Arrangörskap är för alla! Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arrangörskap är för alla! Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap."

Transkript

1 Arrangörskap är för alla! Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap.

2 Ett häfte om tillgänglighet i kulturlivet. Producerat av: Arrangörer Utan Hinder i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, KF Subvox, SUB Riksförbundet För Subkultur och KKN. Foto omslag: Mirre Sennehed Projektet Arrangörer Utan Hinder genomförs med stöd från Arvsfonden.

3 Foto: David Sundbaum Många drömmer om att få arrangera. Kanske att få boka sin favoritartist, att få göra en turné med en teatergrupp, att anordna en filmfestival och så vidare. Men hur många har förutsättningarna? Vilka hörs i etern? Vilka syns? Vilka märks? Vilka kan och vilka får? I detta häfte kommer du kunna läsa om hur vi verkar för att fler ska ges möjlighet att arrangera på lika villkor. Välkomna att läsa mer om arrangörer utan hinder.

4 Foto: David Sundbaum Pionjärer i arrangörskap När Arvsfondsprojektet Arrangörer Utan Hinder startade upp i regi av Kulturens Bildningsverksamhet 2016 var det ett historiskt initiativ, mer så än vad projektets initiativtagare hade anat. Det kändes konstigt och främmande att det år 2016 skulle vara något nytt att arbeta med tillgänglighet ur ett arrangörsperspektiv. Vad menas då med det? Jo, helt enkelt att en arrangör av ett kulturarrangemang ska kunna vara vem som helst, även en person med funktionsvariationer, och att det ska vara möjligt att arrangera på samma villkor som alla andra. Tillgänglighet är inte en ny fråga för samhället i stort och inte heller för kulturlivet, men perspektiven på tillgänglighet har nästan alltid utgått från publiken, från konsumenterna. Kultur ska nå ut till medborgarna, är tanken, men själva producerandet och skapandet av kultur, urvalet av det som händer på scenen, är något som det pratas mycket mindre om. Vem kan och får förutsättningar att avgöra utbudet? Vem får arrangera? Att arbeta med tillgänglighet ur ett arrangörsperspektiv innebär att se till just detta, att verka för att det ska vara möjligt för alla att arbeta med och genomföra ett arrangemang, före, under och efter. Just detta perspektiv är något som så få tidigare arbetat med att detta Arvsfondsprojekt bröt ny mark. I detta häfte kan du läsa om några av alla effekter och resultat som projektet haft, låta dig inspireras att vilja veta mer och våga vara en av de som går först för att inkludera fler i ett kulturliv som inte bara kan upplevas av, utan även produceras av och vara till för alla!

5 Som alla andra Jag var så van att det blev trassel och konstigheter när jag gick på event att jag inte ens tänkte på det längre. Inte tills jag själv började arrangera, det fick mig verkligen att öppna ögonen på riktigt. Helt plötsligt insåg jag hur skevt samhället egentligen var. Att få ta del av kultur är gemenskap, att inte kunna är segregation. Så är det faktiskt. Nu så jobbar jag så hårt jag kan för att alla som besöker de eventen jag jobbar på ska känna sig så välkomna som möjligt. Alla ska bli behandlade med respekt. Jag vill berätta om första eventet jag var med och arrangerade. Det var en spelning i min gamla gymnasieskola. Jag satt med i projektgruppen och kände redan från början att folk verkligen lyssnade och tog till sig mina tankar, bara det kändes helt fantastiskt. Jag och mina vänner gick igenom aulan några gånger i förväg för att se om allt skulle funka tillgänglighetsmässigt i förväg och efter jag hade kollat noga så godkände jag personligen allt. När konsertkvällen kom så ansvarade jag över backstageområdet. Det var hur kul som helst med lite stressigt vilket jag gillade. Jag såg till att tiderna hölls och att banden skötte sig. Allt gick hur bra som helst. Efter några timmar så märkte jag att det började samla på sig massa skräp inne i logen så jag tog en plastpåse och började slänga allt skräp. Jag fick ihop två påsar som jag la i knät och rullade till köksingången för att slänga i containern utanför. När jag väl kom ut och slängt påsarna så märkte jag att dörren hade gått i lås. Jag kom helt enkelt inte in igen. Jag hade nyckeln men nådde inte upp till låset eftersom jag inte kan stå. Gården var i sin tur låst med en grind, eftersom det var sent på kvällen, och jag hade inte ens den nyckeln. Jag ringde alla mina arrangörskollegor men den höga musiken gjorde att ingen hörde att jag ringde. För att göra det ännu värre började det regna och det fanns inget ställe för mig att söka skydd. Efter en halvtimme i regnet kom en av mina vänner och öppnade åt mig. Den kvällen och dagen efter ringde alla som arbetat med eventet till mig och alla bad om ursäkt att de missat när jag ringde. Till och med en av de ansvariga på skolan ringde mig och bad om ursäkt. Alla var så ledsna men ingen förstod mig. Det hade ju varit en av de bästa kvällarna i mitt liv! Jag hade ju fått vara med. Jag hade fått vara med och skapa och fått vara delaktig. Ok att jag blev blöt och att min rullstolsdyna blev så fuktig att jag fick urinvägsinfektion men vilken arrangör har någon gång inte dragit på sig en sjukdom under ett event? Det hör ju lite till. För mig gjorde det inget att det blivit lite fel, det blir det för alla arrangörer ibland och jag är faktiskt en arrangör. Precis som alla andra. /deltagare i projektet Arrangörer Utan Hinder Ur boken Arrangera tillgängligt för dummies

6 Foto: Mahbobe Raho Tillgänglighet mer än bara regler Tillgänglighet är mer än att förhålla sig till lagar och regler. Det är en sak att se till att det går att rulla över en tröskel, att installera en hörslinga eller vilken yta en toalett ska ha för att den ska möta kraven. Det är en helt annan sak att skapa en tillgänglig miljö som är inkluderande, som är trygg, som formar en gemenskap och som förmår möta alla personer utifrån deras egna förutsättningar. Tillgänglighet är inte bara regler, det är en upplevelse. Varför ska en besökare med funktionsvariation behöva tolerera något som en arrangör inte skulle drömma om att utsätta andra besökare för? Varför skulle inte samma sak även gälla för arrangörens arbete i sig i kulturlivet? Det är en sak att vara lösningsinriktad och inse att likabehandling inte handlar om att alla ska göra exakt samma sak och att alla inte har samma förutsättningar. Det är en annan sak att arbeta med detta och möjliggöra för alla att ha en likvärdig upplevelse, en likvärdig möjlighet givet förutsättningarna, och försöka överkomma de hinder som finns.

7 Snabbguide i tillgänglighet Socialstyrelsens definitioner: Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. I det perspektivet är det alltså samhällets otillgänglighet som skapar begränsningarna för en individs oförmåga att kunna delta, inte individens fysiska/psykiska förutsättningar. Funktionsvariationer kan beskrivas på olika sätt, exempelvis synliga/osynliga, fysiska/psykiska. Vanligt förekommande definitioner är fysiska funktionsvariationer, psykiska funktionsvariationer och neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF). Tillgänglighet kan också beskrivas på olika sätt. Vi har valt att tala om några olika perspektiv med fokus på tillgänglighet ur ett arrangörsperspektiv: Fysisk tillgänglighet att alla oavsett funktionsvariation kan ta sig in på eventet, vistas över all plats samt ta del av och ha möjlighet att delta i/utöva alla aktiviteter som finns på plats. Att personer inte är låsta till en särskild yta eller ett särskilt område och är fria att röra sig och ta del av det som sker. Detsamma gäller bakom scenen, där arrangören verkar. Att arrangören exempelvis kan möta upp artisten i backstageområdet. Social tillgänglighet att alla besökare och medverkande känner sig välkomna och fria att vara som de är. Att inte behöva uppleva sig som en börda eller problem. Att bemötas med samma respekt som vem som helst annars. Att ha samma rättigheter och betjänas med samma respekt, att klagomål värderas lika högt som andras. Att just du är nöjd är lika viktigt som vem som helst annars. Samma princip appliceras bakom scenen. Arrangören ska tas på samma allvar av lokalägaren, av ordningspersonal, av artister, o.s.v. Teknisk tillgänglighet förenklat uttryckt hur tekniska hjälpmedel används för att underlätta tillgängligheten, men inte bara för perspektivet personer med funktionsvariationer utan även för alla besökare och medverkande. Teknik kan vara något som ökar tillgängligheten för alla och som bryggar över hindren om den används progressivt.

8 Foto: Edward Adolfsson Foto: David Sundbaum Perspektiv påverkar innehåll Under det fleråriga arbetet med Arvsfondsprojektet Arrangörer Utan Hinder har deltagarna i projektet gjort en fantastisk resa där de utvecklats som arrangörer, som människor och som grupp. De har också påverkat omvärlden och gjort ett avtryck, såväl med det strategiska tillgänglighetsarbetet som projektet gjort, som direkt i de olika event de varit del av att producera. En oerhört viktig erfarenhet från projektet är att då målgruppen också fått vara delaktiga i att arrangera påverkas också själva arrangemangets utformning och innehåll. Där deltagarna har fått vara med och arrangera och planera från början har det funnits andra prioriteringar av resurser, av hur område, lokaler och marknadsföring läggs upp. Likaså påverkas utbudet, det som presenteras på scener, i program och vilka som bjuds in att medverka. Det kan tyckas och låta självklart, men hur ofta hör ni inte att några arbetar för att nå en målgrupp i kulturlivet, snarare än att det görs av och med målgruppen i fråga? Den stora skillnaden mellan ett tillgängligt event och ett otillgängligt är troligen att i det tillgängliga eventet har arrangören tänkt och arbetat för att motverka just otillgänglighet. Det finns beredskap, förståelse och en plan för vilka problem som kan tänkas uppstå och en tanke i hur dessa kan tänkas lösas. I ett tillgängligt event finns det en vilja hos arrangören att skapa tillgänglighet.

9 Ett tillgängligt kulturliv för alla? Arbetet för ett inkluderande och tillgängligt kulturliv har bara börjat. Där projektet Arrangörer Utan Hinder har gjort ett starkt avtryck är det ändå en lång väg kvar att vandra innan kulturlivet i stort har nåtts av ett attityd- och förändringsarbete som lägger grunden för att det ska vara helt självklart att inte bara besökare utan även arrangörer ska kunna uppleva och delta om de har funktionsvariationer. Även om lagrum och regler kommer skrivas tydligare och förfinas, även om krav på lokalers utformning kommer påverkas så att det inte bara är publikytor som anpassas, så är det ändå endast en grund. Det som avgör om kulturlivet kommer vara tillgängligt i framtiden är du, jag och vi. Tillgänglighet handlar ytterst om en vilja att förändra. Har du den viljan? Vågar du gå med oss och överkomma hindren? Du kan enkelt dra ett strå till stacken genom att bara tipsa fler om detta häfte, om boken, om arbetet som görs. Sprid kunskapen. På så sätt blir vi alla bättre.

10 Arrangera tillgängligt för dummies För dig som vill utveckla ditt tillgänglighetsarbete och ta del av vad det innebär att ha ett arrangörsperspektiv på tillgänglighet kan du fritt ladda ner och läsa boken Arrangera tillgängligt för dummies. Boken tar upp helhetsperspektivet med tillgänglighet och arrangörskap, exempelvis att välkomnande och bemötande från personal kan vara precis lika viktigt som ramper eller hörslingor. Boken belyser aspekter av tillgänglighet som fortfarande förbises av såväl små som stora aktörer. Arrangera tillgängligt för dummies riktar sig till alla som vill arrangera, såväl proffs som amatörer, men också till dig som är intresserad av tillgänglighetsfrågor eller som är verksam inom kultursektorn. Välkommen att inspireras! Boken är släppt av Kulturens Bildningsverksamhet och Arvsfondsprojektet Arrangörer Utan Hinder i samarbete med Subvox och SUB Riksförbundet För Subkultur och finns för nedladdning via: och kan även ges via

11 Arvsfonden fördelar stöd till organisationer som driver ideell verksamhet och som arbetar för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Det är myndigheten Arvsfondsdelegationen som beslutar om vilka projekt som ska få stöd, följer upp projekt som fått stöd, ser till att erfarenheterna från verksamheterna sprids samt informerar om Arvsfondens ändamål och hur fondmedlen används. Kulturens är Sveriges nyaste studieförbund som bildades med syfte att sätta kulturfrågorna i fokus. Det medlemsorganisationerna har gemensamt är att de alla är kulturorganisationer. Kulturens är det enda studieförbund som ägs av kulturlivets aktörer. Allas rätt till kultur är en viktig hörnsten för Kulturens och därför vill förbundet bland annat fördjupa arbetet med tillgänglighet tillsammans med föreningslivet. Kulturens driver projektet Arrangörer Utan Hinder tillsammans med sina samarbetspartners. Subvox är en ideell förening sedan april 2014 med sitt säte i Göteborg. Föreningen har till ändamål att främja, lyfta och öka förståelsen för subkulturella och normöverskridande uttryck i samhället och arrangerar event och andra mötesplatser. Föreningen inriktar sig främst mot subkulturer såsom goth, rock, metal, punk, emo, synth, o.s.v. SUB Riksförbundet För Subkultur arbetar för att stärka förutsättningarna för estetisk alternativkultur i landet och organiserar demokratiska föreningar, utövare och aktörer inom genrer som synth, goth med mera.

12 Foto: Sayam Chortip

Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap.

Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap. Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap. Ett häfte om tillgänglighet i kulturlivet. Producerat av: Arrangörer Utan Hinder i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, KF Subvox,

Läs mer

Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap.

Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap. Vem kan arrangera? Ett häfte om tillgänglighet och arrangörskap. Detta häfte riktar sig till dig som är kulturarrangör och som vill utveckla arbetet med tillgänglighet. Ett häfte om tillgänglighet i kulturlivet.

Läs mer

På arrangörernas villkor

På arrangörernas villkor På arrangörernas villkor 1 Arrangörer Utan Hinder-scenen tar form. Foto: Rickard Selin Vem kan arrangera en festival? Snart dags för festival! Teknikerna rullar ut de tunga lådorna från lastbilen. I ställningarna

Läs mer

På arrangörernas villkor

På arrangörernas villkor På arrangörernas villkor 1 2 Ett häfte om tillgänglighet i kulturlivet. Producerat av: Arrangörer Utan Hinder i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, KF Subvox, SUB Riksförbundet För Subkultur och

Läs mer

Arrangera tillgängligt for dummies

Arrangera tillgängligt for dummies 1 Utgiven av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med SUB Riksförbundet För Subkultur och kulturföreningen Subvox för Arvsfondsprojektet Arrangörer Utan Hinder. Redaktörer: Eddie Wheeler och Mirre

Läs mer

Arrangera tillgängligt for dummies

Arrangera tillgängligt for dummies 1 Arrangera tillgängligt for dummies Utgiven av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med SUB Riksförbundet För Subkultur och kulturföreningen Subvox för Arvsfondsprojektet Arrangörer Utan Hinder.

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för VC-organisationen-Biathlon Events AB

Tillgänglighetspolicy för VC-organisationen-Biathlon Events AB Tillgänglighetspolicy för VC-organisationen-Biathlon Events AB Syfte: Arbetet med tillgänglighet har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla människor är lika mycket

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Bemötandeguide. En vägledning gjord av personer med olika funktionsnedsättningar

Bemötandeguide. En vägledning gjord av personer med olika funktionsnedsättningar Bemötandeguide En vägledning gjord av personer med olika funktionsnedsättningar Tryckt: 2017-04-26 2 Innehåll Ett gott bemötande... 4 Generella råd... 5 Afasi... 6 Astma och allergi... 7 Demens... 8 Diabetes...

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

FOMS RIKSKONFERENS MARS 2019 STOCKHOLM

FOMS RIKSKONFERENS MARS 2019 STOCKHOLM FOMS RIKSKONFERENS 20-22 MARS 2019 STOCKHOLM Konferenslokal ABBA THE MUSEUM Inspiration för hållbar f ritid En konferens o m projekt som kan visa vägen för fortsatt bra verksamh et. Guidning på Vasamuseet

Läs mer

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord:

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord: Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg Nya ord: Funktionsnedsättningar Underordnad term: Hörselskador Underordnad term: Inlärningssvårigheter Underordnad term: Synskador Underordnad

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW HANDBOK Med stöd av VÄLKOMNA TILL KULTURCREW Ni är nu utvalda till att vara KulturCrew i er kommun! Det betyder att ni får ansvar och inflytande över vad som sker inom kultur i er kommun, samt en möjlighet

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv

Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Brottsofferjourens policy för tillgänglighet ur ett funktionshinderperspektiv Fastställd av Brottsofferjouren Sverige den 2 september 2014 Innehållsförteckning Alla människor har lika värde och lika rättigheter...

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Dags att prata om: SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Detta samtalsmaterial är framtagen inom Attentions projekt Min Skola med medel från Allmänna

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2017 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW

VÄLKOMNA TILL KULTURCREW HANDBOK VÄLKOMNA TILL KULTURCREW Ni är nu utvalda till att vara KulturCrew i er Skola! Det betyder att ni får ansvar och inflytande över vad som sker inom kultur i er Skola och i kommunen, samt en möjlighet

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG ARVIKA 12-03-29 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Arvika Datum då aktiviteten genomfördes: 29 mars 2012 Insamlingsperiod

Läs mer

Checklistor för en bättre service!

Checklistor för en bättre service! IDENTIFIERA KRITISKA AFFÄRSÖGONBLICK Prioritera nedan 1-3 Första kontakten Köpet Leveransen Komma igång Få ut mer Frågor Reklamation Förändra Avsked MÖTET: Första kontakten Uppmärksamma nyanlända gäster

Läs mer

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Jenny Lindhe/ Malmö Museer Mimmi Tegnér 2014-12-01 Idag Varför dialog och delaktighet? Vad krävs för att bli en lärande organisation? Praktiska erfarenheter

Läs mer

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG foto: frida lenholm Inledning ABFs viktigaste uppgift är att medverka till att ge människor ökad insikt och kunskap

Läs mer

Tillgänglighet på Sveriges 4H-gårdar

Tillgänglighet på Sveriges 4H-gårdar Tillgänglighet på Sveriges 4H-gårdar 2019 SVERIGES 4H ALL RIGHTS RESERVED Riksförbundet Sveriges 4H Box 2012 641 02 Katrineholm info@4h.se Huvud Hjärta Hand Hälsa Tillgänglighet för alla Verksamhet för

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Betydelse nivå. Funktionshindersperspektivet. Inkludering

Betydelse nivå. Funktionshindersperspektivet. Inkludering Betydelse nivå Funktionshindersperspektivet Inkludering Tillgänglighet Bemötande Vad är funktionshinderperspektivet Funktionshinderperspektivet är en strategi för att riva hinder och för att utforma samhället

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2016 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Jeanette Nordin, Uppdragsstrateg Omsorgsförvaltningen december 2016 Agenda Syfte med programmet Varför ett funktionshinderpolitiskt program

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2018 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD SE FILMEN

ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD SE FILMEN ATTENTIONS UNGA VUXNA-PROJEKT DISKUSSIONSUNDERLAG - JAG HAR ADHD Under våren 2012 tog Riksförbundet Attentions Unga vuxna-projekt fram filmen Jag har ADHD och kampanjsidan www.jagharadhd.se där du kan

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla Barn som utmanar En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Britt-Lis Persson Linus Skarp Funktionsnedsättningar En diagnos är en indikation om en funktionsnedsättning och ska vara

Läs mer

PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011

PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011 KULTURDIALOG 2011 PROGRAM DIALOGMÖTE KULTUR 19/10 2011 19.00 Välkommen 19.15 Presentation av programmet Regional kulturplan, ppt Kulturöversyn Hagfors kommun 2011 Förslag organisation kulturutveckling

Läs mer

Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner

Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner En rapport om vikten av bra musiklärare Musikbranschen är ojämställd. När Nöjesguiden våren 2013 släppte sin lista över de 100 mäktigaste personerna

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Projektfinal 21-27 november 2015

Projektfinal 21-27 november 2015 Projektfinal 21-27 november 2015 Projektet Olika avtryck har genomförts i Arvika, Eda och Årjäng under åren 2013-2015. Arvsfonden har finansierat projektet och de samverkande organisationerna har varit

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Sida 1 (5) 2018-01-17 Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Bakgrund Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar och organisationer. Det finns tre kategorier av bidraget

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-10-22 Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Bakgrund Farsta stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK BIBLIOTEKSPLAN FÖR SANDVIKENS FOLKBIBLIOTEK Välkommen till Sandvikens Folkbibliotek Vi gör det möjligt för alla i Sandvikens kommun att växa och utvecklas. Som människor och samhällsmedborgare. VISION

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla

Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Välkommen att arbeta i Halmstad en stad för alla Ett Halmstad för alla är målet Samhället skall designas för alla medborgare. Ett tillgängligt samhälle och ett bra bemötande är viktiga utgångspunkter för

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter

Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Program för personer med funktionsnedsättning Möjligheter i olikheter Västerås stads vision 2026 Visionen, en målbild med framtidsfokus. Den anger den långsiktiga inriktningen för stadens egna verksamheter,

Läs mer

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Dokument fastställt av styrelsen 2014-12-09 Dokument reviderat av styrelsen 2015-05-05 Inledning Denna policy gäller Uppsala Politicesstuderande (UPS) styrelse,

Läs mer

En lokal motor för musik

En lokal motor för musik Folkbildningsförbundets material 2014:6 En lokal motor för musik 1 Folkbildningsförbundet är de tio studieförbundens branschorganisation. Tillsammans är studieförbunden Sveriges största kulturarrangör

Läs mer

En kyrka för alla. Så här vill kyrkorna arbeta för att människor med funktionsnedsättning ska kunna vara med i kyrkan

En kyrka för alla. Så här vill kyrkorna arbeta för att människor med funktionsnedsättning ska kunna vara med i kyrkan En kyrka för alla Så här vill kyrkorna arbeta för att människor med funktionsnedsättning ska kunna vara med i kyrkan Föreningen Furuboda och Sveriges Kristna Råd Sveriges Kristna Råd 172 99 SUNDBYBERG

Läs mer

Handbok för arrangörer

Handbok för arrangörer Handbok för arrangörer Arrangörshandbok - omslag.indd 1 2014-09-17 15:56:31 Handbok för arrangörer hur gör man om man vill arrangera en föreställning eller konsert? Vare sig du är en erfaren arrangör eller

Läs mer

Unga med funktionsnedsättning

Unga med funktionsnedsättning Unga med funktionsnedsättning Jobb, fritid och möjlighet att påverka samhället LÄTTLÄST SVENSKA Våra delrapporter till Fokus 17 är: Fokus 16:1 Unga nyanländas etablering. Kartläggning av etableringsuppdraget

Läs mer

Interfloras handbok för sociala medier

Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...3 2. Sociala medier...4 2.1 Vad är sociala medier?...4 2.1.1 Facebook...4 2.1.2

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Tema: ALLA BARNS RÄTT ATT DELTA I SAMHÄLLET PÅ LIKA VILLKOR UPPTÄCKTS- FÄRD

Tema: ALLA BARNS RÄTT ATT DELTA I SAMHÄLLET PÅ LIKA VILLKOR UPPTÄCKTS- FÄRD Tema: ALLA BARNS RÄTT ATT DELTA I SAMHÄLLET PÅ LIKA VILLKOR PÅ UPPTÄCKTS- FÄRD På upptäcktsfärd Barnkonventionen betonar alla barns lika värde. Extra starkt betonas att alla barn med funktionsnedsättning

Läs mer

Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning

Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2013-09- 25 Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, 111 40 Stockholm 08-555 770 60 kontakt@funkanu.se

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 1 VERKSAMHETSPLAN 2014-2016 2 BAKGRUND Riksteatern verksamhetsplanerar Riktesteatern verksamhetsplanerar är ett projekt som startade hösten 2012. På kongressen 2011 fattades beslut om att hela Riksteaterns

Läs mer

Om bemötande. av människor med funktionsnedsättningar

Om bemötande. av människor med funktionsnedsättningar Om bemötande av människor med funktionsnedsättningar Det lönar sig alltid med gott bemötande Vänlighet är nyckeln som öppnar dörrar och skapar kontakter. För rörelseidkaren ges sannolikt också ökad omsättning

Läs mer

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna Kommunala KHR Handikapprådet Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna KHR: Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Arbetet med att uppnå full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning har bedrivits i Sverige sedan cirka 40 år tillbaka. Under 1990

Läs mer

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna Idrott och hälsa för alla - hur vi hittar vägarna En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Lördag 19:e november. Söndag 20:e november

Lördag 19:e november. Söndag 20:e november Lördag 19:e november 12.00-13.00 Registrering inbyggd fika 13.00-13.20 Välkomna/Uppstart 13.20-13.45 Speedmingel 14.00-15.00 Gemensamt seminarium 15.00-15.30 Fika och Nätverkande 15.30-16.45 Seminarer

Läs mer

MEDLEM I RBU. Få råd, tips och vägledning

MEDLEM I RBU. Få råd, tips och vägledning MEDLEM I RBU Få råd, tips och vägledning Har du ett barn med rörelsehinder? Kunskap och rådgivning till dig som är medlem Som medlem i RBU kan få juridisk rådgivning av förbundets jurister. Har du andra

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Check! workshops, seminarier, inspiration för konsertarrangörer.

Check! workshops, seminarier, inspiration för konsertarrangörer. Check! workshops, seminarier, inspiration för konsertarrangörer. Välkommen till två kreativa och innehållsrika dagar i Göteborg den 19-20 november. Check! riktar sig till dig som har arrangerat ett tag,

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015

Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 Mötesplatser för anhöriga Program våren 2015 taby.se/anhorigstod samtalsgrupper Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Ett levande lokalt föreningsliv

Ett levande lokalt föreningsliv Ett levande lokalt föreningsliv Tips för ett bättre samarbete mellan kommuner och ungdomsföreningar Ett material baserat på lärdomarna i projektet Hej Regionen! Om Hej Regionen! Hej Regionen! är ett projekt

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Framtidsforum Nacka, Stockholm 17 oktober

Framtidsforum Nacka, Stockholm 17 oktober Framtidsforum Nacka, Stockholm 17 oktober Ämnen och antal prioritets-pluppar i parentes: * Folkrörelse - kontinuitet i ett idéelt engagemang. (7) * Socio-kulturell verksamhet i närområden. Nära samverkan

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping

En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping En lathund om att arrangera musikevent i Norrköping Den tredje juni 2017 anordnade vi endagsfestivalen Location East på Hallarna i Norrköping. Festivalen var ett initiativ för att främja Norrköping som

Läs mer