Vindbruk i Örebro län Uppdaterad regional översikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindbruk i Örebro län Uppdaterad regional översikt"

Transkript

1 Vindbruk i Örebro län Uppdaterad regional översikt November 2015

2 Energikontoret i Mälardalen, och Östra Götaland samt Energikontoret vid Region Örebro län genomför ett projekt i syfte att främja hållbar utveckling av vindbruk, Vindkraft Öst. Initiativet startade Insatser som görs innefattar Södermanland-, Uppsala-, Västmanland- & Örebro samt Östra Götalands län. Finansiärer till projektet har från start varit Energimyndigheten, Länsstyrelserna i Västmanland, Örebro, Södermanland och Uppsala län, Energikontoret i Mälardalen samt flera av länets kommuner som bidragit med sakkunskapsstöd och egen tid i projektet. I projektet har regionala utvecklingen redovisats och dess förutsättningar vad avser vindbruk. En översikt för Örebro län redovisades i december I den tredje etappen för Vindkraft Öst har översikten uppdaterats. Dokumentation från lokala och regionala möten och kontakter inom ramen för projektet är grund för uppdateringen. Vid möten som genomförts har förutsättningar för regional utveckling av vindbruk varit en central fråga, likaså eventuella hinder som hämmar utvecklingen. Därutöver har bland andra Energimyndighetens statistik och Länsstyrelsernas karttjänst Vindbrukskollen använts som statistiskt underlag. Materialet i rapporten med tillhörande förslag och rekommendationer baseras i hög grad på den information som framkommit vid lokala möten och personliga kontakter. Örebro, november (11)

3 Nulägesbild Mål och produktion Målsättningen för vindkraft i Örebro läns energi- och klimatprogram är 320 GWh produktion år producerades i länet 118 GWh med 49 verk i drift. Med hänsyn till idag planerad vindutbyggnad är målet möjligt att nå men fallande priser på elcertifikat och elprisutvecklingen har bidragit till att nyinvesteringstakten sjunkit markant i länet. Det finns ett flertal större verk med tillståndbeslut som ännu inte uppförts. Vidare finns ett antal verk för vilka samråds- och tillståndsprocesser pågår (se bilaga X). Centrala hinder för vindbruksutveckling i länet är utöver ekonomiska faktorer lokalt motstånd, utdragna planerings- och tillståndsprocesser. Lokalt är avsaknad av bra vindlägen, kapacitet och närhet till elnät, närliggande bebyggelse, fritids-, naturvårds- och rekreationsområden begränsande faktorer. Installerad vindkraft i länet Enligt vindkraftstatistik från Energimyndigheten producerades 18,5 GWh/ år Den installerade effekten var då 14,4 MW. År 2011 ökade dessa siffror till 49 GWh/år och 29,3MW. År 2014 var installerad effekt 65 MW och produktionen i Örebro län 118 GWh, d v s ungefär en tredjedel av planeringsmålet. Enligt Länsstyrelsens databas Vindlov fanns det totalt 178 projekterade verk under år 2014 med uppskattad årsproduktion tillsammans med de befintliga verken på drygt 270 GWh. Av vindbrukskoll framgår antal vindkraftverk i olika delar av tillstånds- och beslutsprocesen och även en bedömd årsproduktion från dessa. Här finns en differens mot Energimyndighetens statistik och ett mörkertal av ej registrerade verk och dess produktion, sannolikt beroende av att en fullödig rapportering uteblivit. Ett skäl är tidsbrist hos vindkraftshandläggande förvaltning och leverantörer. 3 (11)

4 Antal vindkraftverk och bedömd årsproduktion (GWh/år, Örebro län). Källa: ( ) Vindkraftsutbyggnad i länet har varit lokaliserad till Sydnärke främst. Där har drygt en tredjedel av alla vindkraftverk i länet uppförts. Främsta orsaken till att utvecklingen varit expansiv i Sydnärke är att det funnits flera bra vindlägen där, att det är glesbefolkat, men också att det funnits en god planering av områden för vindbruk. I södra Närke finns också de flesta riksintressena för vindbruk. De mest lämpliga områdena för vindbruk är nu i stort inmutade genom befintliga tillstånd och genomförandeprocesser pågår. Flera projekt är i det stadiet att de är på väg att föras över från ursprunglig sökande till en exploatör. Inga nya byggnationer har dock påbörjats. För några projekt ändras tillstånd, alternativt så förlängs bygglov. I mellersta och norra delarna av länet har utbyggnaden av vindkraft varit mycket sparsam. Kumla och Örebro har relativt sett färre områden där vindutbyggnad inte krockar med avstånd till befintlig bebyggelse. Även naturintressen hämmar i viss mån utbyggnad, t ex naturområden vid Kilsbergen, Hjälmaren och Kvismardalen. Vindläget är också generellt sett inte lika bra som i Sydnärke. Under hösten 2015 byggs dock 6 nya verk. 3 verk av dessa byggs i Hallsberg och 3 i Kumla. KumBroVind är beställare. I Örebro finns 5 bygglov, överklagadeprocesser pågår för tre av verken. Även i Örebro är KumBro Vind beställare till tre av verken. Vid årsskiftet till 2015 ägde KumBro Vind ett vindkraftverk som producerade 5 GWH/år i Frotorp, Askersunds kommun. Mål 2020 G Kumbro, i tillståndsfasen Ryssbol, 6 verk, höst -15 Nedlagt projekt Prognos för vindkraftsutbyggnad för Kumbro vind. KumBro Vind har som mål att år 2020 äga vindkraftverk som producerar GWh/år. 4 (11)

5 I Bergslagskommunerna som är mer glesbefolkade finns två mindre riksintressen för vindbruk och ett fåtal uppförda vindkraftverk. Vindbruksplaner för vindkraft saknas fortfarande vilket kan försvåra möjligheterna för etableringar. Elnätsbegränsningar, både vad gäller överföringskapacitet och anslutningspunkter är en hämmande faktor i delar av regionen. Under 2014 har dock intresseförfrågningar inkommit från ett par exploatörer för vindparker i Siggebo- repsektive Munkhyttan (14 verk, respektive 6 verk) i Lindesbergs kommun. Samråd med intressenter och allmänhet har nyligen hållits vad gäller parken i Siggebohyttan (oktober 2015). Markägarintressenter är positiva till etablering men den lokala opinionen har varit stark. Om projektet ges tillstånd är preliminär byggstart För parken i Munkhyttan hade myndighetssamråd i juni Grävlingkullarna är ytterligare en park om 18 vindkraftverk som planerats i sydöstra delen av Filipstads kommun men som gränsar mot Hällefors kommun. Filipstads kommun fattar beslut om tillstyrkan i oktober Vidare planeras en park om 15 verk planeras vid Malingsbro-Kloten som gränsar till Ljusnarsbergs kommun. Det påpekas i övrigt från flera kommuner att projekteringen dröjer och att intresseförfrågningar återtagits. Senaste åren har inga nya föreningsägda initiativ startats. Befintliga föreningar har svårt ekonomiskt läge och en vindkraftsförening i Lekeberg har gått i konkurs. På grund av låg lönsamhet har också några kraftverk i Örebro monterats ned och sålts till Irland där förutsättningarna är bättre för småskalig vindkraft. 5 (11)

6 Kommunal planering för vindbruk Det finns fortsatt behov av beredskap och resurser för att utveckla och revidera vindbruksplaner i flera av länets kommuner. Översiktsplaner som inkluderar planering av vindbruk är grunden för en politisk förankring när det gäller lämpliga områden för etablering av vindkraft. Det innebär ett beslut om möjlig vindkraftsutbyggnad som balanserats mot andra intressen, exempelvis natur och friluftsliv. Planerna kan underlätta kommunens miljöprövning och bygglovshantering genom att utgöra ett tydligt beslutsunderlag i samband med förfrågningar och tillståndsprocesser. Generellt sett är beredskapen god i södra och mellersta delarna av länet. I norra delarna av länet bland bergslagskommunerna saknas fortfarande vindbruksplaner. Det kan innebära problem då efterfrågetrycket från exploatörer har ökat där. Av nedanstående nulägesbild framgår att planeringen hunnit olika långt i länets kommuner. Kommun ÖP, tematiskt tillägg vind Laxå Vindbruksplan (TÖP) antagen ÖP antagen Revidering av vindbruksplan pågår. Lekeberg Vindbruksplan (TÖP) antagen ÖP antagen Askersund Vindbruksplan (TÖP) antagen ÖP antagen 1990, aktualitetsförklarad Ny ÖP i granskningsskedet (t o m ). Hallsberg Vindbruksplan (TÖP) antagen ÖP antagen Ny ÖP under framtagande. Örebro Vindbruksplan saknas, ingår som ett avsnitt i ÖP. ÖP antagen , aktualitetsförklarad Kumla Vindbruksplan saknas, ingår som ett avsnitt i ÖP. ÖP antagen Karlskoga Vindbruksplan (TÖP) antagen ÖP antagen Degerfors Nora Lindesberg Hällefors Vindbruksplan saknas. ÖP antagen Ny ÖP under framtagande inkl. vindbruk. Bedöms i Degerfors bli antagen 2016 Vindbruksplan saknas. ÖP antagen Ny ÖP planeras. vindbruksplan saknas. ÖP antagen Ny ÖP planeras. Vindbruksplan saknas. ÖP antagen Ny ÖP planeras. Ljusnarsberg Vindbruksplan saknas. ÖP antagen Ny ÖP planeras. Källa; Länsstyrelsen Örebro, Lena Lundkvist (11)

7 Riksintresseområden i Örebro län I december 2013 beslutade Energimyndigheten om nya riksintressen för vindbruk. En kritik som fanns i länets kommuner var att en del nya riksintresseområden gick stick i stäv med exempelvis naturvårdsintressen och att en del tidigare utpekade riksintresseområden togs bort. Ett tilläggsbeslut togs i maj 2015 för ett mindre antal områden. I Örebro län finns nu tio områden utpekade som riksintresse för vindbruk. Det innebär att dessa områden har särskilt goda vindförhållanden. Dessa ska beaktas i kommunernas översiktsplaner och vid tillståndsprövning i förhållande till andra intressen såsom naturvårdens eller försvarsintressen. Kartbilden nedan visar på länets riksintresseområden för vindbruk. Källa: länsstyrelsens WebbGIS över riksintresse vindbruk Ägande och intressenter Huvudintressenter i länet när det gäller vindbruksutvecklingen har varit nationella aktörer som etablerar vindparker. Den småskaligt och lokalt ägda vindkraften i form av vindbrukskooperativ eller enskilda ägare av vindkraftverk är blygsam. Den största ekonomiska föreningen är Kvismardalens Vind, som har tre verk vid Odensbacken. Föreningen Örebrovind är en kooperativ ekonomisk förening som verkar i länet och investerat i vindkraft. Föreningen bygger på andelsägande med privatpersoner, företag och organisationer som medlemmar. Föreningen äger andelar i vindkraftverk vid Odensbacken 7 (11)

8 öster om Örebro. Vidare finns det i Östernärke en ekonomisk förening som heter MellsaVind, med ett verk vid Stora Mellösa. Intresset för andelsägd elproduktion i länet har förskjutits till solkraft där ett par nya föreningar startats under Under 2013 bildades vindkraftbolaget KumBro Vind som ägs av Örebro och Kumla kommun. Bolaget har till ändamål för sin verksamhet att planera, projektera och äga vindkraftverk i första hand inom Örebro län. Syftet har varit att bidra till förnyelsebar elproduktion i enlighet med klimatplan för Örebro kommun. Bildandet av KumBro Vind AB har drivits av det målet att Örebro och Kumla kommuner till år 2020 ska vara självförsörjande på förnybar egenägd el. Vindkraftsbolaget ska vara öppet för privata fastighetsägare och privatpersoner att bli delägare. Bolaget ska underlätta för företag och privat personer att bli etablera vindkraftverk och att påverka den lokala marknaden. Erbjudande om andelsägande är tänkt att lanseras i samband med att verken byggs i Örebro län under Utmaningar för vindkraft Vindkraft Öst har sedan start arrangerat lokala seminarier, workshops och matchmaking - möten runt i länet i Laxå, Degerfors, Lindesberg och Örebro. Syftet har varit att facilitetera dialog om hinder, utmaningar och möjligheter för hållbart vindbruk. Goda exempel har redovisats och studiebesök har genomförts. Temaområden som avhandlats har varit bland andra tillståndsprövningsprocessen, handläggning och tillsyn, teknikutveckling och affärsförutsättningar, planprocesser, hur miljöpolitiska mål kan realiseras och förutsättningar för regional förankring. Vid arrangemangen har politiker, handläggare för vindbruk inom offentlig sektor, exploatörer och fastighetsägare medverkat. I föregående nulägesrapport från 2013 listades en stor mängd utmaningar och förslag till utvecklingsinsatser. Vad som främst förändrats sedan föregående rapport skrevs är de ekonomiska villkoren för vindbruk. Ett flertal av tidigare angivna utmaningar kvarstår, exempelvis: Förankring av vindbruksprojekt genom tidiga samråd och förankring och en tydlighet i den politiska beslutsprocessen och en saklig prövning. Energimyndighetens Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk kan underlätta för kommuners beslutsprocess, i och med att ett regelverk saknas. Planer för vindbruk med tydligt utpekade områden är viktiga för den politiska förankringen och möjligheter att få en tydlighet i tillståndsprocesser med beskrivning av områden som är särkskilt känsliga för påverkan. Flera kommuner i länet saknar tematiska planer för vindbruk. Länsstyrelsen gav under 2014 ut en 8 (11)

9 handledning för etablering som ska understödja planering och dialog vid intresseförfrågningar. Minst lika viktigt som vindbruksplaner är att ansvariga politiker har kunskap om och kan ge en positiv och realistisk bild av vindbrukets förutsättningar, möjligheter och begränsningar Utöver investeringsekonomi kan samhällspolitiska hänsyn vara viktig drivkraft för utveckling. Policy om lokal produktion för att bland annat nå lokala och regionala energi- och klimatmål, ökat företagande och lokal tillväxt kan vägas in i investeringsbeslut. Exempel på det är KumBro Vinds satsning. Genom att satsningen görs lokalt och att andelsägande erbjuds och nya lokala tjänster uppstår kan den lokala acceptansen för etablering öka. En separat beskrivning av initiativet Kumbro Vind har gjorts inom ramen för KumBro Vind. Vindkraft Öst har sedan start bidragit till lokala dialoger om vindbrukets förutsättningar och kompetensspridning i länets kommuner. Nätverket drivs fortsatt i projektform med mycket begränsade resurser för koordinerande insatser. Under 2016 planerar Vindkraft Öst en större nätverksträff i Östra Mellansverige. Här kommer möjligheter finnas att lyfta framtida stöd- och samverkansbehov. Nätverket för vindbruk kan framöver vara en möjlig aktör som aktivt och strategiskt får en tydligare roll för att samverkan och sprida kunskap inom Östra Mellansverige. När det gäller önskemål om kompetensutveckling och dialog skiljer sig dessa åt vad mellan kommuner i länet. Tillsynsfrågor har en större betydelse i södra delarna av länet där vindkraftsutbyggnaden varit expansiv. I mellersta delarna av länet sker merparten av utbyggnaden som offentliga investeringar där KumBro Vind är en viktig aktör. Här har önskat en fortsatt dialog och lösning kring hur tiden för handläggning av överklagande av miljöanmälningsärenden kan kortas. I norra delarna av länet har efterfrågan funnits om dialog med och vägledning från Länsstyrelsen. Ökad kompetens kring planeringsprocessen och planberedskap har aktualiserats i och med intresseförfrågningar från exploatörer. 9 (11)

10 Referenser VINDKRAFT I ÖREBRO LÄN- En vägledning kring etablering, Länsstyrelsen i Örebro län 2014 Publ. nr. 2014:03 Kumbro vind Ett exempel på hur hållbart vindbruk drivs fram. Regionförbundet Örebro Vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vinkraftverk ER 2015:05 Vindbruk i Örebro län, regional översikt och analys, Regionförbundet Örebro december 2013 Handläggning och tillsyn av Vindkraft Regional utbildning och erfarenhetsutbyte Anteckningar från utbildnings-/ erfarenhetsträff april 2015 Personliga kontakter; Ulf Forsberg Lena Lundkvist Peter Ekelund Mårten Persson Rolf Wedding Meta Erelöf Peter Lilja Tommy Schroder Andersen JBA Vind AB Länsstyrelsen Örebro län Länsstyrelsen Örebro län Degerfors kommun Sydnärkes Miljöförvaltning Bergslagens bygg och miljöförvaltning KumBro Vind KumBro Vind 10 (11)

11 Bilaga Vindkraft och Miljöprövningsärenden i Örebro län Källa Peter Ekelund, Länsstyrelsen i Örebro län OBS! Omfattar inte kommunala anmälningsärenden. Beslut + uppfört Göksholm 1 verk Eolus Ramsnäs 1, Laxå kn 3 max navhöjd 105 Eolus Ramsnäs 2, Laxå 4 maxhöjd 155 Beslut// Ö=överklagat Triventus Slottsbol, Laxå 6 max navhöjd 110 Triventus Zinkgruvan, A-sund 20 (varav 5 i Östergötlands län) max 150/180 m Eolus Markebäck, A-sund 8 max 150 m Eolus Krontorp Degerfors kn 9 (varav 6 i Värmlands län) max 150m Stena Kronoberget, Lekeberg 16 max 185 m Gamesa Myggedalen, Laxå (Ö) 4 max 192 m Gärdshyttan Vind AB, A-sund 5 max 190 m Trysslinge Vindkraft AB, Laxå, avslag 37 max 210 m Laxåskogen AB A-sund/Laxå (Ö) (21) 8 max 186 m Ansökan Gamesa Nyckelhult, H-berg/A-sund 9 max 192 m (återförvisat från MMD) Samråd Eolus Skogaholm, H-berg kn ca 20 max 200 m (inaktuellt) Eolus Vassland, Nora 17 max 180 m (inaktuellt) Munkatorp, Lindesbergs kn 6 max 190 m Eolus Siggebohyttan, Lindesbergs kn 14 max 220 m Eolus Dyltabruk 21 max 220 m Kumbro Vind Törsjö 3 verk max 200 Avvisad ansökan Vindkraftgruppen Rödingstorp A-sund MKB Nedlagt projekt efter samråd EON Brevens Örebro/H-berg/Finspång Planeras nära länet Stena Renewable, Grävlingekullarna, Filipstad Stena Renewable, Älgkullen, Smedjebackens kn 6 verk avvisat ansökan pga brist i 79 max 220 m 17 max 220 m 15 max 200 m 11 (11)

Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst

Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst Agenda 10:00 Inledning Kerstin Bergström-Persson, 10:10 Vindkraft Öst och vindkraftsläget i regionen 10:30 kommunöverskridande satsningar på vindkraft Tommy Schröder

Läs mer

Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft

Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft Vindkraft Förnybar energikälla Inga utsläpp Nyttjar vinden som är en oändlig resurs Ger lokal och regional utveckling Mindre sårbar

Läs mer

Karin Hammarlund. karin.hammarlund@ltj.slu.se

Karin Hammarlund. karin.hammarlund@ltj.slu.se Karin Hammarlund karin.hammarlund@ltj.slu.se Vindkraft i människors Landskap Planeringsmålet Det nya planeringsmålet för vindkraft föreslår att öka produktionen av vindkraftsel betydligt från 10 TWh år

Läs mer

Ger vindkraften någon nytta?

Ger vindkraften någon nytta? Ger vindkraften någon nytta? Fredrik Dolff och Henrik Aleryd Noden för Näringslivs- och affärsutveckling, Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk sprider kunskap och information

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk Till Energimyndigheten Er referens 2010-5138 Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk En fortsatt utbyggnad av vindkraften är central om

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Högabjär. MarkCheck September 2010

Vattenfall Vindkraft Högabjär. MarkCheck September 2010 Vattenfall Vindkraft Högabjär MarkCheck September 2010 4.1. Kännedom Först och främst undrar jag om du känner till eller har hört talas om att det finns planer på att bygga vindkraftsanläggningar i närheten

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Örebro

Regelförenkling på kommunal nivå. Örebro Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 89% Nej 11% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Vindkraftutbyggnadförutsättningar

Vindkraftutbyggnadförutsättningar Vindkraftutbyggnadförutsättningar och prognos Svensk Vindenergi 2015-09-29 Tomas Hallberg Agenda Statistik och prognos Förutsättningar Styrmedel Nätinfrastruktur Vikande lönsamhet Goda vindlägen Vind 2015

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

Vindbruk i Örebro län, regional översikt och analys

Vindbruk i Örebro län, regional översikt och analys Pnr 48-4808 Vindbruk i Örebro län, regional översikt och analys December 2013 Pnr 48-4808 Vindbruk i Örebro län, regional översikt December 2013 _Slutrapport 3 Förord Energikontoret i Mälardalen och Energikontoret

Läs mer

Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG

Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG Dnr: 2010-2965 Granskningshandling 2013-10-14 Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73 50 00 kundtjanst@skelleftea.se www.skelleftea.se/vindkraft

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar 1/5 2015-01-20 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 STOCKHOLM Ert dnr: 5511-10704-2013 Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar Naturskyddsföreningen Gotland överklagar

Läs mer

Läget i länet och tillståndsprocessen

Läget i länet och tillståndsprocessen Läget i länet och tillståndsprocessen Vindkraft på rätt plats, Härnösand 2014-10-19 Maria Stenkvist, Vindenheten Energimyndigheten Agenda Energimyndighetens roll Tillståndsprocessen Läget i länet Vindkraftens

Läs mer

Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland

Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland Naturskyddsföreningens vindbruksplan för Dalsland Edsbygdens Naturskyddsförening Färgelanda Naturskyddsförening Nordals Naturskyddsförening Skogsdals Naturskyddsförening Vänersborgs Naturskyddsförening

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Vindkraft Öst Nätverksträff Eskilstuna

Vindkraft Öst Nätverksträff Eskilstuna Vindkraft Öst Nätverksträff 2016-05-31 Eskilstuna Vindkraft Öst - Vi bidrar till det hållbara vindbruket i Östra Mellansverige! I nätverket Vindkraft Öst samlas, stödjs och inspireras aktörerna i Östra

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

ENKLAV utbildning 2016-03-21. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Projektet Varför bygger vi?

ENKLAV utbildning 2016-03-21. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Vindkraftsutbildning. Projektet Varför bygger vi? Vindkraftsutbildning ENKLAV utbildning Sven Ruin 2016-03-09/10 Gävle Projektet Varför bygger vi? Produktion Foto: Henrik 121 Wikimedia Vindkraftsutbildning Vindkraftsutbildning Processen Miljöpåverkan

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO #4av5jobb Skapas i små företag. ÖREBRO Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

VINDKRAFTINVESTERINGAR

VINDKRAFTINVESTERINGAR VINDKRAFTINVESTERINGAR EN VINDKRAFTBYGGARES SYN PÅ SAKEN Ingvar Svantesson, Eolus Vind AB Eolus Vind AB Tre verksamhetsgrenar Projektering och försäljning av nyckelfärdiga vindkraftanläggningar Förvaltning

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Rapport 2008-12-02 Rapport 2008-12-02 Kommungemensamt projekt för lokalisering av vindkraft Planeringen

Läs mer

2014-06-10. Sänk din elkostnad med vindkraft

2014-06-10. Sänk din elkostnad med vindkraft Sänk din elkostnad med vindkraft 1 Innehåll 1. Om OX2 2. Drivkrafter på marknaden 3. Varför vindkraft? 4. Case 5. Struktur 5. Vindkraftsprojektet Rödstahöjden 2 OM OX2 Projekterade vindkraftverk: Ca 500

Läs mer

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010

Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen. Lagstiftning Exempel JämtlandJ. Harry Westermark 29 sept 2010 Samexistens, värdering, v vägning av motstående riksintressen Lagstiftning Exempel JämtlandJ Vad göra? g Harry Westermark 29 sept 2010 Fysisk riksplanering riksintressen 1960 Lokala protester mot stora

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

Förslag på dagordning

Förslag på dagordning Förslag på dagordning Syfte med detta samråd Presentation av Holmen Förutsättningar Teknik Tidplan Lagstiftning Genomgång av specifika förutsättningar för respektive delprojekt Frågestund Fika Koncernen

Läs mer

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09 Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Avgränsningar... 3 Målsättning

Läs mer

Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson. Nätverket för vindbruk

Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson. Nätverket för vindbruk Nu finns planeringsverktyget som kan öka regional nytta och acceptans. Christer Andersson Vilka vi är Nätverket för Vindbruk, noden för arbetskraftförsörjning, drift och underhåll bildar tillsammans med

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Tidpunkt för godkännande av anläggning

Tidpunkt för godkännande av anläggning Tidpunkt för godkännande av anläggning Roger Östberg Seminarium 9 juni Gardemoen Uppdraget Utreda behovet av att införa en tidpunkt för när anläggningar måste vara driftsatta för att kunna godkännas för

Läs mer

Niemisel - Råneälvdal Norrbotten

Niemisel - Råneälvdal Norrbotten Niemisel - Råneälvdal Norrbotten Programöversikt 17.15 Introduktion, Cecilia Andersson, Hela Sverige ska leva. Janne Forsmark talar om Omställning Lotta Friberg, JAK Medlemsbank, berättar om stödspar och

Läs mer

Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark.

Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark. Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark. Nuläge: Kommunen saknar i dagsläget policy för hur frågan skall hanteras. Inom kommunen finns idag en privat vindkraftsetablering

Läs mer

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Agenda Göteborg Energi korta fakta Sveriges uttalade mål med vindkraft Genomgång av möjligheter för vindkraft

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Teknik- och kostnadsutvecklingen av vindkraft - Vindkraften Viktig Energikälla -

Teknik- och kostnadsutvecklingen av vindkraft - Vindkraften Viktig Energikälla - Teknik- och kostnadsutvecklingen av vindkraft - Vindkraften Viktig Energikälla - Fredrik Dolff Noden för näringslivs- och affärsutveckling Västra Götalandsregionen, Miljösavdelningen 010-441 40 33 fredrik.dahlstrom.dolff@vgregion.se

Läs mer

Vinden. En framtidskraft.

Vinden. En framtidskraft. Vinden. En framtidskraft. Skellefteå Kraft tar tillvara en oändlig naturresurs Skellefteå Kraft ser vindkraft som ett betydelsefullt energislag i den framtida svenska elproduktionen. Vinden är en oändlig

Läs mer

Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Örebro län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Örebro län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun

Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, områdesvis Färgelanda kommun Färgelanda F1 Länsstyrelsen påpekar att norra delen av området bör utgå till förmån de mycket höga naturvärden som området representerar Den norra delen av område som Länsstyrelsen har synpunkter på ligger

Läs mer

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge.

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Fyra markägare från bygden har tillsammans med prästlönetillgångar i Växjö stift bildat UppVind ekonomisk förening som avser att uppföra nio vindkraftverk norr och

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011.

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i

Läs mer

Sjisjka vindpark Projektbeskrivning

Sjisjka vindpark Projektbeskrivning vindpark Projektbeskrivning Foto: Christoffer Rolke PROJEKTBESKRIVNING SJISJKA 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Vindkraft för Norrköpings kommun

Vindkraft för Norrköpings kommun Vindkraft för Norrköpings kommun Vindkraft för Norrköpings kommun Varför? Hur? På rätt väg? Varför? Mål i Norrköping kommuns Energiplan 2009 Kommunens interna verksamheter Ø Minskad energianvändning 30%

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag VKS Vindkraft Sverige AB Vindkraftsområde Breberg Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag Oktober 2012 Sammanfattning Sammanfattning Organisation VKS Vindkraft Sverige AB planerar att etablera

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun 1 av30 2 av30 Se även temahäfte 2 Byggande, boende, temahäfte 19 Energi, Innehåll Kommunala skäl för arbete med vindkraft 2 Kommunala mål 2 Vindkraft i översiktsplanen 2 Kommunala åtgärder i översiktsplaneringen

Läs mer

Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14)

Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14) 2014-12-01 Överklagan av kammarrätten i Sundsvalls beslut i ärende (1982-14) Vi yrkar att prövningstillstånd ska beviljas av. Vi anser att villkoren i 34 a andra stycket förvaltningsprocesslagen (1971:291)

Läs mer

Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport

Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport Windcap Fond 2 AB Halvårsrapport 2010-06-30 Periodens utveckling i sammandrag (exklusive intressebolag) Intäkterna uppgick till 147 kkr Rörelseresultat uppgick till -131 kkr Resultatet före skatt och minoritetens

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan SMEDJEBACKENS Kommun Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram 2013-2017 FÖRORD För varje

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Mervind i kommunerna. www.dalavind.se

Mervind i kommunerna. www.dalavind.se Mervind i kommunerna Niklas Lundaahl Vindkraftansvarig, Dala Kraft AB Projektledare, Dala Vind AB Kommunikationsråd, Svensk Vindenergi Styrelseuppdrag Vindela Ekonomisk förening Fjällbergsvind Ekonomisk

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Kvartal 2 2015 2015-07-03

Kvartal 2 2015 2015-07-03 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal 4 2014 2015-02-13

Kvartal 4 2014 2015-02-13 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan LUDVIKA KOMMUN Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram UTSTÄLLNINGS- OCH REMISSVERSION

Läs mer

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen Jonny Fagerström 2011-04-04 Sid 1 (9) Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen 1. Bakgrund 1.2 Skara Kommun Skara kommuns översiktsplan, antagen 19 december 2005,

Läs mer

Upphandling av nyckelfärdig vindkraft. Skånes vindkraftsakademi

Upphandling av nyckelfärdig vindkraft. Skånes vindkraftsakademi Upphandling av nyckelfärdig vindkraft Skånes vindkraftsakademi Projektet 2015-2016 Genomfört av: Skånes vindkraftsakademi Med stöd av: Nätverket för vindbruk Projektet Handboken (v 2.0) finns tillgänglig

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Åtgärdsprogram. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Åtgärdsprogram. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27 Kommunal Avfallsplan Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora Åtgärdsprogram 2015-04-27 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015 Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna Informationsmöte juni 2015 Syfte & agenda Syfte Ett informationsmöte för dialog (inte en del av tillståndsprocessen) Informera och diskutera om projektet - Hur vi begränsat

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Vansbro Kommun FÖRORD För varje kommun ska det

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 procent av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Klimat- bokslut 2010

Klimat- bokslut 2010 K li m a t- bokslut 2010 Vi tror på handling Sedan 2004 redovisar E.ON Sverige vad vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet och tillsammans med kunderna. I och med verksamhetsåret

Läs mer

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan RESULTAT FRÅN ENKÄTUNDERSÖKNING 2011 Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan Fysisk planering för minskad klimatpåverkan 1 Förord Detta är den tredje enkäten från SKL om kommunernas arbete

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 5 BOKSLUTSRAPPORT För perioden 2006-09-01 2007-08-31 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består sedan tidigare av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda

Läs mer

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral Hälsoval Örebro län 2 Valet är ditt! I januari 2010 infördes Hälsoval Örebro län. Det innebär utökade möjligheter för dig att fritt välja vårdcentral i

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 procent av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Bodhögarna - Ögonfägnaden Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Mötet öppnas och medverkande i projektet presenteras (Statkraft, SCA, SWECO, kommunerna). Presentationen

Läs mer

Vindkraftprojekt Gröninge. Kinda kommun yttrande

Vindkraftprojekt Gröninge. Kinda kommun yttrande Vindkraftprojekt Gröninge Kinda kommun yttrande Eon samrådshandling daterad 2011-12-13 Eon samrådsmöte 2012-01-17 1 Rev 2012-03-15 Arbetsgång Arbetsgång för utarbetande av yttrande Eon samrådshandling

Läs mer

Vindkraft i Malå och Norsjö

Vindkraft i Malå och Norsjö Granskningsredogörelse Vindkraft i Malå och Norsjö Tillägg till översiktsplaner för Malå och Norsjö kommuner Antagandehandling 2015-11-30 186 Kommunfullmäktige Malå 2015-12-07 150 Kommunfullmäktige Norsjö

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Vindkraft ur markägarens synpunkt

Vindkraft ur markägarens synpunkt Examensarbete 15 P Datum (2012-03-17) Vindkraft ur markägarens synpunkt Elev: Peter Söderlund Handledare: Anna Josefsson 1 Sammanfattning I denna rapport får du som är markägare, veta vilka fördelar vindkraften

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 5 DELÅRSRAPPORT För perioden 2004-09-01 2005-02-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Några Reflektioner om vindkraft VARFÖR? Två huvudskäl EKONOMISKT Ägare slipper

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, kl. 14.00-17.30

Stora sammanträdesrummet, kl. 14.00-17.30 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll 2G15-C3-25 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kl. 14.00-17.30 kommunkontoret i Malung Beslutande Lars-Göran Gustavsson (S) Carola Ivarsson (S) Anton Öhman (S) Bertil

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning 2013-10-24 Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Ludvika kommun Antagen i kommunfullmäktige

Läs mer

Sveriges Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska Förening s Ornitologiska Förening Energimyndigheten YTTRANDE Att. Matilda Schön Datum Dnr Tillväxtavdelningen 2013-03-01 2010-5138 Vindenheten Yttrande Remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk s Ornitologiska

Läs mer

Att leva och bo med vindkraft

Att leva och bo med vindkraft Att leva och bo med vindkraft Nytta för bygden. Förändras boendet? Blir det några lokala jobb? Några funderingar Av Göte Niklasson, vindkraftveteran www.vindstat.nu Statistik över svensk vindkraft samt:

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Introduktion till VindRen Det här inledande kapitlet till VindRens pärm beskriver riktlinjernas status, bakgrunden till projektet VindRen, metoderna och hur riktlinjerna

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land

Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land ANTAGANDEHANDLING Fördjupad översiktplan för vindkraftsutbyggnad på land UTLÅTANDE-ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNINGSFÖRFARANDE Kommunstyrelsen beslöt 2008-09-23 264 att ställa ut Vindkraften i Laholm tillägg

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

E20 byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet

E20 byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet byggs ut för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet 2010-07 I juni 2009 invigdes ny motorväg på en 12 km lång sträcka förbi Götene. Sträckan mellan Alingsås och Vårgårda är idag ej mötesseparerad landsväg.

Läs mer