Samtliga fordon som kör åt Konvex med slaktavfall och döda djur är utrustade med fordonsdatorer som har uppkoppling mot internet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtliga fordon som kör åt Konvex med slaktavfall och döda djur är utrustade med fordonsdatorer som har uppkoppling mot internet."

Transkript

1 Lidköping Konvex AB Linjebilar med råvara Samtliga fordon som kör åt Konvex med slaktavfall och döda djur är utrustade med fordonsdatorer som har uppkoppling mot internet. På Konvex hämtas det på två ställen, på omlastningsplatser Svensk Lantbrukstjänst eller på slakterier med större volymer. När Svensk Lantbrukstjänst entreprenörer lastar ett djur i sin container så skapas det en linjeorder med ett specifikt nummer i Konvex system. Containern fylls på efterhand. Denna linjeorder kan sedan Konvex personal för att se hur mycket det lastas i den containern och beräkna att containern kommer att hamna på en omlastning plats under dagen. När entreprenören vet om när han ska ställa sin container på omlastningsplatsen så anmäler de i god tid in detta till systemet att på denna tidpunkt så kommer jag att ställa container på omlastningsplatsen.

2 Bilden ovan visar en container som chauffören har bestämt att han kommer att ställa på sin omlastningsplats i Nöbbelöv kl Denna order börjar nu optimeras med andra linjeorder i området. Slakterierna anmäler sina containers på internet. Slakterierna har fått en egen inloggning till systemet, är det fler än en som behöver ha inloggning till systemet så har de fått var sin inloggning för att man skall veta vem som har anmält containern från slakteriet. Nedan ser man en anmälnings sida för ett slakteri. Där ska slakteriet fylla i datumet och tiden när container är färdig, sedan skall de välja vilken container de avser att skicka och innehållet samt den uppskattade vikten på det skickade. Om så behövs så kan de skriva en kommentar om något om så behövs. Här ser man att de två översta containrarna redan är anmälda och fått ett order nummer. När beställningen är gjord så kommer slakterinummer och godkännande nummer fram som ni kommer att se längre fram. De måste även godkänna att uppgifterna stämmer och därefter så skickar de iväg det till Konvex systemet. Uppgifter måste fyllas i rutorna, slakteri nummer, mottagande anläggning samt godkännande nummer fylls i automatiskt.

3

4 Nedan ser man en bild på att ett slakteri som har anmält en container. Här ser man även placeringen på kartan vart slakteriet finns. Man ser även ett antal bilar gult = biomal bil, grönt = linjebil och rött = uppsamlingsbil (från Svensk Lantbrukstjänst) (slakteri och uppsamlingsplatser är även markerade med gult) (Detta är ett intern dokument för Konvex) Linjeorder från slakterier samt Svensk Lantbrukstjänst hamnar nu i ett rutt optimeringsprogram där de då paras ihop med andra lämpliga containers i området, för att få en så snabb transport som möjligt till en av Konvex fabriker. Rutt optimeringssystemet arbetar efter ett antal olika parametrar. Bilden nedan visar ett exempel på hur rutt optimeringen arbetar. (Färgerna är för internt bruk) Den större röda rektangeln är att den innehåller djur för provtagning. Hade den varit gul så hade det inneburit ett eller flera djur till obduktion.

5 (Detta är ett intern dokument för Konvex) Systemet optimerar om varje gång som det kommer in nya ingångsvärden till systemet, vilket gör att det skall bli så optimalt som möjlig. På bilden syns rutter som är optimerade efter de ingångsvärden som finns, det är två rutter som optimeras efter som systemet fått nya värden att ta hänsyn till, en rutt är skickad till en bil som tagit emot den och kvitterat den. En rutt där lastningen är påbörjad och två rutter som är lossade. Linjebilar kör detta till någon av Konvex fabriker där de lossar och återrapporterar rutten till systemet med antalet mil och vilka container som lossat och vem som hade skickat dom. Dessa uppgifter går direkt till Konvex våg system.

