Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009"

Transkript

1 Samhällsbyggnadskontoret Synpunkter från vandringen i Ekebyskogen i oktober 2009 Söndagen den 25 oktober 2009 anordnade samhällsbyggnadskontoret en vandring med Ekebyborna inför det detaljplaneringsarbete som då planerades starta. Alla hushåll i Ekeby fick en inbjudan. De boende på Björnstigen fick, p.g.a. en miss (en kombination av teknik och den mänskliga faktorn), tyvärr inte inbjudan i tid. Björnstigens boende fick dock möjlighet att ge synpunkter i efterhand. Samhällsbyggnadskontoret har i sina samråd ofta svårt att nå den yngre befolkningen och vi hade därför speciellt bjudit in Ekebys skolbarn och ungdomar till vår vandring. Under vandringen delade vi ut ett frågeformulär och en karta över Ekebyskogen. 37 personer svarade på våra frågor och ritade in områden som de tycker är viktiga att bevara på kartan. En del förslag på placering av ny bebyggelse kom också in. Frågeformuläret fanns också tillgängligt på Mötesplats Enhörna en tid efter vandringen och en del passade på att fylla i den vid besök där. I den här sammanställningen redovisas de svar som kom in. En del synpunkter som är väldigt lika varandra har slagits ihop. Samhällsbyggnadskontoret arbetar nu på ett detaljplaneförslag för Norra Ekeby som beräknas kunna gå ut på samråd till våren Alla synpunkter och önskemål som har kommit in under vandringen kommer inte att kunna tillgodoses, men flera av era tankar kommer att finnas med i det nya förslaget. Vi vill tacka alla er som tog er tid att svara på våra frågor, det var värdefullt för oss. Tack vare er hjälp kommer vårt nya förslag att vara mycket bättre. Vi vill också tacka Mötesplats Enhörna för all hjälp. Maria Persson och Isak Ericsson Samhällsbyggnadskontoret Vid frågor, kontakta Maria Persson, tel maria.persson2@sodertalje.se

2 Var bor du? Björnstigen 11 st Utterstigen 5 st Mårdstigen 5 st Bäverstigen 2 st Odlarvägen 3 st Ekeby Gård 1 st Lostigen 2 st Plöjarvägen 3 st Hjortstigen 2 st Ej angett 3 st Totalt 37 st Ålder år 8 st år 4 st år 10 st 66 år och uppåt 11 st Ej angett 4 st Totalt 37 st Hur använder du Ekebyskogen? Promenerar, 19 st Rastar hunden, 10 st Tränar mountainbike/cykling, 2 st Plockar bär och svamp (och blommor), 22 st Rekreation dagligen, 3 st Tränar/springer/motionerar, 15 st Kopplar av/samlar kraft i tyst miljö och i ren luft, 4 st Friluftsliv Dagisbarnens utflyktsmål, 2 st Leka, 2 st Kojor, 3 st Ridning Picknick/utflykt, 4 st Fotografering Filosofering Inspiration Hundträning i personspår Skåda fågel Naturupplevelser, 2 st 2 (10)

3 Finns det något som idag begränsar dig att använda området som du skulle vilja? Vildsvin Hotet om utbyggnad. Branta stigen ner till Underåsbadet är svårframkomlig på grund av vildsvinens bökande. Vildsvinen börjar bli en begränsning. De börjar bli så många att man är rädd för att stöta på dem. Nämn 4 platser som du tycker är viktiga att bevara och varför. Markera gärna på kartan på andra sidan. Hela området är viktigt med sin mångfald av möjligheter, 3 st Hela skogen, 3 st Bra blåbärsställen (Markerade på kartan) Hela skogsområdet norr om Björnstigens tomter är mycket viktigt att bevara. Stigen mellan våra tomter och detta område brukas mycket av äldre, rörelsehindrade, stavvandrare och övriga, av barnfamiljer med eller utan barnvagn, hundägare m.fl. Det är från denna stig lätt att nå andra gator i området. Det går även för rörelsehindrade att gå in på mindre stigar och t.ex. få tag på bär. Hela skogen är vacker och erbjuder så mycket. Stigen med skogen omkring är trolsk. Det finns inte så många sådana platser i Södertälje, snälla förstör den inte. Skogen pris bakom vårt hus. (Mårdstigen 20) Gläntan med kojor mm används av förskolan. Allt och helheten. Speciellt stora stigen där förskolan ska byggas. Den är mycket fin och användbar, även den där vi vandrade (under den inbjudna skogsvandringen), där går man mycket. Befintliga skogsvägar och området innanför/befintliga strövområden ~mitten av Ekebyskogen (Markerat med 1 i karta), 2 st Hela skogen är viktig. Man kan gå olika stigar och olika långt beroende på tid och lust. Det finns många olika möjligheter, det blir aldrig tråkigt. Oftast får man vara själv, det är det som kallas rekreation och som är så skönt. Ju större område desto bättre, nu krymper det markant. Glänta som är vacker och betydelsefull, (markerad på karta med stjärna) Skogsområdet som går ner mellan gamla och nya Ekeby. (markerat på karta) + stigar markerade på karta. Stigar norr om nya Ekeby, markerade i karta med 1. Blåbärsbuskarna, markerade i karta norr om nya Ekeby med 2. Spåren i skogen (stigarna). (Markerade i karta norr om nya Ekeby med 3.) Jag använder de flesta stigarna för behovet av skogsluft och motion. Bevara stigen från Storängsvägen som leder till de andra stigarna "stiginfarten". Blockera inte stigen med förskolan. Område A,B och C enligt markering i karta + stigarna runt dessa. Går oftast runt A eller A+B men ibland kommer även C med. Det område som barnen kallar för "Fornborgen", markerat med D i kartan. Hela "skogsnätet" är värdefullt att bevara eftersom det är orörd natur och grannskapet med skogen som är det värdefulla. Det finns en vacker glänta eller en enebacke när man går på stigen från Nya Ekeby. (Kryss på karta) 3 (10)

4 Fyra platser som är viktiga att bevara: De två stigarna och områdena runt dessa samt området ända ut mot Underåsrakan och Storängsvägen. Den här skogen är verkligen vacker och lugna att gå i. Har du några idéer om vad område X (se lilla kartan) kan användas till när förskolan flyttas till det nya läget? Bygg villor där istället och flytta förskolan till marken vid fotbollsplanen och lekpark vid Ekorrstigen Bra ställe att bygga på istället för det planerade. Bygg gärna längre ut på gärdet och låt området få en egen infart. Bevara förskolan där och om inte bygg den på fotbollsplanen intill som ingen ändå använder. Bygg en gräsfotbollsplan där annars. Förläng gatorna, bygg nya hus istället. Trygghetsboende för äldre saknas. Det finns många äldre här som har svårt att orka med att bo kvar i villan men som gärna bor kvar i Ekeby och Enhörna. Högstadieskola Äldreboende, 2 st Bygg flerfamiljshus med små lägenheter för äldre. Område för yngre och äldre barn. Ishockeyrink, skateboard/rollerbladesbana och lekplats skulle med all sannolikhet aktivera i stället för att barnen förstör. Vi föräldrar kommer givetvis att bevaka en sådan plats så att förstörelsen minimeras. Plantera ny skog eller bygg nytt/renovera dagiset där det är nu. Bostäder, 4 st Radhus med mindre enheter för äldre som är för friska för Lillängen, men behöver viss service hemma och framför allt närhet till affären, posten och busshållplatsen. Även för ungdomars första bostad utanför föräldrahemmet. Den nuvarande lekplatsen i södra änden bör vara kvar, men utrustas med fler sittgrupper (för de äldre). Inga bostäder Ishall - is hela året. Biljardhall Större mötesplats med fler möjligheter. Utomhusträffpunkt med tak och sittplatser Seniorboende för dem som inte orkar bo i huset men inte är så dåliga så de måste bo på "hemmet" ("Mellanboende") För ungdomar m.fl. Mötesplatsen behöver väl bli större. Kultur- och föreningshus i Enhörna. Bostäder, då slipper lika mycket skog försvinna och det är närmare till både bussen och ICA. Flerbostadshus Bostadshus, låt gångvägen och gräsfältet vara, samt fotbollsplanen. Förläng 5 av "stigarna" in i område X med 6 tomter. Det blir 30 hus. Lägg även till två nya "stigar" norr om Mårdstigen (Älg- och Vildsvinsstigen), vilket ger ca 30 hus till. Underåstrafiken får ju en ny väg snart. Bygg bostäder där! Förläng gatorna neråt eller fortsätt med två nya gator på åkern norr om Mårdstigen. Ingen kommer att sakna åkermarken och fler kommer att njuta av skogsstigarna. 4 (10)

5 Gärna till någon form av boende för oss pensionärer eller andra som inte orkar bo kvar i sin villa, 55+ eller så. Varför ska förskolan flyttas? Flyttar ni förskolan dit ni tänkt så kommer barnen som går i förskolan att missa sina fina utflyktsplatser i skogen. Förskolebarnen går dagligen Mårdstigen upp och leker sedan i skogen i timmar. Med en massa hus bakom den förskola ni nu planerar bygga så får barnen en sämre miljö än de nu har med dagis nere på gärdet. De kommer dessutom att få en mycket trafikerad väg som går förbi förskolan. Jag tycker att ni kan bygga en bättre förskola på område X och låta barnen vara kvar där och låta dem ha sin skog ifred. Varför kan ni inte bygga enbart dagiset uppe i skogen och använda område X till att bygga villorna. Dagiset använder redan nu skogen dagligen för lek. Området kan med fördel användas för äldre- och mellanboende, med närhet till affär och kommunikationer. I någon del av området skulle en ny generationsintegrerande mötesplats för alla åldrar kunna inrymmas om nuvarande lokaler för Mötesplats Enhörna måste lämnas för en utvidgning av nuvarande affärslokaler. Finns det någon plats i Ekeby som du upplever som otrygg eller ful? Varför? Nej! 3 st Storängsvägen är jobbig då det körs väldigt fort på den raka fina vägen fastän det är 30 km/h Mer av dålig miljö: Buller=däck=avgaser=tidigt och sent=risker Nej, Ekeby är ett fint och familjevänligt område. Områden som bökats sönder av vildsvinen, de har även varit inne på min tomt. Promenadvägen mellan Mårdstigen och affären. Ibland är det dålig belysning här. Enhörnaleden förbi Ekeby fram till skolan är otrygg för alla. Bilarna kör i 100 då den är så rak. En ful plats är det skräpiga upplag som ligger söder om vägen vid Ekeby gård och är det första man ser när man åker västerut - istället för kyrka eller dalgången bort mot Skabro. 3 st Det skulle kunna se trevligare ut vid ICA. Uteservering - blommor - bänkar - "marknadsplats" på helger. Senaste tidens invasion av vildsvin. Älgar och (rådjur). I övrigt mycket lugnt och tryggt. Moped-/motorcykelåkandet på gångvägarna/stigarna. Sätt upp förbudsskyltar på alla gångvägar/stigar. Jag har inte känt mig otrygg i Ekeby, ska i så fall vara på Enhörnaleden där alla kör för fort. Lägg två rondeller vid Ekeby för att få ner farten. En vid Storängsvägen och en vid Lillängsvägen. Inte direkt, men vildsvinen gör att man är lite försiktigare. Det är ju inte så snyggt där de har bökat och det är inte bara i skogen. Hela vår tomt mot skogen är förstörd. Längs med Underåsrakan samlas ungdomar både härifrån men också inifrån stan och eldar, skräpar ner och kör med moppar, motorcyklar och bilar läng Underåsrakan. Ibland vill de inte ens flytta sig när man kommer åkande. Emellanåt är det bilrace på Underåsrakan med bilar som tävlar om vem som kör fortast. Den mast som sattes upp för några år sedan förfular vår fina naturutsikt. Vi saknar en fungerande grannsamverkan. Området vid och runt affären skulle kunna utvecklas med parkbänkar, sopkorgar, en snyggare och belyst anslagstavla etc. De tillväxande körsbärsträden kommer säkert att bidra till en försköning av området. 5 (10)

6 Vilka platser besöker du oftast i ditt närområde? Hela Ekebyskogen, 16 st Underås/Underåsbadet, 5 st Malmsjön och skogen kring Malmsjön, 2 st Norrlöt Sandviken Skogen bakom Björnstigen. Skogen bort mot Norrlöt. All skog Skogsområdets alla promenadvägar, 6 st Jag rör mig över hela Enhörna Skogen norr om nya Ekeby Affären/Posten, 5 st Kyrkan Alla gångvägar Hörnan Lekparker Pizzerian Mötesplats Enhörna, 3 st Friluftsgården Dagiset vid Valla Vi promenerar Storängsvägen norrut till Underåsrakan Storängen (midsommarfirandeplatsen), 2 st Återvinningsstationen, 2 st Har du några idéer om stigar eller promenadstråk som skulle göra det lättare att röra sig mellan olika platser, områden och målpunkter i närområdet? (Med målpunkter tänker vi på t.ex. affären, Mötesplats Enhörna, busshållplatser, skola och förskolor, äldreboendet, pizzerian, Underåsbadet m.m.) Det är bra som det är! Dom stigar vi har räcker bra. Lägg inte ner mer pengar på sådant vi redan har och är nöjda med. Ta och titta på hur stigarna går. De går ingenstans, utan bara runt i cirklar för att vi vill ha det så. Vi ska ingenstans, vi väljer bara olika sträckning. En bredare stig till Underåsbadet genom skogen så att man slipper gå på vägen där trafiken färdas och det är farligt. Bygg inga byggnader som sticker ut från den bebyggelse som finns här nu, ett exempel är Jenny Lindmans stig! Det skulle se förjävligt ut här på landet! Om ni nu måste bygga här. Det är viktigt att promenadstråk färdigställs så att det går lätt att nå skogs- och bergspartier utan att behöva gå så nära bebyggelsen. De stigar och promenadvägar som finns idag täcker - i varje fall - mitt behov. Dessutom är skogen till största delen lätt att gå i även mellan stigarna. Gång- och cykelväg till Underåsbadet skulle behövas, 2 st Det borde göras en bättre väg ner till Underås. Som det är nu går det inte att ta sig dit utan att gå/cykla på den stora vägen som trafikeras ganska hårt av lastbilar från grustaget. Cykel- och promenadstråk till Sandviken. Genomfart till Sandviken. Se de stigar som har blivit av nöden upptrampade. 6 (10)

7 Det finns redan stigar och gångvägar som täcker alla behov. En uppröjd naturstig, fortfarande med karaktären av "skogsstig" nära Mälaren och med sjöutsikt vore inte fel. Som det är idag är det bra. Kanske en väg från nya området till Underåsbadet. Ta tag i dom problem som redan finns än att bygga in nya som inte utreds. Stigar i skogen finns idag och fungerar så lägg inte våra pengar på detta. Badet vid Underås är lagom och trevligt. Vill man ha ett större så finns 2 st vid Malmsjön. Den från början menade bilfria cykelvägen mellan Ekeby och Vallaskolan har ju saboterats i samband med bebyggelser, in- och utfarter inom Tuna och Snickarbacken. Andra synpunkter Ni har definitivt inte tänkt på välbefinnandet för de redan boende i Ekeby och allra helst vi som bor närmast. Rykten går att många vill flytta om detta genomförs. Om man genomför ny bebyggelse så får den inte avvika från den bebyggelse som finns, t.ex. Jenny Lindmans stig. Bevara Enhörnas rekreationsområden, de är sällsynta. Ni vill göra detta för att ordna avloppsfrågan ekonomiskt för Sandviken. Det ska inte gå ut över de resterande boendes miljö och möjligheter. Det blir inget lugn kvar i skogsområdet om ni dels beskär det och sedan släpper på 50x4 individer till här. Behåll vår skog intakt och bygg om ni måste på gärdet öster om område x. Varför inte planera boende i Underås grusgrop? Vilka lägen på norra sluttningen. Var lite kreativa, blockera er inte som nu. Om det byggs i Ekebyskogen får man ta bilen för att välja annat "lugnt område" = inga människor på nära håll. Det är viktigt med en tyst zon mellan nuvarande och planerat område. Skogen bakom ICA är en bättre plats för ny förskola. Tänk på bullret, de vilda djuren och trafiken. Det är den enda stora skogen där barnen inte behöver korsa en hårt trafikerad väg (Enhörnaleden). Exploatera inte Enhörna mer. Tänk på säkerheten och den markant ökade trafiken. Tänk på ungdomarna som har långt till aktiviteter i stan. Tänk på barnens möjlighet att få andas frisk luft. Vår sommarhage vid 2 ryker. NEJ! Bevara Sveriges fina skog! Varför kan man inte bygga i Överenhörna istället där det finns plats? Enhörna kommer att bli en "stad" och därmed inget lugnt "Land". Det kommer att bli en otrygg plats. Alla gula ställen på kartan är bättre att bygga på. Vart ska djuren ta vägen när vi tar deras skog? Vid åkern på 2, Nej! alla stigar förstörs. Ledningsståket från Ekeby mot Sandviken ska gå närmare Mälaren än befintlig skogsväg. Nya området bör planeras nordost om det föreslagna (markerat med 2 på karta). II Mot bakgrund av Jehanders planer för sitt område - enligt deras samrådsdokument - där man bl.a. planerar en ny utfart via Bastmoravägen, som borde minska den tunga trafiken på "Underåsrakan" och öppna upp för andra lösningar av den planerade bebyggelsen. Med en enkel vägomläggning (Skiss) kan man få minst 35 tomter på en lättbebyggd mark. Lätt anslutning till VA- och elnäten och man kan lämna skogen orörd (fast det gör ju inte vildsvinen förstås!). 7 (10)

8 Det nya dagiset bör byggas så långt från bilvägen som möjligt. Annars blir det bara lika kaotiskt vid hämtning/lämning som det är vid Vallaskolan. Bönderna vill inte att det ska byggas på deras åkrar. Men om våra promenadstigar i skogen försvinner, får vi gå på deras åkrar då? Vi bor i skogen för att ha nära till skogen! Varför bor vi på "landet"? Vi vill ju vara nära till naturen! Breddning av Enhörnaleden från gamla Malmsjöbadet till Ekeby Tätare bussturer Kombinera förskolan i nya området med äldreboende för att minska generationsmotsättningar! Kanske kan någon kontakt knytas mellan något barn och en äldre! Varje kontakt mellan åldrar är guld värd! Vi gamla vill bo kvar i en lägenhet när vi inte orkar med hus och tomt. Vi behöver en lägenhet här i Ekeby. Underås grustag är ett industriområde. Det hörs! Sprängningarna både hörs och känns. När båtarna lastar sand vid Underås, blåser avgaserna in över Ekebyområdet vid ostlig vind. Det innebär att alla fönster och ventilation måste stängas. Det luktar mycket illa! Ni pratar så varmt om den "unika" dalgången vi har och så är det första man ser en "soptipp" som Ekeby Gård har. Var vänlig och se till att den försvinner. Tack för att ni lyssnar på oss Ekebybor. Det är våran rekreationsyta det gäller. Jag ber er ta hänsyn till vad Ekebyborna säger om Ekebyskogen. Det är bara vi som vet hur värdefull den är för oss! Vi som bor i gamla Ekeby har redan förlorat värdefulla vandringsleder på 80-talet då nya Ekeby byggdes. Vi är som jag tidigare skrivit väldigt många, i flera generationer, som dagligen njuter av skogen. Det är bra att det byggs så att yngre kan flytta hit. Men det måste också finnas möjlighet för oss äldre att bo kvar. Sedan är vildsvinen ett stort problem. De har kommit allt närmare. Även rådjuren förstör mycket. Vi har även en tam älg, den sover nedanför min altan. Jag har bott i Ekeby 40 år. Nu kommer man knappt ut på vägen, det är köer med bilar. Det har vuxit för stort. Idyllen Ekeby finns inte mer. Det börjar likna Ronna och Hovsjö. Värna det som finns idag. Det måste finnas andra platser att planera. Det här känns inte bra. Man känner att man vill flytta innan projektet går i lås. Bästa och närmaste strövområde för stora delar av gamla Ekeby är just det område ni nu tänker bebygga. Stigarna i det planerade bebyggelseområdet är förbundna med ett område med mindre stigar till nya Ekeby. Del av området används av dagisgrupper från Ekeby förskola som har stor del av den dagliga aktibviteten förlagd utomhus. Ljud från verksamheten sprängning och skutknackning är idag störande för oss som bor närmast Underås. Den planerade bebyggelsen norr om Ekeby kommer att störas mer av detta ljud än den befintliga bebyggelsen i nuvarande gamla Ekeby. Att det finns en liten bergknalle i området kommer inte att ta bort ljudet från östra Underås. Ljudnivån för den planerade bebyggelsen norr om Ekeby kommer att klart vara högre. Diesellukt från asfaltverket nere i Underås är ett annat återkommande stort problem. Transporterna från Underås av sand och singel sker till ganska stor del med lastbil. Denna transport kan pågå mellan klockan till och är tidvis intensiv. Ljudet från denna trafik stör de närmast boende i gamla Ekeby. Ljudnivån för den planerade bebyggelsen norr om Ekeby kommer att klart vara högre. Kraftledningen går idag genom och i närheten av den tilltänkta bebyggelsen. Den befintliga radiomasten kommer att ligga onödigt nära. Med en bebyggelse norr om Gamla Ekeby får vi en mycket utökad trafik genom vårt område och problemen som uppstår varje morgon med trafiken ut på stora vägen kommer att öka. Detta gäller framförallt om busstrafik ska gå på Storängsvägen. 8 (10)

9 Vi anser att en utbyggnad på åkern öster om gamla Ekeby är ett betydligt bättre alternativ med plats för fler än 50 tomter, detta oberoende om Jihanders kommer att få tillstånd att fortsätta verksamheten eller ej. Ytterliggare ett alternativ är att ha utbyggnaden söder om gamla Ekeby - alltså söder om stora vägen, mittför affären och in mot stan. Denna placering skulle inte ta bort det strövområde vi i gamla Ekeby så högt värdesätter och trafiken genom området skulle inte heller påverkas. Dessutom skulle störningarna från Jihanders inte vara så stora som om ni bygger norr om gamla Ekeby. Detta skulle sannolikt vara en mycket attraktivare plats att flytta till eftersom Malmsjön finns i närområdet. Vi har valt att bo i en glesbygd med närheten av skogen och vill inte behöva ta bilen för att ta oss ut i skogen. Ett högt önskemål för oss äldre är att vi ska kunna stanna i vår hembygd den dag vi inte orkar sköta ett eget hus. Vi önskar äldreboenden här ute. Helst då med låga hus och en liten täppa till varje lägenhet. Ofta erbjuds bara kvadratmeter när det gäller äldreboenden men det finns även bland oss sådana som vill ha större utrymmen. Vi skulle själva önska ett boende på 90 kvadratmeter. Vi vill inte ha mer biltrafik längs Storängsvägen. Det finns inte så mycket skog i gamla Ekeby, vi gränsar mest mot åkrar. Det är faktiskt endast det område ni nu ska bebygga som är närbelägen skog. Vi förstår inte varför ni offrar vår skog och inte istället bygger på åkermark. Det finns ju så mycket åkermark runt oss. Argumentet att ljudet från Underås stör t.ex. område X håller inte, för ljudet och emellanåt lukten kommer också att störa det tilltänkta området. Dessutom finns det kraftledningar och en radiomast i det tilltänkta området och dessutom tät lastbilstrafik förbi området. Om det här är ett sätt att finansiera avloppen nere i Sandviken så tycker jag att ni ska bebygga något område i Sandviken istället och inte beröva oss i gamla Ekeby vårt kära skogsområde. Det räcker med att ni förstör delar av skogen med att förbinda avloppen i Sandviken med vårt ovanför Mårdstigen. Som närmaste granne med skogen ser jag dagligen hur många människor från små barn till gamla som vandrar, leker eller motionerar i skogen. Att bygga bostäder och dagis norr om Ekeby är ett av de sämsta valen. Det ger mer trafik = mycket mer = buller = avgaser = olycksrisk, genom gamla Ekeby. Om inte vägen stängs av helt förstås. Vi som bor där ska väl trivas? Skogen norr om gamla Ekeby är rekreationsområde idag där hunden rastas, vi plockar bär och svamp, har joggingrunda, träffar dagis på utflykt. Vi behöver inte gå så långt för att uppnå stillheten och ett med naturen. Vi känner oss hemma här Bygg på gärdet öster om gamla Ekeby. Ingen berörs om det området får egen infart. Att lägga 50 villor i det föreslagna läget innebär att entrén till naturområdet försvinner. Skulle den tänkta bebyggelsen med 50 nya villor norr om Ekeby ändå genomföras, är det nödvändigt att trafiken från dessa nya villor kanaliseras till en utfart norr om den tänkta förskolan och till den gamla Underåsrakan, och inte stimuleras till onödig trafik längs Storängsvägen genom gamla Ekeby. Vi gladdes åt att den tidigare tänkta bebyggelsen längre in i skogen, norr om Ekeby längs den då tänkta vägen mellan Sandviken och Ekeby inte är aktuell längre. Men, den nu tänkta 50-villabebyggelsen långt in i skogen, norr om Ekeby, saboterar på liknande sätt våra grönområden och naturtillgångar. Varför bygga bort de värden som gör Enhörna attraktivt att bosätta sig i, genom en förtätad bebyggelse som minskar våra grönområden och raserar den tystnad och stillhet som ger Enhörna dessa värden som är anledningen till att vi har bosatt oss här. Vi önskar att alla nya invånare i Enhörna också skall få uppleva och njuta av dessa värden. 9 (10)

10 Frågor Hur nära kommer den planerade bebyggelsen att ligga från Björnstigen 4 och hur sträcker sig byggnationen? Svar: Förslaget är under bearbetning och kommer att redovisas i plansamrådet som beräknas kunna ske våren Vad är det som gör att förskolan flyttas? Svar: Lokalerna är slitna och fungerar idag inte så bra för ändamålet. Finns det någon efterfrågan på bostäder i Enhörna? 50 bostäder förefaller mycket? Vilka förväntas flytta hit? Det finns ju redan planerad nybebyggelse runt Södertälje som lagts på is. Svar: Det finns en ganska stor efterfrågan på bostäder i Enhörna, precis som i många andra delar av kommunen. Kommunen planerar för nya bostäder i samtliga kommundelar och i stadskärnan. Ibland läggs projekt på is, av olika orsaker. En av orsakerna kan vara att det de senaste åren har varit lite skakiga tider för många rent ekonomiskt och detta påverkar förstås även bostadsmarknaden. Byggbranschen har traditionellt alltid gått väldigt mycket upp och ner, men trots det nuvarande ekonomiska läget får vi på samhällsbyggnadskontoret väldigt många förfrågningar kring nybyggnation. 10 (10)

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

2008-12-21. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på.

2008-12-21. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på. sida 1 (9) Översiktsplan för Sölvesborgs kommun PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till program för ny kommunomfattande Översiktsplan för Sölvesborgs kommun har varit föremål för samråd under mars-april

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till Orgelns Samfällighet

Välkommen till Orgelns Samfällighet Välkommen till Orgelns Samfällighet Med hjälp av detta informationsblad ska vi försöka ge er en inblick i och känsla för vad det innebär att bo i vårt område. Vad är en Samfällighet? En samfällighetsförening

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Närvarande: Jan Glimstedt, Olof Lundberg, Owe Johansson, Arne Olsson, Sofia Westergren, Lillemor Arvidsson, Gunnar Pettersson,

Läs mer

Borta bra men hemma bäst ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR.

Borta bra men hemma bäst ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. ÖSTERSTAD FORNÅSA KLOCKRIKE Helge Björns väg, Klockrike Borta bra men hemma bäst BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. Att bo bra är viktigt för oss och för våra hyresgäster. Vi förvaltar bostäder,

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4 Välkommen som medlem i Bromma Kyrkas Villaägarförening! De flesta av de boende i Bromma kyrka är medlemmar i vår lokala villaägarförening Bromma Kyrkas Villaägarförening. Men vi vet att det finns många

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2004 Lomma kommun Våren 2004 genomförde

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning sommaren 2010 Lomma kommun Våren 2010 genomförde

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Parkering, biltvätt, buller och trafik

Parkering, biltvätt, buller och trafik Parkering, biltvätt, buller och trafik Parkeringsfrågor Ta bort parkeringsförbudet på Brynjegränden och andra små gränder! Följande lokal trafikföreskrift gäller på Brynjegränd med flera gator: Inom ett

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över...

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... E-postformulär 1 sammanställning Fråga 1 När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... Pizzeriorna Att få bo på landet med närhet till havet och ändå bara ha ca 1 mil till centrum i Halmstad. Nära

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens

4 av 5 svarat= 80 % 8 av 10 svarat: 80 % Kön Kvinna 22 1 4 15 9 49% 51 Man 15 3 4 20 12 51% 54 Totalsumma: 105. svar ej i samma frekvens 2007 års brukarundersökning socialpsykiatriska området. 12 frågor 37 av 66 56 % 4 av 5 80 % 8 av 10 svarat: 80 % 35 av 47 svar= 74% 22 av 24 92% 106 av 152 70 % svarsfrekvens Ålder 18-35 år 2 1 2 10 2

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Men riktiga herrgårdar är för dyra. Och ligger för långt ut. Man vill ju kunna dra ner på stan och göra nåt kul om andan faller på!

Men riktiga herrgårdar är för dyra. Och ligger för långt ut. Man vill ju kunna dra ner på stan och göra nåt kul om andan faller på! Hmmm Herrgårdskänslan. Det är ju den vi vill åt. Att kunna ta en skogspromenad rakt utanför hotellet. Få vila ögonen på naturen när vi äter. Spatsera med en drink på altanen. Men riktiga herrgårdar är

Läs mer