Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe"

Transkript

1 Installations- och underhållsanvisningar av vakuumrörsolfångare med heatpipe HSPC , HPSC , och HPSC CONTRAFOCUS

2 Innehåll 1 Information Allmänt Garanti Garantivillkor Leverans Tekniska data 4 3 Placering och dimensionering Placering Anslutningsrör och isolering Dimensionering av solfångare och lagringsvolym Flöde och solfångarvätska Vattenkvalitet Skydd mot kokning Solfångare i värmesystemet 8 5 Montering av solfångare Medföljande delar Monteringsförslag på tak Monteringssteg för vakuumröret Monteringsförslag på ställning Kompensator Montering av temperaturgivare Trycksättning/Driftsättning 17 7 Installationskontroll 17 8 Skötsel och underhåll 18 9 Felsökning Lite eller inget tryck i solfångaren Ingen eller dålig cirkulation i solfångaren Dålig effekt

3 3 1 Information 1.1 Allmänt För dig och dina solfångares säkerhet ber vi dig läsa igenom denna information innan installation påbörjas. För att vi skall kunna garantera både din och din utrustnings säkerhet, och en stabil och säker drift ber vi dig att följa våra monteringsanvisningar. Bristfälligt utförd installation medför att garantin för produkten slutar gälla. Eftersom installation av solfångarutrustning kan kräva bygglov skall du kontakta byggnadsnämnden innan du genomför din beställning. 1.2 Garanti Vi ger 5 års garanti gällande fabriksfel på våra solfångare Garantivillkor Garanti gäller om: Installation av solfångarna har gjorts i enlighet med våra anvisningar och att de utförts fackmannamässigt. Om platsen där solfångarna monterats är lämplig för sådan installation. Garantin omfattar ej: Skador som uppstått på grund av felaktig, vårdslös eller undermålig installation. Skador som uppstått genom onormalt slitage, felaktig skötsel eller brist på underhåll. Skador som orsakats av t.ex. skadedjur eller fallande föremål. Skador som orsakats av övertryck eller frysning. Skador på person eller egendom. 1.3 Leverans Godset skall kontrolleras direkt vid leverans så att eventuella fraktskador kan rapporteras. När solfångarna packas upp kontrollera att alla delar följer med och att ingenting är skadat.

4 4 2 Tekniska data Modultyp HSPC HPSC HPSC Antal vakuumrör Bruttoarea [ m 2 ] 1.80 m m m 2 Aperturarea [ m 2 ] 1.11 m m m 2 A B C [ m 3 ] mm mm mm 3 Vikt solpanel [kg] 42 kg 53 kg 63 kg Solfångarens typ Vakuumrörsolfångare med heatpipe Rörmaterial Hårt borosilikatglas 3.3 Glastjocklek [mm] 1.6 mm Yttre rördiameter [mm] 58 mm Inre rördiameter [mm] 47 mm Längd vakuumrör [mm] 1800 mm Vikt vakuumrör [kg] 2 kg Absorbationseffektivitet 0.92 Emissionsförluster < 0.08 Maximalt arbetstryck [bar] 6 bar Stagnationstemperatur [ C] 181 C A B C representerar Höjd Bredd Tjocklek, se figur 1. Figur 1: Solfångardimension

5 5 3 Placering och dimensionering 3.1 Placering För att dina solfångare skall absorbera maximalt med energi bör de vara monterade i rakt söderläge. Lutningen kan vara mellan 25 och 90. Solfångarna får ej monteras horisontellt. Optimal vinkel för hela året är ca. 45. En ökad vinkel ger högre effektivitet under vinterhalvåret, medan en lägre vinkel ökar effektiviteten under sommarhalvåret. Dina solfångares effektivitet minskar om de utsätts för skugga från exempelvis träd, skorstenar eller TV-antenn. Försök i så stor mån som möjligt även hålla solfångarna fria från nedsmutsning i form av t.ex. löv och fågelspillning för att garantera största möjliga energiutvinning. Om montering sker i rakt väster- eller österläge är effektiviteten ca. 25% lägre över ett år. Vi rekommenderar även att du har ett fullgott skydd mot åsknedslag då dessa typer av skador inte täcks av vår garanti. 3.2 Anslutningsrör och isolering Ju bättre isolation runt rör och ackumulatortank, desto större del av den energi som solfångarna utvinner kan tas tillvara på. Anslutningsrör och rörisolering måste tåla en driftstemperatur på 130 C och temperaturtoppar under stagnation på upp till 200 C. Solfångarna bör anslutas med klämringskoppling som tål höga temperaturer uppemot 200 C. Alternativt presskopplingar med O-ring kan användas om O-ringen klarar minst 200 C. Rörisoleringen som är installerad utomhus måste dessutom kunna stå emot fukt, fågelangrepp och UV-bestrålning. Som rörisolering rekommenderar vi Armaflex HT ( Rördiametern skall även anpassas till solfångarearean. Om solfångarearean (bruttoarea) är mindre än 6 kvadratmeter är en rördiameter av 12 mm är tillräcklig. En rördiameter på 15 mm är lämplig upp till 12 kvadratmeter solfångarearea. Ni är välkomna att kontakta oss för en korrekt dimensionering vid större anläggningar. Anslutningsrören på våra solfångare är 22 mm. Vi rekommenderar att en avluftningsventil monteras på den högsta punkten i solfångarkretsen för att kunna lufta systemet. Se exempel i figur 2.

6 (Fortsättning) 3.2 Anslutningsrör och isolering 6 OBS! Avluftningsventil måste tåla temperaturer upp till 200 C. Figur 2: Exempel på placering av avluftningsventil 3.3 Dimensionering av solfångare och lagringsvolym Solfångaren skall kopplas till en ackumulatortank eller varmvattentank via en inbyggd flänsrörvärmeväxlare eller en extern plattvärmeväxlare. Antal solfångare och lagringsvolym skall dimensioneras beroende på typ av värmesystem och antalet personer i hushållet. Tumregler för dimensionering finns i följande tabell. Systemtyp Tappvarmvattensystem Kombisystem (tappvarmvatten och uppvärmning) Bruttoarea (solfångare) [ m 2 ] m 2 per person 2 4 m 2 per person Storlek (tank) [liter] L per person L per person 3.4 Flöde och solfångarvätska Flödet genom solfångaren skall vara mellan 0.3 och 0.4 liter/min per kvadratmeter solfångarbruttoarea. Modultyp HSPC HPSC HPSC Antal vakuumrör Bruttoarea [ m 2 ] Flöde [liter/min] För att värmebärare i solfångarsystemet inte skall frysa under vintern rekommenderar vi att använda en färdigblandad solfångarvätska med 40 50% propylenglykol. Vi rekommenderar Tyfocor LS. Om propylenglykol används som värmebärare och om flödesmätaren är kalibrerad för vatten 1, måste värdena omräknas till propylenglykol. 1 Se avsnitt 3.5 om vattenkvalitet.

7 7 3.5 Vattenkvalitet OBS! Om du själv blandar värmebäraren/solfångarvätskan skall renat 2 vatten användas. Detta för att undvika angrepp på solkretsen om vattnet är aggressivt. Fortsättningen på avsnittet om vattenkvalitet behandlar det vatten som värms upp av solkretsen. Om vattnet har hög kalkhalt rekommenderar vi installation av ett avkalknings- eller avhärdningsfilter. Det är även möjligt att utföra en avkalkning om kalk byggs upp i varmvattenslingorna. Om vattnet är aggressivt så bör ett avsyrnings eller ph-höjande filter installeras. Det finns nämligen en risk för att läckage uppstår när kopparrören angrips av vattnet. Rostfria varmvattenberedare är mindre lämpliga vid kloridhaltigt vatten då de är känsliga för korrosion. Din VVS-installatör kan hjälpa dig att göra en vattenanalys och ge dig en bra lösning om vattnet är olämpligt. 3.6 Skydd mot kokning Trycksättning bör ske så att trycket är anpassat till säkerhetsutrustningen (exansionskärl och övertrycksventil) som befinner sig i solkretsamaturen och till höjdskillnaden mellan solfångaren och solkretspumpen. När solfångaren är i stagnation (pumpen stannar för att tanken är komplett uppvärmd) förångas vätskan i solfångaren. Detta är normalt och inte farligt om expensionskärlet och säkerhetsventilen är rätt dimensionerad. Vi rekommenderar en 6 bar övertrycksventil och 3 liter volym i expansionskärlet för varje kvadratmeter solfångare. Om rörledning i solfångarkretsen är längre än 20 m är ytterligare 3 liter nödvändigt. OBS! Expansionskärlet måste vara lämpligt för solvärmesystem, d.v.s. att membranen i expansionskärlet måste tåla 70 C. Solfångarvätskan kan blir förstörd av långvarig kokning. Om den är missfärgad bör ett ph-test göras. Om ph-värdet är lägre än 7 bör solfångarvätskan bytas ut så den inte angriper kopparrören. För att undvika långvarig kokning skall solfångarna kopplas enligt exampelet som finns i rapporten av Högskolan Dalarna Partiell förångning i solfångarsystem: överhettningsskydd för värmebäraren : ff1-80be-45f6-a075-a90019eb34ab.pdf 2 En vanlig typ av renat vatten är destillerat vatten.

8 8 4 Solfångare i värmesystemet I figur 3 finns ett exempel på hur solfångarna kan kopplas till ett solvärmesystem (tappvarmvattensystem). Figur 3: Exempel på kopplingsschema värmesystem Cirkulationspumpen styrs med tre temperaturgivare som sitter i tanken och solfångaren. Den nedre temperaturgivaren används för att starta cirkulationspumpen när temperaturen i solfångaren är högre än i botten av tanken. Den används även för att stoppa cirkulationspumpen om temperaturen i solfångaren sjunker under tanktemperaturen. Den övre temperaturgivaren används för att stoppa pumpen när tanken är helt uppvärmd. Råd för driftsättning finns i kapitel 6 på sidan 17.

9 9 5 Montering av solfångare Solfångarkretsen skall företrädesvis anslutas med klämringskopplingar eller genom att hårdlödas. Presskoppling med O-ring kan också användas vid montering men dessa måste tåla temperaturer upp till 200 C. 5.1 Medföljande delar Medföljande delar som inte finns i figur 4: (7) Gummiringar till toppen av vakuumröret (12/15/18) (8) Gummiringar till botten av vakuumröret (12/15/18) (9) Gummihattar till rörklämmorna (12/15/18) (10) Ett extra par balkar till de vertikala ramprofilerna för ytterligare stöd om nödvändigt (monteras i form av ett kors) 5.2 Monteringsförslag på tak Exempel på olika slags tak är tegeltak, korrigerat plåttak, falsat plåttak och plana tak. Lämplig plats för montering kan även innefatta väggar. I figur 5 finns ett exempel på en av de vanligare takstrukturerna. De mörka partiet i bilden är taksparren, som bär upp solfångarens tyngd.

10 (Fortsättning) 5.2 Monteringsförslag på tak 10 Figur 5: Exempel på takstruktur Som figur 6 visar kan de två delarna bilda en takkrok med justerbar höjd så att de passar tegelpannans tjocklek. Figur 7 visar en möjlig placering av takkroken på taksparren. Minst fyra Spax-skruvar rekommenderas för att fästa takkroken. Det måste finnas ett mellanrum mellan takkroken och takpannan på minst 6 mm. Figur 6: Två delar till en takkrok Figur 7: Takkrok monterad på taksparre Figur 8 visar en färdigmonterad takkrok. För in en skruv i den bärande profilen och fäst i takkroken enligt figur 9. Vid takmontering av enskild solfångare skall de bärande profilerna fästas i takkrokarna enligt figur 10.

11 (Fortsättning) 5.2 Monteringsförslag på tak 11 Figur 8: Färdigmonterad takkrok Figur 9: Montering av bärande profil Figur 10: Bärande profil monterad på takkrokar

12 (Fortsättning) 5.2 Monteringsförslag på tak 12 Vid montering av flera solfångare placeras takkrokar i par enligt figur 11. Figur 11: Montering av flera takkrokar Två vertikala ramprofiler monteras sedan på de bärande profilerna, enligt figur 12. För att montera de vertikala ramprofilerna, använd delarna som visas i figur 13. Detaljerad beskrivning i figur 14. För varje vertikal ramprofil skall platserna A B C och D monteras med de ovan nämnda delarna. Figur 12: Monterade vertikala ramprofiler på de bärande profilerna Figur 13: Delar för montering av vertikala ramprofiler på de bärande profilerna

13 (Fortsättning) 5.2 Monteringsförslag på tak 13 Figur 14: Monteringsdetaljer för de vertikala ramprofilerna på de bärande profilerna Montera värmeväxlaren på de vertikala ramprofilerna enligt figur 15. Montera den horisontella ramprofilen på de vertikala ramprofilerna enligt figur 16. Figur 15: Monterad värmeväxlare Figur 16: Monterad horisontell ramprofil

14 (Fortsa ttning) 5.2 Monteringsfo rslag pa tak Monteringssteg fo r vakuumro ret a) Det medfo ljer tva typer av gummiringar i paketet. En skall fa stas i toppen (sidan med va rmero ret/heatpipe) av vakuumro ret och den andra skall fa stas i botten. Fa st gummiringarna enligt figur 17. Figur 17: Monteringssteg a fo r vakuumro r b) Fo ljande anvisningar illustreras i figur 18. Applicera va rmeledande kiselpasta (ej kopparpasta) pa toppen av va rmero ret och smeta ut den i ett tunnt lager. Denna del av va rmero ret kallas fo r kondensor. Dra ut en bit av va rmero ret och fo r in kondensorn i ha let pa va rmeva xlaren. Fo r sedan in vakuumro ret helt i va rmeva xlaren tills det tar stopp. Om gummiringen i toppen inte a r fastsatt mot va rmeva xlaren, la t den vara tills vidare. Figur 18: Monteringssteg b fo r vakuumro r c 2009 contrafocus

15 (Fortsa ttning) 5.2 Monteringsfo rslag pa tak 15 c) Fo ljande anvisningar illustreras i figur 19. Sa tt den skyddande plasthylsan pa nederdelen av vakuumro ret och fa st dess snabbkoppling i den horisontella ramprofilen. Om vakuumro ret a r ordentligt info rt i va rmeva xlaren skall plasthylsan inte vara sva r att fixera. Fa st ro rkla mman i den horisontella ramprofilen runt gummiringen. Om no dva ndigt kan den o verblivna delen av ro rkla mman ta ckas med en av de medfo ljande gummihattarna fo r att undvika eventuella skador. Tryck nu gummiringen i toppen mot va rmeva xlaren tills den sitter fast. Figur 19: Monteringssteg c fo r vakuumro r Repetera stegen a b och c tills alla vakuumro r a r fastsatta enligt figur 20. Figur 20: Monterad solfa ngare Efter takmonteringen a r fa rdig, fa st en stoppmutter i varje o ppning som anva nds pa de ba rande profilerna enligt figur 21. c 2009 contrafocus

16 (Fortsättning) 5.2 Monteringsförslag på tak 16 Figur 21: Stoppmutter 5.3 Monteringsförslag på ställning För montering på platt tak skall en ställning som i figur 22 användas. OBS! Ställningen måste vara säkrad på taket. Figur 22: Ställning och monterad solfångare på ställning 5.4 Kompensator OBS! Ingår ej i leverans. Separat produkt. Om fler än tre solfångare används i en serie skall en kompensator monteras. Kontrollera att kompensatorn inte är hoppressad vid montering, eftersom den då är verkningslös. 5.5 Montering av temperaturgivare Smeta på lite kontaktmassa på modulens utloppssida och för in temperaturgivaren i det avsedda hålet. Vid flera moduler kan givaren monteras i den näst sista modulen. Avsluta med att fästa kabeln mot tankens anslutning.

17 17 6 Trycksättning/Driftsättning 1. Efter att solfångaren har anslutits till systemet skall solfångarkretsen renspolas med vanligt vatten om det finns risk för att skräp har kommit in. 2. Provtryck med luft eller vatten. Kontrollera att alla kopplingar håller tätt innan du isolerar alla rör. 3. Innan systemet kan fyllas med värmebäraren måste förtrycket i expansionskärlet kontrolleras. Förtrycket skall anpassas till höjdskillnaden mellan solfångarna och expansionskärlet. För en höjdskillnad upp till 5 m skall förtrycket vara 1.5 bar. Upp till 10 m 2.5 bar och upp till 15 m 2.5 bar. OBS! Det får inte finnas avstängningsventiler mellan solfångaren och säkerhetsventilen/expansionskärlet! 4. Det är viktigt att solfångaren inte är varm vid fyllning av solfångarvätska. För att undvika överhettning skall fyllningen ske vid mulet väder eller när inget direkt solljus kan värma upp solfångaren. Alternativt kan den genomföras utan att vakuumrören är monterade. Använd en fyllningspump eller fyllstation. 5. Trycksätt systemet med hjälp av fyllningspump till ca 1 bar övertryck över expansionskärlets förtryck. 6. Starta cirkulationspumpen och avlufta solkretsen med avluftningsventilen. 7. Avluftning skall ske på nytt efter några dagars drift. Fyll på solfångarvätska om trycket blev lägre efter avluftningen. 8. Kontrollera solregulatorns inställningar så att start och stopptemperatur är korrekt för systemet som det är kopplat till. 7 Installationskontroll Innan en värmeproducerande anläggning tas i drift måste en installationskontroll utföras. Denna kontroll får endast göras av personer som har kompetens för uppgiften. Installationskontrollen måste dokumenteras. Utbyte av expansionskärl eller säkerhetsventil får inte ske utan förnyad kontroll. (AFS 1999:6) OBS! En solfångarkrets får aldrig förses med avstängningsventil så att systemet mot solfångaren blir slutet utan en fungerande säkerhetsventil! I samband med installationskontrollen skall samtliga produkter i systemet noggrant kontrolleras med avseende på trycksäkerhet och temperaturtålighet, det vill säga att säkerhetsventilen har lägre värde än ingående komponenter.

18 18 8 Skötsel och underhåll Kontrollera regelbundet solfångarvätskans färg. Om solfångarvätskan ändrat färg bör ett ph-test göras. Om ph-värdet är lägre än 7 bör solfångarvätskan bytas ut så den inte angriper kopparrören. Jämför mot trycket i samband med driftstart. Kontrollera regelbundet att solfångarkretsen startar och stoppar korrekt. Kontrollera regelbundet solfångarkretsens flöde. När flödet är lagom så är temperaturdifferensen (temperaturen i solfångaren i förhållande till ackumulatortanken) ca C vid bra solsken. Kontrollera regelbundet solfångarvätskans färg. Om solfångarvätskan ändrar färg bör ett ph-test göras. Är ph-värdet lägre än 7 bör solfångarvätskan bytas ut så den inte angriper solkretsen. Se även över rörisoleringen både inom- och utomhus så att inga skador har uppstått.

19 19 9 Felsökning 9.1 Lite eller inget tryck i solfångaren Kontrollera om läckage har uppstått. Är förtrycket i kretsen och expansionskärlet korrekt? Kontrollera expansionskärlet. 9.2 Ingen eller dålig cirkulation i solfångaren Spola igenom solfångaren för att få ut all luft. Kontrollera och rengör eventuellt smutsfilter. Kontrollera och eventuellt justera pumphastigheten. Kontrollera att det finns tillräckligt med vätska i systemet. Kontrollera och justera strypning av flödesmätare. Är glykolen koncentrerad och inte utspädd? Är någon av ventilerna i systemet stängd? 9.3 Dålig effekt Kan bero på cirkulationsproblem. Är solvärmerören tillräckligt isolerade? Är tanken tillräckligt isolerad? Om ni använder varmvattencirkulation (vvc-ledning) kan detta orsaka att skiktningen förstörs. Detta kan förbättras genom att låta vvc-pumpen vara styrd av en timer för att exempelvis ha den avstängd under natten. Använder ni så mycket varmvatten att det krävs större solfångare? Om solfångarna har kopplats till ett befintligt system, kontrollera att pannan eller elpatronen inte är avsedd att värma hela tanken. Är så fallet skall kopplingen eller inställningarna ändras så att bara den övre delen värms av pannan eller elpatronen.

Montering och installation av solfångare

Montering och installation av solfångare Montering och installation av solfångare 2007-07-01 Innehåll www.trebema.se 1. Allmänna monteringsråd... 2 2. Montering och uppsättning av solfångarna... 4 3. Driftsättning av solfångarna... 5 4. Service

Läs mer

Manual solfångare av vakuumrör

Manual solfångare av vakuumrör Manual solfångare av vakuumrör SPA 58/1800-20 SPA 58/1800-30 SPU 58/1800-18 1 Introduktion till SPA 58/1800-20,30 SPU 58/1800-18 Det här är den nya generationen vakuumrörsolfångare, där hög prestanda kombineras

Läs mer

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Northern Nature Energy 1 02/2009 Innehåll Allmänt om solvärmeanläggningar 3 Allmänna råd 6 Placering 7 Dimensionering 7 Montering på tak

Läs mer

Solvärme v Monteringsanvisning

Solvärme v Monteringsanvisning Solvärme v Monteringsanvisning Testvägen 4A 232 37 Arlöv 040-434305 Din nya anlägging Grattis till din nya anläggning. Solvärme enbart till bruksvatten är den enklaste sortens anläggning. Men med vakuumsolfångaren

Läs mer

Manual för SR Villa 100224.

Manual för SR Villa 100224. 10-10-08 10-10-27 A 10-10-22 Percy Eriksson 1 av 16 Manual för SR Villa 100224. Gäller även SR 200240 Kund: Levererad av: TH Solvärme Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support-tel: 0523-91139 vardag

Läs mer

Innehåll. 1. Viktig information. 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS. 4. Överhettning stagnation. 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör

Innehåll. 1. Viktig information. 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS. 4. Överhettning stagnation. 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör Innehåll 1. Viktig information 2. Uppackning och materialkontroll 3. VVS 4. Överhettning stagnation 5. Konstruktion heatpipe med vakuumrör 6. Ram montering 7. Installation solfångare 8. Solkrets installation

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel 02 2007 142 Innehåll Funktion... 2 Tekniska data... Rörinstallation... 4 Expansionskärl Säkerhetsventil

Läs mer

Manual för TH SOL 801 hybrid.

Manual för TH SOL 801 hybrid. 10-10-08 11-03-05 D 11-03-05 Percy Eriksson 1 av 20 Manual för TH SOL 801 hybrid. TH Solar Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support: 0523-91139 vardag 08.00-17.00 Internet: www.thsolar.se E-post

Läs mer

Tips & Råd vid montering av Solfångare

Tips & Råd vid montering av Solfångare Tips & Råd vid montering av Solfångare Val av plats för solfångare-modul. Att sätta modulerna på taket, är det vanligaste valet Vid placeringen av nyinköpta solfångare. TH Solar vill att ni ställer er

Läs mer

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning

Solfångaren LESOL 5 AR Monteringsanvisning 1 (20) Solfångaren LESOL 5 R Monteringsanvisning Lyft upp solfångarna för hand eller med kran båda sätten går bra! Tänk på arbetarskyddet! 2 (20) Något om väderstreck och lutning ästa solvärmeutbytet ger

Läs mer

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage LK Elpanna -,5 Utförande LK Elpanna,5 kw är en vägghängd elpanna, främst avsedd för lågtempererade värmesystem som t.ex. golvvärme. LK Elpanna,5 kw levereras helt komplett. Endast vatten och ström behöver

Läs mer

INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- DRIFTSANVISNING Ariterm Vakuumrörsolfångare VA1858 ARITERM VA1858 SOLFÅNGARE Introduktion vakuumrörsolfångare Den nya generationen vakuumrörsolfångare där hög prestanda kombineras med enkelt

Läs mer

Solfångarsystem. Svesol solfångarsystem. Så fungerar det. Beskrivning Drift Underhåll Garanti. www.svesol.se

Solfångarsystem. Svesol solfångarsystem. Så fungerar det. Beskrivning Drift Underhåll Garanti. www.svesol.se Svesol solfångarsystem www.svesol.se Så fungerar det Beskrivning Drift Underhåll Garanti Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V. Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel

UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V. Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel UPONOR VVS GOLVVÄRME BYGGPANNA 400V Uponor Byggpanna 11kW 400V Installation, drift och skötsel 02 2007 143 Innehåll Funktion... 2 Tekniska data... 3 Installation... 3 Rörinstallation... 4 Expansionskärl

Läs mer

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Optima 15 www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10

MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10 1 MONTERINGSMANUAL SOLRA SOLFÅNGARE DTH-CPC 10 2 Allmänna monteringsråd: Ordningsföljd på installation Vi rekommenderar följande ordning på montaget av solvärmeanläggningen. 1. Installera ev. Ack tank

Läs mer

Installations- och skötselanvisning

Installations- och skötselanvisning OPEX Installations- och skötselanvisning 2009-05-01 www.trebem a.se Innehåll Leveransomfattning...2 Komponentförteckning...2 Installation Pannrum och skorsten...3 Rökrörsanslutning...3 Elektrisk installation...3

Läs mer

Svesol Premium. Svesol Premium. Ovanpåliggande och fristående montering. Montering Inkoppling. www.svesol.se

Svesol Premium. Svesol Premium. Ovanpåliggande och fristående montering. Montering Inkoppling. www.svesol.se Svesol Premium www.svesol.se Ovanpåliggande och fristående montering Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem

Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem Aquasol Solvärmesystem hos Arnes Plåtslageri AB http://www.aquasol.nu 6.5 Drift- och Skötselanvisning 1(11) Drift- och skötselanvisning för Aquasol Solvärmesystem Innehållsförteckning Solvärmeanläggningens

Läs mer

Solarfångare SUN+ system

Solarfångare SUN+ system 20120601 BRUKSANVISNING och beskrivning av Solarfångare SUN+ system Observera! Läs igenom hela manualen före arbetet startar. Se till att följande detaljer, förutom själva panelen, finns med i SUN+ system

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME Danfoss LPM Sp. z o. o. Danfoss District Heating AB Tuchom, ul.tęczowa 46 Marieholmsgatan 10C 82-209 Chwaszczyno, 415 02 Göteborg Poland

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA

MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA MONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till spiral

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK BENDERS TAK LÄGGNINGSANVISNING Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) För takläggare eller för dig som lägger taket själv benders.se Tillbehör och taksäkerhet till Benders strängpressade

Läs mer

Installationsanvisning. Kolfilter HG 10-13

Installationsanvisning. Kolfilter HG 10-13 Installationsanvisning Kolfilter HG 10-13 Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Solvärmestation. Thermotech solvärmesystem FÖRDELAR FAKTA

Solvärmestation. Thermotech solvärmesystem FÖRDELAR FAKTA FÖRDELAR Stilren design Komplett monterad vid leverans Låg vikt Inbyggd avluftare Enkel installation Reglercentral med bl.a. - Varvtalsstyning av pump - 13 förprogrammerade system FAKTA ARTIKELNUMMER 81600

Läs mer

Svesol Premium. Svesol Premium. Infälld montering. Montering Inkoppling

Svesol Premium. Svesol Premium. Infälld montering. Montering Inkoppling Svesol Premium www.svesol.se Infälld montering Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12 Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 02 2008 509 2 Uponor Push 12/Uponor ElPush 12 Pump- och shuntgrupp för golvvärme i enstaka rum Uponor Push 12/Uponor ElPush

Läs mer

IPX slutna expansionssystem

IPX slutna expansionssystem rett sortiment - 00 liter -- -,0 bar -0 - +99 C CE Användningsområde expansionskräl är avsedda för slutna värme och kylsystem. Ett membran (på - 00 litersmodellerna) och en gummibälg (på 00-000 litermodellerna)

Läs mer

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna.

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Silvano Box 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Utrustning som behövs för monteringen Nödvändiga verktyg: (Skruvar medföljer) Du behöver också: Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter

Läs mer

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem

Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Monteringsanvisning för Modulex T250 skorstenssystem Tack för att Du valde Modulex T250 Denna monteringsinstruktion är sk tillhörandehandling för besiktningsmannen och skall finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5 Innehållsförteckning Generella anvisningar... 2 LK Golvvärmepaket 5 m 2... 2 Verktyg och material du behöver...2 Innan du börjar... 3 Viktig information... 3 Förutsättningar för en god funktion... 3 Allmänt

Läs mer

Driftsinstruktion. Solarus AB Driftsinstruktion 2008-09-17

Driftsinstruktion. Solarus AB Driftsinstruktion 2008-09-17 Driftsinstruktion I nedanstående beskrivning hänvisas till bilden som heter Drivkrets solfångare. Där framgår de olika beteckningarna på pumpar, ventiler, mm. Driftsättning 1. Kontrollera att eventuella

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

Installation, drift och skötsel. MP 4 MiniPanna 4,5 kw. 2010-05-19 utg:11 Ersätter:

Installation, drift och skötsel. MP 4 MiniPanna 4,5 kw. 2010-05-19 utg:11 Ersätter: Installation, drift och skötsel MP 4 4,5 kw 2010-05-19 utg:11 Ersätter: MP4 Innehåll 10-05 Allmänt... 2 Anteckningar... Funktion... 4 Tekniska data... 4 Tekniska data... 5 Rörinstallation... 6 Allmänt

Läs mer

Radonett AirGap 200/5

Radonett AirGap 200/5 Radonett AirGap 200/5 Återströmningsskydd modul AB kategori 5 för brutet vatten enligt SS-EN 1717 Installations-, skötsel- och garantianvisningar www.radonett.com Radonett Radonett tillverkar och säljer

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 100 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

INSTRUKTION Budget ANA

INSTRUKTION Budget ANA INSTRUKTION Budget ANA Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 12621 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 35CB3 & 350CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

EuroPEK Filter -oljeavskiljare

EuroPEK Filter -oljeavskiljare www.wavin.se WAVIN Kjulamon 6 S-635 06 ESKILSTUNA Tel: 016-541 00 00 Fax: 016-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 02/06 EuroPEK Filter -oljeavskiljare Installation, drift och skötsel Innehåll 1 ALLMÄNT...

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Svesol Favorit. Svesol Favorit www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Favorit. Svesol Favorit www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Favorit www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt

Läs mer

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning NOMATEC Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Förberedelser 1300 mm 650 mm Mur Mark 1. Planera arbetet Först ska väggarna isoleras, därefter läggs isoleringen på marken. Börja arbetet i ett hörn och

Läs mer

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 500 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871

Flamco. Flamcovent. Monterings- och användarmanual. Flamcovent luftseparator. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871 Flamcovent Flamcovent luftseparator 4-24-189//2002, Flamco 18503871 S Monterings- och användarmanual Monterings- och användarmanual Tekniska specifikationer Maximalt arbetstryck Maximal arbetstemperatur

Läs mer

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage LK Elpanna -, Utförande LK Elpanna, kw är en vägghängd elpanna, främst avsedd för lågtempererade värmesystem som t.ex. golvvärme. LK Elpanna, kw levereras helt komplett. Endast vatten och ström behöver

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

BRUKSANVISNING CORRECT PH40

BRUKSANVISNING CORRECT PH40 BRUKSANVISNING CORRECT PH40 Correct ph-höjare 40 CORRECT ph-höjare 40 korrigerar ph-värde, alkalinitet och marmoraggressiv kolsyra genom doseringsteknik i direkt proportion till förbrukningen. Detta ger

Läs mer

Solvärmepaket - färdiga paketlösningar

Solvärmepaket - färdiga paketlösningar Solvärmepaket - färdiga paketlösningar Solpaket med vakuumrörsolfångare...1 Solpaket med plansolfångare... 2 Solpaket med Optimaltank...3 Solpaket för varmvattenberedare...4 Produktblad Intelli-heat ST/AL...5

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på 10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade brädor

Läs mer

Funktion & Installationsanvisning

Funktion & Installationsanvisning LADDOMAT MR 40 Funktion & Installationsanvisning Leveransomfattning Artikelnummer 11 34 41 01, RSK nr 686 18 99 Ventilpaket Laddomat 41-100 med: Laddnings- och urladdningsventil med 2 st backventiler samt

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

FOCUS VLM-300(500)SOL PAK SOLFÅNGARSYSTEM

FOCUS VLM-300(500)SOL PAK SOLFÅNGARSYSTEM 16.8.2010 FOCUS VLM-300(500)SOL PAK SOLFÅNGARSYSTEM INSTALLATIONS- och DRIFTANVISNINGAR METRO THERM Franskavägen. 24,39356 Kalmar Tel. 0480-420730 info@metrotherm.se www.metrotherm.se FOCUS KAN VÄRME Innehåll

Läs mer

EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING. Rev. EA. 016-02-02

EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING. Rev. EA. 016-02-02 EFFECTA SOLCELLER INSTALLATION SKÖTSEL SERVICE MONTERING Rev. EA. 016-02-02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Symboler 2 Varningsskyltar 2 Garanti 3 Allmänt 4 Teknisk data 5 Funktion 6 Före installationen

Läs mer

Zitzi Sharky INNEHÅLL. Plats för etikett! BRUKSANVISNING

Zitzi Sharky INNEHÅLL. Plats för etikett! BRUKSANVISNING 16:1) Sammanfattning/Efterkontroll Fortsätt kontinuerligt att utföra efterkontrollerna som anges under respektive punkt. Kontrollera regelbundet att alla skruvar är ordentligt åtdragna. Kontrollera regelbundet

Läs mer

Lär dig hantera gasol. Råd och regler.

Lär dig hantera gasol. Råd och regler. Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lär dig hantera gasol 3 Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är

Läs mer

INSTRUKTION Mjukvattenfilter Midi, Maxi

INSTRUKTION Mjukvattenfilter Midi, Maxi INSTRUKTION Mjukvattenfilter Midi, Maxi Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 07-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett

Läs mer

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Rydell&Lembke kyl&värmeteknik AB Norsholmsvägen 13 610 21 NORSHOLM Telefon: 011-54150 Fax: 011-543 49 E-post: info@rydell-lembke.nu UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Storkök, kyl och frys. KAPITEL 1

Läs mer

ACKUMULATORTANK INSTALLATION SKÖTSEL MONTERING

ACKUMULATORTANK INSTALLATION SKÖTSEL MONTERING ACKUMULATORTANK INSTALLATION SKÖTSEL MONTERING Rev. EA.013-01-08 Inledning Vi på Effecta tackar för Ert förtroende vad det gäller val av ackumulator. Effecta ackumulatortank är utvecklad för att ge Er

Läs mer

CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING

CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING CUMULUS STEAMER SVENSK BRUKSANVISNING 11 VÄLKOMMEN TILL THE STEAMERY The Steamery är ett klädvårdsföretag baserat i Stockholm. Vi älskar kläder och vill att de ska hålla länge. Vårt mål är därför att ge

Läs mer

Monteringsanvisning för köksblandare STRAND RETRO RE-1002 RSK: 831 80 85 Rev. 1.0-12.01n

Monteringsanvisning för köksblandare STRAND RETRO RE-1002 RSK: 831 80 85 Rev. 1.0-12.01n Monteringsanvisning för köksblandare STRAND RETRO RE-1002 RSK: 831 80 85 Rev. 1.0-12.01n Denna produkt är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. Strand garanterar produktens funktion om

Läs mer

BRUKSANVISNING CORRECT RIVER

BRUKSANVISNING CORRECT RIVER BRUKSANVISNING CORRECT RIVER Correct River CORRECT RIVER vid svårbehandlade halter av järn och mangan. Reducerar även svavelväte (berggas) och vissa tungmetaller. RIVER har automatisk backspolning av filtermassan

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Januari 2014 Innehåll 1. Generell information 1.1 Dokumentation 1.2 Användningsområde cylinder 1.3 Transport 1.4 Lagring 2. Idrifttagande och

Läs mer

Prince Vikdörr. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se

Prince Vikdörr. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se 2015 Prince Vikdörr Handbok för montering och underhåll www.kronfonster.se Tack, för att du har beställt Prince Vikdörrsparti. Prince vikdörr ger dig möjligheten att öppna upp hela väggen från vardagsrum,

Läs mer

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw Tack för att du har köpt denna Pioneer-produkt. Läs igenom bruksanvisningen så att du lär dig hantera den här modellen på ett säkert och korrekt sätt. Spara och förvara bruksanvisningen så att du lätt

Läs mer

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Casita Lusthus Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Säkerhets instruktioner 1. Montera ej ihop Casita huset under blåsiga förhållanden. 2. Om starka vindar eller stormar är förutspådda,

Läs mer

Radonett AirGap 60/5

Radonett AirGap 60/5 Radonett AirGap 60/5 Återströmningsskydd modul AB kategori 5 för brutet vatten enligt SS-EN 1717 Installations-, skötsel- och garantianvisningar www.radonett.com Radonett Radonett tillverkar och säljer

Läs mer

SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage

SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage Installation Drift & underhåll SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage Figur 1 PRODUKTBESKRIVNING Sinkamat-K är ett helautomatiskt pumpaggregat för fristående montage på golv, Sinkamat

Läs mer

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB. Utgåva 01/08

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB. Utgåva 01/08 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB Utgåva 01/08 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR

Köksblandare VARJE DAGS KVALITETS GARANTI VARJE DAGS KVALITETS GARAN ÅR Köksblandare KVALITETS GARANTI GARANTI DAGS VARJE VARJE ÅR VARJE DAGS KVALITETS GARANTI Har du tänkt på hur ofta du använder din köksblandare? Det har vi. För att alla våra köksblandare ska leva upp till

Läs mer

3. Anslutning av in- och utgående vatten. Anslutningen görs med en 20mm flexibel slang till markerade vatten in och ut på automatikens baksida.

3. Anslutning av in- och utgående vatten. Anslutningen görs med en 20mm flexibel slang till markerade vatten in och ut på automatikens baksida. 1(7) Kombivattenrenare Automatik 263 Beskrivning av reningsprocessen Kombivattenrenaren renar brunnsvatten med flera vattenproblem. Den renar höga halter av järn, mangan och åtgärdar även lågt ph. Med

Läs mer

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den

Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den Vitvaror Vardagslivet ställer höga krav på vitvarorna i köket. Vad du än väljer kan du vara säker på att kvaliteten på vitvarorna du köper på IKEA är den allra bästa. IKEA vitvarorna är noggrant testade

Läs mer

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING

ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING ISDISPENSER FOSTER FID-40 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_fid-40_85.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen - Tel.

Läs mer

PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA

PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA Perifal Sol Solen är den stjärna som är belägen i centrum av vårt solsystem. I omloppsbanor kring solen rör sig solsystemets planeter, bland dessa jorden. Solljuset förser

Läs mer

Service och underhåll

Service och underhåll Regelbundet underhåll är nödvändigt för att din CLEONE vattenrenare ska fungera tillförlitligt och leverera gott och rent vatten. Du kan välja att sköta underhållet på fyra olika sätt: 1. Har du köpt CLEONE

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

290 A/W Användarhandledning

290 A/W Användarhandledning 290 A/W 6 720 614 054-00.1D Användarhandledning 6 720 616 876 (2010/04) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Symbolförklaring och säkerhetsanvisningar... 3 1.1 Symbolförklaring....................

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning Läs följande instruktioner noga innan du installerar enheten. Tack för att du valt en Embraco Sliding Unit, som är ett luftkylt utomhusaggregat. Denna enhet är speciellt designad

Läs mer

FOSTER F130, F200 och F300

FOSTER F130, F200 och F300 ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen

Läs mer

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Solceller www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol anläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

Luftvärmare, värmevatten, röranslutning

Luftvärmare, värmevatten, röranslutning EQEE Luftvärmare för värmevatten EQCE Luftvärmare för värmevatten EQEG Luftvärmare, frostskydd Anslutning av batteri Anslutning till rörsystemet skall göras av rörentreprenör. Lamellvärmeväxlaren skall

Läs mer