Välkommen som tennisförälder i

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen som tennisförälder i"

Transkript

1 Välkommen som tennisförälder i Inledning Vi som skrivit dessa rader är föräldrar till barn/ungdomar som spelar tennis i ATL. Våra barn har under ett antal år spelat tennis i klubben och gör det fortfarande. De har olika ambitioner med sin idrott men alla har det gemensamt att de delar den glädje tennisen ger. Vi är glada att ni tillsammans med era barn valt att spela tennis. Det är en härlig sport som man kan utöva hela livet och den kan med fördel spelas över generationsgränserna. Oavsett vilken inriktning och ambition man har med sin tennis så kommer det att kräva en del support från föräldrarna till tennisspelande barn och ungdomar. Naturligtvis får man kontinuerligt utvärdera sin egen och sitt barns inställning och förhållningssätt till idrotten men det kan vara bra att klargöra vad vill man som förälder med sitt barns tennisspelande och vad vill framförallt mitt barn? Mycket av engagemang och support blir lättare att motivera med en samsyn på fritidsaktiviteterna! Vi vill med dessa rader dela med oss av våra erfarenheter till dig som blivande tennisförälder och ge en introduktion i hur det är att vara tennisföräldrar.

2 Tennisträningen ATL har en av Sveriges största tennisskola med en mängd olika träningsalternativ att erbjuda era barn. Alla är måna om att våra barn ska få den tennisträning som passar dem bäst. Klubben erbjuder en mängd olika träningsmodeller, träningsläger etc. Varje höst och vår genomförs klubbens Tennisskola. Denna erbjuder att från Lekoch idrottskola och Minitennis med skumgummibollar för de minsta barnen upp till Juniorträning med vanliga bollar flr de något mer erfarna. Där emellan sker en övergång med olika träningsmodeller där man använder bollar av olika hårdhet, sk midi- och maxibollar. Träningen sker med utbildade tennistränare i olika åldrar. En vägledning till vilken träningsmodell man bör välja finns på hemsidan: Tennis/Tennisskolan/

3 Anläggningar Du hittar ATL på Victoriastadion, Lovisastigen 2-4, belägen i norra delen av staden (buss nr. 4 eller nr. 2). I en trivsam miljö erbjuder Victoriastadion dig 8 tennisbanor belagda med Plexipave Court, ett underlag med fina spelegenskaper och hög komfort.

4 Det finns dessutom15 badmintonbanor och 7 squashbanor samt en racketshop. Utomhus är tennisträningen förlagd till intilliggande Smörlyckan. Här finns 6 vackert belägna banor med grönska runtomkring. De är öppna från slutet av april till slutet av september om vädret tillåter. Där spelar man nu på det svenska Lawnitgruset på Centrecourten och bana 4-5. På bana 1-3 kan man spela på det ljusare Båstadgruset. Utrustningen Utrustningen i början av tenniskarriären är oftast enklare. Förutom tennisskor krävs ett tennisracket, vilket kostar ungefär vad ett par fotbollskor kan kosta. Köp gärna utrustningen i en välsorterad tennisshop framför en allmän sportaffär. Då får du rätt vägledning och ett större utbud vilket ger dig möjlighet att välja rätt racket. Vill ni ha råd om vilken utrustning ert barn behöver så kan ni fråga i Tennisshopen på Victoriastadion. De har all utrustning man behöver, dessutom till rabatterade medlemspriser. Om oturen skulle vara framme och senorna går av på din racket så erbjuder shopen även kvalificerad strängningsservice.

5 Spel utöver tennisskolan Under skolloven är det uppehåll i tennisskolan men då finns det möjlighet att delta i klubbens läger på Victoriastadion och Smörlyckan. Utöver den ordinarie träningen klubben erbjuder tycker vi att du ska uppmuntra ditt barn till att spela även på egen hand. Kanske med dig, syskon eller någon tenniskompis. ATL har ganska många tennisbanor i Lund så möjligheterna för att spela själv är relativt bra, såväl inne som ute. Deltar era barn i klubbens tennisträning får dessutom möjlighet att utnyttja de banor som står tomma. Man kan även abonnera på en fast veckotid om man så önskar. Allt för att våra barn ska få spela så mycket tennis som möjligt. På hemsidan och i receptionen hittar ni vilka möjligheter som ges att boka och spela på egen hand.

6 Introduktion till tävling och matchspel VI tycker att alla, oavsett ålder och spelstyrka, bör prova på att spela matcher. Matchspelet måste givetvis anpassas till ditt barns spelstyrka. Det är jätteviktigt att börja med rätt typ av tävlingar. Vårt tips är att börja i de tävlingar som arrangeras av klubben. Om ni och ert barn tycker det är kul att spela tävlingar finns det efterhand många möjligheter. Ni kommer säkerligen uppleva tuffa stunder tillsammans då man får vara en stödjande förälder. Till skillnad från lagidrott kommer barnen att axla ett tungt ansvar på banan alldeles själv vilket inte alltid är så lätt i början! Att vänja sig successivt vid tävlingsmomentet och på så sätt avdramatisera tävlandet gör det lättare för barnen att hantera såväl med- som motgång på banan. I tennisskolan kommer man att lära sig att räkna och spela matchspel mot sina träningskompisar. Man uppmuntras även därefter att delta i klubbens interna tävlingar vilket är en utmärkt introduktion till tävlandet i tennis. På höstterminens slut arrangeras även ett årligt klubbmästerskap. I de lägre åldersklasserna spelar man kortare matcher med poolspel. Man spelar matcher i både singel, dubbel och mix i olika åldersklasser. Om man gillar tävlingsmomentet i tennis och vill utveckla sitt spel ytterligare, kanske satsa mer på tävlingstennis, så bör man fortsätta i juniorträningen. Efterhand blir denna mer tävlingsinriktad och man får då representera klubbens olika lag i seriesammanhang. Man uppmuntras också till att ställa upp i individuella tävlingar.

7 Sociala aktiviteter Vid klubbens interna tävlingar, såsom blixtturneringar, pizzatennis och "tennis after work" har man vid sidan av tennisen möjlighet att umgås under trevliga former. I samband med Klubbmästerskapet i december så arrangeras det en stor avslutningsfest med många aktiviteter för hela tennisfamiljen. Precis som i andra idrotter så finns det möjlighet att hjälpa till ideellt i klubbens verksamhet. Det kan handla om att hjälpa till vid läger, vara domare, lagledare i ett juniorlag eller helt enkelt bara fixa fika vid en tävling. När man väl engagerar sig upptäcker man hur många trevliga människor man träffar. Bjuder man på sig själv får man mycket tillbaka!

8 Enkla förhållningsregler ATL med Smörlyckan och Victoriastadion är för många barn som ett andra hem eller åtminstone fritids. Det är ofta fullt av entusiastiska barn i hallen vilket är så det ska vara! Men kom ihåg att Victoriastadion delas med flera så man måste visa hänsyn för allas trivsel. Några saker därmed att att tänka på! Inga bollekar på entréplan, vare sig vid receptionen eller korridorerna, för egen och andras säkerhet. Man får dock "Värma upp" utan boll innan man ska spela. I Victoriastadions Gym är det åldersgräns och det krävs det speciellt Gymkort. I den södra delen av Victoriastadion bör inte de små tennisspelarna vistas i. Klubbrummet "Clubsrööm" är till för våra tävlingsjuniorer för läxläsning, laddning inför matcher och träningar samt lugnare samvaro. Ibland är klubbrummet abonnerat av andra, för möten etc. Nyckel till "Clubsrööm" lånas och återlämnas till receptionen när man lämnar rummet. "Clubsrööm" lämnas naturligtvis i samma ordning som när man kom! I Receptionen/Kiosken köper man fika och enklare mat och dryck. Innanför finns ett kök vilket i första hand används vid iordningställande av match-fika vid seriematcher. Motsvarande pentry finns också i klubbhuset på Smörlyckan där man kan värma mat och sitta och fika innan träningar och matcher.

9 Att fortsätta tävla Efter någon klubbtävling kanske ert barn är lockat av att fortsätta tävla i tennis. Man kommer från de mer erfarna barnen säkerligen få höra talas om andra tävlingar som någon träningskompis spelat och då kanske ert barn också vill prova på? Som vi skrev inledningsvis får man som tennisförälder engagera sig en del kring själva tennistävlandet. Rådgör gärna med någon erfaren tennisförälder eller ert barns tränare om vilken tävling som kan vara lämplig. Naturligtvis kan vi i juniorkommittén eller tränarna vara bollplank och hjälp! Anmälan till tävlingar görs via om inget annat anges i inbjudan till tävlingarna. Tävlingsinbjudan sätts upp på anslagstavlan på långsidan av bana 1 på Victoriastadion eller på anslagstavlan inne i klubbrummet på Smörlyckan(utomhussäsongen). När man väl börjat tävla mer inser man som förälder att man utöver klubbens träning kan behöva lägga ner mer tid på och utanför banan? Vill man bli bättre i tennis ska man spela mer tennis! Dessutom kommer fysträning in i träningen för att förebygga och stärka kroppen. Vill man spela och träna mer tycker vi man ska spela mycket med träningskompisar eller någon annan i klubben. Att sparra mot bättre spelare är ett bra komplement till den ordinarie träningen! Man kan även ta privatlektioner eller anmäla sig till tenniscamps och externa träningsläger. Rådgör gärna med tränare eller någon mer erfaren tennisförälder vilka möjligheter som finns.

10 Vilka tävlingstyper finns det att ställa upp i? Första steget är Egna klubbtävlingar för 7-10-åringar. Det är tävlingar som spelas i form av poolspel och spelas med midi- eller maxibollar. Nästa steg (och för många det första steget) är IF SO-tour. Tanken med dessa är att de ska fungera som inkörsport till tävlingstennis. Tävlingarna vänder sig till spelare i klasserna 6-12 år som inte tävlat så mycket. Även dessa tävlingar är spridda över landet/regionen och arrangeras av olika klubbar. De är cirka 10 till antalet varje år, spelas i form av poolspel. Mer iformation om If SO Tour finns på Många nöjer sig inte bara med spel på IF SO-tour utan testar även att spela i de vanliga turneringarna under året. Gå in på och registrera er för att sedan kunna anmäla ert barn till tävlingar. Vi tycker det i första hand är lämpligt att välja tävlingar i närheten och de som arrangeras med poolspel för att få känna på att spela så många matcher som möjligt.

11 Tävlingskalendern på uppdateras kontinuerligt med kommande tävlingar. Det är i stora drag samma klubbar i regionen som arrangerar samma tävlingar år efter år. De allra flesta tävlingar spelas i klasserna 10, 12, 14 och 16 år. Vartannat år spelar man således i för ung åldersklass med allt vad det innebär i form av tuffare motstånd. Vissa tävlingar som tex Kalle Anka Cup spelas i 11-, 13- och 15-årsklasser. Försäkring och spelarlicens De flesta tävlingar är så kallade sanktionerade tävlingar och kräver tävlingslicens. Nu är tävlingslicens obligatoriskt även för spelare under 12 år. Licensen innehåller nämligen en extra försäkring som täcker skador vid träning och tävling och är gratis till det året ditt barn fyller 13 år. Licensen är enkel att skaffa: gå in på klicka på fliken Tävlingar/Seriespel och därefter på ikonen Tävlingslicens. Följ bara instruktionerna så blir ditt barn licensierad tävlingsspelare med rätt att delta i alla tävlingar landet runt. Det år ditt barn fyller 13 kostar tävlingslicensen 250 kronor per år under juniortiden (så kallad B-licens). Från och med detta år utdelas också tennispoäng i de sanktionerade tävlingar vilka ligger till grund för rankingen som börjar detta år. Surfa gärna runt en stund på här finns all info du behöver.

12 För de som bara registrerar sig via TenTour, så gäller inte Svenska Tennisförbundets skadeförsäkring. Det preliminära licensnumret som man erhåller via TenTour, är inget licensnummer som är kopplat till Svenska Tennisförbundet. Dock så kan kopplingen ske vid ett senare tillfälle, då spelaren löst licens via Svenska Tennisförbundet och har ett preliminärt licensnummer via TenTour. Var därmed noga med att registrera er både på och så kan ni bade anmäla er till tävlingar och har en gällande spelarförsäkring Att vara förälder på matcher För många av oss som kom från flagidrottens värld med gapande föräldrar längs långsidan var mötet med tävlingstennisen annorlunda. Här fick man helt plötsligt inte skrika på sitt barn att "passa eller gå själv". Vi tror att det ofta är oändligt mycket svårare för våra små älsklingar att stå där ute på tennisbanan och prestera än vad det är när de utövar en lagidrott. De är så

13 förtvivlat ensamma. Lika svårt är det ibland att vara förälder vid tennisbanan kommer ni upptäcka! Här är dock några saker som du bör tänka på när ditt barn spelar match: Hälsa på motståndarens föräldrar före matchen. Det avdramatiserar mötet nere på banan, framför allt för er själva men kanske också för barnen. Har ni tur är motståndarens föräldrar dessutom lika trevliga som ni är! Just att träffa och lära känna andra tennisföräldrar är för oss varit en oerhört positiv bonus i våra barns tävlande. Långa turneringar med försenade matcher blir så mycket roligare om vi vuxna trivs med varandra. Heja på ditt barn men tänk på att applådera också när motståndaren spelar bra. Vi vill ju se bra spel, eller hur? Det är absolut förbjudet att coacha. Varken tecken eller annan kommunikation är tillåten! Glada tillrop, är tillåtet men ingen coachning!

14 Om inte domare finns så dömer spelarna själva enligt principen jag dömer på min sida, du dömer på din. Ni kommer bli vittne till många felaktiga domslut men det är bara att gilla läget och inse att det är svårt för barnen att alltid se rätt. Ni får absolut inte lägga er i, barnen ska lösa detta själva. Kommer barnen inte överens får man hämta tävlingsledningen. Regeln är att man går tillbaka till den senaste poängställning båda spelarna är överens om. Skulle det någon gång uppstå förvirring kring poängställningen när barnen är riktigt små och orutinerade och de vädjande tittar åt föräldrarnas håll har åtminstone vi haft som princip att stämma av med motståndarens föräldrar att vi vuxna är överens om poängen och först därefter hjälpt barnen på traven. För oss är det mest vanligt sunt förnuft. Finns det en domare på banan gäller naturligtvis att domaren dömer utan att vi föräldrar suckar eller visar ev missnöje. Det kan vara någons tonåring som sitter i domarstolen och gör så gott han eller hon kan, tänk på det. Se positiv ut. Ditt kroppsspråk speglar dina känslor och ditt barn läser dig som en öppen bok. Ditt barn kan inte alltid spela på topp, det måste vara tillåtet att förlora. Tänk dessutom på att du som förälder representerar inte bara dig och din familj utan även klubben ATL. Var däremot tuff mot hur ditt barn agerar på banan. Svordomar, gapande, ivägslagna bollar, slängda racketar, uppkäftigt ifrågasättande av domslut och allmänt osportsligt uppträdande är inget kul att se. Det är dessutom slöseri med energi och ger ditt barn dåligt rykte. Uppmuntra det goda beteendet i första hand, resultatet i andra. Det har barnen mer nytta av i långa loppet. Tänk dessutom på att ditt barn representerar inte bara dig och din familj utan även ATL. Efter matchen tackar du motståndaren och domaren för matchen och gratulerar motståndaren om han eller hon vunnit. Man önskar dem lycka till i den fortsatta turneringen. Har

15 motståndaren förlorat säger du några berömmande ord till dem om att de kämpat väl ed. Man kan sammanfatta ovanstående i Förälderns "Fair play" checklista! Jag som förälder ställer upp på Fair Play och dess innebörd: Barn skall ha roligt i sin tennisverksamhet. Ställ inte större krav på barnen än de kan klara av med tanke på kunnande, utveckling, kön och ålder. Lekfullhet, spelglädje och kreativitet främjas av att barnen uppmuntras till egna initiativ. Tennisspelaren utbildas på lång sikt och inte för stunden. Ge alltid beröm för bra uppträdande. Ev. synpunkter på barnets träning, tar du direkt med tränaren, ej med barnet. Vad Du än säger, tänker och gör tar också barnen till sig. Tänk även på att du representerar din tennisklubb. Var ett föredöme utanför planen. Tänk på vad du pratar om hemma. Gör så här när det är match: Hälsa på motståndarens föräldrar före matchen. Heja gärna, men gör det på ett positivt sätt. Applådera även åt motståndarens bra bollar. Som Du vet är coaching förbjudet. Uppmuntra ditt barn att uppföra sig bra och att kämpa väl. Domare/spelare dömer själva. Blanda dig inte i domslut. Kommentarer hörs ner på banan. Tänk på att det måste vara tillåtet att förlora. Var alltid ett stöd. Kroppsspråket visar dina känslor Hjälp till genom att se positiv ut. Vid förlust, gratulera motståndaren och önska lycka till. På Tennis Stockholm finns en utmärkt guide där man kan läsa mer om hur man blir en bra tennisförälder. Spara den och läs den och lär dig bli en bättre tennisförälder:

16 df Livet på och utanför tennisbanan skulle ibland vara ännu trevligare om vi föräldrar var lika tuffa mot oss själva som vi är mot våra barn? Det kommer ni förmodligen själva inse förr eller senare om era barn fortsätter att spela och tävla i tennis. Vi kan hela tiden utvecklas på alla plan, så även som idrottsförälder, mer info om hur man blir en bättre idrottsförälder finns på : oner/svensktennisstockholm/ungdom/foraldrar/ Hoppas att dessa rader varit till någon hjälp och att ni precis som vi får några underbara år som tennisföräldrar! Fördelen med tennis är att man kan ha glädje av den livet ut! Vi vill speciellt tacka Karin Jerhamre Sundh och Fredrik Sund i Ullevi TK och Tennis Stockholm vilka inspirerat till denna Föräldraguide.7

17 Bild9 Juniorkommittén ATL, 2011 För ytterligare vägledning eller frågor kontakta ngn av oss nedan: Lotta Thelaus; Åsa Egnér; Hans Bengtsson, Per Lindeblad, Lars Kjellsson, Anders Bedroth, Kruno Kuljis,

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Föräldraguiden. Att vara tennisförälder i Ullevi TK

Föräldraguiden. Att vara tennisförälder i Ullevi TK Föräldraguiden Att vara tennisförälder i Ullevi TK Vi som skrivit dessa rader är föräldrar till två barn på Ullevi TK, i skrivande stund snart 15 och 12 år gamla. Båda tävlingsspelar flitigt regionalt

Läs mer

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis

Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Lathund för IF...SO Tour 2015 Maxitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo

Läs mer

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis

Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Lathund för IF SO Tour 2015 Minitennis Tennis Stockholm, Anders Heimklo Äger rätten till detta material. Får ej kopieras eller lämnas till annan utan medgivande från Tennis Stockholm, Anders Heimklo INNEHÅLL

Läs mer

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR

RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR 2015 3-manna RIKTLINJER FÖR POJKAR OCH FLICKOR 7 ÅR Målsättning föreningen Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med fotboll som

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA

SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA SÖDERHAM S TE ISSÄLLSKAPS ORGA ISATIO SPLA Denna organisationsplan vänder sig till deltagare i tennisskolan samt till deras föräldrar. Övergripande ambitioner Söderhamns TS ungdomsverksamhet syftar till

Läs mer

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING

SPELA TENNIS! EN INFORMATIONSBROSCHYR MED BRA SAKER ATT VETA OM ÖVIKS TENNISKLUBB TRÄNING TÄVLING KONTAKT Mattsborgen Eriksgatan 2, 892 51 Domsjö 0660-823 85 oviktk.se@telia.com HUVUDTRÄNARE Hans Jansson 070-686 19 16 hans.jansson.oviktk@telia.com Bertil Sundman 070-562 82 79 bertil.sundman.oviktk@telia.com

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Dags att börja tävla?

Dags att börja tävla? Dags att börja tävla? Det är både roligt och nyttigt att tävla i tennis, man lär känna jämnåriga från andra klubbar och får chansen att spela mot andra än de man vanligtvis tränar med. Hur gör man om man

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Bankeryds Tennisklubb

Verksamhetsplan 2016. Bankeryds Tennisklubb Verksamhetsplan 2016 Bankeryds Tennisklubb Inledning Klubben bildades 1958 och har idag drygt 500 medlemmar. Vi äger vår tennisanläggning på Furuvik, som består av tre inomhusbanor med Bolltexunderlag

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

En satsning på Barnfotbollen

En satsning på Barnfotbollen En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en arbetsgrupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med Upplands fotbollförbund och SISU Idrottsutbildarna Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 595kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 595kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener.

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener. Banan har 18-HÅL Med Norrlands bästa greener. PAY N PLAY Där alla oavsett golfbakgrund är välkomna! EN KROG Med dagens lunch och fullständiga rättigheter. WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU Kort

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB www.borashockey.se Välkommen till Borås Hockey Club! Huvudsyftet med att spela hockey är naturligtvis att man skall ha roligt, det tycker vi i Borås Hockey också, men

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

usiftennis verksamhetsplan

usiftennis verksamhetsplan usiftennis verksamhetsplan ht2012 vt2015 vision: vi utvecklas som människor genom tennisen ledstjärnor: glädje, hälsa, ärlighet & ansvar Mål: 1. Beläggning tennisskolan: Säsong 1 (ht2012 - vt2013) - 85

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI Senast reviderad januari 2016 ÖSTERSUNDS FK AKADEMI VERSION 2 Innehåll 4 2 Förord 4 3 Målsättning på planen... 4 4...och utanför planen 4 5 Värdegrund & Vision 4 7 Träningsavgift & Innehåll 4 9 Förväntningar

Läs mer

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016

Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Vimmerby Tennisklubb 2015-2016 Kansli Vimmerby TK, Lundgatan 50, 598 40 VIMMERBY Telefon 0492-312 90 E-post info@vimmerbytennisklubb.se Internet www.vimmerbytennisklubb.se Vimmerby TK Källängsbanorna Stänger

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Czech Spa Tours 2011-11-21 Senast uppdaterad 2011-11-22

Czech Spa Tours 2011-11-21 Senast uppdaterad 2011-11-22 Czech Spa Tours 2011-11-21 Senast uppdaterad 2011-11-22 Gabriella Valis Tasch driver företaget Czech Spa Tours, hon är dipl. lärare, dipl. turistguide och sparesearrangör med egen spaerfarenhet sedan 1989.

Läs mer

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också UTVÄRDERING AV NY PLATS FÖR RDSGs RASSPECIAL Punkterna 1-5 kunde graderas enligt följande: Mycket bra Bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt 1. Vilket är ditt helhetsintryck av den nya platsen

Läs mer

Verksamhetsplan ATL 2013-2018

Verksamhetsplan ATL 2013-2018 2013-12-04 Verksamhetsplan ATL 2013-2018 Vision ATL har den attraktivaste tennisklubben och den attraktivaste mötesplatsen för racketspelare i södra Sverige Verksamhetsidé ATL skall erbjuda attraktiva

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten 1 Denna policy gällande föräldraengagemang är ett av flera policydokument

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

GUIF Tomtebo/Innertavle F07

GUIF Tomtebo/Innertavle F07 GUIF Tomtebo/Innertavle F07 Föräldramöte 11/5 2016 Säsong 2016 Organisation Spelare Ca 20 tjejer från 2A-2D och Innertavle Tränare Linda Pommer (mamma till Alva i 2C) Anna Theorin (mamma till Maja i 2A)

Läs mer

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 www.sbmotorsport.inc.se Förord Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med toppfart på 80 km/h. Med sådana ingredienser är Folkrace en riktig breddsport, och

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Barn- och ungdomspolicy GLÄDJE ENGAGEMANG GEMENSKAP fastställd 2013-02-05 senast reviderad 2015-03-07 Förslövs IF Org.nr. 839400-3043 Idrottsvägen 4, 269 71 Förslöv fif.se Verksamhetsidé Förslövs IF är

Läs mer

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips!

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! SANNARPSGYMNASIET Guide till ditt gymnasieval Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! BF VO Alexandra, Jennifer, Evelina, Colin BF15 - Vi valde BF för att vi tycker om barn, säger Alexandra,

Läs mer

För sanktionerade tävlingar skall sanktion sökas på: För de arrangörer som INTE fått annat besked av sina Regioner gäller följande datum

För sanktionerade tävlingar skall sanktion sökas på: För de arrangörer som INTE fått annat besked av sina Regioner gäller följande datum Till Tävlingsarrangörer för Svensk Tennis SANKTIONSANSÖKAN För sanktionerade tävlingar skall sanktion sökas på: http://sanktion.tennis.se/ För de arrangörer som INTE fått annat besked av sina Regioner

Läs mer

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong Nyhetsbrev #1 2016 Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong kallelse Sida 1 av 6 Kallelse årsmöte Frösåker Golfklubb

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET Modernt Fältskytte Fotograf Jari Hjerpe Studieplan Studieplan Inledning Modernt Fältskytte Välkomna till en gemensam stund kring bordet! Styrelsepaketet syftar främst till att

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera

Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera Enkät till föräldrar och vårdnadshavare om PTA:s kommunikation med mera den 6 februari 2016 320 Totalt antal svar Skapad: den 25 januari 2016 Fullständiga svar: 304 Q1: Bakgrundsfråga till dig som svarar

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Domarkommittén Artikel 1 Syfte Syftet med domarreglementet är att alla domare skall kunna arbeta efter samma regler och avtal på alla tävlingar

Läs mer

sommaraktiviteter för DiG som GÅr i Årskurs 6 9

sommaraktiviteter för DiG som GÅr i Årskurs 6 9 sommaraktiviteter för DIG SOM GÅR i årskurs 6 9 Äventyr under hela sommaren Drama / TEATER Vecka 27 Tänk dig att stå på en riktig scen med kostym, rekvisita, ljud, ljus och scenografi. På 4 dagar läser

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TENNISSKOLAN VT16

VÄLKOMMEN TILL TENNISSKOLAN VT16 VÄLKOMMEN TILL TENNISSKOLAN VT16 Först och främst vill jag välkomna alla gamla och nya spelare tillbaka från jullovet, även om det inte har varit så mycket snö till snöbollar än så hoppas jag i alla fall

Läs mer

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club VERKSAMHETSPLAN FÖR BORÅS HOCKEYTALANGER Borås Hockeytalangers verksamhet omfattar U11 till och med A1. Varje ledare ska vara införstådd med innehållet i

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER

TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER Praktisk utbildning ÖDÅKRA TENNISKLUBB www.odakratennis.se HAPPY-metoden, Skolsamverkan 2015, Henrik Nilsson Version: 1:1 Illustrationer

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING

TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TSFBLADET TIMMERVIKS SAMHÄLLSFÖRENING 2014 TIDIGARE TIMMERVIKS BAD- OCH BÅTFÖRENING TBB Upptäck RAMSÖN i juli Vad gör KOMMUNEN för Timmervik? NYA BADBRYGGOR! Ordförande har ordet För dem som gillar skridskoåkning,

Läs mer

Innehållsförteckning. Version

Innehållsförteckning. Version Yoksas väg Innehållsförteckning Version... 2 Förord... 1 Definition av Yoksas väg... 1 Policy för ledare i Yoksa... 2 Policy för utövare i Yoksa... 3 Policy för förädlar & anhöriga i Yoksa... 4 Taekwondo

Läs mer

Tävlingsinformation för KSS simmare

Tävlingsinformation för KSS simmare Tävlingsinformation för KSS simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Toppa laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Är det vanligt att barn- och ungdomslag toppas? * Vad säger barnen som spelar eller slutat spela i lag som toppats och hur resonerar

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer