Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2008-12-21. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på."

Transkript

1 sida 1 (9) Översiktsplan för Sölvesborgs kommun PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till program för ny kommunomfattande Översiktsplan för Sölvesborgs kommun har varit föremål för samråd under mars-april Kungörelse har funnits på kommunens anslagstavla och införts i Blekinge läns tidning, Sydöstran samt Kristianstadsbladet. Handlingar har sänts ut till myndigheter och berörda samt funnits tillgängliga i stadshuset och på kommunens hemsida. På hemsidan har även ett diskussionsforum inrättats och 14 inlägg har skrivits t.o.m. idag (). Figur 1. Inbjudan till dialogmöten har skickats ut till samtliga föreningar i kommunens föreningsregister. Mötena har annonserats i lokalpress och i kommuntidningen Naturligtvis som går ut till alla hushåll i kommunen. Sammanlagt deltog mer än 200 personer på dessa möten. Dialogmöten har hållits på följande platser och tidpunkter under 2008: 19/2 Furulundsskolans aula, kl /2 Mjällby skolas matsal kl /2 Hälleviks skolas matsal kl /3 Hörvikens skolas matsal kl /3 Norje skolas matsal kl /3 Högtofta skolas matsal kl Drygt 200 personer har deltagit på dessa möten. Möte har hållits med rektorerna för Havelidens skola, Möllebackens skola, Högtofta skola samt Hjortakrokens skola för att stärka barnoch ungdomsperspektivet i planeringen. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på. Tryggt. I ett socialt sammanhang, t ex i hembyn, nära natur och service. Vad är viktigt för att kunna leva det goda livet? Närhet till arbete. Närhet till natur, t ex närhet till bad. Nära till service - små mysiga restauranger och andra aktiviteter. Frisk luft.

2 sida 2 (9) Var ska turister och sommarboende lokaliseras? Var kan man bygga; nya hus, fritidshus, lägenheter, stugor för turismen? Nära till hav och skog. T ex Hällevik, Grönslätt, Sandviken, Edenryd, Tocken, Nogersund, Tredenborg, Torsö, Valje eller Ryssberget. Bygg turistbyar med uthyrning. Kommunens tomter skall utnyttjas. Olsagränd öster om hembygdsgården bör bebyggas. Vilka sorters bostäder finns på din ort idag? Finns det behov av någon annan form av boende nu och i framtiden? Det är flera personer som svarat att ett seniorboende behövs, gärna nära den plats de bor idag. Fler menar också att det skulle vara trevligt med hyresrätter /seniorboende. T ex marklägenheter eller ett boende vid havet. Innerhamnen bör bebyggas med lägenheter med havsutsikt och balkonger. Centrala staden Falkvik Valjeviken - Tredenborg bör knytas samman. Så nära bostaden som möjligt, helst inom kommunen. Ska vi satsa på fler industriområden eller låta grannkommunerna ha det och i Sölvesborg bara satsa på att skapa attraktiva boendemiljöer? Om det finns möjligheter till fler arbeten med hjälp av nya industriområden. Hur långt är du villig att pendla till jobbet för att kunna bo kvar i en attraktiv boendemiljö? Vad får det kosta? Inte mer än en timmes resande totalt. Ungefär 3 5mil. Hur ska vi skapa fler arbetstillfällen? Hur kan vi gynna entreprenörskap och företagande? Genom att stödja entreprenörskap med t ex attraktiva markområden. Flera har svarat att man tror på turistnäringen som en framtidsnäring. Hur kommer vi till/från jobbet skolan/dagis mm? Bil och buss eller i bästa fall cykel. Hur kan man göra det mer attraktivt att åka kollektivt eller cykla? Tätare bussturer, bättre passning till anslutande kollektivtrafik, bättre och fler cykelvägar. Gärna med belysning och trevliga pausplatser. Knyt samman hela kommunen med gångoch cykelvägar. Hur skapar vi säkrare trafikmiljöer? Hur skapar vi säkrare skolvägar? Bygg fler cykel och gångvägar, t ex från Krokås och Hörvik till Mjällby och på Lokvägen i Hällevik. Cykelväg saknas längs väg 123, snart händer kanske en olycka! En gångväg samt ett övergångställe och en gc-passage vid Aspvägen i Hällevik skulle behövas. Cykelvägarna bör vara belysta. De tunga transporterna till Hällevik, Hörvik och Nogersund bör begränsas. Bra cykelvägar kan också användas av äldre med behov av rullstol/rullator. Slopa ett av övergångställena utanför Konsum. Ett nytt övergångställe vid S Bryggerigatan och ett vid Herrgårdsvägen t ex vid Lövängen. En säker gång- och cykelväg från Falkviksskolan till Möllebacksskolan.

