Modern demokrati med delaktiga medborgare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modern demokrati med delaktiga medborgare"

Transkript

1 norrkoping.piratpartiet.se Kommunprogram för Norrköping Fotograf: Thuresson (CC BY-SA 3.0) Modern demokrati med delaktiga medborgare Vi behöver 2000 röster i kommunvalet Vill du hjälpa till?

2 Piratpartiets vision för Norrköping Vi vill ha ett Norrköping som är mer modernt än idag. Demokratin måste förbättras så att stadens politiker och tjänstemän blir medborgarnas anställda och inte dess chefer. Norrköpingsbornas möjlighet att vara delaktiga i politiska beslut måste förbättras. Vi vill se ökad transparens och möjlighet att granska och utkräva ansvar av politiker och tjänstemän. Det måste bli ett slut på de kommunala skandalerna med allt från mutade upphandlare, otydliga ansvarsområden som leder till kraftiga fördyringar och rena övertramp mot enskilda medborgares integritet. Detta kan bara åstadkommas genom ökad öppenhet och en genomgripande kulturförändring. Vi vill ha ett mer modernt Norrköping som går i spetsen för Sveriges kommuner, istället för att backa in i framtiden. Vi vill ha ett ledande kulturliv, fritt internet i tätorten, verkligt brottsförebyggande arbete i utsatta områden och ett offentligt rum där medborgarna har makten. En av de största framtidsutmaningarna för kommunen är bostadsbristen. Ungdomar, studenter och barnfamiljer får allt svårare att hitta lämpligt boende. Låt oss idag bygga det Norrköping våra barn kommer att känna nostalgi för i framtiden.

3 Demokrati på riktigt Piratpartiet tror att demokrati är något mer än att gå och rösta vart fjärde år. Medborgarna måste få större inflytande över politiska beslut. För att detta ska vara möjligt måste kommunens arbete präglas av transparens och öppenhet. Det ska vara lätt för både media och medborgare att granska kommunen. Vi vill se ökad offentlig transparens, tydligare ansvarsfördelningar och en ökad möjlighet för medborgare att granska, följa, diskutera och vara delaktiga i aktuella kommunfrågor. Både media och medborgare ska kunna utkräva ansvar av kommunens politiker och tjänstemän. Motioner och medborgarförslag ska publiceras på kommunens hemsida, så att intresserade kommuninvånare snabbt kan se vilka frågor som är aktuella. Det ska vara möjligt att diskutera, kommentera och ge synpunkter innan beslut fattas. (1, 2) Kommunen och dess chefer ska inte efterforska identiteten hos den som kräver ut offentliga handlingar anonymt. (4) Om kommunen finansierar eller upphandlar en verksamhet, exempelvis i skola eller äldrevård, ska den kräva samma offentlighetsprinciper som i kommunal verksamhet. (5a) Oavsett om kommunal verksamhet sker i offentlig eller privat regi ska personalen ha samma rätt att slå larm om missförhållanden, och det ska finnas ett fullgott skydd för personal som gör detta. (5b) Utlämnande av kommunens dokument ska ske så snabbt och enkelt som möjligt. Om inte särskilda skäl finns bör de kunna tillgängliggöras digitalt. Det ska gå att söka i innehållet i de dokument som publiceras på kommunens hemsida. (3, 6b) Kommunfullmäktiges sammanträden ska sändas som web-tv på kommunens hemsida. (8) Information, statistik och databaser som sammanställs av kommunen och som inte är integritetskänslig för enskilda medborgare, ska vara fritt tillgänglig. (6a) Material som kommunens anställda tar fram på sin arbetstid eller köper in ska digitaliseras och göras fritt tillgängligt. (73, 74) Webbsidor och e-tjänster hos kommunen ska inte kräva att man har datorprogram från något visst företag. (76) Respekt för medborgarnas integritet Det offentliga kan antingen förminska medborgarna eller ge dem de redskap som krävs för att de ska kunna nå sin fulla potential. Det offentliga kan bygga på kontroll eller på frihet, på auktoritet eller på respekt och förtroende. Piratpartiet anser att kommunen måste lita på sina medborgare och visa dem respekt.

4 Hänsyn till den personliga integriteten måste vara vägledande vid allt politiskt beslutsfattande. (29) Kommunens anställda eller skolelever får inte utsättas för godtyckliga drogtester. (32) Låssystem till servicehus och kommunala bostadsbolag ska utformas så det inte är möjligt att spåra vem som kommit och gått genom dörrarna till privata hem. (30) Betalning av kommunala tjänster ska inte lämna bestående elektroniska avtryck. Det ska vara tillåtet att betala med kontanter. (31) Information som kommunen samlar in om människor ska bara användas för det ändamål som angetts som syfte vid insamlingen, så att exempelvis uppgifter från bussars kortautomater inte hamnar hos säkerhetspolisen, och uppgifter från skolor inte används för att spåra papperslösa flyktingar. (34) Vi bygger ett tryggt, medmänskligt och roligt samhälle tillsammans Det är inte bara kommunens politiker och tjänstemän som har sista ordet om Norrköpings utveckling. Kulturella och samhälleliga värden skapas av engagerade medborgare, dels som individer, dels i ideella organisationer. Det offentliga rummet är en av våra viktigaste, men kanske mest bortglömda, gemensamma resurser. En större del av makten över stadsmiljön bör innehas av de människor som lever i och utnyttjar utrymmet. Undersökningar påvisar att det mest effektiva brottsförebyggande arbetet är att få människor att bry sig om och känna stolthet över det område där de bor och verkar. Skapa utställningsplatser där allmänheten får chansen att placera ut konstobjekt och hobbyprojekt för allmän beskådan. (15) Alla invånare i kommunens tätorter ska ha gångavstånd till en anslagstavla med möjlighet att annonsera vad som händer i närområdet. (18) Bevara parker och grönområden. (14b) Tillåt medborgarna att utsmycka vissa väggar med graffiti (62). Kameraövervakning av det offentliga ska bara få förekomma i särskilda undantagsfall. Verkligt brottsförebyggande arbete ger mer trygghet än övervakningskameror. (17) Transparens i statistiken över anmälda brott för olika kommundelar, kan ge fokus på var åtgärder behöver sättas in. (37) Det bör finnas uppföljningsbara mål i kommunens handlingsplaner, för samarbetet med ideella organisationer. (9) Ge ökat stöd till meningsfulla fritidsaktiviteter i skola, fritidsgårdar och frivilligorganisationer, som kan fånga upp ungdomar på glid. (36) Kommunen ska stödja ideella organisationer i att skapa mötesplatser mellan dem som bott lång och kort tid i Sverige. (12)

5 Mångfald med samma rättigheter och chanser för alla Vi tror att Norrköping blir bäst när alla människor får bejaka sin särart och får en chans att bidra till samhället. För att bygga ett gott samhälle behöver vi inte bara väletablerade normsvenskars åsikter. En 15-årig bög från Åby, en gömd papperslös flykting i Navestad, en 50-årig industriarbetare, en lattemamma i Knäppingsborg, en student vid Campus eller en pensionär på Kneipen har minst en sak gemensamt. Samhället behöver just deras medverkan, tankar och åsikter för att utvecklas och förbättras. Kommunen ska noga se över regelsystem och deras tillämpningar för att identifiera och förändra sådant som missgynnar människor utifrån exempelvis härkomst, religion, sexuell läggning eller kön. (22) Kommunen ska arbeta systematiskt för att förändra strukturer, attityder och arbetssätt som får till följd att människor missgynnas utifrån exempelvis härkomst, religion, sexuell läggning eller kön. (23) Kriterier för kompetens måste sättas så att de inte diskriminerar utifrån kultur och inkluderar både sådana relevanta kompetenser som ofta hittas hos män och sådana som ofta hittas hos kvinnor. (24) Kommunen ska värna alla människors rätt att själv styra över sin sexualitet, sin sexuella läggning och sitt val av partner utan att behöva frukta övergrepp eller trakasserier. (25) Kommunen ska bidra till utveckling av utrustning som gör det möjligt för funktionshindrade att utnyttja den moderna informationstekniken. (115, dubblerad) Norrköpings kommun bör ge skadestånd till funktionshindrade som diskriminerats genom bristande tillgänglighet i kollektivtrafik eller offentliga lokaler. (118) Kommunen ska skydda alla människors rätt att utöva sina religioner och andra övertygelser, sina traditioner och livsstilsval. (20) Kommunen ska stå upp för religionsfriheten. Till exempel ska buddisttempel, minareter och andra religiösa och sekulära församlingslokaler ha samma rätt som kyrkklockor att bidra till ljudbilden på offentliga platser. (21) Skolan måste bli bättre på att låta nykomna elever hamna på den nivå deras förkunskaper fungerar på. (26) Svenskundervisningen för invandrare måste möta var elev på dess nivå och utifrån dess förutsättningar och behov. (27) Kommunen som arbetsgivare Kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare, särskilt när det gäller att visa respekt för de anställdas integritet och att bejaka en mångfald av erfarenheter. Lika lön för lika krävande och ansvarsfyllda arbeten med samma kompetensnivå. (38) Alla anställda ska behandlas lika och respektfullt av både arbetsgivare och arbetskamrater. (38)

6 Kommunen ska utveckla ett system vid anställningar där personuppgifter som namn, kön, adress och födelseort inte syns när man gör urval av vilka sökande som kallas till anställningsintervju. (39) Kommunen ska sträva efter jämn åldersfördelning på arbetsplatserna. (41) Föräldraledighet ska betraktas som en merit. (40) Alla yrkeskategorier, oavsett utbildningsnivå, måste få fortbildning och kompetensutveckling. (42) Ingen övervakning får ske av innehållet i kommunanställdas privata elektroniska kommunikation, även om de använder kommunens datorer eller uppkopplingar. (43) Kameraövervakning i syfte att övervaka personalen på arbetsplatsen ska inte ska vara tillåten. (44) Medborgarnas rätt till information Möjligheten att ta del av information via internet och att göra det anonymt är en grundläggande del av ett modernt och demokratiskt samhälle. Ett ocensurerat och anonymt internet med hög hastighet ska finnas tillgängligt över hela kommunen på liknande villkor som elektricitet och rinnande vatten. (45) Internettillgång och nödvändig utrustning för detta ska täckas av kommunens försörjningsstöd. (47) Se till att hela stadskärnan täcks av avgiftsfri och anonym trådlös internettillgång. (46) Biblioteken får inte ha regler som förbjuder låntagarna att ta del av någon viss information. Varje bibliotek ska erbjuda fri och anonym tillgång till internet. (65) Trådlöst nätverk som är inloggningsfritt, avgiftsfritt och anonymt ska byggas ut på kommunens alla äldreboenden. (48) Kommunen och dess bolag ska inte bidra till att censurera vare sig allmänhetens, anställdas, elevers eller patienters internettillgång. (49) Webbsidor och e-tjänster hos kommunen och kommunalt finansierade verksamheter ska vara tillgängliga för funktionshindrade. (50) Kommunen ska satsa på utbildning av äldre så att den nya tekniken inte skapar en barriär mellan samhället och de äldre. (51) Piratpartiet vill verka för en inkluderande demokrati i Norrköping, byggt på förtroende och respekt för medborgarna. Det är medborgarna som ska bestämma var skåpet ska stå!

7 Fler bostäder Barnfamiljer, studenter och ungdomar måste ha rätt till bra och lättillgängligt boende i Norrköping. De etablerade politikerna har blivit tagna på sängen av invånarökningen i Norrköping, och även om det pågår en del bostadssatsningar som gärna beskrivs som kraftfulla är de etablerade partierna i huvudsak kvar i gamla hjulspår. Vi behöver nytänkande för att lägga grunden till ett framtida livskraftigt Norrköping med god bostadstillgång. Samtidigt som vi behöver få fler bostäder är det viktigt att skapa en god boendemiljö för alla kommuninvånare. Låt oss skapa det Norrköping våra barn kommer att känna nostalgi för. Bryt upp oligopolen i byggsektorn för att få ner byggkostnaderna. Fördela mark i mindre delar och till fler aktörer. (52) Kommunen måste ta ett ökat ansvar för framförhållning i markinköp och planering. (53) Motverka segregering genom att planera för andra upplåtelseformer när ny bebyggelse sprängs in i redan existerande, och genom att dela upp ny mark i mindre områden som tilldelas fler olika aktörer. (54) Kommunen måste garantera alla sina invånare tak över huvudet. Ingen åtskillnad ska göras baserat på individuella faktorer som psykisk hälsa, medborgarskap, fas i livet eller socioekonomisk status. (55)

8 Kultur åt alla Skillnaden mellan ett trasigt och ett gott samhälle återfinns ofta i graden av kulturliv. Kultur är en grundläggande del av välfärden, av det sociala kitt som skapar sammanhållning och stolthet i en bygd. Kulturen i Norrköping omfattar allt från gatukonst, idrottsevenemang och datorspelsföreningar till kommunala museer och musikskolor. Möjligheten att ta del av och utöva kultur ska löpa som en röd tråd genom hela livet, från dagis till äldreboende. Fri entré på kommunala museer till alla utställningar. (16) Institutioner som får stöd av kommunen ska arbeta för att göra sitt arbete tillgängligt digitalt, stimulera och lyfta nytt kulturskapande och inkorporera deltagarkultur i sin verksamhet. (56) Vi vill ha kommunala kulturskolor för barn och ungdomar, efter den kommunala musikskolans modell, där deltagare får möjlighet att förkovra sig i olika sorters kultur. (59) Kommunens kulturinstitutioner som bibliotek och museer ska stimulera icke-kommersiell spridning och vidareutveckling av kultur. (57) Kultur ska ha en naturlig plats i förskola, skola, arbetsliv, vård och äldreomsorg. (58) Kommunen ska satsa på kultur för sjuka, äldre och funktionshindrade kultur stärker, läker och stimulerar kognitiva förmågor. (60) Bredda kulturbegreppet så att även sådana kulturyttringar som tidigare diskriminerats får samma förutsättningar som etablerade kulturformer. Skapa graffitiskolor och lagliga klotterplank. Erkänn datorspel och konsolspel som kultur och ge samma förutsättningar för kulturstöd till såväl nya som traditionella kulturformer. (62) Kommunen ska stödja och uppmuntra kulturskapare som är nyfikna på och vill undersöka den nya tidens olika möjligheter för att skapa och sprida kultur. (61) Om kultur- eller idrottsarrangemang får bidrag från kommunen ska det vara tillåtet för kommunen och allmänheten att spela in och offentliggöra arrangemanget, så att alla kan ta del av upplevelsen. (11) Bibliotek Bibliotek är toppen. De är som The Pirate Bay fast utanför nätet, fulla av information och kultur som är gratis för alla medborgare att ta del av. Biblioteken står inför stora utmaningar att navigera i en värld där den nya tekniken gör tillgång till fri information och kultur till en brännande politisk fråga.

9 Kommunen ska arbeta för att fjärrlån ska omfatta samtliga böcker som fritt lånas ut på något bibliotek i Sverige, även skönlitteratur. (71) Biblioteken ska erbjuda en kontaktyta mellan upphovsmän och läsare, särskilt när det gäller nya och lokala kulturskapare. (63, 64) Stärk låntagarnas integritet genom krav på att lånehistoriken raderas skyndsamt. (65) För låntagare som så önskar ska dock biblioteken kunna spara lånehistorik och hjälpa dem att hitta nya böcker som matchar deras intressen, och att finna likasinnade att diskutera och starta bokcirklar med. (66) Biblioteken ska hjälpa medborgare att orientera sig bland fri kultur och information på internet. (67) Biblioteken ska skapa en kontaktyta mellan digital och ickedigital text. Utrusta biblioteken med bokscanners och print-on-demand-maskiner där personer för självkostnadspris kan skapa e-böcker eller trycka e-böcker. (68) Transparent inköpspolicy. Ge bibliotekarier tillräckliga resurser för att själva göra urval av böcker att köpa in i stället för att förlita sig på paket från bokhandel/industri. (69) Transparent utgallringspolicy. Bibliotekarierna bör tydliggöra enligt vilka kriterier bokbeståndet gallras. Om möjligt bör listor över utgallrade böcker offentliggöras. (70) Biblioteken bör i största möjliga utsträckning arbeta med fri och öppen mjukvara och uppmuntra sina samarbetspartners att göra detsamma. (72) Befria bibliotekens e-böcker E-böcker ska lånas ut till ett obegränsat antal låntagare på samma gång. Alla låntagare ska få låna obegränsat med e-böcker. (73) Biblioteken ska samverka med bibliotek i andra kommuner för att bygga ett eget system för utlåning av e-böcker, fritt från kommersiella intressen. Det bör dessutom vara möjligt för invånarna att själva ladda upp egenproducerade e-böcker för utlåning, för att på så sätt stimulera den nya generationens författare. (74) Utlåning av e-böcker ska vara tillgängligt utan krav på att ha datorprogram från något visst företag. (75) Låt kulturen bli en lika prioriterad fråga i kommunen som skola och äldrevård. Vi människor lever inte bara för att arbeta och konsumera, utan även för att dela, odla och skärskåda vår livslott i ett sammanhang med andra människor.

10 Framtidens förskola och skola Skolan måste anpassas till hur samhället ser ut, så att den rustar eleverna och ger dem kunskaper och färdigheter som är användbara på riktigt i livet efter skolan. Lärare och annan skolpersonal måste få den kompetensutveckling som krävs, och arbetsformerna måste anpassas till de nya krav som ställs på skolan. Skola och förskola ska lära eleverna att hitta, tolka, analysera och värdera information, och ge dem de grunder och referensramar som behövs för att kunna förädla informationen till kunskap, skapa förståelse och att dra slutsatser. (78) Förskola och skola ska använda arbetsformer som stimulerar elevernas kreativitet, samarbetsförmåga och initiativförmåga. Elever måste tränas i att analysera informationsflöden, se mönster, tänka fritt och förhålla sig kritiskt till olika källor och påståenden. (79) Lärarna skall erbjudas kontinuerlig fortbildning i informationsteknik, så att de håller sig a jour med utvecklingen och kan både förstå och vara med i vad eleverna gör. (80) Kommunen ska säkerställa att alla lärare får fortbildning i undervisning om kritiskt tänkande. (82) Förskola och skola ska ge varje barn möjlighet att utvecklas optimalt kunskapsmässigt, intellektuellt och socialt utifrån dess egna förutsättningar. (81) Skolan ska vara sekulär. Den moderna religionsfriheten går före gamla traditioner. (83) Skolor med bättre resultat ska inte ges några extra ekonomiska fördelar gentemot andra skolor eftersom det riskerar att leda till glädjebetyg. (110) Alla kurser som ges på distans på Komvux ska kunna sökas av alla behöriga oavsett jobbsituation och tidigare studier. (111) Skolans arbetsformer Alla elever och lärare på alla stadier i skolan ska ha tillgång till såväl datorer med internetuppkoppling som papper, skrivmaterial och välsorterade bemannade bibliotek. (84) Kommunens skolor ska filma föreläsningar, genomgångar och andra liknande undervisningsmoment, och göra dem tillgängliga för elever och andra intresserade. (85) Kommunens förskolor och skolor ska utnyttja de möjligheter den moderna informationstekniken skapar för att föra in omvärlden i den dagliga undervisningen, t.ex. genom att etablera samarbeten mellan både elever och lärare över geografiska avstånd och statsgränser. (86) Minska lärarnas administrativa börda med modern informationsteknik, så att eleverna kan träna moment som rättas automatiskt utan att ta lärartid i anspråk. (87a)

11 Skolorna ska dra nytta av den enorma mängd högkvalitativa föreläsningar som finns fritt tillgängliga på internet. (87b) Alla elever ska tidigt under sin skoltid under lekliknande former få prova att programmera så att de får känna att det är de som är datorernas herrar och härskarinnor. (88) Skolan får inte låsa fast elever vid datorprogram från något visst företag, utan så mycket som möjligt av arbetet ska ske i öppen programvara. (89) Eleverna bör även få kunskaper i flera olika operativsystem. (91) Nationella prov ska betygssättas av lärare på andra skolor än den eleven går på. (109) Värna elevers integritet, medbestämmande och arbetsmiljö Elevers skolmiljö ska vara fri från kameraövervakning. (92) Inga obligatoriska drogtester i skolan. (93) Skolor ska inte ha rätt att övervaka elevers privata kommunikation. (94) Eleven ska vara fri att själv välja sin klädsel i skolan, så länge den inte skapar hinder för undervisningen. (95) Mobbing motverkas inte genom övervakning av datorer utan genom förebyggande arbete i förskolor och skolor, och genom att vi alla markerar för varandra när saker inte är acceptabla. (96) Skollagens krav på medinflytande bör följas bättre av skolor, så att elever ges inflytande över utbildningen, får ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla den och hålls informerade i frågor som rör dem. (97) Elever ska fortlöpande kallas till psykoterapeut, kurator, psykolog eller liknande under grundskoletiden. (98) En ökad närvaro i grundskolan av kuratorer, psykologer och psykoterapeuter, som ska få kontinuerlig fortbildning. (99) Alla psykoterapeuter, kuratorer, psykologer, skolsköterskor och liknande yrkesgrupper i grund- och gymnasieskolan, ska få obligatorisk utbildning i HBTQ-frågor. (100) Kommunens ansvar för framtidens läromedel Kommunen ska uppmuntra lärare att vara med och utforma nya öppna läroböcker inom sina ämnesområden, genom att låta dem använda en del av sin arbetstid till detta. (104, 105) Kommunen ska även ekonomiskt stödja kollaborativa insatser för att producera material som används av skolorna. (106) Kommunen ska efterfråga läromedel med öppna licenser i sina upphandlingar, så att de kan vidareutvecklas av de lärare som använder materialet, och enkelt och kostnadsfritt göras tillgängligt elektroniskt för alla lärare, elever och andra intresserade. (107) Senast år 2025 ska alla läromedel i Norrköpings kommunala skolor och förskolor vara fritt tillgängliga med öppna licenser. (108)

12 Äldre- och funktionshindrade Ett samhälles kvalité beror på i vilken utsträckning det förmår att tillvarata alla människors resurser. Vi vill ha ett samhälle där mänskliga behov står i centrum. Gamla, sjuka och funktionsnedsatta måste få möjligheter till mänsklig samvaro, tillgång till grönområden/natur och möjligheter att uppleva och utöva kultur. (112) Nattpersonal istället för videokameror på äldreboenden. (113) Äldre som behöver vård ska få bo ihop med sin partner oavsett när man träffat denne. (114) Många äldre och funktionsnedsatta står idag utanför den digitala världens möjligheter att knyta nya kontakter, uppleva och utöva kultur, skaffa sig information och enkelt kommunicera med myndigheter. Kommunen ska därför stödja utbildning och utveckling av utrustning som kan underlätta för äldre och funktionsnedsatta att utnyttja den moderna informationstekniken. (115)

13 Vi är säkra på att det finns en fantastisk potential för Norrköping som framtidsstad, men bara om vi har modiga politiker med visioner. Det vill Piratpartiet bidra med. Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss för att få mer information om hur du kan aktivera dig. Vill du vara med och bygga ett Norrköping vi kan skryta om? Stöd Piratpartiet genom att ge oss din röst i kommunvalet 2014.

Kommunprogram för Norrköping

Kommunprogram för Norrköping Kommunprogram för Norrköping Vi är säkra på att det finns en fantastisk potential för Norrköping som framtidsstad, men bara om vi har modiga politiker med visioner. Det vill Piratpartiet bidra med. Vill

Läs mer

Proposition: Förslag till sakpolitiska ställningstaganden

Proposition: Förslag till sakpolitiska ställningstaganden Proposition: Förslag till sakpolitiska ställningstaganden Styrelsen yrkar att nedanstående sakpolitiska ställningstaganden antas av medlemsmötet (rubrikerna ingår ej). att styrelsen uppdras att skriva

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

Kommunalpolitisk sammanställning

Kommunalpolitisk sammanställning Kommunalpolitisk sammanställning 2014 Inledning Piratpartiets politik bygger grundläggande demokratiska och humanistiska värderingar. Vi står upp för alla människors lika värde, rätt till integritet och

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Inledning Piratpartiets politik bygger grundläggande demokratiska och humanistiska värderingar. Vi står upp för alla människors lika värde, rätt till integritet

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman 2009Idéprogram Fastställt av förbundsstämman Många små steg till ett hållbart samhälle 2 i n n e h å l l Idéprogrammet i korthet 3 Människosyn 4 Bildningssyn 5 Demokratisyn 7 Kultursyn 7 Hållbar utveckling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Likabehandlingsplan 2012 Rockadens förskola Förskolechef: Camilla Norrhede Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Elever med heltäckande slöja i skolan

Elever med heltäckande slöja i skolan Juridisk vägledning Granskat juli 2012 Mer om Elever med heltäckande slöja i skolan Klädsel är något som normalt bestäms av individen själv. Utgångspunkten är att en skolhuvudman ska visa respekt för enskilda

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

E-strategi för Södertälje kommuns skolor

E-strategi för Södertälje kommuns skolor E-strategi för Södertälje kommuns skolor I Södertälje finns sedan 2004 en övergripande IT-vision och strategi, e-södertälje. IT-visionen är: IT möjliggör en positiv samhällsutveckling genom skapandet av

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Kommunalpolitisk plattform 2014 Piratpartiet Stockholms stad

Kommunalpolitisk plattform 2014 Piratpartiet Stockholms stad Kommunalpolitisk plattform 2014 Piratpartiet Stockholms stad Inledning Piratpartiets politik bygger på grundläggande demokratiska och humanistiska värderingar. Vi står upp för alla människors lika värde,

Läs mer

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014 Sundsvall behöver ett grönt styre Sundsvall behöver ett grönt styre Miljöpartiets politik vilar på solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, kommande

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan

Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan Likabehandlingsplan 2015-2016 Vuxenutbildning Pihlskolan November 2015 Rektor Annika Eriksson Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 1.1 Vision 1.2 Vad säger styrdokumenten 3 1.2.1 Vad säger skollagen 3 1.2.2

Läs mer

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet inför EU-parlamentsvalet 2014 Piratpartiet tror på alla människors lika värde, och lika rätt att utveckla sin särart. Vi ser de enorma

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Utvecklingsplan för IT inom BUN

Utvecklingsplan för IT inom BUN Utvecklingsplan för IT inom BUN 2006 2009 Godkänd i BUN 060615, 104 Inledning Med visionen i fokus; Barnet/eleven i centrum för bildning och fostran, är det av största vikt att man följer med i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen 2014-12-10 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Hallaryds förskola 2014-12-10 Inledning Vi som är anställda i Älmhults kommun arbetar alla i medborgarens tjänst.

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar.

Demokrati och inflytande. Utbildning med flexibilitet, individualisering och tillgänglighet, efter studerandes behov och förutsättningar. Mål vuxenutbildning Målområden som anges i Lpf 94 Kunskaper Normer och värden Elevernas ansvar och inflytande Utbildningsval Arbete och samhällsliv Bedömning och betyg Övrigt Målområden i Malmös Skolplan

Läs mer

MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016

MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016 MORJÄRVS FÖRSKOLA, Gomorronsol Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2015/2016 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Öckerö, 2014-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målet är att planen ska följa skolverkets allmänna råd: o Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete Detta dokument har arbetats fram efter beslut på IOGT-NTO:s kongress i Piteå 2005. Först ges en sammanfattning av handlingsplanen.

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehållsförteckning s plan mot diskriminering och kränkande behandling... 2 Ansvariga för planen... 2 Vuxenutbildningsområdets vision:... 2 Attityder,

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Dok.nr FO1m LIKABEHANDLINGSPLAN Utfärdare EJ. ... [Förskolechef] Eva Jäger Datum: 2015-02

Dok.nr FO1m LIKABEHANDLINGSPLAN Utfärdare EJ. ... [Förskolechef] Eva Jäger Datum: 2015-02 1(10)...... [Förskolechef] Eva Jäger : -02 --------------------------------------------------.. (Arbetsmiljöansvarig) Linn Alex -02 1 INLEDNING Detta dokument riktar sig till alla anställda på förskolan.

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan STOCKHOLMS STAD Jämställdhets- och mångfaldsplan Enheten Gröndalsskolan/Årstadalsskolan För 2013-2015 Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter 1 INLEDNING Från och med den 1 januari 2009 gäller den

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Elever med heltäckande slöja i skolan

Elever med heltäckande slöja i skolan 1 (9) Elever med heltäckande slöja i skolan Inledning Frågan om möjligheten för en elev att bära religiös klädsel i skolan i form av heltäckande slöja (burqa eller niqab) har aktualiserats i samband med

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan HT14/VT15 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan Vision På Frösunda särskolor arbetar vi för allas lika rättigheter. Vi arbetar

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015

Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015 Likabehandlingsplan Katthults förskola 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...2 2. Inledning...4 3. Grunduppgifter...4 4. Likabehandlingsplanens syfte...4 5. Vår Vision 4 6. Mål...5 7. Främjande arbete...6

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar.

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar. KVISTBERGSSKOLAN Plan för skolans arbete mot diskriminering, trakasserier, mobbning och annan kränkande behandling (direkt underställd Likabehandlingsplan Torsby kommuns skolor) Läsåret 2013/2014 Fastställd

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet.

Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. REKTORSPROGRAMMET FÖRDJUPNINGSARBETE BLOCK 5 ÖRU, MHD, HDA K3 Förebyggande arbete mot kränkningar på nätet. Hur kan vi arbeta förebyggande på skolan? Katarina Fridén 2013-09-06 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Guldkroksskolan 7-9 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Guldkroksskolan 7-9 Läsår 2015/2016 Fastställd ht 2015 av Skolledning Personal Elevråd Upprättad:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen i Tierp - Grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning, Svenska för invandrare (SFI), Särskild utbildning för vuxna. Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser IT:s ställning i skolan Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser Digital kompetens begreppet IT i skolan Begreppet Nuläge Webbstjärnan Mål Innehåll Exempel på digital kompetens

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolor och annan pedagogisk verksamhet Planen gäller från 2014-10-15 Planen gäller till 2015-10-15 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Vad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2014-05-26 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde INNEHÅLL: o Lagtexter o Tuna skolområde en beskrivning o Vision o Främjande arbete

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvdansens och Pärlans förskolor/enheten Ugglan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Sammanfattning Vi har använt oss av webbverktyget Planforskolan som hjälpmedel när vi har skrivit fram

Läs mer

En värdegrundad skola

En värdegrundad skola En värdegrundad skola Samverkan för barns bästa Stephan Andersson 1 Värdegrundad utbildning Allas rätt till en likvärdig utbildning och allas rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS!

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! Nu är det dags att synliggöra Piratpartiet och bygga image inför valåret 2014. Det gör vi med att remixa kungens valspråk För Sverige

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling förskolorna, Boxholms kommun November 2014 Innehållsförteckning Vår vision sid. 2 Planens giltighetstid sid. 2 Ansvarig för denna plan sid. 2 Bakgrund

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 Kunskapsskolan Västerås Gäller tom 31 augusti 15 1 Den 1 januari 2009 infördes Diskrimineringslagen och 14:e kapitlet skollagen. Där finns

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule 2014 YDRE KOMMUN Barn och utbildning Ydreskolan Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ydreskolan Bule 2014/2015 Reviderad hösten 2014 Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning 3 Vision 3 Långsiktiga mål 3 Främjande och förebyggande arbete 4 Kartläggning av trygghet

Läs mer

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013

Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Plan för främjande av mångfald Lika värda och ändå olika 2011-2013 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Plan Plan för främjande av mångfald 2011-01-01 Beslutat av Ansvarig avdelning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas av lagen bedriver ett

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

SVT:s policy för mångfald och likabehandling

SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT är till för alla. SVT värnar principen om alla människors lika värde. SVT värnar om mångfald i programutbudet grundat på publikens olika behov, intressen,

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Likabehandlingsplan För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Sigtuna kommuns gemensamma vision för förskolan: Alla barn i Sigtuna kommuns förskolor ges bästa möjliga förutsättningar att utveckla

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: 3:e kap 16 i diskrimineringslagen (2008:567) och 6:e kap. 8 i skollagen (2010:800)

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN. Läroplan för vuxenutbildningen 2012 ISBN 978-91-87115-80-6. www.skolverket.se

VUXENUTBILDNINGEN. Läroplan för vuxenutbildningen 2012 ISBN 978-91-87115-80-6. www.skolverket.se VUXENUTBILDNINGEN Läroplan för vuxenutbildningen 2012 ISBN 978-91-87115-80-6 www.skolverket.se Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post:

Läs mer