SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND"

Transkript

1 SATSA PÅ DANSKONSTENS UTVECKLING I GÖTEBORG BAKGRUND Med 35 års erfarenhet och verksamhet i danslivet har vi länge varit bekymrade över utvecklingen inom danskonsten i Göteborg. Danskonsten i Göteborg har varit oerhört vital, stuckit ut, rört sig utanför de trender som varit så starka i t ex Stockholm och Europa. I Göteborg finns en tradition av självständighet och nyskapande. Idag ställer vi oss dock frågande till vad vi ser - visst har en del nya initiativ skett, nya scener och nya koreografer har tillkommit, men andra fallit ifrån de senaste åren. Vi upplever att det trots allt finns ett visst konstnärligt tomrum. Orsakerna är såväl ekonomiska som konstnärliga. Det räcker inte med att en ny kommer till när någon slutar. Det räcker inte att någon gör en liten installation på dansens dag eller i samband med Göteborgskalaset. Om konstformen skall lyfta krävs ett annat grundkoncept. Det har hänt så lite med dem som redan varit aktiva i femton-tjugo år i liten skala. Hur skall de komma vidare och utvecklas. OMVÄRLDSANALYS Göteborgs Kommun var tidigt engagerad för att stötta danslivet i sta n; vi har alltid försvarat stadens insats eftersom man under många år var den kommun som satsade mest på dansen. Andra har nu hunnit i kapp. Stockholm satsar nu på en årlig dansfestival där institutioner, fria aktörer, konsthallar o andra ingår. Stockholms Kommun har gett Kenneth Kvarnström ett eget kompani och scen med bas på Stadsteatern-Kulturhuset. De koreografer i huvudstaden som uppbär stöd från Kulturrådet har betydligt högre anslag än någon från Västsverige. I Skåne satsas också stort på dansen både från Malmö kommun och Region Skåne. Även i Norrland sker en rad expansiva satsningar där Norrdans är etablerad, NorrlandsOperan experimenterar och utvecklar verksamheten, Dans i Nord med Piteå kommun och Norrbottens läns landsting spelar en betydande roll. I Göteborg (Västra Götaland) saknas rena produktionsstöd från Regionen. Man har helt satsat på arrangörssidan och grupper från Stockholm turnerar i större grad i regionen än göteborgsbaserade koreografer. Regionteater Väst konkurrerar ut utominstitutionella utövare i Göteborg genom subventionerade föreställningar och fördelaktiga grundavtal med kommunerna i regionen.

2 Göteborgs Dans & teaterfestival har ibland varit inspirerande och gett publiken mersmak, men har inte förmått integrera det professionella danslivet I Göteborg. Göteborgs kommun satsar mer idag på dansen än man gjort tidigare, men samtliga koreografer/dansgrupper ligger långt efter de fria teatergrupperna och nya aktörer har svårt att etablera sig. Välvilligt stöd till nya dansinitiativ är mer att se som konstnärlig uppmuntran än ett reellt stöd för produktioner. Göteborgsbaserade koreografer har som sagt bara en bråkdel i anslag från Kulturrådet jämfört med det som ges till stockholmsbaserade grupper. Det är ett strukturellt problem, en politisk markering. Ur vår synvinkel, som producenter / skapare av dans, har vi nu kommit så långt man kan komma med nuvarande strukturer och nivåer på anslag. För vår del är det inte idéer och visioner som saknas utan resurser helt enkelt. Trots dessa "yttre" problem anser vi att det är dags att blicka åt ett annat håll - inte klaga på andra. Det är bara Göteborgs Kommun, som kan göra något åt saken. Låt oss skapa en egen Dansvision för Göteborg. Låt oss i ett slag - genom strategiska och märkbara satsningar på dansen som konstform - ge ny impuls och energi åt danslivet i sta n. Vårt eget arbete, våra egna initiativ är avgörande! När vi startade 24kvadrat - Sveriges minsta dansscen (2002) fick det stort genomslag - så kunde man också göra - intimiteten, salongsliknande initiativ är idag en spridd genre i hela danslivet - det smittade av sig. Med satsningen på 3:e våningen formulerade vi en vision om långsiktighet och längre spelperioder - något som sedan också snabbt fick fotfäste inom dansfältet - nu görs sådana satsningar bl a i huvudstaden. Vi skall här försöka ringa in några viktiga problemområden och föreslå konkreta lösningar. LÄNGRE SPELPERIODER GER ÖKAD PUBLIK OCH FÖRJUPAR KVALITEN Alla fria teatergrupper spelar säsongsvis d v s man har en repertoar, som man arbetar på att sälja till publiken, man spelar vecka efter vecka. Hur ser det ut på dansområdet? De flesta vuxenproduktioner spelas 2-3 gånger med lite tur kan enstaka gå på turné och få ett lite förlängt liv. Sedan måste man försöka satsa på en ny produktion.