3 sida 3 (9) Kommunikationerna till och från Sölvesborg (bil, buss, cykel, tåg, telefon, vägar, data) hur fungerar de? Har barnen, ungdomarna, vuxna, och äldre olika behov och i så fall vilka? De allmänna kommunikationerna från Listerlandet är inte bra. Man behöver bil. Vägarna är för smala vilket medför en olycksrisk för gående och cyklister. En buss eller taxilinje som går minst två gånger om dagen, även helger, hade varit bra. För barnen på Lister är den närmaste fritidsgården i Mjällby, dit det saknas kommunikationer. Vilka rekreationsområden/naturområden skall bevaras/utvecklas? Inkomna förslag är Listershuvud, Spraglehall, Stiby, Kråkenabben, Getabjär, Ryssberget, stranden, lägerområdet i Hällevik. Alla naturområden som finns idag skall vara kvar och att strändernas tillgänglighet skall bevaras. Vad är viktigast för rekreationsområden närhet eller kvalitet? Hur definierar du närhet respektive kvalitet? De flesta menar att närheten till ett naturområde är det viktigaste. Naturområdena skall gärna bevaras som de är. Fina gångstigar och grillplatser skulle vara trevligt. Offentliga parker, gräsmattor, utsmyckningar mm gör det vackert och trivsamt omkring oss. Finns de i tillräcklig mängd? Finns det något ni skulle vilja ändra på? Bevara grönområden när det byggs. Flera av de som svarat anser att kommunens underhåll inte är tillräckligt och att det behöver snyggas upp, t ex vid hamnplanen i Hällevik. Fler lekplatser, blommor och bänkar efterfrågas också. Gärna en central lekplats med sittplatser och tillgång till toaletter. Ta bort de fula silostornen. Ständigt bilfritt i innerstan. En gång- och cykelväg längs havet mellan centrum, Tredenborg och Valjeviken. Sittmöjligheter i skogen mellan Falkvik och Bokelund skulle vara bra. Hur vill ni att er ort eller kommun ser ut om år? Att alla ska få plats, oavsett ålder eller ekonomi. Att det finns bostäder för olika ekonomiska förutsättningar. Seniorboende och bättre service och kommunikationer. Att Listerlandet inte bara blir för sommarboende. Att det finns arbeten till dem som vill bo här. Vilka utvecklingsmöjligheter ser du för din ort eller Sölvesborgs kommun inför framtiden? Vilka styrkor har Sölvesborgs kommun? Turismen är en viktig utvecklingsmöjlighet. Det kunde finnas små fina butiker, en del kanske bara sommarbutiker mm. Vilka hot finns inför framtiden för orten där du bor? Hoppas att affären blir kvar! (Hällevik och Hörvik) Hur är serviceutbudet på orten där du bor, resp inne i Sölvesborg? Skulle det kunna vara på ett annat sätt? Hur? Självklart är utbudet större i stan. Vilket kulturutbud finns och vad vill ni ha? Bussturer till vissa arrangemang i stan kunde vara en idé.