6 Bilderna nedan visar hur det ser ut när det är åter rapporterat Här anger chauffören hur många mil han har kört på rutten och detta jämn förs då mot den beräknade sträckan som systemet tar fram och den GPS uppmätta sträckan som fordonsdatorn mäter under körningen. Bilden nedan visar när man går in djupare på åter rapporteringen Här ser man även vilka containers som är lastade på bilen som sedan ställs ut på slakterier och omlastningsplatser. Dessa containrar som lossas hamnar sedan på slakteriet sida som container att anmäla till Konvex. Bilen har gått från Mosserud omlastnings plats, slakteri till Kävlinge, där det lossas och samma containers lastas på efter rengöring igen. (Detta är ett intern dokument för Konvex)

7 Entreprenören på Svensk lantbrukstjänst kan på sin sida logga in och hämta uppgifter om vilka containers som han har skickat samt den invägda vikten på Konvex. Godsmottagare KONVEX AB Box 734, Esplanaden LIDKÖPING Tel: DETTA UPPDRAG UTFÖRS I ENLIGHET MED TRANSPORTFÖRETAGETS VID VARJE TIDPUNKT GÄLLANDE ANSVARSBESTÄMMELSER. BEHÅLLAREN ÄR MÄRKT ENLIGT NEDAN BEROENDE PÅ INNEHÅLL. Kat. 1, Endast för bortskaffande. Kat. 2, Får inte användas som foder. Kat. 3, Får inte användas som livsmedel. Hämtningsdatum Godsavsändare (Ursprungsort) KÖTT BORLÄNGE Borlänge Slakterinr / Godkännandenr Mottagande anläggning / Godkännandenr Mosserud / SE 2724 AW Fraktsedel nr Konvex leverantörsnummer 21 Containernr Typ Innehåll Leverantörens uppskattade nettovikt (KG) Konvex invägda nettovikt (KG) Kat. 1: Döda djur, osort Övriga meddelanden Uppsamlingsbil: FKA, Chaufför: Lars Ovan lämnade uppgifters riktighet är bekräftade av AUTO Transportföretag Nödslakt Gatan Gustafs Förare Andreas Bil FHA Transportsedel (FHA) R Invägt av Under övriga meddelanden anges den chauffören som hämtat djuren på gården.

8 Liksom att slakterierna kan gå tillbaka även de och se vad och när de har skickat och vilken vikt. Här ser man även att Slakterinummer och godkännande nummer finns med. Godsmottagare KONVEX AB Box 734, Esplanaden LIDKÖPING Tel: DETTA UPPDRAG UTFÖRS I ENLIGHET MED TRANSPORTFÖRETAGETS VID VARJE TIDPUNKT GÄLLANDE ANSVARSBESTÄMMELSER. BEHÅLLAREN ÄR MÄRKT ENLIGT NEDAN BEROENDE PÅ INNEHÅLL. Kat. 1, Endast för bortskaffande. Kat. 2, Får inte användas som foder. Kat. 3, Får inte användas som livsmedel. Hämtningsdatum Godsavsändare (Ursprungsort) KÖTT AB, LINKÖPING Gatan LINKÖPING Slakterinr / Godkännandenr 53 / SE 2707 AW Mottagande anläggning / Godkännandenr Krutmöllan / SE 003 SR Fraktsedel nr Konvex leverantörsnummer 483 Containernr Typ Innehåll Leverantörens uppskattade nettovikt (KG) Konvex invägda nettovikt (KG) Kat. 1: Slaktprodukt Övriga meddelanden Ovan lämnade uppgifters riktighet är bekräftade av Kalle Karlsson Transportföretag Åkeriet AB Linköping Förare Hasse Bil ARD Transportsedel (ARD) R Invägt av Fabrikerna, alltså mottagande anläggning kan även de gå in och se samma sak som slakterierna och entreprenörerna på Svensk Lantbrukstjänst.

9 De kan även se vad de har skickat. Enligt nedan ser ni hur den ser sammanställningen ser ut. Biomal bilar Varje bil som kör biomal åt Konvex är utrustade med fordonsdatorer och har en uppkoppling mot internet. Biomal leveranser kommer från Konvex fabriker och de största slakterierna. Slakterierna anmäler sina leveranser via internet. Konvex bestämmer vilket värmeverk det skall köras till. Nedan ser ni en beställning som ett slakteri gjort där Konvex inte har bestämt destination på än.

10 Konvex bestämmer sedan destinationen och vilket åkeri som skall köra. I detta läge så ändras då tiderna lastning och lossning, man ser också på kartbilden vart värmeverket är. Därefter bestämmer åkeriet vilken bil som skall köra och sedan skickas körordern ut till bilen som kvitterar och börjar köra mot sin destination.

11 Åkeriet, värmeverket och slakteriet ser samma saker, vad som gäller dessa leveranser Dessutom så ser värmeverket och åkeriet en planering över eldning och leveranser. I beräkning i det högra fältet så tar systemet hänsyn till eldnings frekvens på respektive värmeverk. Chauffören läser av mängden i silon som sedan rapporteras in till systemet. Den nivån skickas sedan till de bilar som kommer efter så att de ser vad nivån ligger på samt att nivån i deras bilar räknar ner hela tiden efter den fastställda eldnings frekvens.

12 När åkeriet, värmeverket och slakteriet vill se närmare och eller skriva ut en specifik biomal order så ser de följande: Godsmottagare KONVEX AB Box 734, Esplanaden LIDKÖPING Tel: DETTA UPPDRAG UTFÖRS I ENLIGHET MED TRANSPORTFÖRETAGETS VID VARJE TIDPUNKT GÄLLANDE ANSVARSBESTÄMMELSER. BEHÅLLAREN ÄR MÄRKT ENLIGT NEDAN BEROENDE PÅ INNEHÅLL. Kat. 1, Endast för bortskaffande. Hämtningsdatum Godsavsändare (Ursprungsort) FABRIKEN AB, LINKÖPING Filialgatan LINKÖPING Avsändande anläggnings godkännandenr 53 / SE 2707 AW Mottagande anläggning Värme Verket PERSTORP Fraktsedel nr FO PH-värde (Avsändare) 4 Kategori 750 Kat. 1: Biomal Lastning slutförd klockan :10 Lossning slutförd klockan :10 Övriga meddelanden PH-värde (Transportör) 3,9 Leverantörens uppskattade nettovikt kg Lasttid 90 minuter Losstid 90 minuter Konvex leverantörsnummer 483 Konvex invägda nettovikt kg Väntetid 30 minuter Väntetid 40 minuter Ovan lämnade uppgifters riktighet är bekräftade av Andreas Andreasson Transportföretagets namn och adress Bilens Åkeri AB Bilvägen Bankeryd Förare Pelle Bil JZH Invägt av Uppgifter som berör enskild anläggning och åkeri finns på respektive inloggnings sida. Mikael Lidholm Konvex AB

Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg

Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg 2016-03-09 Fastighetsdivisionen 1 (6) Support: Anna Manecke Tel: 076 629 99 85 Supporttid: kl 10:00-11:00 och 13:00-14:00 Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg Börja med (inställning som krävs

Läs mer

Citylogistik. Godskollektivtrafik i stadsmiljö. Schenker Consulting AB 1

Citylogistik. Godskollektivtrafik i stadsmiljö. Schenker Consulting AB 1 Citylogistik Godskollektivtrafik i stadsmiljö Schenker Consulting AB 1 Innehåll Vad är citylogistik? Nuläge Vision Schenkers lösning Schenker Consulting AB 2 Vad är citylogistik? Kortfattad beskrivning

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan

FLEET MANAGEMENT. Full kontroll på fordonsflottan FLEET MANAGEMENT Bastjänster Full kontroll på fordonsflottan Full kontroll på fordonsflottan När du vill spara tid och pengar samt värna om miljön använder du Fleet Management från Datatronics, ett internetbaserat

Läs mer

Sida. Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01

Sida. Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01 Sida Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01 Innehåll Inloggningssida 3-5 Överblick startsidan 6-7 Hänvisning vid Semester/Sjukdom 8 Mail nyskada 9 Flikar att genomgå före kontakt med kund, Och dess innebörd

Läs mer

Information och manual Green Cargo Terminalhantering Enhetslaster

Information och manual Green Cargo Terminalhantering Enhetslaster Nivå Dokumenttitel A Manual Green Cargo Terminalhantering Dokumentbenämning Typ av dokument Giltigt från Utgåva Sida Företagsinformation Företagsdokument 2014-11-03 7.0 1 (19) Utgivande enhet Sakredaktör

Läs mer

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna.

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. 1 Första gången du loggar in ska du ange dina uppgifter i

Läs mer

Instruktioner för rapportering i Payroll

Instruktioner för rapportering i Payroll Instruktioner för rapportering i Payroll Dessa instruktioner kommer förklara för dig som förtroendevald hur du rapporterar i det nya rapporteringssystemet Payroll. Payroll är en webbtjänst och går att

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm

Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Instruktion för L-100 IF:s kartpärm Rev PA2b 2014-05-27 I L-100 IF:s kartpärm på http://www.andli.com/doma kan du lägga upp dina kartor och hur du sprang så att alla kan se dem. Här beskrivs hur du publicerar

Läs mer

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare Domarassistenten.com - en introduktion för domare Innehåll 1. Introduktion 2. Vad förväntas av mig 3. Inloggningsuppgifter 4. Menyn 5. Återbudsmatcher 6. Mina matcher 7. Hur fungerar matchtillsättningen?

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Lathund: Ansökan och redovisning i E-kanalen Energikartläggningsstödet

Lathund: Ansökan och redovisning i E-kanalen Energikartläggningsstödet EM2000 W-3.5, 2010-07-26 UPPDATERAD: 2015-07-22 1 (21) Lathund: Ansökan och redovisning i E-kanalen Energikartläggningsstödet Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00

Läs mer

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor FÖRETAGARE Bli leverantör till offentlig sektor Varje år upphandlar vi på Inköp Gävleborg varor och tjänster för ca 4 miljarder SEK till våra medlemskommuner och bolag. För dig som företagare innebär det

Läs mer

Olika inloggningsalternativ

Olika inloggningsalternativ Vad är Fronter? Fronter är en virtuell byggnad som är indelad i olika rum. Varje rum är utrustat med de verktyg som krävs för samarbete och lärande i just det rummet. Rummets ägare bjuder in deltagare

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva

Läs mer

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL SWEDISH Komma igång När du använder navigationsprogramvaran första gången kommer en startinställningsprocess att startas automatiskt. Gör så här: Välj programspråk.

Läs mer

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10

Lathund Webbanmälan. till vidareutbildningar 2012-02-10 Lathund Webbanmälan till vidareutbildningar 2012-02-10 1 OBS! För att denna instruktion ska fungera måste du ha skaffat dig en inloggning på MSB:s hemsida och har meddelat utbildning@msb.se den registrerade

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande 2007-01-24 Rev 2011-03-17 Dexter Intag Sökande Inloggning För att sökande ska kunna logga in så krävs det ett användarnamn och lösenord. För sökande finns det följande funktionalitet; Min ansökan I denna

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Introduktion - Svevac

Introduktion - Svevac Introduktion - Svevac Inloggning Det finns två olika versioner av Svevac. Den ena är den skarpa versionen (här kallad Svevac) där alla vaccinationsenheter anslutna till Svevac registrerar, och den andra

Läs mer

Digital Display VDS / Bus2

Digital Display VDS / Bus2 3-7449 Digital Display & 3-7447 Digital Knappsats (ref.99622) Se hemsida / support för senaste manualerna. http://www.axema.se/ Ver. 1.2 axema Sida 1 Ändra språk till Svenska. Tryck 0 och efter det ange

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid 3 Elev När eleven har loggat in får eleven upp denna bild, ett schema över sin lärares körtider och en gul meny som visas högst upp. Här nedan, under funktionsbeskrivning, kommer alla funktioner som eleven

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

BOOK-IT OFFLINE. Version 7.1 2013-10-16

BOOK-IT OFFLINE. Version 7.1 2013-10-16 Version 7.1 2013-10-16 BOOK-IT OFFLINE Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Glimmervägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelser... 3 Inloggning...

Läs mer

Handledning Miljömanualen på webben

Handledning Miljömanualen på webben Handledning Miljömanualen på webben Välkommen till Miljömanualen på webben. Det här dokumentet beskriver hur man använder Miljömanualen. Inloggning Börja med att logga in i avsedda fält uppe till höger

Läs mer

Lösenordet till dator, mejl och självservice

Lösenordet till dator, mejl och självservice Lösenordet till dator, mejl och självservice För att snabbt få hjälp om du glömmer lösenordet till datorn bör du redan nu registrera ett personligt mobilnummer. Se instruktioner för hur du registrerar

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Nyheter i Lupin 2016-01-04. Användare i Lupin/Proceedo

Nyheter i Lupin 2016-01-04. Användare i Lupin/Proceedo 1 2016-01-04 Användare i Lupin/Proceedo Sektionen Ny ekonomi Lise Bröndum, ekonomidirektör Nyheter i Lupin Lunds universitet är mitt inne i byte av ekonomisystem och ekonomimodell, det vill säga hur vi

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Förslag externt VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! VAD HÄNDER NU?

Förslag externt VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! VAD HÄNDER NU? VÄLKOMMEN TILL EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER. HEJ! Som Hyresbostäder tidigare meddelat så är vi ny kommunikationsoperatör av bredbandstjänster för dig som hyresgäst. Vi har redan monterat boxen som levererar

Läs mer

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide

E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det. Guide E-tjänster för barnomsorg - så här enkelt är det Guide... ett bättre sätt att leva Innehåll E-tjänster via webben! 3 E-legitimation 3 Ansökan via webben 4 Inloggning 5 Översikt 6 Ändra kontaktuppgifter

Läs mer

Meddelanden, frågor & svar ID:7223. Fråga

Meddelanden, frågor & svar ID:7223. Fråga Meddelanden, frågor & svar ID:7223 På de blocken där det står återtransport ska man hämta transportboxarna senare under samma dag. Jag vill veta exakta tider på de olika blocken när man kan hämta transportboxarna

Läs mer

INTYG ÖVER VETERINÄR GRÄNSKONTROLL AV VAROR SOM IMPORTERAS FRÅN LÄNDER UTANFÖR EUROPEISKA GEMENSKAPEN

INTYG ÖVER VETERINÄR GRÄNSKONTROLL AV VAROR SOM IMPORTERAS FRÅN LÄNDER UTANFÖR EUROPEISKA GEMENSKAPEN Nr 727 2875 Bilaga 9 Endast behöriga myndigheter får ändra detta intyg INTYG ÖVER VETERINÄR GRÄNSKONTROLL AV VAROR SOM IMPORTERAS FRÅN LÄNDER UTANFÖR EUROPEISKA GEMENSKAPEN 2 430301/114 2876 Nr 727 Nr

Läs mer

Användarmanual Procapita HSL Journal ICF

Användarmanual Procapita HSL Journal ICF 2014-04-11 1 (33) Användarmanual Procapita HSL Journal ICF Karin Bendroth Silfwerbrand Vellinge Kommun 2014-04-11 2 (33) Innehåll Inoggning... 3 Centralen... 4 Komihåg... 4 Mina meddelanden... 5 Bevakningar...

Läs mer

Vad är Affärskommunikation

Vad är Affärskommunikation AFFÄRSKOMMUNIKATION Vad är Affärskommunikation Affärskommunikation är den kommunikation man har på arbetsplatsen med kunder leverantörer myndigheter och andra i omvärlden. Affärskommunikationen innefattar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Version 1

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Version 1 MANUAL DPST INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att logga in...2 Kund vill lämna in (förregistrerat paket)... 3 Kund vill lämna in paket (ej förregistrerat)... 7 Kund hämtar ut paket (ej VaruEfterKrav)... 12 Kund hämtar

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Kom med i en gemensam, nationell satsning för att etablera en enkel och effektiv e-tjänst!

Kom med i en gemensam, nationell satsning för att etablera en enkel och effektiv e-tjänst! Välkommen att ansluta din kommun till fixamingata.se och låt din kommuns invånare få en effektiv e-tjänst för att enkelt kunna föreslå förbättringar i stadsmiljön! Kom med i en gemensam, nationell satsning

Läs mer

Widgets i DynaMaster 5 Golf

Widgets i DynaMaster 5 Golf Widgets i DynaMaster 5 Golf En nyhet i DynaMaster 5 Golf är vårt system med widgets. Detta widgetsystem utvecklades för att göra det så flexibelt som möjligt för kunden att själv kunna bestämma hur innehållet

Läs mer

Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori

Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori Guide Flytta / Kopiera / Ta bort en kategori Innehållsförteckning Förkunskaper... 2 Navigera mellan kategorierna i kategorivyn... 2 Flytta en kategori... 2 Gå till kategorivyn... 2 Välj kategori som ska

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

Lathund Web Help Desk

Lathund Web Help Desk Lathund Web Help Desk Placering och Avdelning är information som automatiskt hämtas från vår katalogtjänst LDAP, rör ej! F: Hur blir jag tekniker på ett ärende? S: Klicka på Välj-knappen (gubben) längst

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Manual för praktiker

Manual för praktiker Manual för praktiker Version: 2012-03-18 v.1 Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Hantering av

Läs mer

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar.

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar. AVFALLSSTATISTIK 2016 Fyll i blanketten i två exemplar. Det ena exemplaret behåller Ni för eventuell senare kontroll och det andra lämnas in till Ålands statistik och utredningsbyrå, PB 1187, AX 22111

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

2011 Reningsverk och vatten.

2011 Reningsverk och vatten. 2011 Reningsverk och vatten. Året 2011 har varit ett aktivt år. Vi har lagt upp en 3-års plan som fungerar och vi ligger bra i fas med det som är planerat. Planen är att år 2011 är vatten året då vi skall

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011

Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011 Rapport - djupstudie Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011 REM 2009/16827 En djupstudie kan ses som en fallbeskrivning av en enskild olyckshändelse. Målet med djupstudierna är att de ska ge svar

Läs mer

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering EM2000 W-4.0, 2010-11-17 MANUAL 1 (8) Datum Analysavdelningen Enheten för energisystem Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering Välkommen till statsstödsrapporteringen! Den här manualen innehåller

Läs mer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för administratörer Dela, samarbeta, byt Bruksanvisning för administratörer När du har skapat en användare och valt lösenord, samt bekräftat e-post meddelandet blir du inloggad på en sida med bland annat detta gulmarkerade

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

Event Management. Självstudiematerial för våra kunder

Event Management. Självstudiematerial för våra kunder Event Management Självstudiematerial för våra kunder Självstudiematerial för externa användare av Event Management Avsnitt Inloggning Att söka efter data * Systembegränsningar Sökresultat och egna inställningar

Läs mer

DIO Webb, en kort manual. Version 2.0 2013-06-24

DIO Webb, en kort manual. Version 2.0 2013-06-24 DIO Webb, en kort manual 2013-06-24 Innehåll 1. Skapa nytt meddelande a. Välja mottagare b. Förklaring av de olika fälten c. Kartans funktion 2. Vidarebefordra inkommet meddelande 3. Uppdatera/avsluta

Läs mer

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se 1(21) Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se Lathund beställning_.doc 2(21) Innehållsförteckning 1 INNAN DU BÖRJAR... 3 2 LOGGA IN... 3 3 PÅGÅENDE BESTÄLLNING... 4 4

Läs mer

Användarmanual för nya funktioner

Användarmanual för nya funktioner Användarmanual för nya funktioner 070201 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Uppdateringar per 2006-06-15 3-5 3 Uppdateringar per 2007-02-01 6 1 Introduktion Detta är en användarmanual för nya funktioner i din

Läs mer

Digitala blanketter för kommunala tjänster

Digitala blanketter för kommunala tjänster Digitala blanketter för kommunala tjänster Våra medborgare och brukare ska på ett enkelt sätt kunna hitta kommunens tjänster via www.umea.se och kunna göra ansökningar, lämna uppgifter etc. Därför inför

Läs mer

Manual för punch-out handel via Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) webbutik

Manual för punch-out handel via Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) webbutik Manual för punch-out handel via Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) webbutik Vid beställning av böcker via GR används vår koppling via Proceedo till GR:s webbutik. Orderblocket hämtas sedan till Proceedo

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Information om ny hemsida laget.se för innebandyn

Information om ny hemsida laget.se för innebandyn Information om ny hemsida laget.se för innebandyn Laget.se Vi flyttar vår sida från IdrottOnline till Laget för att få en modernare, aktivare och mer lättanvänd sida. Länken är ändrad på SIFs huvudsida

Läs mer

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare SchoolSoft är ett modernt, webbaserat, system som gör informationsutbytet mellan pedagoger och föräldrar enkelt, överskådligt och lättillgängligt. Detta

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Uppdaterat 2015-11-16 Detta användarstöd hanterar: - avtal - behörigheter - roller - inloggning - kommunspecifik information och gäller i första hand dig som har

Läs mer

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Institutionsrollen, uppdaterad 09/2010 Innehåll 1. Information... 1 1.1 Mina meddelanden... 1 1.2 Aktuella kurser... 1 1.3 Studieplanering... 1 2. Våra studerande...

Läs mer

BILHANDBOK Markbyggarna

BILHANDBOK Markbyggarna BILHANDBOK Markbyggarna Vid akuta behov, dygnet runt, ring 026-17 82 13. Kanalvägen 6 026-17 82 13 www.gavlemarkbyggarna.se/fordonsservice fordon@gavlemarkbyggarna.se 2 INNEHÅLL Markbyggarnas Fordonsservice

Läs mer

Lagadministration. 100913 Linda Emterby

Lagadministration. 100913 Linda Emterby Lagadministration För att lägga till lag ska man stå på organisationssida för en förening. Föreningen hittar man genom organisationsträdet under menyn Organisation eller genom att söka i Snabbsök efter

Läs mer

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar

Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Kapitel 6 Valsedlar samt grupp- och kandidatförteckningar Bestämmelser av betydelse för hanteringen av valsedlar innan valet äger rum finns i 38 kap. 32 35 och 51 i kyrkoordningen samt i 7 10 och 24 Kyrkostyrelsens

Läs mer

Manual Digital Röntgen

Manual Digital Röntgen Manual Digital Röntgen Inledning Digital Röntgen är en webbaserad tjänst för digitala röntgenremisser, som du loggar in på via sidan: https://kennet.skk.se/rontgen/. Du ska använda webbläsaren Microsoft

Läs mer

Delegering i Procapita

Delegering i Procapita Manual Delegering i Procapita 2012-11-09 Innehåll 1 Delegering Sidan 3 2 Förnya delegering Sidan 7 3 Återkalla delegering Sidan 9 4 Personal Sidan 9 Sida 2 av 12 1 DELEGERING För regler och rutiner om

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

ELMIA WLAN (INTERNET)

ELMIA WLAN (INTERNET) ELMIA WLAN (INTERNET) Elmia WLAN är trådlös High Speed Internet Access på Elmias mässanläggning som drivs av Elmia AB. Elmia AB, Box 6066, SE-550 06 JÖNKÖPING, Sverige VILLKOR OCH REKOMMENDATIONER Som

Läs mer

Användarguide Flexconnect.se Mobil Anknytning

Användarguide Flexconnect.se Mobil Anknytning Flexconnect.se Mobil Anknytning Sida 2 Innehållsförteckning Mobilinställningar Vidarekoppling... 3 Profil... 4 Telefonbok... 5 SMS... 5 Mobil Anknytning... 6 Sida 3 Med TDC MobilFlex Connect kan du använda

Läs mer

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Vikariehandledning rev 2016-03-16 Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Allmänt om vikariebokning...2 Time Care Pool Webb...3 Startsidan...4 Menyval... 4 Mina Meddelanden... 5 Mitt schema

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Optimering. Optimering av transportproblem. Linköpings universitet SL. Campusveckan VT2013

Optimering. Optimering av transportproblem. Linköpings universitet SL. Campusveckan VT2013 Optimering Optimering av transportproblem Campusveckan VT2013 Linköpings universitet SL 1 Optimering - Distributionsproblem Företaget Kulprodukter AB producerar sina kulor vid fyra olika fabriksanläggningar

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system.

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Anmälan i FRIDA Innan du börjar. För att kunna anmälas till en tävling i FRIDA måste man finnas med i medlemsregistret i IdrottOnline. Om du

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret Kultur- och fritidskontoret LATHUND Att komma med i föreningsregistret Föreningsregister Som förening i Södertälje har man möjlighet att finnas med i Södertälje kommuns föreningsregister som ligger på

Läs mer

Lathund. Fakturering via fil i Tandvårdsfönster

Lathund. Fakturering via fil i Tandvårdsfönster 1 (8) Lathund i Tandvårdsfönster Sida 1/8 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd vård... 4 2.1 Portalen...

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

Att visa flera filmer i samma film

Att visa flera filmer i samma film Att visa flera filmer i samma film Att visa flera olika scener eller klippbilder i samma ruta kan ibland vara användbart, man kanske vill visa olika personer samtidig i en parallell berättelse eller förstärka

Läs mer

RS01 Resultat på prov

RS01 Resultat på prov Studentavdelningen/Ladokgruppen 1 (8) RS01 Resultat på prov Detta dokument uppdaterades senast den 29 oktober 2008. Syfte I funktionen kan man rapportera resultat på prov, tillgodoräkna, ändra och ta bort

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

LifeCareMobil Enköping Hemtjänst

LifeCareMobil Enköping Hemtjänst LifeCareMobil Enköping Hemtjänst Skapad av Eva Lotta Benzeriane 141219 1 Inloggning Klicka på ikonen LifeCare Mobil för att logga in. OBS!! Viktigt att du har rätt telefon, dvs en telefon som tillhör den

Läs mer

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon.

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon. Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av tillbud i Lisa Version 8.02 2012-05-30 @F Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker

Version: 2012-08-13 v.1.0. Manual för praktiker Version: 2012-08-13 v.1.0 Manual för praktiker Innehållsförteckning Inloggning... 2 Logga in... 2 Glömt lösenord... 2 Logga ut... 3 Behandlingar / Tjänster... 4 Lägg in era behandlingar... 4 Redigera behandling...

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42

Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42 Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42 Vi har infört ett bokning- och låssystem från företaget Aptus för ökad säkerhet och tillgänglighet. Systemet innefattar tvättstuga, föreningslokal

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer