Sektion Trollhättan Nr: 1/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektion Trollhättan Nr: 1/2016"

Transkript

1 Sektion Trollhättan Nr: 1/2016 Medlemstidning för dig som är Kommunalare.

2 På gång. Kollektivavtalets dag. Samarrangemang med de andra LO-förbunden och LO den 17 mars. Vi besöker Magnus Åberg och Nils Erikssons gymnasiet och träffar elever. Föreläsning. Onsdagen den 30 mars kl i LO-fackens lokal Drottninggatan 41. Föreläsare, Marcus Svensson. Aktivitet för dig som är visstidsanställda. Soppkväll, tisdagen den 12 och 19 april Kl: i LO-fackens lokal, Drottninggatan 41. Medlemsresa. Resan är planerad till Fairtrade veckorna 41 och 42. Verksamhetsplaneringsmöte. Torsdagen den 15 september kl:18.00 håller sektion Trollhättan ett medlemsmöte, där du som medlem har möjlighet att komma med tankar och idéer, förslag till aktiviteter inför Nomineringsmöte. Torsdagen den 24 november håller sektion Trollhättan sitt nomineringsmöte kl:19:00. Klubb 2,3 och 4 håller sina nomineringsmöten kl:18:30. Årsmöte, Torsdagen den 16 februari håller sektion Trollhättan sitt årsmöte kl:19:00. Klubb 2,3 och 4 håller sina årsmöten kl:18:30. Ytterligare information kommer att läggas ut närmare de planerade aktiviteterna. Information kan du hitta på bl a vår Facebook sida samt Kommunals hemsida och ute på arbetsplatserna. Klipp ur och spara. Kommunal sektion Trollhättan i nya lokaler. Sedan årsskiftet finns Kommunal sektion Trollhättan i nya lokaler på Innovatum området. Besöksadress: Nohabgatan 11 K. Expeditionen är öppen för besök: Mån tor 08:00-12:00 13:00-16:00. Fre 08:00-12:00. Redaktionsgruppen: Eva Holmström Henrik Larsson Fredrik Rydell Ulrika Appelgren Vill du ha ett eget exemplar går det bra att kopiera. Telefon: trollhattan.vanervast@kommunal.se Anslås på arbetsplatsens fackliga anslagstavla.

3 Arbetsmiljöverket har släppt en ny föreskrift som heter sociala och organisatoriska orsaker (AFS 2015:4) Börja gälla Den nya föreskriften ersätter: Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön Föreskriften om kränkande särbehandling Föreskrifter om omvårdnadsarbete i enskilt hem Från artikel i sunt arbetsliv. Lättare att göra rätt med nya krav på arbetsmiljön Med tydligare krav om arbetsbelastning, arbetstidsförläggning och kränkande särbehandling blir det lättare att göra rätt. Det säger Ulrich Stoetzer, Arbetsmiljöverket. Ulrich Stoetzer menar att föreskrifterna ger ett stöd till arbetsgivare och anställda när det gäller vad man ska sätta fokus på. Minska riskerna för alla Man ska minska riskerna för alla på en arbetsplats. För att göra det behöver man först kartlägga vilka risker som finns och sedan ta itu med vad man ska göra åt dem precis som i det systematiska arbetsmiljöarbetet med andra risker. En första checklista Ulrich Stoetzer sammanfattar här vad man ska göra på arbetsplatsen i en första, enkel checklista. På arbetsplatsen ska man: 1. Anpassa resurserna till kraven i arbetet (eller vice versa). 2. Klargöra arbetets innehåll: Vad som görs, vad som ska göras och vem som ska göra vad. Kvantitet (hur mycket) och kvalitet (tillräckligt bra) Arbetsgång/metod Prioriteringsprinciper 3. Identifiera psykisk påfrestning. 4. Bedöma risker kopplade till arbetstid. 5. Förebygga kränkande särbehandling. 6. Ha rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Vem tar emot informationen Vad mottagaren ska göra Hur och var de som är utsatta snabbt kan få hjälp. 7. Se till att chefer och arbetsledare har kunskaper om hur man förebygger och hanterar ovanstående. 8. Komplettera arbetsmiljöpolicyn med mål för organisatorisk och social arbetsmiljö. Om ni vill läsa mer eller se på film gå in på eller på arbetsmiljöverket hemsida

4 Medlemsutbildningar Facket och politiken. Din arbetssituation är kopplad till politiska beslut. Den här kursen går igenom varför Kommunal arbetar med politisk påverkan och hur den i slutändan kan påverka ditt arbete. Du får också reda på hur de olika beslutsvägarna fungerar i kommuner och landssting samt en inblick i varför facket och politiken hänger ihop. Vi bjuder även in en fritids och en riksdagspolitiker för att berätta om sina uppdrag. Kursen ger dig också kunskap om våra politiska ideologier och värderingar. Kurstillfällen våren /4 Vänersborg. Anmälan senast 7/3 Medlem i Facket 55+ Ur kursens innehåll: Hur och varför facken bildades. Varför behövs facket idag? Vart går fackavgiften? Om jag slutar jobba före 65-års ålder bör jag tänka på: Pensionens storlek Försäkringsskydd Du får även info från Fonus och Vita arkivet Konsumentfrågor Folksam medverkar och erbjuder dig en kostnadsfri genomgång av ditt försäkringsskydd m.m. Kurstillfällen våren /5 Trollhättan. Anmälan senast 30/3. Anmäl dig till Kommunal Vänerväst sektion Trollhättan Morgon fika, lunch och eftermiddagsfika ingår. Utbildningsstipendium utgår.

5 Pensionsskola med Orange kuvert Pensionspyramid Avtalspension Skatter Fondskola Juridik Fondval Premiepension Vad behöver du tänka på för att få en så bra pension som möjligt. Pensionsskolan är i 2 steg och kostnadsfri. Onsdag 13 april & 20 april Klockan /4 Åsaka- Velandarummet Stadshuset. 20/4 Stenströmsrummet Stadshuset. Känns pensionen långbort eller ganska nära i tid. ALLA har nytta av att gå Pensionsskolan. Pensionsskolan är för dig som är medlem i Kommunal. Välkommen med din anmälan till Kommunal sektion Trollhättan telefon: E-post: trollhattan.vanervast@kommunal.se Ta med det orange kuvertet till 1:a träffen.

6 Avtalsrörelsen har startat. Det här händer i avtalsrörelsen 1. När slutet närmar sig för de nuvarande kollektivavtalen, börjar förberedelserna inför nästa avtalsrörelse. Medlemmar får då tillfälle att föreslå ändringar i avtalen. Förslagen lämnas till sektionen, som läser igenom dem och lämnar vidare till avdelningen. Avdelningen skriver ett yttrande och lämnar sedan förslagen vidare till förbundskontoret som sammanställer och analyserar dem. 2. Sedan är det dags för avtalskonferenser. På konferenserna deltar medlemmar som får diskutera vilka frågor som Kommunal ska kämpa för i avtalsrörelsen. 3. När avtalet sägs upp utser förbundsstyrelsen medlemmar som ska ingå i en avtalsdelegation. Delegationens uppgift är att bistå de centrala ombudsmännen i förhandlingarna och vara en rådgivande instans till förbundsstyrelsen. 4. Därefter prioriterar avtalsdelegationen bland avtalsförslagen som kommit in. Utifrån det lämnar delegationen ett förslag förbundsstyrelsen på vilka krav som ska lämnas till arbetsgivaren i förhandlingarna. 5. De centrala ombudsmännen förhandlar med arbetsgivarna och de avtalsdelegerade ger råd och godkänner det slutliga förslaget till avtal. 6. Förbundsstyrelsen fattar dock det formella beslutet att avtalet ska antas. Om arbetsgivaren också säger ja, så är den centrala avtalsrörelsen slut här. Då tar det lokala förhandlingsarbetet vid för att teckna lokala avtal om löner. 7. Om Kommunal och arbetsgivaren inte kommer överens om en avtalsuppgörelse, kan förbundsstyrelsen besluta om att Kommunal ska varsla om konflikt. Det kan till exempel innebära mertids-, nyanställnings- eller övertidsblockad, eller strejk. Vid en eventuell konflikt kopplas alltid Medlingsinstituten in, för att hjälpa parterna att komma överens. Källa kommunal.se Förhandlingarna startar för anställda i kommun och landsting arbetsgivaren vill ensidigt bestämma och sätta lön. Den 5 februari börjar förhandlingarna med arbetsgivaren om ett nytt kollektivavtal för alla som är anställda i kommuner och landsting. Kommunal kräver bland annat höjda löner för alla och en extra höjning för undersköterskor. Arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill inte garantera några löneökningar alls. När förhandlingarna inleds nästa vecka står Kommunal långt från motparten. Arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) säger nej till Kommunals krav om löneökningar med minst 661 kronor för alla och 400 extra till undersköterskor. De vill inte se någon central överenskommelse om löner, utan vill att löneförhandlingarna ska ske lokalt, på arbetsplatserna. De vill heller inte ha någon bestämmelse om lägstalöner i avtalet. SKL vill alltså ha ett sifferlöst avtal, där resultatet i den anställdes plånbok beror på den egna förmågan att själv förhandla och komma överens med sin närmaste chef. Kommunal avvisar med bestämdhet en sådan modell. Källa kommunal.se

7 De centrala förhandlingarna på privata sidan har inte startats upp än, de avtalen går ut vid ett senare datum under året. Lokalt har sektion Trollhättan öppnat förhandlingar med Trollhättans stad kopplat till Kommun och landstingsanställdas avtal och Kunskaps Förbundet Väst kopplat till Pacta avtal i avvaktan på centralt avtal. Är du anställd hos en privat arbetsgivare sköts den lokala löneförhandling av Kommunal Vänervästs RFO (Regionalt Fackliga Ombud). Vid eventuell konflikt/strejk är det viktigt att du är medlem i Kommunal, så du omfattas av strejkkassan och får ersättning vid eventuell strejk. Det är oftast hela YRKESGRUPPER på arbetsplatser inom vårt kollektivavtalsområde som tas ut i konflikt. Vill du läsa mer om parternas krav och följa avtalsrörelsen kan du göra det på kommunal.se och skl.se På årsmötet 11/ valde sektionens medlemmar ny Sektionsstyrelse. Ordförande Henrik Larsson Vice ordförande Irja Tiainen Sekreterare Eva Holmström Ledamöter Anette Nyholm Jan-Olof Örtendahl Ulrika Appelgren Stefan Ljungwall Fredrik Rydell Lena Jacobsson Ersättare Eva Persdotter Damm Dorthé Asmussen Jehnny Andersson Marie Örnberg Fritidsledare Skötare Barnskötare Habiliterings assistent Anläggningsarbetare Fritidsledare Busschaufför Undersköterska Kyrkogårdsarbetare Undersköterska Samordnare Undersköterska Undersköterska Vinnare i tävling. Nummer 4/15 Tina Tang Källstorpsgården Krister Gunnarsson Fasth Idrottshallarna KFF Tihana Maric Stavregårdens kök Elisabeth Lundin Tallbackens demenscentrum Suzanne Strömberg Ekorrens fsk Vinsterna finns att hämta på vår expedition.

8 Tävling 1/16. Klurigheter. 1. Att bära mej i ensamhet känns sällan riktigt bra. Men delad med en vän som vet kan jag va kul att ha. 2. Har hängt här länge på min kvist och börjar tycka det är trist. Nu är det dags att fladdra bort med tusen andra av min sort. 3. Upp och hoppa nu min vän och bli inte arg igen. Det är väl inte mitt fel att du gick till sängs så sent i natt. 4. Mina syskon blev en röra och förlorad är min bror, säg mej nu, vad ska jag göra för att själv en gång bli stor. Svar: 5. Alla säger att jag suger men jag tycker att jag duger bättre än nån annan grej till att hålla snyggt hos dej. 6. När jag sluppit ur min låda då minsann, om jag får råda ska du ganska snart få skåda eld och rök och annan våda Jag blir mindre varje dag men för en uppgift brinner jag, att sprida hemtrevnad och ljus till alla människor i ditt hus. Svar: 8. En gång i veckan ser du mej, två gånger i minuten. Den gåtan var väl knepig, säg, men kan du lista ut den? Svar: Medlemslotteri. 1/16 Bertil Andersson Amal Esho Linda Stolt Nina Hagström Anna-Lena D Imporzano TEAB Blomstergården Husarens fsk Tessingatans Grb Älvhögsborg Vinnarna kontaktas personligen. Tävling 1/16. Vi lottar ut 5 stycken vinster. Endast enskild medlem kan delta i tävlingen, ej arbetsplats. Skickas till Kommunals expedition senast den 15/4. Namn:. Arbetsplats: Hemadress:...

Sektion Trollhättan Nr: 3/2016

Sektion Trollhättan Nr: 3/2016 Sektion Trollhättan Nr: 3/2016 Medlemstidning för dig som är Kommunalare. På gång. Informationsträffar gällande slutförda lönerevisioner. Pensionsskola, 23, 30/11. Nomineringsmöte. Torsdagen den 10 november

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

UTBILDNING. hösten 2016

UTBILDNING. hösten 2016 UTBILDNING hösten 2016 Påfarten Varför Påfarten? Svaret är att Påfarten vill ge dig bättre koll på vad facket gör. Du får träffa byggnadsarbetare från olika företag. Du får veta mer om vad din medlemsavgift

Läs mer

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal.

Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal. Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal.se En skön vår önskar vi på sektionsexpedtitionen. Maj-Britt,

Läs mer

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000.

Medlem i facket. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000. Medlem i facket. En kurs för dig som är medlem. Facklig utbildning Frankeras ej. Mottagaren betalar portot. Långholmens folkhögskola Långholmen Reimersholme LO-distriktet i Stockholms län Hornstull Långholmens

Läs mer

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket

Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket SEKO Upplaga: 5 000 november 2008 Grafisk form och produktion: ETC Foto: Anna Ledin Tryck: Modintryckoffset Välkommen till SEKO kriminalvårdsfacket I den här broschyren

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 Lokförarbladet SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 2016, apans år. Presentation av kandidaterna inför årsmötet ISS och övergångsavtalet. Långtidssjukskriven? Våra skor. Nytt år, nya utmaningar, nya vänner

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Bransch Ärende Parter Almega IT&Telekomföretagen bransch Telekom Överenskommelse om löner och allmänna anställningsvillkor m.m. för tiden 2016-04-01 t.o.m. 2017-03-31. Almega IT&Telekomföretagen,

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem Du som arbetsplatsombud har viktiga uppgifter Du förmedlar information mellan arbetsplatsen och din klubb/sektion Du kontaktar nya arbetskamrater på

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation

Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation Jag stöttar arbetsgivare inom handel och etablerad kooperation Hej! Jag heter Magnus Lindström och jag är en av flera rådgivare för området handel och övrig etablerad kooperation på Arbetsgivarföreningen

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december

Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Minnesanteckningar från tandvårdsnätverks träff den 3-4 december Det var en blåsig träff för stormen Helga drog in och gjorde så att flera deltagare inte kom hem på fredagseftermiddagens utan fick stanna

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015

FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 FÖR DIG SOM ÄR MEDLEM I LÄRARFÖRBUNDET DECEMBER 2015 Presentation av Anna Åsbergh ord. ledamot Anna arbetar på Lärarförbundets expedition på onsdagar. Övriga dagar jobbar hon som gymnasielärare på Bessemerskolans

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Pernilla de Vries, personalchef Christina Henriksson, rektor Högsby utbildningscenter, 1 Elisabet Bjuvsjö, rektor Högsby utbildningscenter, 1

Pernilla de Vries, personalchef Christina Henriksson, rektor Högsby utbildningscenter, 1 Elisabet Bjuvsjö, rektor Högsby utbildningscenter, 1 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, torsdagen den 7 februari, kl.13.00 Carl-Axel Blom (S), ordförande Raymond Asp (S) Anders Svensson (M) Övriga deltagande

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Aktuellt i Vändkretsen nr 5 december 2006 www.vandkretsen.se

Aktuellt i Vändkretsen nr 5 december 2006 www.vandkretsen.se ? Aktuellt i Vändkretsen nr 5 december 2006 www.vandkretsen.se AiV är till för att hålla medlemmarna informerade om det som händer i vår förening. Alla medlemmar har alltid möjlighet att kontakta styrelsen

Läs mer

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension FAQ om Flexpension 1. Vad är flexpension? 2 2. Varför driver Sveriges Ingenjörer krav på flexpension? 2 3. Vad tjänar jag på flexpension? 2 4. Varför är det viktigt med liknande pensionsvillkor för olika

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

SAMSAM 1a1 05 Arbete.notebook November 17, 2015. arbete och pengar. Varför arbetar vi?

SAMSAM 1a1 05 Arbete.notebook November 17, 2015. arbete och pengar. Varför arbetar vi? arbete och pengar Varför arbetar vi? Har det alltid sett ut såhär? Historiskt Ganska lite arbete i maklig takt lösa mat för de flesta. Jordbrukssamhället Mer arbetsintensivt Finns "fri" tid. SAMSAM 1a1

Läs mer

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta.

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta. Om konflikten inträffar 2016 Allt en måleriföretagare behöver veta. Moderna avtal! 3 Moderna avtal! Kollektivavtalet är det dokument som reglerar det formella förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös?

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös? Är du MELLAN JOBB eller riskerar du att bli arbetslös? 2016 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 A-kassa 5 Inkomstförsäkring 6 Avgångsersättning (AGE) 7 Från TRR 8 Från TRS 9 Råd och stöd från TRR 10 Råd

Läs mer

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik

*Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg. Centrala förhandlingarna. Insändare från Västtrafik *Lokförarbladet* nr 39, Juni 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Centrala förhandlingarna Insändare från Västtrafik Enkäten om våra grupper Information inför konflikten Vad

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2

Studieprogram 2016. Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Studieprogram 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Region Bohuslän/Dalsland Region Skövde Region Lidköping Region Trollhättan/ Stenungsund Anmälan till

Läs mer

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Du ansöker om studieledighet enl Studieledighetslagen 3 och stipendie utgår från Kommunal. Tänk på att

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år

Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar. 2016 Upp till 30 år Ung i Seko Väst aktiviteter/utbildningar 2016 Upp till 30 år Det avgår en bokad buss från Göteborg. Mer info om tid och plats kommer efter anmälan. Sista anmälningsdag 31 mars. Anmäl dig via ungisekovast@gmail.com

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Avdelningsstyrelse 2015 Ordförande Ledamöter Lisa Assolari Stefan Burlin Elisabeth Dahl Mikael Forsberg Viktoria Hallin Camilla Hansen Malin Jonsson Jonas Larsson Jon Olovsson

Läs mer

Handlingar till personalutskottets möte den 1 april i Vänersborg

Handlingar till personalutskottets möte den 1 april i Vänersborg Handlingar till personalutskottets möte den 1 april i Vänersborg FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet den 1 april 2014 Plats: Blå salongen, Residenset, Vänersborg Tid: 9-12 Protokollsjustering

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

Frågor och svar, telekomkonflikten

Frågor och svar, telekomkonflikten Frågor och svar, telekomkonflikten (uppd. 2016-04-21) Vad gäller för mig om jag har blivit uttagen i strejk? - Du ska arbeta som vanligt fram till det datum och klockslag strejken bryter ut, fredagen den

Läs mer

Månadsbrev AUGUSTI 2015

Månadsbrev AUGUSTI 2015 Månadsbrev AUGUSTI 2015 FRÖSUNDA OMSORG STOCKHOLM UPPSALA Ros och vinnare Månadens ros Månadens ros går till en grupp medarbetare som utför ett strålande arbete med ett stort hjärta för kunden. Gruppen

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2013. 1. Årsmötets öppnande. 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande

VÄSTERÅSAVDELNINGEN 065. Förslag till dagordning för Årsmöte 2013. 1. Årsmötets öppnande. 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande Förslag till dagordning för Årsmöte 2013 1. Årsmötets öppnande 2. Fråga om årsmötets stadgeenliga sammankallande 3. Fastställande av dagordningen 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av

Läs mer

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels!

Dina medlemsförmåner. Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels! Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Fackliga Studier 2016

Fackliga Studier 2016 Fackliga Studier 2016 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information kring fackliga studier 2016 2-3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet

Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet Verksamhetsansvisningar för klubbar inom Svenska Elektrikerförbundet Det här dokumentet är tänkt att vara till er hjälp i klubbarbetet. I dokumentet hittar du de olika uppdrag man kan ha i klubben. Du

Läs mer

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster 5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster Hejsan! Ordföranden har ordet Så har vi nu klarat av årets tävling, 4-klubbs. Vi hade strålande väder och tävlingen flöt på riktigt bra

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson Protokoll 1 (17) Plats och tid: Biblioteket, Guldsmeden, Hudiksvall, kl. 13.15-15.50 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef För arbetstagarparten: Björn Brolund, Lärarnas

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

LÖNEAVTAL 2010-2012. Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL 2010-2012. Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2010-2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer...

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... 6 ORDINARIE ARBETSTID... 7 ÖVERTID...

Läs mer

Nummer April 2015 Nummer 3-2011

Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nummer April 2015 Nummer 3-2011 Nytt HSO på Klaraporten Sidan 2 Av Per Hammarqvist Sidan två Kontakt med Sacoföreningen vid SJ AB Mail: Saco-TJ@sj.se Per Hammarqvist tel. 010-751 5343 Olle Östman tel.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Försäkringsvillkor 556 Folksam LO Fondförsäkringsaktiebolag Gäller från och med 1 januari 2014 S 11454 14-03 2/7 Innehåll Försäkringsavtalet...3 Försäkringens ikraftträdande...3

Läs mer

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande SEKO Postens råd i Posten Meddelande AB har under 2011 haft som en av sina aktiviteter att genomföra en landsomfattande

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs Ensam är inte stark Jag tror absolut att jag skulle tjäna mindre om inte facket förhandlade för mig. Så svarar en av dem som här får frågan vad de

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är

handlingsplan för förändring OCH påverka? du är handlingsplan för förändring vill DU VARA MED OCH påverka? du är Vad är facket för dig? Tänk att vi skalar bort allt. Alla paragrafer och försäkringar. Alla krångliga blanketter, alla avtal. Allt för att

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 13 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Den 10 april 2013 enades parterna om ny HÖK 13 för OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet. Denna

Läs mer

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef. Anita Olsson, utredare. Kim Jutterström

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef. Anita Olsson, utredare. Kim Jutterström Protokoll 1 (17) Plats och tid: Rådsrummet, Guldsmeden, Hudiksvall, klockan 13.15 16.35 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef För arbetstagarparten:

Läs mer

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 33 Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga informationen Ordföranden

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

2008-02-26. Ann-Catrin Nyberg. Stiven Wiklund. Björn Magnusson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

2008-02-26. Ann-Catrin Nyberg. Stiven Wiklund. Björn Magnusson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (11) Plats och tid för sammanträdet ande Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdag den 26 februari 2008, kl 09.00-12.20 Stiven Wiklund, ordförande (s) Björn Magnusson (c) Övriga deltagare

Läs mer

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal

KHA 94 Kommunalt Huvudavtal KHA 94 Kommunalt Huvudavtal I lydelse fr.o.m. 1999-12-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Kap I Förhandling om upprättande av kollektivavtal... 3 Kap II Primär förhandling

Läs mer

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt.

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2016 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening Kommunföreningarnas uppdrag är enligt kongressbeslut: Utbildning Rekrytering Samordning av den fackliga verksamheten Fullgörande av arbetsuppgifter som Lärarnas

Läs mer

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Ulla Thorslund stadsdelsdirektör Ulla Cadwalader personalchef

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Ulla Thorslund stadsdelsdirektör Ulla Cadwalader personalchef HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTAND E 25 NOVEMBER 2012 SID 1 (5) Handläggare: Ulla Cadwalader Telefon: 08-508 04 047 Dnr 2.3.4-471-2012 Sammanträde 11 december 2012

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF)

Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF) Arbetspapper rörande kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt (KFF) Kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt Gäller enbart när det finns fd. anställda med företrädesrätt till återanställning I övriga

Läs mer

Handlingskraft på plats

Handlingskraft på plats Om Jusek Jusek är förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar medlemmarnas utbildning, karriär, trygghet och villkor. Med cirka 80 000

Läs mer

Vad stadgarna säger:

Vad stadgarna säger: Lokal Skolledarförenings ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och bildar tillsammans också en förening med egna stadgar inom

Läs mer

Feriepraktik 2016. information till sökande

Feriepraktik 2016. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik 2016 information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Nygatan 22, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

GUIDE. Administrativ uppstart

GUIDE. Administrativ uppstart GUIDE Administrativ uppstart Innehållsförteckning 3. Inledning, syfte och innehåll 4. Årsmötet Checklista: efter årsmötet 7. Överlämning Checklista: överlämning 8. Första styrelsemötet 8. Besöka banken

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

KONFLIKTHANDBOK April 2016

KONFLIKTHANDBOK April 2016 1 (10) 2 (10) KONFLIKTHANDBOK för Sveriges Ingenjörers akademikerförening INNEHÅLL 1 Allmänt... 3 1.1 Konfliktsamarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Unionen... 3 1.2 Övriga akademikerförbund... 3 1.3

Läs mer

Mötesplats Ängholmen. Juli & Augusti. Telefonnummer

Mötesplats Ängholmen. Juli & Augusti. Telefonnummer Telefonnummer Vid fel eller frågor som gäller själva fastigheten, kontaktar ni Riksbyggen på telefon 0771-860 860. Samma nummer går att ringa hela dygnet; de har jour för akuta fel. Mötesplats Ängholmen

Läs mer

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 I-avtalet 2016 2019 Lönebildningsavtal Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF, Akademiker förbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Lathund Ff-torget 2016 Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Innehåll Inledning... 2 Logga in... 3 Registrera dig... 4 Glömt lösenord... 5 Byta lösenord... 5 Support... 5 Utbildningsversionen...

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Din tjänstepension KAP-KL

Din tjänstepension KAP-KL Din tjänstepension KAP-KL Hur stor blir din tjänstepension? Storleken på din tjänstepension beror bland annat på hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar, när du tar ut din pension, och hur värdet har

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

Handbok för LSG-ombud

Handbok för LSG-ombud Handbok för LSG-ombud Välkommen som LSG-ombud för! Att vara Saco-representant i en lokal samverkansgrupp (LSG) är ett betydelsefullt förtroendeuppdrag. LSG-ombudets kännedom om institutionens/enhetens

Läs mer