3 Då skulle man kunna säga att det beror på att publiken saknas, inte räcker till. Ja, men man skulle lika gärna kunna säga att det finns för få tillfällen för publiken att upptäcka dansen. -Vi menar att det krävs längre spelperioder för fler dansföreställningar, så att publiken kan börja tala om föreställningarna istället för att upptäcka att chansen försvann förra veckan. Chansen att nå en större publik skulle öka, chansen att nå större intäkter likaså. Det skulle vara kostnadseffektivt med tanke på allt som satsas på att ta fram en produktion, som sedan kanske bara spelas ett fåtal gånger. Detta är ett långsamt och kostsamt arbete, att spela vecka efter vecka kostar mycket i gager. Men det är ändå effektivare med tanke på allt arbete som lagts ner i produktionen. - Vi menar också att längre spelperioder fördjupar kvalitén i danskonsten, föreställningen mognar konstnärligt, dansarna utvecklas i sitt möte med publiken. Skulle Operan spela färre antal föreställningar uppstår samma problem där. Bättre med fler föreställningar för en mindre salong än få för en stor. Gästspel kan naturligtvis inte ges på samma sätt. FLER STÖRRE PRODUKTIONER, REPERTOAR OCH REPETITIONSPERIODER - Vi menar också att publiken måste få chansen att också se större dansproduktioner med fler dansare på scenen - föreställningar med större komplexitet och mångfaldiga uttryck. Idag produceras mängder av soloföreställningar eller duetter, inte bara av konstnärliga skäl utan också av ekonomiska. Ett fåtal koreografer i Göteborg producerar idag större verk på regelbunden bas. Det skulle gynna konkurrenskraften i ett nationellt och internationellt perspektiv om fler fick möjlighet att gå upp i format. Samtidigt innebär dessa större verk ett stort problem med nuvarande produktionsformer. Dansarna är idag frilansare, de tvingas hoppa mellan en rad olika tillfälliga arbetstillfällen, lärarjobb och andra sätt att försörja sig. Att sätta ihop ett repetitionsschema med sex dansare inför en produktion eller ens hitta en hel månad för gemensamma repetitioner är ibland nästan omöjligt. Vi har ändå hållit ut och genom åren konsekvent arbetat med dansare från närområdet för att gynna etableringen av ett lokalt dansliv. Det finns idag ett fåtal koreografer, som har en större repertoar att erbjuda ( Gun Lund har verk sedan 1989 vilka hon relativt lätt kan sätta i stånd, sälja eller spela igen på den egna scenen, på barnområdet finns t ex Embla )

4 Längre sammanhållna repetitionsperioder är något alla koreografer uttrycker som önskemål! Det gynnar kvalitet, utveckling och konkurrenskraft. Vi har länge påpekat dessa problem och också försökt att själva ta stegen mot lösningen - målsättningen på vår egen scen 3:e våningen har varit just längre spelperioder för de koreografer som är associerade med scenen. ( Gun Lunds Neither spelades 25 gånger, Transmission har än så länge spelats 20 gånger, Olof Perssons Me - every body version 1 o 2 tillsammans 22 gånger.) För Olof Perssons del har det t ex resulterat i att han etablerat sig för verksamhetsbidrag från Kulturrådet och store stöd från Konstnärsnämnden. Det visar att vi är på rätt väg. FÖRSLAGET - EN DANSKOMPANI KNUTET TILL 3:E VÅNINGEN Vi vill få till stånd en modell med längre anställningar i ett danskompani. Vi vill anställa 6 dansare under (4) - 6 månader per år. Vi vill skapa en bättre kontinuitet och råda bot på alltför korta repetitionstider Vi vill kunna planera både för längre spelperioder och repertoarverksamhet. Vi kopplar detta till en redan existerande liten konstnärlig och administrativ kärna, verksam på helårsbasis. Att bygga upp en ny organisation skulle dränera kraft, vi vill utnyttja en fungerande konstnärlig och administrativ struktur. Vi har redan idag tillgång till en grupp på 6-8 dansare som vi arbetar med regelbundet men mycket utspritt, där mycket kraft går åt till att hitta gemensamma tider för alla att repetera samtidigt. Vi får ibland ta till såväl kvällar som helger. Vi har tillgång till såväl studio som scen för daglig träning och längre arbetsperioder. Vi har tillgång till en scen där vi bestämmer repertoaren och kan arbeta med längre spelperioder. Kring scenen och organisationen finns idag flera koreografer, som kan använda sig av samma dansare, vilket innebär en mångfald i uttrycken. Detta kompani innebär därför också att man kan - låta flera koreografer få tillgång till gruppen

5 - låta några av dansarna, som har koreografisk erfarenhet, testa och växa (jfr Operans workshops) - låta en ny ung generation koreografer få pröva sina förmågor med erfarna professionella dansare - kontinuitet - en fast grupp för koreografen att arbeta med - en mer sammanhållen grupp dansare, som kan utvecklas tillsammans - längre repetitions och spelperioder - fördjupad kvalitet - möjlighet för större produktioner - nya publikgrupper kan nås Kort sagt vi har unika möjligheter att utveckla och husera detta kompani på 3:e våningen. TRYGGHET, EFFEKTIVITET, UTVECKLING Så skulle projektet också kunna beskrivas för dansarna. Det blir fler dansjobb i Göteborg. Dansare kan stanna i Göteborg. Den utvidgade ekonomiska ram vi föreslår går uteslutande till löner och förbättrade anställningsvillkor för dansarna. Minskat behov av andra korttidsjobb och inte minst A-kassan. Fler dansare kan satsa på att utveckla sin professionalitet. Det kan vara en fördel för koreograf och dansare att arbeta parallellt med fler olika produktioner - kroppens minne förbättras, risken för skador minskar om olika rörelsebaser används under dagen. Det handlar om att bygga en utominstitutionell bas som med kraft kan utveckla danskonsten både konstnärligt och numerärt. KOSTNADER Kostnaderna för att åstadkomma detta motsvarar (2) - 3 helårsanställningar med avtalsenlig lön på ca :-/ månad. Detta motsvarar en totalkostnad på :-, men eftersom vi redan idag satsar :- på dansarlöner behövs ett tillskott på :- / år för att förverkliga detta projekt. Detta kompenserar för den strukturella skevheten i statliga bidrag och kommer sannolikt att påverka nivåerna på sikt. Tillsammans med redan existerande stöd innebär det att dessa pengar inte försvinner in i en allmän verksamhet utan enbart går till att utöka

6 anställningstiden för dansare. FÖRSLAG FÖR DANSUTVECKLINGEN SOM INTE BERÖR VÅR EGEN VERKSAMHET REPETIONSLOKALER / STUDIOS Dansbyråns studiolokal läggs nu ner, verksamheten kring studion har fyllt en viktig roll även om lokalerna i sig inte varit idealiska för större scenproduktioner. Vi själva kan i begränsad omfattning ta emot fler koreografer i våra lokaler - Studion finns för småproduktioner, men det kan vara svårt när t ex Art of Spectra behöver stora scenlokalen för sina repetitioner, det kräver ju att ingen utåtriktad verksamhet är på gång. Andra lokaler kan finnas, t ex i anslutning till Angeredsgymnasiet, som skapade dansstudios för gymnasielinjen en gång i tiden(?). Vi föreslår att kommunen går in med ett grundstöd för att täcka hyran för en väl anpassad repetitionslokal så att 3-4 koreografer gemensamt kan utnyttja lokalerna för längre repetitionsperioder. Låt etablerade grupper som t ex Art of Spectra tillsammans med andra intressenter organisera denna verksamhet. De utgör en god professionell bas för en sådan repetitionslokal. Kostnaden uppskattas till ca :- / år PRODUKTIONSMEDEL Förutom detta föreslår vi satsningar på utökat produktionsstöd, där en del avsätts för att ge ett par yngre koreografer möjlighet att ta språnget d v s utveckla en egen produktion på min. Istället för :- som är vanligt idag vore :- en rimlig nivå för att kunna anställa koreograf och dansare, inte bara för att hyra scen vilket stödet normalt räcker till. 2 st produktionsstöd kostar :-/ år Problemet är dock lika stort för flera av de lite äldre koreografer som idag inte får något produktions / verksamhetsstöd. Ett sådant stöd är avgörande för att fler på kort sikt skall kunna få också statliga verksamhetsstöd och på sikt höja nivån på bidragen till Västsverige. Vi föreslår 2 ytterligare verksamhetsstöd på :- samt :- för att utöka redan existerande verksamhetsbidrag till en fungerande professionell nivå.

7 TOTAL DANSSATSNING PÅ PRODUKTION, UTVECKLING OCH KONTINUITET Vårt förslag kostar kronor / år. Det kan tyckas mycket, men det finns så mycket att ta igen. Det kommer ganska snart att ge effekt såväl på regionala som statliga satsningar. Låt oss inte sprida det för tunt eller plocka "russinen" ur kakan - det behövs ett helhetsgrepp för att lyfta danslivet i Göteborg på samma sätt som det gjorts satsningar inom litteraturområdet med litteraturhus, nya litteraturpris och kommunens mångmiljonsatsningar på film. Gun Lund / Lars Persson mars 2014

HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND

HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND HYBRIDEN - ETT NYDANANDE DANSKOMPANI PÅ STABIL GRUND INLEDNING Hur skall danslivet i Västra Götaland lyftas till en ny nivå? Hur kan vi använda befintliga resurser och strukturer på ett effektivt och framåtriktat

Läs mer

Framställan. Presentation av Dansbyrån. Dansbyråns organisation

Framställan. Presentation av Dansbyrån. Dansbyråns organisation Verksamhetsplan 2010 2(6) Framställan Det finns många visioner för Göteborg och Västra Götaland Dansbyrån förverkligar en av dem. Dansbyrån delar mångas vision om att göra danskonsten till en mer etablerad

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013.

Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013. Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Verksamhetsplan 2013-02-14 Överförmyndarens uppdragsplan/ verksamhetsplan 2013 ÖFM-4/2013 2013.12 Uppdragsplanen/verksamhetsplanen fastställdes av överförmyndaren den 14 februari 2013. Kommunens övergripande

Läs mer

Dnr KUR 2014/3478 Dnr KN 2014/5271 ISBN: 978-91-978001-8-1

Dnr KUR 2014/3478 Dnr KN 2014/5271 ISBN: 978-91-978001-8-1 Konstnärsnämnden / Kulturrådet 2015 Dnr KUR 2014/3478 Dnr KN 2014/5271 ISBN: 978-91-978001-8-1 Konstnärsnämnden / Kulturrådet 2015 e-post: Info@Konstnarsnamnden.se Info@Kulturradet.se Grafisk form: Mu

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013

AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013 AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013 Blekinges första (oss veterligen) dansfestival gick av stapeln den 16 22 september 2013. Det var ett omtumlande, spännande och överraskande event för både

Läs mer

Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10. 101 Reykjavik. - en rapport om marknadsföring. (101 är postnumret för centrala Reykjavik)

Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10. 101 Reykjavik. - en rapport om marknadsföring. (101 är postnumret för centrala Reykjavik) Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10 101 Reykjavik - en rapport om marknadsföring (101 är postnumret för centrala Reykjavik) 1. Inledning sid. 3 2. Metod sid. 3 3. Bakgrund sid. 3 4. Syfte sid. 3 5. Dans

Läs mer

1. Motionen. Kultursekretariatet. Rapport Kulturupplevelser för regionens unga

1. Motionen. Kultursekretariatet. Rapport Kulturupplevelser för regionens unga Kultursekretariatet Diana Ghinea, diana.ghinea@gmail.com Rapport Kulturupplevelser för regionens unga 1. Motionen... 1 2. Befintliga satsningar... 2 3. Utredningen... 3 3.1 Finansiella aspekter... 3 3.2.

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST

GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST - 1 - Göteborg den 16 december 2010 GE NÄRING ÅT VÄXTEN AV NY FRISK KONST Rådande kulturpolitik gynnar inte konstnärers möjlighet att utvecklas och skapa god konst. Alltför mycket energi går åt att klara

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig.

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig. Remissyttrande över Ds 2015:31 Framtidens filmpolitik Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-06-10 Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia Projektbeskrivning Burkpojken Teater Arcadia Projektidén Med uppförandet av Christine Nöstlingers Burkpojken vill vi närma oss de barn i Västra Götalandsregionen som snart kommer att tas upp i tonårens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:62 1 (4) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:8 av Lena-Maj Anding m fl (mp) om äldre personal inom landstinget Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Ägarskifte Möjligheter och fallgropar

Ägarskifte Möjligheter och fallgropar Ägarskifte Möjligheter och fallgropar Fastighetsägarna, 3 maj 2013 Annika Hall Många ägarledda bolag & många ägarskiften I stort sett alla bolag är ägarledda ca 96 % har färre än 50 anställda Tre typer

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Arvet har vi också fått från Sim-GIF och Varbergs Sim & Livräddningssällskap som vid en sammanslagning 1977 bildade Varbergs Sim.

Arvet har vi också fått från Sim-GIF och Varbergs Sim & Livräddningssällskap som vid en sammanslagning 1977 bildade Varbergs Sim. Varbergs Sim är en simidrottsförening med både själ och hjärta. Detta har vi bland annat fått som arv från alla de ideella krafter som på fritid och helger under 1930-talet byggde vårt vackra simstadion.

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik norrstyrelsen rapport 2009: 25 Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, september 2010 1 Stärk elevhälsan i Skellefteå! Barn och ungdomar mår sämre i vår tid än tidigare,

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N

Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N "Inspirationsinjektionen var vad det låter som en injektion av inspiration i form av tre workshop veckor tillsammans med tre olika

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam 1 Vad bör den regionala kulturpolitiken göra? Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, ser en fara i att majoritetskulturen

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02

Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02 Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02 Föreningens ändamål och verksamhet enligt stadgarna Föreningen skall vara en mötesplats för kulturens olika uttrycksmedel, med teatern som ett nav för verksamheten.

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 5, december 2012 The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 5, december 2012 Vi startar terminen med att tillsammans ta farväl av julen eftersom vi aldrig kunde hälsa den välkommen! Alla våra dansare, medlemmar såväl som

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

Verksamhetsplan 2015. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt Verksamhetsplan 2015 Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt 1 Ungt Ledarskap... 3 1.1 Ledarskolan... 3 2 Kurser på lovet... 3 2.1 STORK på höstlovet... 3 2.2 Musik vid Ekebyholm på sommarlovet...

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Introduktion Vi mår alla bättre om vi är aktiva genom eget skapande och har en meningsfull vardag med stimulerande innehåll. Många äldre

Läs mer

ETT ÅR MED DIN TRÄNING

ETT ÅR MED DIN TRÄNING ETT ÅR MED DIN TRÄNING Bli både större, starkare & snyggare till nästa sommar! TEXT: JOACHIM BARTOLL FOTO: JASON MATHAS Sommaren är över och de flesta av oss ser höst och vinter som en utmärkt tid att

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Kommittédirektiv Yrkesdansarutbildning i klassisk dans Dir. 2008:32 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för att

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken

All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken All-Aktivitetshus i gamla skjortfabriken I skjortan ska det finnas plats för lek och allvar, idrott, kultur och samhällsbyggare. Där möts unga och gamla, från Vadsbro och Afrikas horn. Där vaknar nya intressen,

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

AFFÄRSPLAN TURNÉVERKSTAN

AFFÄRSPLAN TURNÉVERKSTAN AFFÄRSPLAN TURNÉVERKSTAN LETS TAKE THE TRAIN Olle Kilström André Robsahm Joel Lind INNEHÅLLSFÖRTÄCKNING Affärsidé 2. Syfte 2. Nyttoaspekt 2. Mål 2. Organisation 3. Marknad 3. Marknadsföring 3. Konkurrens

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att denna ska användas som en hjälp

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt!

Nu äntligen. Och det är vår stora förhoppning att det slår rot och gror i så många små fötter och hjärtan som möjligt! Nu äntligen Nu kör vi! Efter något år av testgrupper på olika håll, har vi namn, innehåll och utbildning klart för vårt unika barnkoncept Happÿfeet, yoga & afro för 4 olika ålderskategorier. Där barn får

Läs mer

Local initiatives for transition to sustainability in the Stockholm region

Local initiatives for transition to sustainability in the Stockholm region Local initiatives for transition to sustainability in the Stockholm region ARTS Stockholm team Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet sara.borgstrom@su.se 2015-05-10 Lokala initiativ för omställning

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

Strategisk plan 2012-2015

Strategisk plan 2012-2015 Strategisk plan 2012-2015 1 Version Datum Ändrad av Utförda ändringar 1.0 2008-05-16 Henrik Stenwall Upprättat utkast till styrelsekonferensen på Ulvön. 1.1 2008-06-21 Henrik Stenwall Ändringar utförda

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Brief EuroPride 2018

Brief EuroPride 2018 Brief EuroPride 2018 1. PROCESSEN FÖR ATT BLI BYRÅ FÖR EUROPRIDE 2018 Denna brief är ett förfrågningsunderlag från EuroPride 2018 som kommer att ligga till grund för att inleda ett långsiktigt samarbete

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio Fjärås Bräcka, sommaren -88 Luften inuti den gamla Volvon är varm och den tycks nästan stå stilla. Bilbältet

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga. Li Jansson Maj 2011

Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga. Li Jansson Maj 2011 Det livslånga utanförskapet Långvarig arbetslöshet, funktionsnedsättningar och förtidspensioner bland unga Li Jansson Maj 2011 Sammanfattning 1 Sammanfattning Svensk ekonomi går som tåget, men några står

Läs mer

Ung Företagsamhet i ett nationellt och internationellt perspektiv -Tällberg 26 augusti 2015, Jonas Hehrne

Ung Företagsamhet i ett nationellt och internationellt perspektiv -Tällberg 26 augusti 2015, Jonas Hehrne Ung Företagsamhet i ett nationellt och internationellt perspektiv -Tällberg 26 augusti 2015, Jonas Hehrne REKORDANTAL UF-FÖRETAGARE LÄSÅR 2014/15 Grunden för verksamheten Verksamhetsidé: Ung Företagsamhet

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

THE WAY WE DO BUSINESS

THE WAY WE DO BUSINESS THE WAY WE DO BUSINESS INNEHÅLL The way we do business Förord...4 Vision...6 Affärsidé...8 Affärskultur...10 Målgrupp...12 Kunden...14 Mode...18 Butiken...20 Ledarskapet...22 Teamet...24 Förtroende...26

Läs mer

Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27

Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27 Datum 2009-07-28 Ruth Rahkola Ordförande Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande betr betänkande SOU 2009:27 Ta Klass Dnr 2009/27 Sammanfattning Piteå kommun instämmer med att en utpräglad elitutbildning

Läs mer

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Sammanställd av Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare, KLYS, och Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS. 1 Mötesplatsen för fjärde gången störst

Läs mer

Tyresögymnastikens tävlingspolicy

Tyresögymnastikens tävlingspolicy Tyresögymnastikens tävlingspolicy Innehåll 1 Introduktion...1 1.1 Syfte med dokumentet...1 1.2 Definitioner...2 1.3 Referenser...2 1.4 Roller och ansvarsområden...2 2 Bakgrund...2 3 Beskrivning av verksamheten...2

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

VINNVINN konceptdokument

VINNVINN konceptdokument Konceptdokument VINNVINN05 1 VINNVINN konceptdokument Syftet med dokumentet är att lägga fast förutsättningarna för fortsättningen och utvidgningen för VINNVINN-projekten för 2005-2006. VINNVINN är ett

Läs mer

Program Dansens Dag 29 april 2016

Program Dansens Dag 29 april 2016 Program Dansens Dag 29 april 2016 Den Internationella Dansdagen initierades 1982 av the International Dance Comittee, ITI-UNESCO, för att få mer uppmärksamhet kring dans. I Sverige började vi med den under

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen?

Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Vem kan få märkningen? Q&A Vad är miljönärvänlig-märkningen och vad betyder den? Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige och används av kommunerna för att inspirera till en hållbar konsumtion. Miljönär-vänlig

Läs mer