GUIDE TILL BÄTTRE ALKOHOLVANOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GUIDE TILL BÄTTRE ALKOHOLVANOR"

Transkript

1 GUIDE TILL BÄTTRE ALKOHOLVANOR

2 GUIDE TILL BÄTTRE ALKOHOLVANOR Alkhl förknippas fta med fest ch avkppling, men även med skam ch misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Det är lätt att tr att alkhlprblem bara drabbar andra. Ofta förknippas alkhlprblem med scialt utanförskap sm arbetslöshet ch bstadslöshet. Även m detta är allvarliga prblem, så har många sm dricker för mycket alkhl inte prblem sm märks så mycket utåt. I likhet med människr sm röker, äter för mycket eller mtinerar för lite lever de ftast sina liv med arbete, familj, vänner ch bstad. Först: Är du red att förändra dina alkhlvanr? Det är ganska trligt att du tycker att det finns både för- ch nackdelar med att dricka alkhl så är det för de flesta. Men vad väger tyngst? Det är bara du sm kan bestämma dig. Ett bra steg att ta, avsett m du har bestämt dig eller m du frtfarande funderar, är att göra det tydligt vilka argument sm är viktiga för dig. När du har bestämt dig för en förändring kan du prva följande steg: 1. Sätt ett mål Du behöver inte bestämma hur du ska göra på lång sikt eller för resten av ditt liv. Om du vill genmföra en förändring är det ett bra stöd att ha ett tydligt mål för en bestämd perid. Men vad är rimligt? Ska du begränsa dig eller vara helt utan alkhl ett tag? 2. Km igång med förändringen Se till att göra några förändringar i din vardag sm hjälper dig att nå ditt mål. Ha inte ett lager hemma, byt ut alkhl mt alkhlfria drycker, umgås mer med bekanta sm kan stödja din målsättning ch börja med någn ny trevlig aktivitet på den tid då du tidigare har druckit. 3. Få kll på dig själv Oavsett varför du en gång började dricka för mycket så hänger ditt drickande nu ihp med din vardag ch dina rutiner. Om du tar reda på vilka situatiner, tankar eller känslr sm förknippas med alkhl eller sug så har du större möjligheter att påverka din egen knsumtin i den riktning du vill. 4. Hitta nya alternativ Alkhlen kan ibland ha fungerat sm en krtsiktig lindrare andra prblem sm du upplever (sm till exempel sömnsvårigheter, stress eller relatinsprblem). När du förändrar din alkhlknsumtin kan det bli tydligt för dig att du behöver hitta andra sätt att hantera vissa saker. 5. Ge inte upp för tidigt Se på förändring sm ett långsiktigt mål. Acceptera att mtgångar ch snedsteg kan dyka upp på vägen men låt inte dessa få för mycket fkus eller stppa dig. Du har så många försök sm du vill att förändra dina vanr.

3 ÄR DU REDO ATT FÖRÄNDRA DINA ALKOHOLVANOR? VAD DU KAN VINNA Bättre hälsa, bättre sömn, minskad risk för högt bldtryck, bättre viktkntrll, mindre trötthet, bättre kntrll över livet, färre bråk med partner ch vänner, mindre risk att göra brt sig, bättre förälder. Det är ingen tvekan m saken: med mindre alkhl får du bättre hälsa ch livskvalitet. DET ÄR VANLIGT ATT KÄNNA SIG OSÄKER Människr väger för- ch nackdelar med att göra förändringar hela tiden, t ex i sitt arbetsliv eller i sina relatiner. Att fatta beslut m du ska använda alkhl eller inte, eller hur mycket, liknar att fatta beslut m andra saker i ditt liv. Hur brukar du göra för att kmma fram till ett bra beslut? Du upplever säkert idag både fördelar ch nackdelar med alkhl. Hur kmmer de att utvecklas i framtiden? Hur skulle det ändras m du förändrar dina alkhlvanr? Sammanfatta för dig själv vad sm gör att du har sökt hjälp just nu. Skriv gärna ner lite saker. De kan vara bra att påminna dig m längre fram. Vad tänker du just nu m dina egna alkhlvanr? Vad är mindre bra med alkhlen? Vilka knsekvenser rar dig? Vad skulle vara bra för dig med att förändra dina alkhlvanr? Om du bestämmer dig för att förändra, hur skulle du göra för att lyckas? Vilka är den främsta anledningen till att du funderar på en förändring? Gör följande tankeexperiment: Fundera på vad sm är viktigt för dig i livet. Hur stämmer dina nuvarande alkhlvanr med hur du ser på dig själv ch den persn sm du vill vara? Du bestämmer själv hur du behöver gå vidare. På kmmande sidr presenterar vi några av våra bästa tips för hur man gör då man förändrar sina alkhlvanr. Tvärtemt vad man kan tr så lyckas de allra flesta människr att ändra sina prblematiska alkhlvanr, även m de har blivit berende. Det är vanligt ch helt nrmalt att göra flera försök innan man hittar en bra lösning. Även m du har prvat att förändra dina vanr tidigare utan att lyckas, så finns gda skäl att tr att det kmmer gå bra nu.

4 SÄTT ETT MÅL Ett viktigt steg i att genmföra en förändring är att ha ett tydligt mål. Att sätta tydliga gränser för sitt drickande är kanske den enklaste strategin du kan använda ch fta någt av det första sm människr brukar prva. Genm att du sätter upp ch uppnår mål, växer ditt självförtrende ch din känsla av kntrll över situatinen. Att uppnå en målsättning ger dig självkänsla, framgångarna bygger upp mtivatinen att gå vidare i arbetet. Du behöver inte bestämma här hur nu hur du vill göra med alkhl för resten av ditt liv. Sätt ett mål för den närmaste tiden. Efter den periden har gått kan du utvärdera ch sätta ett nytt mål. OM MÅTTLIGHET Den rekmmenderade gränsen för måttlig alkhlknsumtin är 0-14 glas per vecka för män ch 0-9 glas per vecka för kvinnr. Drick inte mer än 3 glas under någn dag ch ha några helt alkhlfria dagar per vecka. Detta är rekmmendatiner sm är baserade på flera vetenskapliga studier. Med ett glas menas: Måttlighet innebär att du dricker med måtta för att undvika prblem. Det innebär ckså att du inte dricker alls i situatiner när du upplever starkt sug, när du känner stark längtan efter alkhl eller när du är i de situatiner sm tidigare innebar att du drack för mycket. Kan du dricka måttligt? För vissa människr är måttlighet inte ett rimligt alternativ. En del människr sm dricker i vissa situatiner hamnar genast i prblem, t ex tillsammans med gamla kmpisgänget. I andra situatiner kan de dricka utan prblem, (exempelvis ett glas vin vid en middag). Du bör överväga följande fyra saker när du tar ställning till vilken målsättning sm är bäst för dig: Finns det vissa situatiner där du klarat av att dricka utan att det lett till prblem? I så fall bör du fastställa vilka situatiner sm är säkra för dig ch vilka sm är farliga. Du måste antingen hitta nya sätt att hantera de farliga situatinerna (risksituatiner) eller lära dig att undvika dem. Kmmer du att kunna begränsa ditt drickande? Eller med andra rd: kan du sluta när du väl har börjat dricka? Var uppriktig mt dig själv. Persner sm har ett starkt berende har svårare att dricka måttligt i längden, även m de med str ansträngning kan klarar det en krtare perid. Vilka knsekvenser riskerar du genm att dricka? Ju allvarligare dm är, dest mer rimligt att inte dricka alls. Vilket är lättast ch bekvämast för dig i längden, att begränsa sig eller inte dricka alls? Du kan jämföra med att sluta röka. En del klarar av att feströka bara ibland. Andra tycker det är svårt ch ser inte så str mening att röka igen då de väl har slutat.

5 SKRIV NER DITT MÅL: Under de närmaste. veckrna kmmer jag att inte dricka alls dricka mindre Om du väljer dricka mindre fyll i följande fyra meningar: Under de dagar då jag dricker kmmer jag inte att dricka mer än glas per dag. Under en vecka kmmer jag inte dricka mer än dagar. Jag avser att dricka enbart under följande mständigheter: Jag avser att inte dricka alls under följande mständigheter: Just nu, hur viktigt är det för dig att uppnå ditt mål? Inte alls viktigt Det viktigaste sm vill uppnå Just nu, hur säker är du på att kunna uppnå ditt mål? Jag trr inte att jag kmmer att uppnå mitt mål Jag trr definitivt att jag kmmer att uppnå mitt mål

6 ENKLA TIPS ATT BÖRJA MED Här är några strategier sm andra persner sm har ändrat sitt drickande har tyckt varit användbara. Om du tidigare har haft perider då du har försökt att minska ditt drickande, så har du trligen redan prvat en del av dessa eller liknande strategier. Om de har funkat tidigare kan det finnas skäl att prva dem igen, m inte så kanske du ska prva någt nytt. Gå igenm listan ch markera de tips sm du trr kan bli användbara. Registrera ditt drickande ch din nykterhet i en kalender eller dagbk. Köp ingen alkhl under de den närmaste tiden. Förvara ingen alkhl hemma eller lätt tillgänglig. Köp hem rdentligt med alkhlfria drycker sm du gillar. Undvik att umgås med bekanta sm dricker mycket. Sök stöd för ditt beslut hs familj eller vänner. Gör någt annat istället för att dricka. Passa på att göra rliga aktiviteter sm du alltid har velat prva, eller gör någt sm ger dig en känsla av tillfredställelse. Besluta dig för vilka situatiner du skall undvika. Påminn dig själv fta m varför du vill ändra ditt drickande ch hur det kmmer att förbättra ditt liv. Lär dig bra sätt att tacka nej till alkhl. Det bästa är m det är ett enkelt standardsvar, t ex ett Nej tack, jag dricker inte. Fundera ckså på m du tidigare har prvat några andra saker sm har hjälpt dig eller sm du trr kan hjälpa dig nu ch skriv ner dem här. EXTRA TIPS FÖR DIG SOM HAR MÅTTLIGHET SOM MÅL. Prva 20 minuters betänketid från det att du bestämmer dig för att dricka till det att du börjar. Om du känner dig rlig kanske det lättaste är att låta bli att dricka. Be en vän att hjälpa dig hålla det du har bestämt dig för. Han eller hn kan ge dig dricka utan eller med mindre alkhl eller påminna dig m din gräns. Håll kll på hur mycket alkhl det är i varje drink. Hitta ett enkelt sätt att hålla kll på hur mycket alkhl du har fått i dig. Du kan exempelvis lägg en krna i en speciell ficka för varje standardglas sm du dricker. Späd ut dina drinkar eller välj drycker med lägre alkhlhalt, sm lättvin eller flköl. Med lägre alkhlhalt så kan du dricka fler glas. (Om man vill.) Strunta i ren starksprit. Drick i lagm takt. Svep inte. Drick inte mer än ett standardglas per timme. Varva med alkhlfria drycker. Drick vartannat glas läsk, juice eller mineralvatten.

7 KARTLÄGG DIG SJÄLV. Drickandet har förmdligen blivit en vana för dig. Speciella utlösande faktrer sätter igång lusten att dricka. Det kan vara saker, människr, platser, händelser, känslr eller tankar. Dm gör att du känner dig sugen eller längtar efter att dricka. Ibland kanske du inte ens tänker på det, utan det bara blir så. Det är viktigt att du kan lista ut vilka sm är dina risksituatiner. Prva att från ch med nu använda en kalender för att registrera när du är alkhlfri ch när du dricker. Flk sm har förändrat sina alkhlvanr säger fta att det är ett av de bästa sätten att lyckas. Skriv upp: 1. Om du har lyckats hålla dig till ditt mål under dagen. 2. Hur mycket sug efter att dricka alkhl (0-10) sm du har känt under dagen. 3. Om du har druckit skriv ner hur många glas du drack. Lättast är kanske att skriva varje dag vid samma tid (t ex innan du går ch lägger dig). Om du ska dricka måttligt så är det bäst att göra det till en vana att kryssa i varje glas du dricker i förväg, t ex på en lapp i plånbken eller i mbilen. Metd 1: ANVÄND KALENDER ELLER DAGBOK Välj i efterhand en dag från din dagbk då du har känt starkt sug eller då du har haft svårt att hålla dig till ditt mål. Gå igenm följande frågr. Det bästa är att skriva ner det du kmmer på. Börja med att beskriv situatinen: När var det? På vilken plats? Vilka var med? Fundera sedan på vad sm ledde fram till den här situatinen. Hur hade din dag varit innan? När fick du första gången tanken på att du skulle dricka? Hur gick dina tankar? Vad sa du till dig själv? Hur var dina känslr? (glad, ledsen, stressad, utråkad) Om du lyckades hålla dig till ditt mål eller inte drack någt. Vad gjrde du eller vad tänkte du på sm hjälpte dig? UPPREPA! Genm att kartlägga ditt eget beteende på detta sätt kan du lära dig saker m dig själv. Vilka situatiner, människr, tankar ch känslr sm verkar dra igång drickande hs dig? Vi vet att det lönar sig att upprepa den här övningen eftersm du då kan kmma på nya saker sm påverkar ditt drickande. Återkm gärna till vanstående punkter med jämna mellanrum.

8 Metd 2: GÖR EN RISKPROFIL Läs igenm listan här nedanför. Tänk dig att du är i dessa situatiner en efter en. Markera de situatiner där du tidigare skulle ha druckit mer än vad ditt mål är nu, där du skulle känna starkt sug, få mycket tankar eller längta efter att dricka alkhl. Obehagliga känslr När jag kände det sm m jag svikit mig själv. När jag blev ledsen vid tanken på vad sm hade hänt. När jag blev ledsen. När jag inte verkade kunna klara av saker, sm jag försökte göra. När jag var rädd för att saker ch ting inte skulle rätta till sig. När jag kände det sm m det inte finns någt annat kvar att göra. När jag kände mig mycket pressad. När jag kände mig tm invärtes. När jag var arg på hur allt blivit. När jag var uttråkad. När inte någnting av det sm jag gjrde kändes rätt för mig. När allting gick dåligt för mig. När jag kände mig säker på vad jag skulle göra. När jag började känna mig utled på livet. När jag kände det sm m ingen egentligen brydde sig m vad sm hände mig. När jag började känna mig skuldmedveten m någt. När jag kände mig ledsen ch nere över saker ch ting i allmänhet. När jag hade prblem ch ville tänka klarare. När jag kände mig säker på mig själv ch ville kunna fungera bättre. När jag tänkte på alla chanser jag missat i mitt liv. Sug/frestelser När jag km ihåg hur gtt det smakade. När jag fick min favritdryck sm gåva. När jag gick förbi en systembutik. När jag tänkte på hur kall ch härlig en drink skulle vara. När jag förutsett hittade en flaska med min favritdryck. När jag såg någt sm påminde mig m drickande. När jag helt plötsligt kände sug efter en drink. När jag var i en situatin, där jag vanligtvis brukade ta mig en drink. När jag såg eller hörde någt m min favritdryck i TV, på bi, i tidningar... När jag gick förbi en Pub/Krg. Fysiskt behag När jag hade svårt att sva. När jag var trött. När jag kände mig dåsig ch ville hålla mig pigg. När jag hade fysiska smärtr. När jag kände mig illamående. När jag kände mig utmattad. När min mage kändes sm m den var en str knut. När jag kände mig nervös ch fysiskt spänd. När jag kände mig darrig ch mådde illa. När jag hade huvudvärk. Behagliga känslr När jag kände mig nöjd ch avspänd. När jag hade rligt. När allt verkade gå bra. När jag kände mig i tppfrm. När jag kände mig tillfredställd med någt jag gjrt. När jag kände mig nöjd med livet. När någt trevligt inträffade ch jag ville fira det. När jag ville fira någn speciell händelse t ex min födelsedag eller midsmmar. När jag kände på mig att allt skulle gå bra till slut. När jag kände mig lycklig vid tanken på någt sm hade hänt. Testande av persnlig kntrll När jag övertygade mig själv m att jag var en ny människa ch kunde ta några drinkar. När jag började tratt alkhl inte längre var ett prblem för mig. När jag undrade m min självkntrll över alkhl, ch det kändes sm m jag måste sätta den på prv. När jag kände mig säker på att jag kunde klara av ett par drinkar. När jag började tänka att en drink kan väl inte skada. När jag började känna det sm m jag aldrig mer skulle kunna känna mina gränser vad det gäller alkhl, m jag inte prövade dem. När jag ville bevisa för mig själv att jag kunde ta några drinkar utan att bli full. När jag började tratt jag till sist var btad ch nu kunde dricka alkhl i måttliga mängder. När jag skulle försöka pröva min viljestyrka genm att visa att jag verkligen kunde sluta efter ett par glas. När jag började tänka att jag egentligen inte var berende av alkhl.

9 Knflikter med andra När jag bråkade med en vän. När andra människr inte verkade tycka m mig. När det var bråk hemma. När någn sm std mig nära hade det svårt. När jag kände mig illa till mds tillsammans med någn. När andra människr ingrep i mina planer. När det var prblem med flk på jbbet. När jag kände mig säker på m jag kunde mtsvara människrs förväntningar. När någn kritiserade mig. När det blev spänt på jbbet pga kraven från min chef. När jag kände mig sexuellt avvisad. När jag kände mig svartsjuk eller avundsjuk på någn för vad han/hn gjrt. När flk mkring mig gjrde mig spänd ch nervös. När jag kände mig pressad av min familj. När jag kände mig förmögen att uttrycka mina känslr. När jag kände att jag behövde md för att tala med någn. När andra människr behandlade mig rättvist. När jag inte gick bra ihp med andra på jbbet. När jag kände mig avvisad av vänner. När jag kände att någn försökte styra mig ch jag ville känna mig berende. Scialt tryck När jag var ute med vänner ch gick till en bar, restaurang dyl. När jag var i en situatin sm jag tidigare alltid brukade dricka i. När jag var på fest ch andra människr runt mkring mig drack. När någn annan drack. När jag på restaurang ch flk sm var med mig beställde drinkar. När jag blev erbjuden en drink ch tyckte det var behagligt att tacka nej När jag mötte en vän ch han/hn föreslg att vi skulle ta en drink tillsammans. När någn ville pressa mig att vara en gd kmpis ch ta en drink. När jag var ch hälsade på hs någn ch de bjöd mig på alkhl att dricka. När min chef bjöd mig på en drink. Trevlig samvar När jag ville höja min sexuella njutning. När jag kpplade av med en gd vän ch ville ha det trevligt. När jag ville känna mig närmare någn jag tyckte m. När vänner brukade hälsa på ch jag kände mig väl till mds. När jag var ute på stan med mina vänner ch ville öka nöjet. När jag pratade med någn ch ville berätta en verkligt gd histria. När jag ville fira med en vän. När jag hade skj med vänner ch ville öka nöjet. När jag hade rligt på en fest ch ville känna mig ännu mer uppåt. När jag njöt av en gd måltid tillsammans med gda vänner ch kände att jag ville göra det ännu trevligare. Skriv gärna ner m du kmmer på andra situatiner då du fta har druckit: Titta igenm vilka situatiner du har markerat. Kan du se någt mönster? I vilken typ av situatiner är det vanligast att just du dricker? Vad i dessa situatiner trr du gör att du dricker? Vad verkar vara de vanligaste utlösande faktrerna för att du ska dricka?

10 HITTA ALTERNATIVEN. När du fyller i din dagbk eller kartlägger dina risksituatiner så kmmer du att upptäcka mönster i dina vanr. Rutiner ch faktrer sm kan leda fram till att du dricker mer än du har tänkt. Alkhlen kan ibland även ha fungerat sm en krtsiktig prblemlösare. Vilka prblem eller svårigheter behöver du hitta nya sätt att hantera? (t.ex. nedstämdhet, stress eller relatins-prblem). Det här kan du behöva ägna lite extra uppmärksamhet åt. Nu är det dags att ändra dina rutiner ch lösa eventuella prblem på ett mer hållbart sätt. Vilka alternativ finns det? Vad skulle passa dig? GÖR EN HANDLINGSPLAN 1. Skriv ner en situatin då du känner starkt sug eller längtan att dricka. Om ditt mål är att dricka måttligt kan du skriva ner en situatin då det har varit svårt att hålla ditt mål 2. Skriv ner många alternativ till vad du kan göra i situatinen Du kan t ex skriva ner alla idéer du har på ett papper. Det gäller att få med så många alternativ sm möjligt utan att fundera på hur bra eller dåliga de är. Tänk inte heller på hur de ska genmföras än. Allt det kmmer i nästa steg.

11 I vissa fall är kanske det bästa att helt enkelt undvika risksituatinen. (t.ex. hppa över fredagsöl med jbbet eller handla där det inte finns ett systemblag). I andra fall behöver du ha alternativ. I andra fall behöver du hitta andra saker att göra. (Om du t ex dricker med vänner efter jbbet för att slappna av. Vad kan du göra istället efter jbbet sm skulle vara avslappnande? På vilka andra sätt kan du umgås med dina vänner?) De bästa alternativa aktiviteterna är de sm ger dig de saker du uppskattar utan att alkhl finns med i bilden. När man ändra sitt beteende i en situatin ch gör någt nytt så ändras fta de tankar ch känslr man hade ckså. Ibland behöver du ändra dina tankar. Det kanske låter knstigt. Men faktum är att våra tankar inte behöver gå i en viss riktning m vi inte vill. Vi kan tänka på ett annrlunda sätt, m vi bestämmer ss för det. (T ex Istället för att tänka att man är misslyckad efter att man har fått kritik av en kllega kan man tänka att det berr på hur kllegan mår eller tänka att man lärt sig någt till nästa gång.) I några fall kanske det inte handlar m att lösa saker Utan snarare att låta situatinen passera utan att göra någt. Acceptera de känslr man har ch de saker man inte kan förändra. (t ex stå ut med sug för att upptäcka att du inte behöver dricka för att känslan ska förändras efter ett tag.) Du kan ta ett steg tillbaka ch få lite perspektiv på din situatin. Vad skulle andra göra? Vad skulle du ge för råd till en vän i samma situatin? Fundera på när du själv har löst svåra situatiner tidigare i ditt liv. Gjrde du någnting sm du kan använda dig av igen eller anpassa? 3. Utvärdera dina idéer. När du har en lista på idéer så är nästa steg att utvärdera dem. Gå igenm varje alternativ ch fundera på: - Hur realistiskt är det, kmmer du klara att genmföra din idé? - Hur effektivt är det, kmmer det att hjälpa dig hantera din utlösande faktr? - Hur användbart är det, kmmer du att använda detta alternativ 4. Välj ett eller två av dina idéer ch gör en knkret plan. Vilka steg behöver du ta? Vad behöver du förbereda? När ska du göra det? Det viktiga är att du gör en plan sm du faktiskt kmmer att använda. 5. Gör ett åtagande. Se till att prva din plan. Fundera på när du trr att det kmmer bli tillfälle den närmaste tiden. Skriv in i din kalender eller sätt upp det på din att-göra-lista. Gör någt nytt sm bryter dina gamla vanr ch rutiner.

12 Andas frisk luft Arkelgikurs Amatörteater Akvarellkurs Astrnmikurs Aerbics Ansiktsmask Anrätta en festmåltid Anrätta alkhlfria drycker sm färskpressad juice, smthies etc Aktie-SM Anlita en hantverkare Anlita dig själv sm hantverkare Audibk Auktin Bara vara Blgga Badmintn Baka en kaka Bka en resa Bestämma vad man ska göra i helgen Bwla Bxas Bxercise Bibliteksbesök Bi Bkklubb Bada skumbad Bädda rent i sängen med fina lakan Bugga Bula Bandy Byta till lågenergilampr Bergsklättring Bärplckning Brdera Besöka frnlämningar Basket Balett Brevskrivande Brdtennis Blckflöjt Båtutflykt Campa Charter Capeira Chkladprvning Curling Cirkusskla Cykling Charmkurs Dagdrömma Dammsuga Dreja Dricka varmchklad Distansstudier Dart Dansa Dans aerbics Dataspel Dyka Djurpark DJ:a Datakurs Drakflyga Dragspel DVD-kväll Eknmikurs Elgitarr a Extraarbeta Efterfrska i någt man vill veta mer m Fantisera m framtiden Facebka Free-running Ftgrafera Fjällvandra Ftbad Frisbee Ftbll Frukst på sängen Frimärkssamla Fika Filmkurs Filmklubb Flugfiska Flkracing Ftbllsglf Fxtrt Frsränning Fallskärm Fågelskådning Fäktning Få massage Gå ut med hunden Gecacha G-cart Gitarrkurs Grilla med kmpisar Glfa Ggla Glida mkring på stan Gå runt kvarteret Glidflyga Gå till frisören Gå på utställning Gå på muesum Gymma Gå ut på nätet ch leta efter tips Göra playlists Göra egna skärmsläckare Göra egen almanackr Göra tpplistr Göra egna smycken Göra stra planer Göra amerikanska pannkakr till frukst Hårinpackning Ha sex Hålla handen med någn på stan Hudvård Htellfrukst Handbll Handarbete Heminredning Husdjur Hckey Hugga ved Hyra en film Hitta på nya recept Hjärngympa t.ex. suduk Hångla Hälsa på släktingar Inreda vinden Innebandy Indr paintball Ishckey Imitera lika kändisar Intrducera smaklökarna för ny spännande mat Jgga Jnglera Jrdenruntresa Jud Ju Jutsi Jitterbugg Jäsa Kasta frisbee Klla i affärer Klla på gamla bilder Körsång Körkrt Kramas Klättra Kyssas Kubb Knserter Klättring Keramikkurs Kant Krtspel Karate Kryssa ett krsrd Kvällsdpp Köpa ett dyrt nagellack Köpa färska örter Köpa en bk Lata sig Lajva Ligga i parken Ligga under en filt Linedance Läsa en gd bk Ladda ner musik Läsa en skvallertidning Läsa favrittidningen Långluncha Lyssna på musik Lyxa till det med ett bubbelbad ch någt gtt att äta Meta Målarkurs Måla alla galgar i klara färger Museum

13 Matlagningskurs Meldikryssa Meka med bilar Möblera m hemma Manikyr Mdellbygge Meditera Mtinera Miniglf Måla naglarna Mrgnrck hela dan Musicera Nätverka Nakenbada Njuta av att inte vara bakis Närma sig någn man tycker m Nicka med en ftbll Nynna på bra låtar Nysta Odla Ostprvning Onlinespel Ommöblera Opera Orkester Obe Ordlekar Organisera kryddhyllan i bkstavsrdning Paintball Parkur Plantera växter Prmenad Prmenad med skön musik i lurarna Picknicka Pingis Pilates Pianlektiner Pesikvällar Plöja TV-serier Plcka blmmr Plantera en rhddendrnbuske Pyssla Paddla Pussel Putsa alla skr Pedikyr Pilkastning Pilbågeskytte Quiz Qui Gng Ringa en gammal kmpis Rida Rllspel Renvera Restaurangbesök Rensa i garderben Rensa vindsförrådet eller källaren Rita Rasta hunden Repa med bandet Sjunga i kör Sånglextiner Spika Shppa Skaffa hund Städa bkhyllan Slänga skräp Skrivarkurs Skriva brev till nära ch kära Sträckläsa deckare Skriva manus till nya tv-serier Styrketräna Stryka alla skjrtr ch blusar Schack Streetdance Skvallra med kmpisar Skrapa en skrapltt Snrkla Snickra Städa taletten Smika sig Segla Skriva en bk Svampplckning Spinning Spackla Släktfrska Språkkurs Spela sällskapsspel Steka nyplckade kantareller med massr av smör ch lägga på hårdbröd Simma Sy egna kläder Sy nya gardiner Skulptera Surfa på nätet Springa Skgsprmenad Spa Skytte Sva på htell Snöbllskrig Sva mitt på dan Sva i en park Slappa/ göra ingenting Sticka Spela spel Skrubba sig Snittblmmr Spela in samtal Strsa på stan Srtera bland tidningar ch ftn Sy Ta en tupplur i sffan Testa nya parfymer Ta en tangkurs Ta en teaterkurs Ta en tennislektin Trädgårdsarbeta Träna Tandvård TV-spela Tvätta fönster Tälta Tävla m allt möjligt Trumma på trummr Ta ett tåg någnstans Tivli Twittra Utflykt Utlandsresa Umgås Urban explratin, URBX Utfrska ställen man inte varit på Vattna blmmr Veckhandla Virka Vlleybll Vindsurfa Vlntärarbete Vandra Vattenpl Vattengympa Vattenskidåkning Vila Väva Vimsa mkring Xylfnkurs X-men filmmaratn Yga Yrkeskvalificera Z Zen-meditatin Znterapi Åka pulka Åka skatebard Åka snwbard Åka skridskr Åka skidr Åka på sktersafari Åka fritt fall Åka på slsemester Åma sig framför spegeln Återfinna en gammal vän Äta glass Äta gdis Äventyrsbad Äta ute Övningsköra Önska sig någt

14 FÖRÄNDRING PÅ LITE SIKT Du har inte utvecklat dina alkhlvanr från en dag till en annan. Även m en del människr lyckas ändra sitt drickande direkt, så tar det ftast en viss tid att genmföra en förändring av detta slag. Att ändra sina vanr kan liknas med att bestiga ett berg. Målet är att ta sig till tppen. Större delen av tiden går du uppåt. Men av ch till kmmer du in i svackr på vägen - när stigen känns lång eller plötsligt går neråt. Sättet på vilket du reagerar på svackr helt avgörande för hur du lyckas långsiktigt. Du kan uppfatta hela din satsning på att ändra dig sm misslyckad, ch bestämma dig för att du inte har den uthållighet sm krävs. Då kanske du ger upp, ch återgår till dina gamla alkhlvanr. Eller kan du uppfatta ditt avsteg från det du har planerat sm en tillfällig svacka, sm bara för stunden för dig brt från ditt mål. Därefter frtsätter du, fast besluten att lyckas. Då kmmer du att ha gda förutsättningar att nå ditt mål. SVACKOR OCH ÅTERFALL Det bästa vre naturligtvis m du aldrig drack för mycket mer. Men återfall i gammalt beteende kan inträffa. Och m du får ett återfall, så är din reaktin viktig. Om du blir missmdig, glömmer hur långt du har kmmit, ger upp eller vänder tillbaka, då blir det återfallet sm tar kmmandt över dig. Du kan begränsa svackan genm att agera i tid d v s sluta att dricka så frt du kmmer på dig själv. Ju snabbare du avbryter din nedåtgående färd, dest snabbare kmmer du att vara tillbaka på rätt väg. En svacka kan få en att stanna till ch börja fundera på m man är på rätt väg, m man har rätt strategi ch m det verkligen är värt ansträngningarna. Det enklaste sättet att kmma vidare är att frtsätta förändringen i samma takt sm tidigare. Använd dig av det sm du har gjrt sm har fungerat hittills. Då du har kmmit vidare kan du se ditt återfall sm en erfarenhet att lära ifrån. I vilken situatin hände det? Vad blev knsekvenserna? Vad kan du göra för att förhindra att någt liknande inträffar igen? GÖR NYA SAKER Persner sm lyckas ändra sina alkhlvanr på sikt har fta börjat ägna sig åt någn helt ny aktivitet. Genm att skaffa sig nya rutiner, bryter du gamla mönster ch gör det lättare att ändra dina vanr. Vilka saker skulle du kunna börja med? Kanske har du tidigare funderat på att prva någt utan att det har blivit av.

15 BEHÅLL MOTIVATIONEN. Mtivatin går alltid upp ch ner. När du precis har påbörjat en förändring känner du dig fta full av energi ch sm m du klarar allt. I perider då du inte märker så stra förändringar är det lättare att tappa sugen. Det finns några tips för att hålla mtivatinen uppe: - Påminn dig själv m varför du ville ändra dina alkhlvanr. - Håll ögnen på målet. Km ihåg vad du vill uppnå med din förändring ch kanske varför du bestämde dig för att förändra dina vanr till att börja med. - Lägg märke till små framsteg ch förändringar. Använd gärna dagbken för att skriva ner försök du gör, saker du lyckas med ch andra små steg på vägen mt målet. - Km ihåg det arbete du har lagt ner. Om du ger upp din förändring så förlrar du inte bara chansen att uppnå ditt mål utan även de ansträngningar sm du har gjrt för att nå så här långt. OM DET INTE FUNKAR. Om du skulle märka att dina gamla strategier inte funkar längre. Fastna inte i att prva dem igen ch igen. Prva någt nytt! Ta hjälp av människr runt dig eller sök inspiratin på annat håll.

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR?

FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? FÖRÄNDRADE ALKOHOLVANOR? Alkohol förknippas ofta med fest och avkoppling, men även med skam och misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Det är lätt att tro att alkoholproblem bara drabbar

Läs mer

världen & vi Lärarhandledning b/c

världen & vi Lärarhandledning b/c världen & vi Lärarhandledning b/c Världen&vi, nr 3, 2013 Vi har till detta nummer gjrt två varianter av lärarhandledning. Den här handledningen lämpar sig för elever sm har en hörförståelse ch läsförståelse

Läs mer

Resultat Söderskolan åk 8 våren 2015

Resultat Söderskolan åk 8 våren 2015 Datum 2015-04-09 Nrum/Westerman-Annerbrn KUN2015/111 Resultat Södersklan åk 8 våren 2015 2013 79 svarande av 97 elever, 41 flickr ch 38 pjkar, (enligt Prcapita 6/2) dvs 81 % 2014 90 svarande av 123 elever(enligt

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk IDS-100 Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk Namn Datum (år mån dag) I detta formulär finns listade ett flertal situationer i vilka många människor ofta dricker alkohol

Läs mer

l. E. A. H Ä F T E 3 JI7 J LÄSHASTlGHETSPROV

l. E. A. H Ä F T E 3 JI7 J LÄSHASTlGHETSPROV l. E. A. rea/3 J rean J H Ä F T E 3 JI7 J LÄSHASTlGHETSPROV Anvisningar Här följer en berättelse. Berättelsen har många små avsnitt. När ett avsnitt är slut finns där tre rd - så här: ett två tre Dra ett

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Färingtofta skolas Likabehandlingsplan 2010-2011. Upprättad: 2010-09-30 Gäller till 2011-09-30 Fastställd av:, Elever, personal och föräldrar.

Färingtofta skolas Likabehandlingsplan 2010-2011. Upprättad: 2010-09-30 Gäller till 2011-09-30 Fastställd av:, Elever, personal och föräldrar. Färingtfta sklas Likabehandlingsplan 2010-2011 Upprättad: 2010-09-30 Gäller till 2011-09-30 Fastställd av:, Elever, persnal ch föräldrar. Barn berättar inte alltid m kränkningar ch mbbning sm de själva

Läs mer

Seglarskolehandbok för RÖSS:are

Seglarskolehandbok för RÖSS:are Seglarsklehandbk för RÖSS:are Målet med RÖSS seglarskla är att alla ska tycka att segling är rligt ch känna sig trygga ch vilja frtsätta segla! På seglarsklan lära du dig grunderna i segling ch det har

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (11) Rev 2016-03-18 Plan mt diskriminering ch kränkande behandling 2016 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i försklan ska

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Värjan

Bostadsrättsföreningen Värjan Viktig infrmatin m brandskyddet ch säkerheten i din bstad BRANDSKYDDSUTRUSTNING I BRF VÄRJAN Varje lägenhet i BRF värjan är utrustad med brandvarnare, brandsläckare ch brandfilt. Utrustningen tillhör lägenheten

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 5 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskompetens

Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskompetens Deltagarperspektiv i SPIRA Anställningskmpetens Delrapprt Av Anneli Danielssn Eurpean Minds Sweden AB april 2013 SPIRA Anställningskmpetens ur ett deltagarperspektiv För att kunna påvisa hur deltagarna

Läs mer

guide till bättre alkoholvanor

guide till bättre alkoholvanor guide till bättre alkoholvanor GUIDE TILL BÄTTRE ALKOHOLVANOR Alkohol förknippas ofta med fest och avkoppling, men även med skam och misslyckande när vi inte kan hantera vårt drickande. Är du redo att

Läs mer

Resultat från Folkhälsans. amningsenkät 2012

Resultat från Folkhälsans. amningsenkät 2012 Resultat från Folkhälsans amningsenkät 2012 Hur gamla var dina barn när de slutade ammas?uppge skilt för de fyra yngsta barnen. Ifall du ännu ammar yngsta barnet, kryssa då i barnets nuvarande ålder. Hur

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT.

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. Det är midnatt, den 31 december 1938. Kyrkklockor ringer in det nya året, bilar tutar, människor på gatan önskar varandra Gott nytt år. På en balkong mot gatan skålar Francoise

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Innan du använde din Gear VR:

Innan du använde din Gear VR: * De här häls- ch säkerhetsvarningar uppdateras regelbundet för att säkerställa deras riktighet ch fullständighet. Besök culus.cm/warnings för den senaste versinen. HÄLSO- OCH SÄKERHETSVARNINGAR: Se till

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion, (modifierad IDS-100).

Situationer som stimulerar till alkoholkonsumtion, (modifierad IDS-100). IDS-100, alkohol vuxna som stimulerar till alkoholkonsumtion, (modifierad IDS-100). Namn Ev ID-Nummer Datum (år, mån dag) I detta formulär finns listade olika situationer i vilka många människor ofta dricker

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Infrmatin ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER ch FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra prdukter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola Likabehandlingsplan / Plan mt kränkande behandling för Klippans Förskla 150630 Barn- ch utbildningsnämndens visin Varje barn ch elev ska med lust ch glädje uppleva meningsfullhet ch framgång i det dagliga

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Likabehandlingsplan Sida 1 (9) Västra Bagarmossens förskolor Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Västra Bagarmssens försklr Likabehandlingsplan Sida 1 (9) 2015-09-05 Västra Bagarmssens försklr Bx 51 17 121 17 Jhanneshv Telefn 08-50815000 stckhlm.se Sida 2 (9) Vår likabehandlingsvisin

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

VAD TÄNKER DU PÅ NÄR DU HÖR ORDET DEPRESSION?

VAD TÄNKER DU PÅ NÄR DU HÖR ORDET DEPRESSION? VAD TÄNKER DU PÅ NÄR DU HÖR ORDET DEPRESSION? Den förlrade själen av Emma Eliassn UPPLEVELSER AV DEPRESSION Jag kände mig sm ett fysiskt skal utan mål, utan smak, utan åsikt ch utan rk, sm bara existerade

Läs mer

1 Går du i årskurs 6 eller årskurs 9? Årskurs 6. 2 Är du flicka eller pojke? Flicka. 3 Vilket år är du född? 4 I vilken månad är du född?

1 Går du i årskurs 6 eller årskurs 9? Årskurs 6. 2 Är du flicka eller pojke? Flicka. 3 Vilket år är du född? 4 I vilken månad är du född? 1 Går du i årskurs 6 eller årskurs 9? Årskurs 6 Årskurs 9 2 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 3 Vilket år är du född? 4 I vilken månad är du född? Januari Maj September Februari Juni Oktober Mars

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Sova kan du göra när du är pensionär

Sova kan du göra när du är pensionär Sov gott! Sova kan du göra när du är pensionär Helt sant. Risken är bara att det blir det enda du orkar med. I alla fall om du inte tar det lite lugnt redan i dag. Utan sömn tar kroppen stryk. Det gäller

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post E-postbilagor / infogade i vanlig e-post Av Asta Burvall Med e-postbilagor menar jag allt icke arbetsrelaterat eller på andra sätt nödvändigt material som vi skickar i e-post till varandra. Många gånger

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Intrinsa 300 mikrogram/24 timmar depotplåster Testosteron

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Intrinsa 300 mikrogram/24 timmar depotplåster Testosteron BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Intrinsa 300 mikrgram/24 timmar deptplåster Teststern Läs nga igenm denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna infrmatin, du kan behöva

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

CHEF, LEDARE ELLER VÄRD?

CHEF, LEDARE ELLER VÄRD? CHEF, LEDARE ELLER VÄRD? Jag skulle behöva en rapport över hur vi ska få ner de höga sjukskrivningstalen, och det vore bra om jag hade den inom tre veckor, jag ska då göra en presentation för styrelsen.

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I FÖRSKOLAN - Eklgiskt Värna m väl fungerande eksystemet med bilgisk mångfald, i försklan kan det vara att ge första hands upplevelser av natur ch friluftsliv Eknmiskt -

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Nina Jansdotter. tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI. vinn över rädslan att lyckas

Nina Jansdotter. tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI. vinn över rädslan att lyckas Nina Jansdotter tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI vinn över rädslan att lyckas Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag och Nina Jansdotter

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Kontaktuppgifter & arbete

Kontaktuppgifter & arbete Kontaktuppgifter & arbete Dagens datum: / / Vårdcentral: År Månad Dag Namn: Persnr: X1. Vilken typ av sysselsättning har du för närvarande i huvudsak? Yrkesarbetar, anställd Studerar, praktiserar Yrkesarbetar,

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN Teknikinlärning ch fysisk aktivitet Tekniksklan riktar sig till verksamhet för barn i cirka 7-12 års ålder, sm genm målrelaterade lekar ch övningar vidareutvecklar grunderna

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

TLV:s omprövning av subvention för läkemedel som innehåller losartan eller kombinationen losartan och hydroklortiazid

TLV:s omprövning av subvention för läkemedel som innehåller losartan eller kombinationen losartan och hydroklortiazid Frågr ch svar TLV:s mprövning av subventin för läkemedel sm innehåller lsartan eller kmbinatinen lsartan ch hydrklrtiazid Offentliggörs 9 mars 2011 TLV:s utredning ch beslut m läkemedel sm innehåller lsartan

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok 1 Modul 6 Självutveckling Arbetsbok Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) 2 Detta projekt medfinansieras av Europeiska

Läs mer