Kompetensprov Förare med mer än 4200 timmars erfarenhet kan avlägga ett kompetensprov och erhålla yrkesbeviset direkt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetensprov Förare med mer än 4200 timmars erfarenhet kan avlägga ett kompetensprov och erhålla yrkesbeviset direkt."

Transkript

1 Maskinutbildningar Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter skall alla som arbetar med truckar och mobila maskiner ha utbildning för att göra detta på ett säkert sätt (AFS 2006:4). Det är arbetsgivarens ansvar se till att detta dokumenteras och underhålls. För att säkerhetsställa kvalité följer våra utbildningar de olika branschorganisationerna olika riktlinjer. Beroende på vilket avtalsområde ert företag är verksamma inom krävs olika utbildningar. Cramoskolan kan tillhandahålla utbildningar på maskiner inom både TYA:s och BYN:s respektive avtalsområden. BYN Maskinförarutbildningar för bygg och anläggningsarbete sker i BYN:s regi när företaget är anslutet genom BYN:s kollektivavtal. Genom BYN kan vi tillhandahålla följande utbildningar: Grävmasin/grävlastare Lastmaskin Yrkesbevis Förare med mindre än 4200 timmars erfarenhet erhåller efter godkänd utbildning ett utbildningsbevis. När 8000 timmars erfarenhet uppnåtts ersätts utbildningsbeviset efter godkänt yrkesteoretiskt prov (YTP) mot ett yrkesbevis. Kompetensprov Förare med mer än 4200 timmars erfarenhet kan avlägga ett kompetensprov och erhålla yrkesbeviset direkt. TYA TYA:s utbildningar vänder sig till alla som inte är anslutna genom BYN:s kollektivavtal. Genom TYA kan vi tillhandahålla följande utbildningar: Hjullastare, anläggning eller godshantering Grävmaskin/grävlastare Teleskoplastare Fordonsmonterad kran Mobilkran Utbildningsbok och yrkesbevis Förare med mindre än 30 månaders erfarenhet erhåller efter godkänd utbildning en så kallad utbildningsbok. När 30 månaders erfarenhet uppnåtts ska boken bytas ut mot ett yrkesbevis. De förare som har mer än 30 månaders erfarenhet får ett yrkesbevis efter godkänd utbildning.

2 Grävmaskin Lagstiftning: sina maskinförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift: AFS:2006:4 Användning av arbetsutrustning fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Branschkrav & Yrkesbevis Ovanpå lagkravet finns byggbranschens (BYN) och transportbranschens (TYA) egna högre ställda krav på vilken dokumentation föraren skall ha. Därför skiljer sig utbildningen beroende på vart man arbetar eller är vart man är kollektivansluten. Yrkesbevis erhålls efter det att föraren har tillgodosett sig de antal timmar som krävs för respektive utbildning. BYN och TYA har upprättat ett separat avtal om erkännande av varandras yrkesbevis och utbildningsböcker för de maskinslag som är gemensamma. Mer info Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter samt för vilket avtalsområde utbildningen avser. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis i enlighet med krav från respektive branschorganisation (TYA eller BYN). Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med grävmaskiner.

3 Hjullastare/Lastmaskin Lagstiftning: sina maskinförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift: AFS:2006:4 Användning av arbetsutrustning fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Branschkrav & Yrkesbevis Ovanpå lagkravet finns byggbranschens (BYN) och transportbranschens (TYA) egna högre ställda krav på vilken dokumentation föraren skall ha. Därför skiljer sig utbildningen beroende på vart man arbetar eller är vart man är kollektivansluten. Yrkesbevis erhålls efter det att föraren har tillgodosett sig de antal timmar som krävs för respektive utbildning. BYN och TYA har upprättat ett separat avtal om erkännande av varandras yrkesbevis och utbildningsböcker för de maskinslag som är gemensamma. Mer info Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter samt för vilket avtalsområde utbildningen avser. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis i enlighet med krav från respektive branschorganisation (TYA eller BYN). Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med hjullastare/lastmaskin.

4 Fordonsmonterad kran Lagstiftning: sina maskinförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS2006:6 Användning av lyftanordningar & lyftredskap fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Branschkrav & Yrkesbevis Ovanpå lagkravet finns transportbranschens (TYA) egna högre ställda krav och riktlinjer på vilken dokumentation föraren skall ha. Yrkesbevis erhålls efter det att föraren har tillgodosett sig de antal timmar som krävs. Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter samt för vilket avtalsområde utbildningen avser. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis i enlighet med krav från respektive branschorganisation (TYA eller BYN). Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med fordonsmonterad kran.

5 Mobilkran Lagstiftning sina maskinförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS:2006:4 Användning av lyftanordningar och lyftredskap fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Branschkrav & Yrkesbevis Ovanpå lagkravet finns byggbranschens (BYN) och transportbranschens (TYA) egna högre ställda krav på vilken dokumentation föraren skall ha. Därför skiljer sig utbildningen beroende på vart man arbetar eller är vart man är kollektivansluten. Yrkesbevis erhålls efter det att föraren har tillgodosett sig de antal timmar som krävs för respektive utbildning. BYN och TYA har upprättat ett separat avtal om erkännande av varandras yrkesbevis och utbildningsböcker för de maskinslag som är gemensamma. Mer info Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter samt för vilket avtalsområde utbildningen avser. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis i enlighet med krav från respektive branschorganisation (TYA eller BYN). Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med mobilkran.

6 Teleskoplastare Lagstiftning sina maskinförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS:2006:4 Användning av arbetsutrustning fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Branschkrav & Yrkesbevis Ovanpå lagkravet finns byggbranschens (BYN) och transportbranschens (TYA) egna högre ställda krav på vilken dokumentation föraren skall ha. Därför skiljer sig utbildningen beroende på vart man arbetar eller är vart man är kollektivansluten. Yrkesbevis erhålls efter det att föraren har tillgodosett sig de antal timmar som krävs för respektive utbildning. BYN och TYA har upprättat ett separat avtal om erkännande av varandras yrkesbevis och utbildningsböcker för de maskinslag som är gemensamma. Mer info Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter samt för vilket avtalsområde utbildningen avser. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis i enlighet med krav från respektive branschorganisation (TYA eller BYN). Utbildningen vänder sig till alla som arbetar med teleskoplastare.

7 Mobila arbetsplattformar Arbetsmiljölagen (AFS 2006:6- Användning av lyftanordning och lyftredskap) kräver att alla som kommer i kontakt med och använder liftar i någon form skall ha genomgått utbildning. Utbildningen bygger på den internationella standarden i SS ISO 18878:2004. Jobsafe arrangerar utbildningar som motsvarar utbildningskraven för alla typer av liftar på marknaden. Teori på webben Praktisk övningskörning och uppkörning Kursdokumentation Ingående ämnesområden - Arbetsmiljölagen - Val av lift och förarkrav - Besiktningsregler - Uppställning av lift - Arbete från lift - Transport av lift Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis. Alla som använder mobila arbetsplattformar.

8 Truck sina truckförare. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS:2006:5 Användning av truckar fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning. Jobsafe arrangerar utbildningar som motsvarar utbildningskraven för alla typer av truckar på marknaden. Våra förarutbildningar följer de, av branschen framtagna riktlinjer och läroplanen TLP2. Det finns 17 olika trucktyper som delas in i fyra olika kategorier: A, B, C & D. Det är viktigt att välja rätt utbildning så att man får kompetens på de trucktyper som man kommer att arbeta med. Kategori A Omfattar ledstaplare, låglyftande plocktruckar samt flak- och dragtruckar. Kategori B Här finns b.la. motviktstrucken, skjutstativtrucken och stödbenstrucken. Kategori C Omfattar specialmaskiner som inte ingår i A- eller B-utbildningen, inklusive hjullastare för gaffelhantering och teleskoptruck mm. För att genomgå en C-utbildning krävs A-B teori. Kategori D Omfattar drag-/flaktruck och terminaldragtruck Våra öppna utbildningar innefattar dom vanligaste trucktyperna: A1-A4 samt B1-B3. Skulle en annan utbildning önskas så kan vi skräddarsy och företagsanpassa med just de truckarna som företaget arbetar med. Utbildningens längd varierar beroende på förkunskaper och tidigare erfarenheter. Kontakta Jobsafe för mer information. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis. Alla som använder truckar.

9 Travers och Telfer all personal som använder lyftanordningar i sitt arbete. Enligt AFS 2006:6 "Användning av lyftanordningar och lyftredskap"" 29 får en lyftanordning eller ett lyftredskap endast användas av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Detta gäller oavsett vilken bransch eller i vilka sammanhang man genomför lyft. Den gäller för såväl den som hanterar och genomför lyften med t.ex. travers, mobilkran, tornkran, pelarlift, telfers eller annan lyftanordning som för den som agerar lastkopplare och signalman och kopplar lyftredskap till lyftanordningar, oberoende av vilken typ av last det är. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:6 Användning av lyftanordningar och lyftredskap fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Olyckor och tillbud är många och ibland med mycket tragisk utgång. Nästa alla olyckor och tillbud beror på okunskap. Man ha kopplat fel, lyft fel, inte kontrollerat lyftanordningar eller lyftredskap. Utbildning är en av de viktigaste och mest effektiva åtgärder som finns för att förebygga skador och olycksfall på arbetsplatsen. Det kan också vara en lönsam investering då även skador på gods och maskiner minskar när kunskapsnivån höjs. Lagar, föreskrifter och förordningar som gäller Arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter Vad är en lyftanordning och ett lyftredskap? Olika typer av lyftredskap Beräkna lyftförmåga enligt lyftdiagram Lastkoppling och vikt av rätt utförande, redskap och vinklar Manövrera maskinen efter teckengivning och radiodirigering Planering och genomförande på ett kvalitets-, miljö- och säkerhetsmedvetet sätt Kontroll av lyftredskap och lyftanordningar Risker m.m. Efter avslutad utbildning och godkänt prov får deltagarna ett utbildningsbevis.

10 Utbildningen vänder sig till alla som skall hanterar travers, pelarlift eller telfers oberoende av vilken typ av last det är. Kursen vänder sig även till arbetsledare och skyddsombud som skall kunna planera arbetet med och runt lyftanordningarna.

11 Säkra lyft Enligt arbetsmiljölagen (AFS 2006:6 - Användning av lyftanordningar och lyftredskap) så krävs att: "En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning" samt att detta ska finnas dokumenterat. Denna halvdagsutbildning ger dig de kunskaper som krävs enligt AFS 2006:6 samt tillhörande dokumentation. Kursen innehåller följande teori: - regler och förordningar - rätt lyftredskap för uppgiften - ansvar - belastningsgränser - riskbedömning i samband med lyft - underhåll av lyftredskap - lyftvinklars betydelse - signalering/kommunikation Målet med utbildningen är att du ska tillägna dig grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper på en nivå som medger säker lasthantering och på ett säkert sätt ska kunna hantera olika metoder och situationer som uppstår när hjälp av kran och travers används. Kursen vänder sig till alla personer som hanterar och transporterar olika material med hjälp av kran och travers. Den riktar sig till den som kopplar olika laster och som ger signaler och dirigerar kranförare.

12 BAS U och BAS P, Byggarbetsmiljösamordnare Den 1:a januari 2009 ändrades den svenska Arbetsmiljölagstiftningen. Samma datum trädde tilläggs föreskrift AFS 2008:16 Byggnads och anläggningsarbete i kraft. Förändringarna görs bland annat för att de svenska bestämmelserna bättre ska anpassas till EG:s byggplatsdirektiv. Förändringarna innebär bland annat att: Arbetsmiljölagen ändras avseende reglerna om samordningsansvar, speciellt i kapitel 3 Omfattande tillägg görs till AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete i och med att ändringsföreskriften AFS 2008:16 Byggnads- och anläggningsarbete träder i kraft den 1/ Det ställs krav på att det utses särskilda Byggarbetsmiljösamordnare Byggarbetsmiljösamordnare efter den 1/ skall ha en styrkt utbildning Definitionen på vad som är ett Byggnads- och anläggningsarbete utvidgas Det ställs större krav på information i Förhandsanmälan Samordningsansvaret i samband med Bygg- och anläggningsprojekt inte kan överlåtas Begreppet Uppdragstagare införs. Enligt AML skall till varje skede av ett byggnads- eller anläggningsarbete utses en lämplig Byggarbetsmiljösamordnare. Denne kan vara en juridisk eller fysisk som förfogar över personalmed den utbildning, kompetens och erfarenhet som behövs för att samordningen skall kunna fungera på ett bra sätt. De som ska arbeta med byggarbetsmiljösamordning ska ha grundläggande arbetsmiljökunskap samt goda kunskaper om innehållet i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och relevanta föreskrifter. - Arbetsmiljön i byggbranschen - Grundläggande om Arbetsmiljölagen och regelverket - Samverkan i arbetsmiljöarbetet - Systematiskt arbetsmiljöarbete - Personligt ansvar - Samordningsansvar i olika former - AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete inkl. ändringsföreskrifter - Grupparbeten/Övningar - Rättsfall - Byggarbetsmiljösamordnare i olika skeden - Viktiga föreskrifter i det praktiska byggandet - Begreppet Uppdragstagare och dess förutsättningar - Förhandsanmälan - Arbetsmiljöplan - Riskbedömningar - Grupparbeten/Övningar

13 Målet med kursen är ge deltagaren adekvat utbildning för att kunna fungera som Byggarbetsmiljösamordnare. De som berörs av dessa omfattande förändringar är de flesta inom byggbranschen till exempel alla beställare, planerare och utförare av bygg- och anläggningsprojekt samt de som arbetar med reparation, ombyggnad och tillbyggnad.

KURSKATALOG Förarutbildning våren 2009

KURSKATALOG Förarutbildning våren 2009 KURSKATALOG Förarutbildning våren 2009 Välj bland vårens kurser från Toyota Material Handling! Toyota Material Handlings syfte med utbildning är att få fram säkra, effektiva och ansvarskännande truckförare,

Läs mer

Att arbeta med truckar och maskiner

Att arbeta med truckar och maskiner Att arbeta med truckar och maskiner TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportbranschen. TYA-SKOLAN är vår enhet för utbildning. Skolan har en mycket omfattande

Läs mer

TLP2 TLP10 Nya riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter

TLP2 TLP10 Nya riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter Nya riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter Mats Bjurvald, Prevent mars 2011 Uppdrag från arbetsmarknadens parter till Prevent Förstudie TYA våren -08 Workshop alla intressenter jan -09 Projektstart

Läs mer

Uppdragsutbildningar. Rinman Education AB erbjuder ett stort antal utbildningar och antal kurser anpassade till det regionala näringslivets behov.

Uppdragsutbildningar. Rinman Education AB erbjuder ett stort antal utbildningar och antal kurser anpassade till det regionala näringslivets behov. Uppdragsutbildningar Rinman Education AB erbjuder ett stort antal utbildningar och antal kurser anpassade till det regionala näringslivets behov. Truckutbildning (A, B och C) A-, B- eller C-utbildning

Läs mer

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Vägledning till aktuella regler gällande mobila arbetsmaskiner. Oktober 2013 Maskinförare Utbildning För att köra följande maskiner erfordras enligt kollektivavtal

Läs mer

Ett utbildnings och konsultföretag

Ett utbildnings och konsultföretag Ett utbildnings och konsultföretag Vi arbetar inom dessa områden Utbildning Vägverkets kravkurser Truckförar- och logistikutbildningar Kran-, travers- och liftutbildningar Transport av farligt gods Konsultverksamhet

Läs mer

CRAMOSKOLANS UTBILDNINGAR

CRAMOSKOLANS UTBILDNINGAR CRAMOSKOLANS UTBILDNINGAR CRAMOSKOLANS UTBILDNINGAR FÖR EN BRA DAG PÅ JOBBET. WWW.CRAMO.SE VÅRT MÅL ÄR ATT ÖKA KUNNANDET SÅVÄL TEORETISKT SOM PRAKTISKT, VILKET INNEBÄR EN ÖKAD SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN,

Läs mer

Utbilda dig med Linde. Kurskatalog 2015

Utbilda dig med Linde. Kurskatalog 2015 Utbilda dig med Linde Kurskatalog 2015 Innehållförteckning Varför utbilda dig hos Linde? Truckförarutbildning A,B, C, D A-utbildning B-utbildning C-utbildning D-utbildning E-truck Working eco Kranutbildning

Läs mer

Våra utbildningar våren 2016

Våra utbildningar våren 2016 Våra utbildningar våren 2016 Allmän info Utbildningskostnad ingår för de företag som har timavtal med oss. Allt kursmaterial faktureras. Anmälan är bindande. Eventuell avbokning skall ske senast 10 dagar

Läs mer

Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt. Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012

Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt. Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012 Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012 Hållpunkter De viktigaste arbetsmiljöreglerna Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar Samordningsansvaret Entreprenader - reglerna

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

Utbildning och kurser ID06 utveckling Personalliggare

Utbildning och kurser ID06 utveckling Personalliggare Utbildning och kurser ID06 utveckling Personalliggare www.sverigesbyggindustrier.se/kurs www.sverigesbyggindustrier.se/kurs Kompetensutveckling Seminarier Kurser E-learning Drygt 500 kursstarter per år

Läs mer

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning 1 Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning Janke Wikholm 2 Byggplatsdirektivet Utdrag ur inledningen av rådets direktiv 92/57 EEG På tillfälliga och rörliga

Läs mer

TRUCK & MASKIN- UTBILDNINGAR

TRUCK & MASKIN- UTBILDNINGAR TRUCK & MASKIN- UTBILDNINGAR E-TRUCK E-truck är en interaktiv utbildning där deltagaren löser den teoretiska delen med hjälp av en dator. Ett mail skickas till deltagaren med information och inloggningsuppgifter

Läs mer

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET Toyotas kvalitetssäkrade utbildning, analys och rådgivning hjälper dig att sänka era totalkostnader. Läs mer och ladda ner din digitala kopia av kurskatalogen på www.toyota-forklifts.se

Läs mer

Inför din utbildning till maskin- eller kranförare

Inför din utbildning till maskin- eller kranförare Inför din utbildning till maskin- eller kranförare TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportbranschen. TYA-SKOLAN är vår enhet för utbildning. Skolan har

Läs mer

Information om våra utbildningar.

Information om våra utbildningar. Information om våra utbildningar. 1 Vi erbjuder dig en tjänst som bevakar dina kommande utbildningar. När det är dax att förnya får du en kallelse från oss i god tid före. Denna tjänst ingår när du väljer

Läs mer

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Vägledning till aktuella regler gällande mobila arbetsmaskiner. Oktober 2013 Maskinförare För att köra följande maskiner erfordras enligt kollektivavtal

Läs mer

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET Grattis till våra Toyotautbildade vinnare i Truck-SM 2015: Gustaf Larsson på staplare och Jimmy Sol på motviktstruck. Säkra förare går Toyotas förarutbildningar. KURSKATALOG

Läs mer

KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2009

KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2009 KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2009 Välj bland höstens kurser från Toyota Material Handling! Toyota Material Handlings syfte med utbildning är att få fram säkra, effektiva och ansvarskännande truckförare,

Läs mer

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET

FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET FÖRARUTBILDNING & SÄKERHET Rätt utbildning sänker era totalkostnader KURSKATALOG Förarutbildning våren 2015 Toyotas kvalitetssäkrade utbildning, analys och rådgivning hjälper dig att sänka era totalkostnader

Läs mer

Kompetensbok. mobilkranförare

Kompetensbok. mobilkranförare Kompetensbok mobilkranförare Mobilkranföreningen är branschorganisationen för företag med specialist kompetens inom alla typer av lyft. Från snabba beställningsuppdrag med mobilkran till kvalifi cerade

Läs mer

Jan Kling IVsk. Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser

Jan Kling IVsk. Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser Jan Kling IVsk Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser Ordnings- och skyddsregler Nödutgång Återsamlingsplats 2 2013-03-14 FiA dagen 12 mars 2013 Branschgemensamt samarbete för god arbetsmiljö och säkrare

Läs mer

Välkommen till Toyota Material Handlings förarutbildning!

Välkommen till Toyota Material Handlings förarutbildning! KURSKATALOG Förarutbildning våren 2008 Välj bland vårens kurser från Toyota Material Handling! Toyota Material Handlings syfte med utbildning är att få fram säkra, effektiva och ansvarskännande truckförare,

Läs mer

KURSKATALOG Förarutbildning våren 2010

KURSKATALOG Förarutbildning våren 2010 KURSKATALOG Förarutbildning våren 2010 Välj bland vårens kurser från Toyota Material Handling! Nyckeln till en säkrare och effektivare truckhantering. Vårt syfte med utbildning är att få fram säkra, effektiva

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 2 Innehåll Arbetsmiljöplan 2016... 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden...

Läs mer

Tycker du säkerhet är dyrt? Vad kostar då en olycka?

Tycker du säkerhet är dyrt? Vad kostar då en olycka? Tycker du säkerhet är dyrt? Vad kostar då en olycka? Kostnaden för skador på trucken utgör endast en tiondel av den totala kostnaden. KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2013 Toyotas kvalitetssäkrade utbildning,

Läs mer

Välj rätt kurs med. Atlet Utbildning

Välj rätt kurs med. Atlet Utbildning Välj rätt kurs med Atlet Utbildning Att arbeta säkert på rätt sätt. Att hjälpa företag reda ut och uppfylla snåriga krav. Det är vad vi lär ut. Vi ger även inblick i, och förståelse för, varför regelverket

Läs mer

Att investera i säkra förare är en lönsam investering...

Att investera i säkra förare är en lönsam investering... Att investera i säkra förare är en lönsam investering......och visste du att skadorna på trucken endast utgör en tiondel av den totala kostnaden vid en olycka. KURSKATALOG Förarutbildning våren 2014 Toyotas

Läs mer

Krav- och Säkerhetsutbildningar

Krav- och Säkerhetsutbildningar Krav- och Säkerhetsutbildningar Vi har ett antal olika utbildningar att erbjuda och kan skräddarsy upplägg enligt era önskemål samt utföra dessa direkt på plats hos er. Varför exempelvis inte nyttja tiden

Läs mer

Examination. Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt. Föreläsning Teori Tenta. Seminarium Teori. 10 december 2014.

Examination. Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt. Föreläsning Teori Tenta. Seminarium Teori. 10 december 2014. Examination Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt Föreläsning Teori Tenta Seminarium Teori Sara Bäckström 2 -upprätta arbetsmiljöplaner Vad är en arbetsmiljöplan? Varför måste den finnas? Vad ska ingå

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Gällande regler vid användning av motorredskap på kyrkogårdar

FÖRBUNDSINFO. Gällande regler vid användning av motorredskap på kyrkogårdar Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 15 juni 2008 Gällande regler vid användning av motorredskap på kyrkogårdar På Församlingsförbundets kansli får vi för närvarande många frågor om vad som gäller

Läs mer

TRUCK 1 - TRUCK 2 - etruck. Utbildningsmaterial. truckförare. Komplett, pedagogiskt och lättanvänt

TRUCK 1 - TRUCK 2 - etruck. Utbildningsmaterial. truckförare. Komplett, pedagogiskt och lättanvänt TRUCK 1 - TRUCK 2 - etruck Utbildningsmaterial för truckförare Komplett, pedagogiskt och lättanvänt MA-systems utbildningsmaterial för truckförare: Nya möjligheter att effektivt utbilda säkra truckförare

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Byggherreansvar och sanktionsavgifter 20 1 Byggherren ansvarar för att: (se 3 kap. 6 AML) Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

Samverkansavtal Uppsala Kommun

Samverkansavtal Uppsala Kommun Samverkansavtal Uppsala Kommun SYFTE/GRUND o Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

Aktuella Sweboatkurser

Aktuella Sweboatkurser Aktuella Sweboatkurser NU vänder konjunkturen bekräftas av fler och fler ekonomer. Att ha rätt kunskaper kommer att bli en avgörande faktor för företagen i båtbranschen för att kunna ha ett försprång i

Läs mer

Utbilda dig på LAVI! Rätt kompetens gör skillnad. Kurskatalog LAVI gruppen AB

Utbilda dig på LAVI! Rätt kompetens gör skillnad. Kurskatalog LAVI gruppen AB Utbilda dig på LAVI! Kurskatalog LAVI gruppen AB LAVI gruppen är ett lösningsorienterat utvecklingsföretag med fokus på kompetensförsörjningsfrågor och komptensproblematik. Vi har vårt säte i Örebro men

Läs mer

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1 April 2014 Träindustriavtalet Nytt från 1 juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter Den 1juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare var flera

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker Arbete med truck Arbete med truck Du som jobbar inom till exempel partihandeln, på ett åkeri eller en godsterminal och kör mycket truck kan undvika många farliga situationer med rätt kunskaper. Varje år

Läs mer

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete?

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete? Varför säkerhetsarbete? Att arbeta med säkerheten medför högre kvalitet och ökar värdet av tjänsten. Ett högt säkerhetstänkande höjer företagets anseende och goodwill. Kunder, ägare och anställda känner

Läs mer

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT OM SAMORDNINGSANSVARET... 3 2 SAMORDNING PÅ TERACOM SWEDEN... 3 3 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETE PÅ TERACOM SWEDENS ANLÄGGNINGAR... 3 4 SAMORDNING PÅ UPPDRAG

Läs mer

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna 2016 Svenska Byggnadsarbetareförbundet Sveriges Byggindustrier. Svenska Byggnadsarbetareförbundets avtal skrav

Yrkanden. Avtalsförhandlingarna 2016 Svenska Byggnadsarbetareförbundet Sveriges Byggindustrier. Svenska Byggnadsarbetareförbundets avtal skrav Yrkanden Avtalsförhandlingarna 2016 Svenska Byggnadsarbetareförbundet Sveriges Byggindustrier Svenska Byggnadsarbetareförbundets avtal skrav Svenska Byggnadsarbetareförbundets avtalskrav gentemot Sveriges

Läs mer

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter April 2014 8 Stoppmöbelindustriavtalet Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter Den 1 juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2 B Bilaga 2 BILAGA 1 Arbetsmiljöuppgifter Observera att de kommungemensamma arbetsmiljöuppgifter som beskrivs i denna bilaga kan komma att förändras i samband med att förändringar görs i lagar, avtal samt

Läs mer

eport tar hand om hela kursadministrationen

eport tar hand om hela kursadministrationen eport tar hand om hela kursadministrationen Allt ha kontroll över kursplanering och alla kompetenser och intyg har aldrig varit enklare eport tar hand om allt. eport sparar tid, pengar, effektiviserar

Läs mer

Riktlinjer för truckförares. kunskaper och färdigheter TLP10

Riktlinjer för truckförares. kunskaper och färdigheter TLP10 C2 Hjullastare Riktlinjer för truckförares C3a Containertruck (före 2011-01-01 kategori C3) C3b Timmertruck (före 2011-01-01 kategori C3) C4 Sidlastare C5 Grensletruck C7 Teleskoplastare D1 Drag- /flaktruckd2

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. Branschanpassade utbildningar för proffs HETA ARBETEN. BIG Academy och BIG Academy Products TRUCKUTBILDNING BULTPPISTOL

UTBILDNINGSKATALOG. Branschanpassade utbildningar för proffs HETA ARBETEN. BIG Academy och BIG Academy Products TRUCKUTBILDNING BULTPPISTOL UTBILDNINGSKATALOG Branschanpassade utbildningar för proffs BULTPPISTOL TRUCKUTBILDNING HLR, FÖRSTA HJÄLPEN FALLSKYDD, ARBETSPLATTFORMAR SÄKRA LYFT, STÄLLNINGSBYGGNATION HETA ARBETEN BIG Academy och BIG

Läs mer

Entreprenörsföreskrifter gällande för Perstorp Oxo AB, Stenungsund och Nol

Entreprenörsföreskrifter gällande för Perstorp Oxo AB, Stenungsund och Nol Kännedom Det är varje entreprenörs skyldighet att tillse att hans anställda delges dessa föreskrifter i god tid före arbetet påbörjas vid Perstorp Oxo AB. Ändringar i dessa föreskrifter och andra rutiner

Läs mer

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13611 su/adm 2016-03-11 3 Innehållsansvarig: Lena Lindberg, Vårdenhetschef, Rättspsykiatrisk akutenhet 6 (lenli48) Godkänd av: Alessio Degl'innocenti,

Läs mer

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav.

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 2. För att arbetsmiljön påverkar produkternas

Läs mer

Dematek Service & tjänster

Dematek Service & tjänster Dematek Service & tjänster ce k Servi Demate DEMATEK TILL ER TJÄNST Dematek erbjuder Sveriges bredaste och mest flexibla sortiment av lyftutrustning och tillhörande komponenter. Vi är även störst på service

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

NCC:s ordnings- och skyddsregler

NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsregler NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsreglerna gäller för produktionsarbetsplatser inom NCC Building och Infrastructure i Sverige och kan kompletteras med arbetsplatsspecifika

Läs mer

LYFTANORDNINGAR OCH LYFTREDSKAP - ANVÄNDNING PÅ INOVYN

LYFTANORDNINGAR OCH LYFTREDSKAP - ANVÄNDNING PÅ INOVYN ANVISNING 1(10) LYFTANORDNINGAR OCH LYFTREDSKAP - ANVÄNDNING PÅ INOVYN Innehållsförteckning 1. Lyftanordningar och lyftredskap - Allmänt - Undersökning och riskbedömning - Krav på utrustning - Utbildning

Läs mer

ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH)

ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH) ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA (AH) Motionerna AH 1 AH 18 MOTION AH 1 Byggnads Väst Det fins arbetskamrater som får höra från Försäkringskassan de inte är tillräckligt sjuka för få ersättning, och från Arbetsförmedlingen

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004 Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 001:08 / ISO001:04 I vår strävan efter överlägsen kvalitet genomsyrar The Toyota Way vår företagskultur, våra ideal och vårt

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004 Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004 I vår strävan efter överlägsen kvalitet genomsyrar The Toyota Way vår företagskultur, våra ideal och

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004

Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 9001:2008 / ISO14001:2004 Förarutbildning & säkerhet Kvalitets- och miljösäkrad utbildning enligt ISO 001:08 / ISO001:04 I vår strävan efter överlägsen kvalitet genomsyrar The Toyota Way vår företagskultur, våra ideal och vårt

Läs mer

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete

Ett fungerande programråd, förutsättning för ett bra APL-arbete Lokala programråd För yrkesprogrammen i gymnasieskolan ska det finnas ett eller flera lokala programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv. Förordning (2012:402). Ett fungerande programråd, förutsättning

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. www.av.se

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. www.av.se på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga regleringen för detta ansvar

Läs mer

Parterna i BYN BYGG MASKIN

Parterna i BYN BYGG MASKIN MOT FRAMTIDEN Parterna i BYN Arbetsgivareorganisationer Arbetstagareorganisationer BYGG MASKIN Presentationsrunda BYN Regionalt företrädare. Elever/Lärare NU KÖR VI! Färdigutbildningstiden TBM (trä, betong,

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN. Påbyggnad för personaldel. Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN. Påbyggnad för personaldel. Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN Påbyggnad för personaldel Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FALKENBERG 2014-10-20 SF BYGGKONSULT FALKENERAREVÄGEN 42 311 36 FALKENBERG Innehållsförteckning

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Alkohol och droger på arbetsplatsen

Alkohol och droger på arbetsplatsen Kommunledning Personalavdelningen Diarienummer: 2015/52 Fastställd: 2001 Reviderad: 2015-03-04 RIKTLINJE Alkohol och droger på arbetsplatsen Alkohol och droger på arbetsplatsen 2/6 Inledning... 3 Syfte...

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd och

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: Veta om Arbetsmiljölagen (AML) Förstå rollen av alla aktörer på byggarbetsplatsen Förstå hur arbetsmiljön påverkar arbetet på

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-10-07 ON 2013/0086 0702 375706 Omsorgsnämnden Systematiskt arbetsmiljöarbete Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner redovisningen.

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Läs mer och ladda ner din digitala kopia av kurskatalogen på www.toyota-forklifts.se KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2017

Läs mer

Vibrationer - föreskrifter

Vibrationer - föreskrifter Vibrationer - föreskrifter FTF Bräcke 20 november 2007 Bengt Johansson Enheten för Maskiner och Personlig Skyddsutrustning 1 Föreskrifter om vibrationer (AFS 2005:15) Föreskrifterna riktar sig till arbetsgivare

Läs mer

BYGGAVTALET. mellan SVERIGES BYGGINDUSTRIER (BI) och. SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET (Byggnads)

BYGGAVTALET. mellan SVERIGES BYGGINDUSTRIER (BI) och. SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET (Byggnads) SÄRTRYCK TILL BYGGAVTALET 2010 mellan SVERIGES BYGGINDUSTRIER (BI) SVENSKA BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET (Byggnads) och Arbete i bergrum Yrkesutbildningsavtalet Särskilda bestämmelser för dykeriarbete Bestämmelserna

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning en viktig del

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST SORTERINGSPLATTA * Sorteringsplattan utgörs ofta av ett avgränsat markområde utomhus. Grovsortering av plastavfall på sorteringsplattan utförs med hjälp av olika slag

Läs mer

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige VATTENFALL HEAT SWEDEN OPERATIONS Verksamhet Säkerhet-Hälsa-Miljö DMS 1002413952:6 Handläggare Christer Gustafson Granskat av Stefan Karlsson Godkänt av Berit Sanded Giltig från Giltig till S-klass Anläggning/Ort/Land

Läs mer

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013 Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2004 EMAS III 3:2013 (Kriterier utöver ISO 14 001:2004) 1. Miljöpolicy En miljöpolicy innehållande

Läs mer

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia 2014-06-12 ionsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 Internet: www.academedia.se

Läs mer

Arbetsmiljöutbildningar. Omfattning, pris och anmälan: Innehållsförteckning. för alla med uppdrag inom arbetsmiljöområdet

Arbetsmiljöutbildningar. Omfattning, pris och anmälan: Innehållsförteckning. för alla med uppdrag inom arbetsmiljöområdet arbetsmiljöutbildningar 2016 Arbetsmiljöutbildningar för alla med uppdrag inom arbetsmiljöområdet Med en unik erfarenhet och kompetens inom arbetsmiljöområdet anordnar Runö Folkhögskola & Utvecklingscentrum

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Läs mer och ladda ner din digitala kopia av kurskatalogen på www.toyota-forklifts.se KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2016

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

Ansvaret för arbetsmiljön

Ansvaret för arbetsmiljön Ansvaret för arbetsmiljön Arbetsmiljölagen med tillhörande föreskrifter är det regelverk som ställer minimikraven på arbetsmiljön. Utgångspunkten är att ohälsa och olycksfall i arbetet ska förebyggas och

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Läs mer och ladda ner din digitala kopia av kurskatalogen på www.toyota-forklifts.se KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2016

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades Projektnamn Arbetsmiljöplan Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Byggherrens telefonnummer ev. uppdragstagares namn Uppdragstagarens telefonnummer

Läs mer

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning

Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Förarutbildning & säkerhet Kvalitetssäkrad utbildning, analys och rådgivning Läs mer och ladda ner din digitala kopia av kurskatalogen på www.toyota-forklifts.se KURSKATALOG Förarutbildning hösten 2016

Läs mer

Kollektivavtal och jämställda löner. Kurt Eriksson

Kollektivavtal och jämställda löner. Kurt Eriksson Kollektivavtal och jämställda löner Kurt Eriksson Diskrimineringsförbud Lönesättningsprinciperna ska inte vara diskriminerande Diskriminerande eller andra sakligt omotiverade skillnader i löner och andra

Läs mer