4 sida 4 (9) Bilaga 1. Minnesanteckningar från dialogmöten under programskedet Minnesanteckningar från dialogmötet i Sölvesborg Vid dialogmötet närvarade ca 70 pers. Sölvesborg år 2020 Väster om Kämpaslätten. Vid gamla Yndevägen Innerhamnsområdet med silos. Vid Ryssbergets fot. Fråga: Vad är plan B om det inte byggs på Silosområdet? Kan det bli fotbollsplan eller badplats då? Svar: Fotbollsplan eller badstrand i det före detta industri- och hamnområdet är eventuellt orealistiskt pga stora markvärden, risk för förorenad mark mm. Öster om Sölvesborgsviken har bollplan och badmöjligheter diskuteras. De finaste sandstränderna här finns dock söder om golfbanan. Bevara lokstallarna! Fråga: Blir det inte dyrt att bygga stad på östra sidan om Sölvesborgsviken när det saknas tillräckligt utbyggd infrastruktur? Svar: Ja, det krävs stora infrastrukturinvesteringar om en omfattande byggnation ska förverkligas. Det måste med i exploateringskalkylerna. Nya industrier kan placeras i Mjällby eller längs E22. Det är dock värdefull jordbruksmark som tas i anspråk. Vi vill inte ha smutsiga industrier i Sölvesborg även om de ger arbetstillfällen. Det går bra att pendla till Kristianstad och även längre. Inom en timme går bra att arbetspendla med de goda kollektivtrafikmöjligheter vi har med Blekinge kustbana och E22. Längre tillbaka har skisserats en bandstad mellan Bromölla och Sölvesborg med industrier. Fråga: Var ska reningsverket ligga om havet stiger eller kapaciteten överskrids pga fler invånare? Svar: Dagens reningsverk klarar personekvivalenter om inget ytterligare dagvatten/regnvatten tillkommer. På längre sikt är en flytt av reningsverket att föredra bland annat pga utsläppspunkten i viken. Hur kommer vi till/från jobbet/skolan/dagis? Kan så kallad vandrings-skolskjuts vara något i Sölvesborg? Folk litar inte på trafiken längre. Både närrekreationsområden på gångavstånd från bostäderna samt större sammanhängande rekreationsområden för utflykter behövs. De har olika funktion. Rekreationsområdena behöver inte vara tillrättalagda med klätterställningar och dylikt. En ökande äldre befolkning 55+ har större behov av natur nära hemmet. Bygg inte bort vår närnatur! Det är närheten till Stiby Backe, Listershuvud, Ryssberget, Slottet, Valje bokskog och halvö som gör Sölvesborg attraktivt. Fråga från kommunen: Ska vi bygga vindkraftverk på Ryssberget? Svar: Vissa tyckte att det kan man göra och andra tyckte att det var en dålig idé. Man vänjer sig vid vindkraftverk. Vilka naturreservat/rekreationsområden är mest uppskattade (högst besöksfrekvens)? Siesjöområdet är uppskattat. Skinsagylet. Grundsjön.

5 sida 5 (9) Bevara de kustnära områdena och nabbarna för allmänheten! Lämna en bit som inte bebyggs närmast vattnet. Tänk även på höjda havsnivåer. Minnesanteckningar från dialogmötet i Mjällby Sölvesborgs kommun år 2020 Området mellan Ringblomsvägen och Hosabykrysset. Seniorboende där gamla möbelaffären stod, längs Västra Mjällbyvägen. Behåll de vackra miljöerna vid fiskelägena och bygg inåt landet istället. Bygg ihop Hällevik med Nogersund (ej Kråkenabb). Bygg ut mot Grönslätt. Bygg norrut från Djupekås mot Lörby kladd. Lägg inte industierna inne i Mjällby. Om det ska planeras företagsmark passar det bäst i anslutning till Valeo. Mjällbys infart är inte tilltalande går den att flytta och göra mer välkomnande? Bevara Stiby Backe, Listershuvud, Hjärthalla och Mörby backe som är otroligt vackra rekreationsområden. Bygg en fin, attraktiv lekplats i Mjällby likt den Olofströms kommun byggt i centrum. Övriga synpunter/förslag: Bygg en turistinformation, ha turistservice vid Preem-macken som en mottagning till Listerlandet.

6 sida 6 (9) Minnesanteckningar från dialogmötet i Hällevik Vid dialogmötet närvarade ca 38 pers. Sölvesborg - Hällevik år 2020 I Hällevik, Lindskogsvägen - Hanöhusvägen (mittemot gamla stationen). Söder om Hällevik mot Grönslätt. Ljungvägen Norr om Nogersundsvägen mot Lindskog Synpunkter: Infart till nya områden från Grönslättsvägen. Skolorna måste utökas vid nybyggnation. Skolan borde ligga vid idrottsanläggningen och dra nytta av den. Fråga: Har intresse för seniorboende funnits på andra platser? Kan kan kanske enas om plats på Lister, vid havet och i inlandet. Utveckla hamnområdet/piren. Lägg inte bostäder i närheten av bostäder. Sölve industriområde! Värna om kycklingindustrin, grisfarmarna, utegångsfår och kor. Kråkenabben Stibyberget Listers huvud Stranden Svampskogen nordväst om Hällevik Synpunkter: Viktigt med grönområden mellan bebyggelse-områdena, det blir trivsammare. Gör en gång- och cykelväg till och runt Kråkenabben.

7 sida 7 (9) Minnesanteckningar från dialogmötet i Hörvik Sölvesborg - Hörvik år 2020 Mellan Hörvik - Krokås Dolinvägen Labbvägen och Ljustervägen Billiga, bra boende - marklägenheter Synpunkter: Översvämningsproblem i somras (2007). Normalt svämmar 4-5 källare över, förra året var det omkring 70 st. Bevara marken närmast stranden för allmänheten. Det behövs lekplatser, grönytor, bänkar, sittplatser. Aktiviteter saknas i kommunens mindre orter. Biljardbord, hembygdsgård, fritidsgård och fritidsledare. Föreningslivet viktigt. Industrimark finns i Mjällby I Hörvik f.d minkgårdarna vid pallfabriken. Synpunkter: Vi är på väg ut ur industrisamhället. Turismen ger arbetstillfällen. Stugbyar kan ge intäkter. Viktigt att kollektivtrafiken har täta turer. Idag kan det ta 2 dygn att ta sig till jobbet med buss!! Listers huvud Området mellan Nogersund och Hörvik bör bevaras för turism och rekreation. Spraglehall Synpunkter: Bygg en gång- och cykelväg runt Listerlandet.

8 sida 8 (9) Minnesanteckningar från dialogmötet i Norje, Vid dialogmötet närvarade ca 32 pers. Sölvesborg - Norje år 2020 Norr om Norje, Örnavik Väster om E22 Centrum i Norje, öster om skolan, vid gurkhusen Mellan Pukenäs och Örnavik Vid idrottsplatsen i Pukavik Söder om Norje Synpunkter: Lägg inte bostäder för nära havet. Låt oss behålla området till allmänheten. Verksamheter kan förläggas söder om gurkhuset. Skapa ett äventyrsbad? Växthusodling storindustri, bör utvecklas. Lussabacken. Rekreationsområde, bör göras i ordning. Galgabacken Badplatsen är värdefull Bebygg inte strandområdena Gör i ordning mellan havsbadet och Örnavik. Dåliga småstigar, fint att promenera Ryssberget Synpunkter: Gång- och cykelvägar saknas i norra delen av kommunen.

9 sida 9 (9) Minnesanteckningar från dialogmötet i Högtofta Vid dialogmötet närvarade ca 23 pers. Sölvesborg - Högtofta år 2020 Ringaslätt, Gammalstorp - ligger öppet och vackert. Jockarp Kylinge, vid A-skylt. Sandbäck, ovanför gamla folkets hus. Synpunkter: Skolor bidrar till attraktivitet för barnfamiljer, liksom närhet till vandringsområden och strövområden. Kanske kan man låta hus ha gemensamma avloppsanläggningar, det blir dyrt att sprida ut husen. Lägg industriområden nära transportleder och nära tätorterna. Synpunkter: Bygg ihop järnvägsnätet Olofström med Blekinge kustbana. Grundsjön är viktig för Gammalstorp Skinsagylet Möllekullarundan, populärt stråk, men belysning behöver förbättras. Synpunkter: Behövs inte alltid nyanläggas vägar, underhåll befintliga stigar så de inte växer igen. Mycket mark i områdena är privatägd, om det blir för mycket trafik stängs vägarna av för allmänheten. 1,5 km från Gammalstorp till Grundsjön går en 1000 år gammal handelsväg.

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över...

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... E-postformulär 1 sammanställning Fråga 1 När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... Pizzeriorna Att få bo på landet med närhet till havet och ändå bara ha ca 1 mil till centrum i Halmstad. Nära

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer

Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Omsorg Chalmers Äldres livsmiljöer Rapportering Inventering av äldres behov av produkter och tjänster för Vinnova hösten 2007 Chalmers Seniorförening & Chalmers Tekniska Högskola Projektledare Inga Malmqvist

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Sammanfattat 16/10-2015 av planhandläggare Hanna Dahmberg Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Tack för det stora engagemang som visades vid medborgardialogen! Vi i arbetsgruppen fick med

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Turistundersökning Marstrand 2009

Turistundersökning Marstrand 2009 Turistundersökning Marstrand 2009 Undersökning på uppdrag av Kungälvs kommun HHGS HandelsConsulting AB Innehåll 1. Sammanfattning, sid 3-5 2. Inledning och metod, sid 6-7 3. Resultat, sid 8-26 4. Förbättringsområden

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Belysningsutredning Våren 2014

Belysningsutredning Våren 2014 Belysningsutredning Våren 2014 1 Bakgrund Framtidsgruppen har under 2012-2014 arbetat med frågan om gatubelysning inom området på styrelsens uppdrag Uppdraget har varit att undersöka kostnadsnivåer, medlemmars

Läs mer

Dialogmöte med gymnasieungdomar

Dialogmöte med gymnasieungdomar Dialogmöte med gymnasieungdomar Onsdagen den 10 november genomfördes ett möte med gymnasieungdomar på Furulundsskolan. Nu hade turen kommit till ungdomarna att dela med sig av sina tankar och visioner

Läs mer

Borta bra men hemma bäst ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR.

Borta bra men hemma bäst ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE Helge Björns väg, Klockrike Borta bra men hemma bäst BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. Att bo bra är viktigt för oss och för våra hyresgäster. Vi förvaltar bostäder,

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Sammanställning. Fördjupad översiktsplan Furuhäll. Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30

Sammanställning. Fördjupad översiktsplan Furuhäll. Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30 Sammanställning Fördjupad översiktsplan Furuhäll Medborgardialog 21 jan 2015 kl. 18.30 20.30 Mötets upplägg: Totalt deltog 56 fastighetsägare, dessa representerade 38 av fastigheterna i området (av totalt

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Sammanställning Ortsutveckling Hälleforsnäs

Sammanställning Ortsutveckling Hälleforsnäs Sammanställning Ortsutveckling Hälleforsnäs Stormöte den 6/4 på Bruksskolan Boende Information Fritid Natur och miljö - Trafik och kommunikationer Turism och marknadsföring Yngre och äldre Färgerna representerar

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder Ortsutveckling: Arbetsgrupp: Trafik, boende, estetik och miljö Tema: Trafik Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder 1. Förutsättningar för utveckling Väghållningsansvar

Läs mer

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN ÖNSKEMÅL FÖR MIG PERSONLIGEN -Möjlighet att bygga större än dagens tillåtna 80 + 20 m 2 -Ingen ny väg intill/nära min fastighet -Vill kunna välja NÄR vi

Läs mer

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt.

BO För att kunna locka nya invånare att bosätta sig i Kil behöver nya bostadstomter ligga i attraktiva lägen med exempelvis vattenutsikt. 14038 ÖVERSIKTSPLAN FÖR KILS KOMMUN Fördjupning för Nedre Fryken Resultat workshop 2 Workshopen hölls onsdagen den 1 oktober 2014 på Stora Kils hembygdsgård och ett drygt 30-tal personer deltog. Under

Läs mer

LOKAL UTVECKLINGSPLAN

LOKAL UTVECKLINGSPLAN LOKAL UTVECKLINGSPLAN D E T T A Ä R E N L O K A L U T V E C K L I N G S P L A N F Ö R V Å R T F U N K T I O N - E L L A O M R Å D E V E D E V Å G S O M Ä R I D Y L L E N I B E R G S L A G E N M E D N Ä

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

Utflyttning från Simrishamns kommun

Utflyttning från Simrishamns kommun Enkätundersökning Utflyttning från s kommun Bilaga resultatredovisning Enkätundersökning Utflyttning från s kommun Innehåll Resultatredovisning 4 Ny boendeort (genererat från postnummer) 4 2. Hur länge

Läs mer

Yttrande angående den fördjupande översiktsplanen

Yttrande angående den fördjupande översiktsplanen 1 (6) Ripvägen 17 139 41 VÄRMDÖ Tel. 08-571 401 80 Fax. 08-571 401 84 Mobil 0703-325 215 http://hem.passagen.se/radberg arne@arim.nu http://bevara_stromma.tripod.com Värmdö kommun planavdelningen 134 81

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen

Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen Inkomna åsikter, juli 2013 Kommunstyrelsen 2013-07-01 12:26: Synpunktskategori: Kommun & politik Rubrik: Undrar Beskrivning: Ser ju ut som ett bra drag av kommuner ekonomiskt. Men vete tusan om inte Ängelholmarna

Läs mer

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt.

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt. Till Planutskottet i Höganäs kommun Planavdelningen, Jakob von Post UTVECKLINGEN AV NYHAMNSLÄGE Sammanfattning Med stor oro ser Nyhamns Byförening på den avsaknad av utveckling som nu tycks gälla för vår

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Lerum Enkätundersökning 2010

Lerum Enkätundersökning 2010 Lerum Enkätundersökning 2010 Lerums centrumförenings enkätundersökning våren 2010. En sammanfattning till näringsidkare i Lerum. Lerums kommun är en kommun som ligger i anslutning till Göteborg och hit

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, komplettering Samhällsbyggnadskontoret Plan- och byggenheten ANTAGANDEHANDLING 1 (5) 2004-10-27 Detaljplan för SUNDBY STRAND 3 del av Toresunds-Sundby 1:1, Stallarholmen, Strängnäs Kommun MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING,

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Ehrensvärdsgatan 5

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Ehrensvärdsgatan 5 Län Skåne Gatuadress Kommun Helsingborg Storlek 3.0 rum / 70 m² Område Norr - Fria Bad Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Söker du en central, ljus, stilren

Läs mer

Statistik frågeställningar ÖP2030

Statistik frågeställningar ÖP2030 Statistik frågeställningar ÖP Frågor: Om person: Kön Åldersgrupp Boplats Kategori Fem snabba:. Hur kom du i kontakt med översiktsplanen? 2. Vilka är de fem viktigaste faktorerna för ett attraktivt boende

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

VÄSTRA HALLERNA STENUNGSUND

VÄSTRA HALLERNA STENUNGSUND VÄSTRA HALLERNA stenungsund BO havsnära i stenungsund Stenungsund är en av Sveriges snabbast växande orter. Det är inte förvånande här finns det mesta blomstrande företag, härlig natur, bryggliv, pendelavstånd

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå

Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå 1 (5) Förstudie Rv 83 Bollnäs-Arbrå Minnesanteckningar Öppet Hus 2012-03-27 För förstudien Rv 83 Bollnäs-Arbrå hölls den 27 mars 2012 ett tidigt samråd med allmänheten i form av ett öppet hus i Forum Arbrå.

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Gruppen kan tänka sig att detta område utnyttjas för servicefunktioner, ex. förskola. Förskolan får på så sätt närheten till skogen och havet utan att behöva korsa vägen.

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009

Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009 Samhällsbyggnadskontoret Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009 Söndagen den 25 oktober 2009 anordnade samhällsbyggnadskontoret en vandring med Ekebyborna inför det detaljplaneringsarbete

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby INLEDNING 1 Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby Genomförd i juni 2015 Örebro kommun, Sam 405/2015 2 SAMMANSTÄLLNING AV MEDBORGARDIALOG

Läs mer

Friluftsliv och rekreation

Friluftsliv och rekreation Friluftsliv och rekreation Förutsättningar Riksintresse för rörligt friluftsliv Norrlandets strandremsa mot Gudingen utgör riksintresse för rörligt friluftsliv. Lögareberget Lögareberget är ett välbesökt

Läs mer

Designdialog Lyckeby Workshop 1. Grupparbete BILDPROTOKOLL ÖVNING 2. Designdialog Lyckeby Workshop 1 2015-10-20

Designdialog Lyckeby Workshop 1. Grupparbete BILDPROTOKOLL ÖVNING 2. Designdialog Lyckeby Workshop 1 2015-10-20 BILDPROTOKOLL ÖVNING 2 Designdialog Lyckeby Workshop 1 Workshopen bestod av två övningar, en SWOT-analys och en framtidsspaning. Övning 1 gjordes individuellt och övning 2 gjordes i grupp. I Swotanalysen

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FOKUSGRUPPER FISKSÄTRADIALOGEN Bilaga 3

SAMMANSTÄLLNING FOKUSGRUPPER FISKSÄTRADIALOGEN Bilaga 3 SAMMANSTÄLLNING FOKUSGRUPPER FISKSÄTRADIALOGEN Bilaga 3 Fokusgrupper och sammanställning genomförd av Elin Mossberg, Sweco på uppdrag av Nacka kommun Sweco Management AB SAMMANFATTNING FOKUSGRUPPER FISKSÄTRADIALOGEN

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar Projektet har delfinansierats av europeiska unionen Regional utvecklingsfonden Mål2 Öarna Slutrapport Projekt: Skärgårdshamnar - småskalig infrastruktur till gagn för utvecklingen av Karlskrona skärgård

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Trotsade kylan för att förbättra Påryd

Trotsade kylan för att förbättra Påryd Handläggare Datum Elisabeth Karlsson 2012-02-09 Trotsade kylan för att förbättra Påryd Måndagkvällen den 6 februari samlades 15 Pårydsbor utanför Ica för att visa kommunala tjänstemän vad som är bra och

Läs mer

DIÖ. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29

DIÖ. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29 DIÖ Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse, Version Familjefestivalen 2014-08-29 Kontakt: Planarkitekt

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PLANPROGRAM - VRIGSTAD Nya bostadstomter vid Slättsjön Allmänt

PLANPROGRAM - VRIGSTAD Nya bostadstomter vid Slättsjön Allmänt Allmänt Efter en långvarig (sedan början av 1990-talet) tröghet i bostadsbyggandet i Sävsjö kommun har det nu börjat uppstå en viss efterfrågan på tomtmark för nyproduktion. Eftersom kostnaderna att bygga

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Animal Farm FNL En gård fylld med liv

Animal Farm FNL En gård fylld med liv Animal Farm FNL Animal Farm FNL En gård fylld med liv Av : Fanny, Nathalie och Lole Innehållsförteckning Bakgrund 3 Affärsidé 3 Ledning/Arbetsuppgifter 4 Aktiviteter 4 Boende 5 Marknadsföring 5 Särskilda

Läs mer

Utveckling och komplettering av gröna stråk

Utveckling och komplettering av gröna stråk Utveckling och komplettering av gröna stråk Förbindelser och kopplingar mellan olika områden är viktiga liksom möjligheten att lätt kunna nå olika områden till fots och med cykel. Tyvärr finns ofta barriärer

Läs mer

Sammanställning resvaneundersökning

Sammanställning resvaneundersökning Sammanställning resvaneundersökning Syftet med resvaneundersökningen har varit att få en översiktlig bild av hur resandet ser ut kring Alvesta resecentrum med koppling till parkeringen på östra sidan.

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret.

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret. FRÅGEFORMULÄR Det är helt frivilligt att besvara frågorna i det här frågeformuläret. Om Du inte vill delta, eller väljer att avbryta efter att ha besvarat ett antal frågor, så behöver Du inte förklara

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO

VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO VAD TYCKER DU? VÅRT FRAMTIDA ÖREBRO F Ö R S L A G T I L L ÖV E R S I K T S P L A N F Ö R Ö R E B R O KO M M U N VI BEHÖVER DIN HJÄLP MED ATT FUNDERA ÖVER EN VIKTIG FRÅGA! Hur ska vi använda mark och vatten

Läs mer

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog

Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Gnesta centrum - Sammanställning av medborgardialog Dokumentansvarig Diarienummer Senast

Läs mer

Kundenkät gatumark hösten 2013

Kundenkät gatumark hösten 2013 Kundenkät gatumark hösten 2013 En kundenkät med totalt 13 frågor skickats under hösten 2013 ut till 500 slumpvis utvalda kommuninvånare. Syftet är att få en överblick av hur nöjda invånarna kunderna är

Läs mer

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314 Havstenssunds Samhällsförening Sida 1 av 6 Havstenssund 2011-02-14 Tanums Kommun Miljö- och byggnadsnämnden 457 81 TANUMSHEDE Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet,

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Sjöskogens samfällighetsförening

Sjöskogens samfällighetsförening Sjöskogens samfällighetsförening Boendeinformation 2015 Inledning Sjöskogen är ett fritidsområde som är beläget cirka två mil sydost om Nyköping, direkt vid Bråvikens strand. Området präglas av dess undersköna

Läs mer

Verksamhetsområden - Bostäder

Verksamhetsområden - Bostäder Verksamhetsområden - Bostäder En etablering av en slutförvarsanläggning ökar efterfrågan på permanenta och tillfälliga verksamhetsområden samt möjlighet till olika boendeformer m.m. Inom de planerade anläggningarnas

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer