I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35)"

Transkript

1 LANTMÄ T ERIET 1 (11) YTTRANDE Dnr /3134 Miljödepartementet STOCKHOLM I vått och torrt - förslag till ändrade vattenrättsliga regler (SOU 2014:35) Regeringskansliets dm M2014/1451/Nm Vattenverksamhetsutredningen har genomfört en imponerande utredning och analys av ett mycket omfattande och komplicerat område. Många av förslagen framstår som väl avvägda och angelägna. Lantmäteriet har valt att begränsa yttrandet till de delar av betänkandet som direkt berör vår verksamhet, framförallt avsnitt 8 om markavvattning. Vi tillstyrker de delar av avsnitt 8 som inte kommenteras nedan. Vårt remissvar följer betänkandets disposition. Sammanfattning Lantmäteriet instämmer i utredningens slutsatser och beskrivning av fördelarna med att handlägga markavvattning enligt anläggningslagen (1973:1149, AL). Vi anser även att det är en bra lösning att en samfällighet som har omprövats enligt AL anses inrättad enligt denna lag. Däremot avstyrker vi förslaget att lantmäterimyndigheten ska vara skyldig att ta officialinitiativ till omprövning första gången en markavvattningssamfällighet berörs av en fastighetsbildningsförrättning. Lantmäteriet - Division Fastighetsbildning GÄVLE Besök: Lantmäterigatan 2 C Tel. växel: E-post: lantmateriet@lm.se Internet:

2 Lantmäteri el Om förslaget om officialinitiativ ändå införs avstyrker Lantmäteriet en utökad utredningsskyldighet. Förslaget bör istället begränsas till de situationer där lantmäterimyndigheten, framförallt via sakägare eller genom samråd med länsstyrelsen, får kännedom om att det finns en markavvattningssamfällighet som påverkas. Alternativt kan även en kartläggning av markavvattningssamfälligheterna tjäna som underlag för lantmäterimyndighetens utredning. Vi anser att en systematisk kartläggning av befintliga markavvattningssamfälligheter bör göras. Det framstår som osannolikt att det är mer kostnadseffektivt att vidta kontroller i varje förrättning för att hitta markavvattningssamfälligheterna än att göra en samlad kartläggning av dessa. Lantmäteriet ifrågasätter slutligen om utredningen i tillräcklig utsträckning har beaktat den kompetensbrist som kan komma att råda inom området och vad denna kan få för konsekvenser. Avsnitt Omprövning på grund av ändrade förhållanden i samfälligheten Lantmäteriet instämmer i utredningens beskrivning av de problem som omgärdar det befintliga systemet för omprövning av markavvattningssamfälligeter. Systemet är ohållbart och vi vill betona vikten av att problemen åtgärdas. 8.2 Begreppet markavvattning och dess avgränsning Begreppet markavvathung har ända sedan AL:s tillkomst gett upphov till gränsdragningsproblem i förrättningsverksamheten och det är angeläget att de problem som beskrivs i kapitlet får en lösning. Även om vissa av utredningens förslag kan mildra konsekvenserna av begreppsförvirringen så kvarstår denna alltjämt. Lantmäteriet tillstyrker därför förslaget att tillsätta en utredning med uppdrag att göra en generell översyn av den aktuella lagstiftningen Alternativa system för den framtida prövningen Lantmäteriet instämmer i utredningens slutsatser och beskrivning av fördelarna med att handlägga markavvattning enligt AL. Denna fråga har varit uppe till behandling vid ett antal tillfällen, och argumenten för att reglera markavvattning med miljötillstånd enligt miljöbalken (1998:808, MB) och förrättning enligt AL framstår som mycket starka. Prövningen av markavvattning passar på ett naturligt

3 Lantmät er iet sätt in i AL och en anläggningsförrättning medför att markavvattningssamfälligheterna förs in i fastighetsregistret och hålls aktuella genom kopplingen till fastighetsindelningen och förändringar i denna. Upplysningsvis kan nämnas att det har genomförts en lagändring som innebär att lantmäterimyndigheten numera har möjlighet att förelägga en sakägare att ansöka om tillstånd enligt MB. 1 Denna möjlighet kan användas om en omprövning av en anläggning inleds först och det därefter visar sig att även miljötillståndet behöver omprövas. Förrättningen vilandeförklaras då i avvaktan på miljöprövmngen. Som förslaget är utformat i nuläget verkar det krävas att någon ansöker om inrättande av en gemensamhetsanläggning enligt 17 och 18 AL efter det att miljötillstånd har meddelats. Lantmäteriet anser att man bör överväga en mer direkt koppling mellan MB och AL i denna del Markavvattning handläggs enligt anläggningslagen Som utredningen beskriver bör det i regel vara möjligt att enligt 2 AL ansluta vägar och allmänna va-anläggningar till markavvattningssamfälligheter. Lantmäteriet tillstyrker dock förslaget om rättighetsupplåtelse till förmån för en juridisk person i de fall där en sådan anslutning inte är möjlig eller lämplig Registrering i f astighetsregistret Utredningen har valt att inte lägga något förslag avseende en systematisk kartläggning av dagens markavvattningssamfälligheter utan anser att den succesiva registrering i fastighetsregistret som blir följden av utredningens förslag får anses räcka. Lantmäteriet delar inte denna bedömning utan förordar istället att en systematisk kartläggning görs så snart som möjligt. Med tanke på hur svårtillgänglig informationen om markavvattningssamfälligheter är idag har vi svårt att se hur lantmäterimyndigheten inom ramen för ett kostnadseffektivt och rationellt förrättningsförfarande ska kunna vidta den utredning som behövs för att hitta de samfälligheter som ska omprövas. En systematisk kartläggning skulle hjälpa lantmäterimyndigheterna att hitta samfälligheter- 1 Se 21 tredje stycket AL i de ss lydelse efter den 1 juni 2014, Prop. 2013/14:58 somt 19 AL och 4 kap. 39 fa stighetsbildningslagen ( 1970:988).

4 4 na och därmed förbättra förutsättningarna för att dessa verkligen omprövas och förs in i fastighetsregistret. Detta gäller oavsett om en sådan omprövning ska kunna ske med stöd av officialinitiativ eller om lantmäterimyndigheten istället ska verka för att sakägare ansöker om omprövning, se nedan under avsnitt Härtill kommer att den föreslagna successiva registreringen i fastighetsregistret beräknas ta drygt 100 år 2. Vi ifrågasätter om detta kan anses vara en tillräckligt effektiv åtgärd för att komma till rätta med de problem som finns idag. En kartläggning skulle dels förbättra situationen i väntan på att omprövningarna genomförs, dels förbättra möjligheterna att genomföra omprövningar. Som utredningen själv beskriver skulle en systematisk kartläggning även bidra till att identifiera särskilt skyddsvärda vattendrag med höga miljövärden. Kartläggningen kan därmed användas för att avgöra vilka markavvattningssamfälligheter som ska prioriteras för omprövning av tillstånd. En sådan prioritering borde även kunna leda till att omprövningsförrättningar enligt AL initieras först i de fall där det är som mest angeläget Gfr ovan under beträffande kopplingen mellan MB och AL) Markavvattningssakkunniga Utredningen förordar att lantmäterimyndigheten ska tillföras den kompetens som behövs genom dels rekrytering av personer som redan har denna kompetens, dels fortbildning av lantmätare. Under en övergångsperiod kan lantmäterimyndigheten även förordna en markavvattningssakkunnig enligt 4 AL som får utföra förrättningen. Möjligheten att förordna en sakkunnig enligt 4 kap. 34 fastighetsbildningslagen (FBL, 1970:988) lyfts också fram. Vidare förutsätts att det kommer att ske ett kunskapsutbyte mellan lantmäterimyndigheterna och Jordbruksverket. Lantmäteriet håller med om att det formellt går att lösa det ökade behovet av kunskap inom området på detta sätt. Problemet är dock att det är svårt att få tag på den kompetens som behövs. Utredningen beskriver att det i nuläget är åtta personer som arbetar aktivt med 2 Se s. 549 i betänkandet. 3 Se även förslaget beträffande en kartläggning av befintliga anläggningar för markavvattningar i jordbruks- och skogsmark i SOU 2014:50 s. 203 IF. 4 Se även 1 9 AL.

5 5 uppdrag som markavvattningssakkunniga. Av dessa arbetar endast tre på Jordbruksverket. Utöver de markavvattningssakkunniga finns även ett antal konsulter på området. Om förslaget att lantmäterimyndigheten ska ta officialinitiativ till omprövningsförrättningar genomförs kan det leda till ett stort antal omprövningsförrättningar, uppskattningsvis ca 500 per år. 5 Behovet av kunskap inom området borde rimligen öka markant, inte bara hos lantmäterimyndigheterna utan även hos konsultfirmor etc. Ett ökat fokus på fungerande markavvattning kommer dessutom att innebära ettt ökat behov av kompetens inom kommunernas arbete med planering och exploatering samt inom länsstyrelserna. Vi ifrågasätter därför om utredningen i tillräcklig utsträckning har beaktat den kompetensbrist som kan komma att råda inom området. 8.5 Gemensamma arbeten enligt FBL I betänkandet står att möjligheten för lantmäterimyndigheten att besluta om markavvattning av mindre omfattning bör finnas kvar men att en viss justering krävs av 9 kap. 1 andra stycket FBL. Av författningsförslaget framgår, såvitt vi kan utläsa, att denna justering innebär att ett beslut om gemensamt arbete alltid får avse markavvattning. De begränsningar som gäller enligt andra stycket idag plockas bort och tanken verkar alltså vara att lantmäterimyndigheten ska kunna besluta om markavvattning oavsett omfattning. Vi uppfattar även att det i dessa fall inte krävs någon tillståndsprövning av domstolen, vilket förklarar varför 7 kap. 20 lag (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet (LSV) ska upphöra att gälla utan att ersättas av någon motsvarighet i MB. 6 Frågan om gemensamt arbete behandlas kortfattat och vi uppfattar skrivningarna i betänkandet som delvis motstridiga. Vi föreslår därför att frågan utreds närmare i det fortsatta lagstiftningsarbetet Omprövning av samfälligheter enligt AL Lantmäteriet välkomnar den föreslagna möjligheten att ompröva markavvattningssamfälligheter med stöd av reglerna i AL. Som utredningen skriver är detta en naturlig följd av förslagen i avsnitt Möjligen bör det införas en regel som uttryckligen anger att en omprövad samfällighet ska anses vara inrättad enligt AL, jfr tex. 11 lagen (1973:1151) om införande av anläggningslagen och lagen om förvaltning av samfälligheter. 5 Se s. 548 i betänkandet. 6 Se s. 457 somt 461 i betänkandet.

6 6 Lantmäteriet förordar utredningens första alternativ som innebär att det krävs ett yrkande eller en ansökan från en sakägare för att en omprövning ska initieras. Av skäl som redovisas nedan avstyrker vi den föreslagna skyldigheten för lantmäterimyndigheten att under vissa förutsättningar ta officialinitiativ till omprövning. Allmänna synpunkter på skyldigheten att trz officirzlinitiativ Förrättningslagstiftningen innehåller i vissa fall omfattande tvångsmöjligheter och det förekommer att en fastighetsägare blir "indragen" i en förrättning mot sin vilja och även åläggs att betala förrättningskostnader. Ett exempel på detta är när någon ansöker om omprövning av en gemensamhetsanläggning enligt 35 AL. Då berörs även övriga deltagare i anläggningen och förrättningskostnaderna fördelas mellan samtliga deltagare efter vad som är skäligt. I dessa fall har dock sökanden medvetet valt att initiera en sådan förrättning. Det finns även situationer där lantmäterimyndigheten kan ta officialinitiativ till olika åtgärder, t.ex. till en fastighetsbestämning om det behövs för en fastighetsbildnings-, anläggnings-, eller ledningsrättsförrättning.7 Myndigheten får även ta officialinitiativ till att bilda, ändra eller upphäva ett servitut utan särskild ansökan om åtgärden är av betydelse för en annan fastighetsregleringsåtgärd och företas i samband med denna. 8 Vid fastighetsreglering finns vidare en möjlighet för lantmäterimyndigheten att besluta om gemensamt arbete under förrättningen eller att förordna om att det gemensamma arbetet ska prövas enligt AL. Ett sådant förordnande kant.ex. innebära att en fastighet som inte berörs av fastighetsregleringen kommer att omfattas av anläggningsförrättningen. Ett beslut om gemensamt arbete får dock bara fattas om det främjar fastighetsregleringens syfte. Beslutet kan överklagas särskilt.9 De möjligheter till officialinitiativ som beskrivs ovan förutsätter att det finns ett klart behov av den åtgärd som officialinitiativet avser i den förrättning där detta aktualiseras. Det officialinitiativ som utredningen föreslår har en mycket svag koppling till den aktuella fastig Se 14 kap. 1 a FBL Se 7 kap. 10 FB L. För andra exempel på officiolinitiativ se 8 kap. 1 FBL, 11 kap. 1 fjärde stycket FBL, 12 kap. 8 andra stycket FBL, 20 andra och tredje stycket SFL. I sin tidigare lydelse innebar 20 tredje stycket SFL en möjlighet för domstolen att förordna någon att hålla sammanträde även om ingen delägare har begärt det, se prop. 1988/89:77 s. 32 och 72 samt prop 1982/83:26 s. 29 och 64. Se 9 kap. 1 samt 15 kap. 2 första stycket p. 6 FBL.

7 7 hetsbildningsförrättningen, eftersom utgångspunkten för omprövningen inte främst är sakägarnas behov utan allmänna intressen. Det verkar inte finnas någon motsvarighet i den befintliga förrättningslagstiftningen och vi anser att det firrns goda skäl till det. Förslaget kan bli till men för förrättningsverksamheten om sakägare avstår från att söka förrättningar med tanke på risken för att mot sin vilja "dra in" sig själv och sina grannar i en omprövningsförrättning som kan bli relativt kostsam. Konsekvensen kan bli att önskade förändringar i fastighetsindelningen inte kommer till stånd vilket hämmar det politiskt prioriterade bostadsbyggandet och andra viktiga investeringar it.ex. infrastruktur. Lantmäteriet förordar därför utredningens första alternativ som bygger på frivillighet och som innebär att det krävs en ansökan eller ett yrkande för att en omprövning ska initieras. Om detta alternativ kombineras med ekonomiskt stöd eller liknande incitament från statens sida skulle sannolikt mängden omprövningar kunna bli relativt stor. Lantmäterimyndigheten kan aktivt verka för att en omprövning kommer till stånd genom att informera om de fördelar detta innebär när en fastighet som berörs av en markavvattningssamfällighet är föremål för en förrättning. En alternativ lösning kan vara att utreda möjligheterna för länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten eller någon annan myndighet att initiera omprövningsförrättningar utifrån den systematiska kartläggning och prioritering som förordas ovan. Beträffande länsstyrelsen så följer det redan idag av 18 tredje stycket AL att länsstyrelsen kan begära förrättning för inrättande av en anläggning som myndigheten anser är av större betydelse från allmän synpunkt. Länsstyrelsen kan även initiera en fastighetsreglering som länsstyrelsen anser är av betydelse från allmän synpunkt enligt 5 kap. 3 tredje stycket FBL. En möjlighet för länsstyrelsen att initiera en omprövningsförrättning passar därför väl in i den befintliga förrättningslagstiftningen. Det gör däremot inte förslaget om ett officialinitiativ för lantmäterimyndigheten som är kopplat till en fastighetsbildningsförrättning. Synpunkter på den närmare utformningen av förslaget om officinlinitintiv Om man trots vad nu har sagts väljer alternativet med officialinitiativ är det mycket viktigt med någon form av ekonomiskt stöd till sakägarna för att kompensera för merkostnaderna för förräth1ingen. Ett exempel på ett sådant stöd är det som lämnades i samband med att

8 8 lagen (1939:608) om enskilda vägar upphävdes i syfte att få till stånd andelstal beräknade enligt reglerna i AL. 10 Ett problem i sammanhanget är den bristfälliga informationen om markavvattningssamfälligheternas existens och geografiska utbredning. Utredningen beskriver att den föreslagna skyldigheten att ta officialinitiativ förutsätter att myndigheten ska vidta kontroller i register såsom samfällighetsföreningsregistret 11 och aktuell länsstyrelses register angående markavvattningar samt hörande av sakägare. Detta skulle innebära en inte obetydlig utvidgning av den utredning lantmäterimyndigheten företar idag enligt 4 kap. 25 FBL, framförallt vad gäller kontrollen i länsstyrelsens register som är långt ifrån enhetliga. Detta medför i sin tur att handläggningstiderna förlängs för samtliga förrättningar där en markavvattningssamfällighet skulle kunna beröras och att förrättningskostnaderna ökar. En sådan konsekvens skulle stå i direkt konflikt med de krav som Lantmäteriet sedan många år har från regeringen att förkorta handläggningstiderna och minska förrättningskostnaderna. Lantmäteriet förordar således ingen utökad utredningsskyldighet utan anser att förslaget bör begränsas till de situationer där vi, framförallt via sakägare eller genom samråd med länsstyrelsen, får kännedom om en markavvattningssamfällighet. Alternativt kan även en systematisk kartläggning tjäna som underlag för lantmäterimyndighetens utredning, se ovan under avsnitt Det framstår som osannolikt att det är mer kostnadseffektivt att vidta kontroller i varje förrättning för att hitta markavvattningssamfälligheterna än att göra en samlad kartläggning av dessa. Skyldigheten till officialinitiativ föreslås i betänkandet kombineras med en lämplighetsprövning som utgår från i vilken utsträckning markavvattningsverksamheten berör den del av fastigheten som aktualiseras i förrättningen. En annan fråga är i vilken utsträckning lantmäterimyndigheten ska bedöma möjligheten att ompröva samfälligheten enligt 35 AL innan en omprövningsförrättning initieras. För att det ska vara möjligt att ompröva samfälligheten måste, förutom rekvisiten i 35 AL, även villkoren i 5-11 AL vara uppfyllda. Om det t.ex. rör sig om en samfällighet som inte längre behövs är det inte lämpligt att initiera en omprövningsförrättning. Hur ska lantmäterimyndigheten förfara i dessa fall? 10 Se 2 lagen ( 1997:620) om upphävande av lagen ( 1939:608) om enskilda vägar. 11 I nuläget går det inte att använda samfällighetsföreningsregistret för att söka fram markavvattningssamfäll igheter eftersom förvaltningsobjektet markavvattningssamfällighet anges i löptext och utan enhetlig beteckning.

9 9 Lantmäteriet anser att grunderna för när officialinitiativ ska tas bör utredas närmare. Vidare bör det på något sätt anges att bestämmelserna om omprövning i AL äger motsvarande tillämpning på markavvattningssamfälligheter kap. LSV - Rådighet över vatten, tvångsrätt m.m. Lantmäteriet tillstyrker förslaget att ta bort rådighetskravet som processförutsättning för att söka tillstånd till vattenverksamhet. Rådighetskravet har medfört problem för exempelvis ledningshavare som har ansökt om ledningsrätt för att bygga en ledning i vatten. Rådigheten fås genom ledningsbeslutet och först därefter kan eventuella tillstånd till vattenverksamhet sökas. Ledningshavaren riskerar därmed att ledningsrätten förfaller om tillstånd inte ges, varvid ledningsrättsförrättningen har genomförts i onödan. Med den föreslagna ändringen kan lantmäterimyndigheten förelägga ledningshavaren att ansöka om behövliga tillstånd innan ledningsbeslutet meddelas Omprövning av markavvattning Lantmäteriet anser att utredningen inte tillräckligt utförligt har beskrivit konsekvenserna av den föreslagna ordningen med officialinitiativ. Det konstateras bara kort att en sådan ordning kan upplevas som påtvingad och att förslaget kan behöva kompletteras med någon form av ekonomiskt stöd till parterna för att kompensera för merkostnaderna för förrättningen. Som vi har beskrivit ovan under avsnitt tror vi att förslaget kan innebära att fastighetsägare avstår från att söka förrättningar av rädsla för att" dras in" i en omprövning, särskilt om förslaget inte kombineras med ett ekonomiskt stöd. Detta skulle bl.a. kunna leda till att bostadsbyggandet påverkas negativt eftersom nödvändiga fastighetsbildningar inte kommer till stånd. En annan aspekt är att antalet överklagade omprövningsförrättningar, framförallt vad gäller förrättningskostnaderna, sannolikt kommer att öka. Som beskrivits ovan under avsnitt befarar Lantmäteriet att den kompetens som finns på området inte räcker till för att fylla det kraftigt ökade behovet som förslaget medför och vi anser att konsekvenserna av detta bör utredas mer utförligt. 12 Jfr 10 Logen ( 1973: 1151) om införande av anläggningslagen och lagen om förvaltning av samfälligheter. 13 Jfr prop. 2013/14:58 s. 36 där frågan om föreläggande enligt 19 LL i dess lydelse efter den 1 juni 2014 behandlas.

10 10 Utredningens förslag innebär att lanhnäterimyndigheten får en utökad utredningsskyldighet i samtliga fastighetsbildningsförrättningar där en markavvattningssamfällighet skulle kunna beröras, se avsnitt ovan. De flesta förrättningar kommer alltså att ta längre tid och bli dyrare. Inte heller denna fråga behandlas i konsekvensbeskrivningen där man enbart behandlar själva omprövningsförrättningen. 12:5 Förslaget till lag om ändring i anläggningslagen (1973:1149) Utredningen tycks ha haft den vällovliga ambitionen att minimera antalet särbestämmelser i AL som ska ersätta LSV:s bestämmelser. Trots detta föreslås sex nya sådana bestämmelser. Lanhnäteriet föreslår att ytterligare analyser görs angående behovet av dessa, utformningen av bestämmelserna och hur de ska tillämpas i förrättningsverksamheten Förslaget till lag om ändring i lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter Utredningens föreslår att LSV ska upphöra att gälla och att 1 lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter med anledning härav ska ändras så att p. 5 istället gäller lagen (2014:XX) om vattenrättsliga samfälligheter. I författningskommentaren anges att markavvattningssamfälligheter omfattas av p. 4, dvs. samfällighet enligt AL. Som vi uppfattar utredningens förslag så är det dock enbart efter en omprövning som markavvattningssamfälligheten ska anses vara inrättad enligt AL.14 Vad händer då med de samfälligheter som inrättats enligt LSV och som ännu inte har omprövats? Upphör SFL att vara tillämplig på dessa? Detta bör regleras i övergångsbestämmelserna. Särskilt yttrande av experterna Tomas Johansson och Kristin Land Lanhnäteriet delar de synpunkter som framförts i särskilt yttrande av experterna Tomas Johansson och Kristin Land. Lantmäteriets beslut i detta ärende har fattats av generaldirektören Bengt Kjellson. Juristen Johanna Dahlin har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har också deltagit chefen för division Fastighetsbildning Anders Lundquist, biträdande chefen för division 14 Se t.ex, s. 424 i betänkandet.

11 Lantmät e riet Fastighetsbildning Eva-Marie Engström, t.f. chefen för Sektionen för fastighetsrätt Ingela Boije af Gennäs och fastighetsrättslige specialisten Carl-Erik Sölscher. Bengt Kjellson fl a?#~l i!jfl Vl-- ;/ Johanna Dahlin I

Varför kan inte lantmätaren hantera markavvattningssamfälligheter?

Varför kan inte lantmätaren hantera markavvattningssamfälligheter? Varför kan inte lantmätaren hantera markavvattningssamfälligheter? Ingrid Öhlund lantmätare och senior rådgivare Division Fastighetsbildning Tel 070-57 87 211 Ingrid.ohlund@lm.se Varför?.. Dagens regelsystem

Läs mer

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_

-CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ -CXf Wl5 --11-\ct(fUl_ 1 (6) REMISSVAR 2015-11-19 REGERINGSKANSLIET Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2015/2393 Ert Dru Ju2015/3364/L6 SOU 2015:39 Myndighetsdatalag SAMMANFATTNING tillstyrker

Läs mer

Generella synpunkter på utredningen

Generella synpunkter på utredningen YTTRANDE 1(7) Tillsynsavdelningen Ellen Ringqvist ellen.ringqvist@socialstyrelsen.se 2012-02-07 Dnr 1.4-39364/2011 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Departementspromemorian Överklagande

Läs mer

Lantmäterimyndighetens roll i planeringsprocessen

Lantmäterimyndighetens roll i planeringsprocessen 2016-06-01 Lantmäterimyndighetens roll i planeringsprocessen Handbok 5 kap. 15 och 22 a PBL Dnr 401-2016/2481 Lantmäteriet Division Fastighetsbildning 801 82 Gävle Tfn växel: 0771-63 63 63 Lantmäteriet

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Yttrande över framställning från Riksskatteverket med förslag till vissa ändringar i folkbokföringsförfattningar (Fi2001/4557)

Yttrande över framställning från Riksskatteverket med förslag till vissa ändringar i folkbokföringsförfattningar (Fi2001/4557) Datum Dnr 2002-01-30 1825-2001 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över framställning från Riksskatteverket med förslag till vissa ändringar i folkbokföringsförfattningar (Fi2001/4557)

Läs mer

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST)

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Datum Dnr 2001-01-26 1426-2000 Juridiska sekretariatet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Sammanfattning Domstolsverket (DV) är positiv till

Läs mer

DOM 2015-12-15 Stockholm

DOM 2015-12-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060305 DOM 2015-12-15 Stockholm Mål nr F 9168-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-19 i mål F 4356-14, se bilaga KLAGANDE 1 X. 2. X2 Ombud

Läs mer

LMV-rapport 2011:1. Beslut enligt 6 kap. 5 plan- och bygglagen

LMV-rapport 2011:1. Beslut enligt 6 kap. 5 plan- och bygglagen LMV-rapport 2011:1 Beslut enligt 6 kap. 5 plan- och bygglagen L A N T M Ä T E R I E T Copyright Lantmäteriet 2011-06-21 Författare: Eije Sjödin LMV-rapport 2011:1 -- ISSN 280-5731 L A N T M Ä T E R I E

Läs mer

Upphävande av obehövlig ledningsrätt

Upphävande av obehövlig ledningsrätt Upphävande av obehövlig ledningsrätt LM-rapport 2011:4 3 Förord Sedan ledningsrättslagen infördes 1974 har det skett en betydande utveckling relaterad till de olika ledningstyper som lagen är tillämplig

Läs mer

DOM 2014-02-26 Stockholm

DOM 2014-02-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2014-02-26 Stockholm Mål nr F 7714-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2013-05-28 och 2013-07-23 i mål

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Naturskyddsföreningen i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län Stockholm 2006-09-28 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av överklagande av Vägverkets fastställelse (PP 30 A 2006:3798) av arbetsplan för ombyggnad/omläggning

Läs mer

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg Sid 1 (4) Mål nr M 1808-07 KLAGANDE Marbäcks Bruk AB Marbäck 305 94 Halmstad MOTPART Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstads

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

DOM 2014-10-02 Stockholm

DOM 2014-10-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2014-10-02 Stockholm Mål nr M 5983-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-28 i mål nr M 1960-14, se bilaga KLAGANDE Älvräddarnas

Läs mer

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-04-15 Ärendenr: NV-02483-16 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över remiss av promemoria om specialforum för

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1735-2010 Centrala Studiestödnämnden CSN 851 82 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut CSN har

Läs mer

Stockholm den 11 maj 2012

Stockholm den 11 maj 2012 R-2012/0268 Stockholm den 11 maj 2012 Till Miljödepartementet M2011/3865/R M2012/113/R M2012/1005/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 januari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Regeringens proposition 2001/02:136

Regeringens proposition 2001/02:136 Regeringens proposition 2001/02:136 Redovisningen av Svenska kyrkans fastigheter i fastighetsregistrets inskrivningsdel Prop. 2001/02:136 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 6153-15 KLAGANDE Agneta Olsson Villagatan 14 761 40 Norrtälje Ombud: Kjell Olsson Samma adress ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM 2015-09-07 Stockholm

DOM 2015-09-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-09-07 Stockholm Mål nr M 1394-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-27 i mål nr M 3154-14, se bilaga A KLAGANDE Sluts samfällighetsförening,

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:192

Regeringens proposition 2009/10:192 Regeringens proposition 2009/10:192 Umgängesstöd och socialtjänstens förutsättningar att tala med barn Prop. 2009/10:192 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 14 april 2010

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-01-19

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-01-19 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-01-19 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Interimistiska beslut vid överprövning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelad i Stockholm den 4 juli 2014 T 4170-12 KLAGANDE 1. BS 2. JHS 3. JRS 4. YS. Ombud för 1 4: Advokat JS

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelad i Stockholm den 4 juli 2014 T 4170-12 KLAGANDE 1. BS 2. JHS 3. JRS 4. YS. Ombud för 1 4: Advokat JS Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 4 juli 2014 T 4170-12 KLAGANDE 1. BS 2. JHS 3. JRS 4. YS Ombud för 1 4: Advokat JS MOTPART Halmstads kommun Box 153 301 05 Halmstad Ombud:

Läs mer

Arbetslöshetskassornas hantering av arbetslöshetsersättning

Arbetslöshetskassornas hantering av arbetslöshetsersättning 2015:3 Arbetslöshetskassornas hantering av arbetslöshetsersättning under uppsägningstid Kartläggning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/816 Till samtliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-01. Straff för överträdelser av EU-regler om kemikalier

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-01. Straff för överträdelser av EU-regler om kemikalier 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-01 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Straff för överträdelser av EU-regler om kemikalier

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75

Kommittédirektiv. Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Dir. 2015:75 Kommittédirektiv Åtgärder för att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden Dir. 2015:75 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 5 november 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART HSB Nordvästra Skåne ekonomisk förening Ombud: AA SET Konsulter KB Järnvägsgatan

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 30 november 2010 KLAGANDE Lotteriinspektionen Box 199 645 23 Strängnäs MOTPART AB Kvällstidningen Expressen, 556025-4525 Ombud: Advokat Ulf Isaksson

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0101/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende (Dnr 934/2016) Inledning Förslaget behandlar nya föreskrifter

Läs mer

Lagrådsremiss. Förhandsbesked i punktskattefrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Förhandsbesked i punktskattefrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Förhandsbesked i punktskattefrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 15 mars 2001 Bosse Ringholm Anita Saldén Enérus (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

DOM 2014-12-17 Stockholm

DOM 2014-12-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-12-17 Stockholm Mål nr P 6026-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-12 i mål nr P 3147-14, se bilaga KLAGANDE 1. P-O B 2.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (9) meddelat i Stockholm den 15 juni 2016 KLAGANDE SCA Skog AB, 556048-2852 Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå AB Sveavägen 17 111 57 Stockholm

Läs mer

DOM 2014-03-26 Stockholm

DOM 2014-03-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2014-03-26 Stockholm Mål nr F 7365-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-15 i mål nr F 4648-12, se

Läs mer

BESLUT. Datum 2016-04 -05. Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum 2016-04 -05. Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (6) Datum 2016-04 -05 Vår beteckning PART Kronans Droghandel Apotek AB (org. nr. 556787-2048) Box 30094 112 51 Stockholm SAKEN Förbud vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner

Läs mer

Stockholm den 15 november 2012

Stockholm den 15 november 2012 R-2012/0934 Stockholm den 15 november 2012 Till Socialdepartementet S2012/2766/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 maj 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Psykiatrin

Läs mer

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12 Dnr. 1 31 280766-15/111, 1 31 280775-15/111 Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare (SKVFS 2015:X) och förslag till föreskrifter om identifikationsnummer

Läs mer

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST inspektionen för vård och omsorg 2015-11-24 Dnr 10.1-23692/2015 1(8) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Monica Jacobson monica.jacobson@ivo.se Socialdepartementet Yttrande gällande slutbetänkande

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) 1 (6) Dnr AD 1120/2015 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) (dnr Ju2015/3364/L6) Inledning Bolagsverket

Läs mer

DOM 2015-03-23 Stockholm

DOM 2015-03-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2015-03-23 Stockholm Mål nr F 4525-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-15 i mål nr F 3769-12, se

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Yttrande 2015-11-17 Dnr 10.1-14199/2015 1(6) Avdelningen för regler och behörighet Jenny Gaudio jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

DOM 2016-05-12 Stockholm

DOM 2016-05-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 020102 DOM 2016-05-12 Stockholm Mål nr B 5280-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts deldom den 19 maj 2015 i mål nr B 6463-13, se bilaga A PARTER Klagande (Åklagare) Kammaråklagaren

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-12-01 B 4880-15 JS 01. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-12-01 B 4880-15 JS 01. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (7) Rättsavdelningen Datum 2016-01-22 ÅM 2015/8347 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-12-01 B 4880-15 JS 01 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AJ./. riksåklagaren

Läs mer

Betänkandet E-legitimationsnämnden och Svensk e-legitimation SOU 2010:104

Betänkandet E-legitimationsnämnden och Svensk e-legitimation SOU 2010:104 1 (5) Datum Dnr RA 04-2011/00584 2011-04-18 Ert Dnr N2011/559/ITP Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet E-legitimationsnämnden och Svensk e-legitimation SOU 2010:104 Riksarkivet har tagit del

Läs mer

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8 YTTRANDE Rättssekretariatet Datum Dnr Torgny Johansson 2008-06-03 TV0-2008-255 Tel. 040-6613075 Ert datum Er referens torgny.johansson@tullverket.se 2008-03-19 N2008/2346/TR Näringsdepartementet 103 33

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 juli 2010 T 4990-07 KLAGANDE AL Ombud: Förbundsjurist RS MOTPART Staten genom Kronofogdemyndigheten 171 94 Solna SAKEN Lönegaranti ÖVERKLAGADE

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Akt nr 1486-P154 Detaljplan för Kile 1:125 m fl Sydkoster Dnr MBN/2005-0128 Antagen av KF 2015-09-10 Laga kraft 2015-10-13 Genomförandebeskrivning INLEDNING En genomförandebeskrivning skall redovisa de

Läs mer

Remissvar: Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna

Remissvar: Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se 1 (6) Remissvar: Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

Promemoria med utkast till lagrådsremiss Skydd för enskilds identitet i domar och beslut

Promemoria med utkast till lagrådsremiss Skydd för enskilds identitet i domar och beslut R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Promemoria med utkast till lagrådsremiss Skydd för enskilds identitet i domar och beslut Sammanfattning Hovrätten inriktar sig

Läs mer

DOM 2015-09-24 Stockholm

DOM 2015-09-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr M 2280-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-18 i mål nr M 2886-14, se

Läs mer

DOM 2013-02-05 Stockholm

DOM 2013-02-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0614 DOM 2013-02-05 Stockholm Mål nr F 6085-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-08 i mål nr F 1244-11, se bilaga A KLAGANDE D P MOTPARTER

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärds prog ram, dnr 2014:00371

Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärds prog ram, dnr 2014:00371 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE 2014-05-09 1(5) Dnr 2014:203 Skolverket Förskole- och grundskoleenheten 106 20 Stockholm Yttrande över Skolverkets allmänna råd med kommentarer om arbete med extra

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13. Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13. Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-13 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Hemliga tvångsmedel mot allvarliga brott Enligt

Läs mer

DOM 2014-09-25 Stockholm

DOM 2014-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-09-25 Stockholm Mål nr M 1959-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-05 i mål nr M 2625-13, se

Läs mer

DOM 2016-02-23 Stockholm

DOM 2016-02-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2016-02-23 Stockholm Mål nr P 1948-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-25 i mål nr P 452-15, se bilaga A KLAGANDE X MOTPARTER

Läs mer

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet PM 2007: RVII (dnr 001-825/2007) Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen

Läs mer

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950)

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) 2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet Konsekvensutredning Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) xx 2014-12-08 2 (21) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39)

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) PM 1 (9) Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) Ert dnr JU2015/3364/L6 Det är en gedigen utredning som innehåller en omfattande

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 juni 2004 Ö 1320-04 KLAGANDE X MOTPART Riksåklagaren SAKEN Interimistiskt beslut om särskild företrädare för barn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43)

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2011-08-25 Dnr 365/2011 1 (10) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fi2011/2235

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2013 Ö 2415-12 KLAGANDE OCH MOTPART Vattenfall Eldistribution AB, 556417-0800 Box 6013 171 06 Solna Ombud: Advokaterna TW

Läs mer

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3266-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering Instruktion för klagomålshantering Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar Fondförvaltning 2015-06-02 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20. Ändringar i lagen (2003:113) om elcertifikat tilldelningsprinciper

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20. Ändringar i lagen (2003:113) om elcertifikat tilldelningsprinciper 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-11-20 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och regeringsrådet Nils Dexe. Ändringar i lagen (2003:113)

Läs mer

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm

2012-03-14 1 (8) Dnr: 2012/83 M1. Rättsenheten. Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm 2012-03-14 1 (8) Rättsenheten Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende Ds 2012:3 Rättsäkerhet och likabehandling i arbetslöshetsförsäkringen Sammanfattning IAF är överlag positiv

Läs mer

Gränsarbeten vid områdesskydd enligt Miljöbalken

Gränsarbeten vid områdesskydd enligt Miljöbalken VÄGLEDNING GRÄNSARBETEN Gränsarbeten vid områdesskydd enligt Miljöbalken Vägledning för länsstyrelserna och Lantmäteriet B E SÖ K: ST O C K H O LM - V ALH AL L AV ÄG E N 195 Ö ST E R SU N D F O R SK AR

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bolagsverkets utlämnande av personuppgifter till Bisnode AB

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bolagsverkets utlämnande av personuppgifter till Bisnode AB Datum Diarienr 2014-10-02 704-2013 Bolagsverket 851 81 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bolagsverkets utlämnande av personuppgifter till Bisnode AB Datainspektionens beslut För att

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Samråd enligt 2 och 3 patientdataförordningen

Samråd enligt 2 och 3 patientdataförordningen Yttrande Diarienr 2013-03-28 404-2013 Ert dnr 31 409/11 Socialstyrelsen Samråd enligt 2 och 3 patientdataförordningen Som ett led i samrådsskyldigheten enligt 2 och 3 patientdataförordningen (2008:360)

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma)

Överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken, Örnsköldsviks kommun (M2010/4615/Ma) 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Pettersson, Björn Tel: 010-698 11 74 bjorn.pettersson @naturvardsverket.se YTTRANDE 2011-06-09 Ärendenr: NV-03103-11 Miljödepartementet Miljöanalysenheten

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10)

Remissyttrande över promemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) YTTRANDE 1 (17) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) Ert diarienr Ju/2013/1684/DOM Sammanfattning

Läs mer

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget Sid 1(7) 0774/2004 2004-09-13 Er ref: Fö2004/1404/CIV Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred Uppdraget Regeringen beslutade den 17 juni 2004, dnr.

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSYTTRANDE Nämnd, förvaltning Dnr Socialförvaltningen 2008-12-18 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) Målnummer: Ö1006-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2003-03-13 Rubrik: Fråga dels om en konkursförvaltare varit skyldig att enligt 7

Läs mer

Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31)

Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-06-27 A2014/2170/ARM Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31) Korruption och andra

Läs mer

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN 3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN STELLAN MALMER OCH PATRIK ZAPATA Finansieringsprincipen innebär att staten inte skall ålägga kommuner och landsting nya uppgifter utan att de får möjlighet att

Läs mer

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015

Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 PM 2015: RV (Dnr 001-1811/2014) Tillsynsansvar över förorenade områden redovisning av regeringsuppdrag Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 26 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet

Till Socialdepartementet. Dnr: S2015/2282/FS. SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Till Socialdepartementet Dnr: S2015/2282/FS SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. I vårt svar har vi valt att endast inkludera

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 11012-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-13 i mål nr M 4375-13, se bilaga

Läs mer

OS./. riksåklagaren ang. våldtäkt m.m.; nu fråga om utfående av kopior av ljudupptagningar av förhör vid tingsrätten och i hovrätten

OS./. riksåklagaren ang. våldtäkt m.m.; nu fråga om utfående av kopior av ljudupptagningar av förhör vid tingsrätten och i hovrätten SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2012-04-11 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-03-28 B 567-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM OS./. riksåklagaren

Läs mer

Ändrad intäktsränta i skattekontot

Ändrad intäktsränta i skattekontot Fi2016/01094/S3 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad intäktsränta i skattekontot Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att intäktsräntan på skattekontot

Läs mer

DOM 2012-11-21 Stockholm

DOM 2012-11-21 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0602 DOM 2012-11-21 Stockholm Mål nr F 3768-12 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-29 i mål F 5763-11,

Läs mer

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Söderhamns kommun November 2009 Författare Lars Meyer Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, revisionsfråga

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:57

Regeringens proposition 2008/09:57 Regeringens proposition 2008/09:57 Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Prop. 2008/09:57 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 oktober 2008 Fredrik

Läs mer

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Ds 2015:1 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Justitiedepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Förslag till lag om ändring i utsökningsbalken... 7 2 Ärendet...

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2015 B 1000-14 KLAGANDE M R Ombud och offentlig försvarare: Advokat P-O M MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25)

Betänkandet En ny säkerhetsskyddslag (SOU 2015:25) samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (7) Ert datum Er referens 2015-04-30 Avdelningen för verksamhetsstöd Rättsenheten Anna Trulsson 010-240 53 81 anna.trulsson@msb.se Regeringskansliet Justitiedepartementet

Läs mer

Prövningstillstånd i Regeringsrätten

Prövningstillstånd i Regeringsrätten SKATTENYTT 2002 473 Arne Baekkevold Prövningstillstånd i Regeringsrätten Statistiken visar att det är mycket svårt att få prövningstillstånd i Regeringsrätten; prövningstillstånd meddelas bara i några

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Vissa frågor om Försvarsmaktens

Läs mer