Regionala arrangörsträffar, september 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionala arrangörsträffar, september 2015"

Transkript

1 Regionala arrangörsträffar, september 2015 Här nedan ser ni en sammanställning av vad som hände och sas på årets regionala arrangörsträffar. Stort tack till alla er som kom och deltog! Denna första omgång av träffar har lärt oss på Riksförbundet Svensk Jazz och Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) mycket och vi tror att dessa träffar fyller en funktion som kompletterande, mindre mötesplatser till våra årliga stora samlingar i samband med Jazzriksdagen och Folk- och världsmusikgalan. Vår ambition är att återkomma en gång om året. Stort tack till Kulturens bildningsverksamhet för samarbetet kring dessa träffar och arbetet med handboken Publiken i fokus (se mer information här nedan)! Mötesagendan för träffarna i Umeå, Göteborg, Malmö, Örebro, Eskilstuna och Uppsala innehöll följande teman: Presentation av de närvarande medlemmarna/personerna Den regionala nivån hur ser samarbetet ut för er arrangörer? Fika En öppen handbok för att arbeta med publikutveckling (presentation och övningar) Nationella turnéstrukturer vad är på gång och vad önskas för framtiden? En timme för genrefrågor Deltagarnas förväntningar före mötet Hitta nya samarbeten Lära av andras erfarenheter Diskutera samarrangemang och turnésamarbete Lära känna fler arrangörer Det fria musiklivet styvmoderligt behandlade, hur kan vi ändra på detta? Lära riksförbundet mer om arrangörers situation Lära känna er på riksförbundet lite mer Få mer kunskap om kulturpolitik Få mer kunskap om den regionala nivån Få nya idéer Den regionala nivån hur ser samarbetet ut för er arrangörer? Vi på riksförbunden vill förstå hur det fungerar på regional nivå. Varför? Statliga pengar blev regionala i och med regionaliseringen som påbörjades för 5 år sedan. Regionerna blev härmed starkare resursmässigt. Vi ser att arrangörsledet idag har uppjobbade relationer till kommunal och statligt nivå - men saknar på många ställen kommunikationen/samarbetet med den regionala nivån. I de flesta regioner i landet ser organisationen ut så här: Regional förvaltning/landsting (erbjuder ofta stöd till regionalt relevanta projekt) och regionala institutioner (länsmusik, orkestrar och/eller konserthus som mer, mindre eller inte samarbetar med arrangörsledet). Se bild 2 i presentation. Något som visar att arrangörernas relation till den regionala nivån är svag, är er redovisning av era intäkter under ett år (redovisning av det statliga arrangörsstödet). Se bild 3 och 4 i presentationen (Svensk Jazz och RFoD).

2 När vi i förväg frågat de regionala institutionerna om samarbetet med er arrangörer har vi fått dessa svar: Se bild 5 i presentationen. Hur ser ni att det är idag hos er? Har ni stöd, samarbete, dialog med den regionala nivån? Öppet samtal. Umeå (Norrbotten, Västerbotten) Subventionerade konsertproduktioner finns (folk), med initiativ och aktförslag från länsmusikproducent Samarbete med Norrbottensmusiken, NorrlandsOperan och Musik Västernorrland är värdefullt NorrlandsOperan vs. Region Västerbotten, Norrbottensmusiken vs. Norrbottens Läns Landsting (länsmusiken producerar, subventionerar, samarbetar men landstinget sitter på rena projektmedel - kunskap saknas om detta) Länsmusikinstitutionerna samarrangerar med kommunerna i länen Jazz - Skellefteå och Piteå (ibland Umeå) hakar gärna på Musik Västernorrlands produktioner Piteå skriver kontrakt med Norrbottensmusiken för 2 st Norrbotten Big Band- konserter per år Umeå Jazzstudio har samarbete med både lokala och länsmusiken, går själva in med lokalsubventioneringar för andra aktörer i staden. Finns coachning att få angående projektansökan och formulering hos NLL/Region V? För regionala stöd krävs samordning av flera arrangörer Formera sig inom länet för att komma åt de regionala kulturmedlen (ansvaret hos riksförbunden?) Eftersöks: Hur och var man ansöker om regionala medel - lättläst info för arrangörer. Lathund för bidragsansökan inom regionen? Gå in på hemsidorna för respektive region för att läsa på om stöden Belysa avsaknaden av kontakt mellan regionstöd och ideella föreningar? Kulturpolitisk påverkan. TILL NÄSTA GÅNG: Bokningsmöte i februari Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten (jazz) - boka snarast. Göteborg (Västra Götalandsregionen) Den regionala strukturen känns väldigt rörig. Kan riksförbundet göra en karta över de olika regionala strukturerna i Sverige vilka ska/kan vi som arrangörer vända oss till? Vi behöver samla arrangörerna i regionen och gemensamt uppvakta och påverka regionens instanser (och kanske också skapa rabatter för annonser) WestCoast Jazz Umbrella är på g. Lathund för hur vi kan samla oss regionalt? Kan Riksförbundet skapa en sådan? Seminarium om Sveriges kulturpolitiska karta i sin helhet på Jazzriksdagen? Malmö (Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg) Den regionala kulturnämnden (Region Skåne) behöver få veta att det finns fria musikarrangörer. Hur ser den regionala kartan ut? Vilka intressenter finns det? Blandade kunskaper bland arrangörer om hur det ser ut. Hallands jazzklubbar går ihop och bestämmer grupper ihop och sedan tar Kultur i Halland och subventionerar och skriver kontrakt med vissa av musikerna. Tips när man går till Musik i Syd: Vad är det ni som arrangörer vill göra? Se till att hitta rätt producent. Genre? barn och ungdom? Vilken kommun?

3 Deltagarna saknar kommunikation från Musik i Syd, om hur de jobbar. Idag har bara vissa av arrangörerna kontakt med producenter från Musik i Syd. Örebro (Värmland, Örebro, Gävleborg, Dalarna) I Värmland finns ingen kontinuerlig kontakt med Wermland Opera. Carlstad Jazz samarbetar med sinfoniettan för första gången i höst, då Isabella Lundgren är gästartist. Kulturutvecklare Marie Persson berättar att Region Värmland delar ut stöd till regionalt relevanta projekt. Och att de saknar ansökningar från musikområdet. I Örebro har samarbetet sett bättre ut förr, men kontakt finns med en producent på regionen. Producenten Michael Müller på Kulturutveckling Gävleborg berättar att de subventionerar konserter i båda genrerna och brukar ibland även samarbeta med Dalarna och andra regioner. En regional sammanslutning finns i Gävleborg på folk/världs- sidan. Som dessutom söker statliga medel via RFoD tillsammans. Detta borde kunna söka regionala medel från landstinget också. I Dalarna finns ett nätverk tillika organisation inom jazzsidan, Jazz i Dalarna, som söker och får regionala medel för ungdomsarbete från landstinget/regionen. Inget samarbete finns med Musik i Dalarna. Eskilstuna (Sörmland, Västmanland, Östergötland) Ingen region är ännu skapad i denna del av Sverige. Här återfinns därför landsting och regionala institutioner (Scenkonst Sörmland, Västmanlandsmusiken och Östgötamusiken). Ingen av arrangörerna har stöd från landstinget. Dock finns konsertsamarbete mellan klubben i Västerås och Västmanlandsmusiken i form av t ex lokalsubvention och administrativ hjälp. Och mellan Scenkonst Sörmland och nätverket/organisationen Jazz i Sörmland. I Östergötland finns inget samarbete inlett mellan jazzklubbarna. Går det att tänka ett nätverk över länsgränserna här? Såsom i Malmö? Torshälla finska förening driver en festival med regionalt stöd. Uppsala (Uppsala, Stockholm) Arrangörerna i Uppsala län har ingen kontakt med regionen. Lars Wall, Enköpings Musikklubb driver ett förnämligt påverkansarbete för att en musikkonsulent ska anställas inom regionen. Bredvid konsulenterna som redan finns för dans-, teater- och filmområdet. Klubbar utanför Uppsala kan boka Musik i Uppland- produktioner med anställda gruppen Trio X till subventionerat pris. Arrangörerna i Stockholms län har skapat nätverket Jazz i Stockholm, som får stöd av landstinget. Här finns dock ingen kontakt med länsmusiken i Stockholm. Dessa borde väl få en påhälsning med information om hur det fungerar i andra regioner? En öppen handbok för att arbeta med publikutveckling Under denna rubrik presenterade vi en rykande färsk handbok i publikutveckling. Se gärna filmen om handboken, presenterad av Sofia Joons, verksamhetsledare på RFoD, som förklarar det mesta: Vill din förening starta en cirkel nu på direkten? Skicka ett mail till publikenifokus@rfod.se Här finns en direktlänk till handboken:

4 Nationella turnéstrukturer Tre parter kan under nästa år få i uppgift av Staten Musikverk att utveckla former som främjar nationella turnéstrukturer. De tre parterna är MAIS (Musikarrangörer i Samverkan, där bl a Svensk Jazz och RFoD ingår), Musikcentrum Riks och länsmusikorganisationerna (Regional Musik i Sverige). Se bild 5 i presentationen. Det är inte klart att det blir ett uppdrag ännu, myndigheten inväntar budgeten för nästa år. Detta är något som ska utformas under i nära samarbete med musiklivet. I detta läge kan vi inte göra annat än att sprida infon om att detta kan vara på gång. Vi lovar att berätta så fort något mer händer. Vi vill också fråga er om och i så fall hur ni samarbetar arrangörer emellan idag. Och om ni har några önskningar kring hur det borde fungera. Öppet samtal: Umeå Konkreta bokningsmöten över regionsgränserna efterfrågas inför kommande säsong Turnékoordinering Samordning av bokningar (få en konsert att växa till en turné) Utbyte av musikakter - breddning av publik - kunskapshöjning hos arrangörerna (fb/mail idag) Olika arrangörer har olika framförhållning inför bokning Anpassa nya strukturer till arrangörernas bild av hur de vill jobba Professionalisera arrangörsledet ekonomiskt Redovisning och bokföring Medvetandegöra arrangörer om hur en kan skriva in producentarvode i ansökan Utveckling av samarbete mellan olika aktörer (t.ex. mellan förening och länsmusikorganisation). Härnösand (Västernorrlands jazzklubbar) Ett fungerande bokningssamarbete finns här. Vi träffar tillsammans länsmusikproducenten på Musik Västernorrland (Fredrik Norén) tidigt på våren och tillsammans bestämmer vi vilka grupper som de ska subventionera. I september sker sedan ett bokningsmöte klubbarna emellan (ca 5 st), där målet är att skapa så många samarbeten som möjligt. Ansvaret för den praktiska samordningen för de band som gemensamt väljs ut, delas upp mellan klubbarna. Höstmötet utgår från att fylla tabellen på whiteboarden, där klubbarna är i kolumner och banden på rader. En avgörande fakta är att klubbarna har anpassat sina konsertdagar för att passa varandra. En har tisdag, en onsdag, en torsdag och så vidare. Som minst samarbetar två klubbar, som mest hela nio stycken, då andra regioners klubbar väljer att haka på. Önskas: Kommunikation med de professionella klubbarna om internationella bokningar på g, så att dessa kanske kan spridas till andra delar av landet när de ändå är här. Göteborg Turnésamarbete i praktiken sker genom att man ringer till de man känner, t ex Jazz i Lerum och Vänersborgs Musikförening emellan.

5 Skulle gärna se en mer formell struktur för turnésamarbete. Idén om en sluten grupp på facebook för jazzklubbarnas bokningsansvariga låter bra. Malmö Hur fortsätter vi kommunicera kring turnésamarbeten? Enades om att starta en facebookgrupp per genre för att diskutera framtida turnésamarbeten. Spana också in som är under utveckling. ÖVRIGT Härnösand Arrangörerna vill själva kunna redovisa vilka band som de ser som professionella respektive amatörer. Malmö Önskemål om ny tredagarskurs i publikutveckling. Kan filmen från Sofia Joons mailas ut? Se ovan. Göteborg Angående Kulturrådet direktiv om 40/60- jämställdhetsfrågan. 25 % är ett rimligt första mål att sträva emot. Hur kan vi nå mer privata medel? Qlaez Wennberg, Jazz i Lerum har lyckats bra. Både privata och offentliga medel behövs. Dessa utesluter inte varandra. Från riksförbunden Kulturrådet kräver information om tillgänglighet på er hemsida senast i slutet av 2016 Se de två sista bilderna i presentationen! Ni som inte har egen lokal: punktlistan i texten (på bilden i presentationen) är ett exempel på vad som ska tas med. Målet är att ni ska berätta vad som finns och vad som inte finns när det gäller t ex trappor, hörselslingor etc. för publiken, så att alla ska veta vad de kan förvänta sig på plats Ni som har egen lokal: Enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas (kontrasttejp på trappsteg och liknande) svårhjälpta hinder behöver inte avhjälpas. Det går alltså att fortsätta t ex ha konserten i en källare med en smal trappa, men ni behöver i så fall berätta detta tydligt på hemsidan, så publiken vet det. Kulturrådets direktiv gällande jämställdhet Svensk Jazz gav medlemmarna information om vad som hänt efter att Kulturrådets direktiv om jämställdhet och statistik kom med beslutet i februari I direktivet stod att riksförbund som vidarefördelade medel till arrangörsverksamhet som inte nådde upp till 40% av det underrepresenterade könet på scenen, skulle lämna in en plan för hur detta i framtiden ska uppnås. Svensk Jazz har sedan beslutet kom haft en dialog med Kulturrådet, där vi uppfattat att de har förståelse för vårt musikfält. De ser dock att vi till skillnad från andra genrer inte har rört oss en millimeter åt rätt håll under de närmaste åren. Svensk Jazz siktar, i vår inlämnade plan till Kulturrådet, på att nå upp till 25 % kvinnor alla arrangörer tillsammans i genomsnitt under hela året Och detta har vi förstått att Kulturrådet skulle tycka vara ett steg i rätt riktning. När vi ser hur vi lyckas med målsättningen för 2015, så går vi vidare med en mer långsiktig plan.

6 I vår plan redogör vi också för att vi ser många fler parter som behöver samverka på detta område. Arrangörsledet ska dra sitt strå till stacken och visa förebilder på jazzscenerna, men vi kan inte göra allt! Andra viktiga parter här är skolorna, musikerna (som bildar banden) och musikinstitutionerna (länsmusik och konserthus har idag inte samma hårda krav på sig). Vi har också framfört till Kulturrådet att vi önskar lämna kompletterande statistik över om det är en man eller kvinna som leder bandet, då detta ger en kvalitativ mätning av jämställdhet. Att bara räkna huvuden räcker inte. Och vi har även påtalat problemet med storbandsgenren, där det ofta handlar om anställda musiker, som av tradition oftast är män. ÖVRIG INFO: Örebro, Västmanland, Sörmland och Uppsala kallar till gemensamt Kulturting 2016 Den 9-10 mars 2016 arrangeras Kulturting för tionde året i rad års Kulturting hålls på Musikhögskolan i Örebro. Boka in datumen redan nu! Mer information kommer under året. Värdar för Kulturtinget är Region Örebro län, Landstinget Västmanland, Landstinget Sörmland och Landstinget Uppsala län. Läs mer här: utveckling/kultur/kulturting/ Utvärdering och lärdomar till kommande möten Här nedan har vi valt att publicera all utvärdering vi fått in från er. Som ni ser, har vi på detta sätt kunnat rätta till och förädlat programmet från ett möte till ett annat det är säkert därför som åsikterna svänger lite från möte till möte. Stort tack för hjälpen - vi har lärt oss jättemycket av era utvärderingar! Här följer några av våra insikter: o Dessa träffar känns viktiga och något vi borde försöka anordna årligen. o Vi behöver tydligare kommunicera omöjligheten i att som litet riksförbund ha koll på alla 22 regionsstrukturer i Sverige. Dock har dessa möten lärt oss mycket och i Örebro (träff nummer 4) hade vi gjort en första karta över hur det brukar vara strukturerat regionalt (se presentationen). o Vid en nästa omgång av träffar behöver vi nog sätta ett minsta deltagarantal som villkor för att riksförbundet/n ska komma. Detta för att medlemmar som kommer till ett för glest besökt forum tenderar att bli besvikna. o Vi kan inte berätta allt samtidigt agendan blev, oavsett hur vi planerade, något för tung. Mer tid för nätverkande och samtal i mindre grupper (om helgruppen är stor) o Huruvida det var bra att ses genreöverskridande eller inte här delades åsikterna. o Vi bör skapa en tydlig checklista, så att vi inte missar någonting - allt från pennor till hissar, från tekniska förutsättningar till olika dryckesalternativ.

7 Detta var bra: UMEÅ Träffa andra arrangörer Info om arrangörshandboken Högt i tak, bra debattklimat! Bra planerat Jättebra presentation om publikutveckling Att vi kan samlas och diskutera arrangörers villkor Nyfiken på arr- handbok Regionala perspektiv Filosofiskt resonemang om svenska ideella föreningars villkor Övningen med handboken Lagom stor grupp så alla kan prata Fick med alla i diskussionerna! Öppna frågeställningar = välkomnande Tydligt upplägg Intitiativet till att mötas, arrangörer emellan Bra upplägg med ett schema Bra ledning av mötet, sammanfattning Bra med nätverksdiskussioner Bra exempel på publikanalys GÖTEBORG Olika teman Exempel på marknadsföring Övningen från handboken Informationsrik, bra kunskap Bra socialt Bra diskussioner Engagerat och energifyllt Viktiga frågor Kul att träffa andra möjlighet till samarbete Informativt Strukturerat God mötesordning Noggrann och bra info om hur ni jobbar och vill jobba i framtiden Lagom längd på dagen Att vi var både från Stallet och svensk Jazz, intressant med folk från annan genre i samma situation Mycket bra info om alla institutioner Hur vi utvecklar publiktillströmning Tydligt Effektiv info Klargjorda frågetecken MALMÖ Erfarna arrangörer Möjligheter att utvecklas Skapat nya nätverk Bra att träffas, knyter kontakter Bra info om Stallet Funkade bra med flera genrer samtidigt Intressanta ämnen generellt Bra lokal/fika/uppstyrt Peters talhastighet och hörbart Kontaktskapande Inspirerande Bra uppslutning Bra med exempel från verkligheten tips för att synas som arrangör. Högt i tak bra moderatorer/ledare Tillåtande miljö ingen fråga är dum Mycket informativt bra med stalletreklamen och Detta kan förbättras: Att inte Västernorrland o Ångermanland var representerade. Norrbotten ovanför Piteå borde ha varit närvarande Dålig tidshållning Lite dålig struktur (hoppade mellan punkterna) Hade varit bra med två mingelpauser om mötet ska vara i fyra timmar Att Västernorrland inte kom (SJ bör utveckla intern kommunikation) Kanske för många stora frågor Info om Stallet ej nödvändig Möjligen lite omständliga presentationer Kaffemuggarna utan öron! Tidsram Utgår ibland ifrån att deltagare känner till t ex organisationer. Västernorrland till nästa gång! Dålig representation från regionen och folk och världsmusiken Schemat för mötet fungerade inte Få deltagare Fikat Tiden Lokalen Tidsbrist trots långt möte Lite rörigt Synd att vi var så få Kunde haft lite mer varierande inte bara sitta still Lite för långt kanske Lite tydlighet i VAD vi ska prata om, svävade lätt iväg Inget te på fikat Mycket information Kunde vi skrida till handling under ett sådant här möte? Skapa och bestämma nya strukturer/facebookgrupper för att komma vidare? Lätt att fastna i gammalt tjat Lite för lite dokumentation Första frågan vad vi tycker om organisationen på lokal nivå var för långt Mer tid åt mindre grupper och samtal För kort tid Lärt känna deltagarna innan För kort om tid Mer genretid Tala längre om regional nivå Mer tid för genregrupper Lokalen krävde speciell öppning till hissen Talhastigheten generellt för hög: minst två hörselskadade i publiken som också vill bli nådda. Saknas en runda där varje enhet berättar om möjliga samarbeten och vilja att samarbeta mm. Saknas mindre, nyare arrangörer! Yngre arrangörer mer mångfald Liten incheckning/presentation Innan mötet Utnyttja gruppens dynamik dela in i smågrupper och ta frågorna. Sedan presentera i helgrupp. För KORT! Vill ha mer <3

8 publikutvecklingshandbok Att träffen blev av och att det blev bra uppslutning Bra med genrebredd Bra med info och uppdatering Att det arrangerats ett sånt här möte Kul att få vara i fina lokaler Bra med korta Stallet- presentationen Quizen (övningen ur handboken) en bra teaser för studiecirkeln Bra modererat! Att se och möta andra arrangörer inför ev. samarbeten och inspiration Kul och bra att det inte bara var den egna genren. Att öppna vyerna för att man ser sig själv bättre. Bra med info uppifrån och att bli sedd uppifrån. Vi är många som arbetar gratis och mår bra av uppskattning J Att mötet blev av Bra lokal Början till kontakter/samverkan Bra diskussion om regionala kulturorganisationen Bra idéer om att nå publiken Bra med den bredare samlingen (folkmusik och jazz) Intressant att höra från andra Intressant föredrag Kul och bra diskussionen Info om regionen Ev. samarbete mellan klubbar Bra struktur, ordning Bra ordförandeskap Intressanta ämnen Genreöverskridande! Kontakter Idéer Att vi träffas Genreöverskridande Bra initiativ Bra idéer Bra Stallet- presentation Att träffas Att alla har samma typ av problem ÖREBRO Trevlig stämning Informativt, matnyttigt Erfarenhetsutbyte! Karin och Magnus pålästa, kunniga och professionella i mötet med regionala representanterna Transparens när det gäller hur långt SJ har kommit i olika frågor ger bra grund för samarbete och kommunikation Lärorikt Kul Intressant Bra initiativ Nya ansikten/kontaktytor Viktigt att få en genomgång av saker och ting Bra att träffas tillsammans, klubbar Bra att träffa svensk Jazz Bra att samlas några timmar m fikat Bra initiativ till att komma ut i landet. Välkomna tillbaka Bra aktuella frågor Kontakter Info om regionalt stöd Pengastöd Trevligt Delegationen var dåligt pålästa om de regionala förutsättningarna. Behöver bli bättre för ökat förtroende. Dåligt att lyfta Stallet som ett exempel. Ideella arrangörer borde ha lyfts istället. Flera arrangörer borde ha bjudits in. Allmänt dålig info om träffen. Faktiskt ganska pinsamt. Finns många arrangörer som inte knutna till Riksförbunden. Ser fram emot fortsättningen! För lite tid till genresnack gemensamma bokningar etc. Svårt att hitta var/hur man anmäler sig till träffen Jättesynd att ingen representant för MiS var med Förslag: Tid att byta erfarenheter kring att vara arrangör (kontrakt, STIM, försäkring, publikarbete etc) Deltagarlista på förhand för att främja samåkning Kul se ny fin miljö, men just denna var inte bra. Belysning, personal, att hitta rätt etc. Saknade vatten i pausen Hetrogen församling Många frågor på kort tid Olika deltagare från olika regioner har olika behov/förutsättningar = risk för generaliseringar Att Musik i Syd och Kultur i Halland inte var med För lite om vår gemensamma ändamål MUSIK!! Svårt att hitta lokalen Lite för stora regioner i inbjudan. Jag tror inte jag hade åkt till Eskilstuna från Linköping Hade varit intressant med någon från regionsnivå. Rörigt tidvis Separera jazz från folkmusik Inget vatten Tid, lite för kort Regionkarta Teknik Mer påläst om den regionala strukturen Utrymme för samtal mellan deltagarna Inga representanter från Musik i Syd Dålig kunskap om regioner, research Kunde mottagit önskemålen innan och lagt upp mötet utifrån frågeställningarna. Vi har olika utgångspunkt, vill ha jazzproblem för sig. Mer central lokal i området Mer musikdiskussioner Ännu mer hur gör de andra? Kanske presentation av ngn klubbs verksamhet med ingående (förberett) Bättre taluppfattbarhet i lokalen Inget Papper och penna Kommer inte på något just nu Synd att fler klubbar inte tog tillfället i akt Tidpunkten kunde vara bättre, fredag eftermiddag Inga papper eller pennor Kommer inte på

9 Lärorikt Goa mackor Nya bekanta Mycket god info Viktigt för regionerna Allt bra! Angelägna frågor Bra information Bra diskussioner ESKILSTUNA Bra övningar Bra diskussioner Bra info från RFoD och Svensk Jazz Trevligt att träffas, rent allmänt och inte minst med repr från RFoD Informationsrikt Bra att få huvuden på centralbyråkrater Nätverka Information Intresse att lära Att träffas överhuvudtaget RFoDs närvaro Programmet Bra info Bra att träffa andra Bra nya idéer Riktigt bra om genusfrågan Bra att träffa er och ordf. Bra med turnésamarb. UPPSALA Bra info om jämställdhet, musiklivets organisation, visning av konserthuset Träffas fysiskt! Information från Stockholm Lenas rundvandring Att vi var en lagom stor grupp Bra föredragning av agendan Bra guidad rundtur i huset Informativt Kontakt med andra klubbar Uppsala konserthus Fler borde ha kommit Lite svårt att identifiera sig med en del av klubbaktivitetsbeskrivningen Kändes lite knappt med tiden på slutet lördag Lokal Balans mellan ärenden Att inte fler föreningar kom hit Tiden något kort. Nån timme till! Inget dåligt För mycket om alla bidrag Vore skönt med bara jazzperspektiv Mer om andra vägar att nå närvaro och status för jazzen. För få jazzklubbar där Jobbigt med söndagseftermiddag utan lunch För litet tid För få klubbar Svara på frågor Mötet i Uppsala

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013

Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 Hörring 2014-04-15 Uppföljningsmöte efter Demokratidag 2013 I Mora kommun har man beslutat att ge barn och ungdomar kanaler för reellt inflytande. Ett av dessa forum för inflytande är den årligt återkommande

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Maximera er försäljning

Maximera er försäljning Material Sida 1 av 7 Försäljning Försäljning av olika typer av produkter eller tjänster är ett utmärkt sätt för elevkårer att få in mer pengar. Ni kan sälja allt från biljetter till en fest till profilmaterial

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Sammanställd av Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare, KLYS, och Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS. 1 Mötesplatsen för fjärde gången störst

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken? 10 svar Visa alla svar Publicera analyser alexmhirschi@gmail.com Redigera detta formulär Sammanfattning Hur intressant var Palle Storms föreläsning? 5 7 70 % Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur. Datum: 151014

Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur. Datum: 151014 Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur Datum: 151014 Svar från 56 deltagare av 90 Vad är din bedömning? Vad var din bedömning om Lokalerna? betyg

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

JER.NET NR 4 AUGUSTI 2013

JER.NET NR 4 AUGUSTI 2013 DIGITALA NYHETER FÖR UPPSALAS HOJFOLK JER.NET NR 4 AUGUSTI 2013 ÄNNU EN ÖAMCK-DAG PÅ RÖRKEN Det finns några tillfällen per år när det bara är ÖAMCK-medlemmar på gokartbanan och det inte är kursverksamhet.

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera

Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera den 6 februari 2016 320 Totalt antal svar Skapad: den 25 januari 2016 Fullständiga svar: 304 Q1: Bakgrundsfråga till dig som svarar

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014:

Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014: Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014: Närvarande: Ankie Rauséus (LBR), Ewa Overmeer (LBR), Anne Helgesson (LBR), Annelie Jansson (Sensus), Lena Thorin Pettersson (ABF), Tomas Hjort

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost

Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost Barnkraft/Aladdin Ett FHM-projekt i samverkan mellan Danderyds kommun och FoU Nordost Lotta Berg Eklundh forskningsledare Cristina Sohl Stjernberg - projektledare Bakgrund Kajsa Askesjö och Cristina Sohl

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 EL-konferens 21-22/10 på Mälardalens högskola Pia Lindberg, akadmichef UKK, MDH Intressant historielektion som sätter in EL i ett perspektiv som ger inspiration

Läs mer

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch.

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Årskurs 8-9 Trampolinen Yrkeslivet Det ska vara lätt att hitta rätt

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2016! Datum: 14-15 maj 2016 Plats: Hotell Scandic, Karlskrona Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014

Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014 Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014 Dokumentation från World Cafésamtalen World Café: Bordssamtal 1-4 Omgång 1: Tankar och reflektioner om grundidén om

Läs mer

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 Britt-Inger Bårman strateg, regional utveckling ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012 Bakgrund Syftet med den gemensamma satsningen i Almedalen var att för tredje

Läs mer

T E C K E N P O S T E N

T E C K E N P O S T E N Teckenspråksforum T E C K E N P O S T E N M A R S 2 0 1 6 S A M H Ä L L S I N F O R M A T I O N G Ö T E B O R G F E M T E F I N A S T E S T O R S T A D E N I E U R O P A Hyr cykel med Styr & Ställ, besök

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster 5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster Hejsan! Ordföranden har ordet Så har vi nu klarat av årets tävling, 4-klubbs. Vi hade strålande väder och tävlingen flöt på riktigt bra

Läs mer

Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN

Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN 12-18 mars 2012 Måndag 12 mars Tisdag 13 mars Invigning! En SuePer show full med rörelse, dans, teater och musik. Härliga sånger med Särskolekören. Vernissage

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND

SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND Med 35 års erfarenhet och verksamhet i danslivet har vi länge varit bekymrade över utvecklingen inom danskonsten i Göteborg. Danskonsten i Göteborg

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Vår nya ordförande jorun olsson

Vår nya ordförande jorun olsson Jämtland/Härjedalens spelmansförbund MEDLEMSBLAD MAJ 2015 hemsida: www.spelmansforbundet.se epost: info@spelmansforbundet.se Vår nya ordförande jorun olsson jämtstämman 12-14 juni Hej från Jorun! Det rör

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning

- 1 - Projektbeskrivning Delade fioler. Sammanfattning - 1 - Sammanfattning Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 BEATMEET är en kreativ mötesplats för musiker. Kom till Beatmeet som du är, lämna Beatmeet med egen merch, egna artistfoton och massor av musikaliska

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 2(5) DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer ordförande, sekreterare, justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Ingen blåser mig! Vi hoppas att denna guide kan hjälpa dig som vill anordna en Upptäckardag i din stad!

Ingen blåser mig! Vi hoppas att denna guide kan hjälpa dig som vill anordna en Upptäckardag i din stad! Ingen blåser mig! Under 2012-2014 har Sveriges Konsumenter med stöd av Allmänna arvsfonden genomfört projektet Ingen blåser mig! Vi ville bland annat ta fram bra och roliga metoder att engagera och lära

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Inledning Ideell kulturallians är inte utpekad som remissinstans

Läs mer