan dessa skannas och

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer