JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/"

Transkript

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 82/02 Dnr 3352/01/ Giltighetstid tills vidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen på Åland Stadganden om bemyndigande Lagen om arbetskrafts- och näringscentralerna (23/1997), 2 Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik (1100/1994), 3 och 11 KOMMUNÖVERVAKNINGEN SOM SKER PÅ BASIS AV LAGEN OM FÖRVALTNING- EN AV LANDSBYGDSNÄRINGAR I KOMMUNERNA (1558/1991) 5 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH MÅLSÄTTNING Detta cirkulär tillämpas vid den tillsyn över kommunerna som genomförs med stöd av lagen om förvaltningen av landsbygdsnäringar i kommunerna (1558/1991) 5 1 mom. Med detta cirkulär ges föreskrifter och anvisningar för hur övervakningen av kommunerna skall verkställas. 2. ALLMÄNT Målsättningen med kommunövervakningarna är att säkerställa att kommunerna uppfyller de uppgifter som ålagts dem enligt lagen om förvaltningen av landsbygdsnäringar i kommunerna (1558/1991) 1, enligt lagen om förfarandet vid skötseln av stöduppgifter i fråga om landsbygdsnäringar (1336/1992 och lagarna om ändring av den) och enligt lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik (1100/1994), 2. Genom kommunövervakningarna säkerställs för den utbetalande enheten (utbetalningsstället) inom Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) som avses i förordning (EG) nr 1258/1999 art. 4 punkt 1) att de uppgifter som nämns i förordning (EG) nr 1663/95 bilaga, punkt 4 och som överförts på kommunerna har verkställts på det sätt som regelverket förutsätter.

2 2 3. VAL AV ÖVERVAKNINGSOBJEKT 3.1. Val av kommuner som skall övervakas Landsbygdsavdelningen skall enligt ett centraliserat urval gjort av kontrollenheten vid jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning övervaka 25 % av kommunerna inom verksamhetsområdet, dock så att varje kommun övervakas minst vart femte år. Av kommunerna inom landsbygdsavdelningens verksamhetsområde kontrolleras minst sex (6) stycken, dock högst hälften av kommunerna. Kontrollenheten meddelar landsbygdsavdelningarna per e-post före vilka kommuner som blivit utvalda. Antalet kommuner inom landsbygdsavdelningens verksamhetsområde har beräknats enligt den situation som rådde (i bilaga 1 finns färdigt uträknat antalet kommuner som skall övervakas för varje landsbygdsavdelning). Om landsbygdsavdelningen anser det nödvändigt kan den också övervaka ett större antal kommuner Val av stödansökningar som skall granskas I kommunövervakningen granskas de ansökningar som gjorts med samma lägenhetssignum och som lämnats in bland stödansökningarna för år Kontrollenheten väljer centraliserat ut de gårdar vars stödansökningar skall granskas. TE-centralernas landsbygdsavdelningar får meddelande om dem före I varje kommun granskas 10 % av de gårdar som ansökt om stöd, i alla fall granskas ansökningarna från minst 10 och högst 20 gårdar. I vissa fall kan ett större antal ansökningar granskas om det anses nödvändigt. Övervakningarna skall utvidgas, det vill säga antalet stödansökningar som granskas skall ökas, om det vid kommunövervakningen framkommer systematiska brister eller fel. Om de upptäckta systematiska felen orsakar återkrav eller korrigeringar skall antalet stödansökningar som granskas fördubblas. Om det i den utvidgade mängden övervakningar fortfarande förekommer väsentliga fel eller brister, skall landsbygdsnäringsmyndigheten ges anvisningar om att det aktuella felet skall korrigeras i alla ansökningar. 4. GENOMFÖRANDE AV KOMMUNÖVERVAKNINGEN 4.1. Ärenden som skall övervakas vid kommunövervakningen Allmän behandling av stöden 1 När stödansökningarna övervakas skall man åtminstone iaktta följande i fråga om registreringarna, den allmänna behandlingen av ansökningarna och stödvillkoren: 1 Administrativa anvisningar angående handläggningen av odlarstödsansökningar och en del stödansökningar som levereras till landsbygdsavdelningen (Dnr 1750/521/2001, bl.a. punkterna 10, 19 ja 21).

3 Utbetalning 1) att uppgifterna i ansökningsblanketterna och i ändringsblanketterna stämmer överens med de registrerade uppgifterna; 2) att de ändringar som gjorts i ansökningsblanketterna är korrekta, av vilken orsak de har gjorts och av vem, samt datum för ändringarna; 3) att alla bilagor till ansökningarna finns med. Innehållet i bilagorna skall granskas. Exempel på sådana bilagor är nötkreatursförteckning, kartbilaga och en sådan utredning som gäller produktionen och som skall lämnas in som bilaga till ansökan om förskott på nationella husdjursstöd i sådana fall när produktion inleds eller utökas väsentligt; 4) att stödbesluten och registreringsanmälningarna är korrekta; 5) att skiftena är stödberättigade; 6) att punkterna I, III, IV, V, VI, VII, IX, X i kontrollförteckningarna för år 2002 (Dnr 1904/521/2002) verkställts för kommunens del; 7) att ansökningar för tidigare år inte är på hälft för gården. 3 I fråga om utbetalningarna skall vid övervakningen åtminstone följande iakttas: 8) att det i kommunen inte för åren finns stöd enligt rapport RR406 "stöd som inte betalats ut till sökanden, stöd som inte indrivits eller utmätts"; 9) att landsbygdsavdelningen granskar de anhållanden om utbetalningslov som den kommun som är föremål för övervakningen lämnat in ( ) och som sökts efter att jordbruksstöden har stängts (se cirkulär nr 118/99 punkt samt bilagan s. 32). Kontrollenheten sänder per e-post till landsbygdsavdelningarna de anhållanden om utbetalningslov som skall granskas. Övervakningen skall göras på basis av de anhållanden om utbetalning som kommunen år 2002 sänt till stödenheten oberoende av vilket års utbetalningar anhållan om lov grundar sig på. I fråga om anhållanden om utbetalningslov granskas att grunden för anhållan om utbetalning kan godkännas. I samband med att utbetalningsloven övervakas är det skäl att fästa särskild uppmärksamhet vid grunderna och beloppen för den ränta som skall betalas på korrigerade belopp. Anhållandena om utbetalningslov och de grunder som anges i dem skall jämföras med de ursprungliga stödansökningarna och de beslut som kommunen fattat om att stöd skall beviljas samt med uppgifterna i stödtillämpningen. Utgående från detta kan inspektören upptäcka eventuella fel och brister; 10) att undertecknade kopior av stödbeslut och registreringsanmälningar föreligger eller en utskrift som bestryks med initialer;

4 11) att om kod 4 förekommer i registreringsanmälan koden kontrolleras (1750/521/2001, punkt 17.2); 12) att återkrav och korrigeringar av stöd har skötts korrekt i kommunen år Hur dataskyddet ordnats i kommunen 2 4 I fråga om dataskyddet skall under övervakningen åtminstone följande omständigheter konstateras: 13) att man i den kommun som granskas följt det som i de administrativa anvisningarna Dnr 1750/521/2001 anges i punkterna om datasäkerhet, om skyddet av adbutrustning, om disketter från det gamla kommunprogrammet, om dokument och uppgifter, om diarieföringen av ansökningar samt om de metoder som tillämpas när stödansökningarna arkiveras; 14) att användarfullmakterna för stödtillämpningen är à jour 3 ; 15) att var och en som använder stödtillämpningen har ett personligt lösenord och tillhörande personliga lösenordslistor och att de förvaras i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets anvisningar 1750/521/ Efterlevnad av regeln om jäv 4 Vid övervakningen skall landsbygdsavdelningen konstatera att reglerna om jäv har efterlevts Arrangemang i samband med vikariat i kommunen 5 Vid övervakningen skall landsbygdsavdelningen konstatera att det i kommunen finns de utredningar som behövs för att definiera ställningen för kommunens landsbygdsnäringsmyndighet och för personer (bl.a. vikarier) som handlägger ansökningar Verkställande av övervakningen Anvisning Kommunövervakningen skall i huvudsak genomföras i kommunen. Om kommunens dator används vid övervakningen skall inspektörerna skriva in sig i stödtillämpningen med sina egna identifikationer. När inspektörerna använder kommunens dator får de inte använda några andra program som finns på datorn än stödtilllämpningen. 2 Administrativa anvisningar angående handläggningen av odlarstödsansökningar och en del stödansökningar som levereras till landsbygdsavdelningen (Dnr 1750/521/2001, punkterna 26 och 27) 3 JSM:s förordning om övervakningens målsättningar och allmänna organisation 53/02 4 Administrativa anvisningar angående handläggningen av odlarstödsansökningar och en del stödansökningar som levereras till landsbygdsavdelningen (Dnr 1750/521/2001, punkterna 3.6 och 3.7) 5 Administrativa anvisningar angående handläggningen av odlarstödsansökningar och en del stödansökningar som levereras till landsbygdsavdelningen (Dnr 1750/521/2001, punkt 3.4)

5 5 Anvisning Stödtillämpningens färdiga kontrollkörningar och rapporter utnyttjas vid kommunövervakningen. Ingående beskrivningar av rapporter och ansökningsanvisningar finns i bruksanvisningarna för stödtillämpningen. 5. ÅTGÄRDER SOM ÖVERVAKNINGARNA GER ANLEDNING TILL Anvisning I de åtgärder som kommunövervakningarna ger anledning till följs föreskrifterna i jord- och skogsbruksministeriets förordning 53/02 samt jord- och skogsbruksministeriets anvisningar 1750/521/ ÖVERVAKNINGSPROTOKOLL OCH TIDPUNKTEN FÖR ÖVERVAKNINGEN Över övervakningarna uppgörs protokoll enligt bilagan till detta cirkulär. I protokollet skall alla anmärkningar (bl.a. det som framkommer i punkt 4.1) som konstaterats i de granskade ansökningarna antecknas specificerat per kommun, per lägenhetssignum och per stödtyp. Allmänna brister och fel (bl.a. systematiska fel och det som beskrivs i punkt 4.1) eller brister som gäller kommunen skall antecknas i protokollet kommunvis. En person med förmansansvar för kommunövervakningen skall med sin namnteckning bestyrka övervakningsprotokollet. Landsbygdsavdelningen skall övervaka två (2) kommuner så att övervakningsrapporterna för dessa kommuner står till kontrollenhetens förfogande senast TE-centralens landsbygdsavdelning skall övervaka de övriga kommuner som kontrollenheten utsett och före tillställa kontrollenheten övervakningsrapporterna för dessa kommuner. Kopior av protokollen skall som Excel-fil sändas till kontrollenheten både per post och via e-post. Utgående från de filer som sänts till kontrollenheten utarbetas ett sammandrag för hela landet. Protokoll och bilagor som anlänt efter det utsatta datumet, , kan inte längre beaktas i det riksomfattande sammandraget. Landsbygdsavdelningen skall på korrekt sätt arkivera originalexemplaren av övervakningsprotokollen. 7. UPPFÖLJNINGEN EFTER ÖVERVAKNINGARNA Landsbygdsavdelningen skall följa upp vilka åtgärder kommunen har vidtagit på basis av det övervakningsprotokoll som gäller kommunen. Landsbygdsavdelningen skall se till att kommunernas genmälen på övervakningsprotokollen har inkommit före det datum som slagits fast i övervakningsprotokollet. Kopior av kommunernas genmälen skall sändas till kontrollenheten före

6 Landsbygdsavdelningen skall skriftligt rapportera till kontrollenheten före , om kommunen har låtit bli att verkställa de åtgärder som förutsätts i övervakningsprotokollet BESTÄMMELSE OM IKRAFTTRÄDANDE OCH ÖVERGÅNGSTID Detta cirkulär upphäver jord- och skogsbruksministeriets cirkulär 89/01. Detta cirkulär träder i kraft den 11 november Åtgärder som verkställigheten av cirkuläret förutsätter kan vidtas innan det träder i kraft. Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen Överinspektör Minna Ollas BILAGOR Antalet kommuner som skall övervakas Kommunövervakningsprotokoll FÖR KÄNNEDOM Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Stödenheten vid jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral Jord- och skogsbruksministeriets enhet för intern revision

7 7 Bilaga 1 Antalet kommuner som skall övervakas TE-central Antalet kommuner* Antalet kommuner som skall övervakas Nyland 33 9 Egentliga Finland Satakunta 28 7 Tavastland 28 7 Birkaland 33 9 Sydöstra Finland 26 7 Södra Savolax 22 6 Norra Savolax 25 7 Norra Karelen 19 6 Mellersta Finland 29 8 Södra Österbotten 27 7 Österbotten 29 8 Norra Österbotten Kajanaland 10 5 Lappland 21 7 Åland 16 6 Sammanlagt *) Antalet kommuner har minskats med de kommuner där ingen enda stödansökan har lämnats in till kommunen (officiellt 448 kommuner).

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 133/00 Dnr 4468/01/2000 Giltighetstid 15.12.2000 tillsvidare Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelsen i landskapet Åland

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 95/00 Jordbruksavdelningen 15.9.2000 Dnr 3080/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd

Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd 15.9.2010 Dnr 1456/22/2010 Avdelningen för finansförvaltning Författningsnummer 59/10 Enheten för utbetalning av stöd Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter ELY-centralerna Betalning av miljöstöd för

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 4 /03 Dnr 386/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 4 /03 Dnr 386/01/2003 31.1.2003 Giltighetstid 29.2.2003 tills vidare Bemyndigande Lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 136/00 Dnr 4590/522/2000 22.12.2000 Giltighetstid 2.1.2001- tills vidare Bemyndigande Lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsodlingen (1059/1994)

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 3/04 Dnr 130/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 3/04 Dnr 130/01/2004 21.1.2004 Giltighetstid 28.1.2004 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 49/02 Dnr 1885/521/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 49/02 Dnr 1885/521/2002 5.6.2002 Giltighetstid 12.6.2002 tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska (1100/1994); 13 lagen om förfarandet

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen Dnr 1974/01/2000 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 61/00 Jordbruksavdelningen 16.5.2000 Dnr 1974/01/2000 Kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter Landsbygdsavdelningarna vid arbetskrafts- och näringscentralerna

Läs mer

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010

Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Avdelningen för finansförvaltning 15.9.2010 1457/22/2010 Enheten för utbetalning av stöd Författningsnummer 60/10 ELY-centralerna Betalning av miljöspecialstöd för jordbruket år 2010 Landsbygdsverkets

Läs mer

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket

RP 17/2008 rd. jordbruk, stöd för djurens välbefinnande. I denna proposition föreslås att lagen om. kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om kompensationsbidrag, miljöstöd för jordbruket samt om vissa andra stöd som har samband med förbättrande av miljöns och

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 256 00101 HELSINGFORS Datum 29.4.2010 Dnr 760/22/2010 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 38/10 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 2.2.2012 Dnr 18/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 1/12 Bemyndigande: Lag om nationella stöd till

Läs mer

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid

FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/ / Giltighetstid Betalningstid FORESKRIFT Nr 32/16 Ärendenr 920/03.03.00/2016 30.05.2016 Giltighetstid 31.5-14.10.2016 Betalningstid 3.6.-14.10.2016 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 19 2 mom. Motsvarande

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling

Landsbygdsverkets föreskriftssamling FÖRESKRIFT Datum 2.2.2015 Dnr 106/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 3/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 13 3 mom., 15 2 mom., 18 2 mom. Giltighetstid: 3.2.2015

Läs mer

FÖRSLAG TILL BESLUT. Enligt sändlista

FÖRSLAG TILL BESLUT. Enligt sändlista FÖRSLAG TILL BESLUT Enligt sändlista ANVISANDE AV FULLMAKT FÖR ATT BEVILJA RÄNTESTÖDSLÅN OCH STATSBORGEN SAMT BIDRAGSMEDEL FÖR VERKSTÄLLIGHET AV STRUKTURSTÖD TILL JORDBRUKET, STARTSTÖD TILL UNGA NÄRINGSIDKARE

Läs mer

2. Föreslagna ändringar

2. Föreslagna ändringar Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av hänvisningsbestämmelserna i vissa lagar som hör till jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde så att de hänvisar till förvaltningslagen

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 20.12.2017 Dnr 2020/01.04//2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskrift dnr 145/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996),

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 80/00 Datum Dnr 11.8.2000 1971/00/2000 Ikraftträdelse och giltighetstid 1.9.2000 - tills vidare Stadganden om bemyndigande: Lagen om verkställighet av Europeiska

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Brottspåföljdsmyndigheten I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om Brottspåföljdsmyndigheten (953/2009): 1 Tillämpningsområde Denna förordning innehåller

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 20/05 Dnr 1305/01/2005 17.3.2005 Giltighetstid 23.3.2005 - tills vidare Bemyndigande 11 lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13. LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2013 Dnr 1091/54/2013 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 26/13 Bemyndigande: Lag om verkställighet av

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 24/06 Dnr 1470/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 24/06 Dnr 1470/01/2006 17.3.2006 Giltighetstid 22.3.2006 tills vidare Bemyndigande 11 i lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma jordbrukspolitik

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 17/17 20.12.2017 Dnr 2021/01.04/2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskriften dnr 146/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Temporär lag om

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att giltighetstiden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ÄNDRING AV LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2014 FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3455/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 33/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 7.5.2014 - tills vidare

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2009 Nr 1751 1764 INNEHÅLL Nr Sidan 1751 om ändring av tingsrättslagen... 7347 1752 om ändring av 18 och 24 kap. i aktiebolagslagen...

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET Nr 62/05 Dnr 3635/01/ JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 62/05 Dnr 3635/01/2005 30.8.2005 Giltighetstid 7.9.2005-tills vidare Bemyndigande Lag om finansiering av landsbygdsnäringar (329/1999, ändr. 44/2000) 11 4

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 1/12 31.1.2012 Dnr 273/14/2012 Giltighetstid 1.2.2012- tills vidare Upphäver föreskrift Dnr 495/14/2011, 15.2.2011 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996), 24

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 57/00 Jordbruksavdelningen Datum Dnr 19.5.2000 1890/01/2000 Arbetskrafts- och näringscentralerna Länsstyrelse på Åland Bemyndigande: Lagen om genomförande av

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen Utöver

Läs mer

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en svag ökning under januari december 2012

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en svag ökning under januari december 2012 Rättsväsende 2013 Skuldsaneringar 2012, 4:e kvartalet Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en svag ökning under januari december 2012 Enligt Statistikcentralens uppgifter lämnades 3 764 ansökningar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 19 september 2001 Nr 794 798 INNEHÅLL Nr Sidan 794 Statsrådets förordning om ändring av 1 statsrådets förordning om ikraftträdande av lagen om

Läs mer

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en ökning under januari december 2011

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en ökning under januari december 2011 Rättsväsende 2011 Skuldsaneringar 2011, 4:e kvartalet Antalet skuldsaneringar för privatpersoner visade en ökning under januari december 2011 Enligt Statistikcentralens uppgifter lämnades 3 623 ansökningar

Läs mer

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare

FÖRESKRIFT. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare FÖRESKRIFT Datum 8.4.2015 Dnr 850/54/2015 Landsbygdsverkets föreskriftssamling nr 23/15 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Giltighetstid: 9.4.2015 tills vidare LANDSBYGDSVERKETS

Läs mer

KONTROLL AV DJURENS VÄLBEFINNANDE

KONTROLL AV DJURENS VÄLBEFINNANDE 1(5) KONTROLL AV DJURENS VÄLBEFINNANDE Meddelande till en gård som kontrolleras Ruokavirasto PL 100, 00027 RUOKAVIRASTO Puh. 029 530 0400 (vaihde) ruokavirasto.fi Y-tunnus: 2911686-7 Livsmedelsverket PB

Läs mer

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner ökade något år 2013 från året innan

Antalet skuldsaneringar för privatpersoner ökade något år 2013 från året innan Rättsväsende 2014 Skuldsaneringar 2013, 4:e kvartalet Antalet skuldsaneringar för privatpersoner ökade något år 2013 från året innan Enligt Statistikcentralens uppgifter lämnades 3 864 ansökningar om skuldsanering

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 1999 Utgiven i Helsingfors den 30 april 1999 Nr 539 544 INNEHÅLL Nr Sidan 539 Förordning om ändring av 3 förordningen om arbetskraftskommissioner... 1321 540 Statsrådets beslut

Läs mer

Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter

Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Import och exportföreskrifter/jordbruksverkets licensområde m.m. 1 Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Tillämpningsområde 1 [1821] I denna förordning

Läs mer

Förhandsstatistik över befolkningen

Förhandsstatistik över befolkningen Befolkning 201 Förhandsstatistik över befolkningen 201, mars Den preliminära folkmängden i Finland 04 913 i slutet av mars Korrigering 1..201. De korrigerade punkterna är markerade med rött. Enligt Statistikcentralens

Läs mer

Lag. om ändring av bokföringslagen

Lag. om ändring av bokföringslagen Lag om ändring av bokföringslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bokföringslagen (1336/1997) 3 kap. 2, 2 a, 3, 4, 12 och 13, sådana de lyder, 2, 2 a, 3 och 4 i lag 1620/2015, 12 i lagarna 1208/2015

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2014 1176/2014 Lag om ändring av lagen om stödjande av landsbygdens utveckling Utfärdad i Helsingfors den 19 december 2014 I enlighet

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddet

Taxa för miljö- och hälsoskyddet BILAGA 1 Mall för taxa 12.2.2009 1 (5) Taxa för miljö- och hälsoskyddet 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) Kommunala myndigheters prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006). Dessa prestationer

Läs mer

/01.02/2017

/01.02/2017 A m mm.a BEGÄRAN OM UTLÄTANDE 235785 1(2) 15.5.2017 1003/01.02/2017 Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄND- RING AV 7 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÖVERVAKNING

Läs mer

Finansiering av olika investeringar ur ELY-centralernas synvinkel; godkännande av byggnadsplaner, beviljande och betalning av stöd

Finansiering av olika investeringar ur ELY-centralernas synvinkel; godkännande av byggnadsplaner, beviljande och betalning av stöd Finansiering av olika investeringar ur ELY-centralernas synvinkel; godkännande av byggnadsplaner, beviljande och betalning av stöd 26.01.2010 1 Godkännande av byggnadsplaner Byggnadsplanerna granskas av

Läs mer

Nya och nedlagda företag

Nya och nedlagda företag Företag 2011 Nya och nedlagda företag Nyetableringarna av företag ökar fortfarande medan nedläggningarna minskar Enligt Statistikcentralen antalet nya företag ökade med 1,4 procent under fjärde kvartalet

Läs mer

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.

1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 7.1.2002 4575/00/2001. Ikraftträdande och giltighetstid 10.1. 1 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET ÖRORDNING Nr 99/01 Datum Dnr 7.1.2002 4575/00/2001 Ikraftträdande och giltighetstid 10.1.2002 - tillsvidare Upphäver jord- och skogsbruksministeriets förordning om de

Läs mer

Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter

Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter Förordning om EG:s förordningar om jordbruksprodukter Förordning (2011:926) om EU:s förordningar om pris- och marknadsreglering av jordbruksprodukter Förordning om EU:s förordningar om jordbruksprodukter

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 12.9.2013 2/13 Sammanträdestid Torsdagen den 12 september 2013 kl. 9.30 11.00 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande:

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 25/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2303/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer

Förhandsstatistik över befolkningen

Förhandsstatistik över befolkningen Befolkning 2017 Förhandsstatistik över befolkningen 2016, december Antalet födda mindre än antalet döda i år 2016 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter för år 2016 var antalet födda mindre än

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om EU:s direktstöd för jordbrukare; SFS 2014:1101 Utkom från trycket den 30 september 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver följande. Grundläggande

Läs mer

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Anvisning 1 (5) 5.4.2013 ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Allmänt Denna blankett använder man när man ansöker om utbetalning av stöd hos Kommunikationsverket enligt lagen

Läs mer

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.7.2014 C(2014) 5136 final ANNEX 1 BILAGA till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX om komplettering av förordning (EU) nr 514/2014 med avseende

Läs mer

RP 244/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om skatteredovisning

RP 244/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om skatteredovisning Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om skatteredovisning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skatteredovisning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 26 september 2001 Nr 802 806 INNEHÅLL Nr Sidan 802 Inrikesministeriets förordning om rengöring av ventilationskanaler och ventilationsanordningar

Läs mer

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12.

Avdelningen för landsbygdsnäringar PB SEINÄJOKI Datum Dnr 520/22/2012. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12. LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 26.4.2012 Dnr 520/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 19/12 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 16 oktober 2006 Nr 880 884 INNEHÅLL Nr Sidan 880 Lag om ändring av vallagen... 2501 881 Republikens presidents förordning om skötseln av de uppgifter

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om närings-, trafik- och miljöcentralerna I enlighet med statsrådets beslut upphävs i statsrådets förordning om närings-, trafik- och miljöcentralerna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.10.2018 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 24 9.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Finansieringshandläggare

Läs mer

Förhandsstatistik över befolkningen

Förhandsstatistik över befolkningen Befolkning Förhandsstatistik över befolkningen, juni Rekordfå barn föddes i Finland under början av år Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter föddes 26 5 barn i Finland under januari juni år.

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 34/03 Datum Dnr 16.4.2003 1693/01/2003 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2003 tills vidare Bemyndigande 4 1 mom. lagen om handel med utsäde (728/2000)

Läs mer

Över hälften av dem som var arbetslösa i slutet av år 2010 var arbetslösa även ett år tidigare

Över hälften av dem som var arbetslösa i slutet av år 2010 var arbetslösa även ett år tidigare Befolkning 2011 Sysselsättning 2010 Bakgrundsuppgifter om arbetslösa Över hälften av dem som var arbetslösa i slutet av år 2010 var arbetslösa även ett år tidigare Enligt Statistikcentralens sysselsättningsstatistik

Läs mer

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB Antagen 2014-03-27 Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Svensk Privattandvård Aktiebolag ( Bolaget ), har upprättats som ett komplement

Läs mer

Antalet konkurser minskade under januari november med 6,4 procent från året innan

Antalet konkurser minskade under januari november med 6,4 procent från året innan Rättsväsende 2014 2014, november Antalet konkurser minskade under januari november med 6,4 procent från året innan Enligt Statistikcentralens uppgifter anhängiggjordes under januari november 2014 totalt

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd

Lag. om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd Lag om ändring av lagen om verkställighet av jordbruksstöd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 8 1 mom. 6 punkten, ändras 6 2 mom., 11 1 mom.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 1057/2012 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 22 maj 2002 Nr 370 373 INNEHÅLL Nr Sidan 370 Lag om godkännande av vissa bestämmelser i Europa-Medelhavsavtalet med Jordanien... 2807 371 Republikens

Läs mer

Förhandsstatistik över befolkningen

Förhandsstatistik över befolkningen Befolkning 201 Förhandsstatistik över befolkningen 201, mars Den preliminära folkmängden i Finland 5 51 70 i slutet av mars Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter var Finlands folkmängd 5 51

Läs mer

Antalet konkurser minskade under januari september med 6,4 procent från året innan

Antalet konkurser minskade under januari september med 6,4 procent från året innan Rättsväsende, september Antalet konkurser minskade under januari september med 6,4 procent från året innan Enligt Statistikcentralens uppgifter anhängiggjordes under januari september totalt 2 278 konkurser,

Läs mer

2. Uppgörande av ansökan om utbetalning på initiativ av projektets verkställare

2. Uppgörande av ansökan om utbetalning på initiativ av projektets verkställare 3.7.2008 Bilaga 11 ANVISNING OM ANSÖKNINGAR OM UTBETALNING 1. Allmänt Projektets totalkostnader är godkända i finansieringsbeslutet och i den godkända projektplanen. I finansieringsbeslutet har även uppställts

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande:

FÖRESKRIFT. Datum Dnr 3454/54/2014. Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14. Bemyndigande: FÖRESKRIFT Datum 7.5.2014 Dnr 3454/54/2014 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 32/14 Bemyndigande: Lag om verkställighet av jordbruksstöd (192/2013) 15 2 mom. Motsvarande EU-rättsakter: Europaparlamentets

Läs mer

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030

Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet /1030 Förordning om offentlighet och god informationshantering i myndigheternas verksamhet 12.11.1999/1030 På föredragning av justitieministern föreskrivs med stöd av 18 och 36 lagen den 21 maj 1999 om offentlighet

Läs mer

Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1. Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014

Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1. Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014 Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1 Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014 Dagens program Resultat från ansökningsomgången (Riika Väliahde, Sirkka Säikkälä, CIMO) Projektadministration:

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 23 april 2003 Nr 315 319 INNEHÅLL Nr Sidan 315 Statsrådets förordning om ändring av 2 förordningen om odontologiska examina... 1679 316 Statsrådets

Läs mer

År 2013 ökade antalet slutbehandlade konkursansökningar med 3,6 procent från året innan

År 2013 ökade antalet slutbehandlade konkursansökningar med 3,6 procent från året innan Rättsväsende 2014 Konkurser 2013 År 2013 ökade antalet slutbehandlade konkursansökningar med 3,6 procent från året innan Enligt Statistikcentralens uppgifter slutbehandlade domstolarna totalt 3 381 konkursansökningar

Läs mer

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt ANSÖKAN om godkännande av verksamhet för anteckning i avfallshanteringsregistret (Avfallslagen 94 ) Yrkesmässig avfallstransport Avfallsmäklare Ny verksamhet Ändring av verksamheten Ansökan om godkännande

Läs mer

Reglemente Avfallsnämnden

Reglemente Avfallsnämnden Reglemente Avfallsnämnden Mariestad och Gullspång Datum: 2012-01-18 Dnr: Sida: 2 (5) Avfallsnämndens verksamhetsområden 1 Avfallsnämnden har hand om avfallshanteringen i Gullspångs och Mariestads kommuner.

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET CIRKULÄR Nr 18/02 Jordbruksavdelningen Datum 22.3.2002 Dnr 1134/01/2002 Arbetskrafts- och näringscentraler Länsstyrelsen i landskapet Åland Giltighetstid 27.3.2002 - tills

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 1998 Utgiven i Helsingfors den 31 december 1998 Nr 1215 1221 INNEHÅLL Nr Sidan 1215 Lag om ändring av lagen om höjda avskrivningar på investeringar inom utvecklingsområdet

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4. Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.2019 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller

Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Start / Dokument & lagar / Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Förordning (2009:689) om statligt stöd till solceller Svensk författningssamling 2009:689 t.o.m. SFS 2017:1300 SFS nr: 2009:689

Läs mer

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN

STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN STÖD TILL UNGA JORDBRUKARE (EU) ÅTERBETALNING AV FINANSIELL DISCIPLIN Våren 2015 Seinäjoki. Allmänt Direktstöd Definitionen av aktiv jordbrukare Finansiell disciplin Tvärvillkoren Direktstödens nedre gräns

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

Förhandsuppgifter om befolkningen

Förhandsuppgifter om befolkningen Befolkning 2014 Förhandsuppgifter om befolkningen 2013, december Antalet födda har sjunkit tre år i rad Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter föddes 58 120 barn i Finland år 2013. Antalet födda

Läs mer

Antalet konkurser ökade med 7,3 procent från året innan

Antalet konkurser ökade med 7,3 procent från året innan Rättsväsende 2014 2014, mars Antalet konkurser ökade med 7, procent från året innan Enligt Statistikcentralens uppgifter anhängiggjordes under januari mars 2014 totalt 92 konkurser, dvs. 61 konkurser (7,

Läs mer

Förhandsuppgifter om befolkningen

Förhandsuppgifter om befolkningen Befolkning 2014 Förhandsuppgifter om befolkningen 2014, mars Personer med främmande språk som modersmål fler än svenskspråkiga Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter översteg antalet personer

Läs mer

Nya och nedlagda företag

Nya och nedlagda företag Företag 2015 Nya och nedlagda företag Antalet nya företag minskade i alla landskapen Statistikcentralen minskade antalet nya företag med 8,3 procent under första kvartalet 2015 jämfört med motsvarande

Läs mer

ZA6779. Flash Eurobarometer 441 (European SMEs and the Circular Economy) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6779. Flash Eurobarometer 441 (European SMEs and the Circular Economy) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA779 Flash Eurobarometer (European SMEs and the Circular Economy) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL European SMEs and the Circular Economy - FIS Da Hur många anställda (motsvarande heltid) har

Läs mer

RP 194/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 194/2014 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 194/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 8 a och 88 i lagen om fiske, 8 i jaktlagen och 2 i renskötsellagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog

Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog Ifylls av Skogscentralen Mottagningsdatum Finlands skogscentral Kemeranummer Finansieringsansökan för tidig vård av plantbestånd och vård av ung skog Temporär lag om finansiering av hållbart skogsbruk

Läs mer

RP 46/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för byggande av bredband i glesbygdsområden

RP 46/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för byggande av bredband i glesbygdsområden Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för byggande av bredband i glesbygdsområden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLLE I denna proposition föreslås det

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd Lag om ändring av lagen om utkomststöd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomststöd (1412/1997) 17 a, sådan den lyder i lag 815/2015, ändras 4 2 mom., 11 2 mom. 5 och 6 punkten, 14 d

Läs mer

Förhandsuppgifter om befolkningen

Förhandsuppgifter om befolkningen Befolkning 2013 Förhandsuppgifter om befolkningen 2012, december Rekordstor invandring år 2012 Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter år 2012, var antalet invandringar 30 420 och av dem var 22

Läs mer