Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken"

Transkript

1 Datum Ärendenummer Sida 1 av 9 Till fastighetsägare i Envikens verksamhetsområde för vatten och avlopp Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Här kommer den utlovade informationen från de två informationsmöten som hölls i Roslagsskolans aula i juni. Vi på Vatten- och avloppsavdelningen och den antagna entreprenören, Rådmansö Markentreprenad AB, informerade då om den planerade/pågående utbyggnaden av vatten och avlopp i Enviken. På följande sidor finns bifogat: en sammanfattning av den presentation som visades ett urval av de frågor som besvarades under mötena en karta över etappindelningen (kartan ligger separat på områdessidan på norrtalje.se/enviken). Bygginformation på norrtalje.se/enviken Ovanstående information finns även tillgänglig på områdessidan norrtalje.se/enviken. Där kommer även löpande bygginformation att läggas ut, så besök gärna sidan med jämna mellanrum för att se om någon ny information har publicerats. Har du inte tillgång till Internet är du välkommen att höra av dig till Kontaktcenter, , för att få den senaste bygginformationen. Vatten- och avloppsavdelningen POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST Box 802, Norrtälje Estunavägen kommunstyrelsen@norrtalje.se ORGANISATIONSNUMMER TELEFAX WEBB norrtalje.se norrtalje.se VATTEN- OCH AVLOPPSAVDELNINGEN

2 2 (9) Sammanfattning av presentationen vid informationsmötet den 11 och 13 juni 2013 Varför bygger vi? De infiltrationsanläggningar som finns i området idag för att ta hand om spillvattnet, är för gamla och fungerar därför inte som de ska. Dessutom behöver vattenbehovet säkerställas. Bergshamraviken är inte heller någon bra recipient för vattnet från reningsverket i Bergshamra. Även Bergshamra by och centrala Bergshamra kommer att få kommunalt vatten och avlopp framöver. Vad innebär ett verksamhetsområde för vatten och avlopp? Kommunen bygger, äger och förvaltar ledningarna fram till en halvmeter från tomtgränsen. Inom verksamhetsområdet gäller Lagen om allmänna vattentjänster. Kontraktet är mellan fastighetsägaren (VA-abonnent) och kommunen. Vad är ett verksamhetsområde konkret? Kommunen är tvungen att bygga till tomtgräns. Fastighetsägaren är i sin tur tvungen att betala anläggningsavgift. Frågan om anslutning och arbete inom den egna tomten beslutas av fastighetsägaren och Bygg- och miljökontoret. Efter en tid kommer Bygg- och miljökontoret att inventera de fastigheter som inte anslutit sig för att undersöka statusen på nuvarande VA-anläggning. Vad kostar det att ansluta sig enligt 2013 års taxa? Anläggningsavgiften består av fyra delar: servisavgift, förbindelsepunktsavgift, tomtyteavgift och en avgift för antalet bostadslägenheter. En bostadslägenhet brukar definieras som exempelvis villa, fritidshus, gäststuga eller flerfamiljshus som har indraget vatten och avlopp och matlagningsmöjlighet. Vilken anläggningsavgift en enskild fastighet kommer att få betala, beror alltså på t.ex. tomtyta och antal bostadslägenheter. Den fastighetsägare som vill veta hur stor anläggningsavgiften kommer att bli kan använda beräkningsmodellen som finns på norrtalje.se/vaavgift. Kontaktcenter, , kan även hjälpa till att räkna ut avgiften. E-post: kontaktcenter@norrtalje.se Vill man överklaga anslutningen, kan man vända sig till VA-nämnden. Tomtyteavgift Många frågor gällande anläggningsavgiften handlar om varför tomtytan påverkar avgiften. Är tomterna i ett område små, blir det kortare ledningar jämfört med vad som skulle behövas för samma antal större tomter. Omvänt får man på samma yta och för samma ledningslängd färre tomter om de är stora jämfört med om de hade varit små. Alltså blir ledningskostnaden per fastighet högre.

3 3 (9) Fastighetsägarens ansvar Fastighetsägaren ska godkänna den föreslagna förbindelsepunktens läge eller komma med ett alternativ som går att genomföra, d.v.s. som ligger längs ledningssträckningen. Fastighetsägaren ska också markera fastighetsgränsen. Käppar för att märka ut kommer att finnas vid etableringen. Vet fastighetsägaren inte var gränsen är, ska fastighetsägaren höra av sig till kommunens byggledare. Vattenledningen ska vara obruten från förbindelsepunkten och in till vattenmätaren och vatten från eventuell egen borrad brunn får inte kopplas ihop med det kommunala vattnet. Vattenmätaren ska placeras frostfritt och så att den är möjlig att komma åt för kommunen eller kommunens entreprenörer. Pump och pumptank ska monteras enligt leverantörens anvisningar. Frischakt/fastighetsgräns Ett frischaktsavtal innebär att fastighetsägaren och kommunen kommer överens om att i de fall som bergsprängning krävs för att upprätta förbindelsepunkten 0,5 m utanför fastighetsgräns, spränger kommunen, utan kostnad, även 2 m in på fastigheten om det är berg där. En sådan blankett skickades ut tillsammans med inbjudan till informationsmötet 11 respektive 13 juni. Val av system Etapp A-E kommer att byggas med LTA-system (LättTryckAvlopp) med en pump på varje fastighet. LTA-enheten ingår i anläggningsavgiften. LTA-enheten består av pump, pumptank, larm och en backventil. Vattenledningen kommer att vara 32 mm och spillvattenledningen 40 mm. När det gäller etapp F är det ännu inte klart om det kommer att vara LTAsystem eller självfallssystem. Från huset ska det vara självfall till LTA-enheten. Från LTA-enheten förs spillvattnet vidare mot tomtgränsen och förbindelsepunkten 0,5 m utanför tomtgräns. Ledningarna (spill och vatten) måste vara frostskyddade vilket kan lösas genom att lägga dem på tillräckligt djup eller alternativt t.ex. använda isolerlåda för att slippa spränga. Anslutning på fastighet Den nya anläggningen ska, som nämnts ovan, placeras så att spillvattnet från huset tar sig till LTA-enheten med självfall. LTA-enheten ska monteras enligt leverantörens anvisning. Befintliga brunnar för spillvattnet ska sluttömmas och tas bort alternativt sandfyllas.

4 4 (9) Hur gör man om man vill ansluta sig? När man vill ansluta sig, skickar man dels en Servisanmälan till Vatten- och avloppsavdelningen dels en Anmälan enligt plan- och bygglagen till Bygg- och miljökontoret. Vatten- och avloppsavdelningen handlägger och skickar ut information om kostnader mm. Fastighetsägaren betalar sedan anläggningsavgiften, anmäler när LTA-enheten ska levereras och bygger installationerna inom tomtgränsen. När det är färdigt, anmäler fastighetsägaren att pumpen ska levereras och att kommunens driftentreprenör kan komma och besiktiga anläggningen. Etapper och tidplan Utbyggnaden i Enviken är indelad i etapp A-F. Indelningen och en ungefärlig tidplan för när de olika etapperna kommer att byggas framgår av kartan som finns på områdessidan norrtalje.se/enviken. Information om uppdateringar i tidplanen kommer även att finnas på norrtalje.se/enviken. Det finns faktorer som kan påverka tidplanen. Vid sträng vinter kommer vi t.ex. inte att tina tjäle i mark. Även mängden berg kan komma att påverka den ursprungliga tidplanen. Projektets ansvar Sprängningsarbete Inför sprängningsarbete kommer alla fastigheter inom 50 m att besiktigas. Den som utför sprängningsarbetet kommer att få ett vibrationstal att hålla sig inom för att inte riskera skador. Framkomlighet I vissa fall kan det vara lite svårt att komma fram men genom att prata med de som gräver och ha lite tålamod, ska förhoppningsvis allt gå att lösa. Fiber, el, VA Fiber samförläggs med vatten och avlopp hela sträckan och el går med delar av sträckan. Förbindelsepunkten Förslag på förbindelsepunkter har skickats ut till samtliga fastighetsägare. Finns det önskemål om annan förbindelsepunkt, ska det meddelas snarast.

5 5 (9) Entreprenadens bedrivande Projektet bedrivs som en utökad samverkan mellan Norrtälje kommun och entreprenören Rådmansö Markentreprenad AB. En utökad samverkan innebär i korthet att vi inte är vi och de utan att vi gemensamt driver och har lika stort ansvar för entreprenadens genomdrivande. Återställningsarbeten Återställningsarbeten sker till ursprungligt skick efter entreprenadens genomdrivande. Arbetsmiljö De flesta som jobbar inom bygg- och anläggningsarbeten råkar ut för en arbetsskada någon gång under sitt yrkesliv. För att förhindra det, är det viktigt att följa de lagar och regler som finns för att ge de som arbetar en godtagbar arbetsmiljö. Schakten måste t.ex. vara så breda att det inte riskerar att bli ras. Avstängning mot trafik är också till för de arbetandes säkerhet. Stränga krav från arbetsmiljöverket. APD-plan APD-plan (ArbetsPlatsDispostionsplan) visar hur det är tänkt att området för etableringen ska se ut med bodar och annat. Etableringen kommer att vara på samfällighetens inhägnade område. På andra sidan vägen kommer att finnas mellanupplag för sortering av fall-a- och fall-b-massor. Eventuellt kommer det också att finnas upplag inne i området. Bild på förbindelsepunkt Efter upprättandet av förbindelsepunkt kommer det att se ut ungefär som bilden visar med ventilförsedda rör uppstickande ur marken. Detta för att inte ventilerna ska skadas vid arbetet inom den egna fastigheten. Andra projekt som påverkar Enviken VA-utbyggnaden i Enviken är beroende av andra projekt. Byggandet av Norrvattenledningen pågår men några etapper återstår. Det ska även byggas en överföringsledning som för spillvattnet till Lindholmens reningsverk i samband med Norrvattenledningens byggande. Ett annat projekt som pågår parallellt med VA-utbyggnaden i Enviken är byggandet av en överföringsledning från Sjöändan till Bergshamra reningsverk och vattenverk. Detta är för att kunna pumpa bort avloppet från Enviken samt att förse Enviken med vatten. Därför är Enviken beroende av dessa projekt. När kan fastigheterna anslutas? Som nämnts ovan, är utbyggnaden i Enviken beroende av andra projekt. Det innebär att fastigheterna i området kan ansluta absolut tidigast Det kommer att vara svårt att driftsätta etappvis varför systemet måste byggas ut i sin helhet först. Anläggningsavgiften debiteras när hela systemet är färdigbyggt. Förfallotiden är 30 dagar.

6 6 (9) Hur hittar ni information På kommunens webbplats finns en områdessida för Enviken (norrtalje.se/enviken). Där kommer det att komma uppdateringar kontinuerligt om hur arbetet framskrider. Det finns även en länk till den från Envikens hemsida. Vi kommer också att sätta upp viss information på anslagstavlorna vid Forsa och Enviksvägen. Andra frågor Har du andra frågor t.ex. om detaljplan, om bygglov eller om enskilt vatten eller avlopp, kan du höra av dig till Kontaktcenter, , så hjälper de dig med dina frågor eller hänvisar dig till rätt person. Frågor om projektet Har du frågor om entreprenad, tidplan mm kan du vända dig till: Peter Wessén, byggledare, eller Göran Wahlqvist, platschef, goran.wahlqvist@rmeab.nu, Övriga VA-frågor För frågor gällande anläggningsavgifter, brukningsavgifter, servisanmälan mm kan du vända dig till Kontaktcenter, E-post: kontaktcenter@norrtalje.se Vatten- och avloppsavdelningen

7 7 (9) Frågor och svar från informationsmötet den 11 och 13 juni Inför VA-utbyggnaden i Enviken. 1. Hur sker driftsäkring av pumpar under strömavbrott? Svar: Under elavbrott ska inte vatten spolas till avloppet. 2. Kan man behålla befintlig vattenledning? Svar: Om man kan bevisa att vattenledningen är obruten mellan förbindelsepunkten och vattenmätaren. 3. Vad blir det för taxa om det är flera hus på fastigheten? Svar: För beräkning av anläggningsavgiften för just din fastighet kan du ta hjälp av den beräkningsmodell som finns på norrtalje.se/vaavgift. Du kan även få hjälp av Kontaktcenter, , eller kontaktcenter@norrtalje.se. 4. Vad finns det för möjligheter att få lån? Svar: Det finns banker som erbjuder varianter av VA-lån. 5. Finns det någon lista på entreprenörer? Svar: Nej, någon sådan lista finns inte. Ett tips är att alltid ta referenser och undersöka om den som tidigare anlitat en viss entreprenör är nöjd. 6. Finns det någon uppskattad kostnad för arbetet på den egna tomten? Svar: Fastighetsägaren står själv för kostnaden för arbetet på den egna tomten och kommunen har därför ingen uppskattad kostnad för det. 7. Vad händer om man säljer fastigheten? Svar: Fakturan på anläggningsavgiften skickas till den som står som lagfaren ägare. 8. Behöver/ska befintliga brunnar avlägsnas? Svar: Befintliga brunnar (två-, trekammarbrunnar o dyl.) ska sluttömmas och avlägsnas alternativt fyllas med sand. 9. På vilket djup kommer ledningen att läggas? Svar: Ledningen läggs frostfritt, d.v.s. minst 1,7 m under marknivå. Läggs ledningen grundare, för att t.ex. undvika sprängning, måste den isoleras. 10. Ingår vattenmätare och pump (LTA-enhet) eller måste fastighetsägaren ordna det själv? Svar: I kommunala verksamhetsområden som Enviken, behöver inte fastighetsägaren själv ordna vattenmätare och LTA-enhet. De levereras av kommunen och ingår i anläggningsavgiften. När det gäller LTA-enheten står fastighetsägaren däremot för ledningar på den egna fastigheten, nedgrävning av enheten samt framdragning av el. Vattenmätaren levereras av kommunens driftentreprenör. 11. Grävs det på båda sidor om vägen? Svar: Vi kommer i att oftast att gå på en sida av vägen, ibland kommer vi att gå över och växla sidan men vi går aldrig på mer än en sida i taget.

8 8 (9) 12. Läggs tomrör för fiber och el med hela sträckan? Svar: Fiber läggs parallellt med VA-ledningarna. Elen är med på vissa sträckor. 13. Vilket utrymme behövs för vattenmätarens anslutning? Svar: Vattenmätaren ska sitta frostskyddat och vara möjlig att avläsa, t.ex. inomhus. Det finns också vattenmätarbrunnar där vattenmätaren sitter frostskyddad och kan lyftas upp för avläsning. Detta för att ge en bra arbetsmiljö för den som ska läsa av. 14. När ska anläggningsavgiften betalas? Svar: När fakturan skickats ut, d.v.s. när servisanmälan är gjord och det är möjligt att ansluta, har fastighetsägaren 30 dagar på sig att betala. På förfrågan kan man få ytterligare 30 dagar. 15. Kan vi använda de redan nedlagda rör på den egna tomten så länge de ligger på godkänd djup? Svar: Vattenledningen kan användas om fastighetsägaren kan bevisa att den är obruten, d.v.s. utan förgreningar el dyl, mellan förbindelsepunkten och vattenmätaren. Det är bra att beakta vattenledningens ålder och skick. Spillvattenledningen mellan pump och förbindelsepunkt, är en tryckspillvattenledning som möjligen kan dras i befintlig spillvattenledning. 16. Vem har ansvaret för avloppspump som placeras på tomten (driftansvar)? Svar: Norrtälje kommun sköter driften av avloppspumpen med hjälp av sin driftentreprenör. Fastighetsägaren kan dock bli skyldig att betala om fastighetsägaren skadat pumpen genom att använda avloppssystemet felaktigt eller om enheten inte är monterad enligt leverantörens anvisningar. 17. Varför måste kommunen göra detta? Svar: Befintliga anläggningar i Enviken fyller inte sin funktion. Markbäddarna är utdömda av Bygg- och miljökontoret. För att inte försämra Bergshamravikens status (ett beslut från länsstyrelsen), har det tagits ett politiskt beslut att bygga ut vatten och avlopp och göra Enviken till kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. 18. När ska anläggningsavgiften vara betald? Förfallotid? Betalningsalternativ? Svar: När förbindelsepunkt är upprättad och systemet är driftsatt, ska en servisanmälan skickas in till kommunen. Då kommer en faktura att skickas ut som man har 30 dagar på sig att betala. Det är möjligt att få ytterligare 30 dagars uppskov. Det finns också möjligheter att diskutera en avbetalningsplan med Norrtälje kommun. 19. När är det aktuellt med avfallskvarn? Vilka fastigheter kommer att få pumpar? Svar: Det är inte aktuellt med avfallskvarnar i området. Fastigheter i etapp A-E kommer att få pumpar. Etapp F är ännu inte färdigutredd. 20. Vem bär ansvar om något går sönder? Svar: Norrtälje kommun ansvarar för drift och underhåll av VA-systemet fram till tomtgräns (förbindelsepunkten) samt för pumparna (LTA-enheterna) på fastigheterna så länge fastighetsägaren inte har använt avloppssystemet felaktigt och LTA-enheten är monterad enligt leverantörens anvisningar. Fastighetsägaren själv ansvarar för sina ledningar på fastigheten. Skulle något gå sönder under anläggningsarbetet, ser Norrtälje kommun och

9 9 (9) entreprenören Rådmansö Markentreprenad till att det blir ersatt och återställt. 21. När kan man börja gräva? Svar: På den egna tomten kan man börja gräva när förbindelsepunkten är upprättad. Tänk på att du måste ha fått Bygg- och miljönämndens beslut om startbesked innan du påbörjar några arbeten inom den egna fastigheten. 22. När är det aktuellt med värmeslingor? Svar: Värmeslingor kan vara en lösning på den egna tomten om man av något skäl vill lägga ledningen grundare än frostfritt, t.ex. för att undvika sprängning. 23. Kommer det att bli sprängning? Vad gäller då? Svar: Det kommer med all säkerhet att förekomma en hel del sprängning under anläggningsarbetet. Fastigheter inom 50 m kommer att besiktigas av en besiktningsman före och efter sprängning för att undersöka skicket på fastigheterna. Den som spränger kommer att få ett visst svängtal (vibrationer) att hålla sig under för att minimera risken för skador på fastigheter. Övrigt Av säkerhetsskäl, vill entreprenören inte att fastighetsägarna kommer och knackar på i bodarna vid etableringen. Kontakta först byggledaren Peter Wessén (peter.wessen@vectura.se telefon: ) eller platschefen Göran Wahlqvist (goran.wahlqvist@rmeab.nu telefon: ) och bestäm tid om du har några frågor eller synpunkter. När nuvarande ledningssystem har filmats, har det visat sig att det förekommer många s.k. punktintryckningar, d.v.s. att stora stenar trycker in på olika ställen längs ledningen. Det gör ledningarna väldigt känsliga. När arbetet med att lägga ner nya ledningar börjar, kommer det säkert att uppstå läckor i det gamla systemet. Dessa läckor ska vi göra vårt bästa för att åtgärda så snart som möjligt. Även andra ledningar kan komma att påverkas. Det händer ganska ofta att de uppgifter om ledningslägen som finns, inte stämmer. Även om man hämtar information om var man kan gräva utan att påverka t.ex. befintliga elledningar, kommer det alltså säkert att finnas tillfällen då dessa av misstag grävs av. Även då kommer vi så snart som möjligt att kontakta berörd ledningsägare så att den kan laga ledningen. Vatten- och avloppsavdelningen

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Mälarenergi hoppas att denna information om utbyggnaden av VA-anläggning i Munga ska ge Er den information som behövs inför VA-anslutningen av Er fastighet.

Läs mer

Nyhetsbrev november 2014

Nyhetsbrev november 2014 Information från Haninge kommun Om ditt brev ser konstigt ut i din e-post, klicka här. Hemsida Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Nyhetsbrev november 2014 Arbete i Etapp 1 Arbetet i delar av etapp

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 2 Utbyggnad Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet.

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet. Datum Ärende 2015-02-04 V -2014-509-12 Er referens Rickard Kalm Hej! Norrköping Vatten och Avfall har nu sammanställt de frågor och svar som uppkom på informationsmötet den 21 januari 2015. Frågor och

Läs mer

Anslutning av tryckavlopp och vatten

Anslutning av tryckavlopp och vatten Anslutning av tryckavlopp och vatten Information till fastighetsägare. Vattenanslutning Tryckavloppsanslutning Ansluta kommunalt vatten och tryckavlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till

Läs mer

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne.

Du som fastighetsägare ansvarar för och bekostar alla installationer på din fastighet, både grävning ute och för en mätarplats inne. Gävle januari 2016 Fastighetsägare 1 Fastighetsägare 2 Adress Postnummer Ort Till våren är det dags för kommunalt vatten och avlopp! Vatten- och avloppsnätet där du bor blir färdigt under våren 2016. I

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Agenda Presentation av projektmedlemmar Kort om Roslagsvatten Bakgrund Vad är gjort hittills? Vad händer? Hur påverkas du? Frågestund Projekt

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

Anslutnings- och förbrukningsavgifter för den allmänna vatten-och avloppsanläggningen 2016

Anslutnings- och förbrukningsavgifter för den allmänna vatten-och avloppsanläggningen 2016 Anslutnings- och förbrukningsavgifter för den allmänna vatten-och avloppsanläggningen 2016 2 [12] Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Ordlista... 4 3. Anslutningsavgift... 5 Ändrade förhållanden

Läs mer

Vår referens. Minnesanteckningar samt svar på frågor som uppkom vid informationsmöte med fastighetsägare i Länsbodarna

Vår referens. Minnesanteckningar samt svar på frågor som uppkom vid informationsmöte med fastighetsägare i Länsbodarna MINNESANTECKNINGAR Sidan 1 av 2 Falu Energi & Vatten Handläggare, besöksadress Datum Beteckning/Version 2015-05-20 FEV13/0125 Vår referens Vatten Er referens/adressat Therese Carlsson Västermalmsvägen

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jan-Bertil Hansson VA-chef INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. Du som är fastighetsägare

Läs mer

1. Bakgrund och VA-plan

1. Bakgrund och VA-plan Minnesanteckningar från informationsmöten gällande kommunalt vatten och avlopp till Fornbo, Fållökna och Malmsjöberg lördag den 30 januari samt tisdag den 9 februari 2016. 1. Bakgrund och VA-plan En VA-plan

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

Makarna M yrkade förpliktande för kommunen att till dem betala 42 165 kr.

Makarna M yrkade förpliktande för kommunen att till dem betala 42 165 kr. 19 Ersättning har inte medgivits för avloppspump på villatomt eftersom kommunens avloppsnät inte var trycksatt (s.k. LTA-system) och avloppsnätet inte kunde anses vara olämpligt utfört Makarna M äger sedan

Läs mer

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg Vilka är vi? Verksamhetsområde Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Beslut Gävle Vatten AB dotterbolag Hofors

Läs mer

Välkommen! Rent vatten idag och i framtiden

Välkommen! Rent vatten idag och i framtiden Välkommen! Informationsmöte 16 maj Presentation av MittSverige Vatten Tidplan Ledningssträckning LTA-station Anslutningsrutin Vad kostar det Miljökontoret Fiberbredband ServaNet Statsbyggnadskontoret -

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

2015-02-20 Rev. 15-03-06. Gäller fastigheter bildade före december 2012

2015-02-20 Rev. 15-03-06. Gäller fastigheter bildade före december 2012 Information till dig som har fastighet i omvandlingsområdet Västra Sund-Kinna 2015-02-20 Rev. 15-03-06 Gäller fastigheter bildade före december 2012 Arvika Teknik AB, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. 2008-09-05 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. Du som är fastighetsägare och

Läs mer

Sjöskogens samfällighetsförening

Sjöskogens samfällighetsförening Sjöskogens samfällighetsförening Boendeinformation 2015 Inledning Sjöskogen är ett fritidsområde som är beläget cirka två mil sydost om Nyköping, direkt vid Bråvikens strand. Området präglas av dess undersköna

Läs mer

Våra tjänster. Dina nyttigheter.

Våra tjänster. Dina nyttigheter. Våra tjänster. Dina nyttigheter. FYRA ÖRE PER LITER. Mer kostar det inte att få det viktigaste livsmedel vi har levererat ända in i ditt hem. Dygnet runt. Året om. Allt vatten du behöver. Som kund till

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

Vägledning vid köp av småhustomt via tomtkön

Vägledning vid köp av småhustomt via tomtkön Vägledning vid köp av småhustomt via tomtkön 2016-01-05 Att köpa en småhustomt och bygga sitt egna hus är för många en stor dröm. Detta vägledningsdokument har tagits fram för att hjälpa dig i planeringen

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER!

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA FIXAR FIBER! VARFÖR SKA DU SKAFFA FIBER? I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA.

Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. Information till fastighetsägare vars fastighets avloppsledning skall anslutas till den allmänna anläggningen via LTA. 1 (6) Kort om LTA-system Ett LTA-system (Lätt Tryckavlopp) består av små pumpenheter,

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Vilka är vi? Cane Svekanski Gästrike Vatten Projektledare Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Rörberg Informationsmöte

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Ordinarie årsstämma Bodalviken ARV och informationsmöte om gemensamt avlopp. Bygdegården, Ornö söndagen den 22 maj 2016 kl 10.30

Ordinarie årsstämma Bodalviken ARV och informationsmöte om gemensamt avlopp. Bygdegården, Ornö söndagen den 22 maj 2016 kl 10.30 Ordinarie årsstämma Bodalviken ARV och informationsmöte om gemensamt avlopp Bygdegården, Ornö söndagen den 22 maj 2016 kl 10.30 1. Stämmans öppnande 2. Fastställande av röstlängd 3. Val av stämmoordförande

Läs mer

SAMRÅDSMÖTE HERMANSTORP För detaljplan samt gatukostnadsutredning

SAMRÅDSMÖTE HERMANSTORP För detaljplan samt gatukostnadsutredning SAMRÅDSMÖTE HERMANSTORP För detaljplan samt gatukostnadsutredning Dagordning 1. Planprocessen 2. Bakgrund 3. Planförslag 4. Översvämningsproblematik 5. Vatten och avlopp 6. Gatuombyggnad 7. Gatukostnad

Läs mer

Presentation av deltagare

Presentation av deltagare 2015-10-13 Presentation av deltagare Agenda Vilka beslut är tagna? Vad händer nu? Frågestund Beslut Den 4 december 2014 beslutar Norrköping Vatten och Avfalls (NoVA:s) styrelse om införandet av ny särtaxa

Läs mer

Informationspaket för nyanslutning

Informationspaket för nyanslutning Informationspaket för nyanslutning Hej Här får ni ett informationspaket som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten och avloppsnätet. Servisanmälan Servisanmälan skall skickas

Läs mer

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Engeltofta, Storsand och Gröndal. Var så god att ta fika innan du sätter dig!

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Engeltofta, Storsand och Gröndal. Var så god att ta fika innan du sätter dig! Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Engeltofta, Storsand och Gröndal Var så god att ta fika innan du sätter dig! Gästrike Vatten Kontaktpersoner Samhällsbyggnad Gävle Stefan Hedström, Projektledare

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn 1 (5) INFORMATIONSBREV 4 2017-09-27 Information till fastighetsägare i norra delen av Grisslehamn Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn Slutförande av arbetet i området Anläggningsarbetena

Läs mer

Sörmland Vatten och Avfall AB

Sörmland Vatten och Avfall AB Sörmland Vatten och Avfall AB Service och miljö varje dag Fornbo, Fållökna och Malmsjöberg Pågående Omvandlingsområdena Fornbo, Malmsjöberg och Fållökna I projektet med omvandlingsområdena pågår arbete

Läs mer

Rönninge Skolväg 9 B. Rönninge Skolväg 9 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 10

Rönninge Skolväg 9 B. Rönninge Skolväg 9 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Län Stockholm Gatuadress Kommun Salem Storlek 1224.0 m² Område Rönninge Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Tomt 2 www.hemverket.se - Sida 2 av 10 Tomt 3 www.hemverket.se

Läs mer

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund:

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund: Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA Bakgrund: Fastighetsägarna har ansvaret att utföra en del egna arbeten (arbeten på egen tomt), de arbeten som utförs där kan i viss mån påverka stamnätens funktion

Läs mer

ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-05-20. Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014

ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-05-20. Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014 2014-05-20 Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014 ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift

Läs mer

Vatten 2014 Priser fr o m 140101

Vatten 2014 Priser fr o m 140101 Vatten 2014 Priser fr o m 140101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att ge dig

Läs mer

VANSBRO. Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning

VANSBRO. Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning VANSBRO 2016 Avfallshantering Vatten och avlopp Slamtömning Denna folder är en sammanställning av vanliga avgifter och tjänster i Avfalls- och VA-taxorna. Fullständiga taxor finns på www.dalavattenavfall.se

Läs mer

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun

ABVA. Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun ABVA Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2011 Gäller från och med 1 januari 2012 Inledning 1 Lagar,

Läs mer

Varför gör inte kommunen jobbet att kontrollera våra avlopp? Om ni påstår att det är gjort, en källförteckning och när den är gjord,tack.

Varför gör inte kommunen jobbet att kontrollera våra avlopp? Om ni påstår att det är gjort, en källförteckning och när den är gjord,tack. Om avloppet/vattnet inte är en delfinansierings fråga utan en miljöfråga så hur stor är miljöpåverkan från vårt område Noor jämfört med annat område exempelvis den djurhållningen som finns runt sjön valloxen.

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp 1 (6) INFORMATIONSBREV 2014-02-14 Information till fastighetsägare i Bergshamra by Etapp 1 Byggstart för kommunalt vatten och avlopp Hej! Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område.

Läs mer

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit.

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit. Presentation Mikael Lindgren Projektledare VA Michael Johansson Arbetsledare, VA-planering Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas

Läs mer

Kommunalt VA på Tye. Kort projektgenomgång & Svar på frågor

Kommunalt VA på Tye. Kort projektgenomgång & Svar på frågor Kommunalt VA på Tye Kort projektgenomgång & Svar på frågor Ledningssträckning Total ledningslängd 11057 m Pumpstationer - 6 stora - 9 mellan - 40-50 LTA (kommunen) - Tryckstegring på östra (etapp 3) Ledningssträckning

Läs mer

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (12) TEKNIK-, SERVICE- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN VA-taxa för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 271 Bollnäs kommun är huvudman för den allmänna

Läs mer

WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21)

WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21) [919] LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-03-09 Au 47 Dnr KS 461/2014 Avtal med samfällighetsföreningar utanför gällande verksamhetsområden för

Läs mer

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013.

!!!!! Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. 2013-01-30 Allmänna bestämmelser för Edholma VA Samfällighetsförening Antagna av extrastämma den 25 maj 2008 och reviderade vid årsstämma den 26 maj 2013. Allmänt 1. Fastighetsägare som brukar VA-anläggningen

Läs mer

Vatten 2016 Priser fr o m 160101

Vatten 2016 Priser fr o m 160101 Vatten 2016 Priser fr o m 160101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att ge dig

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA. för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA. för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 84 VA-TAXA för Munkedal kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla från och med 2016-01-01 Innehåll ANLÄGGNINGSAVGIFTER ( 5 14)... 3 BRUKNINGSAVGIFTER

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1 26A:1 Fastigheter, som kopplats samman med en allmän va-anläggning under 1955 års lags giltighetstid, intogs senare inte i verksamhetsområdet som fastställdes enligt 1970 års va-lag. Fråga om engångsavgift

Läs mer

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö Dnr Information om anslutning av vatten och avlopp 2/15 Innehållsförteckning Allmänt...3 Alternativ 1 - Självfall...3 Alternativ 2 LTS-pump...4 Anslutning...4 Steg för steg: Alternativ 1 - självfall...5

Läs mer

VA-taxa 2015 Simrishamn

VA-taxa 2015 Simrishamn 2014-12-15 Antagen av kommunfullmäktige den 2014-12-15, 197. Handling: 2014.6325 Ärende: SBN 2014/613 VA-taxa 2015 Simrishamn 1 VA-taxa Simrishamns kommun TAXA För Simrishamn kommuns allmänna vatten- och

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

2011 Reningsverk och vatten.

2011 Reningsverk och vatten. 2011 Reningsverk och vatten. Året 2011 har varit ett aktivt år. Vi har lagt upp en 3-års plan som fungerar och vi ligger bra i fas med det som är planerat. Planen är att år 2011 är vatten året då vi skall

Läs mer

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9 Sida 1 av 9 Anslutningar till elnätet Våra installationsregler för lågspänningsanläggningar är ett komplement och förtydligande bestämmelserna i Starkströmsförordningen (SFS 2007:215) och Svensk Standard

Läs mer

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-04-28 38 Ovanåker kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av VA-anläggningen

Läs mer

Årsmöte Tom-Limmanäs VAsamfällighet. Årsmöte TLVA samfällighetsförening. Uppdatering av projektet/planering den närmaste tiden

Årsmöte Tom-Limmanäs VAsamfällighet. Årsmöte TLVA samfällighetsförening. Uppdatering av projektet/planering den närmaste tiden Fjärås Församlingshem 2016-04-14 Årsmöte Tom-Limmanäs VAsamfällighet (under bildande) Årsmöte TLVA samfällighetsförening Uppdatering av projektet/planering den närmaste tiden Uppdatering av projektet..

Läs mer

TAXA. Vatten & avlopp 2016

TAXA. Vatten & avlopp 2016 TAXA Vatten & avlopp 2016 Taxa för Sigtuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2015, 199 att gälla från och med den 1 januari 2016. Huvudman Huvudman

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod. Övrig

2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod. Övrig 2(5) För Sandviken Energi Vatten AB s noteringar Anslutning beviljad, datum Beviljad av Abonnentnr Taxekod Övrig 3(5) INFORMATION TILL DIG SOM VILL ANSLUTA TILL ALLMÄNT VATTEN OCH AVLOPP INOM SANDVIKENS

Läs mer

Ledningsgruppen för vattenfrågor (LeVa) 2012-02-23

Ledningsgruppen för vattenfrågor (LeVa) 2012-02-23 MÖTESANTECKNINGAR 1(5) 2012-03-07 Handläggare, titel, telefon Magnus Gullstrand, fysisk planerare 011-15 19 66 Ledningsgruppen för vattenfrågor (LeVa) 2012-02-23 Närvarande: Mårten Arnberg, Karin Jonsson,

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL

DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL DRIFTSÄTTNINGSPROTOKOLL Punkterna 1-11 Kontrollpunkter LTA-pump och 12-13 Kontrollpunkter elinstallation fastighet/elskåp i detta protokoll ska vara kontrollerade och genomförda senast samma dag som driftsättning

Läs mer

Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand. Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare)

Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand. Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare) Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare) Innehåll Det som varit Mälarstrandsprojektet Nu- och

Läs mer

Introduktion av FOS-kontakter 2016-05-03

Introduktion av FOS-kontakter 2016-05-03 Introduktion av FOS-kontakter 2016-05-03 Agenda Kort inledning och Presentation av styrelsen i Högerud Fiber Presentation av FOS-kontakter Bakgrund och nuläge Kostnader Teknik Vad gör FOS-kontakter Tidplan

Läs mer

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen.

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen. vattenmätare I den här broschyren får du veta hur det fungerar med vattenmätare i Botkyrka kommun. Hur ansvaret är fördelat, hur vattenmätaren ska placeras och hur och när den ska bytas ut. Innehåll Ansvar...

Läs mer

VA-utbyggnad Värmdövik

VA-utbyggnad Värmdövik VA-utbyggnad Värmdövik Med början hösten 2009 och tom hösten 2011 kommer utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp pågå i Värmdövik. Nedan följer en allmän information om de kommande arbetena. Värmdövik

Läs mer

Välkomna. Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Västanvik. Informationsmöte 2012 Vatten- och avloppsavdelningen

Välkomna. Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Västanvik. Informationsmöte 2012 Vatten- och avloppsavdelningen Välkomna Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Västanvik Informationsmöte 2012 Vatten- och avloppsavdelningen Inledning Bakgrund Vad innebär kommunalt verksamhetsområde? Taxa/avgifter Samordning Tidplan

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Halmstads kommun 2016 Taxa för Halmstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Laholms kommun 2016 Taxa för Laholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Förslag till planläggning av Dalarö

Förslag till planläggning av Dalarö Förslag till planläggning av Dalarö Uppdrag: Föreslå hur ett planläggningsarbete bör initieras och prioriteras för fler bostäder, infrastruktur, service mm i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart Dalarö

Läs mer

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet 26 Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet BJ äger fastigheten Västraby 5:18 som är bebyggd med en bostadsbyggnad

Läs mer

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik.

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik. VA-utbyggnad Orrvik / Vansvik Urban Vikingsson Aqvatech Ajka Velic Projekt/byggledare VA-admin, anslutning, taxa Robert Pettersson Platschef, Markbygg 0739 17 17 34 Magnus Blad Arbetsledare, Markbygg 0739

Läs mer

Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA

Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA Material och projekteringsunderlag för fastigheter Vallebygden VA Bakgrund: För att optimera inköpen och säkerställa att det egna material som fastighetsägarna behöver ha, blir rätt, används detta dokument.

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av en fastighet har

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för fastigheten HUMLÖ 1:4, Måsholmen, i Frötuna församling Dnr 10-10110.214 Ks

Läs mer

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning (obligatorisk uppgift)

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01

TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01 1 OLOFSTRÖMS KOMMUN TAXA FÖR ALLMÄN VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Beslutad av Kommunfullmäktige att gälla f o m 2016-01-01 1 För att täcka kostnader för Olofströms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Bild 1 I broschyren Koll på pengarna finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet är tänkt som hjälp i undervisningen

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 Detaljplan för fastigheterna Väddö-Tomta 2:91-132 och del av 20:1 i Väddö församling Dnr 09-10207.214 Ks

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

Så här går det till ATT KÖPA TOMT AV KALMAR KOMMUN

Så här går det till ATT KÖPA TOMT AV KALMAR KOMMUN Så här går det till ATT KÖPA TOMT AV KALMAR KOMMUN Tomtköpets 7 steg 1 Kika på kalmar.se/ledigatomter - här finns alla kommunens villatomter. Ingen tomt som passar dig? Ställ dig gärna i tomtkön så får

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

Sveriges nya fibernät på väg hem till dig

Sveriges nya fibernät på väg hem till dig Sveriges nya fibernät på väg hem till dig supersnabbt Internet för dig i villa Fibernät för framtiden använd allt som Internet har att erbjuda Tänk dig att alltid surfa utan väntetider. Att allt du gör

Läs mer

Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba. Välkommen. www.vastvatten.se

Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba. Välkommen. www.vastvatten.se Informationsmöte VA utbyggnad för Palle Näbba Välkommen Medverkande på mötet - Mikael Svensson Projekt och utrednings chef, Västvatten AB - Martin Birgersson Projektledare, Västvatten AB - Gerhard Pettersson

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Projekt för omvandlingsområdet Norrby- södra etappen. Startmöte 2015-06-03, 17:30-19:00

Projekt för omvandlingsområdet Norrby- södra etappen. Startmöte 2015-06-03, 17:30-19:00 Projekt för omvandlingsområdet Norrby- södra etappen Startmöte 2015-06-03, 17:30-19:00 Dagordning 1. Presentation av projektgruppen och kvällens deltagare 2. Projektets syfte 3. Projektets process 4. Rumslig

Läs mer