STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET"

Transkript

1 STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2014:07 Fritidsodling i Sverige De svenska ens odling av ätbara växter Swedish leisure cultivation of edible plants Sammanfattning Nästan 1,8 miljoner svenska odlade någon form av ätbara växter år en skiljde sig åt beroende på boendeform. Medan drygt 60 % av en i småhus, lantbruksfastigheter och fritidshus odlade ätbara växter, var samma andel för lägenhets 23 %. Strax över en hälften av de en stod att finna i Götaland, medan omkring en tredjedel fanns i Svealand och en sjättedel i Norrland. De vanligaste grödorna var i fallande ordning äpple, vinbär, gräslök, persilja och tomat, som odlades av mellan 15 och 24 % av en. Äpple var den populäraste grödan i såväl Götaland som Svealand, medan vinbär var populärast i Norrland. Äpple var också den populäraste grödan i såväl småhus som lantbruks och fritidshus, medan tomat var den vanligaste grödan i lägenhets. Sett till skördad mängd var äpple den största grödan, följt av potatis, vinbär, plommon och päron. Knappt ton äpple skördades i svenska 2012, att jämföra med de ton som producerades i den svenska yrkesmässiga odlingen. Sett ur den synvinkeln är rabarber, vinbär och hallon exempel på grödor som odlas och skördas i större utsträckning i hemmen än i den svenska yrkesmässiga odlingen. Vinbärsskörden i svenska var 17 gånger större än den yrkesmässiga produktionen. I vissa fall utgjorde skörden från fritidsodlingen en betydande andel av den totala konsumtionen. De svenska ens skörd av färska bär från fritidsodlingen uppgick till knappt 14 % av den totala konsumtionen av färska bär På samma sätt utgjorde den sammanlagda sskörden av äpplen och päron knappt 9 % av den totala svenska konsumtionen. Ylva Olsson statistik@jordbruksverket.se Statistiken har producerats av Statens Jordbruksverk. Utkom den 16 oktober 2014.

2 2 Statistikrapport 2014:07 Innehållsförteckning Statistiken med kommentarer 3 Inledning 3 Översikt 4 Frukt, bär och nötter 5 Grönsaker 6 Kryddväxter 7 Tabeller 8 Teckenförklaring 8 1a. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i hela Sverige och Götaland b. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i Svealand och Norrland a. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i småhus och lägenheter b. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i fritidshus och lantbruksfastigheter a. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i hela Sverige och Götaland b. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i Svealand och Norrland a. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i småhus och lägenheter b. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i fritidshus och lantbruksfastigheter a. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i hela Sverige och Götaland b. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i Svealand och Norrland a. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i småhus och lägenheter b. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i fritidshus och lantbruksfastigheter Fakta om statistiken 17 Metoder och tillförlitlighet. 17 Grödindelning 18 Annan statistik 19 In English 20 Summary 20 List of tables 20 List of terms 21

3 3 Statistikrapport 2014:07 Statistiken med kommentarer Inledning Glädjen i att odla är något som många har upptäckt och ägnar sin fritid åt. Det kan handla om en kruka krasse i köksfönstret, några tomat på balkongen eller en rejäl odling som gör et självförsörjande på potatis och morötter för att inte tala om alla äppelträd som förgyller våra trädgårdar. Allt sammantaget är odling en av de vanligaste fritidssysselsättningarna i Sverige och ett område som intresserar många. Trots det vet vi relativt lite om fritidsodlingen. Hur många är det som odlar? Vad och hur mycket odlar de? Hur mycket av det odlade tas faktiskt om hand och på vilket sätt? I den här rapporten ger vi svar på en del av de vanligaste frågorna kring odlingen av ätbara växter i Sverige. Statistiken i rapporten baseras på drygt telefonintervjuer, där vi frågat svenska om de odlar ätbara växter och i så fall vilka, hur mycket de odlar samt hur mycket och på vilket sätt de tar hand om sina grödor. Odlingen vi frågade efter begränsades inte till odling i direkt anslutning till bostaden, utan kunde också inkludera odling i fritidshus, kolonilotter eller liknande. Därför är det till exempel inte helt ovanligt med äppelodling bland lägenhets. Statistiken, som gäller år 2012, presenteras uppdelat på grödor, boendeform och i viss mån landsdel. De boendeformer vi utgår ifrån är småhus (villor och radhus), lantbruksfastigheter, boende i fritidshus, samt boende i flerbostadshus (lägenheter och andra lokaler). I rapporten benämner vi konsekvent i flerbostadshus som lägenheter. Man ska också vara på det klara med att undersökningens relativt begränsade omfång (vi har frågat av Sveriges knappt 4,2 miljoner ) innebär att vi inte kan ge en korrekt uppskattning av hur många grödor som odlas. Vid direkta jämförelser mellan landsdelar ska man också vara medveten om att andelen av de olika sformerna varierar i olika delar av landet, och att detta i vissa fall kan vara en förklaring till eventuella skillnader mellan landsdelar. Som exempel är andelen lägenhets betydligt lägre i Norrland än i övriga Sverige, medan andelen i småhus och lantbruksfastigheter istället är högre. Eftersom fritidsodling är vanligare i småhus och lantbruksfastigheter än i lägenheter blir effekten att fritidsodlingen i Norrland också blir högre, trots att norrländska inte nödvändigtvis är mer benägna att odla än i andra delar av landet. Figur A. av grödtyper och vanliga grödor i Sverige 2012.

4 4 Statistikrapport 2014:07 Översikt Som helhet odlade knappt , eller 43 % av de svenska en någon form av ätbara växter 2012 (Figur A). Som väntat skiljer sig andelen åt beroende på boendeform; medan drygt 60 % av en i småhus, lantbruksfastigheter och fritidshus odlade, var samma andel för lägenhetsen bara 23 %. Detta till trots utgjorde lägenhetsen mer än en fjärdedel av alla svenska (eftersom det finns relativt många lägenheter i Sverige). På motsvarande sätt utgjorde småhus 64 % av de en, medan lantbruksfastigheter och fritidshus sammanlagt utgjorde 10 %. Strax över hälften av de en återfinns i Götaland, medan omkring en tredjedel respektive en sjättedel finns i Svealand respektive Norrland. en var lägre bland lägenheter än i övriga typer av oavsett gröda. Det innebär att även de vanligaste grödorna bland lägenhets odlades i högre grad bland andra typer av. Den vanligaste odlade grödan i Sverige 2012 var äpple, följt av vinbär, gräslök, persilja och tomat (Figur A). Äpple odlades av 24 % av de svenska en, vinbär odlades av 22 %, gräslök av 17 %, medan persilja och tomat båda odlades av 15 % av en. Äpple var den populäraste grödan i såväl Götaland som Svealand, medan den bara var näst populärast i Norrland, där istället vinbär toppade listan. Sett till sform var äpple populärast bland såväl småhus, fritidshus och lantbruksfastigheter, medan tomat var den vanligaste grödan i lägenhets. Trots att äpple var den gröda som odlades av flest, var vinbär den gröda som togs om hand av flest. Drygt svenska skördade vinbär, vilket innebär att 85 % av de som odlade vinbär också skördade dem en andel som är något lägre än genomsnittet för alla grödor, vilket låg på 88 %. De grödor som skördades av högst andel av de en var i fallande ordning dragon, matlök, potatis, gurka och basilika. en av de skördade grödorna som togs om hand i färsk form eller som konserverades med olika metoder varierade från gröda till gröda (Figur B). Figur B. färskkonsumtion av de vanligaste odlade grödorna i Sverige Det genomsnittliga ets tillvaratagna mängd av respektive gröda skilde sig inte nämnvärt mellan landsdelar, men visade sig ofta vara påtagligt större i lantbruksen än i övriga typer av. Potatis var ett tydligt exempel. Lantbruksen skördade i genomsnitt 72 kg potatis, medan potatisodlarna i lägenhets bara skördade 9 kg i snitt. Vissa grödor både odlas och skördas i lika stor eller större omfattning i hemmen än i den yrkesmässiga odlingen, till exempel rabarber, vinbär och hallon (Figur C). De stora omhändertagna mängderna av vissa fritidsodlade grödor innebär också att hemodlat i vissa fall också utgör en relativt stor del av den totala svenska konsumtionen av olika grödor. Konsumtionen av färska äpplen och päron med kommersiellt ursprung beräknades 2012 vara drygt 136 miljoner kilo i Sverige, medan mängden tillvaratagna färska äpplen och päron från fritidsodlingen uppgick till knappt 13 miljoner kilo, eller 9 % av den totala svenska konsumtionen.

5 5 Statistikrapport 2014:07 På motsvarande sätt kommer knappt 14 % av mängden konsumerade färska bär från fritidsodling. För andra grödor var andelen konsumtion från fritidsodling betydligt mindre. För potatis var andelen 2,4 %, för färska tomater 1,9 %, för färsk gurka 1,6 %, och för lök och morot 1,1 respektive 1,2 %. Frukt, bär och nötter Drygt en tredjedel av de svenska en (nästan 1,5 miljoner, Figur A, Tabell 1a 2b) odlade någon form av frukt, bär eller nötter, men eftersom dessa grödor ofta är utrymmeskrävande var odlingen betydligt ovanligare bland lägenhets. Mellan 55 och 60 % av en i småhus, lantbruksfastigheter och fritidshus odlade någon form av frukt, bär eller nötter, medan bara 13 % av lägenhetsen gjorde detsamma. Totalt sett var äpple och vinbär de vanligaste grödorna, och odlades av 24 respektive 22 % av de svenska en. Ungefär hälften så många mellan 10 och 12 % odlade var och en av de därefter vanligaste frukterna och bären: jordgubbar, plommon, krusbär och hallon. De flesta frukter, bär och nötter odlades i en lika stor andel av en oberoende av landsdel. Undantagen var krusbär och vinbär, som odlades i något högre grad i Norrland än i övriga Sverige. Krusbär odlades i mer än dubbelt så hög grad i Norrland som i Svealand och Götaland (20 % av en jämfört med 8 respektive 9 %), medan vinbär odlades i 30 % av de norrländska en men bara i omkring 20 % av en i övriga Sverige. De grödor som togs tillvara i störst mängder var i fallande ordning äpple, vinbär, plommon, päron, jordgubbar och hallon (Figur D). en tillvaratagna äpplen uppgick till cirka ton, medan motsvarande mängder var cirka ton för vinbär och mellan och ton vardera för hallon, jordgubbar, päron, och plommon. För många av grödorna var fritidsodlingen betydligt mer omfattande än den kommersiella odlingen. Bland var vinbärsskörden 17 gånger högre och hallonskörden 3,5 gånger högre i fritidsodlingen 2012 än i den kommersiella odlingen Den kommersiella odlingen av jordgubbar var däremot betydligt större än fritidsodlingen. Svenska jordgubbsföretag producerade mer än 8 gånger så mycket jordgubbar som skördades i de svenska hemträdgårdarna under 2012 (Figur C). et äppelträd i den svenska fritidsodlingen uppskattas ha varit just över 2,4 miljoner träd år 2012, nästan lika många som de drygt 2,5 miljoner träd som återfanns i den kommersiella odlingen samma år. en tillvaratagen frukt var däremot något lägre än den kommersiella odlingens skörd. Medan de svenska en uppskattningsvis tog tillvara på ungefär ton äpplen år 2012, producerade svenska trädgårdsföretag ton samma år. Figur C. Jämförelse mellan fritidsodlingens och yrkesodlingens produktion av ett urval grödor. Brun färg visar fritidsodlingens tillvaratagna mängder 2012, medan blå färg visar den svenska yrkesodlingens totala produktion 2011 (hallon, plommon, vinbär och rabarber) eller 2012 (övriga grödor).

6 6 Statistikrapport 2014:07 Olika frukter och bär tas om hand på olika sätt, även om den absoluta majoriteten av dessa grödor äts färska. Men medan hela 90 % av de skördade smultronen åts just färska, var motsvarande andel för vinbär bara 27 %. Andra grödor som i mycket hög grad åts färska var plommon, jordgubbar och vindruvor, medan vinbär, krusbär, hallon och björnbär var relativt populära att frysa in. Mest populär att safta var vinbär. Hela 29 % av vinbärsskörden gick till saftning. Grönsaker En tredjedel av en odlade någon form av grönsak (Figur A, Tabell 3a 4b). Rotsaker odlades av 15 %, medan olika lökformer odlades av 19 % och övriga grönsakstyper av 27 % av de svenska en. I likhet med odlingen av frukt, bär och nötter skiljde sig andelen odlare åt betydligt beroende på sform. Medan hälften av en i småhus och i lantbruksfastigheter odlade någon form av grönsak, var samma andel för i fritidshus 42 % och för lägenhetsen 17 %. Sett till landsdel skiljde Norrland ut sig med en betydligt högre andel grönsaks än övriga Sverige. I Götaland och Svealand odlade 32 respektive 29 % av en någon form av grönsak. I Norrland var samma andel 45 %. Detta är antagligen en effekt av den högre andelen småhus- och lantbruks i Norrland, jämfört med i övriga Sverige. De 5 vanligast odlade grönsaksgrödorna var i fallande ordning: gräslök, tomat, rabarber, potatis och sallat, där 17 % av alla svenska odlade gräslök och 8 % odlade någon form av sallat. Även sett till odlingen av enskilda grödor skiljde lägenhetsen ut sig från övriga sformer. Bland lägenhetsen var den vanligaste grödan tomat, som odlades av 11 % av dessa. Bland övriga sformer var de vanligaste grödorna istället rabarber och gräslök, som generellt odlades av en femtedel eller mer av dessa. Den grönsak som togs om hand i överlägset störst mängd var potatis, av vilken knappt ton togs tillvara (Figur D). Andra grönsaker som togs tillvara i stora mängder var, i fallande ordning: rabarber, tomat, morot, matlök och gurka, av vilka mellan och ton vardera togs om hand. Figur D. Tillvaratagen mängd av ett urval frukter, bär och grönsaker i fritidsodlingen Hushållens grönsaksskörd var generellt sett betydligt mindre än den yrkesmässiga produktionen. Som exempel tog en tillvara på knappt ton potatis 2012, medan den yrkesmässiga skörden låg på nästan ton samma år. För tomater var skillnaden mindre; medan en skördade knappt ton tomater, var den yrkesmässiga produktionen ton. Ett tydligt undantag var odlingen av rabarber, där skörden från fritidsodlingen 2012 var mer än 9 gånger större än den yrkesmässiga produktionen året före (Figur C).

7 7 Statistikrapport 2014:07 Data över omhändertagandet av grönsaker är förknippat med en hög grad av osäkerhet. Därför ska tolkandet av dessa data göras med försiktighet. Utifrån dessa förutsättningar kan man se att alla grönsaker, med undantag av chili, bönor, långböna och smålök, togs om hand till minst 70 % i färsk form. Mangold och spenat, långböna, bönor, ärtor och rabarber es ned i relativt stor omfattning (16 40 % av skörden), medan mellan 18 och 42 % av skördade betor, gurka, smålök, matlök och chili togs om hand på andra sätt (till exempel torkning eller inläggning). Kryddväxter I nästan en miljon, eller en knapp fjärdedel av alla svenska odlades år 2012 någon form av kryddväxt (Figur A, Tabell 5a 6b). Sett till landsdel odlade % av en i Götaland och Svealand kryddor, medan en dryg tredjedel av en i Norrland var kryddodlare, återigen antagligen en effekt av den lägre andelen lägenhets i Norrland jämfört med övriga landet. Om man istället ser till sform, odlade en dryg tredjedel av en i lantbruksfastigheter och småhus kryddor, medan samma andel för i fritidshus och lägenheter var 21 respektive 14 %. Den vanligaste kryddväxten var persilja, som odlades i 15 % av de svenska en, följt av timjan, basilika, dill och oregano, som odlades i 10, 9, 8 respektive 7 % av en. Bland lägenhets var persilja och basilika de enda kryddorna som mer än 5 % av en odlade. Bland en i lantbrukfastigheter, småhus och fritidshus var istället dill den näst populäraste kryddväxten efter persilja. Även om man ser till mängd skördad gröda var persilja den mest populära kryddan. Hushållen skördade knapp 1,1 miljoner liter hemodlad persilja 2012, vilket motsvarar 1,7 liter per. Den näst mest skördade kryddan var dill, av vilken nästan liter skördades. Det innebär att de tog tillvara 1,8 liter dill per något mer än den mängd persilja varje tog tillvara på. Det mönstret var än mer påtagligt i Norrland, där mängden skördad dill var hela 2,3 liter per, medan motsvarande mängd persilja bara var 1,1 liter per. Med undantag av rosmarin togs mer än 70 % av de skördade kryddväxterna om hand i färsk form (Figur B). Mest populär att äta färsk var meliss, av vilken 94 % åts i färsk form. Drygt en fjärdedel av all skördad dill och persilja es ner, medan den del av övriga kryddor som inte åts färsk huvudsakligen togs tillvara i torkad form.

8 8 Statistikrapport 2014:07 Tabeller Teckenförklaring Legend Symbol Läses Reads - Noll Zero 0 0,0 Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Less than 0.5 Less than 0.05 Rödmarkering Data osäkra (medelfel minst 35 %) Data uncertain (standard error at least 35 %)

9 9 Statistikrapport 2014:07 1a. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i hela Sverige och Götaland a. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in the whole of Sweden and in Götaland 2012 Hela Sverige sylt saft Götaland Frukt, bär eller nötter Björnbär % 23% 13% 1% 0% % 21% 24% 1% 0% Blåbär % 33% 3% 0% 0% % 25% 3% 0% 0% Hallon % 25% 7% 3% 1% % 24% 5% 3% 1% Jordgubbar % 14% 5% 1% 0% % 14% 7% 1% 0% Krusbär % 26% 12% 4% 1% % 26% 9% 3% 1% Körsbär % 5% 6% 11% 2% % 6% 7% 12% 0% Plommon % 5% 10% 1% 4% % 8% 11% 1% 6% Päron % 4% 1% 1% 4% % 2% 0% 1% 2% Smultron % 3% 6% 0% 0% % 4% 10% 0% 0% Vinbär % 27% 16% 29% 2% % 27% 12% 35% 1% Vindruvor % 4% 0% 17% 0% % 0% 0% 20% 0% Äpple % 1% 12% 11% 3% % 1% 11% 14% 5% Övriga Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i löpmeter istället för i antal. 2 anges i kilogram istället för i liter. 1b. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i Svealand och Norrland b. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in Svealand and Norrland 2012 Svealand sylt saft Norrland Frukt, bär eller nötter Björnbär % 42% 9% 0% 0% % 7% 5% 3% 0% Blåbär % 21% 6% 0% 0% % 57% 0% 0% 0% Hallon % 26% 11% 4% 0% % 26% 10% 2% 0% Jordgubbar % 18% 3% 1% 0% % 9% 5% 1% 0% Krusbär % 22% 18% 7% 1% % 34% 14% 2% 0% Körsbär % 6% 1% 3% 4% % 1% 13% 26% 4% Plommon % 2% 9% 1% 0% % 0% 7% 1% 0% Päron % 11% 0% 0% 10% % 2% 7% 0% 1% Smultron % 1% 0% 0% 0% % 7% 0% 0% 0% Vinbär % 21% 21% 24% 3% % 36% 15% 25% 0% Vindruvor % 0% 1% 18% 0% % 22% 0% 4% 0% Äpple % 2% 15% 1% 2% % 1% 11% 15% 0% Övriga Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i löpmeter istället för i antal. 2 anges i kilogram istället för i liter. sylt sylt saft saft

10 10 Statistikrapport 2014:07 2a. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i småhus och lägenheter a. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in houses and apartments 2012 Småhus sylt saft Lägenheter Frukt, bär eller nötter Björnbär % 23% 13% 1% 0% % 15% 14% 0% 0% Blåbär % 34% 2% 0% 0% % 40% 0% 0% 0% Hallon % 29% 8% 4% 1% % 9% 2% 1% 0% Jordgubbar % 12% 5% 1% 0% % 15% 0% 0% 0% Krusbär % 23% 13% 5% 0% % 35% 6% 0% 0% Körsbär % 5% 7% 13% 3% % 0% 0% 0% 0% Plommon % 5% 10% 1% 3% % 2% 6% 0% 6% Päron % 3% 1% 0% 4% % 0% 0% 0% 0% Smultron % 5% 9% 0% 0% % 0% 0% 0% 0% Vinbär % 28% 17% 30% 3% % 16% 7% 36% 0% Vindruvor % 4% 0% 19% 0% % 0% 0% 6% 0% Äpple % 1% 14% 9% 4% % 0% 10% 24% 0% Övriga Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i löpmeter istället för i antal. 2 anges i kilogram istället för i liter. 2b. Fritidsodling och tillvaratagande av frukt, bär eller nötter i fritidshus och lantbruksfastigheter b. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in holiday cottages and farm properties 2012 Fritidshus sylt saft Lantbruksfastigheter Frukt, bär eller nötter Björnbär % 11% 0% 0% 0% % 28% 12% 2% 0% Blåbär % 0% 0% 0% 0% % 0% 43% 0% 0% Hallon % 20% 0% 0% 0% % 36% 11% 3% 3% Jordgubbar % 31% 0% 0% 0% % 23% 12% 3% 0% Krusbär % 11% 33% 0% 0% % 40% 5% 2% 2% Körsbär % 19% 0% 0% 0% % 11% 1% 29% 0% Plommon % 0% 0% 0% 0% % 5% 16% 0% 4% Päron % 0% 0% 0% 0% % 12% 0% 9% 5% Smultron % 0% 0% 0% 0% % 0% 0% 0% 0% Vinbär % 11% 8% 47% 0% % 34% 18% 18% 0% Vindruvor % 0% 0% 0% 0% % 0% 0% 5% 0% Äpple % 14% 13% 6% 0% % 0% 6% 11% 2% Övriga Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i löpmeter istället för i antal. 2 anges i kilogram istället för i liter. sylt sylt saft saft

11 11 Statistikrapport 2014:07 3a. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i hela Sverige och Götaland a. Leisure cultivation and utilization of vegetables in the whole of Sweden and in Götaland 2012 Hela Sverige Löpmeter (kg) Grönsaker Rotsaker Götaland Löpmeter (kg) Potatis % 0% 1% % 0% 2% Morot % 5% 5% % 5% 2% Betor % 7% 19% % 0% 22% Rädisa % 0% 0% % 0% 0% Övriga rotsaker Lökar Matlök % 0% 19% % 0% 12% Smålök % 0% 31% % 0% 20% Purjolök % 5% 0% % 6% 0% Gräslök 1, % 9% 4% % 5% 0% Andra grönsaker Tomat % 1% 3% % 0% 4% Gurka % 0% 18% % 0% 20% Pumpa % 1% 4% % 3% 7% Paprika % 4% 0% % 0% 0% Chili % 4% 42% % 5% 59% Kål % 10% 0% % 19% 1% Sallat % 0% 0% % 0% 0% Mangold och spenat % 19% 4% % 16% 9% Långböna % 36% 5% % 21% 7% Bönor % 40% 7% % 19% 0% Ärtor % 26% 1% % 25% 0% Sparris % 3% 0% % 0% 0% Rabarber % 16% 13% % 16% 16% Övriga grönsaker Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i antal istället för i löpmeter. 2 anges i liter istället för i kilogram.

12 12 Statistikrapport 2014:07 3b. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i Svealand och Norrland b. Leisure cultivation and utilization of vegetables in Svealand and Norrland 2012 Svealand Löpmeter (kg) Grönsaker Rotsaker Norrland Löpmeter (kg) Potatis % 0% 1% % 0% 2% Morot % 0% 13% % 14% 2% Betor % 8% 19% % 22% 13% Rädisa % 0% 0% % 0% 0% Övriga rotsaker Lökar Matlök % 0% 11% % 0% 35% Smålök % 0% 52% % 0% 28% Purjolök % 4% 0% % 20% 0% Gräslök 1, % 11% 0% % 17% 19% Andra grönsaker Tomat % 2% 3% % 0% 2% Gurka % 0% 7% % 0% 18% Pumpa % 0% 0% % 0% 5% Paprika % 8% 0% % 0% 0% Chili % 3% 26% % 8% 0% Kål % 0% 0% % 0% 0% Sallat % 0% 0% % 0% 0% Mangold och spenat % 26% 0% % 19% 0% Långböna % 58% 0% % 30% 17% Bönor % 72% 0% % 14% 71% Ärtor % 6% 3% % 42% 0% Sparris % 10% 0% % 4% 0% Rabarber % 19% 12% % 10% 7% Övriga grönsaker Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i antal istället för i löpmeter. 2 anges i liter istället för i kilogram.

13 13 Statistikrapport 2014:07 4a. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i småhus och lägenheter a. Leisure cultivation and utilization of vegetables in houses and apartments 2012 Småhus Löpmeter (kg) Grönsaker Rotsaker Lägenheter Löpmeter (kg) Potatis % 0% 1% % 0% 6% Morot % 6% 6% % 0% 0% Betor % 10% 20% % 0% 8% Rädisa % 0% 0% % 0% 0% Övriga rotsaker Lökar Matlök % 0% 22% % 0% 13% Smålök % 0% 30% % 0% 40% Purjolök % 6% 0% % 0% 0% Gräslök 1, % 10% 4% % 0% 0% Andra grönsaker Tomat % 1% 4% % 0% 0% Gurka % 0% 16% % 0% 0% Pumpa % 1% 6% % 3% 0% Paprika % 5% 0% % 0% 0% Chili % 5% 44% % 0% 0% Kål % 17% 0% % 0% 0% Sallat % 0% 0% % 0% 0% Mangold och spenat % 24% 6% % 0% 0% Långböna % 38% 2% % 0% 54% Bönor % 43% 8% % 0% 0% Ärtor % 28% 1% % 5% 0% Sparris % 3% 0% % 0% 0% Rabarber % 17% 12% % 8% 10% Övriga grönsaker Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i antal istället för i löpmeter. 2 anges i liter istället för i kilogram.

14 14 Statistikrapport 2014:07 4b. Fritidsodling och tillvaratagande av grönsaker i fritidshus och lantbruksfastigheter b. Leisure cultivation and utilization of vegetables in holiday cottages and farm properties 2012 Fritidshus Löpmeter (kg) Grönsaker Rotsaker Lantbruksfastigheter Löpmeter (kg) Potatis % 0% 9% % 0% 0% Morot % 0% 0% % 2% 3% Betor % 0% 27% % 0% 16% Rädisa % 0% 0% % 0% 0% Övriga rotsaker Lökar Matlök % 0% 29% % 0% 9% Smålök % 0% 0% % 0% 0% Purjolök % 0% 0% % 6% 0% Gräslök 1, % 12% 0% % 25% 0% Andra grönsaker Tomat % 0% 0% % 2% 1% Gurka % 0% 12% % 0% 35% Pumpa % 0% 0% % 0% 0% Paprika % 0% 0% % 0% 0% Chili % 0% 0% % 0% 12% Kål % 0% 100% % 0% 0% Sallat % 0% 0% % 0% 0% Mangold och spenat % 0% 0% % 34% 0% Långböna % 0% 0% % 29% 12% Bönor % 0% 0% % 25% 0% Ärtor % 0% 0% % 43% 0% Sparris % 0% 0% % 0% 0% Rabarber % 4% 0% % 18% 21% Övriga grönsaker Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 1 anges i antal istället för i löpmeter. 2 anges i liter istället för i kilogram.

15 15 Statistikrapport 2014:07 5a. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i hela Sverige och Götaland a. Leisure cultivation and utilization of spices in the whole of Sweden and in Götaland 2012 Hela Sverige torkat Kryddor Götaland Dill % 26% 1% 0% % 23% 1% 0% Persilja % 26% 1% 0% % 26% 0% 0% Basilika % 6% 14% 3% % 6% 4% 1% Oregano % 4% 15% 0% % 2% 16% 0% Timjan % 3% 8% 0% % 3% 8% 0% Rosmarin % 5% 29% 0% % 1% 8% 1% Salvia % 5% 14% 0% % 8% 1% 0% Dragon % 11% 17% 0% % 19% 20% 0% Mynta % 6% 10% 0% % 6% 12% 0% Meliss % 1% 4% 1% % 2% 2% 2% Övriga kryddor Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. torkat 5b. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i Svealand och Norrland b. Leisure cultivation and utilization of spices in Svealand and Norrland 2012 Svealand torkat Kryddor Norrland Dill % 38% 2% 0% % 23% 0% 0% Persilja % 29% 1% 0% % 18% 0% 0% Basilika % 8% 2% 1% % 2% 51% 7% Oregano % 4% 3% 0% % 11% 25% 0% Timjan % 3% 6% 0% % 0% 14% 0% Rosmarin % 19% 1% 0% % 0% 83% 0% Salvia % 6% 5% 0% % 0% 37% 0% Dragon % 0% 9% 1% % 0% 16% 0% Mynta % 10% 5% 2% % 0% 5% 0% Meliss % 0% 0% 0% % 1% 17% 0% Övriga kryddor Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. torkat

16 16 Statistikrapport 2014:07 6a. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i småhus och lägenheter a. Leisure cultivation and utilization of spices in houses and apartments 2012 Småhus torkat Kryddor Lägenheter Dill % 26% 1% 0% % 19% 1% 0% Persilja % 26% 1% 0% % 17% 0% 0% Basilika % 8% 4% 4% % 1% 36% 0% Oregano % 5% 19% 0% % 0% 2% 0% Timjan % 3% 11% 0% % 0% 2% 0% Rosmarin % 9% 10% 0% % 0% 51% 0% Salvia % 9% 12% 0% % 0% 17% 0% Dragon % 12% 18% 0% % 0% 11% 1% Mynta % 8% 7% 0% % 2% 14% 0% Meliss % 0% 5% 1% % 0% 0% 0% Övriga kryddor Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. 6b. Fritidsodling och tillvaratagande av kryddor i fritidshus och lantbruksfastigheter b. Leisure cultivation and utilization of spices in holiday cottages and farm properties 2012 Fritidshus torkat Kryddor Lantbruksfastigheter Dill % 17% 0% 0% % 27% 4% 0% Persilja % 20% 0% 0% % 39% 0% 0% Basilika % 0% 40% 0% % 6% 1% 0% Oregano % 0% 0% 0% % 28% 36% 0% Timjan % 0% 0% 0% % 4% 7% 0% Rosmarin % 0% 0% 0% % 18% 24% 0% Salvia % 0% 0% 0% % 0% 0% 0% Dragon % 0% 0% 0% % 33% 20% 0% Mynta % 0% 0% 0% % 18% 10% 14% Meliss % 0% 0% 0% % 21% 2% 0% Övriga kryddor Anm. En förteckning över grödor som ingår i respektive rubrik återfinns i Fakta om statistiken. torkat torkat

17 17 Statistikrapport 2014:07 Fakta om statistiken Metoder och tillförlitlighet. Syftet med undersökningen var att utreda omfattningen på svenska s fritidsodling av ätbara växter under Statistiken baseras på uppgifter inhämtade genom telefonintervjuer med svenska under hösten Utifrån svaren från intervjuerna har vi skattat antalet som odlade frukt, bär, nötter, grönsaker eller kryddväxter under sommaren 2012, hur mycket som odlades samt hur mycket som togs tillvara i olika former (,, syltat etc.). Telefonintervjuerna genomfördes av Statistiska centralbyrån, som också ansvarat för det praktiska arbetet i det statistiska urvalet. Bearbetning och sammanställning av data har sedan utförts av Jordbruksverket. I samband med denna undersökning utfördes också en enkätbaserad undersökning som tidigare publicerats som Jordbruksverkets Statistikrapport 2013:08 Fritidsodling i Sverige en översikt. en skiljde sig åt i de två undersökningarna, eftersom de tagits fram med olika metoder och olika urval. Det är vår bedömning att resultaten från den nu aktuella undersökningen är mer rättvisande. Den aktuella undersökningen inleddes i augusti 2012 genom att information och en hjälpkalender skickades ut till de personer som ingick i urvalet. I denna kalender kunde de medverkande fylla i vilka grödor man odlade, i vilken omfattning man odlade samt hur mycket man skördade och i vilken form man tog om hand de olika grödorna. Innan telefonintervjuerna startade skickades ytterligare ett brev med information om den kommande telefonintervjun och en möjlighet att skicka in kontaktuppgifter i de fall dessa förändrats eller inte fanns tillgängliga. Under perioden 22 oktober till 25 november genomfördes sedan telefonintervjuerna. Undersökningen inriktar sig som sagt på fritidsodling på snivå, dels för att enskilda generellt sett har gemensam odling, dels för att olika sformer har olika förutsättningar för odling och därför kan förväntas odla olika mycket och olika typer av grödor. I undersökningen har vi delat in de svenska en i lantbruks, i småhus, i fritidshus samt lägenhets (som också inkluderar övriga boendeformer, till exempel vårdinrättningar). Eftersom det inte finns något register över samtliga i Sverige är urvalet gjort på alla personer mellan 18 och 79 år i Statistiska centralbyråns register över rikets totalbefolkning (totalt personer vid undersökningstillfället). Denna grupp utgör rampopulationen. Stratifiering (gruppering av rampopulationen i homogena, representativa grupper) gjordes på grundval av vilken typ av fastighet man var skriven på, samt huruvida man ägde fastigheten man var skriven på eller någon annan fastighet. Totalt delades rampopulationen in i 12 stratum innehållande mellan och personer. Urvalet ur varje stratum gjordes sedan utifrån förväntad mängd i respektive stratum. Därför uppvisade stratum med lägenhets där man inte ägde någon annan fastighet ett lägre urval än övriga stratum. Det totala urvalet inkluderade personer, som drogs slumpmässigt ur den stratifierade rampopulationen. Urvalet i varje enskilt stratum varierade mellan 22 och personer. Precisionen i statistiken varierar beroende på många faktorer, till exempel hur många som odlar respektive gröda, och hur olika odlingen ser ut för respektive gröda i olika typer av och i respektive landsdel. Ett mått på osäkerheten i enskilda data utgörs av datapunktens medelfel, som grovt uttryckt visar hur stor avvikelse från det skattade värdet som det verkliga värdet kan tänkas ha; ju högre medelfel, desto mindre precision i de redovisade uppgifterna. I tabellerna har vi markerat resultat som har medelfel högre än 35 % av det angivna värdet, eftersom dessa värden är att betrakta som osäkra. Med hjälp av medelfelet kan man beräkna ett konfidensintervall, som visar det intervall som det verkliga värdet med 95 % säkerhet ligger inom. För ett uppskattat värde på med ett medelfel på 35 % ligger det verkliga värdet med 95 % säkerhet mellan 314 och (1 000 ± ( ,35 1,96)). Medelfelet inkluderar dessutom bara fel som är relaterade till urval och bortfall, men tar inte hänsyn till osäkerhet orsakad av täckningsfel, mätfel eller bearbetningsfel. Man ska också vara medveten om att statistiken per definition inte kan uppskatta det totala antalet grödor som odlas i Sverige, eftersom den är baserad på en urvalsundersökning.

18 18 Statistikrapport 2014:07 Eftersom rampopulationen endast inkluderade personer i åldersintervallet år inkluderade undersökningen alltså inte med enbart boende som var yngre än 18 år eller äldre än 79 år. Det totala antalet i målpopulationen uppskattades till stycken. Av dessa återfanns i lantbruksfastigheter, i småhus, i fritidshus och i flerbostadshus eller andra fastighetstyper. Sett till landsdel återfanns i Götaland, i Svealand och i Norrland. Av de totalt personerna i urvalet svarade på undersökningen, en svarsfrekvens på 70 %. Sett till sform varierade svarsfrekvensen mellan 60 och 73 %. Bland de som inte deltog i undersökningen kunde 523 personer inte anträffas, medan 342 personer inte ville delta eller hade förhinder. Övertäckningen utgjordes av totalt 21 personer, i detta fall personer i som redan kontaktats. Utöver fel som härstammar från ramtäckning, urval och bortfall kan undersökningen vara behäftad med mätfel och bearbetningsfel. Mätfel innebär att lämnade uppgifter inte överensstämmer med verkligheten och kan i den här undersökningen tänkas vara av viss vikt, då flera hade svårt att uppskatta såväl odlade som skördade mängder av vissa grödor. Bearbetningsfel uppstår vid hantering, behandling och analys av data. En tänkbar källa till bearbetningsfel kan ligga i konverteringen mellan enheter vid databehandlingen, då fasta faktorer använts för respektive gröda vid konvertering mellan till exempel löpmeter och antal eller mellan volym och vikt (alla svarande var fria att svara i valfri enhet, som sedan konverterades till gemensamma enheter för att möjliggöra analys). I övrigt torde bearbetningsfelen vara försumbara, eftersom kontroller av inmatade och bearbetade data skett löpande under analysen. Grödindelning På grund av det mycket stora antalet grödor och varianter av grödor som odlas runt om i Sverige krävs någon form av gruppering för att göra det hela överskådligt och analyserbart. Nedanstående tabeller detaljerar vad som ingår i de grödgrupper som redovisas i texten och datatabellerna. Frukt, bär och nötter Björnbär Röda krusbär Vinbär Nätmelon Blåbär Vita krusbär Vinbär Vattenmelon Blåbär (ej vilda) Gröna krusbär Röda vinbär Fikon Amerikanska blåbär Vinkrus Svarta vinbär Kiwi Jätteblåbär Körsbär Vita vinbär Mango Tranbär Körsbär Vindruvor Fläderblommor Lingon (ej vilda) Bigarråer Vindruvor Fläderbär Hallon Sötkörsbär Blå vindruvor Mullbär Hallon Surkörsbär Gröna vindruvor Svarta mullbär Röda hallon Klarbär Staketdruvor Blåbärstry Gula hallon Plommon Vinranka Nypon Hösthallon Plommon Äpple Physalis Sommarhallon Röda plommon Äpple Kapkrusbär Björnbärshallon Gula plommon Paradisäpple Aronia Allåkerbär Blå plommon Pelaräpple Svart aronia Åkerbär Krikon Kvitten Havtorn Boysenbär Päron Övriga Hagtorn Taybär Smultron Citron Gojibär Jordgubbar Röda smultron Citrusfrukter Rönnbär Röda jordgubbar Gula smultron Persika Hasselnöt Vita jordgubbar Vita smultron Nektarin Valnöt Smulgubbar Trädgårdssmultron Aprikos Mandel Krusbär Månadssmultron Melon Kastanj Krusbär

19 19 Statistikrapport 2014:07 Grönsaker Potatis Purjolök Paprika Ruccolasallat Potatis Gräslök Paprika Senapskål Mandelpotatis Gräslök Röd paprika Kinesisk spenat Blå kongo Salladslök Gul paprika Mangold och spenat Sparrispotatis Ramslök Orange paprika Långböna Morot Kajplök Grön paprika Haricot verts Morot Skogslök Spetspaprika Vaxböna Röd morot Piplök Spansk peppar Brytböna Gul morot Kinesisk gräslök Chili Skärböna Vit morot Tomat Chili Gul vaxböna Lila morot Tomat Chilipeppar Bönor Betor Röd tomat Röd chili Böna Betor (inte sockerbetor) Gul tomat Grön chili Kokböna Rödbeta Grön tomat Gul chili Rosenböna Polkabeta Orange tomat Kål Sojaböna Gulbeta Svart tomat Vitkål Spritböna Rädisa Tigertomat Spetskål Bondböna Övriga rotsaker Bifftomat Salladskål Bruna bönor Kålrot Plommontomat Kinesisk kål Röda bönor Majrova Körsbärstomat Grönkål Ärtor Kålrabbi Pärltomat Brysselkål Ärtor Jordärtskocka Pärontomat Svartkål Sockerärtor Palsternacka Cherrytomat Sallat Spritärtor Pepparrot Busktomat Sallat Salladsärtor Rotpersilja Cocktailtomat Huvudsallat Gröna ärtor Rotselleri Citrontomat Isbergssallat Brytärtor Rättika Dansk tomat Rosésallat Sparris Svartrot Gurka Krispsallat Sparris Sockerbeta Gurka Lollo Roso-sallat Grön sparris Sötpotatis Slanggurka Plocksallat Rabarber Matlök Växthusgurka Romansallat Övriga grönsaker Lök Frilandsgurka Ekbladssallat Broccoli Gul lök Västeråsgurka Friseesallat Broccolo Röd lök Äppelgurka Vintersallat Blomkål Silverlök Djungelgurka Trädgårdssyra Aubergine Schalottenlök Pumpa Nässla Kronärtskocka Smålök Pumpa Asiatiska bladgrönsaker Fänkål Topplök Squash Målla Majs Vitlök Zucchini Babyleafsallat Oliv Luftlök Halloweenpumpa Machésallat Kinesisk bladselleri Kryddväxter Dill Timjan Kungsmynta Kvanne Dill Timjan Marockansk mynta Kyndel Krondill Backtimjan Citronmynta Vinterkyndel Persilja Kryddtimjan Äppelmynta Björnrot Persilja Citrontimjan Grönmynta Lavendel Bladpersilja Apelsintimjan Chokladmynta Libbsticka Kruspersilja Rosmarin Pepparmynta Kamomill Basilika Salvia Övriga kryddor Isop Basilika Dragon Smörgåskrasse Gurkört Klotbasilika Dragon Trädgårdskrasse Mejram Georgisk basilika Fransk dragon Körvel Koriander Grekisk basilika Meliss Dansk körvel Kummin Citronbasilika Meliss Groddar Lagerblad Röd basilika Citronmeliss Solrosskott Citronverbena Oregano Mynta Humle Perilla Oregano Mynta Malört Curryört Mexikansk oregano Bladmynta Åbrodd Annan statistik Fritidsodling i Sverige en översikt, Statistikrapport 2013:08 Trädgårdsproduktion 2011, JO 33 SM 1201 Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, JO 44 SM 1301

20 20 Statistikrapport 2014:07 In English Summary Close to 1.8 million Swedish households cultivated some form of edible plant in The share of cultivating households differed depending on housing type. While more than 60 % of the households in detached houses, farms and holiday cottages cultivated edible plants, the same share for apartment households was 23 %. Just over half of the cultivating households were situated in Götaland, while a third and a sixth were situated in Svealand and Norrland respectively. The most common crops were apple, currants, chives, parsley and tomato, each of which was cultivated by between 15 and 24 % of the Swedish households. Apple was the most popular crop in Götaland as well as Svealand, while currants were the most common crop in Norrland. While apple was the most common crop in detached house households, farm households and holiday cottage households, tomato was the most popular crop in apartment households. Apple was also the largest crop with respect to harvested amounts, followed by potato, currants, plums and pears. Just under metric tons of apple was harvested in Swedish households in 2012, compared with the tons produced by Swedish commercial apple growers the same year. When seen from that perspective, rhubarb, currants and raspberries are all examples of crops that exhibited a larger harvest in the leisure gardening than in the domestic commercial production. The currant harvest in Swedish households was more than 17 times higher than in the commercial production. In some cases the harvest from leisure cultivation constituted a significant share of the total Swedish consumption of specific crops. The household harvest of fresh berries amounted to almost 14 % of the total consumption of fresh berries in Similarly, the combined household harvest of apples and pears constituted just under 9 % of the total Swedish consumption of these fruits. List of tables Legend 8 1a. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in the whole of Sweden and in Götaland b. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in Svealand and Norrland a. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in houses and apartments b. Leisure cultivation and utilization of fruit, berries and nuts in holiday cottages and farm properties a. Leisure cultivation and utilization of vegetables in the whole of Sweden and in Götaland b. Leisure cultivation and utilization of vegetables in Svealand and Norrland a. Leisure cultivation and utilization of vegetables in houses and apartments b. Leisure cultivation and utilization of vegetables in holiday cottages and farm properties a. Leisure cultivation and utilization of spices in the whole of Sweden and in Götaland b. Leisure cultivation and utilization of spices in Svealand and Norrland a. Leisure cultivation and utilization of spices in houses and apartments b. Leisure cultivation and utilization of spices in holiday cottages and farm properties

I korta drag. Skörd av trädgårdsväxter 2010 JO 37 SM 1101

I korta drag. Skörd av trädgårdsväxter 2010 JO 37 SM 1101 JO 7 SM 1101 Skörd av trädgårdsväxter 010 Production of horticultural products 010 I korta drag Liten morotsskörd Den totala morotsskörden uppgick till 8 000 ton år 010. Det är en % mindre totalskörd än

Läs mer

Medelarealen fortsätter att öka

Medelarealen fortsätter att öka JO 33 SM 1201, korrigerad version 2012-09-03 Trädgårdsproduktion 2011 The 2011 Horticultural census I korta drag Uppgifterna om energianvändning i växthus, posten; bark, flis och spån har korrigerats,

Läs mer

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 71 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet *

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet * i 1(8) Födoämnen från växtriket * Ajacore ajacore, mango pistasch mandel Alger agar-agar konsistensökare Ananas ananas Anona anona Arrowrot arrowrot stärkelse Banan banan pisang Björk hassel vintergröna

Läs mer

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon Åk 2 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta namnges gruppen efter hur de växer

Läs mer

Månadens råvaror januari

Månadens råvaror januari Månadens råvaror januari GRÖNT Salladskål Endivesallad Krasse och andra skott som solros Persilja Pumpa Potatis, olika sorter Lök, olika sorter Purjolök Vitlök Kålrot Majrova Palsternacka Persiljerot Rotselleri

Läs mer

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES)

FÖRORDNINGAR. (Text av betydelse för EES) L 280/2 24.10.2015 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/1910 av den 21 oktober 2015 om ändring av bilagorna III och V till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 vad gäller

Läs mer

Odling av trädgårdsväxter i Sverige

Odling av trädgårdsväxter i Sverige JO 37 SM 0801 Skörd av trädgårdsväxter 2007 Production of horticultural products 2007 I korta drag Odling av trädgårdsväxter i Sverige Skörden av de trädgårdsväxter som visas i detta meddelande skiljer

Läs mer

Vår. Vinter. Skräphörnan nere vid trädgårdslandet rensades upp och två kompostlådor snickrades till. En kulle med stenparti anlades intill brunnen.

Vår. Vinter. Skräphörnan nere vid trädgårdslandet rensades upp och två kompostlådor snickrades till. En kulle med stenparti anlades intill brunnen. En ganska mild och snöfattig vinter som kom igång sent, följdes av en vår som efter en kort värmebölja i april lät vänta på sig innan den riktiga värmen ville infinna sig. Vi längtade dock efter utomhussäsongen

Läs mer

Certifikat för Ekologisk Produktion

Certifikat för Ekologisk Produktion 1 (6) Aranea Certifiering AB (SE Ekol 1) är ackrediterat av SWEDAC enligt EN45011 Certifikat för Ekologisk Produktion Produktionen hos ovanstående företag uppfyller reglerna för KRAV certifierad produktion

Läs mer

Svensk produktion av matlök fortsätter att öka

Svensk produktion av matlök fortsätter att öka JO 37 SM 1601 Skörd av trädgårdsväxter 2015 Horticultural production 2015 I korta drag Svensk produktion av matlök fortsätter att öka Den svenska produktionen av matlök har ökat kontinuerligt under det

Läs mer

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Statistik RAPPORT. AVDELNINGEN ENVIRONMENT FÖR AND MILJÖ- REGIONAL OCH STATISTICS REGIONALSTATISTIK Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Bodil Mortensson Lena

Läs mer

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 7 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Kraftigt minskad skörd av purjolök

Kraftigt minskad skörd av purjolök JO 37 SM 1701 Skörd av trädgårdsväxter 2016 Horticultural production 2016 I korta drag Kraftigt minskad skörd av purjolök Den svenska produktionen av purjolök minskade med 40 procent mellan 2015 och 2016,

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2013:08 Fritidsodling i Sverige en översikt Leisure Gardening in Sweden an Overview Sammanfattning Över hälften av Sveriges hushåll odlar ätbara växter Drygt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 januari 2015 4/2015 Statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN

FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN 3120 Nr 1151 Bilaga FÖRTECKNING ÖVER FRÄMMANDE ÄMNEN 1. HÖGSTA HALTER AV VISSA BEKÄMPNINGSMEDEL I FRUKT OCH GRÖN- SAKER Vid övervakningen av förkomsten av bekämpningsmedelsrester följs provtagningsförordningen

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2010:1 Energianvändning i växthus 2008 Tomat, gurka och prydnadsväxter Energy use in greenhouses 2008, tomato, cucumber and ornamental plants Sammanfattning

Läs mer

Lista registrerade produkter Aktören har nedanstående produkter registrerade hos Kiwa Sverige AB: Anläggning: Mörarp (HK)

Lista registrerade produkter Aktören har nedanstående produkter registrerade hos Kiwa Sverige AB: Anläggning: Mörarp (HK) 1 (5) Amerikansk grönsaksblandning / American Veg Mix Aroniabär/ Aroniaberries 200 g Basilika / Basil Björnbär/ Blackberry Blomkål / Cauliflower Blomkål/ Cauliflower Blåbär / Blueberries Blåbär/ Blueberry

Läs mer

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Januari Fi Fisk/skaldjur: Abborre Fi Fisk/skaldjur: Blåmusslor Fi Fisk/skaldjur: Gädda Fi Fisk/skaldjur: Gös Fi Fisk/skaldjur: Lake Fi Fisk/skaldjur: Ostron Fi

Läs mer

Små förändringar i odlingen av trädgårdsväxter.

Små förändringar i odlingen av trädgårdsväxter. JO 37 SM 1401, korrigerad version 2014-08-27 Skörd av trädgårdsväxter 2013 Horticultural production 2013 I korta drag Arealer och skördar för kryddväxter och kruksallat reviderades den 27 augusti 2014.

Läs mer

Ett ovanligt år för den svenska trädgårdsodlingen

Ett ovanligt år för den svenska trädgårdsodlingen JO 37 SM 1901 Skörd av trädgårdsväxter 2018 Horticultural production 2018 I korta drag Ett ovanligt år för den svenska trädgårdsodlingen Året 2018 var ett skördemässigt ovanligt år för flera av de vanligaste

Läs mer

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . DEC 2015 Fattar inte vart detta år har tagit vägen. Vi är nu framme i december, en månad då mycket av våra grönsaker befinner sig utomlands och har en lång väg att resa innan de når oss. Glöm inte bort

Läs mer

vi är matälskare! Sortiment 2012

vi är matälskare! Sortiment 2012 vi är matälskare! Sortiment 2012 Passion för mat Vi är marknadsledande i Norden på färdigskuret. I mer än 20 år har vi producerat färska skurna grönsaker och frukter för den nordiska marknaden. Vi ansar,

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2014

Trädgårdsproduktion 2014 Trädgårdsproduktion 2014 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Det här är en undersökning som du (enligt lag) måe svara på om du yrkesmässigt odlat trädgårdsväxter på min 2500 kvadratmeter

Läs mer

Erikstorps beställningsmenyer 2016

Erikstorps beställningsmenyer 2016 Erikstorps beställningsmenyer 2016 Dessa menyer avser cateringar, minnesstunder, dop, bröllop, högstunder, student, jubilumsdagar samt event och större beställningar. I dessa underlag har ni själva möjlighet

Läs mer

Mars 2016. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

Mars 2016. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker Mars 2016 Hej på er! Nu börjar det hända saker vad gäller våra kära grönsaker. Fortfarande har vi fantastiska kålsorter och rotfrukter! Även på den svenska marknaden börjar det så smått att komma in produkter

Läs mer

Den svenska äppelodlingen förändras

Den svenska äppelodlingen förändras JO 33 SM 1802 Fruktträd 2017 Number of Fruit Trees 2017 I korta drag Den svenska äppelodlingen förändras Den yrkesmässiga odlingen av äpplen ökade påtagligt mellan 2012 och 2017. Antalet äppelträd ökade

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1990L0642 SV 21.08.2001 020.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 27 november 1990 om fastställande

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för Anvisningar för ifyllning av registreringsansökan Datum 15.5.2006 Dnr 665/505/2006 ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret

Läs mer

Kul att du och din klass vill bli kompis med kroppen och miljön!

Kul att du och din klass vill bli kompis med kroppen och miljön! Lärarhandledning åk 2 Introduktion Kul att du och din klass vill bli kompis med kroppen och miljön! och miljön är en satsning för att sprida kunskap om ett mer hållbart samhälle där god och hälsosam mat

Läs mer

Kraftig ökning av antalet luftvärmepumpar

Kraftig ökning av antalet luftvärmepumpar EN 16 SM 0601 Energistatistik för småhus 2005 Energy statistics for one- and two-dwelling buildings in 2005 I korta drag Kraftig ökning av antalet luftvärmepumpar Antalet luftvärmepumpar har ökat kraftigt

Läs mer

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt 275 g Grahamsgröt (65 g torr) Spelt/dinkel eller annansädes

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 97 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 21

Matsedelsinformation Vecka 21 Vecka 21 Måndag 18/5 Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker och ättika samt dill. Köttbullar Innehållande nötfärs. Stuvad vitkål Vitkål i en mjölkstuvning. Fiskburgare Panerad

Läs mer

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2011. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2011. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall JO 16 SM 1202 Skörd för ekologisk och konventionell odling 2011 Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall Slutlig statistik Production of organic and non-organic farming 2011 Cereals,

Läs mer

Tack för att du bidrar till att vi får bättre kunskap om trädgårdssektorn!

Tack för att du bidrar till att vi får bättre kunskap om trädgårdssektorn! Måste jag fylla i blanketten? Alla företag som år 2014 bedrivit yrkesmässig odling av trädgårdsväxter på en areal om minst 2 500 kvadratmeter friland eller 200 kvadratmeter växthus måste fylla i blanketten.

Läs mer

. JUNI 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. JUNI 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . JUNI 2015 Nu är det kul att jobba i denna branschen. Massa härliga primörer anländer hela tiden och det blir bara mer!! Det fullständigt sprutar ut godsaker från växthusen och från friland, så passa

Läs mer

Zucchinispagetti med tomatsås

Zucchinispagetti med tomatsås Zucchinispagetti med tomatsås Pasta på zucchini är ett bra alternativ för den som vill dra ner på kolhydraterna. Tomatsås 1 msk olivolja 1 st. gul lök, hackad och stekt 2 st. vitlöksklyftor, finhackade

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 101 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Jordbrukarhushållens inkomster ökade 2013. Tablå A. Hushållsinkomst efter transfereringar 2012 2013. Kronor per hushåll

Jordbrukarhushållens inkomster ökade 2013. Tablå A. Hushållsinkomst efter transfereringar 2012 2013. Kronor per hushåll JO 42 SM 1501 Jordbrukarhushållens inkomster 2013 Incomes of agricultural households 2013 I korta drag Jordbrukarhushållens inkomster ökade 2013 Jordbrukarhushållens genomsnittliga hushållsinkomst efter

Läs mer

Växtpärm Frukt och bär

Växtpärm Frukt och bär Sida 1 av 8 Växtpärm Frukt och bär Här har jag samlat mina favoriter bland frukt och bär. Det är sorter som är beprövade och som har väldigt bra smak och är motståndskraftiga mot diverse växtsjukdomar.

Läs mer

Bland inälvor och rotfrukter

Bland inälvor och rotfrukter Bland inälvor och rotfrukter att laga ekologiskt k inom Vård och omsorg Foto: Tommy Ruppel En kocks reflektioner Ekologiskt. Det första jag kom att tänka på lite naivt var råvaror med skabbigt utseende,

Läs mer

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall JO 14 SM 1501 Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014 Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall Production of organic and non-organic farming 2014 Cereals, dried pulses, oilseed

Läs mer

Lantbrukets effekter på Åland 2014

Lantbrukets effekter på Åland 2014 8.9.2015/LB Lantbrukets effekter på Åland 2014 Primärnäringarna och livsmedelsindustrin Ca 880 sysselsatta (tills. med indirekt sysselsättning, ca 1 335) Total omsättning, 186,0 miljoner euro Livsmedelsindustrin

Läs mer

Amerikansk grönsaksblandning KRAV 2x2,5 kg

Amerikansk grönsaksblandning KRAV 2x2,5 kg ART.NR: 33739 689426 970115 9784150 9784151 647215 33627 910101 910025 5884159 34525 35310 810115 31004 9500152 9500150 9500151 150429 150426 33401 150015 35319 120603 32001 120715 120601 33715 120606

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 11

Matsedelsinformation Vecka 11 Måndag 9/3 Matsedelsinformation Vecka 11 Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker och ättika samt dill. Köttbullar Innehållande nötfärs. Stuvad vitkål Vitkål i en mjölkstuvning.

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0. FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag ... ...

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0. FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag ... ... Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Flingfrukost 3 dl lättfil 1 ½ dl fullkornsflingor ½ rivet äpple 1 skiva knäckebröd 1 msk leverpastej max 10% tomat, gurka Mannagrynsfrukost 2 msk mannagryn

Läs mer

Få förändringar i frilandsodlingen

Få förändringar i frilandsodlingen JO 37 SM 1301 Skörd av trädgårdsväxter 2012 Horticultural production 2012 I korta drag Växthusodlingen ökar För första gången sedan 2002 ökade växthusytan för tomatodling år 2012, jämfört med närmast föregående

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1701 Jordbruksföretag och företagare 2016 Agricultural holdings and holders in 2016 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2016 till 62

Läs mer

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon Åk 2 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta får gruppen sitt namn efter hur

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2018:03 Regional animalieproduktion 2017 Regional animal production 2017 Sammanfattning Slaktens fördelning mellan länen Större delen av slakten av nötkreatur,

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2005:1 Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap år 2003 Investments in agricultural machinery and equipment in 2003 Sammanfattning Jordbrukets investeringar

Läs mer

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon Åk 2 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta får gruppen sitt namn efter hur

Läs mer

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2013. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2013. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall JO 14 SM 1401 Skörd för ekologisk och konventionell odling 2013 Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall Production of organic and non-organic farming 2013 Cereals, dried pulses, oilseed

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

Vinter Även denna vinter var extremt snöfattig, varm och lerig. Stallet och garaget tog all vår tid. Vår

Vinter Även denna vinter var extremt snöfattig, varm och lerig. Stallet och garaget tog all vår tid. Vår 2008 blev lite av ett mellanår ifråga om utvecklingsprojekt i Mullebo. Inga större arbeten genomfördes utan det handlade mest om småprojekt och underhåll. Planer fanns på att ta tag i renoveringen av badrummet,

Läs mer

BRA RÅVAROR Kolhydrater för dig som tränar eller har normal vikt Quinoa Råris Havre Bovete Bönpasta

BRA RÅVAROR Kolhydrater för dig som tränar eller har normal vikt Quinoa Råris Havre Bovete Bönpasta BRA RÅVAROR Kolhydrater för dig som tränar eller har normal vikt Quinoa Råris Havre Bovete Bönpasta Grönsaker, rotfrukter och svamp Kål, alla förekommande sorter Sallat och alla andra gröna bladgrönsaker

Läs mer

SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp. 1 Korn (höst) Höstkorn Åkermark. 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Åkermark Vårkorn, foder m insådd

SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp. 1 Korn (höst) Höstkorn Åkermark. 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Åkermark Vårkorn, foder m insådd Gröda i Näsgård Mark som ger bestämd SAM grödkod 2014 SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp 1 Korn (höst) Höstkorn Höstkorn, helsäd foder Höstkorn, malt Höstkorn, utsäde 2 Korn (vår) Vårkorn,

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011 10 läckra kycklingrecept Kycklinglårfilé med soltorkade tomater, rotfrukter och vitkålssallad Skala och skiva rotfrukterna tunt och varva i eldfast form med olivolja, salt,

Läs mer

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL

PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL PROJEKT REGIONPRODUCERAD MAT I ÖSTERBOTTNISKA STORKÖK. GRILLFEST MED REGIONPRODUCERADE LIVSMEDEL Laxspett 4 pers 0,6 kg laxfilé 200 g gul paprika 200 g tomater 150 g färska champinjoner små 200 g röd lök

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2017

Trädgårdsproduktion 2017 Trädgårdsproduktion 2017 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Den här undersökningen måe du enligt lag 1 svara på om du som näringsidkare odlade trädgårdsväxter på en frilandsareal om min

Läs mer

Underlag för effektiv packning i plastlådor

Underlag för effektiv packning i plastlådor Underlag för effektiv packning i plast Innehåll Katalogen syftar till att hjälpa våra kunder att förbättra fyllnadsgraden vid användandet av våra samt att förenkla övergången till våra för nya kunder.

Läs mer

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med.

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. 1 Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. Foto: Ulrika Pousette Helstekt kalventrecôte med salviasky

Läs mer

Att marinera är inte alltid så lätt men här är några tips som kan användas till kött, fågel och fisk. 6 sidor om marinader.

Att marinera är inte alltid så lätt men här är några tips som kan användas till kött, fågel och fisk. 6 sidor om marinader. Att marinera är inte alltid så lätt men här är några tips som kan användas till kött, fågel och fisk. 6 sidor om marinader. 1 Foto: Ulrika Pousette Marinad till lamm Ingredienser 1 sats 0,5 dl olivolja

Läs mer

Cocktailtilltugg...22:-/st

Cocktailtilltugg...22:-/st Mat & Möten Cocktailtilltugg...22:-/st Vi rekommenderar att ni beställer 3-4 st sorter för ett mingelparty. Cocktailspjut - Tandorikyckling - Mixad frukt - Ost, oliv, druva Tapasskedar - Laxtartar - Löjrom,

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 13

Matsedelsinformation Vecka 13 Vecka 13 Måndag 28/3 Middag Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker, ättika och dill. Stekt falukorv & stuvad vitkål Innehållande fläsk. Bechamelstuvning med vitkål. Veg lasagne

Läs mer

2 Företag och företagare. Sammanfattning. Grödor och arealer hos företag. Företag och brukningsförhållanden

2 Företag och företagare. Sammanfattning. Grödor och arealer hos företag. Företag och brukningsförhållanden 2 Företag och företagare 49 2 Företag och företagare I kapitel 2 redovisas grundläggande uppgifter om jordbruksföretagens fördelning efter grödgrupper, storleksgrupper (hektar åker) och efter brukningsform

Läs mer

Sortimentslista 2018 DLF 1

Sortimentslista 2018 DLF 1 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 790425 Granatäpplekärnor KRAV 16x0,25 33613 Hallon smul w&b KRAV

Läs mer

Allergi: Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillbehörighet

Allergi: Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillbehörighet Dok-nr 12748 Författare Karel Duchen Munoz, överläkare, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus Godkänd av Carin Widén, överläkare/läkarchef, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och

Läs mer

PRISLISTA Vecka 08/11

PRISLISTA Vecka 08/11 PRISLISTA Vecka 08/11 Nyheter! Sommartider Svartrot, Majrova, Savoykål, Spetskål, Auberginer, Persilja, Mango & Päron Williams! POTATIS: SALLADSGRÖNSAKER: forts 1001 POTATIS Sava S KRAV 10 kg á 13606 SUGARSNAPS

Läs mer

MENY 1 HUSETS MENY 2 SVENSK

MENY 1 HUSETS MENY 2 SVENSK MENY 1 HUSETS Kyckling Genovese, kallskuren kycklingfilé i krämig pestosås Lax Ballentine med romsås laxrulle fylld med färska örter Pasta tricoloresallad blandat med kalamata oliver, solmogna tomater,

Läs mer

Anvisningar till undersökningen Trädgårdsproduktion 2011

Anvisningar till undersökningen Trädgårdsproduktion 2011 Anvisningar till undersökningen Trädgårdsproduktion 2011 Foto: Pia svensson & Per G Norön Allmän information om Trädgårdsproduktion 2011 3 Vad är Trädgårdsproduktion 2011? 3 Vem är skyldig att lämna uppgifter?

Läs mer

Till dig med Måltidsservice

Till dig med Måltidsservice Till dig med Måltidsservice Vård och omsorg Malmö stad Vad är Måltidsservice? Kommunstyrelsen har beslutat att alla Malmös stadsdelar ska erbjuda Måltidservice för att du ska få större möjlighet att välja

Läs mer

BENÄMNING LDA FRP ART.NR

BENÄMNING LDA FRP ART.NR Sida 1 av 10 Kund.. Faxnr: 218282 BENÄMNING LDA FRP ART.NR Må Tis Ons Tors Fre Lör Mån Tis Ons Tor Fre Lör FRUKT Dat Apelsin Jaffa lda x15 10400 Apelsin ICA MA lda x17 10405 Apelsin 1,5 kgs GR lda x9 10408

Läs mer

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor Innehåll Bönkebabspett med fetaoströra och rostad potatis 2 Hälsobar med hallon- och bönsmoothies 3 Jordgubb- och kaffekaka 4 Snabb lunch eller tapas med böna och kantarell 5 Bönkebabspett med fetaoströra

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2010 till 71

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

1. Skulle du vilja att dina barn åt mer frukt- och grönsaker än vad de gör idag?

1. Skulle du vilja att dina barn åt mer frukt- och grönsaker än vad de gör idag? Faktablad frukt och grönt undersökning 2012 TNS SIFO har på uppdrag av ICA genomfört en undersökning bland 3819 föräldrar med barn under 18 år i samtliga 21 län. Respondenterna var mellan 18 och 65 år

Läs mer

CATERINGMENYER FÖRMIDDAGSPAUS ALTERNATIVT EFTERMIDDAGSPAUS

CATERINGMENYER FÖRMIDDAGSPAUS ALTERNATIVT EFTERMIDDAGSPAUS FÖRMIDDAGSPAUS ALTERNATIVT EFTERMIDDAGSPAUS Surdegsfralla ljus alt. frömix med ost eller skinka, serverad med sallad och grönsaker... 20 kr Surdegsfralla ljus alt. frömix med lagrad ost, gurka och sallad...23

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 51

Matsedelsinformation Vecka 51 Vecka 51 Måndag 14/12 Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker, ättika och dill. Stekt falukorv & stuvad vitkål Innehållande fläsk. Bechamelstuvning med vitkål. Veg lasagne Lasagneplattor,

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2011:3 Jordbrukets investeringar i maskiner och redskap år 2009 Investments in agricultural machinery and equipment in 2009 Sammanfattning Ökade investeringar

Läs mer

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Attityder kring SBU:s arbete Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Hösten 2010 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANALYSRAPPORT Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 600 gram kassler Ca 500 gram hönsfärs kg kycklingben 2 3 5 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2,5 Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling bjuder på härlig tacomiddag

Läs mer

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 87 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 3

Sortimentslista 2017 DLF 3 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 D33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 D33625 Blåbär KRAV 2x2,5 140425 140425-KM Blåbär KRAV 16x0,25 790425 790425-KM Granatäpple kärnor KRAV 16x0,25 33613

Läs mer

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig.

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig. . Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön färg som fångar ens uppmärksamhet och den ser trevlig

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101, korrigerad version 2014-05-05 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag

Läs mer

Hälften av Sveriges befolkning bor i småhus. 70 procent av barnen i småhus. Hus på landet, lägenhet i stan

Hälften av Sveriges befolkning bor i småhus. 70 procent av barnen i småhus. Hus på landet, lägenhet i stan BO 23 SM 0601 Korrigerad version Boende och boendeutgifter 2004 Housing and housing expenses in 2004 I korta drag Hälften av Sveriges befolkning bor i småhus Mer än hälften, 56 procent, av Sveriges befolkning

Läs mer

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 79 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas i kapitel 11 Sammanfattning

Läs mer

(KPI) årsmedeltal var 0,9 % (2011 en ökning med 2,6 %). Åsa Törlén, SCB, tfn 08-506 941 47, fornamn.efternamn@scb.se

(KPI) årsmedeltal var 0,9 % (2011 en ökning med 2,6 %). Åsa Törlén, SCB, tfn 08-506 941 47, fornamn.efternamn@scb.se BO 32 SM 1401 Intäkts- och kostnadsundersökningen för flerbostadshus (IKU) 2012 Revenues and expenditure of multi-dwelling buildings in 2012 I korta drag Hyresintäkter År 2012 blev de skattade genomsnittliga

Läs mer

Kökets ABC Lönkan, 17.2 2010

Kökets ABC Lönkan, 17.2 2010 Kökets ABC Lönkan, 17.2 2010 Innehållsförteckning Kökets ABC...3 Fyllda tomater...5 Ugnsbakade rotsaker...6 Rostbiff i ugn...7 Rödvinssås...8 Majonnäs...9 Kålsallad...11 Crème Fraiche -såser...12 Dippgrönsaker...13

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 3

Matsedelsinformation Vecka 3 Vecka 3 Måndag 18/1 Middag Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker, ättika och dill. Stekt falukorv & stuvad vitkål Innehållande fläsk. Bechamelstuvning med vitkål. Veg lasagne

Läs mer

Matsedelsinformation Vecka 18

Matsedelsinformation Vecka 18 Vecka 18 Måndag 2/5 Middag Dillkött Nötkött i en bechamelsås med grädde smaksatt med socker, ättika och dill. Stekt falukorv & stuvad vitkål Innehållande fläsk. Bechamelstuvning med vitkål. Kvällsmat Fisk

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

. OKT 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. OKT 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . OKT 2015 Något sent ute med detta nummer. Härligt när kunderna ringer och frågar efter henne. Får vi ingen Tant Grön i Oktober??? Självklart ska ni få det!! Tiden går så fort och jag har hela tiden trott

Läs mer

FEST & BUFFÉ MENYER 2016

FEST & BUFFÉ MENYER 2016 FEST & BUFFÉ MENYER 2016 Solnadal är ingen öppen restaurang, vilket gör att vi samarbetar med flera olika kockar vid bokningar och har därmed större valmöjligheter. Så om ni inte hittar nått som passar-

Läs mer

Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december

Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december JO 23 SM 1701 Antal nötkreatur i december 2016 Number of cattle in December 2016 I korta drag Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått

Läs mer

Grunder. Morötter på spisen. Ljus grönsaksbuljong. Mera rotfrukter Recept från Thomas Drejing

Grunder. Morötter på spisen. Ljus grönsaksbuljong. Mera rotfrukter Recept från Thomas Drejing Det talas mycket om att vi bör äta mindre kött och mera rotfrukter både för vår hälsa och för att rädda klimatet. Vad kan man göra för att få goda grönsaker och rotfrukter på matbordet? Thomas Drejing

Läs mer