Monteringsanvisning för solfångare typ ORBIT En instruktion för montering och underhåll Rev A.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Monteringsanvisning för solfångare typ ORBIT En instruktion för montering och underhåll Rev A."

Transkript

1 Monteringsanvisning för solfångare typ ORBIT En instruktion för montering och underhåll Rev A.

2 Innehåll 1. FÖRORD PRODUKTBESKRIVNING ANVÄNDNINGSOMRÅDEN INSTALLATION...4 MEKANISK INFÄSTNING... 4 PLACERING AV INFÄSTNINGSPUNKTER... 6 SOLFÅNGARENS VENTILATION... 7 RÖRKOPPLING... 7 MONTERING AV GIVARE... 8 TILLBEHÖR... 9 DRIFTSÄTTNING LUFTNING TEKNISKA DATA: SPECIFIKATION FÖR VÄRMEBÄRARE TRYCKFALL SÄKERHETSANVISNINGAR NYTTJANDE OCH UNDERHÅLL UNDERHÅLLSSCHEMA FELSÖKNING GARANTIER HUR NÅR DU OSS TACKORD (18)

3 1. Förord Solfångaren är dimensionerad för att hålla i minst 25 år och kunna leverera värme motsvarande 25 kwh eller mer. Därför är det viktigt att material och val av metod för infästning görs så att hela anläggningen får en livslängd på minst 25 år. Denna manual är till för att hjälpa dig att göra en installation med lång livslängd och god ekonomi. Solfångarens funktion bygger på att den absorberar solens strålar och omvandlar dem till värme. Verkningsgraden för denna process är temperaturberoende. Bäst energiutbyte uppnås i system som är designat för plana solfångare. Genom att använda solfångaren i ett väl anpassat värmesystem försäkrar du dig om att den kommer att leverera mycket energi. Installationen av solfångare kan kräva bygglov. Kontakta din kommun för att få reda på vad som gäller. Val av placering ska göras så att solfångaren riktas så väl mot söder som möjligt. Skuggas solfångaren kommer den att leverera betydligt mindre värme. 2. Produktbeskrivning Solfångaren har ett chassi och ett glas som omsluter dess innehåll. Inuti finns absorbatorn som består av en aluminiumplåt sammanfogat med en slinga kopparrör. Solens strålar passerar genom glaset och träffar absorbatorns yta. Där omvandlas strålarna till värme som via materialet värmer upp vätskan som cirkulerar i röret på plåtens baksida. För att göra energiomvandlingen effektiv så är absorbatorplåtens framsida behandlad med ett skikt av tunnfilm. Mineralullsisoleringen mellan absorbatorn och chassit håller nere värmeförlusterna via solfångarens kanter och baksida. 3. Användningsområden Solfångaren är utvecklad för att passa in i flera olika typer av installationer. Från fristående montage på mark eller plana tak till montage ovan befintliga ytskikt (Tegel, plåt etc.) eller infällda montage i exempelvis tegeltak. Solfångaren är utformad så att den blir en del av det yttre tätskiktet, vid infällt montage men taket skall precis som vid taktegels installationer vara försett med ett tätt skikt av underlagspapp. Solfångaren är konstruerad för att vara en del i ett byggsystem och som tillbehör finns samma moduler även med klara glas för montage ovan balkonger etc. eller som PV moduler. Energin från solfångaren kan nyttjas för olika ändamål, helt beroende på systemdesign, exempelvis återladdning av bergvärmelager, uppvärmning av värme- och tappvarmvatten, processvärme, solkyla m.m. Det är kreativiteten hos systemintegratören som sätter gränserna men man bör tänka på att ju högre temperatur som eftersträvas desto lägre blir utbytet. Denna manual syftar inte till att vara en systemdesign handling utan avser enbart att vara en hjälp för konstruktion och planering av själva solfångarinstallationen. 3(18)

4 4. Installation Valet av plats för installationen styrs av yttre faktorer så som tillgång på sol, underlagets beskaffenhet och eventuellt krav på bygglov. Tänka på att placera solfångaren nära den plats där energibehovet finns. Solfångaren ska ha möjlighet att få direkt solinstrålning under så stor del av dagen som möjligt. En större skugga påverkar energiutbytet från solfångaren väsentligt. Solfångaren bör aldrig vara riktad mer än 90 bort från rakt sydligt läge. Solfångaren ska också monteras med en viss lutning upp från marken. Vilken lutning som är optimal beror på det lokala klimatet och användningen, en typisk vinkel är 35. Vid installation på lutande tak väljer man ofta av estetiska att lägga solfångaren i samma lutning som taket. Eftersom en kedja aldrig blir starkare än dess svagaste länk så är det viktigt att det fästmaterial som används har tillräckligt korrosionsmotstånd och är rätt dimensionerat. Underlaget där solfångaren ska fästas måste klara att ta upp de krafter som solfångaren utsätts för. I första hand handlar det om snö och vindlaster. Du som ska installera ansvarar för att installationen blir rätt dimensionerad. Vid osäkerhet kan det vara nödvändigt att göra provdrag samt beräkningar på hållfastheten i underlaget och för storleken hos vindlasterna. Mekanisk infästning Vid infästning på tak kan det vara nödvändigt att gå igenom tätskikt. Dessa genomföringar måste göras fackmannamässigt så att inte byggnadens klimatskal riskeras. Vid osäkerhet kring dimensionering eller takgenomföringar kontakta fackman, exempelvis plåtslagare som har kunskap om att göra täta infästningar i tak. 4(18)

5 Figur 1: visar solfångarens infästningsspår i profil. a. är solfångarens infästningsspår som är anpassat för M8 T-spårmutter b. är ett spår för anslutningsplåtar. Solfångarens ramprofil kan bara ta upp begränsade momentkrafter. Se bild ovan. Detta är viktigt att ta hänsyn till vid valet av infästningsdetaljer och vid hantering av solfångaren. Detta innebär att fästet ska vara fäst i underlaget rakt nedanför profilen. Figur 2 Det mekaniska infästningsspår som solfångaren är försedd med är vanligen använt i aluminiumprofilsystem. Det finns T-spårmuttrar som är utformade för att passa i spåret. Kravet på T-spårmuttern är att den ska ha dimensionen M8, en längd på 22mm och en bredd på 13 mm samt klackar som centrerar muttern i spåret. Vi rekommenderar nedanstående typ av rollinmutter som också finns som tillbehör till solfångaren. Figur 3: Rekommenderad mutter för infästning. För att inte infästningsmaterialet ska orsaka korrosion hos solfångaren så rekommenderar vi att materialet i delar som används ska vara av aluminium eller i rostfritt material A2. 5(18)

6 Placering av infästningspunkter Vid val av infästningspunkter i solfångaren ska hänsyn tas till dimensionerande vind och snölaster. Normalt sett räcker det med fyra infästningspunkter. Diagram 2 visar hur tillåten vind och snölast varierar för olika längsta avstånd mellan fästena. Diagrammet gäller underförutsättning att fästena är placerade enligt tillåtet område. Tillåtet område och förklaring av längsta avstånd framgår av figur 4. OBS: Diagrammet gäller under förutsättning att fästena placerats inom godkänt område enligt figur 4. Belastning [kn/m²] Tillåten vindlast 1,8 1,7 1,6 Tillåten snölast 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, Avstånd mellan infästningspunkter [mm] Diagram 2: Tillåten belastning för olika avstånd mellan infästningspunkterna. Diagram 2 gäller även då fästena inte placeras symetriskt över solfångaren. Avståndet läses alltid av som längsta avståndet mellan fästena parallellt med solfångarens långsida enligt figur Avstånd se diagram Figur 4: Tillåtet område för placering av infästningar då fyra fästen används. Tillåtet område för placering av fästen vid fyra fästpunkter Förklaring till figur 4 och 5 [mm] Infästning av solfångare Figur 5 visar hur fästena är placerade vid ytterlighetspunkterna enligt diagram 2 samt vilken belastning som solfångaren tål vid respektive fall Fästen placerade på avståndet 2100 mm Snölast = 0,5 kn/m² Vindlast = 0,5 kn/m² 6(18)

7 Fästen placerade på avståndet 1300 mm och mm från kanten: Snölast = 1,65 kn/m² 100 Vindlast = 0,5 kn/m² Figur 5: Exempel på tillåten belastning vid olika infästningsfall. Solfångarens ventilation För att solfångaren ska kunna andas måste den ha ventilation. När luften inne i solfångaren blir varm, så expanderar den och måste kunna komma ut, och när den blir kall så måste luft kunna komma in. En sådan ventilation måste vara skyddad mot regnvatten (vara placerad nedåt). Eftersom solfångare Orbit ska kunna monteras i olika riktningar, finns inte någon bestämd nedåtsida på solfångaren, och därför måste bestämningen av ventilationshål göras vid installation av solfångaren, när man bestämt vilken sida som är nedåt. Efter montering ska man ta bort den eller de röda gummipluggar, som är vända nedåt! Se bild nedan. Detta görs lättast med en spetstång. De övriga röda gummipluggarna ska sitta kvar. Rörkoppling Solfångaren ska anslutas med en demonterbar rörkoppling som är godkänd för anläggningens tryck och temperatur. Kopplingen ska också tåla den vätska som används i anläggningen. Ett bra val av koppling är en vanlig klämringskoppling ihop med en stödhylsa. Detta kan din lokala VVSfirma tillhandahålla. 7(18)

8 Använd stödhylsa för Ø12 x 1 kopparrör. Det ska krävas en lätt kraft för att få i stödhylsan. Andra dimensioner på anslutningar kan förekomma för solfångare i specialutförande. Figur 6: Exempel på demonterbar rörkoppling av solfångare. Vid specialutförande på solfångaren med andra anslutningsrör än Ø12 x 1 krävs att dimensioner på kopplingar och stödhylsa anpassas till detta. För en god livslängd och ekonomi ska rören isoleras med en högtemperaturisolering. Montering av givare Solfångaren är försedd med fickor för tempgivare för solkretsstyrning. Fickan är fäst vid absorbatorn. Genom att föra in en temperaturgivare i givarfickan kan man mäta temperaturen hos absorbatorn. Ur systemhänsyn är det lämpligt att placera givaren i sista eller näst sista solfångaren i flödesriktningen. Se figur Figuren 6 och 8 visar hur givaren ska passas in i absorbatorns givarficka. För bästa resultat ska termisk kontaktpasta appliceras i givarfickan innan montage av givaren Figur 7-10: Visar hur temperaturgivaren monteras i solfångaren Observera att figur 8 och 9 är sprängskisser. 8(18)

9 Tillbehör I S Solars sortiment finns det färdiga fästelement som är specialframtagna för att göra montaget av din Orbit så snabbt och enkelt som möjligt. Till solfångaren finns ett montagesystem som tillbehör. På bilderna på nästkommande sida visas de ingående delarna i montagesystemet och en förenklad montagebeskrivning. OBS: Infästningssystem säljs separat med detaljerad monteringsanvisning (18)

10 Figur 21 till 23 visar exempel på hur solfångarna kan kopplas samman till större enheter på taket. Figur 21 Figur 22 Figur 23 Tänk på risken för sönderfrysning och risken för korrosion vid val av vätska. Vi rekommenderar att solfångarsystemet fylls med en 50 procentig Antifrogen HT eller propylenglykol. Vi rekommenderar att köpa färdigblandad vätska då blandning på egen hand kräver demineraliserat vattnet. 7 Diagram 1 Tryckfall 12*0,5 abs, vatten 20 grader Diagram 2 Tryckfall 12*0,5 abs, glykol 50 grader Tryckfall (kpa) ,000 1,000 2,000 3,000 4,000 Flöde (l/m) Tryckfall (kpa) ,00 1,00 2,00 3,00 4,00 Flöde (l/m) Driftsättning Det är mycket viktigt att systemet renspolas före slutgiltig uppfyllning. Uppfyllning och spolning får inte utföras på solfångare i stagnation över 110 GrC eller vid minusgrader utomhus, om driftsättning sker under vinterhalvåret är det viktigt att hålla noggrann kontroll på utomhustemperaturen, tills systemet är fyllt med glykol och väl omblandat, bör gå nonstopp i ett par dygn för att eventuellt kvarvarande vatten skall vara helt uppblandat med glykolen, annars föreligger risk för isproppar i systemet. Innan solfångarsystemet fylles slutgiltigt skall anläggningen rör och styrtekniskt checkas ut samt att rörsystemet renspolas, provtrycks och installationen i sin helhet kvalitetssäkras. Luftning I samband med fyllning skall systemet avluftas, detta sker lämpligen genom att nyttja speciell påfyllningspump i kombination med ett avluftningskärl där luftbubblor har möjlighet att avgå mot atmosfärstryck. Det är viktigt att flödesnivån hålls på en så hög nivå att luftmeddragning sker i rörsystemet. Om luftning sker mot högt avsatta luftare skall systemet stoppas när avluftning sker och det är viktigt att systemtrycket är så högt att övertryck föreligger i samtliga luftningspunkter. Att lufta ett solvärmesystem kan ta tid och vi rekommenderar att luftning sker vid en 10(18)

11 systemtemperatur på grader, då glykolens viskositet kan ställa till problem om vätskan är kall. Installation av centralt placerade mikroluft avskiljare i apparatrum rekommenderas för större system, för mindre system är normalt en luftfälla fullt tillräcklig. Automatiska avluftare avråds i solvärmesystem, bland annat beroende på att ångbildning kan ske under normal drift. 11(18)

12 5. Tekniska data: Modell: Orbit 1340 / 1400 / 1470 Solarkeymark godkänd Ja Provning utförd enligt EN12975 av SP i Borås Termiska prestanda (ref till referensarea) Enhet Optisk verkningsgrad global instrålning 81.9 / 78.5 / 81.4 % Förlustkoeficient C1 vid vindpåverkan 3 m/s 4.36 / 3.27 / W/m².K Förlustkoeficient C / / W/m².K² Vinkelberoende IAM, K(50) 0.91 Maximal stagnationstemperatur 206 C Rekommenderad arbetstemp C Max arbetstemperatur 120 C Max arbetstryck 10 Bar Energiproduktion Sverige vid årsinstrålning 1156 kwh/m² vid 50 C medeltemperatur i solfångaren 480 / 470 / 499 kwh/år.m² Mått och vikt (Standard) och nominellt mått glasad modul, inkl fri glaskant och 8 mm glas Referensyta Vikt för tom std modul med nominella mått och 8 mm glas Vätskevolym, Röranslutning 2010*1200*90 Mm 2.34 m²/modul 46.0 kg/modul 2.0 l/modul 12 mm slätrörsända mm Material Stomme AL profil med AL botten Glasinfästning/tätning Gummilist Täckglas Lågjärnhaltigt härdat glas Glastjocklek 6-12 mm Absorbator Selektivt behandlad AL Rörmaterial Koppar, 10 alt 12x0,5 mm Anslutning (dimension, material) 12 mm slätrörsända Rekommenderad anslutnings rör Flex. koppl rör i RF, Ssolar Art nr A 12 Rekommenderad kopplingsmetod Klämringskoppling 12(18)

13 Vätska, volym och flöde Vätskevolym 2.0 liter/modul l/modul Rekommenderat arbetsmedia Antifrogen Sol HT, Ssolar art nr sas Maximalt flöde 1.5 l/m Tryckfall Se diagram sid YY Max antal solfångare i serie 3-(4), applikationsberoende St Övrigt Montageläge (Lutning mot horisontalplan) Grader Dimensionerande vindbelastning Infästningsberoende, 1.7 kn/m² Dimensionerande vindbelastning Infästningsberoende 0.8 kn/m² Mekanisk infästning Standard montage system SSolar Infästnings metod M8-T-standard spår 13(18)

14 Specifikation för värmebärare Då vatten används i solfångaren skall det hålla en kvalité enligt tabellen nedan. Allt vatten som används skall tillsättas korrosionshämmande inhibitor. För system placerade där temperaturen sjunker under 0 grader Celcius skall dessutom vattnet blandas med frysskydd. Frysskydd kan vara glykol eller glykol med korrosionshämmande inhibitorer. Surhetsgrad (ph) Hårdhet ( dh) Total hårdhet (mmol/l CaO) HCO /SO 4 (kvot mg/l) >1 HCO 3 /Cl (kvot mg/l) Hög Sulfat SO 4 (mg/l) <100 Klorid (mg/l) < 100 Koldioxid, CO 2 (mg/l) < 10 Järn, Fe (mg/l) < 0.2 Aluminium, Al (mg/l) <0.2 Mangan, Mn (mg/l) <0.1 Alkalinitet HCO Fasta partiklar <20 mg/l Tabell 1: Tabellen visar kraven på kvalitén hos det vatten som ska användas i solfångaren.. För lång livslängd och litet underhåll så rekommenderar vi att solfångaren ansluts till ett slutet system som fylls med Antifrogen sol HT som S-Solar tillhandahåller. I ett öppet system ökar omsättningen på korrosionshämmande inhibitorer vilket kräver mer tillsyn och kontroll av vätskans kvalité. Tryckfall Tryckfallsdiagrammen på nästa sida används vid dimensionering av solfångarens rörsystem och cirkulationspump. Solfångaren finns i standardutförande med ett 10 x 0,5 mm- rör. Röret går från ena anslutningen till den andra. Flödesriktningen saknar betydelse. Diagram 1 på nästa sida visar tryckfallet för olika flöden hos Orbit-1400 och Orbit Diagrammet gäller för vatten med temperaturen 20 C. Då andra vätskor används kan man få fram tryckfallet genom att använda omräkningsfaktorerna i tabell 2. Det avlästa tryckfallet i diagrammet ska då multipliceras med omräkningsfaktorn för önskad vätska. Solfångaren finns i specialutförande med 12 x 0,5 mm rör då man önskar ett lägre tryckfall vid samma flöde. Detta kan vara intressant då flera solfångare seriekopplas. Tryckfallen för detta utförande framgår av diagram 2 och tabell 3. Dessa används på motsvarande sätt som tidigare beskrivet för solfångare i standardutförande. 14(18)

15 Tryckfall [kpa] Tryckfallsdiagram standardutförande, 10 x 0,5 mm - rör Gäller för vatten vid 20 C 0 0,5 1 1,5 2 Flöde [liter/min] Orbit-1470 Orbit-1400 Diagram 1: Tryckfallsdiagram gäller för Orbit i horisontellt standardutförande 10 x 0,5 mm - rör tryckfall [kpa] Tryckfallsdiagram specialutförande, 12 x 0,5 mm - rör Gäller för vatten vid 20 C Orbit x0,5mm Orbit x0,5mm flöde [liter/min] Diagram 2: Tryckfallsdiagram gäller för Orbit i horisontellt specialutförande med 12 x 0,5mm-rör. Värmebärare Omräkningsfaktor för tryckfall Antifrogen sol 1,32 HT, 50 %, 50 C Antifrogen sol 2,40 HT, 50 %, 20 C Vatten vid 50 C 0,80 Vertikalt 1,065 utförande Proylenglykol, 1,3 50 %, 50 C Tabell 2. Omräkningsfaktorer utifrån diagram för alternativa fall. Tabellen gäller för Orbit i standardutförande 10 x 0,5 mm -rör tillsammans med diagram 1. Värmebärare Omräkningsfaktor för tryckfall Antifrogen sol 1,47 HT, 50 %, 50 C Antifrogen sol 3,47 HT, 50 %, 20 C Vatten vid 50 C 0,81 Vertikalt 1,077 utförande Proylenglykol, 1,5 50 %, 50 C Tabell 3. Omräkningsfaktorer utifrån diagram för alternativa fall. Tabellen gäller för Orbit i specialutförande med 12 x 0,5mm-rör tillsammans med diagram 2. 15(18)

16 6. Säkerhetsanvisningar Före installation påbörjas ska hela manualen läsas igenom för att installationen ska bli rätt och säkert utförd. Installationen kommer gå snabbt och smidig om manualen har lästs. Glöm inte att sätta upp en gällande arbetsmiljöplan på arbetsplatsen! Du som installerar har själv ansvar för att erforderlig säkerhetsutrustning finns till förfogande och används vid installation och underhållsarbete. Följ dina lokala arbetsmiljöbestämmelser. Detta är speciellt viktigt då Prisma ofta monteras på höjder i fasader. Vid arbete på hög höjd var noga med att spärra av de områden där risk för fallande delar förekommer. Kontrollera att alla ingående delar är hela och felfria. Skadad solfångare eller fästelement får inte monteras då det kan föreligga risk för personskada. Observera att det föreligger brännrisk på solfångarens glasyta och röranslutningar då solfångaren befinner sig i solsken. Då solfångarens byggs in i ett rörsystem kan mycket höga tryck uppstå. Rörsystemet måste avsäkras för maximalt 10 bars övertryck. Vid hantering av solfångaren ska skyddsglasögon och skärskyddshandskar tillsammans med heltäckande klädsel användas eftersom det finns risk för glassplitter om solfångare skadas. Transport av solfångare skall alltid ske med glasen parallellt med färdriktningen! Solfångaranläggningen ska skyddas mot blixtnedslag om åskledare finns skall solfångarna anslutas till detta annars till fastighetens PUS eller till lämpligt jordtag. Rörledningar som står i kontakt med solfångaren skall anslutas till PUS med PEN ledare. Vid bristfällig installation på hög höjd kan risk för fallande delar förekomma. Försäkra dig om att underlaget du ska fästa i har tillräcklig bärighet och kan ta upp de vindkrafter som solfångaren utsätts för. Försäkra dig också om att de infästningsdelar som används är rätt dimensionerade och att alla delar är hela. Solfångaren och solfångarens infästningsdetaljer kan med åren försvagas av korrosion och belastning. För att minska risken gör återkommande inspektioner av din solfångaranläggnings infästningar. 16(18)

17 7. Nyttjande och Underhåll Då solfångarens energi inte tas om hand, exempelvis då cirkulationspumpen stannar, kommer solfångaren att nå en mycket hög temperatur. Ett flertal av de glykoler som finns på marknaden tål inte den höga temperaturen. Glykolen bryts ned och bildar restprodukter som försämrar solfångare livslängd och prestanda. Det är därför viktigt att glykolens kondition kontrolleras enligt underhållssschemat. Ett tydligt tecken på att det är dags att byta glykol är att den har ändrat färg och luktar illa. För lång livslängd rekommenderas vi Antifrogen Sol HT. Stark kondensbildning på insidan av solfångarens glas beror antingen på att solfångaren körs på för låg temperatur eller på att vatten har läckt in i solfångaren. Underhållsschema Underhållspunkt Tidsintervall Åtgärd Verktyg Kontroll av glykolens Byt glykol vid behov kvalité Kontroll beträffande läckage Rengöring Avluftning 1 ggr/år och efter misstänkt överhettning 1 ggr/år och vid misstanke Vid större nedsmutsning Vid försämrad verkningsgrad och eller flöde. Om läckaget är i solfångaren så ska den bytas ut. Rengör Lufta rörsystemet. Refraktometer, ph, lukt och visuell kontroll. Ph 7.0 +/- 0.5 enheter Kontroll av kondensbildning på glasets insida Våt trasa. Vid behov använd milt rengöringsmedel typ handdisk eller såpa. Felsökning Det absolut vanligaste felet vid driftstörningar, låg kapacitet mm är att systemet inte blivit tillräckligt luftat, kontrollera därför regelbundet systemtryck och att luftavskiljaren inte blivit överfull med luft och därmed tappat sin funktion. Lågt systemtryck, kontrollera att inga läckage finns, var speciellt vaksam mot automatiska luftare och säkerhetsventiler. Fyll systemet, lufta och stäng automatluftare samt sätt en signalkopp under säkerhetsventiler som kontrolleras efter ett par dygn. Finns liten mängd vätska kontrollera säkerhetsventil. Systemet har tendens att ofta stiga i tryck och säkerhetsventilen lyfter med påfyllningsbehov som följd. Om systemet fungerat tidigare, kontrollera förtryck och att gummiblåsa i expansionskärl är hel. Vid dubblerade kärl kontrollera att serviceventil ej är stängd. Invändig imma på solfågarglas, kontrollera montaget och att fasadsystemets tätning är ok, kontrollera att inget annat klimatskals läckage föreligger ovanför modulen. En lätt invändig imma 17(18)

18 under morgontimmar vid kall väderlek (vintertid) är fullt normalt, droppkondens får inte förekomma. Kraftig simmig imma/kondens i kombination med trycksänkning i glykolkrets, kontrollera kopplingar på aktuell eller högre liggande solfångare. Låg kapacitet, kontrollera att flödet är jämt fördelat över de olika grupperna (samma utgående temperatur på alla delkretsar), om en har starkt avvikande temp tyder detta på flödesstörning som kan bero på luft eller stopp i kretsen, Hög avvikande temp indikerar stopp/förträngning/luft. Låg temperatur indikerar högt flöde, exempelvis ojämnt antal solfångare och bristande injustering. Hög temperaturdifferens i systemet som helhet indikerar flödesnedsättning vilken kan bero på luft, igensatta filter, igensatt växlare, defekt backventil, låst styrventil, pumpfel. Garantier S-Solar lämnar två olika garantier på solfångare, dels en produktgaranti om 2 år som avser defekter i produkten, dock ej glasskada, dels en 10 årig funktionsgaranti som garanterar att solfångaren minst har en bestående effektivitet av 80% relativt ursprungliga märkdata vad gäller verkningsgrad. Förutsättning för garantin är att S-Solars föreskrivna värmebärare nyttjats. S-Solar garanterar inte för fel orsakade av att fasadglasningssystem inte uppfyller ställda krav enligt gällande normer. S-Solars solfångarprodukter är designade för en livslängd på mer än 30 år, med bibehållen effektivitet. S-Solar förbehåller sig rätten till konstruktionsändringar som kan innebära avvikelser från angivna data, friskriver sig från fel orsakade av oriktigt montage, konstruktioner ej sanktionerade av oss eller glasningssystemets leverantör. Skador orsakade av mekanisk påverkan, frysskador innefattas ej av våra garantier. Eventuell reparation av defekta solfångare får enbart ske av S-Solar licensierad personal. Hur når du oss Support och teknisk hjälp kan fås via Webben där de senaste drift- och skötselinstruktionerna finns samt noterade fel och eventuella tips. Vi nås även på numret Tackord Tack för att du läst igenom denna instruktion och för visat intresse för S-Solars produkter. Juni 2011 Utvecklingsavdelningen SSolar AB Finspång. 18(18)

Monteringsanvisning för solfångare typ PRISMA En instruktion för montering och underhåll av byggnadsintegrerade solfångare Rev C.

Monteringsanvisning för solfångare typ PRISMA En instruktion för montering och underhåll av byggnadsintegrerade solfångare Rev C. www.ssolar.com Monteringsanvisning för solfångare typ PRISMA En instruktion för montering och underhåll av byggnadsintegrerade solfångare Rev C. Innehåll 1. FÖRORD... 3 2. PRODUKTBESKRIVNING... 3 3. ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...

Läs mer

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Northern Nature Energy 1 02/2009 Innehåll Allmänt om solvärmeanläggningar 3 Allmänna råd 6 Placering 7 Dimensionering 7 Montering på tak

Läs mer

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning 1 (20) Solfångaren LESOL 5 R Monteringsanvisning Lyft upp solfångarna för hand eller med kran båda sätten går bra! Tänk på arbetarskyddet! 2 (20) Något om väderstreck och lutning ästa solvärmeutbytet ger

Läs mer

Montering och installation av solfångare

Montering och installation av solfångare Montering och installation av solfångare 2007-07-01 Innehåll www.trebema.se 1. Allmänna monteringsråd... 2 2. Montering och uppsättning av solfångarna... 4 3. Driftsättning av solfångarna... 5 4. Service

Läs mer

Manual solfångare av vakuumrör

Manual solfångare av vakuumrör Manual solfångare av vakuumrör SPA 58/1800-20 SPA 58/1800-30 SPU 58/1800-18 1 Introduktion till SPA 58/1800-20,30 SPU 58/1800-18 Det här är den nya generationen vakuumrörsolfångare, där hög prestanda kombineras

Läs mer

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Optima 15 www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt

Läs mer

MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10

MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10 1 MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10 2 Allmänna monteringsråd: Ordningsföljd på installation Vi rekommenderar följande ordning på montaget av solvärmeanläggningen. 1. Installera ev. Ack tank

Läs mer

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se

SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se SOLRA tel 0152 715 680 info@solra.se - www.solra.se DTH-CPC 10 Vakuumsolfångare med CPC reflektor och koaxialrör Solfångaren Solfångarna av DTH-CPC 10 serien är resultatet av många års arbete i strävan

Läs mer

Tips & Råd vid montering av Solfångare

Tips & Råd vid montering av Solfångare Tips & Råd vid montering av Solfångare Val av plats för solfångare-modul. Att sätta modulerna på taket, är det vanligaste valet Vid placeringen av nyinköpta solfångare. TH Solar vill att ni ställer er

Läs mer

Driftsinstruktion. Solarus AB Driftsinstruktion 2008-09-17

Driftsinstruktion. Solarus AB Driftsinstruktion 2008-09-17 Driftsinstruktion I nedanstående beskrivning hänvisas till bilden som heter Drivkrets solfångare. Där framgår de olika beteckningarna på pumpar, ventiler, mm. Driftsättning 1. Kontrollera att eventuella

Läs mer

Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem

Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem Aquasol Solvärmesystem hos Arnes Plåtslageri AB http://www.aquasol.nu 6.5 Drift- och Skötselanvisning 1(11) Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem Innehållsförteckning Solvärmeanläggningens

Läs mer

Innehåll. 1. Viktig information. 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS. 4. Överhettning stagnation. 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör

Innehåll. 1. Viktig information. 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS. 4. Överhettning stagnation. 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör Innehåll 1. Viktig information 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS 4. Överhettning stagnation 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör 6. Ram montering 7. Installation solfångare 8. Solkrets installation

Läs mer

VACCUMRÖRSOLFÅNGARE EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15

VACCUMRÖRSOLFÅNGARE EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15 www.euronom.se EXO SOL, OPC 10 EXO SOL, OPC 15 TM VACCUMRÖRSOLFÅNGARE Med vaccumrörsolfångarna, ExoSol OPC 10 och OPC 15, kan inte bara den direkta solstrålningen (som hos plana fångare), utan även den

Läs mer

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871 Flamcovent Flamcovent luftseparator 4-24-189//2002, Flamco 18503871 S Monterings- och användarmanual Monterings- och användarmanual Tekniska specifikationer Maximalt arbetstryck Maximal arbetstemperatur

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till spiral

Läs mer

Manual för TH SOL 801 hybrid.

Manual för TH SOL 801 hybrid. 10-10-08 11-03-05 D 11-03-05 Percy Eriksson 1 av 20 Manual för TH SOL 801 hybrid. TH Solar Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support: 0523-91139 vardag 08.00-17.00 Internet: www.thsolar.se E-post

Läs mer

Svesol Premium. Svesol Premium. Infälld montering. Montering Inkoppling

Svesol Premium. Svesol Premium. Infälld montering. Montering Inkoppling Svesol Premium www.svesol.se Infälld montering Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME Danfoss LPM Sp. z o. o. Danfoss District Heating AB Tuchom, ul.tęczowa 46 Marieholmsgatan 10C 82-209 Chwaszczyno, 415 02 Göteborg Poland

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare GS solenergidriven ventilation Bruksanvisning för GS-luftsolfångare Innehåll: Solpanel med solceller och fläkt Termostat Plaströr diameter: 100 mm, längd: 63 cm (inkl. dragring) Flänsförband för anslutning

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Solvärme v Monteringsanvisning

Solvärme v Monteringsanvisning Solvärme v Monteringsanvisning Testvägen 4A 232 37 Arlöv 040-434305 Din nya anlägging Grattis till din nya anläggning. Solvärme enbart till bruksvatten är den enklaste sortens anläggning. Men med vakuumsolfångaren

Läs mer

Allmänt om takhuvar och galler

Allmänt om takhuvar och galler Allmänt om takhuvar och galler Bevent Rasch har sedan många år utvecklat och tillverkat takhuvar och ytterväggsgaller till ventilationsanläggningar. Vi har levererat produkter till de flesta typer av projekt:

Läs mer

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP PPAM Teknisk beskrivning Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE Reviderad 2, 2014-06-16, NP Denna beskrivning omfattar installation av nätansluten solcellsanläggning

Läs mer

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING www.heta.dk SE 1 Grattis till din nya Classic kassett insats! Vi är övertygade om att du kommer att få stor nytta och glädje av din investering, särskilt om du följer

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem

Takavvattning Armataksystem Fullflödessystem Dimensionsområde PN Temperaturområde Material Rörsystem 40-315 Polyeten PE 80 Takbrunn 50 Fullflöde UV Rostfritt stål Användningsområde Ett komplett system för invändig avledning av regnvatten från tak

Läs mer

3. Anslutning av in- och utgående vatten. Anslutningen görs med en 20mm flexibel slang till markerade vatten in och ut på automatikens baksida.

3. Anslutning av in- och utgående vatten. Anslutningen görs med en 20mm flexibel slang till markerade vatten in och ut på automatikens baksida. 1(7) Kombivattenrenare Automatik 263 Beskrivning av reningsprocessen Kombivattenrenaren renar brunnsvatten med flera vattenproblem. Den renar höga halter av järn, mangan och åtgärdar även lågt ph. Med

Läs mer

Svesol Premium. Svesol Premium. Ovanpåliggande och fristående montering. Montering Inkoppling. www.svesol.se

Svesol Premium. Svesol Premium. Ovanpåliggande och fristående montering. Montering Inkoppling. www.svesol.se Svesol Premium www.svesol.se Ovanpåliggande och fristående montering Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera

Läs mer

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Solceller www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol anläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

IPX slutna expansionssystem

IPX slutna expansionssystem rett sortiment - 00 liter -- -,0 bar -0 - +99 C CE Användningsområde expansionskräl är avsedda för slutna värme och kylsystem. Ett membran (på - 00 litersmodellerna) och en gummibälg (på 00-000 litermodellerna)

Läs mer

Solarfångare SUN+ system

Solarfångare SUN+ system 20120601 BRUKSANVISNING och beskrivning av Solarfångare SUN+ system Observera! Läs igenom hela manualen före arbetet startar. Se till att följande detaljer, förutom själva panelen, finns med i SUN+ system

Läs mer

IVT Solvärme. Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter.

IVT Solvärme. Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter. IVT Solvärme Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter. Solenergisystem för fastigheter. Innehåll Solen vår starkaste energikälla. 4 Energibesparing och hållbarhet. 6 Om solfångare. 8 Solfångare

Läs mer

Svesol Favorit. Svesol Favorit www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Favorit. Svesol Favorit www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Favorit www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight Installationsanvisning UV-filter Sterilight Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5 Innehållsförteckning Generella anvisningar... 2 LK Golvvärmepaket 5 m 2... 2 Verktyg och material du behöver...2 Innan du börjar... 3 Viktig information... 3 Förutsättningar för en god funktion... 3 Allmänt

Läs mer

Montage ovan tak parallell

Montage ovan tak parallell HANDBOK Montage ovan tak parallell Plansolfångare EC Sol 2.55 6902687 DB0 / version 2009.07 Innehåll Säkerhetsföreskrifter..... 3 Transport anvisningar... 4 Montageanvisningar - Kollektor... 5 Verktygsöversikt...

Läs mer

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation Sid 1(6) GY-serien från Regal Components erbjuder givare som möter de absolut högsta kraven på marknaden, producerade av ledande givartillverkare i Japan. Årtionden av erfarenhet borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10

VBX 400. Frånluftsåtervinning. Handledning i montage drifttagning och skötsel. Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 VBX 400 Frånluftsåtervinning Handledning i montage drifttagning och skötsel Art. nr: 6 720 640 739 Utgåva 2009/10 Handbok Frånluftsåtervinningsenhet VBX 400 Artikelnummer: 6 720 640 739 Utgåva: 2009/10

Läs mer

Bruksanvisning för pumpmodul

Bruksanvisning för pumpmodul Bruksanvisning för pumpmodul Utgåva 05 Innehållsförteckning Innan installation Sid. 3 Mottagande Sid. 3 Intransport & uppställning Sid. 3 El anslutning Sid. 3 Rör anslutning Sid. 3 Avluftningsmöjligheter

Läs mer

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning NOMATEC Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Förberedelser 1300 mm 650 mm Mur Mark 1. Planera arbetet Först ska väggarna isoleras, därefter läggs isoleringen på marken. Börja arbetet i ett hörn och

Läs mer

Kronan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se

Kronan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se 2015 Kronan Trä Handbok för montering och underhåll www.kronfonster.se Tack, för att du har beställt Kronan träfönstersystem. Kronan är en gedigen produkt, framtaget av oss för att efterlikna det traditionella

Läs mer

FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler

FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler Version: 31.01.2012 Typgodkänd och uppfyller kraven i normerna EN 1366-2 och EN 13501-3. Brandklass EI 60 (ve,ho,io) S, och i betongbjälklag även E 90

Läs mer

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 KAPITEL 1 Säkerhetsinformation 1.1. Inledning Detta kapitel innehåller säkerhetsinformation. AirQlean

Läs mer

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor)

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor) Isomax,5 mm 4 mm Rev.nr: 404 Kilar (boardremsor) 5 mm T0 Innehållsförteckning: OBS!!! Luckorna bäres stående. A: Sortera upp luckorna per skjutparti. Kontrollera att storlek och antal stämmer. Stäm av

Läs mer

Solvärmestation. Thermotech solvärmesystem FÖRDELAR FAKTA

Solvärmestation. Thermotech solvärmesystem FÖRDELAR FAKTA FÖRDELAR Stilren design Komplett monterad vid leverans Låg vikt Inbyggd avluftare Enkel installation Reglercentral med bl.a. - Varvtalsstyning av pump - 13 förprogrammerade system FAKTA ARTIKELNUMMER 81600

Läs mer

Brand-/brandgasspjäll EKO-JBL

Brand-/brandgasspjäll EKO-JBL Brand-/brandgasspjäll - Beskrivning Brand-/brandgasspjäll - är ett typgodkänt spjäll avsett för brandsektionering eller som skydd mot spridning av brand och brandgas i ventilationsanläggningar. Spjället

Läs mer

Värme-,kyl- och återvinningsbatteri QLC(G,F,B,H) Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare

Värme-,kyl- och återvinningsbatteri QLC(G,F,B,H) Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare Beskrivning Säkerhetsföreskrifter och varningar Allmänt Batteriet är uppbyggt av kopparrör och aluminiumlameller. Den profilerade lamellen

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12 Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 02 2008 509 2 Uponor Push 12/Uponor ElPush 12 Pump- och shuntgrupp för golvvärme i enstaka rum Uponor Push 12/Uponor ElPush

Läs mer

INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING Ariterm Vakuumrörsolfångare VA1858 ARITERM VA1858 SOLFÅNGARE Introduktion vakuumrörsolfångare Den nya generationen vakuumrörsolfångare där hög prestanda kombineras med enkelt

Läs mer

PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll

PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll PK-I-R EI90 / EI120 / EI90S / EI120S Cirkulärt brand/brandgasspjäll & PK-I-S EI90 / EI90S Rektangulärt brand/brandgasspjäll SE Anvisningar för installation samt drift och skötsel 1 Introduktion Anvisningarna

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Titan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se

Titan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se 2015 Titan Trä Handbok för montering och underhåll www.kronfonster.se Tack, för att du har beställt Titan träfönstersystem. Titan är en gedigen produkt, framtaget av oss för att efterlikna det traditionella

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel 02 2007 142 Innehåll Funktion... 2 Tekniska data... Rörinstallation... 4 Expansionskärl Säkerhetsventil

Läs mer

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage Passiv kylbaffel för frihängande montage SNABBFAKTA FRB är en passiv kylbaffel för komfortkyla speciellt designad för synligt/nedpendlat montage i rummet. Hög effekt även vid stora temperaturdifferenser

Läs mer

Vår fördelare är provtryckt & klar för montage på vägg!

Vår fördelare är provtryckt & klar för montage på vägg! Kap 8 Avsnitt 5 Sida 1 Vår fördelare är provtryckt & klar för montage på vägg! FD Hållare paketet är monterad, provtryckt och godkänd av våra montörer innan den skickas ut på marknaden. Detta för att minimera

Läs mer

Manual för SR Villa 100224.

Manual för SR Villa 100224. 10-10-08 10-10-27 A 10-10-22 Percy Eriksson 1 av 16 Manual för SR Villa 100224. Gäller även SR 200240 Kund: Levererad av: TH Solvärme Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support-tel: 0523-91139 vardag

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

Nova Plus & Classic Plus

Nova Plus & Classic Plus SV Installations- och skötselanvisning Nova Plus & Classic Plus Rev. 2014.1 FÖROR Tack för ditt köp av ett pooltak från Gullberg & Jansson AB. Produkten är framställd med hög kvalitet på material och hantverk

Läs mer

Fuktare LQQA, cirkulerande vatten

Fuktare LQQA, cirkulerande vatten Size -84 5 Fig. 4 5 4 6 7 9 7 8. Styrskåpet utv.. Styrskåp inv.. Avstängningsventil (ingår ej) 4. Vattenfilter, porositet max. 5 μm (ingår ej) 5. Vattenlås LQAZ-8 (tillbehör) 6. Utloppsledning 7. Fuktarinsats

Läs mer

Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe

Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe HSPC 58-1800-12, HPSC 58-1800-15, och HPSC 58-1800-18 CONTRAFOCUS luw@contrafocus.se +46 70 3705818 Innehåll 1 Information 3

Läs mer

2011-09-06U2. Installations- och användaranvisning. Gjutjärnskassett. NSP 51 och NSP 53. NSP Brasvärme -funktion och design

2011-09-06U2. Installations- och användaranvisning. Gjutjärnskassett. NSP 51 och NSP 53. NSP Brasvärme -funktion och design 2011-09-06U2 Installations- och användaranvisning Gjutjärnskassett NSP 51 och NSP 53 NSP Brasvärme -funktion och design Bra att veta före installation Egen härd guld värd! Tack för att Du valde en produkt

Läs mer

Luftvärmare, värmevatten, röranslutning

Luftvärmare, värmevatten, röranslutning EQEE Luftvärmare för värmevatten EQCE Luftvärmare för värmevatten EQEG Luftvärmare, frostskydd Anslutning av batteri Anslutning till rörsystemet skall göras av rörentreprenör. Lamellvärmeväxlaren skall

Läs mer

INSTRUKTION Budget ANA

INSTRUKTION Budget ANA INSTRUKTION Budget ANA Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 12621 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag

Läs mer

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage LK Elpanna -,5 Utförande LK Elpanna,5 kw är en vägghängd elpanna, främst avsedd för lågtempererade värmesystem som t.ex. golvvärme. LK Elpanna,5 kw levereras helt komplett. Endast vatten och ström behöver

Läs mer

Lokala regler för arbete i fjärrvärmecentraler

Lokala regler för arbete i fjärrvärmecentraler Uppdaterad version 2015-06-16 Lokala regler för arbete i fjärrvärmecentraler Instruktioner för installatörer Följande arbeten skall anmälas till Växjö Energi innan ni påbörjar arbetet Nyinstallationer

Läs mer

DOC-1190 Rev:2010-02-24

DOC-1190 Rev:2010-02-24 DOC-1190 Rev:2010-02-24 Innehåll Innehåll...2 1. Allmän information...3 1.1 Komfort...3 1.2 Installation...3 1.3 Långsiktig säkerhet...3 2. er...4 2.1 Drift...4 2.2 Säkerhetsutrustning/kontroll...4 2.3

Läs mer

a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti...

a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti... a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti... 8 991.0292.883/125542/2014-05-06 (9189) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Solvärmepaket - färdiga paketlösningar

Solvärmepaket - färdiga paketlösningar Solvärmepaket - färdiga paketlösningar Solpaket med vakuumrörsolfångare...1 Solpaket med plansolfångare... 2 Solpaket med Optimaltank...3 Solpaket för varmvattenberedare...4 Produktblad Intelli-heat ST/AL...5

Läs mer

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk Återförsäljare: Illustration: X-FLOW PROFESSIONAL X-FLOW PROFESSIONAL Texsuns patenterade x-kanalsystem tar på ett unik sätt till vara på en instrålande solenergin. Texsuns solfångare är tillverkad i ett

Läs mer

EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING. Rev. EA. 016-02-02

EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING. Rev. EA. 016-02-02 EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING Rev. EA. 016-02-02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Symboler 2 Varningsskyltar 2 Garanti 3 Allmänt 4 Teknisk data 5 Funktion 6 Före installationen

Läs mer

Installations- och skötselanvisning. Vent

Installations- och skötselanvisning. Vent Installations- och skötselanvisning Vent 1 Aggregatuppbyggnad............................... 2 2 Projektering- och monteringsanvisning.................. 3 2.1 Ventilation.............................................

Läs mer

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna.

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Silvano Box 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Utrustning som behövs för monteringen Nödvändiga verktyg: (Skruvar medföljer) Du behöver också: Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Tempo 22 mm och 25 mm

Tempo 22 mm och 25 mm Tempo 22 mm och 25 mm Monteringsanvisning för Byggelit Tempo värmegolvsystem TEMPO ett komplett golvsystem för vattenburen värme Förberedelser Tack för att du valt Byggelit Tempo värmegolvsystem! Innan

Läs mer

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 Push 20 145 80 90 Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 FLIK 5:41 Jan 1996 Pump- och shuntgrupp för golvvärme 150 580 Port AB 225 310 Port B Port A Push 25 135 Bild1 Mått från vägg C-rör 50 mm, totalt byggdjup

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning NeoTherm Golvvärme Ledningsfört styrning S NeoTherm monteringsanvisning Innehållsförteckning Om NeoTherm Golvvärme...2 Teknisk beskrivning...3 Tekniska data...3 Fördelarunit...3 Basisenhet (se särskild

Läs mer

OURA SERIEN BBRUKSANVISNING

OURA SERIEN BBRUKSANVISNING OURA SERIEN BBRUKSANVISNING www.heta.dk SE 1 Grattis till din nya braskamin! Vi är övertygade om att du kommer att få stor nytta och glädje av din investering, särskilt om du följer nedanstående råd och

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

Installations- och skötselanvisning

Installations- och skötselanvisning OPEX Installations- och skötselanvisning 2009-05-01 www.trebem a.se Innehåll Leveransomfattning...2 Komponentförteckning...2 Installation Pannrum och skorsten...3 Rökrörsanslutning...3 Elektrisk installation...3

Läs mer

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex

Läs mer

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation GYGS/GYGCC-01 Sid 1(6) GYGS-givaren är med sitt lilla format mycket tacksam att montera i cylindrar som kräver litet installationsmått. De erbjuder dig slaglängder upp till 3500 mm samt spänning/strömsignal.

Läs mer

CBM. CBM - tillufts kylbaffel med inbyggd cirkulation av sekundärluft och armatur för direktljus

CBM. CBM - tillufts kylbaffel med inbyggd cirkulation av sekundärluft och armatur för direktljus CBM CBM - tillufts kylbaffel med inbyggd cirkulation av sekundärluft och armatur för direktljus CBM är en kombinerad enhet för kylning, uppvärmning och tilluft, med inbyggd luftväg för sekundärluft samt

Läs mer

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL 1. Säkerhet 2. Aggregatuppbyggnad 3. Monteringsanvisning 4. Injustering 5. Tekniska data 6. Drift- och skötselinstruktion 7. Garantibestämmelser 2015-05-13 1. Säkerhet

Läs mer

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Tack för att Du valde Modulex T250 Denna monteringsinstruktion är sk tillhörandehandling för besiktningsmannen och skall finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

Läs mer

Solfångarsystem. Svesol solfångarsystem. Så fungerar det. Beskrivning Drift Underhåll Garanti. www.svesol.se

Solfångarsystem. Svesol solfångarsystem. Så fungerar det. Beskrivning Drift Underhåll Garanti. www.svesol.se Svesol solfångarsystem www.svesol.se Så fungerar det Beskrivning Drift Underhåll Garanti Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V. Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel

UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V. Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel 02 2007 143 Innehåll Funktion... 2 Tekniska data... 3 Installation... 3 Rörinstallation... 4 Expansionskärl

Läs mer

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten Bio-3 Reactor Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten INNEHÅLL 01 Bio-3 - egenskaper 02 Säkerhet 03 Funktionsprincipen 04 Vad behöver du for att installera 05

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. 2 s. s. 4 s. 5 S. 6-9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Bruksanvisning. Kondenserande gaspanna Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24. För användaren

Bruksanvisning. Kondenserande gaspanna Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24. För användaren Bruksanvisning Kondenserande gaspanna Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24 För användaren Viktig allmän information Använd endast värmepannan ändamålsenligt och följ bruksanvisningarna.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral D53 plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till

Läs mer

I ovanstående områden har två stycken byggnader, en i respektive område valts ut som pilotprojekt $ Ormbergsvägen 23 samt Norrbackavägen 21.

I ovanstående områden har två stycken byggnader, en i respektive område valts ut som pilotprojekt $ Ormbergsvägen 23 samt Norrbackavägen 21. Bilaga 1 Omtanken Sigtunahems plan för framtiden Sigtunahem äger och förvaltar ca 5 000 lägenheter. Av dessa är ca 3 000 lägenheter så gamla att de behöver renoveras inom de närmaste 10$15 åren för att

Läs mer

TA-FUS1ON-C. Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik

TA-FUS1ON-C. Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik TA-FUS1ON-C Styrventiler med injusteringsfunktion Med oberoende EQM-karakteristik IMI TA / Styrventiler / TA-FUS1ON-C TA-FUS1ON-C Dessa innovativa injusterings- och styrventiler för värme- och kylsystem

Läs mer