VÅLD I NÄRA RELATIONER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅLD I NÄRA RELATIONER"

Transkript

1 Rutiner för den samlade socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld VÅLD I NÄRA RELATIONER Rutinerna ger en detaljerad beskrivning av hur stödet till utsatta i kommunen ska utformas. Syftet är att tydliggöra ansvarsområden inom den samlade socialtjänsten och är framtagna av medarbetare och chefer inom ramen för det pågående utvecklingsarbetet mot våld i nära relationer. Rutinerna gäller Barn och Utbildning, Utredningsenheten: mottag, utredning, Familjerätt och Öppenvårdsenheten. o Vård och Omsorg, Socialtjänst över 18 år: mottag, utredning och Fältgruppen Arbete och Försörjning, Mottagningsenheten och Planeringsenheten Innehållsförteckning... 1 Utredningsenheten Barn och Utbildning... 2 Förhandsbedömning anmälan barn som bevittnar våld... 2 Utredning... 2 Öppenvårdsenheten... 3 Familjerätten... 3 Socialtjänst över 18 år Vård och Omsorg... 3 Mottag... 3 Utredning... 5 Fältgruppen över 18 år... 5 Arbete och Försörjning... 6 Mottagnings- och Planeringsenheten... 6 Samråd för beslut av insatser... 7 Rutin för samråd... 7 Hantering av skyddade personuppgifter... 8 Sekretessmarkering... 8 Lokalt skydd... 8 Kvarskrivning... 8 Källor... 9 Dokumentet är antaget av Vård- och omsorgsnämnden XX Barn- och familjenämnden XX Utskottet för arbete och försörjning XX. Det riktar sig till personal inom Eslövs kommun. Ses över för revidering senast jan, Kontaktperson: Mångfaldsstrateg, Utvecklingsavdelningen. 1 (9)

2 Utredningsenheten Barn och Utbildning Barn- och Familjenämnden har ansvar att särskilt beakta att barn som bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående är offer för ett brott, och kan vara i behov av stöd och hjälp (5 kap. 11 tredje stycket Socialtjänstlagen). Förhandsbedömning anmälan barn som bevittnar våld Använd aktualiseringsorsaken våld i familjen i Treserva vid anmälan som beskriver att ett barn bevittnar våld i hemmet. Kalla vårdnadshavare och barnet till separata möten, använd FREDA-kortfrågor som stöd. Barnet har rätt att uttrycka sin mening och höras kring upplevelserna av våldet och detta ska beaktas i bedömningen. Tänk på att barn som bevittnar våld hemma ofta är lojala, känner rädsla, skuld och skam och gärna inte berättar om vad som har hänt. Pojkar kan tendera att imitera våldet och uppvisa aggressivt beteende som kan uppmärksammas av skola/förskola. Flickor kan tendera att utveckla depressiva symtom och låg självkänsla (Våld, handbok, Socialstyrelsen 2011:110). Om de samlade omständigheterna pekar på att barn har bevittnat våld i nära relation ska utredning inledas. En utredning bör öppnas även om våldet har upphört, då barnet kan vara i behov av stöd att bearbeta det som hänt. Återkoppla till anmälaren om utredning inletts, pågår eller ej ska inledas. Utredning I alla utredningar som gäller barn bör alltid utredningen beakta möjligheten att barnet kan bevittna våld hemma. Om kunskap finns om att det förekommer våld i nära relationer ska alltid båda vårdnadshavarna uppmanas och få hjälp med att ansöka om stöd och hjälp hos Socialtjänst över 18 år (VoO). Om vårdnadshavare samtycker till hävande av sekretess, sammankalla till samråd (se rutiner för samråd). I utredningar som rör barn som bevittnar våld ska följande beaktas: Barnets egen uppfattning om våldet Barnets omedelbara behov av stöd och hjälp Våldets karaktär och omfattning Hur våldet har påverkat barnet och dess relation till föräldrarna Vardera förälderns uppfattning om våldets konsekvenser för barnet Om barnet också har blivit utsatt för våld Barnets behov av stöd och hjälp på kort och lång sikt. 2 (9)

3 Observera att det inte är möjligt att kräva samarbete mellan vårdnadshavare som lever i ett förhållande där en person är hårt kontrollerad och våldsutsatt av den andra. Våld i nära relationer kan aldrig sammanfattas som en pågående konflikt mellan föräldrarna. Problemet har fler dimensioner och kräver ett gränsöverskridande samarbete. Insatser som kan erbjudas barn som bevittnat våld Samtal hos Lysmasken (Kriscentrum mellersta Skåne), beviljat genom bistånd. Nätverksmöte via Öppenvårdsenheten Kontaktfamilj Samtalskontakt via Öppenvårdsenheten Öppenvårdsenheten Familjeteamet ska erbjuda barn som bevittnat våld stöd och hjälp utifrån ålder, erfarenheter och individuella förutsättningar. Familjeteamets insatser ska gynna barnet genom nätverksmöten, stöd i anknytningen samt familjepedagogiska insatser och föräldrastöd. Vidare stöd för barnet kan vara hjälp till kontakt med frivilligorganisationer och andra aktörer. Familjerätten Frågor om våld i nära relationer ska rutinmässigt ställas när klient ringer och önskar samarbetssamtal samt vid vårdnadsutredningar och medgivandeutredningar. När kunskap finns om att allvarligt våld har förekommit i relationen är det olämpligt med samarbetssamtal. Familjerättssekreteraren bör alltid kontakta Socialtjänst över 18 år (VoO) och begära utdrag gällande vårdnadshavare från Socialregistret. o Om vårdnadshavare förekommer i Socialregistret, exempelvis för utredning av våldsutsatthet, utgör det en viktig del i bedömningen. Uppgifterna ska hanteras med försiktighet och hänsyn tas till om våldsutövaren får tillgång till information som kan innebära en risk för den som varit utsatt eller för barnet. Socialtjänst över 18 år Vård och Omsorg Mottag Personen som kontaktar mottaget och är utsatta för våld befinner sig ofta i en krissituation och det kan ta tid innan personen orkar med att berätta om allt som hänt. Använd aktualiseringsorsak utsatt för våld i nära relation i Treserva och ta stöd av FREDA-kortfrågor i samtalen 3 (9)

4 Informera om vad det innebär att göra en polisanmälan och var behjälplig att i kontakten med polisen. Fråga om det finns barn som har bevittnat våldet och om deras upplevelser och reaktioner på det som har hänt. Informera om din skyldighet och intention att anmäla till Utredningsenheten (BoU). Informera om vad det innebär att ansöka om hjälp i kommunen och vikten av att dokumentera hur våldet har sett ut för att göra en strukturerad riskbedömning. o Kontakt som våldsutsatta tar med socialtjänsten ska betraktas som en ansökan enligt 11 kap. 1 SoL om den våldsutsatta inte uppenbarligen endast vill ha information om vilken hjälp kommunen erbjuder. Omedelbart behov av skyddat boende Gör en inledande skyddsbedömning med stöd av FREDA-kortfrågor och FREDAfarlighetsbedömning. Den samlade bedömningen styrks om: våldsutövaren befinner sig i hemmet eller i nära anslutning till hemmet, våldet och kontrollen har den senaste tiden eskalerat och blivit värre, det har förekommit hot om dödligt våld, vapen har använts eller exponerats i samband med hot eller annat våld barn har bevittnat våldet eller själva utsatts för våld o lämna en skriftlig och muntlig redogörelse med stöd av Anmälan om missförhållanden 14 kap. 1 SoL till Utredningsenheten (BoU). 1) Ta kontakt med socialsekreterare eller chef som har delegation att fatta beslut om skyddat boende. 2) Ta kontakt med kvinnojourer och sök efter ledig plats. Om barn medföljer, säkerställ att kvinnojourens verksamhet är anpassad för dem. 3) Ta kontakt med Mottagningsenheten (Arbete och Försörjning) som kan ordna med ekonomiska medel till mat och kläder. Det är bara i undantagsfall som kvinnojouren kan bistå med detta det första dygnet. 4) Ordna med transport till skyddat boende: en uppgift som i första hand verkställs av Fältgruppen eller annan tjänstgörande personal. Transport med tåg eller buss utan medföljande personal är olämpligt. I anslutning till förhör hos polisen kan de vara behjälpliga med transport. 5) Informera den våldsutsatta och eventuellt medföljande barn om vad det innebär att bo på kvinnojour och hur den vidare kontakten med socialtjänst för vuxna kommer att se ut. Ge kontaktuppgifter till handläggare och Fältgruppens journummer (9)

5 Utredning Utredning inleds med anledning av ansökan om stöd eller hjälp på grund av utsatthet för våld i nära relation enligt 11 kap. 1 SoL. Utredningen syftar till att dokumentera våldet, dess konsekvenser och bedöma vilka insatser som den enskilde är i behov av. Använd mallen i Treserva för utredning av våldsutsatta och använd händelsemarkeringen utsatt för våld i nära relationer i det pågående ärendet. Om det förekommer missbruk är det lämpligt att kombinera utredningen med den mall som baserar sig på Addiction Severity Index (ASI-intervju). Utredningen ska omfatta det akuta skyddsbehovet, dokumentation av våldets karaktär och omfattning med stöd av FREDAkortfrågor, o strukturerad bedömning av risken att utsättas för ytterligare våld med stöd av FREDA-beskrivning, FREDA-farlighetsbedömning och/eller SARA. hur personens nätverk ser ut vilket behov av stöd och hjälp har personen på kort och lång sikt o vid behov av boende på längre sikt, ska remiss till bostadskoordinator upprättas omgående. om något barn bevittnat våldet och hur den våldsutsatta förhåller sig till det o finns det barn som har bevittnat/ eller utsatts för våld görs en skriftlig och muntlig Anmälan om missförhållanden 14 kap. 1 SoL till Utredningsenheten (BoU). Biståndsbeviljade insatser som kan erbjudas våldsutsatta vuxna skyddat boende (med eventuellt medföljande barn), utfört av kvinnojour råd- och stödkontakt, utfört av Fältgruppen, samtalsstöd, utfört av Kriscentrum mellersta Skåne, eller remiss till bostadskoordinator för hjälp med nytt boende annat som motsvarar behov hos den våldsutsatta. I ärenden där det har fattats ett omedelbart beslut om skyddat boende, ska denna insats alltid följas av en utredning enligt ovanstående. Beslut om insatser ska alltid ta barnets perspektiv i beaktning, t ex barns möjligheter till utevistelse eller tillgång till förskola/skola på skyddat boende. Om vårdnadshavare samtycker till hävande av sekretess, sammankalla till samråd (se rutiner för samråd). Fältgruppen över 18 år Servicekontakt med våldsutsatta När våldsutsatta kontaktar Fältgruppen ska alltid en inledande skyddsbedömning göras. 5 (9)

6 Be personen berätta vad som har hänt och om den befinner sig på en säker plats för tillfället. Var nyfiken och intresserad, så att tillräcklig information ges för skyddsbedömning. Informera om vad Fältgruppen kan hjälpa till med och ta stöd av FREDAkortfrågor i samtalet. Fråga om du kan få personens namn och telefonnummer samt om det är OK att ringa tillbaka. Motivera den våldsutsatta att söka om hjälp och stöd, berätta vad det innebär att ansöka om hjälp hos socialtjänsten. Uppmana till att boka in ett möte tillsammans med en handläggare för att upprätta ansökan. Vid omedelbart behov av skyddat boende, be personen att ta sig till Stadshuset eller annan plats för ett möte. Kontakta därefter handläggare, mottagningssekreterare eller chef med delegation att fatta beslut. Dokumentera utförligt kontakten i daganteckningarna. Råd- och stödkontakt Kontakten kan innebära: praktisk hjälp med och samordning av myndighetskontakter, t ex samtal på Kriscentrum mellersta Skåne hjälp till utökat socialt sammanhang t ex engagemang i föreningslivet, motivationsarbete och aktiviteter för att öka självkänslan och kunskapen om våld i nära relationer samt skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Arbete och Försörjning Utskottet för Arbete och Försörjning bör ha beredskap för att kunna handlägga ett ärende om ekonomiskt bistånd som är akut och avser en våldsutsatt kvinna (SOSFS 2009:22) Mottagnings- och Planeringsenheten I alla pågående ärenden bör möjligheten beaktas att det kan förekomma våld i nära relationer. Var uppmärksam om endast en person uteslutande har kontakt med handläggaren utbetalningarna endast går till en person i hushållet, undersök vem som har möjlighet att fatta beslut avseende hur pengarna används. en person uteslutande pratar eller tar kontrollen över möten, lyft i så fall frågan och diskutera det värdefulla i att höra allas synpunkter. Försök därefter träffa var och en i enskilda möten och berätta om vilket stöd som socialtjänsten erbjuder. Om person ansöker om ekonomiskt bistånd på grund av våld i nära relation, använd aktualiseringsorsak utsatt för våld i nära relation i Treserva. Använd FREDA-kortfrågor som stöd i det första samtalet 6 (9)

7 Informera om stöd och hjälp som kommunen erbjuder och hjälp den utsatta att ansöka om stöd hos Socialtjänst över 18 år (VoO). Om en våldsutsatt med eventuellt medföljande barn har beviljats insatsen skyddat boende av Socialtjänst över 18 år, ska beslut om ekonomiska medel beviljas som täcker behov av livsmedel, kläder och eventuella mediciner de första dygnen. Om det i pågående ärende framkommer att en person är utsatt för våld av en annan i samma hushåll, ska akten om möjligt delas. Händelsemarkera utsatt för våld i nära relationer i Treserva. Om akten ej delas, ändra så att den våldsutsatta blir huvudperson i akten och för in händelsemarkeringen utsatt för våld i nära relation i Treserva. Handlingar i en personakt bör endast avse en person (SOSFS 2006:5 4kap. 6 AR). Det är särskilt viktigt om det förekommer våld i familjen, för att kunna garantera en våldsutsatt kvinna säkerhet och integritet (Våld, handbok Socialstyrelsen 2011: 96) Samråd för beslut av insatser Samråd kan initieras av socialsekretrare eller annan som ser ett behov av att olika tjänstemän som arbetar i samma ärende möts och fattar gemensamma beslut. Syftet med samråd är att samordna personal som arbetar i samma ärende och är en plattform för beslut och uppföljning av de samlade insatserna som ges. Exempel på medverkande i samrådet kan vara Socialsekreterare som utreder vuxna (VoO), socialsekreterare som utreder barn som bevittnat våld (BoU) eller socialsekreterare som handlägger ekonomiskt bistånd (AoF). Fältsekreterare som har servicekontakt eller är Råd- och stödkontakt (VoO) Bostadskoordinator (AoF) Representant från frivilligsektorn, exempelvis kvinnojouren eller Brottsofferjouren mellersta Skåne. Det är initieraren som bestämmer när det finns behov av samråd och i vilket skede det är lämpligt. Om samråd har initierats, är det obligatoriskt att närvara för samtliga myndighetspersoner. En förutsättning för samråd är journalfört samtycke till hävande av sekretess mellan de enheter som bjuds in. Det är initieraren som ansvarar för att samtycket upprättas och journalförs i personakten. Rutin för samråd 1) Initieraren kontaktar projektledaren och meddelar vilka som är aktuella att närvara vid ett samråd. 2) Projektledaren sammankallar till möte och bokar lokal. 7 (9)

8 3) Initieraren ansvarar för att i samarbete med projektledaren, kalla till fler samråd samt uppföljning. Hantering av skyddade personuppgifter I journalsystemet Treserva förekommer två typer av sekretesskydd Sekretessmarkering, som aviseras från Skatteverket (SKV). Uppgiften underhålls fortlöpande via personuppdateringen från Befolkningsregistret. Lokalt personskydd, som registreras manuellt på den person som ska skyddas och gäller endast inom journalsystemet Treserva. Sekretessmarkering Sekretessbehörighet i Treserva har de användare som har behov av det i sin tjänst, för att kunna utföra sitt arbete, exempelvis socialsekreterare med myndighetsutövning. För att få träff på en person med sekretesskydd måste användaren göra sökning med fullständigt personnummer, dvs. 10 siffror. För att kunna se personuppgifterna måste användaren ange sitt lösenord i ett inloggningsfönster. Efter inloggningen visas personuppgifterna med texten (Skyddad) efter namnet. Om användaren inte har sekretessbehörighet framstår det som om personen inte finns i befolkningsregistret, och får inte något sökresultat. En användare kan vara behörig till den ena eller båda typerna av sekretesskydd. Inom respektive skyddstyp kan behörigheten omfatta alla, några, eller en viss skyddad person. Skyddade personer visas i Treserva med en hänglåssymbol. I stället för fullständigt personnummer visas sekelsiffra och de två första siffrorna i personnumret, följt av ****-**** Skyddad. Lokalt skydd Lokalt skydd tillämpas endast i Treserva då en person har kvarskrivning och för personer vars känsliga uppgifter behöver skyddas utifrån ett allmänintresse. Lokalt personskydd beslutas av enhetschef/verksamhetschef/avdelningschef på respektive förvaltning och registreras manuellt på den person som ska skyddas. Kvarskrivning Person med kvarskrivning registreras av systemadministratören på uppdrag av socialsekreteraren. Därefter lägger systemadministratören på lokalt personskydd på aktuell person. Systemadministratören ger behörighet till ansvarig socialsekreterare och socialsekreterarens chef till den lokalt skyddade personen i Treserva. Det 8 (9)

9 innebär att det endast är dessa som kan söka och har tillgång till information i ärendet. Kontaktuppgifter Socialtjänst över 18 år (VoO), Mottag eller Fältgruppens journummer (dygnet runt). Utredningsenheten, socialtjänst under 18 år (BoU), Mottag Utanför kontorstid kontaktas den sociala beredskapen för barn via inre befäl vid polisen Sociala jouren (fredag 16-01, lördag samt söndag 17-22) Projektledare våld i nära relationer Brottsofferjouren mellersta Skåne Kvinnofridslinjen- nationell stödtelefon Barnens rätt i samhället (BRIS) Källor VÅLD Handbok om socialnämndens ansvar för våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Socialstyrelsen (9)

Karlsborgs. kommun. Rutin - våld i nära relationer. Rutin. Enhetschef individ- och familjeomsorgen. Tillsvidare. Tillsvidare

Karlsborgs. kommun. Rutin - våld i nära relationer. Rutin. Enhetschef individ- och familjeomsorgen. Tillsvidare. Tillsvidare Karlsborgs kommun Rutin - våld i nära relationer Dok u menttyp: Rutin Diarienummer: 105/2016 Beslutande: Enhetschef individ- och familjeomsorgen Gäller fr.o.m.: 2016-07-01 Giltighetstid: Tillsvidare Giltighetstid:

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Målbeskrivning föreskrifter Sammanhållen författning inom hela området våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- sjukvård, utifrån brottsofferbestämmelserna 1 oktober

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

Våld i nära relationer 2013

Våld i nära relationer 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2013-06-04 SN 2013/0301 0480-450885 Socialnämnden Våld i nära relationer 2013 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta handlingsplan

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun

Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun Datum 2012-07-05 Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun Kvalitetsdokument Redaktör Dokumentnamn Upprättat (dat.) 2011-11-24 Handlingsplan

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Granskning av arbetet med hot och våld i nära relationer

Granskning av arbetet med hot och våld i nära relationer www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Granskning av arbetet med hot och våld i nära relationer Trosa kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december.

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. se bifogat. Med vänlig hälsning Vesna Casitovski SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19(19) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-12-11 Handlingsplan

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga If'\ 1nspekt1onen för vård och omsorg 2014-01-31 Dnr 10.1-45335/2013 1(2) Avdelning syd Elisabet Marklund elisabet.marklund@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22

Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22 Socialnämndens arbete med våldsutsatta v kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22 1) Vad säger SOSFS 2009:22? 2) Vad säger SOSFS 2009:22 inte? 3) Hur kan var och ens uppdrag kopplas till SOSFS

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist, utvecklingsledare, socialförvaltningen 2009-02-25 701-126227-2008 Johanna Wennerth,

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 08:60 Diarienr: 08/2817 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2008-08-20 Mottagare: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Kommunstyrelse Kommundirektör

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Vägledande riktlinjer för ekonomiskt bistånd med hänsyn till brottsoffer

Vägledande riktlinjer för ekonomiskt bistånd med hänsyn till brottsoffer TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2010-04-06 Dnr SN/2010/0035 SOCIALNÄMNDEN Socialförvaltningen Birgit Kallerhult Till socialnämnden Vägledande riktlinjer för ekonomiskt bistånd med hänsyn till brottsoffer Bakgrund

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation

Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation Utbildnings- och omsorgsnämnden 2011-04-18 62 Reviderad 2013-06-11 540 Inom Älvkarleby kommuns skall våldsutsatta kvinnor och

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna

Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna Socialnämnden 2014-12-04 2 (9) Inledning Vuxna personer som blivit utsatta för våld av eller utövat våld mot närstående är en viktig målgrupp i s arbete mot våld

Läs mer

Remissvar: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Dnr 4.1.1-43635/2013

Remissvar: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Dnr 4.1.1-43635/2013 Remissvar: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Dnr 4.1.1-43635/2013 Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, har erfarenhet av att ge skydd och stöd till

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet.

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Missbruk vad säger lagen?

Missbruk vad säger lagen? Missbruk vad säger lagen? Härnösand 12 december 2017 Ulrika Ekebro Innehåll 9:30 Övergripande om socialtjänstens ansvar Lagreglerat ansvar och begränsningar Förebygga Upptäcka Motivera Tvångslagstiftning

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2011-01-01 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som använts: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER RIKTLINJER AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Verksamhetsutvecklare 2017-09-20 Uppdaterad: 2016-10-18 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Rutin för anmälan enligt 14:kap 1 Socialtjänstlagen till Socialnämnden ( Omsorgsnämnden -Avdelningen för individuell myndighetsutövning )

Rutin för anmälan enligt 14:kap 1 Socialtjänstlagen till Socialnämnden ( Omsorgsnämnden -Avdelningen för individuell myndighetsutövning ) Rutin för anmälan enligt 14:kap 1 Socialtjänstlagen till Socialnämnden ( Omsorgsnämnden -Avdelningen för individuell myndighetsutövning ) Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter

Läs mer

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun 2011-04-27 SN 127 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun Den kommunala socialförvaltningens barn- och familjeavdelning ska verka för att på barn och unga växer

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATIONER

VÅLD I NÄRA RELATIONER VÅLD I NÄRA RELATIONER Riktlinjer våld i nära relationer Våld i nära relationer är en bred och värdeneutral samlingsbenämning för allt våld som sker mellan personer som står varandra nära. Syftet med riktlinjerna

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig rättsäkerhet, skydd,

Läs mer

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE AVSEENDE SKYDDADE PERSONUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontorets ledningsteam Ansvarig samt giltighetstid: 2017-05-26 Uppdaterad: 2016-05-26 POLICY Uttrycker ett övergripande

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Gemensam handlingsplan

Gemensam handlingsplan sid 1 (7) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Jan Sundström/Irene Lidström//Anna-Lena Norlander-Groth/Susanne Bohm/Ann-Charlotte Bohlin 2014-10-06 Gemensam handlingsplan

Läs mer

Anmälan När, hur och sen då?

Anmälan När, hur och sen då? Uppdrag Barn som far illa Region Skåne Åsa Gustavsson Kerstin Bergmark Utvecklare www.skane.se/barnsomfarilla Våra ledord Våga se, våga fråga & våga agera Anmälan När, hur och sen då? Hur säger man när

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd Svenska Hot och våld i nära relationer - vägledning, stöd och skydd Bergs kommuns vision är att ingen i kommunen utsätts för våld eller hot om våld i nära relation www.berg.se Planera för din säkerhet

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Information om en utredning

Information om en utredning Information om en utredning - Information om utredningar enligt socialtjänstlagen 11 kap. 1 Hofors kommun 2009 Varför görs en utredning? Orsaken till att socialtjänsten inleder en utredning kan vara att:

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, vuxna ... Beslutat av: Socialnämnden

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, vuxna ... Beslutat av: Socialnämnden modell plan policy program Riktlinje för arbetet mot våld i nära relationer, vuxna regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2016-10-19 121 Ansvarig:

Läs mer

OBS! Följ särskilda rutiner, skicka ej post till hemadressen!

OBS! Följ särskilda rutiner, skicka ej post till hemadressen! Samordnad individuell plan vid våld i nära relation Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL 1982:763) 3f och Socialtjänstlagen (SoL 2001:453) 2 kap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10. Datum:

Läs mer

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166 KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation Antagen av KF, dnr KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Kartläggning... 3 Syfte...

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Handlingsplan för våldsutsatta kvinnor och deras familjer

Handlingsplan för våldsutsatta kvinnor och deras familjer Handlingsplan för våldsutsatta kvinnor och deras familjer Sidansvarig Anna-Lena Sellergren, senast uppdaterat 2004-04-22 Socialtjänstens ansvar Socialtjänstlagens 11 skriver att Socialnämnden bör verka

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATIONER

VÅLD I NÄRA RELATIONER Socialnämnden SOCIALNÄMNDENS HANDLINGSPLAN MOT VÅLD I NÄRA RELATIONER 2014-11-10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Socialnämndens ansvar 4 1.1 Inledning 4 1.2 Socialnämndens handlingsplan 4 1.3 Handlingsplanens

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Kansliet. Susann Swärd

Kansliet. Susann Swärd 2017-08-10 Kansliet Susann Swärd Anmälningsplikten vid misstanke om att barn far illa ANMÄLAN AV MISSTANKE OM BARN SOM FAR ILLA... 2 1.1 SÅ HÄR GÖR DU EN ANMÄLAN... 3 1.2 MÖJLIGHET ATT STÄLLA FRÅGOR...

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL?

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? HJÄLPPROCESSEN FÖR VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH BARN En hjälpreda för att se sammanhang och göra effektiva insatser Materialet är gjort med utgångspunkt i samverkande verksamheter

Läs mer

Bilaga 1: Dokumentationsstöd. Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0

Bilaga 1: Dokumentationsstöd. Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0 Bilaga 1: Dokumentationsstöd Informationsspecifikation för BBIC Barns behov i centrum Version 1.0 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13

Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 Upprättad av socialtjänsten genom Anette Höögh Helene L Lindström Birgitta Rasmusson 2010-04-13 INNEHÅLL ÄRENDEGÅNG....1 BEGREPPSFÖRKLARING. 2 ANMÄLAN TILL SOCIALTJÄNSTEN. 4 UPPGIFTER VID ANMÄLAN TILL

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Basutbildning våld i nära relation Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Ann Dahl Lisa Petersson När våld är vardag 10 % av svenska barn uppger att de varit med om att en förälder blivit

Läs mer

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänstens möjligheter och begränsningar Lagar styr socialtjänstens

Läs mer

0805inkr anmälan fr mormor ang. misstanke om pappas sex. övergrepp mot V s bror

0805inkr anmälan fr mormor ang. misstanke om pappas sex. övergrepp mot V s bror Kartläggningen Utredningarna var ej parallella, pausades. Marginellt samarbete. Barnet träffade flera olika handläggare. Ingen återkoppling till barnet. Saknades insatser och stöd. Föräldrarnas konflikt

Läs mer

Barn som far illa & våld i nära relationer

Barn som far illa & våld i nära relationer Barn som far illa & våld i nära relationer Vad måste sjukvården leva upp till? Välkomna att konsultera Barnskyddsteamet Gå gärna igenom dessa bilder och tänk på att ni är välkomna att konsultera oss på

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Meddelandeblad. Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer. Lagändringar. Olika typer av skyddade uppgifter

Meddelandeblad. Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer. Lagändringar. Olika typer av skyddade uppgifter Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder eller motsvarande, handläggare och chefer inom socialtjänst Nr 1/2019 Januari 2019 Skyddade personuppgifter Ökat skydd för hotade och förföljda personer Lagändringar

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-08 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00050-8.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Skyddat boende för våldutsatta

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Ann Jönsson

Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer. Ann Jönsson Handboken VÅLD socialtjänstens och hälsooch sjukvårdens arbete med våld i nära relationer Ann Jönsson Skillnader jämfört med 2011 års handbok 2014 års handbok omfattar både socialtjänsten, hälsooch sjukvården

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden modell plan policy program Riktlinje för arbetet mot våld i nära relationer, barn regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2016-10-19 122 Ansvarig:

Läs mer

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP)

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) 1(5) Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) Lagstiftningen om samordnade individuella planer (SIP) avser alla 1. SIP är den enskildes

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld i Klippans kommun

Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld i Klippans kommun BESLUT 1(15) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Sociala sektionen Ingrid Andersson 040: 25 23 36 Socialnämnden V Nygatan 1 264 80 KLIPPAN Tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av arbete

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-01-27 SN 2013.0223 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Sammanfattning Socialstyrelsen avsätter utvecklingsmedel

Läs mer